EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0004

Propunere de DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2014/170/UE de stabilire a unei liste a țărilor terțe necooperante în ceea ce privește combaterea activităților de pescuit ilegal, nedeclarat și nereglementat, în ceea ce privește Camerunul

COM/2023/4 final

Bruxelles, 5.1.2023

COM(2023) 4 final

2023/0003(NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2014/170/UE de stabilire a unei liste a țărilor terțe necooperante în ceea ce privește combaterea activităților de pescuit ilegal, nedeclarat și nereglementat, în ceea ce privește Camerunul


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Prezenta propunere se referă la aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului din 29 septembrie 2008 de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (pescuitul INN), de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 2847/93, (CE) nr. 1936/2001 și (CE) nr. 601/2004 și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1093/94 și (CE) nr. 1447/1999 1 (Regulamentul INN).

Contextul general

Prezenta propunere se înscrie în contextul punerii în aplicare a Regulamentului INN și este rezultatul procedurilor de analiză și dialog care s-au desfășurat în conformitate cu cerințele de fond și de procedură incluse în Regulamentul INN care prevăd, printre altele, că toate țările trebuie să-și îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional în calitate de stat de pavilion, portuar, de coastă sau de piață pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului INN.

Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii

Decizia Comisiei din 17 februarie 2021 (JO C 59, 19.2.2021, p. 1) de notificare a Republicii Camerun cu privire la posibilitatea de a fi identificată ca țară terță necooperantă în ceea ce privește combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat.

Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 5 ianuarie 2023 2 de identificare a Camerunului ca țară terță necooperantă în ceea ce privește combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat.

Coerența cu alte politici și obiective ale Uniunii

Nu se aplică.

2.REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Consultarea părților interesate

Părțile interesate vizate de procedură au avut posibilitatea de a-și apăra interesele în timpul procedurilor de analiză și dialog, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului INN.

Obținerea și utilizarea expertizei

Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă.

Evaluarea impactului

Prezenta propunere este rezultatul punerii în aplicare a Regulamentului INN.

Regulamentul INN nu conține dispoziții referitoare la evaluarea generală a impactului, dar conține o listă exhaustivă de condiții care trebuie evaluate.

3.ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Rezumatul acțiunii propuse

La 17 februarie 2021, printr-o decizie a Comisiei, Comisia a notificat Camerunului că ea consideră că există posibilitatea identificării acestei țări ca țară necooperantă în temeiul Regulamentului INN.

Comisia a inițiat demersuri cu privire la Camerun. Aceste demersuri au constat, printre altele, în măsuri care au clarificat motivele acțiunilor sale și care au oferit țării ocazia de a răspunde la afirmații și de a le respinge, dreptul de a solicita și de a furniza informații suplimentare, care au propus un plan de acțiune pentru remedierea situației și au oferit timpul corespunzător pentru a răspunde și un termen rezonabil pentru remedierea situației.

La 5 ianuarie 2023, Comisia, printr-o decizie de punere în aplicare a Comisiei, a identificat Camerunul ca țară terță pe care Comisia o consideră țară terță necooperantă în temeiul Regulamentului INN.

Propunerea anexată de decizie de punere în aplicare a Consiliului se bazează pe constatările care au confirmat că Camerunul nu a reușit să își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional în calitate de stat de pavilion, portuar, de coastă sau de piață.

Prin urmare, se propune adoptarea de către Consiliu a propunerii de decizie anexate.

Temei juridic

Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului din 29 septembrie 2008 de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat.

Principiul subsidiarității

Propunerea intră în sfera competenței exclusive a Uniunii Europene. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

Principiul proporționalității

Propunerea respectă principiul proporționalității din următoarele motive:

Forma de acțiune este descrisă în Regulamentul INN și nu permite luarea unei decizii la nivel național.

Nu sunt necesare indicații privind modul în care sarcina financiară și administrativă care revine Uniunii, guvernelor naționale, autorităților regionale și locale, operatorilor economici și cetățenilor este limitată la minimum și proporțională cu obiectivul propunerii.

Alegerea instrumentelor

Instrumente propuse: decizie.

