Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR3593

    Avizul Comitetului European al Regiunilor asupra Regulamentului privind dispozițiile comune

    COR 2018/03593

    JO C 86, 7.3.2019, p. 41–83 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.3.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 86/41


    Avizul Comitetului European al Regiunilor asupra Regulamentului privind dispozițiile comune

    (2019/C 86/06)

    Coraportori:

    Catiuscia MARINI (IT-PSE), președinta regiunii Umbria

    Michael SCHNEIDER (DE-PPE), secretar de stat, reprezentant al landului Saxonia-Anhalt pe lângă guvernul federal

    Document de referință:

    Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, și de instituire a unor norme financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru azil și migrație, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului pentru managementul frontierelor și vize

    COM(2018) 375 final

    I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE

    Amendamentul 1

    Se introduce un considerent nou după considerentul 3.

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    În ceea ce privește politica agricolă comună (PAC), ar trebui menținute sinergii și legături puternice între Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și cel de-al doilea pilon (FEADR) al PAC. FEADR nu trebuie retras din prezentul Regulament privind dispozițiile comune, pentru a menține legătura puternică dintre FEADR și structurile deja existente în statele membre pentru punerea în aplicare a fondurilor structurale .

    Expunere de motive

    Va fi important să se mențină sinergii puternice între FEGA și FEADR, pentru a permite includerea FEADR în RDC. Din acest motiv, FEADR ar trebui să rămână o componentă a Regulamentului privind dispozițiile comune, iar acest lucru ar necesita operarea respectivelor modificări în următoarele părți ale textului, în special la considerentele 2 și 23 și la articolele 17, 31, 48 și 58.

    Amendamentul 2

    Se introduce un considerent nou după considerentul 4.

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    Ar trebui acordată o atenție deosebită zonelor rurale, zonelor afectate de tranziția industrială și regiunilor afectate de un handicap natural sau demografic grav și permanent.

    Expunere de motive

    Trebuie inclusă o referire specifică la regiunile afectate de un handicap natural sau demografic pentru a aborda obiectivele prevăzute în articolul 174 din TFUE.

    Amendamentul 3

    Considerentul 5

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    În contextul implementării fondurilor ar trebui să fie respectate principiile orizontale prevăzute la articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană („TUE”) și la articolul 10 din TFUE, inclusiv principiile subsidiarității și proporționalității prevăzute la articolul 5 din TUE, ținându-se seama de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Statele membre ar trebui să respecte, de asemenea, obligațiile Convenției Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap și să asigure accesibilitatea în conformitate cu articolul 9 din această Convenție și în conformitate cu legislația Uniunii de armonizare a cerințelor de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor. Statele membre și Comisia ar trebui să urmărească eliminarea inegalităților, promovarea egalității între bărbați și femei și integrarea perspectivei de gen , precum și combaterea discriminării pe criterii de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală. Fondurile nu ar trebui să sprijine acțiuni care contribuie la orice formă de segregare. Obiectivele fondurilor ar trebui să fie urmărite în cadrul dezvoltării durabile și al promovării de către Uniune a obiectivului de conservare, protecție și îmbunătățire a calității mediului, în conformitate cu articolul 11 și cu articolul 191 alineatul (1) din TFUE, ținându-se cont de principiul „poluatorul plătește”. Pentru a proteja integritatea pieței interne, operațiunile în beneficiul întreprinderilor trebuie să respecte normele Uniunii privind ajutoarele de stat, astfel cum se prevede la articolele 107 și 108 din TFUE.

    În contextul implementării fondurilor ar trebui să fie respectate principiile orizontale prevăzute la articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană („TUE”) și la articolul 10 din TFUE, inclusiv principiile subsidiarității și proporționalității prevăzute la articolul 5 din TUE, ținându-se seama de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Statele membre ar trebui să respecte, de asemenea, obligațiile Convenției Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap și să asigure accesibilitatea în conformitate cu articolul 9 din această Convenție și în conformitate cu legislația Uniunii de armonizare a cerințelor de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor. Statele membre și Comisia ar trebui să urmărească eliminarea inegalităților, promovarea egalității între bărbați și femei, precum și combaterea discriminării pe criterii de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală. Integrarea dimensiunii de gen în buget ar trebui să facă parte din toate etapele implementării fondurilor relevante, de la etapa de programare până la cea de raportare, inclusiv prin intermediul unor indicatori relevanți din perspectiva genului și a colectării de date defalcate în funcție de gen. Fondurile nu ar trebui să sprijine acțiuni care contribuie la orice formă de segregare. Obiectivele fondurilor ar trebui să fie urmărite în cadrul dezvoltării durabile și al promovării de către Uniune a obiectivului de conservare, protecție și îmbunătățire a calității mediului, în conformitate cu articolul 11 și cu articolul 191 alineatul (1) din TFUE, ținându-se cont de principiul „poluatorul plătește”. Pentru a proteja integritatea pieței interne, operațiunile în beneficiul întreprinderilor trebuie să respecte normele Uniunii privind ajutoarele de stat, astfel cum se prevede la articolele 107 și 108 din TFUE.

    Expunere de motive

    Este important să se garanteze că fondurile iau în considerare și perspectiva de gen, asigurând egalitatea în toate domeniile vizate de fonduri și contribuind la o societate incluzivă.

    Amendamentul 4

    Considerentul 10

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    O parte a bugetului Uniunii alocat fondurilor ar trebui să fie executată de Comisie prin gestiune partajată cu statele membre în sensul Regulamentului (UE, Euratom) [numărul Regulamentului financiar] al Parlamentului European și al Consiliului („Regulamentul financiar”). Prin urmare, atunci când implementează fondurile prin gestiune partajată, Comisia și statele membre ar trebui să respecte principiile menționate în Regulamentul financiar, și anume buna gestiune financiară, transparența și nediscriminarea.

    O parte a bugetului Uniunii alocat fondurilor ar trebui să fie executată de Comisie prin gestiune partajată cu statele membre în sensul Regulamentului (UE, Euratom) [numărul Regulamentului financiar] al Parlamentului European și al Consiliului („Regulamentul financiar”). Prin urmare, atunci când implementează fondurile prin gestiune partajată, Comisia și statele membre ar trebui să respecte principiile menționate în Regulamentul financiar, și anume buna gestiune financiară, transparența și nediscriminarea. Statele membre , la nivelul teritorial corespunzător, în conformitate cu cadrul lor instituțional, juridic și financiar, și organismele desemnate de ele în acest sens ar trebui să fie responsabile pentru pregătirea și punerea în aplicare a programelor.

    Expunere de motive

    RDC ar trebui să exprime în mod clar, cu respectarea deplină a principiului subsidiarității, necesitatea de a angaja nivelul teritorial adecvat pentru asigurarea abordării localizate.

    Amendamentul 5

    Considerentul 11

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Principiul parteneriatului este un element-cheie al implementării fondurilor, el având la bază abordarea de tip „guvernanță pe mai multe niveluri” și asigurând implicarea societății civile și a partenerilor sociali. Pentru a asigura continuitatea în organizarea parteneriatului, Regulamentul delegat (UE) nr. 240/2014 al Comisiei [13] ar trebui să se aplice în continuare.

    Principiul parteneriatului este un element-cheie al implementării fondurilor, el având la bază abordarea de tip „guvernanță pe mai multe niveluri” și asigurând implicarea autorităților locale și regionale, a societății civile și a partenerilor sociali. El permite garantarea angajamentului și a asumării răspunderii din partea actorilor implicați, apropiind Europa de cetățenii săi. Pentru a asigura continuitatea în organizarea parteneriatului, Regulamentul delegat (UE) nr. 240/2014 al Comisiei [13] ar trebui să se aplice în continuare.

    Expunere de motive

    Autoritățile regionale și locale trebuie să fie menționate în mod explicit în toate considerentele și articolele Regulamentului privind dispozițiile comune care se referă la principiul parteneriatului și la guvernanța pe mai multe niveluri.

    Amendamentul 6

    Considerentul 12

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    La nivelul Uniunii, semestrul european de coordonare a politicilor economice oferă un cadru pentru identificarea priorităților naționale în materie de reforme și monitorizarea implementării acestora. Statele membre își dezvoltă propriile strategii naționale multianuale în materie de investiții, în sprijinul acestor priorități de reformă. Aceste strategii ar trebui să fie prezentate împreună cu programele naționale de reformă anuale , ca modalitate de stabilire și coordonare a proiectelor de investiții prioritare care urmează să fie sprijinite prin finanțare la nivel național și din partea Uniunii. Ele ar trebui, de asemenea, să servească la utilizarea în mod coerent a finanțării din partea Uniunii și la maximizarea valorii adăugate a sprijinului financiar care urmează să fie primit în special din partea fondurilor, a Funcției europene de stabilizare a investițiilor și a InvestEU.

    La nivelul Uniunii, un semestru european reformat, care integrează guvernanța pe mai multe niveluri și este aliniat la o nouă strategie UE pe termen lung de punere în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, oferă un cadru pentru identificarea priorităților naționale în materie de reforme și monitorizarea implementării acestora. Statele membre își dezvoltă propriile strategii naționale multianuale în materie de investiții, în sprijinul acestor priorități de reformă. Aceste strategii ar trebui să fie dezvoltate în colaborare cu autoritățile naționale, regionale și locale și prezentate la începutul perioadei de programare și, ulterior, în vederea evaluării de la mijlocul perioadei, împreună cu programele naționale de reformă, ca modalitate de stabilire și coordonare a proiectelor de investiții prioritare care urmează să fie sprijinite prin finanțare la nivel național și din partea Uniunii. Ele ar trebui, de asemenea, să servească la utilizarea în mod coerent a finanțării din partea Uniunii și la maximizarea valorii adăugate a sprijinului financiar care urmează să fie primit în special din partea fondurilor, a Funcției europene de stabilizare a investițiilor și a InvestEU.

    Expunere de motive

    Un ciclu al semestrului european reformat ar putea fi utilizat, la începutul perioadei de programare și în vederea evaluării intermediare, pentru o mai bună aliniere a semestrului european la prioritățile multianuale de investiții ale politicii de coeziune.

    Amendamentul 7

    Considerentul 13

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre ar trebui să determine modul în care recomandările relevante specifice fiecărei țări adoptate în conformitate cu articolul 121 alineatul (2) din TFUE și recomandările relevante ale Consiliului adoptate în conformitate cu articolul 148 alineatul (4) din TFUE sunt avute în vedere în pregătirea documentelor de programare. În cursul perioadei de programare 2021-2027 („perioada de programare”), statele membre ar trebui să prezinte periodic comitetului de monitorizare și Comisiei progresele înregistrate în implementarea programelor în sprijinul recomandărilor specifice fiecărei țări. În cursul evaluării intermediare, statele membre ar trebui să examineze, printre altele, necesitatea de a opera modificări ale programelor pentru a ține cont de recomandările relevante specifice fiecărei țări, adoptate sau modificate începând de la debutul perioadei de programare.

    Statele membre ar trebui să determine modul în care recomandările relevante specifice fiecărei țări adoptate în conformitate cu articolul 121 alineatul (2) din TFUE (relevante în raport cu domeniul de aplicare și cu misiunile fondurilor), recomandările relevante ale Consiliului adoptate în conformitate cu articolul 148 alineatul (4) din TFUE (numite în continuare „recomandările specifice fiecărei țări) și o analiză teritorială completă care să țină seama de dimensiunea regională și de rolul autorităților regionale în punerea în aplicare a recomandărilor specifice fiecărei țări sunt avute în vedere în pregătirea documentelor de programare. În cursul perioadei de programare 2021-2027 („perioada de programare”), statele membre ar trebui să prezinte periodic comitetului de monitorizare și Comisiei progresele înregistrate în implementarea programelor în sprijinul recomandărilor specifice fiecărei țări și relevante în raport cu domeniul de aplicare și cu misiunile fondurilor . În cursul evaluării intermediare, statele membre ar trebui să examineze, printre altele, necesitatea de a opera modificări ale programelor pentru a ține cont de recomandările relevante specifice fiecărei țări, adoptate sau modificate începând de la debutul perioadei de programare , în strânsă cooperare cu autoritățile regionale și locale .

