Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023XC0804(03)

    Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei 2023/C 275/15

    PUB/2023/646

    JO C 275, 4.8.2023, p. 36–41 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    4.8.2023   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 275/36


    Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei

    (2023/C 275/15)

    Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 6b alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

    COMUNICAREA APROBARII UNEI MODIFICARI STANDARD A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE SAU AL UNEI INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE ORIGINARE DINTR-UN STAT MEMBRU

    [Regulamentul (UE) nr. 1151/2012]

    „Volailles de Licques”

    Nr. UE: PGI-FR-0162-AM01 - 11.5.2023

    DOP ( ) IGP (X)

    1.   Denumirea produsului

    „Volailles de Licques”

    2.   Statul membru căruia îi aparține aria geografică

    Franța

    3.   Autoritatea din statul membru care comunică modificarea standard

    Ministerul Agriculturii și Suveranității Alimentare

    4.   Descrierea modificării (modificărilor) aprobate

    1.   Autoritatea competentă din statul membru:

    Au fost adăugate datele de contact ale Institutului Național pentru Calitate și Origine (INAO), care este autoritatea competentă a statului membru.

    Această modificare nu vizează documentul unic.

    2.   Grupul solicitant:

    Sunt furnizate datele de contact și forma juridică a QUALICNOR.

    Această modificare vizează documentul unic.

    3.   Descrierea produsului

    Pentru produsele cu IGP, modificarea prevede producția următoarelor specii suplimentare:

    Puicuță,

    Clapon de bibilică

    Grupul solicitant produce de mulți ani aceste două specii în zonă. Reputația puicuțelor datează din 1987, iar a claponului de bibilică, din 2010.

    La informațiile din rubrică se adaugă criterii de conformitate și o descriere organoleptică pentru fiecare specie.

    S-au adăugat informații privind congelarea rapidă și diferitele forme posibile de ambalare. Prelucrătorii vor putea să își diversifice gama de prezentare pentru a răspunde așteptărilor consumatorilor, asigurând în același timp calitatea produselor.

    Această modificare vizează documentul unic.

    4.   Aria geografică

    Modificarea ariei este rezultatul unor modificări administrative ca urmare a fuzionării comunelor din aria delimitată în caietul de sarcini în vigoare.

    Aceste modificări nu vizează aria geografică inițială.

    Această modificare vizează documentul unic.

    5.   Elemente care dovedesc faptul că produsul este originar din aria geografică

    Se adaugă următoarele părți:

    categoria de „operatori care își desfășoară activitatea în aria geografică”,

    declarația de identificare în vederea autorizării operatorilor înainte de începerea activității în cauză;

    un tabel privind trasabilitatea ascendentă și descendentă.

    Această modificare nu vizează documentul unic.

    6.   Metoda de obținere

    Subsecțiunea 5.2 „Tulpini utilizate”

    Această subsecțiune definește criteriile de selectare a tulpinilor sau a tulpinilor hibride.

    Toate tulpinile prezintă o creștere lentă și sunt adaptate pentru creșterea în aer liber. În condițiile de hrănire și creștere prevăzute în caietul de sarcini, tulpinile și tulpinile hibride utilizate trebuie să permită atingerea greutății minime a carcasei la vârsta minimă de sacrificare. În plus, a fost adăugat un tabel de sinteză privind fenotipul pentru fiecare specie.

    Subsecțiunea 5.3 „Metoda de creștere”

    Au fost adăugate norme specifice pentru creșterea claponilor și a claponilor de bibilică, conform cărora castrarea are loc cel târziu la vârsta de 63 de zile în cazul claponilor și cel târziu la 91 de zile în cazul claponilor de bibilică. În timpul perioadei de îngrășare, claponii sunt ținuți la interior, cel mai devreme din a 125-a zi de creștere și până la patru săptămâni. În bateriile avicole trebuie instalat un sistem de iluminat cu un anumit model.

    Subsecțiunea 5.4 „Nutriția”

    Procentul de cereale scade de la 75 % la 70 % din cantitatea de formulă nutritivă.

    A fost adăugată o listă a materiilor prime pe care le poate conține hrana pentru animale furnizată.

    Subsecțiunea 5.5 „Baterii avicole și pășuni”

    Descrierea pășunilor nu figurează în caietul de sarcini în vigoare. Ca regulă generală, pășunile trebuie să fie delimitate de arbori. Se furnizează detalii privind plantarea suprafețelor (tipul și numărul de arbori). Pentru fiecare specie, se indică o suprafață minimă de pășune per pasăre, care se modifică începând cu data preluării parțiale pentru păsările de tipul puicuță și clapon. Se adaugă o perioadă de vid sanitar care trebuie respectată între loturi și o obligație de întreținere a pășunilor.

