Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XC1221(04)

    Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei 2020/C 442/08

    PUB/2020/792

    JO C 442, 21.12.2020, p. 30–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.12.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 442/30


    Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

    (2020/C 442/08)

    Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei (1).

    COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD

    „COLLI DI RIMINI”

    PDO-IT-A0297-AM02

    Data comunicării: 22.9.2020

    DESCRIEREA ȘI MOTIVELE MODIFICĂRII APROBATE

    1.   Descrierea vinurilor

    A fost prevăzut tipul „Colli di Rimini” Rosso (categoria 1 – Vin) în versiunea „Riserva”. O practică tradițională și consolidată a producătorilor de pe teritoriul DOP, mai ales în cei mai buni ani, constă în lăsarea la învechit a vinurilor, cum se prevede deja în cazul tipurilor „Riserva” cu indicarea soiurilor Sangiovese și Cabernet Sauvignon. De fapt, și vinul roșu, fără indicarea unui soi, este adesea lăsat la maturat și la învechit, în special dacă prezintă extracte și tării alcoolice mai mari decât cele ale vinului de bază roșu. Așadar, s-a dorit includerea și valorificarea producției acestui tip, prin indicarea mențiunii „Riserva”. Aceste vinuri, mai structurate și complexe, suscită mult interes pe piață din partea consumatorilor mai pretențioși și permit lărgirea gamei de produse și a ofertei comerciale a vinurilor cu această DOP.

    Modificarea vizează punctul 4 („Descrierea vinurilor”) din documentul unic și articolele 1, 2, 4, 5 și 6 din caietul de sarcini.

    2.   Descrierea vinurilor

    1.

    Sunt eliminate versiunile „Amabile” și „Dolce” ale tipului de vinuri „Colli di Rimini” Rebola, rămânând astfel doar versiunile Rebola „Secco” și Rebola „Passito”. Producătorii au dorit să privilegieze doar tipurile legate în mod tradițional de teritoriu și mai clar identificabile și preferate de către consumatori, cele care se combină cel mai bine cu specialitățile gastronomice ale teritoriului.

    2.

    Din descrierea tipului Rebola „Passito” sunt eliminate referirile la zaharurile reducătoare, deoarece se înțelege că se face referire la limitele stabilite în legislația aflată în vigoare. în plus, date fiind valorile înregistrate în datele analitice și organoleptice ale vinurilor produse, au fost îmbogățite descrierile caracteristicilor de la momentul comercializării, referitoare la miros, și au fost majorate valorile referitoare la tăria alcoolică totală minimă (de la 16 la 17 % vol.), la tăria alcoolică dobândită (de la 11 la 12,5 % vol.) și la limita extractului fără zahăr (de la 19 la 24 g/l). Majorarea acestor valori este justificată de schimbările climatice. Verile mai lungi și temperaturile mai ridicate creează condiții ideale pentru o bună maturare și stafidire a strugurilor, pentru concentrații mai mari de zaharuri și, prin urmare, pentru un conținut mai ridicat de alcool în vinuri și mai mult extract.

    3.

    În raport cu modificările bazei ampelografice și cu rezultatele oferite de datele analitice referitoare la vinurile produse, au fost reformulate descrierile vinurilor albe și roșii, în special prin extinderea gamei valorilor aferente conținutului de zaharuri, de la sec la demisec, precum și în privința anumitor caracteristici legate de miros și de gust.

    Modificarea vizează punctul 4 („Descrierea vinurilor”) din documentul unic și articolul 6 din caietul de sarcini.

    3.   Soiul/soiurile de struguri de vin principal/principale

    Modificarea bazei ampelografice a vinurilor „Colli di Rimini” Rosso și „Colli di Rimini” Bianco. De-a lungul timpului, producătorii DOP „Colli di Rimini” au îmbunătățit tot mai mult amestecul de struguri din care erau obținute vinurile din arealul DOP, utilizând soiurile preponderente și legate de culturile teritoriului ce formează arealul de producție. Așadar, după ample experimentări, s-a dorit restructurarea bazei ampelografice a vinurilor produse, prin consolidarea utilizării celor mai interesante soiuri care predomină în acest areal geografic, în scopul unei și mai puternice legături cu acesta, și prin eliminarea totală sau aproape totală a celorlalte soiuri, care sunt foarte puțin cultivate sau care sunt mai puțin interesante, pentru acestea fiind prevăzute puținele procente rămase disponibile ca pondere în compoziția vinurilor.