    Expunere de motive

    Este vorba de consolidarea dimensiunii teritoriale a semestrului european, care ar trebui să includă o analiză teritorială completă, ținând seama de dimensiunea regională și de rolul autorităților regionale în punerea în aplicare a recomandărilor specifice fiecărei țări.

    Amendamentul 8

    Se introduce un considerent nou după considerentul 19.

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    Se așteaptă ca scăderea procentului populației active, combinată cu creșterea proporției de pensionari, precum și problemele asociate cu schimbările demografice să continue să exercite presiuni, printre altele asupra structurilor educaționale și de asistență socială și asupra competitivității economice. Adaptarea la astfel de schimbări demografice constituie una dintre provocările esențiale cu care se vor confrunta autoritățile locale și regionale în următorii ani și, ca atare, ar trebui să se acorde o atenție deosebit de mare regiunilor celor mai afectate de schimbările demografice.

    Expunere de motive

    Ar trebui luată în considerare situația specială a regiunilor afectate de schimbările demografice.

    Amendamentul 9

    Considerentul 40

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pentru a optimiza valoarea adăugată a investițiilor finanțate integral sau parțial de la bugetul Uniunii, ar trebui urmărite sinergii în special între fonduri și instrumentele gestionate direct , inclusiv Instrumentul de punere în practică a reformelor . Aceste sinergii ar trebui să fie obținute prin mecanisme-cheie, și anume prin recunoașterea ratelor forfetare aplicabile costurilor eligibile în cadrul Orizont Europa pentru operațiuni similare, precum și prin posibilitatea de a combina, în cadrul aceleiași operațiuni, finanțări provenite de la diferite instrumente ale Uniunii, atât timp cât se evită dubla finanțare. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să stabilească norme privind finanțarea complementară din partea fondurilor.

    Pentru a optimiza valoarea adăugată a investițiilor finanțate integral sau parțial de la bugetul Uniunii, ar trebui urmărite sinergii în special între fonduri și instrumentele gestionate direct, prin dezvoltarea unor mecanisme ușor de utilizat, prin promovarea unor soluții de guvernanță pe mai multe niveluri și printr-o coordonare puternică a politicilor care să respecte principiul subsidiarității . Aceste sinergii ar trebui să fie obținute prin mecanisme-cheie, și anume prin recunoașterea ratelor forfetare aplicabile costurilor eligibile în cadrul Orizont Europa pentru operațiuni similare, precum și prin posibilitatea de a combina, în cadrul aceleiași operațiuni, finanțări provenite de la diferite instrumente ale Uniunii, atât timp cât se evită dubla finanțare. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să stabilească norme privind finanțarea complementară din partea fondurilor.

    Expunere de motive

    CoR are mari îndoieli cu privire la utilitatea și justificarea Instrumentului de punere în practică a reformelor.

    Sinergiile cu alte programe ale UE trebuie să fie ușor de mobilizat și să se bazeze pe promovarea soluțiilor oferite de guvernanța pe mai multe niveluri și pe o coordonare puternică a politicilor.

    Amendamentul 10

    Considerentul 46

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pentru a se grăbi demararea implementării programelor, ar trebui să fie facilitată reînnoirea modalităților de implementare din perioada de programare anterioară. Ar trebui să fie menținută utilizarea sistemului computerizat instituit deja pentru perioada de programare anterioară, adaptat în funcție de necesități, cu excepția cazului în care este necesară o tehnologie nouă.

    Pentru a se grăbi demararea implementării programelor, ar trebui să fie facilitată reînnoirea modalităților de implementare și a altor părți ale sistemului administrativ și de control din perioada de programare anterioară. Ar trebui să fie menținută utilizarea sistemului computerizat instituit deja pentru perioada de programare anterioară, adaptat în funcție de necesități, cu excepția cazului în care este necesară o tehnologie nouă.

    Expunere de motive

    Reînnoirea modalităților de implementare din perioada de programare anterioară ar trebui extinsă la alte domenii ale sistemului administrativ și de control.

    Amendamentul 11

    Considerentul 49

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    În vederea optimizării sinergiilor dintre fonduri și instrumentele gestionate direct, ar trebui să se faciliteze furnizarea de sprijin pentru operațiunile care au fost deja certificate printr-o marcă de excelență.

    În vederea optimizării sinergiilor dintre fonduri și instrumentele gestionate direct , este necesară o acțiune menită să combine mai bine abordarea localizată a FEDR, FEADR și a FSE+. Ar trebui să se faciliteze în special certificarea printr-o marcă de excelență și finanțarea proiectelor relevante prin fonduri ESI, în conformitate cu prioritățile identificate de autoritățile de gestionare, precum și dezvoltarea suplimentară a acesteia pentru a sprijini ecosistemele de inovare și pentru a permite corelarea mai bună între finanțarea cercetării și dezvoltării și strategiile de specializare inteligentă de la nivel național și regional.

    Expunere de motive

    Alinierea mai bună a instrumentelor UE nu ar trebui să fie unidirecțională. Marca de excelență utilizată pentru promovarea sinergiilor cu finanțarea din programul Orizont ar trebui să includă și o corelare mai bună cu ecosistemele de inovare în punerea în aplicare a programului Orizont.

    Amendamentul 12

    Considerentul 61

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Ar trebui stabilite criterii obiective de desemnare a regiunilor și zonelor eligibile pentru sprijin din partea fondurilor. În acest scop, identificarea regiunilor și a zonelor la nivelul Uniunii ar trebui să se bazeze pe sistemul comun de clasificare a regiunilor stabilit prin Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (1), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 868/2014 al Comisiei  (2).

    Ar trebui stabilite criterii obiective de desemnare a regiunilor și zonelor eligibile pentru sprijin din partea fondurilor. În acest scop, identificarea regiunilor și a zonelor la nivelul Uniunii ar trebui să se bazeze pe sistemul comun de clasificare a regiunilor stabilit prin Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (1), astfel cum a fost modificat prin cea mai recentă listă disponibilă a regiunilor NUTS II pentru care Eurostat poate furniza datele necesare .

    Expunere de motive

    Este necesară menționarea celei mai recente actualizări a listei NUTS pentru care Eurostat poate furniza datele necesare la nivelul NUTS 2 pentru trei ani consecutivi.

    Amendamentul 13

    Considerentul 64

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    O anumită parte a resurselor FEDR, FSE+ și Fondului de coeziune ar trebui să fie alocată inițiativei urbane europene, care ar trebui să fie implementată prin gestiune directă sau indirectă de către Comisie.

    O anumită parte a resurselor FEDR, FSE+ și Fondului de coeziune ar trebui să fie alocată inițiativei urbane europene, care ar trebui să fie implementată prin gestiune directă sau indirectă de către Comisie sau prin gestiune partajată, pentru a contribui la dezvoltarea viitoare a Agendei urbane a UE .

    Expunere de motive

    Noua inițiativă urbană europeană ar trebui să joace, de asemenea, un rol esențial în dezvoltarea viitoare a Agendei urbane a UE. O abordare care permite gestionarea partajată sporește gradul de flexibilitate.

    Amendamentul 14

    Articolul 2 alineatul (8)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    „beneficiar” înseamnă:

    […]

    (c)

    în contextul schemelor de ajutor de stat, întreprinderea care primește ajutorul;

    „beneficiar” înseamnă:

    […]

    (c)

    în contextul schemelor de ajutor de stat, organismul care primește ajutorul , cu excepția cazurilor în care statul membru poate decide că beneficiarul este organismul care acordă ajutorul ;

    Expunere de motive

    Definiția beneficiarului în contextul schemelor de ajutor de stat ar trebui să se bazeze pe definiția care este deja în vigoare datorită Omnibus. Aceasta va acoperi modelul de realocare în cadrul programelor operaționale.

    Amendamentul 15

    Articolul 4 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    FEDR, FSE+, Fondul de coeziune și FEPAM sprijină următoarele obiective de politică:

    FEDR, FSE+, Fondul de coeziune și FEPAM sprijină următoarele obiective de politică:

    (a)

    o Europă mai inteligentă, prin promovarea unei transformări economice inovatoare și inteligente;

    (a)

    Obiectivul de politică 1 (OP 1): o Europă mai inteligentă, prin promovarea unei transformări economice inovatoare și inteligente , de exemplu prin sprijinirea IMM-urilor și a turismului ;

    (b)

    o Europă mai ecologică, cu emisii scăzute de carbon, prin promovarea tranziției către o energie nepoluantă și echitabilă, a investițiilor verzi și albastre, a economiei circulare, a adaptării la schimbările climatice și a prevenirii și gestionării riscurilor;

    (b)

    Obiectivul de politică 2 (OP 2): o Europă mai ecologică, cu emisii scăzute de carbon, prin promovarea tranziției către o energie nepoluantă și echitabilă și a mobilității urbane durabile , a investițiilor verzi și albastre, a economiei circulare, a adaptării la schimbările climatice și a prevenirii și gestionării riscurilor;

    (c)

    o Europă mai conectată, prin dezvoltarea mobilității și a conectivității TIC regionale;

    (c)

    Obiectivul de politică 3 (OP 3): o Europă mai conectată, prin dezvoltarea mobilității și a conectivității TIC regionale;

    (d)

    o Europă mai socială, prin implementarea Pilonului european al drepturilor sociale;

    (d)

    Obiectivul de politică 4 (OP 4): o Europă mai socială, prin implementarea Pilonului european al drepturilor sociale;

    (e)

    o Europă mai aproape de cetățeni, prin promovarea dezvoltării durabile și integrate a zonelor urbane, rurale și de coastă și a inițiativelor locale.

    (e)

    Obiectivul de politică 5 (OP 5): o Europă mai aproape de cetățeni, prin promovarea dezvoltării durabile și integrate a zonelor urbane, rurale și de coastă și a inițiativelor locale.

    Expunere de motive

    Din RDC lipsește o referire specifică la IMM-uri și la turism. În plus, OP 5 ar trebui să fie orizontal și, prin urmare, ar trebui să fie utilizat pentru a îndeplini OP 1-4.

    Amendamentul 16

    Articolul 4 alineatul (3)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre furnizează informații referitoare la sprijinul acordat obiectivelor climatice și de mediu, utilizând o metodologie bazată pe tipuri de intervenție pentru fiecare fond în parte. Această metodologie constă în atribuirea unei ponderi specifice sprijinului acordat, la un nivel care reflectă măsura în care sprijinul în cauză contribuie la obiectivele climatice și la obiectivele de mediu. În cazul FEDR, FSE+ și al Fondului de coeziune, ponderile se corelează cu dimensiunile și codurile aferente tipurilor de intervenție stabilite în anexa I.

    Statele membre furnizează informații referitoare la sprijinul acordat obiectivelor climatice și de mediu, utilizând o metodologie bazată pe tipuri de intervenție pentru fiecare fond în parte. Această metodologie se bazează pe legislația UE în domeniul mediului deja existentă și constă în atribuirea unei ponderi specifice sprijinului acordat, la un nivel care reflectă măsura în care sprijinul în cauză contribuie la obiectivele climatice și la obiectivele de mediu. În cazul FEDR, al FEADR, al FSE+ și al Fondului de coeziune, ponderile se corelează cu dimensiunile și codurile aferente tipurilor de intervenție stabilite în anexa I.

    Expunere de motive

    Cerința de a elabora o metodologie pentru luarea în considerare a aspectelor legate de mediu în cadrul pregătirii și punerii în aplicare a acordurilor de parteneriat și a programului se bazează pe legislația UE în domeniul mediului deja existentă.

    Amendamentul 17

    Articolul 4 alineatul (4)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre și Comisia asigură coordonarea, complementaritatea și coerența dintre fonduri și alte instrumente ale Uniunii cum ar fi Programul de sprijin pentru reforme, inclusiv Instrumentul de punere în practică a reformelor și Instrumentul de sprijin tehnic. Ele optimizează mecanismele de coordonare între entitățile competente, pentru a evita duplicarea pe parcursul planificării și al implementării.