    În ceea ce privește bibilicile, au fost adăugate criterii specifice privind instalarea unui sistem aviar de creștere exterior și a unor stinghii în bateriile avicole.

    De asemenea, sunt stabilite criterii pentru creșterea animalelor în interior. Ca regulă, toate păsările de curte sunt crescute într-o baterie avicolă fixă sau mobilă în care să se regăsească doar o singură specie. Fiecare baterie avicolă nu trebuie să depășească 400 m2 în cazul bateriilor fixe și 150 m2 în cazul bateriilor mobile. Pentru a completa rubrica, se prezintă un tabel care indică densitatea maximă a animalelor per baterie:

    Subsecțiunea 5.6: „Durata minimă a vidului sanitar în bateriile avicole”

    Se adaugă o obligație conform căreia, de îndată ce păsările de curte părăsesc exploatația, trebuie să aibă loc un proces de curățare și dezinfectare și trebuie să existe o perioadă de vid sanitar.

    Subrubrica 5.7, „Condiție de preluare, transport și sacrificare”

    Se adaugă obligația ca hrana păsărilor să fie retrasă cu cel puțin cinci ore înainte de preluarea lor.

    Se adaugă o obligație ca timpul de transport să nu depășească trei ore. De asemenea, se prevede o perioadă de recuperare la abator de 30 de minute.

    Această modificare vizează documentul unic.

    7.   Legătura

    Capitolul „Legătura cu aria geografică” din caietul de sarcini în vigoare a fost revizuit în mod cuprinzător. Acesta a fost reorganizat în trei părți pentru a distinge caracteristicile specifice ale ariei geografice, ale produsului și ale legăturii cauzale. Formularea este mai succintă și au fost eliminate numeroase ilustrații și trimiteri istorice.

    Această modificare vizează documentul unic.

    8.   Etichetarea

    Se elimină paragraful în vigoare și se înlocuiește cu o frază care indică elementele obligatorii.

    Această modificare vizează documentul unic.

    9.   Organismul de control

    În prezent sunt furnizate datele de contact ale autorităților responsabile cu inspecțiile la nivel național, și anume: Institutul Național pentru Calitate și Origine (INAO) și Direcția Generală Concurență, Consum și Combaterea Fraudei (DGCCRF). Numele și datele de contact ale organismului de certificare pot fi consultate pe site-ul INAO și în baza de date a Comisiei Europene.

    Această modificare vizează documentul unic.

    10.   Cerințele naționale

    Rubrica este prezentată sub forma unui tabel care cuprinde principalele puncte care trebuie verificate și metoda de evaluare a acestora.

    Această modificare vizează documentul unic.

    DOCUMENT UNIC

    Volailles de Licques

    Nr. UE: PGI-FR-0162-AM01 - 11.5.2023

    DOP ( ) IGP (X)

    1.   Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

    Volailles de Licques

    2.   Statul membru sau țara terță

    Franța

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tipul de produs (a se vedea anexa XI)

    Clasa 1.1. Carne și organe comestibile proaspete

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    „Volailles de Licques” sunt păsări din ordinul Galliformes. Acestea provin din tulpini robuste, cu creștere lentă, care permit o perioadă lungă de creștere și sacrificarea chiar înainte de a ajunge la maturitatea sexuală.

    „Volailles de Licques” prezintă următoarele caracteristici:

    conformație bună;

    carcase bine îngrășate, cărnoase, carne cu consistență fermă;

    o bună dezvoltare musculară a pieptului și a pulpelor.

    „Volailles de Licques” include următoarele tipuri de animale:

    Pui: crescuți timp de cel puțin 81 de zile. Greutatea minimă a carcasei este de 1,3 kg atunci când este prezentată „fără intestine” și de 0,95 kg atunci când este prezentată „eviscerată” fără organe, gata pentru gătit.

    Bibilici: crescute timp de cel puțin 94 de zile. Greutatea minimă a carcasei este de 1,1 kg atunci când este prezentată „fără intestine” și de 0,85 kg atunci când este prezentată „eviscerată”, și anume fără organe, gata pentru gătit.

    Curcani: crescuți timp de cel puțin 140 de zile. Greutatea minimă a carcasei este de 2,7 kg atunci când este prezentată „fără intestine” și de 2,3 kg atunci când este prezentată „eviscerată”, și anume fără organe, gata pentru gătit.

    Claponi: crescuți timp de cel puțin 150 de zile. Greutatea minimă a carcasei este de 2,9 kg atunci când este prezentată „fără intestine” și de 2,5 kg atunci când este prezentată „eviscerată”, și anume fără organe, gata pentru gătit.