    Modificarea bazei ampelografice vizează tipurile:

    „Colli di Rimini” Rosso, în cazul căruia sunt prevăzute modificarea ponderii soiurilor utilizate în prezent, introducerea soiurilor Cabernet Franc și Alicante și eliminarea soiurilor Barbera, Ciliegiolo, Terrano și Ancillotta;

    „Colli di Rimini” Bianco, în cazul căruia sunt prevăzute modificarea ponderii soiului Trebbiano, introducerea soiurilor Bombino bianco și Sangiovese (cu producție de vin alb) și eliminarea soiurilor Mostosa și Biancame, acest ultim soi fiind deja utilizat și valorificat deja în mai mare măsură pentru obținerea tipului de vin din cadrul DOP care este bazat pe soiul respectiv.

    Modificarea vizează punctul 7 („Soiul/soiurile de struguri de vin principal/principale”) din documentul unic și articolul 2 („Baza ampelografică”) din caietul de sarcini.

    4.   Arealul geografic delimitat

    Arealul de producție este descris mai clar și concis, făcându-se referire la limitele administrative ale întregii provincii Rimini și fiind excluse comuna Bellaria Igea Marina și teritoriile situate mai jos de drumul național S.S. 16 Adriatica, acesta din urmă separând arealul de producție de zonele balneare.

    În plus, această nouă descriere vizează, în plus, și câteva comune limitrofe arealului de producție al DOP care au fost incluse în provincia Rimini datorită unor recente fuziuni administrative. Aceste teritorii prezintă caracteristici peisagistice, geologice și productive foarte asemănătoare cu cele ale actualului areal de producție al DOP și implică exploatații ale unor mici producători care însumează aproximativ 12 ha plantate cu viță-de-vie, mai ales din soiurile Sangiovese, Merlot, Biancame și Trebbiano, tradiționale pentru arealul DOP, cu o producție potențială de aproximativ 150 de tone de struguri.

    Modificarea vizează punctul 6 din documentul unic și articolul 3 din caietul de sarcini al produsului.

    5.   Practici vitivinicole

    (a)

    A fost eliminată limita referitoare la irigarea de urgență cu cel mult două intervenții anuale înainte de începutul coacerii fructelor. Această modificare a fost efectuată deoarece, din cauza variabilității condițiilor climatice, caracterizate în ultimii ani de temperaturi ridicate menținute pe perioade îndelungate, producătorii trebuie să poată interveni prin irigare de urgență ori de câte ori consideră că este necesar acest lucru.

    (b)

    În cazul vinurilor cu denumirea de origine controlată „Colli di Rimini”, este admisă îmbogățirea cu maximum 1 % vol. Această limită indică faptul că producătorii intenționează să folosească mai ales zaharuri de natură endogenă provenite din strugurii utilizați pentru producerea vinurilor.

    6.   Ambalarea

    (a)

    Au fost specificate mai clar, într-o listă, capacitățile admise și materialele (sticla și ceramica) de utilizat pentru recipientele respective.

    (b)

    Au fost prevăzute toate sistemele de dopuire permise de legislația în vigoare, fiind exclus doar dopul de tip coroană, deoarece acesta nu este considerat potrivit, având în vedere prestigiul vinurilor cu DOP.

    Modificarea vizează articolul 7 din caietul de sarcini al produsului și nu vizează documentul unic.

    7.   Legătura cu arealul geografic

    Legătura cu mediul a fost reformulată și sintetizată, fără nicio modificare substanțială, fiind eliminate unele părți redundante referitoare la descrierea teritoriului sau la dovezile istorice.

    Această modificare vizează articolul 8 din caietul de sarcini al produsului.

    8.   Modificări formale

    (a)

    Condițiile referitoare la indicarea tăriei alcoolice naturale și a perioadei de învechire și de maturare a vinurilor „Riserva”, specificate la articolul 7 din caietul de sarcini („Etichetarea, descrierea, prezentarea”), au fost mutate, din motive de coerență, la articolul 5 („Practici oenologice”) alineatul (5) din caietul de sarcini.

    (b)

    La articolul 7 din caietul de sarcini, la alineatul referitor la utilizarea mențiunilor suplimentare, a fost eliminată interdicția privind utilizarea mențiunii „Superiore”, deoarece nu este coerentă cu prezența în caietul de sarcini a tipului „Colli di Rimini” Sangiovese „Superiore”.

    (c)

    În caietul de sarcini al produsului, denumirea soiului indicat ca „Pignoletto” a fost înlocuită cu sinonimul „Grechetto gentile”.