    În conformitate cu cadrul lor instituțional, juridic și financiar, statele membre , autoritățile locale și regionale și Comisia asigură, pe baza principiilor parteneriatului conform articolului 6, subsidiarității și guvernanței pe mai multe niveluri , coordonarea, complementaritatea și coerența dintre fonduri , inclusiv FEADR, și alte instrumente ale Uniunii cum ar fi Programul de sprijin pentru reforme, inclusiv Instrumentul de sprijin tehnic. Ele optimizează mecanismele de coordonare între entitățile competente, pentru a evita duplicarea pe parcursul planificării și al implementării.

    Expunere de motive

    Dată fiind absența unui cadru strategic comun din noul RDC, este esențial să se asigure participarea deplină a autorităților locale și regionale la coordonarea fondurilor.

    Amendamentul 18

    Articolul 6

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Fiecare stat membru organizează un parteneriat cu autoritățile regionale și locale competente.

    Fiecare stat membru organizează , în conformitate cu cadrul său instituțional și juridic, un parteneriat cu autoritățile regionale și locale competente.

    Parteneriatul respectiv include cel puțin următorii parteneri:

    Parteneriatul respectiv include cel puțin următorii parteneri:

    (a)

    autoritățile urbane și alte autorități publice;

    (a)

    autoritățile urbane și alte autorități publice;

    (b)

    partenerii economici și sociali;

    (b)

    partenerii economici și sociali;

    (c)

    organismele relevante care reprezintă societatea civilă, partenerii de mediu și organismele responsabile de promovarea incluziunii sociale, a drepturilor fundamentale, a drepturilor persoanelor cu handicap, a egalității de gen și a nediscriminării.

    (c)

    organismele relevante care reprezintă societatea civilă, partenerii de mediu și organismele responsabile de promovarea incluziunii sociale, a drepturilor fundamentale, a drepturilor persoanelor cu handicap, a egalității de gen și a nediscriminării.

    […]

    […]

    (4)   Cel puțin o dată pe an, Comisia consultă organizațiile care reprezintă partenerii la nivelul Uniunii în ceea ce privește implementarea programelor.

    (4)   Cel puțin o dată pe an, Comisia consultă organizațiile care reprezintă partenerii la nivelul Uniunii în ceea ce privește implementarea programelor. Recomandările partenerilor și ale părților interesate sunt puse la dispoziția publicului.

    […]

    […]

    Expunere de motive

    Ar trebui să fie incluse și parlamentele și adunările regionale, în conformitate cu sistemele consacrate de guvernanță pe mai multe niveluri.

    Amendamentul 19

    Articolul 6 alineatul (3)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Organizarea și implementarea parteneriatului se efectuează în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) nr. 240/2014 al Comisiei (1).

    Organizarea și implementarea parteneriatului se efectuează în conformitate cu Codul de conduită referitor la parteneriat și guvernanța pe mai multe niveluri stabilit de Regulamentul delegat (UE) nr. 240/2014 al Comisiei (1), recunoscând autoritățile locale și regionale în calitate de parteneri cu drepturi depline .

    Expunere de motive

    În prezent, Codul de conduită referitor la parteneriat este un act delegat asociat RDC existent. Pentru a crește vizibilitatea Codului de conduită, acesta ar trebui să fie adăugat la RDC ca anexă. Actul legislativ ar trebui actualizat – indiferent de forma juridică! Acest demers presupune operarea modificărilor corespunzătoare în restul textului Regulamentului privind dispozițiile comune, în special la considerentul 11 și la articolele 11 și 21.

    Amendamentul 20

    Articolul 8

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Acordul de parteneriat conține următoarele elemente:

    […]

    Acordul de parteneriat conține următoarele elemente:

    […]

     

    (iii)

    complementaritățile dintre fonduri și alte instrumente ale Uniunii, inclusiv proiectele strategice integrate și proiectele strategice privind natura ale programului LIFE;

     

    (iii)

    complementaritățile și sinergiile dintre fonduri și alte instrumente ale Uniunii, în special cu parteneriatele europene ale programului Orizont și cu proiectele strategice integrate și proiectele strategice privind natura ale programului LIFE;

     

    […]

     

    (h)

    acolo unde este cazul, o abordare integrată a provocărilor demografice ale regiunilor sau a necesităților specifice ale zonelor geografice care suferă de pe urma unor handicapuri naturale sau demografice grave și permanente, astfel cum sunt menționate la articolul 174 din TFUE.

    […]

    […]

    Expunere de motive

    Este esențială legătura strânsă cu parteneriatele europene ale programului Orizont, pentru a se asigura o complementaritate și sinergii sporite cu fondurile politicii de coeziune. Menționarea specifică a zonelor geografice care suferă de pe urma unor handicapuri naturale sau demografice grave și permanente este necesară pentru a respecta cerințele de la articolul 174.

    Amendamentul 21

    Articolul 9 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia evaluează acordul de parteneriat și conformitatea acestuia cu prezentul regulament și cu normele specifice ale fiecărui fond. În evaluarea sa, Comisia ia în considerare, în mod particular, recomandările relevante specifice fiecărei țări.

    Comisia evaluează acordul de parteneriat și conformitatea acestuia cu prezentul regulament și cu normele specifice ale fiecărui fond. În evaluarea sa, Comisia ia în considerare, în mod particular, recomandările relevante specifice fiecărei țări atunci când acestea au fost incluse în mod explicit în programele naționale de reformă în urma negocierii cu autoritățile locale și regionale, în conformitate cu articolul 6 din prezentul regulament .

    Expunere de motive

    Recomandările specifice fiecărei țări pot fi admise atunci când acestea au fost elaborate pe baza principiului parteneriatului.

    Amendamentul 22

    Articolul 10 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre pot aloca, în acordul de parteneriat sau în cererea de modificare a unui program, cuantumul contribuției FEDR, a FSE+, a Fondului de coeziune și a FEPAM, care urmează să fie vărsat către InvestEU și furnizat prin intermediul garanțiilor bugetare. Cuantumul contribuției care urmează să fie vărsat către InvestEU nu depășește 5 % din alocarea totală a fiecărui fond, cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător. Aceste contribuții nu constituie un transfer de resurse în temeiul articolului 21.

    În cazuri justificate în mod corespunzător și în conformitate cu cadrul lor instituțional, juridic și financiar, statele membre pot aloca, în acordul de parteneriat sau în cererea de modificare a unui program, cuantumul contribuției FEDR, a FSE+, a Fondului de coeziune și a FEPAM, care urmează să fie vărsat către InvestEU și furnizat prin intermediul garanțiilor bugetare. Cuantumul contribuției care urmează să fie vărsat către InvestEU nu depășește 5 % din alocarea totală a fiecărui fond, cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător , fără a afecta abordarea localizată a fondurilor . Aceste contribuții nu constituie un transfer de resurse în temeiul articolului 21.

    Expunere de motive

    Transferul voluntar de resurse către InvestEU nu ar trebui să afecteze abordarea localizată a fondurilor politicii de coeziune și sistemele în vigoare privind guvernanța pe mai multe niveluri.

    Amendamentul 23

    Articolul 11 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Prezentul regulament prevede, pentru fiecare obiectiv specific, condiții prealabile pentru implementarea sa eficace și eficientă („condiții favorizante”).

    Prezentul regulament prevede, pentru fiecare obiectiv specific, condiții prealabile pentru implementarea sa eficace și eficientă („condiții favorizante”).

     

    Condițiile favorizante se aplică doar dacă și în măsura în care contribuie la obiectivele specifice urmărite în cadrul priorităților programului și pot fi influențate de persoanele responsabile pentru programe.

    Anexa III stabilește condiții favorizante orizontale aplicabile tuturor obiectivelor specifice, precum și criteriile necesare pentru evaluarea îndeplinirii acestora.

    Ținând seama de elementele de mai sus, anexa III stabilește condiții favorizante orizontale aplicabile tuturor obiectivelor specifice, precum și criteriile necesare pentru evaluarea îndeplinirii acestora.

    Anexa IV stabilește condiții favorizante tematice pentru FEDR, Fondul de coeziune și FSE+, precum și criteriile necesare pentru evaluarea îndeplinirii acestora.

    Anexa IV stabilește condiții favorizante tematice pentru FEDR, Fondul de coeziune , FEADR și FSE+, precum și criteriile necesare pentru evaluarea îndeplinirii acestora.

    Expunere de motive

    Deși regulile de respectare a condiționalităților ex ante au fost simplificate, este important să se sublinieze, de asemenea, că condițiile favorizante ar trebui să fie strâns legate de obiectivele tratatului în ceea ce privește fondurile politicii de coeziune.

    Amendamentul 24

    Articolul 11 alineatul (5)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Cheltuielile aferente unor operațiuni legate de obiectivul specific nu pot fi incluse în cererile de plată până când Comisia nu a informat statul membru cu privire la îndeplinirea condiției favorizante în temeiul alineatului (4).

    Cheltuielile aferente unor operațiuni legate de obiectivul specific pot fi , de asemenea, incluse în cererile de plată înainte ca Comisia să informeze statul membru cu privire la îndeplinirea condiției favorizante în temeiul alineatului (4) , fără a se aduce atingere suspendării rambursării până când condiția este îndeplinită .

    […]

    […]

    Expunere de motive

    Deși regulile de respectare a condiționalităților ex ante au fost simplificate, este important să se evite întârzierile în punerea în aplicare a programelor.

    Amendamentul 25

    Articolul 12 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statul membru instituie un cadru de performanță care permite monitorizarea, raportarea și evaluarea performanțelor programului în cursul implementării sale și care contribuie la măsurarea performanțelor globale ale fondurilor.

    Statul membru , în strânsă cooperare cu autoritatea de management relevantă și cu respectarea deplină a Codului de conduită referitor la parteneriat și guvernanța pe mai multe niveluri, instituie un cadru de performanță care permite monitorizarea, raportarea și evaluarea performanțelor programului în cursul implementării sale și care contribuie la măsurarea performanțelor globale ale fondurilor.

    […]

    […]

    Expunere de motive

    Autoritatea de management este cea care este responsabilă de elaborarea programului pentru a stabili cadrul de performanță al programului.

    Amendamentul 26

    Articolul 14

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    (1)   Pentru programele sprijinite de FEDR, FSE+ și Fondul de coeziune, statul membru evaluează fiecare program, ținând cont de următoarele elemente:

    (1)   Pentru programele sprijinite de FEDR, FSE+ , FEADR și Fondul de coeziune, statul membru efectuează o evaluare intermediară. Statul membru și nivelul teritorial care administrează programul evaluează fiecare program, ținând cont de următoarele elemente:

    (a)

    provocările identificate în recomandările relevante specifice fiecărei țări, adoptate în 2024;

    (a)

    provocările identificate în recomandările relevante specifice fiecărei țări, adoptate în 2024;

    (b)

    situația socioeconomică din statul membru sau regiunea în cauză;

    (b)

    situația socioeconomică și necesitățile din statul membru și/ sau regiunea în cauză;

    (c)

    progresele înregistrate în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de etapă;

    (c)

    progresele înregistrate în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de etapă;

    (d)

    rezultatul ajustării tehnice prevăzute la articolul 104 alineatul (2), după caz.

    (d)

    rezultatul ajustării tehnice prevăzute la articolul 104 alineatul (2), după caz.

    (2)   Până la 31 martie 2025, statul membru prezintă Comisiei o cerere de modificare a fiecărui program în conformitate cu articolul 19 alineatul (1). Statul membru justifică modificarea pe baza elementelor stabilite la alineatul (1).

    (2)   Până la 30 iunie 2025, statul membru prezintă Comisiei , după caz, o cerere de modificare a fiecărui program în conformitate cu articolul 19 alineatul (1). Statul membru justifică modificarea pe baza elementelor stabilite la alineatul (1).

    Programul revizuit cuprinde:

    Programul revizuit cuprinde:

    (a)

    alocările resurselor financiare pe priorități , inclusiv sumele pentru anii 2026 și 2027;

    (a)

    revizuirea alocărilor orientative ale resurselor financiare pe priorități, inclusiv sumele orientative pentru anii 2026 și 2027;

    (b)

    ținte noi sau revizuite;

    (b)

    ținte noi sau revizuite;

    (c)

    alocările revizuite ale resurselor financiare rezultate în urma ajustării tehnice menționate la articolul 104 alineatul (2), inclusiv sumele pentru anii 2025, 2026 și 2027, după caz.