Alte mijloace nu ar fi potrivite, deoarece:

Alte instrumente nu ar fi adecvate întrucât Regulamentul INN nu prevede opțiuni alternative.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are implicații asupra bugetului Uniunii.

2023/0003 (NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2014/170/UE de stabilire a unei liste a țărilor terțe necooperante în ceea ce privește combaterea activităților de pescuit ilegal, nedeclarat și nereglementat, în ceea ce privește Camerunul

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului din 29 septembrie 2008 de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 2847/93, (CE) nr. 1936/2001 și (CE) nr. 601/2004 și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1093/94 și (CE) nr. 1447/1999 3 („Regulamentul INN”), în special articolul 33,

având în vedere propunerea prezentată de Comisia Europeană,

întrucât:

INTRODUCERE

(1)Regulamentul INN instituie un sistem al Uniunii de prevenire, descurajare și eliminare a pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN).

(2)Capitolul VI din Regulamentul INN definește procedura de identificare a țărilor terțe necooperante, demersurile referitoare la acele țări, stabilirea unei liste a țărilor respective, eliminarea de pe acea listă, publicarea listei respective și eventualele măsuri de urgență.

(3)La 24 martie 2014 Consiliul a adoptat Decizia de punere în aplicare 2014/170/UE 4 de stabilire a unei liste a țărilor terțe necooperante în ceea ce privește combaterea activităților de pescuit INN în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1005/2008 de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat.

(4)În conformitate cu articolul 32 din Regulamentul INN, prin Decizia Comisiei din 17 februarie 2021 („Decizia din 17 februarie 2021”) 5 , Comisia a notificat Republica Camerun (denumită în continuare „Camerun”) cu privire la posibilitatea de a fi identificată ca țară pe care Comisia o consideră țară terță necooperantă.

(5)În Decizia sa din 17 februarie 2021, Comisia a inclus informații privind faptele și considerentele esențiale care stau la baza acestei posibile identificări.

(6)Decizia a fost notificată Camerunului împreună cu o scrisoare prin care Camerunul era invitat ca, în strânsă cooperare cu Comisia, să pună în aplicare un plan de acțiune pentru remedierea deficiențelor identificate.

(7)Prin decizia sa din 17 februarie 2021, Comisia a lansat un proces de dialog cu Camerunul.

(8)În special, Comisia a invitat Camerunul: (i) să ia toate măsurile necesare pentru a pune în aplicare acțiunile cuprinse în planul de acțiune sugerat de către Comisie și (ii) să evalueze punerea în aplicare a acțiunilor cuprinse în planul de acțiune sugerat de Comisie.

(9)Camerunul a avut posibilitatea de a răspunde Deciziei din 17 februarie 2021, precum și altor informații pertinente comunicate de Comisie, care i-au permis să prezinte probe pentru a infirma sau a completa faptele stipulate în Decizia din 17 februarie 2021. Camerunul a primit garanții cu privire la dreptul său de a solicita sau de a furniza informații suplimentare.

(10)Comisia a continuat să obțină și să verifice toate informațiile relevante. Observațiile prezentate verbal și în scris de Camerun ca urmare a Deciziei din 17 februarie 2021 au fost examinate și luate în considerare. Camerunul a fost ținut permanent la curent, fie verbal, fie în scris, în legătură cu analiza întreprinsă de Comisie.

(11)Pe baza informațiilor colectate, Comisia a considerat că domeniile de interes și lacunele, astfel cum sunt descrise în Decizia din 17 februarie 2021, nu au fost abordate în mod satisfăcător de Camerun. În plus, Comisia a concluzionat că nici măsurile propuse în planul de acțiune nu au fost puse în aplicare integral.

(12)În consecință, Comisia a adoptat Decizia de punere în aplicare din 5 ianuarie 2023, identificând Camerunul ca țară terță necooperantă în ceea ce privește combaterea pescuitului INN.