    (d)

    Paragraful „În anii buni, cantitățile de struguri obținute și destinate producției de vin trebuie să se încadreze între limitele prevăzute mai sus, fără a se aduce atingere limitelor referitoare la randamentul struguri-vin pentru cantitățile respective, cu condiția ca producția totală să nu fie cu peste 20 % mai mare decât limitele respective.” de la articolul 5 din caietul de sarcini a fost eliminat, fiind considerat superfluu, deoarece legislația generală conține deja o astfel de dispoziție.

    (e)

    De la articolul 5 a fost eliminată teza „Strugurii de același soi pot fi vinificați separat.”, deoarece era superfluă.

    Aceste modificări nu implică nicio modificare a documentului unic.

    (f)

    Au fost actualizate referirile la datele de contact ale consorțiului solicitant, ale ministerului, ale regiunii în cauză și ale organismului de control. Modificările vizează punctele 1.2.1, 1.2.2, 1.2.3 și 1.2.5 din documentul unic și articolul 8 („Referiri la structura de control”) din caietul de sarcini.

    DOCUMENT UNIC

    1.   Denumirea produsului

    Colli di Rimini

    2.   Tipul indicației geografice

    DOP – Denumire de origine protejată

    3.   Categoriile de produse vitivinicole

    1.

    Vin

    15.

    Vin din struguri stafidiți

    4.   Descrierea vinului (vinurilor)

    „Colli di Rimini” Bianco

    Vinul cu DOP „Colli di Rimini” Bianco are o culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intensă, un miros delicat care variază de la fructat la floral și un gust care variază de la sec la demisec, puternic și armonios.

    Tărie alcoolică totală minimă în volume: 11 % vol.

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 15 g/l

    Parametrii analitici care nu sunt indicați respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume):

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume):

     

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

     

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Colli di Rimini” Rosso

    Vinul cu DOP „Colli di Rimini” Rosso are o culoare care variază de la roșu-rubin la grena, prezintă eventuale note de fructe roșii și de iarbă, de mirodenii sau de minerale și un gust armonios, eventual taninos.

    Tărie alcoolică totală minimă în volume: 11,50 % vol.

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 20 g/l

    Parametrii analitici care nu sunt indicați respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume):

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume):

     

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

     

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Colli di Rimini” Rosso „Riserva”

    Vinul cu DOP „Colli di Rimini” Rosso „Riserva” are o culoare care variază de la rubiniu intens la grena, un miros de vin, bogat, cu eventuale note de iarbă și minerale și cu eventuale note de lemn, un gust plin, robust, armonios, care variază de la sec la demisec, și o structură elegantă, putând fi, eventual, taninos.

    Tărie alcoolică totală minimă în volume: 12,50 % vol.

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 22 g/l

    Parametrii analitici care nu sunt indicați respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume):

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume):

     

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

     

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Colli di Rimini” Cabernet Sauvignon

    Vinul cu DOP „Colli di Rimini” Cabernet Sauvignon prezintă o culoare roșu-rubin uneori intensă, un miros caracteristic, eteric, uneori cu note de mirodenii sau de iarbă, și un gust plin, care variază între sec și demisec, armonios și uneori ușor taninos.

    Tărie alcoolică totală minimă în volume: 11,5 % vol.

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 20 g/l

    Parametrii analitici care nu sunt indicați respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume):

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume):

     

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

     

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Colli di Rimini” Cabernet Sauvignon „Riserva”

    Vinul cu DOP „Colli di Rimini” Cabernet Sauvignon „Riserva” prezintă o culoare roșu-rubin cu reflexe grena, intensă, un miros caracteristic, eteric, cu note de iarbă, și un gust plin, armonios și uneori ușor taninos.

    Tărie alcoolică totală minimă în volume: 12,00 % vol.

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 26 g/l

    Parametrii analitici care nu sunt indicați respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume):

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume):

     

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

     

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Colli di Rimini” Biancame

    Vinul cu DOP „Colli di Rimini” Biancame prezintă o culoare galben-pai deschisă, cu reflexe verzui, un miros caracteristic, uneori cu note florale, care variază între sec și demisec, proaspăt și echilibrat.

    Tărie alcoolică totală minimă în volume: 10,50 % vol.

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 15 g/l

    Parametrii analitici care nu sunt indicați respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume):

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume):

     

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

     

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Colli di Rimini” Sangiovese

    Vinul cu DOP „Colli di Rimini” Sangiovese prezintă o culoare roșu-rubin, uneori cu reflexe violet, un miros de vin, uneori floral sau mineral, un gust care variază între sec și demisec, armonios și uneori ușor taninos.

    Tărie alcoolică totală minimă în volume: 11,50 % vol.