    (c)

    alocările revizuite ale resurselor financiare rezultate în urma ajustării tehnice menționate la articolul 104 alineatul (2), inclusiv sumele pentru anii 2025, 2026 și 2027, după caz.

    (3)   Atunci când, în urma evaluării, este prezentat un nou program, planul de finanțare prevăzut la articolul 17 alineatul (3) litera (f) punctul (ii) acoperă pachetul financiar pentru fiecare dintre fonduri, începând cu anul de aprobare a programului.

    (3)   Atunci când, în urma evaluării, este prezentat un nou program, planul de finanțare prevăzut la articolul 17 alineatul (3) litera (f) punctul (ii) acoperă pachetul financiar pentru fiecare dintre fonduri, începând cu anul de aprobare a programului.

    Expunere de motive

    Evaluarea intermediară ar trebui să se bazeze pe angajamentele realizate pentru fonduri pe întreaga perioadă, pentru fiecare stat membru, pentru a asigura predictibilitatea fondurilor. Termenul-limită pentru depunerea amendamentelor este prea strâns pentru a se garanta că se poate ține seama într-o măsură suficientă de rezultatele din 2024. Mai mult, se solicită modificarea programului doar dacă se consideră necesar.

    Amendamentul 27

    Articolul 15 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia poate solicita unui stat membru să revizuiască și să propună modificări ale programelor relevante, dacă acest lucru este necesar pentru a sprijini implementarea recomandărilor relevante ale Consiliului.

    Comisia poate solicita unui stat membru să revizuiască și să propună modificări ale programelor relevante, dacă acest lucru este necesar pentru a sprijini implementarea recomandărilor relevante ale Consiliului care sunt adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor de promovare a coeziunii economice, sociale și teritoriale .

    O astfel de solicitare poate fi făcută din următoarele motive:

    (a)

    pentru a sprijini implementarea unei recomandări relevante specifice fiecărei țări, adoptată în conformitate cu articolul 121 alineatul (2) din TFUE, și a unei recomandări relevante a Consiliului, adoptată în conformitate cu articolul 148 alineatul (4) din TFUE, adresate statului membru în cauză;

    (b)

    pentru a sprijiniri punerea în aplicare a recomandărilor relevante ale Consiliului, adresate statului membru în cauză și adoptate în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) sau cu articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1176/2011  (1) al Parlamentului European și al Consiliului, cu condiția ca aceste modificări să fie considerate necesare pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice .

    O astfel de solicitare poate fi făcută pentru a sprijini implementarea unei recomandări relevante specifice fiecărei țări, adoptată în conformitate cu articolul 121 alineatul (2) din TFUE, și a unei recomandări relevante a Consiliului, adoptată în conformitate cu articolul 148 alineatul (4) din TFUE, adresate statului membru în cauză.

    Expunere de motive

    Trebuie avut în vedere ca modificările programelor bazate pe recomandările specifice fiecărei țări să fie adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor tratatului în materie de coeziune economică, socială și teritorială. CoR se declară împotriva condiționalităților macroeconomice pentru politica de coeziune.

    Amendamentul 28

    Articolul 15 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    O solicitare adresată de Comisie unui stat membru în conformitate cu alineatul (1) este justificată, ea făcând trimitere la necesitatea de a sprijini implementarea recomandărilor relevante și indicând programele sau prioritățile pe care Comisia le consideră vizate, precum și natura modificărilor preconizate.

    O solicitare adresată de Comisie unui stat membru în conformitate cu alineatul (1) este justificată, ea făcând trimitere la necesitatea de a sprijini implementarea recomandărilor relevante și indicând programele sau prioritățile pe care Comisia le consideră vizate, precum și natura modificărilor preconizate. Astfel de solicitări nu se vor adresa înainte de 2022 sau după 2026 și nu vor viza aceleași programe în doi ani consecutivi.

    Expunere de motive

    Noul RDC ar trebui să includă și un termen-limită pentru modificări, similar ca formulare cu cel din actualul RDC.

    Amendamentul 29

    Articolul 15 alineatul (7)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia prezintă Consiliului o propunere de suspendare parțială sau integrală a angajamentelor sau plăților pentru unul sau mai multe programe ale unui stat membru în următoarele cazuri:

    (a)

    atunci când Consiliul decide, în conformitate cu articolul 126 alineatul (8) sau cu articolul 126 alineatul (11) din TFUE, că un stat membru nu a întreprins acțiuni eficace pentru corectarea deficitului său excesiv;

    (b)

    atunci când Consiliul adoptă două recomandări succesive în cadrul aceleiași proceduri de dezechilibru, în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 al Parlamentului European și al Consiliului, pe motiv că un stat membru a transmis un plan de acțiuni corective nesatisfăcător;

    (c)

    atunci când Consiliul adoptă două decizii succesive în cadrul aceleiași proceduri de dezechilibru în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 prin care constată un caz de nerespectare de către un stat membru pe motiv că acesta nu a întreprins acțiunile corective recomandate;

    (d)

    atunci când Comisia concluzionează că statul membru nu a luat măsurile menționate în Regulamentul (CE) nr. 332/2002 al Consiliului și decide, în consecință, să nu autorizeze plata asistenței financiare acordate statului membru respectiv;

    (e)

    atunci când Consiliul decide că un stat membru nu respectă programul de ajustare macroeconomică menționat la articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 472/2013 al Parlamentului European și al Consiliului sau măsurile solicitate printr-o decizie a Consiliului adoptată în conformitate cu articolul 136 alineatul (1) din TFUE.

    Se acordă prioritate suspendării angajamentelor; plățile se suspendată numai în cazul în care se urmărește adoptarea unor măsuri imediate și în caz de neconformitate semnificativă. Suspendarea plăților se aplică cererilor de plată depuse pentru programele în cauză după data deciziei de suspendare.

    În virtutea unor circumstanțe economice excepționale sau ca urmare a unei cereri motivate adresate Comisiei de statul membru vizat în termen de 10 zile de la adoptarea deciziei sau a recomandării menționate în paragraful anterior, Comisia poate să recomande Consiliului să anuleze suspendarea menționată în același paragraf.

     

    Expunere de motive

    CoR se declară împotriva condiționalităților macroeconomice pentru politica de coeziune. Eliminarea alineatului (7) ar trebui să se reflecte prin modificări corespunzătoare ale alineatelor următoare de la acest articol [eliminarea alineatelor (8) și (10) și modificarea alineatelor (9) și (11)].

    Amendamentul 30

    Articolul 15 alineatul (12)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia informează Parlamentul European cu privire la punerea în aplicare a prezentului articol. În particular, Comisia informează imediat Parlamentul European atunci când una dintre condițiile prevăzute la alineatul (7) este îndeplinită în privința unui stat membru și furnizează detalii referitoare la fondurile și programele care ar putea face obiectul unei suspendări a angajamentelor.

    Comisia informează Parlamentul European cu privire la punerea în aplicare a prezentului articol.

    Parlamentul European poate invita Comisia la un dialog structurat privind aplicarea prezentului articol, ținând seama de informațiile transmise în conformitate cu primul paragraf.

    Parlamentul European poate invita Comisia la un dialog structurat privind aplicarea prezentului articol, ținând seama de informațiile transmise în conformitate cu primul paragraf. Parlamentul European poate invita Comitetul European al Regiunilor să emită un aviz referitor la acest subiect.

    Comisia transmite Parlamentului European și Consiliului propunerea de suspendare a angajamentelor sau propunerea de ridicare a respectivei suspendări.

    Comisia transmite Parlamentului European și Consiliului propunerea de suspendare a angajamentelor sau propunerea de ridicare a respectivei suspendări imediat după adoptarea acesteia . Parlamentul European poate invita Comisia să explice motivele care stau la baza propunerii sale.

    Expunere de motive

    Dialogul structurat dintre Comisie și PE poate fi utilizat și pentru evaluarea implicațiilor regionale. În acest caz, PE ar putea invita CoR să participe la respectiva dezbatere. Pentru a evita orice întârzieri inutile, Comisia transmite decizia imediat după adoptarea ei.

    Amendamentul 31

    Articolul 16 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre pregătesc programe de implementare a fondurilor pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2027.

    Statele membre sau autoritățile de management relevante, în cooperare cu partenerii menționați la articolul 6, pregătesc programe de implementare a fondurilor pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2027. Programele sunt elaborate în conformitate cu Codul de conduită referitor la parteneriat și guvernanța pe mai multe niveluri.

    Expunere de motive

    Astfel formulat, punctul devine mai clar.

    Amendamentul 32

    Articolul 17

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    […]

    […]

    (3)   Fiecare program stabilește:

    (3)   Fiecare program stabilește:

    […]

    […]

    (d)

    pentru fiecare obiectiv specific:

    (i)

    tipurile de acțiuni aferente, inclusiv o listă a operațiunilor de importanță strategică planificate și a contribuției lor preconizate la obiectivele specifice respective, precum și la strategiile macroregionale și strategiile privind bazinele maritime, după caz;

    (d)

    pentru fiecare obiectiv specific:

    (i)

    tipurile de acțiuni aferente, inclusiv o listă orientativă a operațiunilor de importanță strategică planificate și a contribuției lor preconizate la obiectivele specifice respective, precum și la strategiile macroregionale și strategiile privind bazinele maritime, după caz;

     

    […]

     

    […]

     

    (iv)

    teritoriile specifice vizate, inclusiv utilizarea planificată a investițiilor teritoriale integrate, a dezvoltării locale plasate sub responsabilitatea comunității sau a altor instrumente teritoriale;

     

    (iv)

    teritoriile specifice vizate , pe baza unor documente strategice elaborate la nivel național sau regional , inclusiv utilizarea planificată a investițiilor teritoriale integrate, a dezvoltării locale plasate sub responsabilitatea comunității sau a altor instrumente teritoriale;

    […]

    […]

    (g)

    acțiunile întreprinse pentru a implica partenerii relevanți menționați la articolul 6 în pregătirea programului, și rolul acestor parteneri în implementarea, monitorizarea și evaluarea programului;

    (g)

    acțiunile întreprinse pentru a implica partenerii relevanți menționați la articolul 6 în pregătirea programului, și rolul acestor parteneri în implementarea, monitorizarea și evaluarea programului , în conformitate cu principiile guvernanței pe mai multe niveluri și cu Codul de conduită referitor la parteneriat ;

    […]

    […]

    (7)    Statul membru informează Comisia cu privire la orice modificare a informațiilor menționate la alineatul (3) litera (j), fără a fi necesară o modificare a programului.

    (7)    Autoritatea de management relevantă informează Comisia cu privire la orice modificare a listei orientative a operațiunilor de importanță strategică planificate menționate la alineatul (3) litera (d) punctul (i) și a informațiilor menționate la alineatul (3) litera (d) punctele (iii), (vii) și la alineatul (3) litera (j), fără a fi necesară o modificare a programului.

    Expunere de motive

    Pentru a spori flexibilitatea, listele nu ar trebui să fie închise la începutul programului. Pentru a consolida guvernanța pe mai multe niveluri și a evita întârzierile în punerea în aplicare a programelor, după obținerea aprobării comitetului de monitorizare, autoritățile de management responsabile cu punerea în aplicare a fondurilor ar trebui să poată notifica Comisiei Europene modificările aduse unor părți ale programului.

    Amendamentul 33

    Articolul 17 alineatul (6)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pentru programele FEDR, FSE+ și ale Fondului de coeziune, prezentate în conformitate cu articolul 16, tabelul menționat la alineatul (3) litera (f) punctul (ii) include numai sumele pentru anii 2021-2025 .

    Pentru programele FEDR, FSE+ și ale Fondului de coeziune, prezentate în conformitate cu articolul 16, tabelul menționat la alineatul (3) litera (f) punctul (ii) include sumele pentru anii 2021-2027, valorile corespunzătoare anilor 2026-2027 fiind doar orientative până la publicarea rezultatelor evaluării intermediare menționate la articolul 14 .