    Puicuțe: crescute timp de cel puțin 120 de zile. Greutatea minimă a carcasei este de 1,95 kg atunci când este prezentată „fără intestine” și de 1,65 kg atunci când este prezentată „eviscerată”, și anume fără organe, gata pentru gătit.

    Claponi de bibilică: crescuți timp de cel puțin 150 de zile. Greutatea minimă a carcasei este de 1,80 kg atunci când este prezentată „fără intestine” și de 1,40 kg atunci când este prezentată „eviscerată”, și anume fără organe, gata pentru gătit.

    „Volailles de Licques” se comercializează sub formă de carcase sau bucăți, proaspete sau congelate rapid (cu excepția celor eviscerate). Carcasele trebuie să îndeplinească criteriile de prezentare din clasa A. Bucățile de carne trebuie să respecte criteriile de prezentare din clasa A și trebuie să provină din carcase care respectă greutatea minimă pentru gătit. Volailles de Licques se comercializează neambalate sau ambalate în folie, ambalat în vid sau în atmosferă modificată.

    Produsele sunt prezentate după cum urmează:

    „gata pentru gătit”;

    „fără intestine”;

    sub formă de bucăți.

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    Cantitatea de hrană administrată, calculată ca medie ponderată, conține, în etapa de îngrășare, cel puțin 70 % cereale și produse derivate.

    Proporția de produse derivate din cereale nu trebuie să depășească 15 % din greutatea totală a formulei nutritive.

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Creșterea păsărilor de curte începând de la introducerea animalelor tinere.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Pe etichetă figurează, în același câmp vizual, denumirea „Volailles de Licques” și simbolul IGP al Uniunii Europene.

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Aria geografică este situată în întregime în département (regiunea) Pas de Calais și cuprinde următoarele entități administrative:

    toate arrondissements (districtele): Boulogne-sur-Mer, Calais, Montreuil și Saint-Omer

    și toate communes (comunele): Anvin, Aubrometz, Auchy-au-Bois, Aumerval, Auxi-le-Château, Bailleul-lès-Pernes, Beauvoir-Wavans, Bergueneuse, Blessy, Boffles, Bonnières, Boubers-sur-Canche, Bourecq, Bouret-sur-Canche, Bours, Boyaval, Buire-au-Bois, Conchy-sur-Canche, Conteville-en-Ternois, Eps, Equirre, Erin, Estrée-Blanche, Fiefs, Fleury, Floringhem, Fontaine-l'Etalon, Fontaine-lès-Boulans, Fontaine-lès-Hermans, Fortel-en-Artois, Frévent, Gennes-Ivergny, Ham-en-Artois, Haravesnes, Hestrus, Heuchin, Huclier, Isbergues, Lambres, Le Ponchel, Liettres, Ligny-lès-Aire, Ligny-sur-Canche, Linghem, Lisbourg, Marest, Mazinghem, Monchel-sur-Canche, Monchy-Cayeux, Nédon, Nédonchel, Noeux-lès-Auxi, Norrent-Fontes, Pernes, Prédefin, Pressy, Quoeux-Haut-Maînil, Quernes, Rely, Rombly, Rougefay, Sachin, Sains-lès-Pernes, Saint-Hilaire-Cottes, Tangry, Teneur, Tilly-Capelle, Tollent, Vacquerie-le-Boucq, Valhuon, Vaulx, Villers-l'Hôpital, Westrehem, Willencourt și Witternesse.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Legătura cu originea IGP „Volaille de Licques” se bazează pe factori naturali și umani din zona aflată în jurul [satului] Licques, unde producția de păsări de curte prezintă anumite caracteristici pe baza cărora s-a construit reputația sa de-a lungul timpului.

    Aria geografică ocupă o mare parte din département Pas de Calais din nordul Franței. Zona este mărginită la vest de Canalul Mânecii (de la granița cu département Somme până la orașul Calais) și de Marea Nordului (de la Calais la département Nord) și se întinde spre est, către o zonă de terenuri agricole.

    Clima zonei este oceanică. Intervalul de temperatură este îngust, cu ierni și veri blânde, brize marine și un regim normal de precipitații (600-800 mm pe an). Temperatura medie anuală este de aproximativ 11 °C.

    Clima blândă și absența vârfurilor de temperatură semnificative permit creșterea păsărilor în aer liber în mod regulat.

    Zona are o topografie variată, alternând între platouri și văi, cu o altitudine cuprinsă între 0 și 200 m deasupra nivelului mării. Zonele agricole și naturale sunt diverse, cu zone de tip bocage (peisaje cu garduri vii) și cu o suprafață mare de pășuni. Există o rețea majoră de căi navigabile, printre care râurile Authie, Canche, Ternoise, Liane, Scarpe, Lys și Aa.