(13)Pe baza procesului de anchetă și dialog desfășurat de Comisie, inclusiv a schimbului de corespondență și a reuniunilor care au avut loc, precum și pe baza motivelor pe care se întemeiază Decizia din 17 februarie 2021 și Decizia de punere în aplicare din 5 ianuarie 2023 de identificare a Camerunului ca țară terță necooperantă în ceea ce privește combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, este oportun să se înscrie Camerunul pe lista țărilor terțe necooperante în ceea ce privește combaterea activităților de pescuit INN.

1.PROCEDURA CU PRIVIRE LA CAMERUN

(14)La 17 februarie 2021, Comisia a notificat Camerunului, în temeiul articolului 32 din Regulamentul INN, că are în vedere posibilitatea de a identifica Camerunul drept țară terță necooperantă și a invitat Camerunul să pună în aplicare, în strânsă cooperare cu serviciile sale, un plan de acțiune pentru a remedia deficiențele identificate în Decizia din 17 februarie 2021. De la decizia menționată, Camerunul a prezentat observații în scris prin care și-a exprimat punctele de vedere și s-a întâlnit cu Comisia în format virtual pentru a discuta aspectele relevante. Comisia a furnizat informații relevante în scris Camerunului. Comisia a continuat să obțină și să verifice toate informațiile pe care le-a considerat necesare. Observațiile orale și scrise prezentate de Camerun ca urmare a Deciziei din 17 februarie 2021 au fost examinate și luate în considerare, în timp ce Camerunul a fost informat verbal sau în scris cu privire la deliberările Comisiei. Comisia a considerat, în Decizia de punere în aplicare din 5 ianuarie 2023 de identificare a Camerunului ca țară terță necooperantă în ceea ce privește combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, că domeniile de interes și lacunele, astfel cum sunt descrise în Decizia din 17 februarie 2021, nu au fost abordate în mod satisfăcător de Camerun. În plus, Comisia a concluzionat că nici măsurile propuse în planul de acțiune nu au fost puse în aplicare integral.

2.IDENTIFICAREA CAMERUNULUI CA ȚARĂ TERȚĂ NECOOPERANTĂ

(15)În Decizia din 17 februarie 2021, Comisia a analizat obligațiile Camerunului și a evaluat respectarea de către acesta a obligațiilor sale internaționale în calitatea sa de stat de pavilion, stat portuar, stat costier sau stat comercial. În scopul respectivei analize, Comisia a ținut seama de criteriile enumerate la articolul 31 alineatele (4)-(7) din Regulamentul INN.

(16)Comisia a analizat îndeplinirea de către Camerun a obligațiilor internaționale care îi revin în conformitate cu concluziile stabilite în Decizia din 17 februarie 2021, luând în considerare informațiile relevante furnizate în această privință de Camerun, planul de acțiune propus și măsurile luate pentru remedierea situației.

(17)Principalele deficiențe identificate de Comisie au fost legate de mai multe eșecuri în ceea ce privește punerea în aplicare a obligațiilor prevăzute de dreptul internațional, legate în special de adoptarea unui cadru juridic adecvat și actualizat, de lipsa unor proceduri clare și transparente de înregistrare și de acordare a licențelor și de lipsa unei monitorizări eficiente și adecvate a navelor de pescuit. Deficiențele identificate se referă, în general, la condițiile stabilite pentru înregistrarea navelor de pescuit și controlul acestora în conformitate cu dreptul internațional. S-a identificat, de asemenea, absența alinierii la recomandările și rezoluțiile unor organisme relevante, cum ar fi Planul internațional FAO de acțiune împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat al Organizației Națiunilor Unite (PIA-IUU) 6 și Orientările voluntare ale FAO privind acțiunile statului de pavilion 7 . Cu toate acestea, lipsa consecvenței cu recomandările și cu rezoluțiile fără caracter obligatoriu a fost luată în considerare numai ca probă suplimentară și nu a stat la baza identificării în cauză.

(18)Pin urmare, în Decizia de punere în aplicare din 5 ianuarie 2023, Comisia a identificat Camerunul ca țară terță necooperantă în temeiul Regulamentului INN.

(19)În ceea ce privește posibilele constrângeri cu care se confruntă Camerunul, ca țară în curs de dezvoltare, este de remarcat faptul că nivelul specific de dezvoltare și performanța generală a Camerunului cu privire la pescuit nu sunt afectate de nivelul său general de dezvoltare.