    Expunere de motive

    Pentru a combina posibilitatea de realocare în cadrul programelor în urma evaluării intermediare cu certitudinea alocării pe întreaga perioadă, se sugerează să se menționeze în mod explicit că alocarea pentru anii 2026-2027 este orientativă.

    Amendamentul 34

    Articolul 18

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    (1)   Comisia evaluează programul și conformitatea sa cu prezentul regulament și cu regulamentele specifice ale fondurilor, precum și coerența acestuia cu acordul de parteneriat. În evaluarea sa, Comisia ia în considerare, în mod particular, recomandările relevante specifice fiecărei țări.

    (1)   Comisia evaluează programul și conformitatea sa cu prezentul regulament și cu regulamentele specifice ale fondurilor, precum și coerența acestuia cu acordul de parteneriat. În evaluarea sa, Comisia ia în considerare, în mod particular, recomandările relevante specifice fiecărei țări , în măsura în care au legătură cu obiectivele fondurilor .

    (2)   Comisia poate formula observații în termen de trei luni de la data prezentării programului de către statul membru.

    (2)   Comisia poate formula observații în termen de trei luni de la data prezentării programului de către statul membru , pe baza tuturor informațiilor pertinente .

    (3)   Statul membru reexaminează programul , luând în considerare observațiile formulate de Comisie.

    (3)   Statul membru reexaminează programul în conformitate cu Codul de conduită referitor la parteneriat și guvernanța pe mai multe niveluri, luând în considerare observațiile formulate de Comisie.

    Expunere de motive

    Recomandările specifice fiecărei țări pot fi admise atunci când pentru elaborarea acestora s-a aplicat principiul parteneriatului.

    Amendamentul 35

    Articolul 19 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statul membru poate prezenta o cerere motivată de modificare a unui program, împreună cu programul modificat, stipulând impactul preconizat al respectivei modificări asupra îndeplinirii obiectivelor.

    În conformitate cu articolul 6, statul membru poate prezenta, după consultarea autorităților regionale și locale , o cerere motivată de modificare a unui program, împreună cu programul modificat, stipulând impactul preconizat al respectivei modificări asupra îndeplinirii obiectivelor.

    Expunere de motive

    Autoritățile locale și regionale ar trebui să fie implicate în procesul de revizuire a programului.

    Amendamentul 36

    Articolul 19 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia evaluează modificarea și conformitatea sa cu prezentul regulament și cu regulamentele specifice ale fondurilor, inclusiv cu cerințele de la nivel național, și poate formula observații în termen de trei luni de la prezentarea programului modificat.

    Comisia evaluează modificarea și conformitatea sa cu prezentul regulament și cu regulamentele specifice ale fondurilor, inclusiv cu cerințele de la nivel național, și poate formula observații în termen de o lună de la prezentarea programului modificat. Statul membru furnizează Comisiei toate informațiile suplimentare necesare.

    Expunere de motive

    De asemenea, este necesar ca procesul de modificare a programelor operaționale să fie completat cu posibilitatea ca statele membre să furnizeze Comisiei toate informațiile necesare.

    Amendamentul 37

    Articolul 19 alineatul (3)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statul membru reexaminează programul modificat și ia în considerare observațiile formulate de Comisie.

    Statul membru reexaminează programul modificat , ținând cont de observațiile formulate de Comisie.

    Expunere de motive

    Luarea în considerare a observațiilor formulate de Comisie face obiectul unor negocieri, întrucât acestea nu sunt obligatorii.

    Amendamentul 38

    Articolul 19 alineatul (4)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia aprobă modificarea unui program cel târziu la șase luni de la prezentarea cererii de modificare de către statul membru.

    Comisia aprobă modificarea unui program cel târziu la trei luni de la prezentarea cererii de modificare de către statul membru.

    Expunere de motive

    Timpul rezervat pentru aprobare ar trebui să fie scurtat, pentru a accelera procesul.

    Amendamentul 39

    Articolul 19 alineatul (5)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pe parcursul perioadei de programare, statul membru poate transfera o sumă de până la 5 % din alocarea inițială a unei priorități și nu mai mult de 3 % din bugetul programului către o altă prioritate a aceluiași fond sprijinind același program. Pentru programele sprijinite de FEDR și FSE+, transferul vizează numai alocările pentru aceeași categorie de regiuni.

    Pe parcursul perioadei de programare, statul membru poate transfera , cu respectarea deplină a Codului de conduită referitor la parteneriat și guvernanța pe mai multe niveluri, o sumă de până la 10 % din alocarea inițială a unei priorități și nu mai mult de 5 % din bugetul programului către o altă prioritate a aceluiași fond sprijinind același program.

    […]

    […]

    Expunere de motive

    Mărirea limitei până la 5 % ar sprijini flexibilitatea. Pentru FEDR și FSE+, transferurile vizează aceeași categorie de regiuni (astfel cum este prevăzut în propunerea inițială a CE).

    Amendamentul 40

    Articolul 20

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    (1)   FEDR, FSE+ și Fondul de coeziune pot oferi sprijin comun programelor din cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică”.

    (1)   FEDR, FSE+, Fondul de coeziune și, pentru DLRC și ITI, FEADR pot oferi sprijin comun programelor din cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică”.

    (2)   FEDR și FSE+ pot finanța, în mod complementar și sub rezerva unei limite de 10 % din finanțarea provenită de la fondurile respective pentru fiecare prioritate a unui program, o parte sau totalitatea unei operațiuni în cazul căreia cheltuielile sunt eligibile pentru sprijin din partea celuilalt fond pe baza normelor de eligibilitate aplicate fondului respectiv, cu condiția ca acele costuri să fie necesare pentru implementare.

    (2)   FEDR, FSE+ și, pentru DLRC și ITI, FEADR pot finanța, în mod complementar și sub rezerva unei limite de 10 % din finanțarea provenită de la fondurile respective pentru fiecare prioritate a unui program, o parte sau totalitatea unei operațiuni în cazul căreia cheltuielile sunt eligibile pentru sprijin din partea celuilalt fond pe baza normelor de eligibilitate aplicate fondului respectiv, cu condiția ca acele costuri să fie necesare pentru implementare.

    Expunere de motive

    Chiar și cu regretabila eliminare a FEADR din cadrul fondurilor ESI, dezvoltarea teritorială integrată cu participarea FEADR ar trebui să continue, cel puțin pentru ITI și DLRC.

    Amendamentul 41

    Articolul 21 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre pot solicita transferul a până la 5 % din alocările financiare ale programului, de la oricare fond către oricare alt fond executat prin gestiune partajată sau către orice instrument executat prin gestiune directă sau indirectă .

    În conformitate cu cadrul lor instituțional, juridic și financiar, statele membre pot solicita , de comun acord cu autoritatea de management și cu respectarea deplină a Codului de conduită referitor la parteneriat și guvernanța pe mai multe niveluri, transferul a până la 5 % din alocările financiare ale programului, de la oricare fond către oricare alt fond executat în mod direct, indirect sau prin gestiune partajată , pentru proiectele cu relevanță pentru coeziune, cu excepția programului de sprijin pentru reforme .

    Expunere de motive

    Având în vedere reducerea generală a resurselor politicii de coeziune, statele membre nu ar trebui să fie încurajate să redirecționeze și mai multe resurse de la proiectele politicii de coeziune spre programe care ar putea fi mai simplu de administrat, dar care nu au relevanță pentru coeziune.

    Amendamentul 42

    Articolul 22

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statul membru sprijină dezvoltarea teritorială integrată prin strategii de dezvoltare locală și teritorială în oricare dintre următoarele forme:

    Statul membru sprijină dezvoltarea teritorială integrată  – care necesită utilizarea tuturor fondurilor (inclusiv a FEADR) – prin strategii de dezvoltare locală și teritorială în oricare dintre următoarele forme:

    (a)

    investiții teritoriale integrate;

    (a)

    investiții teritoriale integrate;

    (b)

    dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității;

    (b)

    dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității;

    (c)

    un alt instrument teritorial de sprijinire a inițiativelor concepute de statul membru pentru investițiile programate pentru FEDR în cadrul obiectivului de politică menționat la articolul 4 alineatul (1) litera (e) .

    (c)

    un alt instrument teritorial de sprijinire a inițiativelor concepute de autoritățile de management ale programelor pentru investițiile programate în cadrul tuturor obiectivelor de politică menționate la articolul 4 alineatul (1).

    Expunere de motive

    Instrumentele teritoriale sunt dezvoltate în timpul perioadei de programare actuale de către autoritățile de management, inclusiv la nivel regional. Aceste instrumente se bazează pe documente strategice și sunt bine adaptate la necesitățile regionale și locale.

    Implementarea eficientă a instrumentelor teritoriale necesită utilizarea de fonduri diferite (nu numai FEDR) pentru a spori sinergiile și a îmbunătăți coordonarea.

    Amendamentul 43

    Articolul 23

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    (1)    Strategiile teritoriale implementate în conformitate cu articolul 22 litera (a) sau litera (c) conțin următoarele elemente:

    (1)    Autoritatea de management se asigură că strategiile teritoriale implementate în conformitate cu articolul 22 litera (a) sau litera (c) conțin următoarele elemente:

    (a)

    zona geografică vizată de strategie;

    (a)

    zona geografică vizată de strategie;

    (b)

    o analiză a necesităților de dezvoltare și a potențialului zonei;

    (b)

    o analiză a necesităților de dezvoltare și a potențialului zonei;

    (c)

    o descriere a unei abordări integrate care răspunde necesităților de dezvoltare și potențialului identificat;

    (c)

    o descriere a unei abordări integrate care răspunde necesităților de dezvoltare și potențialului identificat;

    (d)

    o descriere a implicării de parteneri, în conformitate cu articolul 6, în pregătirea și implementarea strategiei.

    (d)

    o descriere a implicării de parteneri, în conformitate cu articolul 6, în pregătirea și implementarea strategiei.

    Acestea pot să conțină, de asemenea, o listă a operațiunilor care urmează să fie sprijinite.

    Acestea pot să conțină, de asemenea, o listă a operațiunilor care urmează să fie sprijinite.

    (2)   Strategiile teritoriale se redactează sub responsabilitatea autorităților sau organismelor teritoriale competente, urbane, locale sau de alt nivel.

    (2)   Strategiile teritoriale se redactează sub responsabilitatea autorităților sau organismelor teritoriale competente, urbane, locale , regionale sau de alt nivel.

    (3)   Atunci când lista operațiunilor care urmează să fie sprijinite nu a fost inclusă în strategia teritorială, autoritățile sau organismele teritoriale competente, urbane, locale sau de alt nivel, selecționează sau sunt implicate în selecționarea operațiunilor.

    Operațiunile selecționate respectă strategia teritorială.

    (3)   Atunci când lista operațiunilor care urmează să fie sprijinite nu a fost inclusă în strategia teritorială, autoritățile sau organismele teritoriale competente, urbane, locale , regionale sau de alt nivel, selecționează sau sunt implicate în selecționarea operațiunilor.

    Operațiunile selecționate respectă strategia teritorială.

    (4)    Atunci când o autoritate sau un organism teritorial urban, local sau de alt nivel îndeplinește sarcini care intră sub responsabilitatea autorității de management, altele decât selecționarea operațiunilor, autoritatea este identificată de către autoritatea de management ca organism intermediar.

    (4)     Atunci când elaborează strategii teritoriale, entitățile menționate la articolul 23 alineatul (2) cooperează cu autoritățile de management relevante, în sfera de acțiune a operațiunilor care urmează să fie sprijinite în cadrul programului relevant.

    (5)    Se poate acorda sprijin pentru pregătirea și conceperea strategiilor teritoriale.

    (5)    Atunci când o autoritate sau un organism teritorial urban, local , regional sau de alt nivel îndeplinește sarcini care intră sub responsabilitatea autorității de management, altele decât selecționarea operațiunilor, autoritatea este identificată de către autoritatea de management ca organism intermediar.

     

    (6)    Se poate acorda sprijin pentru pregătirea și conceperea strategiilor teritoriale.

    Expunere de motive

    Este necesar să se indice și să se consolideze rolul autorității de management în calitate de entitate responsabilă cu implementarea programului operațional, în procesul de elaborare a strategiilor teritoriale, care reprezintă un instrument pentru atingerea obiectivelor programului operațional.