    Aria geografică se caracterizează prin diversitatea culturilor și a efectivelor de animale, iar tradițiile sale de creștere a păsărilor de curte și de cultivare a cerealelor sunt încă larg respectate. Aceste activități au modelat diversitatea peisajului, care alternează între zone naturale, terenuri agricole și păduri variate.

    Pentru păsările de curte există numeroase zone în aer liber, cu pășuni ierboase și împădurite.

    Păsările „Volaille de Licques” provin din tulpini robuste, cu creștere lentă, care permit o perioadă lungă de creștere și sacrificarea chiar înainte de a ajunge la maturitatea sexuală. Acestea sunt adaptate la viața în aer liber și au acces la spații libere pe pășuni împădurite.

    „Volailles de Licques” prezintă următoarele caracteristici:

    conformație bună;

    carcase bine îngrășate, cărnoase, carne cu consistență fermă;

    bună dezvoltare musculară a pieptului și a pulpelor.

    Clima blândă și altitudinea joasă fac ca aria geografică să fie deosebit de potrivită pentru creșterea păsărilor de curte, în special pe pășunile ierboase. Caracterul oceanic al climei, care include un regim normal de precipitații, favorizează creșterea constantă a ierbii și a plantelor perene pe pășuni. Datorită temperaturilor puțin variabile și blânde, păsările de curte pot ieși pe pășuni pe tot parcursul anului și, prin urmare, își pot completa alimentația. Aceste condiții favorizează, de asemenea, producția regulată de cereale, care, de-a lungul timpului, a stat la baza hranei păsărilor de curte.

    Crescătorii s-au adaptat la schimbările mediului și, prin urmare, expertiza lor se bazează pe:

    utilizarea tulpinilor cu creștere lentă;

    ținerea sub control a momentului în care păsările ies afară;

    utilizarea hranei pe bază de cereale.

    Aceste metode tradiționale, utilizate încă în prezent, se află în centrul reputației „Volailles de Licques”.

    Originile „Volailles de Licques” pot fi regăsite în [abația] Abbaye de Licques, fondată în 1051. În secolul al XIII-lea, aceasta a fost încredințată călugărilor Prémontré, care au defrișat zona și s-au ocupat de creșterea păsărilor de curte – inclusiv curcani, populari la vremea respectivă, la fel ca în prezent – și de cultivarea cerealelor.

    În secolele XVII și XVIII, 90 % din populație era alcătuită din mici fermieri care produceau ceea ce consumau. Păsările de curte le-au permis să răspundă nevoilor familiilor lor și să aibă o monedă de schimb. Potrivit La vie agricole sous l'Ancien Régime dans le Nord de la France (Viața agricolă în vremurile de demult în nordul Franței) de Albéric de Callone, „dacă, în alte țări, ar fi sacrificat într-un an tot atâția claponi, găini și pui câți sacrificăm aici într-o zi, ar fi fost de înțeles dacă ne-am fi temut pentru viitorul speciei”.

    În secolele XIX și XX, creșterea păsărilor „Volailles de Licques” s-a dezvoltat în paralel cu îmbunătățirea culturilor de cereale (cum ar fi grâul și orzul), care, la rândul lor, au contribuit la îmbunătățirea hranei pentru animale și, prin urmare, a calității cărnii. Reputația „Volailles de Licques” a început să se extindă dincolo de granițele Pays de Licques și chiar până în Anglia, așa cum a subliniat Jean Tribondeau în monografia sa agricolă intitulată L’agriculture du Pas-de-Calais (Agricultura în Pas de Calais): „Creșterea curcanilor nu numai că este foarte apreciată în regiunea Boulonnais, ci face de asemenea obiectul unui volum mare de schimburi comerciale cu Anglia. ”

    Cu toate acestea, producția de păsări de curte și-a păstrat caracterul tradițional, familial, care se bazează pe istoricul creșterii animalelor din zonă.

    Începând cu anii 1950, schimbările structurale din mediul rural au condus la o schimbare treptată a modului de creștere a animalelor. Producătorii de „Volailles de Licques” au dorit să mențină creșterea extensivă a animalelor. Aceștia s-au reunit în 1965 sub auspiciile Uniunii crescătorilor de Licques pentru a menține producția tradițională de păsări de curte.

    În prezent, producția de „Volailles de Licques” rămâne o sursă de diversificare și de venituri suplimentare pentru crescători.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-070fab1c-4223-4f7f-bacb-2218e19ecec7


    (1)  JO L 179, 19.6.2014, p. 17.


    Top