Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0822

Decizia Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind aderarea Comunității Europene la Comisia Codex Alimentarius

JO L 309, 26.11.2003, p. 14–21 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/822/oj

15/Volumul 10

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

110


32003D0822


L 309/14

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA CONSILIULUI

din 17 noiembrie 2003

privind aderarea Comunității Europene la Comisia Codex Alimentarius

(2003/822/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolele 37, 95, 133 și articolul 152 alineatul (4) coroborate cu articolul 300 alineatul (3) primul paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Parlamentului European (1),

întrucât:

(1)

Obiectivul Comisiei Codex Alimentarius este, inter alia, de a elabora și armoniza standardele de la nivel mondial în domeniul sănătății și de a emite orietări și recomandări privind produsele agricole și pescărești, produsele alimentare, aditivii și contaminanții alimentari, furajele, medicamentele de uz veterinar, pesticidele, inclusiv privind etichetarea, metodele de analiză și prelevare de probe, codurile etice și bunele practici în agricultură, precum și orientări în domeniul igienei, în vederea protejării sănătății consumatorilor și a asigurării unor practici corecte în comerțul internațional. Aceste obiective sunt în conformitate cu obiectivele Comunității Europene în ceea ce privește măsurile adoptate pentru a proteja viața și sănătatea umană, a animalelor și a plantelor, precum și mediul, și în ceea ce privește măsurile conexe de comerț internațional și armonizarea legislațiilor interne, în special în ceea ce privește produsele alimentare, aditivii și contaminanții alimentari, inclusiv etichetarea și metodele de analiză și prelevare de probe, în vederea asigurării liberei circulații pe piața internă și a importurilor din țări terțe.

(2)

Începând din 1994, o dată cu intrarea în vigoare a Acordurilor OMC, în special a Acordului privind aplicarea măsurilor sanitare și fitosanitare (Acordul SPS) și a Acordului privind barierele tehnice în calea comerțului (Acordul TBT), standardele, liniile directoare și recomandările prevăzute de Codex Alimentarius au dobândit o relevanță juridică mai mare ca urmare a trimiterilor la Codex Alimentarius cuprinse în Acordurile OMC și ca urmare a prezumției de conformitate conferită măsurilor relevante la nivel național în cazul în care se bazează pe astfel de standarde, orientări sau recomandări adoptate de Comisia Codex Alimentarius.

(3)

Comunitatea Europeană ar trebui să își poată exercita competențele și să își joace rolul în timpul pregătirii, negocierii și adoptării standardelor, liniilor directoare și recomandărilor de către Comisia Codex Alimentarius și organele subsidiare ale acesteia. Aderarea Comunității Europene ca membru cu drepturi depline la Codex Alimentarius, alături de statele sale membre, este esențială pentru a garanta faptul că interesele primordiale în domeniul sănătății și de altă natură ale Comunității Europene și ale statelor membre sunt luate în considerare la pregătirea, negocierea și adoptarea acestor standarde, orientări sau recomandări sau a altor dispoziții de către Comisia Codex Alimentarius.

(4)

Aderarea Comunității Europene ca membru cu drepturi depline la Codex Alimentarius trebuie să contribuie la consolidarea coerenței dintre standardele, liniile directoare sau recomandările și celelalte dispoziții adoptate de Comisia Codex Alimentarius și alte obligații internaționale relevante ale Comunității Europene.

(5)

La 26 noiembrie 1991, Comunitatea Europeană a devenit membru al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), alături de statele membre.

(6)

Articolul 2 din Statutul Comisiei Codex Alimentarius stabilește dreptul Comunității Europene, în calitate de membru al FAO, de a deveni membru cu drepturi depline al Comisiei Codex Alimentarius.

(7)

Prin Decizia din 21 decembrie 1993, Consiliul a autorizat Comisia să negocieze condițiile și modalitățile de aderare a Comunității Europene la Comisia Codex Alimentarius, ca membru cu drepturi depline, pe baza competenței Comunității Europene, a statutului acesteia în cadrul FAO și având în vedere obiectivul și caracteristicile specifice ale Comisiei Codex Alimentarius.