    Ar trebui ca în text să existe și o referire la autoritățile regionale, în conformitate cu Avizul CoR COTER-VI/031, care consideră faptul că „[î]n cadrul procesului de punere în aplicare, mandatul și competențele organismelor responsabile cu selectarea operațiunilor […] nu sunt suficient luate în considerare” drept unul dintre principalele obstacole pentru punerea în aplicare a ITI.

    Este necesar să se indice și să se consolideze rolul autorității de management în elaborarea strategiilor teritoriale. Acesta ar trebui să includă în special obligația de a elabora strategii pentru a coopera cu autoritatea de management relevantă, precum și faptul că se conferă autorității de management competența de a reconcilia aceste strategii cu domeniul de aplicare a programului operațional.

    Amendamentul 44

    Articolul 25 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    FEDR, FSE+ și FEPAM pot sprijini dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității.

    FEDR, FSE+ , FEADR – care este desemnat în cadrul intervențiilor de tip LEADER – și FEPAM pot sprijini dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității.

    Expunere de motive

    Ar trebui să fie inclus și FEADR în cazul sprijinirii acțiunilor DLRC și LEADER.

    Amendamentul 45

    Articolul 27 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Autoritățile de management se asigură că grupurile de acțiune locală fie aleg un partener din cadrul grupului în calitate de partener principal pentru aspectele administrative și financiare, fie se reunesc în cadrul unei structuri comune legal constituite.

    Autoritățile de management se asigură că grupurile de acțiune locală se reunesc în cadrul unei structuri comune legal constituite.

    Expunere de motive

    Experiența arată că autorității de management îi este dificil să selecteze un partener principal dacă grupurile de acțiune locală nu se prezintă sub forma unei entități juridice comune. Având în vedere faptul că grupurile de acțiune locală poartă o mare responsabilitate și, prin urmare, sunt răspunzătoare și pentru eventualele greșeli, acestea ar trebui să fie obligate să se reunească într-o structură legal constituită.

    Amendamentul 46

    Articolul 31 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Procentajul rambursat pentru asistență tehnică, aferent fiecărui fond, este următorul:

    Procentajul rambursat pentru asistență tehnică, aferent fiecărui fond, este următorul:

    (a)

    pentru sprijinul din partea FEDR, acordat în cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică”, precum și pentru sprijinul din partea Fondului de coeziune: 2,5  % ;

    (a)

    pentru sprijinul din partea FEDR, acordat în cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică”, precum și pentru sprijinul din partea Fondului de coeziune: 5 % ;

    (b)

    pentru sprijinul din partea FSE+: 4 %, iar pentru programele prevăzute la articolul 4 alineatul (1) litera (c) punctul (vii) din Regulamentul FSE+: 5 %;

    (b)

    pentru sprijinul din partea FSE+: 5 %;

    (c)

    pentru sprijinul din partea FEPAM: 6 %;

    (c)

    pentru sprijinul din partea FEADR: 5 %;

    (d)

    pentru sprijinul din partea FAMI, FSI și IMFV: 6 %.

    (d)

    pentru sprijinul din partea FEPAM: 6 %;

     

    (e)

    pentru sprijinul din partea FAMI, FSI și IMFV: 6 %.

    Expunere de motive

    Rata forfetară (5 %) pentru asistența tehnică ar trebui să acopere și FSE+.

    Amendamentul 47

    Articolul 33 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statul membru instituie un comitet de monitorizare a implementării programului („comitetul de monitorizare”) în termen de trei luni de la data notificării statului membru în cauză cu privire la decizia de aprobare a programului.

    Statul membru instituie , în acord cu autoritatea de management relevantă, în conformitate cu Codul de conduită referitor la parteneriat și guvernanța pe mai multe niveluri și cu propriul său cadru instituțional, juridic și financiar, un comitet de monitorizare a implementării programului („comitetul de monitorizare”), în termen de trei luni de la data notificării statului membru în cauză cu privire la decizia de aprobare a programului.

    […]

    […]

    Expunere de motive

    Menționarea cadrului instituțional, juridic și financiar al statelor membre și a Codului de conduită este necesară pentru a asigura implicarea adecvată a autorităților locale și regionale și a părților interesate. Dat fiind că comitetul de monitorizare este instituit pentru a monitoriza un anumit program operațional, autoritatea de management ar trebui să fie responsabilă de instituirea sa.

    Amendamentul 48

    Articolul 33 alineatul (4)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statul membru publică regulamentul de procedură al comitetului de monitorizare, precum și toate datele și informațiile partajate cu comitetul de monitorizare, pe site-ul web menționat la articolul 44 alineatul (1).

    Autoritatea de management publică regulamentul de procedură al comitetului de monitorizare, precum și toate datele și informațiile care vizează activitatea comitetului de monitorizare, pe site-ul web menționat la articolul 44 alineatul (1) sau indică legătura către site-ul web relevant unde sunt disponibile toate datele și informațiile .

    Expunere de motive

    Toate datele și informațiile pentru comitetele de monitorizare pentru perioada de programare actuală sunt publicate pe site-urile web relevante instituite special în acest scop. Această bună practică ar trebui continuată în perioada 2021-2027.

    Amendamentul 49

    Articolul 35 alineatul (1) litera (f)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comitetul de monitorizare examinează:

    Comitetul de monitorizare examinează:

    […]

    […]

    (f)

    punerea în aplicare a acțiunilor legate de comunicare și vizibilitate;

    (f)

    punerea în aplicare a acțiunilor legate de comunicare și vizibilitate , astfel cum este prevăzut în strategia de comunicare ;

    […]

    […]

    Expunere de motive

    Se propune să se mențină strategia de comunicare și ca aceasta să fie adoptată și modificată de către comitetul de monitorizare a programului operațional.

    Amendamentul 50

    Articolul 35 alineatul (1), se introduce un punct nou după litera (i).

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comitetul de monitorizare examinează:

    Comitetul de monitorizare examinează:

    […]

    […]

     

    (j)

    metodologia și criteriile folosite pentru selectarea operațiunilor, inclusiv orice modificări ale acestora, fără a aduce atingere literelor (b), (c) și (d) de la articolul 27 alineatul (3);

    Expunere de motive

    Nu ar trebui să fie necesară aprobarea metodologiei și a criteriilor de selecție de către comitetul de monitorizare, întrucât această cerință ar obstrucționa activitatea autorității de management.

    Amendamentul 51

    Articolul 35 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comitetul de monitorizare aprobă:

    Comitetul de monitorizare aprobă:

    (a)

    metodologia și criteriile folosite pentru selectarea operațiunilor, inclusiv orice modificări ale acestora, după consultarea Comisiei în conformitate cu articolul 67 alineatul (2), fără a aduce atingere literelor (b), (c) și (d) de la articolul 27 alineatul (3);

    (a)

    rapoartele anuale de performanță pentru programele sprijinite de FEPAM, FAM, FSI și IMFV și raportul final de performanță pentru programele sprijinite de FEDR, FSE+ și Fondul de coeziune;

    (b)

    rapoartele anuale de performanță pentru programele sprijinite de FEPAM, FAM, FSI și IMFV și raportul final de performanță pentru programele sprijinite de FEDR, FSE+ și Fondul de coeziune;

    (b)

    planul de evaluare și orice modificare a acestuia;

    (c)

    planul de evaluare și orice modificare a acestuia;

    (c)

    orice propunere înaintată de autoritatea de management referitoare la modificarea unui program, cu excepția transferurilor , în conformitate cu articolul 19 alineatul (5) și articolul 21;

    (d)

    orice propunere înaintată de autoritatea de management referitoare la modificarea unui program, inclusiv la transferuri , în conformitate cu articolul 19 alineatul (5) și articolul 21.

    (d)

    modificările aduse listei de operațiuni de importanță strategică planificate, menționată la articolul 17 alineatul (3) litera (d) punctul (i), și informațiile menționate la articolul 17 alineatul (3) litera (d) punctele (iii) și (vii) și la articolul 17 alineatul (3) literele (d) și (j);

     

    (e)

    strategia de comunicare a programului operațional și orice modificare a acesteia.

    Expunere de motive

    Nu ar trebui să fie necesară aprobarea comitetului de monitorizare în ceea ce privește modificările de programe care iau forma transferurilor între axele prioritare sub gradul de flexibilitate de 5 % (sau 10 %), deoarece, în caz contrar, autoritatea de management nu ar putea efectua ajustările la timp. Mecanismul de flexibilitate și-ar pierde eficacitatea.

    Amendamentul 52

    Articolul 37 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Autoritatea de management transmite Comisiei, în format electronic, date cumulative pentru fiecare program până la 31 ianuarie , 31 martie, 31 mai , 31 iulie , 30 septembrie și 30 noiembrie în fiecare an, utilizând modelul prevăzut în anexa VII.

    Autoritatea de management transmite Comisiei, în format electronic, date cumulative pentru fiecare program până la 31 ianuarie, 31 iulie și 31 octombrie în fiecare an, utilizând modelul prevăzut în anexa VII.

    Prima transmitere a datelor trebuie efectuată până la 31 ianuarie 2022, iar ultima până la 31 ianuarie 2030.

    Prima transmitere a datelor trebuie efectuată până la 31 ianuarie 2022, iar ultima până la 31 ianuarie 2030.

    Pentru programele prevăzute la articolul 4 alineatul (1) litera (c) punctul (vii) din Regulamentul FSE+, datele trebuie transmise în fiecare an până la 30 noiembrie.

    Pentru programele prevăzute la articolul 4 alineatul (1) litera (c) punctul (vii) din Regulamentul FSE+, datele trebuie transmise în fiecare an până la 30 noiembrie.

    Expunere de motive

    Transmiterea de date de șase ori pe an creează o sarcină administrativă considerabilă și ar trebui să fie redusă la trei comunicări pe an, așa cum este în actualul RDC.

    Amendamentul 53

    Articolul 43 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    […]

    […]

    Coordonatorul pentru comunicare trebuie să implice în activitățile de vizibilitate, transparență și comunicare următoarele organisme:

    Coordonatorul pentru comunicare trebuie să implice în activitățile de vizibilitate, transparență și comunicare următoarele organisme:

    (a)

    Reprezentanțele Comisiei Europene și Birourile de legătură ale Parlamentului European din statele membre, precum și centrele de informare Europe Direct și alte rețele; instituții de învățământ și cercetare;

    (a)

    Reprezentanțele Comisiei Europene și Birourile de legătură ale Parlamentului European din statele membre, precum și centrele de informare Europe Direct și alte rețele; instituții de învățământ și cercetare;

    (b)

    alți parteneri și organisme competente.

    (b)

    autoritățile locale și regionale implicate în implementarea programelor;

     

    (c)

    alți parteneri și organisme competente.

    Expunere de motive

    RDC ar trebui să încurajeze cooperarea între toate nivelurile administrative implicate în implementarea și comunicarea programelor.

    Amendamentul 54

    Articolul 43 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Fiecare autoritate de management desemnează un responsabil cu comunicarea pentru fiecare program („ responsabilul cu comunicarea al programului ”).

    Fiecare autoritate de management desemnează un responsabil cu comunicarea pentru unul sau mai multe programe („ responsabilii cu comunicarea ai programelor ”).

    Expunere de motive

    Pentru a sprijini integrarea fondurilor în vederea obținerii unei abordări mai cuprinzătoare, bazate pe sinergii sporite, ar trebui să fie posibilă desemnarea unui singur responsabil pentru mai multe programe. Acest fapt ar asigura totodată o comunicare mai coerentă între fonduri.

    Amendamentul 55

    Articolul 43 alineatul (3)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia coordonează o rețea compusă din coordonatorii pentru comunicare, responsabilii cu comunicarea ai programelor și reprezentanți ai Comisiei pentru a face schimb de informații privind activitățile de vizibilitate, transparență și comunicare.

    Comisia coordonează o rețea compusă din coordonatorii pentru comunicare, responsabilii cu comunicarea ai programelor , reprezentanți ai Comitetului European al Regiunilor și reprezentanți ai Comisiei pentru a face schimb de informații privind activitățile de vizibilitate, transparență și comunicare.

