EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC1106(02)

Rezumatul Deciziei Comisiei din 18 iulie 2019 referitoare la o procedură inițiată în temeiul articolului 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și al articolului 54 din Acordul privind SEE [Cazul AT.39711 – Qualcomm (prețuri de ruinare)] [notificată cu numărul C(2019) 5361] (Numai textul în limba engleză este autentic) (Text cu relevanță pentru SEE) 2019/C 375/07

C/2019/5361

JO C 375, 6.11.2019, p. 25–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.11.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 375/25


Rezumatul Deciziei Comisiei

din 18 iulie 2019

referitoare la o procedură inițiată în temeiul articolului 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și al articolului 54 din Acordul privind SEE

[Cazul AT.39711 – Qualcomm (prețuri de ruinare)]

[notificată cu numărul C(2019) 5361]

(Numai textul în limba engleză este autentic)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2019/C 375/07)

La 18 iulie 2019, Comisia a adoptat o decizie referitoare la o procedură inițiată în temeiul articolului 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și al articolului 54 din Acordul privind SEE. În conformitate cu dispozițiile articolului 30 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului (1) , Comisia publică, prin prezenta, numele părților și conținutul principal al deciziei, inclusiv eventualele sancțiuni impuse, ținând seama de interesul legitim al întreprinderilor de a-și proteja secretele de afaceri.

1.   Introducere

(1)

Decizia stabilește că întreprinderea Qualcomm Inc. („Qualcomm”) a încălcat articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”) și articolul 54 din Acordul privind Spațiul Economic European („Acordul privind SEE”) prin furnizarea, în anumite cantități, a trei dintre chipseturile de bandă de bază compatibile cu sistemul universal de telecomunicații mobile (UMTS), la prețuri inferioare costurilor, cu intenția de a elimina Icera, principalul său concurent la momentul respectiv pe segmentul de piață care oferă performanțe avansate în ceea ce privește rata de transfer a datelor („segmentul tehnologiei de vârf”).

(2)

Încălcarea a durat de la 1 iulie 2009 până la 30 iunie 2011.

(3)

La 5 iulie 2019 și 15 iulie 2019, Comitetul consultativ privind înțelegerile și pozițiile dominante a emis avize favorabile cu privire la decizia adoptată în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului și cu privire la amenda aplicată întreprinderii Qualcomm.

2.   Definirea pieței

(4)

Decizia concluzionează că piața relevantă a produselor este piața liberă a chipseturilor de bandă de bază conforme cu standardul UMTS („chipseturi UMTS”).

(5)

Decizia concluzionează că piața chipseturilor UMTS este o piață mondială.

3.   Poziția dominantă

(6)

Decizia concluzionează că întreprinderea Qualcomm a deținut o poziție dominantă pe piața mondială a chipseturilor UMTS în perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2011.

(7)

În primul rând, Qualcomm a deținut, în perioada respectivă, pe piața mondială a chipseturilor UMTS, o cotă de piață bazată pe valoare de aproximativ 60 %.

(8)

În al doilea rând, piața mondială a chipseturilor este caracterizată de existența unei serii de bariere la intrarea pe piață și la extindere (și anume, importante investiții inițiale în cercetarea și dezvoltarea în domeniul proiectării de chipseturi UMTS și diferite bariere legate de drepturile de proprietate intelectuală ale întreprinderii Qualcomm).

(9)

În al treilea rând, puterea comercială a cumpărătorilor de chipseturi de bandă de bază ai întreprinderii Qualcomm nu a fost de natură să aducă atingere poziției dominante a acesteia.

4.   Abuzul de poziție dominantă

(10)

Decizia stabilește că Qualcomm a abuzat de poziția sa dominantă prin furnizarea unor cantități de trei tipuri de chipseturi UMTS (chipseturi bazate pe tehnologia MDM8200, MDM6200 și MDM8200A) către doi dintre principalii săi clienți, Huawei și ZTE, la prețuri inferioare costurilor, cu intenția de a elimina Icera, principalul său concurent la momentul respectiv, din segmentul de vârf al pieței chipseturilor UMTS.