(8)

Drepturile și obligațiile organizațiilor membre ale FAO se pot aplica, mutatis mutandis, în cazul aderării Comunității Europene la Comisia Codex Alimentarius, iar deciziile corespunzătoare privind adaptările care se impun în ceea ce privește dispozițiile relevante din regulamentul de procedură al Comisiei Codex Alimentarius și al organelor subsidiare ale acesteia au fost deja luate.

(9)

Se consideră că rezultatul negocierilor desfășurate de Comisia Europeană este satisfăcător având în vedere interesele Comunității Europene și ale statelor membre, precum și caracteristicile specifice ale Comisiei Codex Alimentarius.

(10)

Este necesar să se prevadă modalitățile concrete de participare a Comunității Europene și a statelor membre la activitatea Comisiei Codex Alimentarius și a organelor subsidiare ale acesteia, astfel încât să se asigure cele mai mari beneficii posibile pentru Comunitatea Europeană și statele membre ca urmare a aderării Comunității la Codex Alimentarius.

(11)

Având în vedere cele menționate anterior, Comunitatea Europeană poate deveni membră a Comisiei Codex Alimentarius în mod corespunzător.

(12)

Directorii generali ai FAO, respectiv ai OMS au aprobat modificările regulamentului de procedură adoptate în cea de-a douăzeci și șasea sesiune a Comisiei Codex Alimentarius din 30 iunie 2003, permițând organizațiilor de integrare economică regională să devină membre ale Codex Alimentarius,

DECIDE:

Articolul 1

(1)   Comunitatea Europeană înaintează o cerere de aderare la Comisia Codex Alimentarius, însoțită de un instrument formal, conform căruia acceptă obligațiile prevăzute de statutul Comisiei Codex Alimentarius în vigoare la data aderării (anexa I la prezenta decizie) și de o Declarație unică privind exercitarea competențelor (anexa II la prezenta decizie).

(2)   Președintele Consiliului răspunde de finalizarea procedurilor necesare în acest scop.

Articolul 2

Acordul dintre Consiliu și Comisie privind pregătirea reuniunilor și declarațiilor Comisiei Codex Alimentarius, precum și exercitarea dreptului de vot, atașat la prezenta decizie sub forma anexei III, se aplică relațiilor dintre Comisie, Consiliu și statele membre.

Adoptată la Bruxelles, 17 noiembrie 2003.

Pentru Consiliu

Președintele

G. ALEMANNO


(1)  Aviz din data de 7 noiembrie 2001 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).


ANEXA I

Instrumentul de aderare la Comisia Codex Alimentarius

Stimate domn,

Am plăcerea să vă informez că, în calitate de membru al FAO, Comunitatea Europeană a hotărât să solicite aderarea la Comisia Codex Alimentarius. Prin urmare, vă rog să acceptați acest instrument prin care Comunitatea Europeană acceptă regulamentul de procedură modificat al Comisiei Codex Alimentarius, în conformitate cu regula II din regulamentul menționat, precum și Declarația unică a Comunității Europene cu privire la exercitarea competențelor.

Comunitatea Europeană acceptă, în mod formal și fără rezerve, obligațiile care decurg din calitatea sa de membru al Comisiei Codex Alimentarius, prevăzute în Statutul Comisiei Codex Alimentarius, și se angajează solemn să își îndeplinească obligațiile în vigoare în momentul admiterii sale, în mod complet loial și în deplină cunoștință de cauză.

Cu deosebită considerație,

Alessandro PIGNATTI

Președinte în exercițiu al Consiliului Uniunii Europene

Președinte, Comitetul Reprezentanților Permanenți

(Partea 1)

Dl Diouf

Director general

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură

Via delle Terme di Caracalla

I-00100 Roma


ANEXA II

Declarația unică a Comunității Europene privind exercitarea competențelor în conformitate cu Regula VI din Regulamentul de procedură al Comisiei Codex Alimentarius

Prezenta declarație stabilește domeniul de competență al Comunității Europene și al statelor membre în ceea ce privește problemele care intră sub incidența instrumentelor de instituire a Comisiei Codex Alimentarius. Prezenta declarație nu aduce atingere acordului privind luarea de cuvânt dintre Comunitate și statele membre.

Prezenta declarație se aplică tuturor reuniunilor Comisiei Codex Alimentarius și ale oricărui organ subsidiar al acesteia, cu excepția cazului în care Comunitatea Europeană decide sau un alt membru al Comisiei Codex Alimentarius solicită să facă o declarație specifică cu privire la un anumit punct de pe ordinea de zi, înainte de reuniune.