(20)Având în vedere Decizia din 17 februarie 2021, Decizia de punere în aplicare din 5 ianuarie 2023, precum și procesul de dialog întreținut de Comisie cu Camerunul și rezultatul său, se poate concluziona că acțiunile întreprinse de Camerun în ceea ce privește obligațiile care îi revin în calitate de stat de pavilion sunt insuficiente pentru a se conforma articolelor 91, 92, 94, 117 și 118 din Convenția Organizației Națiunilor Unite asupra dreptului mării.

(21)Prin urmare, Camerunul nu a reușit să își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional în calitate de stat de pavilion de a lua măsuri pentru a preveni, a descuraja și a elimina pescuitul INN.

3.STABILIREA UNEI LISTE A ȚĂRILOR TERȚE NECOOPERANTE

(22)Având în vedere concluziile la care s-a ajuns în ceea ce privește Camerunul, această țară ar trebui să fie inclusă, în conformitate cu articolul 33 din Regulamentul INN, pe lista țărilor terțe necooperante stabilită prin Decizia de punere în aplicare 2014/170/UE. Prin urmare, Decizia de punere în aplicare 2014/170/UE ar trebui modificată în consecință.

(23)Includerea Camerunului pe lista țărilor terțe necooperante în ceea ce privește combaterea activităților de pescuit INN atrage după sine aplicarea măsurilor prevăzute la articolul 38 din Regulamentul INN. Articolul 38 alineatul (1) din Regulamentul INN prevede interzicerea importului de produse pescărești capturate de navele care arborează pavilionul unor țări necooperante. În cazul Camerunului această interdicție ar trebui să acopere toate stocurile și speciile definite la articolul 2 alineatul (8) din Regulamentul INN, întrucât neadoptarea de măsuri adecvate în legătură cu activitățile de pescuit INN care duce la identificarea Camerunului ca țară terță necooperantă nu este limitată la un anumit stoc sau la anumite specii.

(24)Se remarcă faptul că pescuitul INN, între altele, epuizează stocurile de pește, distruge habitatele marine, subminează conservarea și utilizarea sustenabilă a resurselor marine, denaturează concurența, pune în pericol securitatea alimentară, dezavantajează în mod nedrept pescarii corecți și fragilizează comunitățile costiere. Având în vedere amploarea problemelor legate de pescuitul INN se consideră necesar ca Uniunea să pună rapid în aplicare acțiunile cu privire la Camerun ca țară terță necooperantă. Drept consecință, prezenta decizie ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(25)Dacă Camerunul demonstrează că situația care a justificat includerea sa pe listă a fost rectificată, Consiliul, hotărând cu majoritate calificată la propunerea Comisiei, urmează să înlăture Camerunul de pe lista țărilor terțe necooperante în conformitate cu articolul 34 alineatul (1) din Regulamentul INN. Orice decizie de înlăturare de pe listă ar trebui să ia în considerare adoptarea sau neadoptarea de măsuri concrete de către Camerun, măsuri care să permită obținerea unei îmbunătățiri durabile a situației,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se adaugă Camerunul în anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/170/UE.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    JO C 59, 19.2.2021, p. 1.
(2)    Urmează să fie publicată în JO la începutul anului 2023.
(3)    JO L 286, 29.10.2008, p. 1.
(4)    Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 24 martie 2014 de stabilire a unei liste a țărilor terțe necooperante în ceea ce privește combaterea activităților de pescuit INN în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1005/2008 de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (JO L 91, 27.3.2014, p. 43).
(5)    Decizia Comisiei din 17 februarie 2021 de notificare a Republicii Camerun cu privire la posibilitatea de a fi identificată ca țară terță necooperantă în ceea ce privește combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (JO CI 59, 19.2.2021, p. 1).
(6)    Planul internațional de acțiune pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, 2001.
(7)    Orientările voluntare privind acțiunile statului de pavilion, martie 2014, extrase de la adresa: http://www.fao.org/3/a-i4577t.pdf
Top