    Expunere de motive

    Comisiei i se încredințează sarcina de a coordona o rețea de comunicatori care ar trebui să implice și CoR, pentru a asigura sinergiile și cooperarea.

    Amendamentul 56

    Articolul 44, nou alineat după alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    Autoritățile de management întocmesc o strategie de comunicare pentru fiecare program operațional. O strategie comună de comunicare poate fi întocmită pentru mai multe programe operaționale. Strategia de comunicare ține seama de amploarea programului (programelor) operațional(e) vizat(e), în conformitate cu principiul proporționalității.

    Strategia de comunicare cuprinde elementele prevăzute în anexa VIII.

    Statul membru și autoritatea de management se asigură de faptul că măsurile de informare și comunicare sunt implementate în conformitate cu strategia de comunicare, în scopul de a îmbunătăți vizibilitatea și interacțiunea cu cetățenii și că acestea vizează cea mai cuprinzătoare acoperire mass-media posibilă.

    Expunere de motive

    Strategia de comunicare este un element-cheie în conceperea și punerea în aplicare a obligațiilor privind vizibilitatea și comunicarea, pe care se pune accentul atât de mult în prezent. Eliminarea completă a acesteia ar implica crearea unei anumite incertitudini în ceea ce privește elaborarea acestor măsuri, precum și posibilitatea ca între diferitele agenții și organisme implicate în realizarea acestora să nu existe nici cea mai mică armonizare.

    Amendamentul 57

    Articolul 44 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Autoritatea de management publică pe site-ul web menționat la alineatul (1) , cel târziu cu o lună înainte de lansarea unei cereri de propuneri, un rezumat al cererilor de propuneri planificate și publicate conținând următoarele date:

    Autoritatea de management publică pe site-ul web menționat la alineatul (1) un rezumat al cererilor de propuneri planificate și publicate conținând următoarele date:

    […]

    […]

    Expunere de motive

    Dispozițiile de la articolul 44 alineatul (2) ar putea conduce la întârzieri de implementare, reducând totodată flexibilitatea autorităților de management.

    Prin urmare, se propune eliminarea respectivei dispoziții, lăsând la latitudinea exclusivă a administrațiilor alegerea celor mai adecvate instrumente pentru a asigura vizibilitatea maximă a oportunităților de finanțare.

    Ca o posibilă alternativă, dacă se consideră necesară menținerea dispoziției menționate anterior, se impune ca momentul publicării să nu fie prestabilit, ci lăsat la latitudinea autorităților de management, pentru a se asigura coerența cu calendarul de implementare.

    Amendamentul 58

    Articol nou după articolul 44

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    (1)     Strategia de comunicare elaborată de autoritatea de management este înaintată spre aprobare comitetului de monitorizare, în conformitate cu articolul 35 alineatul (2) litera (e), cel târziu la șase luni de la adoptarea programului (programelor) operațional(e) vizat(e).

     

    În cazul în care aceeași strategie de comunicare se întocmește pentru mai multe programe operaționale și vizează mai multe comitete de monitorizare, statul membru în cauză poate desemna un singur comitet de monitorizare care să răspundă, în consultare cu alte comitete de monitorizare relevante, de aprobarea strategiei comune de comunicare și de aprobarea eventualelor modificări ale acelei strategii.

     

    Atunci când este necesar, statul membru sau autoritățile de management pot modifica strategia de comunicare pe parcursul perioadei de programare. Autoritatea de management înaintează strategia de comunicare modificată comitetului de monitorizare spre aprobare, în conformitate cu articolul 35 alineatul (2) litera (e).

     

    (2)     Prin derogare de la alineatul (1) al treilea paragraf de la prezentul articol, autoritatea de management informează comitetul sau comitetele de monitorizare responsabile, cel puțin o dată pe an, cu privire la progresele înregistrate în implementarea strategiei de comunicare, astfel cum se menționează la articolul 35 alineatul (1) litera (f), și la analiza sa privind rezultatele acestei implementări, precum și cu privire la activitățile și măsurile de informare și comunicare planificate care vor spori vizibilitatea fondurilor și care urmează să se desfășoare în anul următor. Comitetul de monitorizare emite un aviz cu privire la activitățile și măsurile planificate pentru anul următor, inclusiv cu privire la modalitățile de creștere a eficacității activităților de comunicare destinate publicului.

    Expunere de motive

    Se propune să se mențină procedura de aprobare, modificare și monitorizare a strategiei de comunicare, date fiind rezultatele bune ale acesteia în perioada 2014-2020 și faptul că ar permite ca controlul Comisiei să se bazeze pe un document organizat și accesibil, facilitând astfel monitorizarea sa.

    Amendamentul 59

    Articolul 50 alineatul (2) litera (b)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    prin împărțirea valorii celei mai recente a costurilor brute lunare documentate cu forța de muncă la timpul de lucru lunar al persoanei în cauză, în conformitate cu legislația națională aplicabilă menționată în contractul de muncă.

    prin împărțirea valorii celei mai recente a costurilor brute lunare documentate cu forța de muncă la timpul de lucru lunar al persoanei în cauză, în conformitate cu legislația națională sau cu contractele colective aplicabile menționate în contractul de muncă.

    Expunere de motive

    Trimitere la ceea ce constituie baza contractului de muncă.

    Amendamentul 60

    Articolul 52 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Instrumentele financiare oferă sprijin destinatarilor finali numai pentru noile investiții preconizate a fi viabile din punct de vedere financiar, cum sunt cele care generează venituri sau economii, și care nu găsesc o finanțare suficientă din sursele de pe piață.

    Instrumentele financiare oferă sprijin destinatarilor finali numai pentru investițiile preconizate a fi viabile din punct de vedere financiar, cum sunt cele care generează venituri sau economii, și care nu găsesc o finanțare suficientă din sursele disponibile pe piață.

    Expunere de motive

    Instrumentele financiare ar trebui să fie utilizate nu doar pentru investițiile noi, ci, în general, pentru investițiile viabile din punct de vedere financiar și în situația în care sursele disponibile pe piață nu pot furniza finanțarea.

    Amendamentul 61

    Articolul 52, alineat nou după alineatul (6)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    În cazul în care instrumentele financiare sprijină finanțarea unor întreprinderi, inclusiv a unor IMM-uri, sprijinul vizează înființarea de noi întreprinderi, capitalul de debut, și anume capitalul inițial și capitalul de pornire, capitalul de extindere, capitalul pentru consolidarea activităților generale ale unei întreprinderi, sau realizarea unor noi proiecte, pătrunderea pe noi piețe sau realizarea de noi evoluții de către întreprinderile existente, fără a aduce atingere normelor Uniunii aplicabile în domeniul ajutoarelor de stat și în conformitate cu normele specifice fondurilor. Sprijinul respectiv poate include investiții în activele corporale sau necorporale, precum și un fond de rulment în limitele normelor Uniunii aplicabile în domeniul ajutoarelor de stat, în vederea stimulării sectorului privat ca furnizor de finanțare pentru întreprinderi. Acesta poate include, de asemenea, costurile transferului drepturilor de proprietate în întreprinderi, cu condiția ca acest tip de transfer să aibă loc între investitori independenți.

    Expunere de motive

    Noul RDC ar trebui să utilizeze aceeași definiție cuprinzătoare a investițiilor din RDC actual.

    Amendamentul 62

    Articolul 53 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Instrumentele financiare gestionate sub responsabilitatea autorității de management pot lua una dintre următoarele forme:

    (a)

    o investiție din resursele programului în capitalul unei entități juridice;

    (b)

    entități de finanțare separate sau conturi fiduciare în cadrul unei instituții.

    Instrumentele financiare gestionate sub responsabilitatea autorității de management pot lua una dintre următoarele forme:

    (a)

    o investiție din resursele programului în capitalul unei entități juridice;

    (b)

    entități de finanțare separate sau conturi fiduciare în cadrul unei instituții.

    Autoritatea de management selectează organismul care implementează un instrument financiar.

    Autoritatea de management selectează organismul care implementează un instrument financiar , în conformitate cu articolul 67 .

    În cazul în care organismul selectat de autoritatea de management implementează un fond de participare, acest organism poate selecta la rândul său alte organisme care să implementeze un fond specific.

    În cazul în care organismul selectat de autoritatea de management implementează un fond de participare, acest organism poate selecta la rândul său alte organisme care să implementeze un fond specific.

    Expunere de motive

    Pentru a asigura implementarea unor instrumente financiare orientate spre piață și pentru a atenua riscurile de audit pentru selecția organismului care implementează un instrument financiar, respectarea articolului 67 este esențială. În conformitate cu acest amendament, ar trebui modificate și considerentul 44, articolul 62 alineatul (3) și articolul 67 alineatul (4).

    Amendamentul 63

    Articolul 53 alineatul (6)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Cofinanțarea națională a unui program poate fi furnizată de autoritatea de management sau la nivelul fondurilor de participare, la nivelul fondurilor specifice, la nivelul investițiilor în destinatarii finali, în conformitate cu normele specifice fondurilor. Atunci când cofinanțarea națională este furnizată la nivel de investiții în destinatarii finali, organismul care implementează instrumentele financiare trebuie să păstreze documente justificative care să demonstreze eligibilitatea cheltuielilor aferente.

    Cofinanțarea națională a unui program poate fi furnizată de autoritatea de management sau de fonduri de participare, de fonduri specifice, de investitori privați sau de destinatari finali, în conformitate cu normele specifice fondurilor. Atunci când cofinanțarea națională este furnizată de sau la nivel de investiții în destinatarii finali, organismul care implementează instrumentele financiare trebuie să păstreze documente justificative care să demonstreze eligibilitatea cheltuielilor aferente.

    Expunere de motive

    Nu există niciun motiv să se excludă contribuția proprie a destinatarului final în calitate de cofinanțare națională eligibilă, dacă urmărește să finanțeze aceeași investiție. O astfel de excludere reprezintă o înăsprire nejustificată a condițiilor de eligibilitate în comparație cu granturile.

    Amendamentul 64

    Articolul 59 alineatul (3)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Alineatele (1) și (2) nu se aplică operațiunilor a căror activitate de producție încetează ca urmare a unui faliment nefraudulos.

    Alineatele (1) și (2) nu se aplică contribuțiilor din cadrul unui program pentru instrumentele financiare sau din partea instrumentelor financiare și operațiunilor a căror activitate de producție încetează ca urmare a unui faliment nefraudulos.

    Expunere de motive

    Operațiunile în cazul instrumentelor financiare ar trebui exceptate în mod explicit de la aplicarea dispozițiilor privind durabilitatea. O astfel de derogare a fost introdusă cu succes atât pentru 2007-2013, cât și pentru 2014-2020.

    Amendamentul 65

    Articolul 63 alineatul (7)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre trebuie să se asigure că toate schimburile de informații între beneficiari și autoritățile responsabile de programe sunt efectuate prin intermediul unor sisteme de schimb electronic de date, în conformitate cu anexa XII.

    Statele membre trebuie să se asigure că , după caz, schimburile de informații între beneficiari și autoritățile responsabile de programe pot fi efectuate prin intermediul unor sisteme de schimb electronic de date, în conformitate cu anexa XII.

    […]

    […]

    Expunere de motive

    Solicitarea ca toate schimburile de date să se desfășoare în cadrul unor sisteme electronice ar crea o sarcină inutilă.

    Amendamentul 66

    Articolul 64 alineatul (4)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    […]

    […]

    (c)

    Comisia transmite constatările preliminare ale auditului autorității competente a statului membru, în cel puțin una dintre limbile oficiale ale Uniunii , în termen de cel mult 3 luni de la ultima zi a auditului.

    (c)

    Comisia transmite constatările preliminare ale auditului autorității competente a statului membru, în cel puțin una dintre limbile statului membru în cauză , în termen de cel mult 3 luni de la ultima zi a auditului.

    (d)

    Comisia transmite raportul de audit, în cel puțin una dintre limbile oficiale ale Uniunii , în termen de cel mult 3 luni de la data primirii unui răspuns complet din partea autorității competente a statului membru la constatările preliminare ale auditului.