În cazul în care se modifică domeniul de aplicare al repartizării competențelor descrise în continuare între Comunitatea Europeană și statele membre, prezenta declarație se va actualiza în mod corespunzător.

1.   COMPETENȚELE COMUNITĂȚII EUROPENE

În general, Comunitatea Europeană are competențe exclusive asupra punctelor de pe ordinea de zi referitoare la armonizarea standardelor privind anumite produse agricole, produse alimentare, aditivi alimentari, contaminanți, medicamente de uz veterinar, pesticide, pește și produse pescărești, inclusiv privind etichetarea, metodele de analiză și prelevare de probe, precum și codurile și liniile directoare în domeniul igienei, în măsura în care legislația comunitară a armonizat complet sau în mare măsură aspectele relevante din aceste domenii, precum și problemele de comerț internațional, în măsura în care acestea sunt legate de obiectivele Comisiei Codex Alimentarius, mai ales în vederea protejării sănătății consumatorilor și asigurării practicilor corecte în comerțul cu alimente.

2.   COMPETENȚELE STATELOR MEMBRE

În general, statele membre ale Comunității Europene au competențe asupra punctelor de pe ordinea de zi referitoare la aspecte organizatorice (de exemplu, aspecte juridice sau bugetare) și la problemele de procedură (de exemplu, alegerea președinților, adoptarea ordinii de zi, adoptarea proceselor verbale).

3.   COMPETENȚELE STATELOR MEMBRE ȘI ALE COMUNITĂȚII

Atât Comunitatea Europeană, cât și statele membre au o competență a priori în următoarele domenii, în măsura în care măsurile preconizate în domeniile menționate intră în domeniul de aplicare al acțiunilor Comisiei Codex Alimentarius și dacă Comunitatea are autoritatea necesară pentru a armoniza domeniile care nu au fost încă armonizate decât parțial:

(a)

politica agricolă în general, inclusiv armonizarea standardelor privind viața și sănătatea animalelor și a plantelor (articolele 32 – 38 din Tratatul CE);

(b)

apropierea dispozițiilor prevăzute în actele cu putere de lege și actele administrative de către statele membre în domeniul vieții și sănătății umane, a animalelor și a plantelor (articolele 94 și 95 din Tratatul CE);

(c)

măsuri privind politicile de sănătate publică (articolul 152 din Tratatul CE) și măsuri de protecție a consumatorului (articolul 153 din Tratatul CE);

(d)

politica privind cercetarea și dezvoltarea tehnologică (articolele 163 – 173 din Tratatul CE);

(e)

politica de mediu (articolele 174 – 176 din Tratatul CE);

(f)

politica de dezvoltare (articolele 177 – 181 din Tratatul CE);

(g)

alte politici ale Comunității Europene care pot viza chiar și parțial activitățile specifice ale Comisiei Codex Alimentarius.


ANEXA III

Acordul dintre Consiliu și Comisie privind pregătirea reuniunilor și a declarațiilor Comisiei Codex Alimentarius, precum și exercitarea drepturilor de vot

1.   Domeniul de aplicare al procedurii de coordonare

Aceste proceduri de coordonare se vor aplica oricărei reuniuni a Comisiei Codex Alimentarius sau a oricărui organ subsidiar al acesteia, inclusiv grupurilor de lucru și răspunsurilor la circulare.

2.   Circularele Comisiei Codex Alimentarius

2.1.

Pentru a respecta termenul limită stabilit pentru răspunsul la circularele Comisiei Codex Alimentarius, Comisia trimite statelor membre, la intervale regulate de cel mult două luni, un tabel care cuprinde în mod distinct toate circularele în așteptare, anunțate și respectiv anticipate, precizând circularele pentru care intenționează să elaboreze un răspuns comun în numele Comunității, perioada de timp în care va realiza acest lucru, precum și, în măsura în care este posibil, avizul său cu privire la statutul competențelor pentru fiecare circulară în parte.

2.2.

În cazul în care Comisia arată că se va pregăti un răspuns comun, statele membre nu vor răspunde direct la circularele Comisiei Codex Alimentarius vizate, ci pot indica Comisiei problemele sau aspectele specifice care le ridică probleme, precum și orientarea pe care o sugerează pentru răspuns.