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 20 g/l

    Parametrii analitici care nu sunt indicați respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume):

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume):

     

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

     

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Colli di Rimini” Sangiovese „Superiore”

    Vinul cu DOP „Colli di Rimini” Sangiovese „Superiore” prezintă o culoare roșu-rubin, uneori cu reflexe violet, un miros care este uneori floral și un gust armonios, sec și uneori taninos.

    Tărie alcoolică totală minimă în volume: 12,50 % vol.

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 24 g/l

    Parametrii analitici care nu sunt indicați respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume):

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume):

     

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

     

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Colli di Rimini” Sangiovese „Riserva”

    Vinul cu DOP „Colli di Rimini” Sangiovese „Riserva” are o culoare roșu-rubin intensă, prezintă uneori note florale și are un gust sec și armonios, uneori taninos. Tărie alcoolică totală minimă în volume: 13,00 % vol.

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 26 g/l

    Parametrii analitici care nu sunt indicați respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume):

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume):

     

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

     

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Colli di Rimini” Rebola Secco

    Vinul cu DOP „Colli di Rimini” Rebola Secco prezintă o culoare care variază de la galben-pai deschis la auriu, un miros caracteristic, fructat în mod delicat, și un gust armonios, cu finețe și structură caracteristice.

    Tărie alcoolică totală minimă în volume: 12,00 % vol.

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 17 g/l

    Parametrii analitici care nu sunt indicați respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume):

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume):

     

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

     

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Colli di Rimini” Rebola „Passito”

    Vinul cu DOP „Colli di Rimini” Rebola „Passito” prezintă o culoare care variază de la galben auriu la chihlimbariu, un miros caracteristic, intens, fructat, uneori cu note de putregai, și un gust plin, dulce și catifelat, echilibrat datorită acidității.

    Tărie alcoolică totală minimă în volume: 17,00 % vol.

    Limita minimă a extractului fără zahăr: 24 g/l

    Parametrii analitici care nu sunt indicați respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume):

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume):

    12,5

    Aciditatea totală minimă:

    4 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru):

     

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    5.   Practici vitivinicole

    (a)   Practici oenologice specifice

    NICIUNA

    (b)   Producții/randamente maxime

    „Colli di Rimini” Bianco, inclusiv „Riserva”

    84 de hectolitri la hectar

    „Colli di Rimini” Rosso

    77 de hectolitri la hectar

    „Colli di Rimini” Biancame

    84 de hectolitri la hectar

    „Colli di Rimini” Cabernet Sauvignon

    77 de hectolitri la hectar

    „Colli di Rimini” Cabernet Sangiovese

    77 de hectolitri la hectar

    „Colli di Rimini” Rebola

    77 de hectolitri la hectar

    „Colli di Rimini” Rebola „Passito”

    55 de hectolitri la hectar

    6.   Arealul geografic delimitat

    Strugurii destinați producției de vinuri cu denumirea de origine controlată „Colli di Rimini” trebuie să fie produși pe teritoriul administrativ al provinciei Rimini, fiind excluse teritoriile situate mai jos de drumul național S.S. 16 Adriatica și întreaga comună Bellaria Igea Marina.

    7.   Soiul/soiurile de struguri de vin principal/principale

    Alicante N.

    Biancame B.

    Bombino bianco B.

    Cabernet franc N. – Cabernet

    Cabernet sauvignon N. – Cabernet

    Merlot N.

    Montepulciano N.

    Petit verdot N

    Pignoletto B. – Grechetto gentile

    Rebo N.

    Sangiovese N.

    Syrah N.

    Trebbiano romagnolo B. – Trebbiano

    8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

    Legătura cu arealul geografic

    Apropierea față de mare influențează ciclul vegetativ, protejând plantele de temperaturi minime excesiv de scăzute iarna și de temperaturi maxime foarte ridicate vara și menținând un mediu ventilat. Terenurile calcaroase-argiloase, cu fertilitate scăzută spre medie, precipitațiile reduse vara și numeroasele grade-zi de creștere determină obținerea unor producții limitate și o coacere corectă, influențând în mod pozitiv caracteristicile chimice, fizice și organoleptice ale vinurilor, care sunt bogate în extract sec, au o tărie alcoolică ridicată (în special vinurile roșii), prezintă o bună intensitate a culorii, sunt bogate în polifenoli și sunt potrivite pentru învechire. Coacerea echilibrată permite exprimarea optimă a caracteristicilor specifice ale soiurilor.

    9.   Alte condițiile esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

    Niciuna

    Link către caietul de sarcini al produsului

    http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15987


    (1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.


    Top