(11)

Prin faptul că a împiedicat extinderea întreprinderii Icera la cei doi clienți importanți din acest segment, care consta, la momentul respectiv, exclusiv în chipseturile utilizate în dispozitivele mobile, Qualcomm a intenționat să împiedice Icera, o întreprindere nou-înființată de dimensiuni mici și cu resurse financiare limitate, să dobândească reputația și anvergura necesare pentru a amenința poziția dominantă a Qualcomm pe piața chipseturilor UMTS, în special având în vedere potențialul de creștere preconizat al segmentului de vârf datorită adoptării la nivel mondial a dispozitivelor mobile inteligente, împiedicând astfel accesul producătorilor de echipamente originale din acest segment la surse alternative de chipseturi pentru dispozitivele lor mobile și reducând posibilitățile de alegere ale consumatorilor.

(12)

Practicile tarifare ale întreprinderii Qualcomm au avut loc în contextul în care întreprinderea Icera și-a consolidat poziția pe piață ca furnizor viabil de chipseturi UMTS de vârf, ceea ce a reprezentat o amenințare din ce în ce mai mare pentru activitățile legate de furnizarea de chipseturi ale întreprinderii Qualcomm. Pentru a se asigura că activitatea Icera nu ar putea atinge o dimensiune critică pentru poziția pe piață a Qualcomm, aceasta din urmă a luat măsuri de prevenire sub forma unor concesii privind prețurile, care au vizat doi clienți importanți din punct de vedere strategic, Huawei și ZTE, deoarece a considerat că perspectivele de dezvoltare ale Icera depindeau de capacitatea sa de a stabili o relație de afaceri cu una dintre aceste întreprinderi. Măsurile de prevenire întreprinse de Qualcomm s-au bazat pe strategia chipseturilor multiple, care a inclus principalele sale trei chipseturi de vârf care concurau cu chipseturile cele mai avansate ale Icera la momentul respectiv; această strategie a vizat, în special, protejarea poziției puternice a Qualcomm în cadrul segmentului de mare volum al chipseturilor utilizate în telefoanele mobile, segment pe care Icera intenționa să intre de îndată ce ar fi dobândit acces la segmentul chipseturilor utilizate în dispozitivele mobile în bandă largă.

(13)

Analiza prețurilor aplicate de Qualcomm întreprinderilor Huawei și ZTE și a costurilor suportate de Qualcomm pentru fabricarea acestor chipseturi demonstrează că Qualcomm a vândut anumite cantități de astfel de chipseturi sub costurile marginale medii pe termen lung și, în orice caz, sub costurile totale medii, precum și un număr limitat de chipseturi bazate pe tehnologia MDM6200 sub costurile variabile medii. Rezultatele testului preț-cost sunt în concordanță cu dovezile interne din acea perioadă ale Qualcomm, care demonstrează intenția Qualcomm privind excluderea întreprinderii Icera.

(14)

Decizia concluzionează că Qualcomm nu a furnizat o justificare obiectivă valabilă sau o apărare pe bază de argumente de eficiență pentru comportamentul său.

(15)

Decizia concluzionează că vânzările la prețuri de ruinare ale Qualcomm către întreprinderile Huawei și ZTE constituie, împreună, o încălcare unică și continuă.

5.   Competență

(16)

Potrivit concluziei deciziei, Comisia este competentă să aplice articolul 102 din TFUE și articolul 54 din Acordul privind SEE în cazul încălcării comise de Qualcomm, întrucât încălcarea a fost pusă în aplicare și este de natură să aibă efecte substanțiale, imediate și previzibile în SEE.

6.   Efectul asupra schimburilor comerciale

(17)

Decizia concluzionează că încălcarea comisă de Qualcomm a avut un efect semnificativ asupra comerțului dintre statele membre și între părțile contractante la Acordul privind SEE.

7.   Căi de atac și amenzi

(18)

În momentul adoptării deciziei, încălcarea comisă de Qualcomm se încheiase. Cu toate acestea, decizia impune întreprinderii Qualcomm să se abțină în viitor de la repetarea comportamentului descris în decizie și de la orice act sau comportament care ar avea același obiect sau efect sau un obiect sau efect echivalent cu cel al comportamentului descris în decizie.

(19)

Amenda impusă întreprinderii Qualcomm pentru încălcare se calculează pe baza principiilor stabilite în Liniile directoare din 2006 privind metoda de stabilire a amenzilor aplicate în temeiul articolului 23 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului. Decizia concluzionează că cuantumul final al amenzii care trebuie impusă întreprinderii Qualcomm ar trebui să fie de 242 042 000 EUR.

(1)  Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la articolele 81 și 82 din tratat (JO L 1, 4.1.2003, p. 1).


Top