2.3.

Comisia pregătește o propunere de răspuns comun, luând în considerare indicațiile din partea statelor membre, și comunică rapid propunerea statelor membre în vederea observațiilor suplimentare din partea acestora, prin intermediul Punctelor naționale de contact Codex sau prin orice punct specific desemnat de statele membre. Pe baza observațiilor primite, Comisia pregătește o versiune revizuită a răspunsului comun, indicând observațiile primite și explicând, după caz, motivul pentru care unele dintre acestea nu au fost luate în considerare.

2.4.

De asemenea, este posibil ca un stat membru să indice Comisiei faptul că o anumită circulară impune un răspuns comun. În astfel de cazuri, Comisia pregătește o propunere de răspuns cu asistența tehnică asigurată de statul membru în cauză.

2.5.

În cazul în care Comisia consideră că nu este necesar să pregătească un răspuns comun, statele membre au dreptul să răspundă direct la circularele Comisiei Codex Alimentarius pentru care nu se prevede nici un răspuns comun. Cu toate acestea, într-un astfel de caz, statele membre care intenționează să înainteze observații direct vor face să circule o propunere între celelalte state membre și Comisie, înainte de a o trimite la Comisia Codex Alimentarius, pentru a verifica dacă nu se opun Comisia sau oricare dintre celelalte state membre.

2.6.

Comisia și statele membre vor depune eforturi susținute pentru a ajunge la o poziție comună cât mai curând posibil. În cazul în care propunerea de răspuns comun este acceptabilă pentru statele membre, aceasta va fi trimisă secretariatului Comisiei Codex Alimentarius. Însă, în cazul în care există în continuare divergențe substanțiale de opinii, Comisia va trimite propunerea secretariatului Consiliului în vederea organizării unei reuniuni de coordonare pentru a soluționa divergențele rămase și se aplică procedura relevantă prevăzută la secțiunea 3 de mai jos.

3.   Procedura de coordonare în cadrul Consiliului

3.1.   În vederea pregătirii reuniunii Comisiei Codex Alimentarius, se vor organiza reuniuni de coordonare:

la Bruxelles, în cadrul grupului de lucru competent al Consiliului (de obicei, Grupul de lucru Codex Alimentarius), cât mai curând posibil și ori de câte ori este necesar înainte de reuniunea Comisiei Codex Alimentarius și, de asemenea

pe loc, la începutul și, dacă este necesar, în timpul și la sfârșitul reuniunii Comisiei Codex Alimentarius, reuniunile suplimentare de coordonare fiind convocate ori de câte ori este necesar pe parcursul întregii serii de reuniuni.

3.2.   În cadrul reuniunilor de coordonare se convine cu privire la declarațiile care urmează să fie făcute doar în numele Comunității sau în numele Comunității și al statelor membre. Declarațiile care urmează să fie făcute numai în numele statelor membre nu intră în domeniul de aplicare al coordonării comunitare ca atare, dar pot să facă obiectul acțiunilor de coordonare în cadrul acestor reuniuni, în cazul în care statele membre convin astfel.

Pozițiile comunitare sau comune fac de obicei obiectul unor acorduri sub formă de poziție de negociere, declarație sau schemă de declarație. În cazul în care în prezentul acord se face trimitere la o „declarație”, aceasta se consideră ca trimitere și la alte modalități în care se convine asupra unei poziții comunitare sau comune.

3.3.   La primirea ordinii de zi pentru orice reuniune a Comisiei Codex Alimentarius, Comisia o trimite secretariatului Consiliului pentru ca acesta să o transmită statelor membre împreună cu precizarea punctelor de pe ordinea de zi în privința cărora se preconizează emiterea unei declarații și cu precizarea dacă declarația menționată se va face în numele Comunității sau al Comunității și al statelor membre.

În ceea ce privește punctele de pe ordinea de zi pentru care se impune luarea unei decizii prin consens sau prin vot în cadrul unei reuniuni a Comisiei Codex Alimentarius, Comisia va preciza dacă trebuie să voteze Comunitatea sau statele membre.

3.4.   Comisia va trimite secretariatului Consiliului propuneri de declarații și documente de poziție în vederea transmiterii acestora către statele membre cât mai curând posibil, dar cel puțin cu o săptămână înainte de reuniunea de coordonare. În vederea pregătirii propunerilor de declarații sau de documente de poziție, Comisia se va baza pe expertiza tehnică a statelor membre. Secretariatul Consiliului se va asigura că propunerile de declarații sunt transmise cu promptitudine prin Punctele naționale de contact Codex sau prin alt punct special desemnat de statele membre.

3.5.   În cadrul reuniunilor de coordonare se va decide cu privire la exercitarea responsabilităților în ceea ce privește declarațiile și votul asupra fiecărui punct de pe ordinea de zi a reuniunilor Comisiei Codex Alimentarius, cu privire la care se poate emite o declarație sau se preconizează procedura de vot.

3.6.   Comisia va informa statele membre, înaintea reuniunilor de coordonare, prin intermediul secretariatului Consiliului, cu privire la:

(a)

propunerile sale privind exercitarea responsabilităților asupra unui anumit subiect;

(b)

propunerile sale cu privire la declarațiile asupra unui anumit subiect.

3.7.   În cazul în care, în cadrul reuniunilor de coordonare cu grupul de lucru competent din cadrul Consiliului sau pe loc, Comisia și statele membre nu pot conveni asupra unei poziții comune, inclusiv din motive de dezacord cu privire la repartizarea competențelor, în ceea ce privește problemele menționate la punctul 3.6 literele (a) și (b), problema vizată se înaintează Comitetului Reprezentanților Permanenți care va decide cu majoritatea prevăzută de dispozițiile legislative comunitare relevante asupra subiectului luat în discuție.

3.8.   Deciziile menționate la punctul 3.7 nu aduc atingere competențelor respective ale Comunității și ale statelor membre în domeniile luate în discuție.

3.9.   În cazul în care se dovedește că este imposibil pentru Comisie să pregătească declarațiile în timp util pentru reuniunea de coordonare (din cauza faptului că documentația Comisiei Codex Alimentarius nu este disponibilă), Comisia va prezenta statelor membre, cu cel puțin o săptămână înainte de reuniunea Comisiei Codex Alimentarius, principalele elemente ale poziției comunitare sau comune, precum și declarația care urmează a fi emisă în consecință. După caz, în situații excepționale, în cadrul unei reuniuni pe loc se vor examina din nou aceste elemente și declarația, împreună cu reprezentanții Comisiei și ai statelor membre prezenți la reuniune.

3.10.   În cazul în care, în timpul reuniunilor Comisiei Codex Alimentarius, apare nevoia de a emite o declarație pentru a reacționa la modul de desfășurare sau la dinamica negocierilor, declarația fiind făcută de reprezentantul Comunității în numele Comunității sau în numele Comunității și al statelor membre, se va elabora o propunere de declarație în mod coordonat și pe loc și se aplică partea relevantă din dispozițiile de la punctul 3.9.

3.11.   În cadrul discuțiilor Comisiei Codex Alimentarius, pentru a reacționa la propunerile care nu intră sub incidența poziției comunitare convenite, în urma coordonării corespunzătoare, statele membre și Comisia pot propune un răspuns inițial și pot analiza opțiunile alternative, fără a-și asuma un angajament formal. Comisia și statele membre iau în considerare poziția comunitară stabilită și motivele care stau la baza acesteia și vor realiza acțiunea de coordonare pe loc, cât mai curând posibil, pentru a confirma sau modifica pozițiile provizorii.

4.   Declarații și supunere la vot în cadrul reuniunilor Comisiei Codex Alimentarius

4.1.

În cazul în care un punct de pe ordinea de zi vizează aspecte care țin exclusiv de competența Comunității, Comisia ia cuvântul și votează în numele Comunității. În urma acțiunii de coordonare corespunzătoare, statele membre pot lua cuvântul pentru a susține și/sau dezvolta poziția Comunității.

4.2.

În cazul în care un punct de pe ordinea de zi vizează aspecte care țin exclusiv de competența națională, statele membre iau cuvântul și votează.

4.3.

În cazul în care un punct de pe ordinea de zi vizează aspecte care conțin elemente de competență atât națională, cât și comunitară, președinția și Comisia își exprimă poziția comună. În urma acțiunii de coordonare corespunzătoare, statele membre pot lua cuvântul pentru a susține și/sau dezvolta poziția comună. Statele membre sau Comisia, după caz, vor vota în numele Comunității și al statelor membre în conformitate cu poziția comună. Decizia cu privire la partea care își va exercita dreptul de vot se ia în funcție de competența preponderentă (de exemplu, o competență care aparține în mai mare măsură statului membru sau Comunității).

4.4.

În cazul în care un punct de pe ordinea de zi vizează aspecte care conțin elemente de competență atât națională, cât și comunitară, iar Comisia și statele membre nu au reușit să convină asupra unei poziții comune în conformitate cu dispozițiile de la punctul 3.7, statele membre pot lua cuvântul și pot vota cu privire la aspectele care intră în mod clar în domeniul lor de competență. În conformitate cu regulamentul de procedură al Comisiei Codex Alimentarius, Comisia poate lua cuvântul și vota cu privire la problemele care intră în mod clar în domeniul de competență a Comunității și în cazul cărora s-adoptă o poziție comunitară.

4.5.

În ceea ce privește problemele asupra cărora nu s-a ajuns la nici un acord între Comisie și statele membre cu privire la repartizarea competențelor sau pentru care nu s-a putut obține majoritatea de voturi necesară pentru o poziție comunitară, se vor depune toate eforturile pentru a clarifica situația sau pentru a ajunge la o poziție comunitară. Până la realizarea acestui lucru și după acțiunea de coordonare corespunzătoare, statele membre și/sau Comisia, după caz, vor avea dreptul de a lua cuvântul cu condiția ca poziția exprimată să fie în concordanță cu politicile comunitare și cu pozițiile comunitare anterioare, precum și în conformitate cu legislația comunitară.

4.6.

Pe parcursul primilor doi ani după aderarea Comunității la Comisia Codex Alimentarius, rezultatele reuniunilor de coordonare ale grupului de lucru competent din cadrul Consiliului cu privire la exercitarea responsabilităților în ceea ce privește declarațiile și votul pentru fiecare punct de pe ordinea de zi a reuniunilor Comisiei Codex Alimentarius se vor comunica secretariatului Comisiei Codex Alimentarius. După perioada inițială de doi ani, declarația generală unică făcută se consideră aplicabilă, cu excepția cazului în care există o solicitare specială de clarificare din partea unui alt membru al Comisiei Codex Alimentarius sau în care se decide altfel în cadrul grupului de lucru competent al Consiliului.

4.7.

În cadrul dispozițiilor de la punctele 4.1 sau 4.3, în cazul în care un stat membru are interese speciale semnificative cu privire la un teritoriu dependent, iar aceste interese nu pot fi integrate în poziția comună sau comunitară, statul membru în cauză își menține dreptul de a vota și de a lua cuvântul cu privire la teritoriul său dependent în cauză, având în vedere interesele Comunității.

5.   Grupurile de elaborare și de lucru

5.1.

Statele membre și Comisia au dreptul să participe, în mod voluntar, și să ia cuvântul în cadrul grupurilor de elaborare și de lucru ale Comisiei Codex Alimentarius care reprezintă reuniuni tehnice neoficiale la care participă doar câțiva membri ai Comisiei Codex Alimentarius și în cadrul cărora nu se adoptă decizii formale. Reprezentanții statelor membre și ai Comisiei vor depune eforturi susținute pentru a ajunge la o poziție comună și pentru a o apăra în timpul discuțiilor din cadrul grupurilor de elaborare și de lucru.

5.2.

Reprezentanții Comisiei și ai statelor membre care participă la grupurile de elaborare și de lucru ale Comisiei Codex Alimentarius, fără a aduce atingere problemei competențelor, notifică celelalte state membre cu promptitudine cu privire la propunerile de rapoarte redactate de raportorul grupului și se coordonează cu statele membre în ceea ce privește poziția care trebuie adoptată. În absența unei coordonări specifice cu privire la propunerile de rapoarte, reprezentanții Comisiei și ai statelor membre din cadrul grupurilor de elaborare și de lucru vor folosi în scop orientativ declarațiile coordonate și discuțiile din cadrul reuniunilor de coordonare, în conformitate cu indicațiile de la secțiunea 4.

6.   Revizuirea acordului

La cererea unui stat membru sau a Comisiei, acordul va fi revizuit luând în considerare experiența acumulată la punerea în aplicare a acestuia.


Top