    (d)

    Comisia transmite raportul de audit, în cel puțin una dintre limbile statului membru în cauză , în termen de cel mult 3 luni de la data primirii unui răspuns complet din partea autorității competente a statului membru la constatările preliminare ale auditului.

    […]

    […]

    Expunere de motive

    Această modificare urmărește să accelereze implementarea, astfel încât autoritățile în cauză să nu fie nevoite să aștepte o traducere suplimentară, în cazul în care ar avea nevoie de aceasta.

    Amendamentul 67

    Articolul 67 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    La cererea Comisiei, autoritatea de management trebuie să consulte Comisia și să ia în considerare observațiile acesteia înainte de transmiterea inițială a criteriilor de selecție către comitetul de monitorizare și înainte de orice modificare ulterioară a acestor criterii.

     

    Expunere de motive

    Condițiile în care Comisia ar putea solicita să fie consultată cu privire la criteriile de selecție sunt neclare. Acest fapt ar crea obstacole pentru autonomia și procesul decizional al autorității de management.

    Amendamentul 68

    Articolul 84 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Prefinanțarea pentru fiecare fond se plătește în tranșe anuale, înainte de data de 1 iulie a fiecărui an, sub rezerva disponibilității fondurilor, după cum urmează:

    (a)

    2021: 0,5  % ;

    (b)

    2022: 0,5  % ;

    (c)

    2023: 0,5  % ;

    (d)

    2024: 0,5  % ;

    (e)

    2025: 0,5  % ;

    (f)

    2026: 0,5  % .

    Prefinanțarea pentru fiecare fond se plătește în tranșe anuale, înainte de data de 1 iulie a fiecărui an, sub rezerva disponibilității fondurilor, după cum urmează:

    (a)

    2021: 2 % ;

    (b)

    2022: 2 % ;

    (c)

    2023: 2 % ;

    (d)

    2024: 2 % ;

    (e)

    2025: 2 % ;

    (f)

    2026: 2 % .

    În cazul în care un program este adoptat după data de 1 iulie 2021, tranșele anterioare se plătesc în anul adoptării.

    În cazul în care un program este adoptat după data de 1 iulie 2021, tranșele anterioare se plătesc în anul adoptării.

    Expunere de motive

    Comparativ cu actualul RDC, cuantumul prefinanțării anuale este redus prea drastic în noul RDC.

    Amendamentul 69

    Articolul 85 alineatul (4)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Prin derogare de la alineatul (3) litera (a), se aplică următoarele:

    Prin derogare de la alineatul (3) litera (a), se aplică următoarele:

    (a)

    în cazul în care contribuția Uniunii este realizată în conformitate cu articolul 46 litera (a), sumele incluse într-o cerere de plată sunt sumele justificate prin progresele înregistrate în îndeplinirea condițiilor sau obținerea rezultatelor, în conformitate cu decizia menționată la articolul 89 alineatul (2);

    (a)

    în cazul în care contribuția Uniunii este realizată în conformitate cu articolul 46 litera (a), sumele incluse într-o cerere de plată sunt sumele justificate prin progresele înregistrate în îndeplinirea condițiilor sau obținerea rezultatelor, în conformitate cu decizia menționată la articolul 89 alineatul (2);

    (b)

    în cazul în care contribuția Uniunii este realizată în conformitate cu articolul 46 literele (c), (d) și (e), sumele incluse într-o cerere de plată sunt sumele stabilite în conformitate cu decizia menționată la articolul 88 alineatul (3);

    (b)

    în cazul în care contribuția Uniunii este realizată în conformitate cu articolul 46 literele (c), (d) și (e), sumele incluse într-o cerere de plată sunt sumele stabilite în conformitate cu decizia menționată la articolul 88 alineatul (3);

    (c)

    pentru formele de granturi menționate la articolul 48 alineatul (1) literele (b), (c) și (d), sumele incluse într-o cerere de plată sunt costurile calculate pe baza aplicabilă.

    (c)

    pentru formele de granturi menționate la articolul 48 alineatul (1) literele (b), (c) și (d), sumele incluse într-o cerere de plată sunt costurile calculate pe baza aplicabilă;

     

    (d)

    în cazul unui ajutor de stat, cererea de plată poate include avansurile achitate beneficiarului de către organismul care acordă ajutorul, cu condiția ca aceste avansuri să nu depășească 40 % din cuantumul total al ajutorului care urmează să îi fie acordat unui beneficiar pentru o anumită operațiune .

    Expunere de motive

    Actualul RDC prevede, la articolul 131 alineatul (4) litera (b), posibilitatea de a plăti avansuri de până la 40 %. Această opțiune ar trebui menținută în noul RDC.

    Amendamentul 70

    Articolul 86

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    […]

    […]

    (2)   În cazul în care sunt implementate instrumente financiare în conformitate cu articolul 53 alineatul (3), cererile de plată care includ cheltuieli pentru instrumentele financiare se transmit în conformitate cu următoarele condiții:

    (a)

    suma inclusă în prima cerere de plată trebuie să fi fost plătită instrumentelor financiare și poate reprezenta până la 25 % din cuantumul total al contribuțiilor din program angajate pentru instrumente financiare în temeiul acordului de finanțare relevant, în conformitate cu prioritatea și categoria de regiune pertinentă, dacă este cazul;

    (b)

    sumele incluse în cererile de plată ulterioare transmise în cursul perioadei de eligibilitate includ cheltuielile eligibile menționate la articolul 62 alineatul (1).

    (2)   În cazul în care sunt implementate instrumente financiare în conformitate cu articolul 53 alineatul (2), cererile de plată includ cheltuieli pentru instituirea instrumentelor financiare sau pentru contribuțiile la acestea .

    (3)     Suma inclusă în prima cerere de plată, menționată la alineatul (2) litera (a), este lichidată din conturile Comisiei cel mai târziu în ultimul an fiscal.

    Aceasta este prezentată separat în cererile de plată .

     

    Expunere de motive

    În perioada 2014-2020, contribuția din cadrul unui program pentru instrumente financiare limitează flexibilitatea instrumentelor instituite și posibilitatea deschiderii simultane a mai multor produse financiare. Amendamentul se bazează pe cea mai bună practică din perioada 2007-2013.

    Amendamentul 71

    Articolul 88 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    […]

    […]

    (c)

    normele privind sumele forfetare și ratele forfetare corespunzătoare aplicabile în cadrul politicilor Uniunii pentru un tip similar de operațiune;

    (c)

    normele privind costurile unitare, sumele forfetare și ratele forfetare corespunzătoare aplicabile în cadrul politicilor Uniunii pentru un tip similar de operațiune;

    (d)

    normele privind costurile unitare și sumele forfetare corespunzătoare aplicate în cadrul sistemelor de granturi finanțate integral de statul membru în cauză pentru un tip similar de operațiune.

    (d)

    normele privind costurile unitare, sumele forfetare și ratele forfetare corespunzătoare aplicate în cadrul sistemelor de granturi finanțate integral de statul membru în cauză pentru un tip similar de operațiune.

    Expunere de motive

    Pentru coerența articolului.

    Amendamentul 72

    Articolul 99 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia dezangajează orice sumă din cadrul unui program care nu a fost utilizată pentru prefinanțare în conformitate cu articolul 84 sau pentru care nu a fost depusă o cerere de plată în conformitate cu articolele 85 și 86 până la data de 26  decembrie a celui de-al doilea an calendaristic care urmează anului angajamentelor bugetare pentru anii 2021-2026.

    Comisia dezangajează orice sumă din cadrul unui program care nu a fost utilizată pentru prefinanțare în conformitate cu articolul 84 sau pentru care nu a fost depusă o cerere de plată în conformitate cu articolele 85 și 86 până la data de 31  decembrie a celui de-al treilea an calendaristic care urmează anului angajamentelor bugetare pentru anii 2021-2026.

    În eventualitatea suspendării plății din motive juridice sau ca măsură de precauție, se aplică, de asemenea, o prelungire.

    Expunere de motive

    Având în vedere dificultățile curente de furnizare a unei cofinanțări suficiente cu care se confruntă multe autorități locale și regionale, normele în materie de dezangajare nu ar trebui reduse, ci ar trebui să rămână la n+3. Termenul limită ar trebui să fie sfârșitul anului.

    Amendamentul 73

    Articolul 103 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia adoptă, prin intermediul unui act de punere în aplicare, o decizie de stabilire a defalcării anuale a resurselor globale pentru fiecare stat membru în cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică”, pe categorie de regiuni, împreună cu lista regiunilor eligibile, în conformitate cu metodologia prevăzută în anexa XXII.

    Comisia adoptă, prin intermediul unui act de punere în aplicare, o decizie de stabilire a defalcării anuale a resurselor globale pentru fiecare stat membru în cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică”, pe categorie de regiuni, împreună cu lista regiunilor eligibile, în conformitate cu metodologia prevăzută în anexa XXII.

    Decizia respectivă stabilește, de asemenea, defalcarea anuală a resurselor globale pentru fiecare stat membru în cadrul obiectivului de cooperare teritorială europeană (Interreg).

    Decizia respectivă stabilește, de asemenea, defalcarea anuală a resurselor globale pentru fiecare stat membru în cadrul obiectivului de cooperare teritorială europeană (Interreg).

     

    Prin urmare, alocarea totală minimă din fonduri, atât la nivel național, cât și regional, ar trebui să fie egală cu 76 % din bugetul alocat fiecărui stat membru sau fiecărei regiuni în perioada 2014-2020.

    Expunere de motive

    Dispozitivul de siguranță asigurat de Comisie la nivel național nu previne efectuarea unor reduceri disproporționate în diferite zone asistate, măsură care nu ar fi justificată de politica de coeziune.

    Amendamentul 74

    Articolul 104 alineatul (7)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Resursele pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană (Interreg) reprezintă 2,5  % din resursele globale disponibile pentru angajamentul bugetar din fonduri pentru perioada 2021-2027 (și anume, un total de 8 430 000 000  EUR).

    Resursele pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană (Interreg) reprezintă 3,3  % din resursele globale disponibile pentru angajamentul bugetar din fonduri pentru perioada 2021-2027 (și anume, un total de XX XXX XXX XXX EUR).

    Expunere de motive

    Propunerea Comisiei ar conduce la reduceri bugetare semnificative pentru acțiunile de cooperare teritorială, în pofida includerii de noi acțiuni în proiectul de Regulament CTE. Prin urmare, CoR sugerează majorarea resurselor pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană la 3,3 % din resursele globale ale politicii de coeziune, ceea ce ar permite menținerea programelor existente de cooperare transfrontalieră, precum și cooperarea interregională și cooperarea cu regiunile ultraperiferice. Metoda actuală de alocare pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană, astfel cum este stabilit în anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, ar trebui menținută, având în vedere că noua metodă de alocare propusă pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană ar discrimina statele membre și regiunile cu densitate mică a populației de-a lungul frontierelor (în special noul criteriu de 25 km).

    Amendamentul 75

    Articolul 105 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia poate accepta propunerea unui stat membru, formulată în momentul transmiterii acordului de parteneriat sau în contextul evaluării intermediare, de a transfera:

    (a)

    maximum 15 % din alocările totale pentru regiunile mai puțin dezvoltate către regiuni de tranziție sau regiuni mai dezvoltate și de la regiunile de tranziție către regiuni mai dezvoltate;

    (b)

    din alocările pentru regiunile mai dezvoltate sau regiunile de tranziție către regiuni mai puțin dezvoltate.

    Comisia poate accepta propunerea unui stat membru, formulată în momentul transmiterii acordului de parteneriat sau în contextul evaluării intermediare, de a transfera maximum 15 % din alocările totale.

    Expunere de motive

    Ar trebui să existe posibilități de transfer între toate categoriile de regiuni.

    Amendamentul 76

    Articolul 106 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Decizia Comisiei de aprobare a unui program stabilește rata de cofinanțare și cuantumul maxim al sprijinului din partea fondurilor pentru fiecare prioritate.

    Decizia Comisiei de aprobare a unui program stabilește cuantumul maxim al sprijinului din partea fondurilor pentru fiecare prioritate și rata de cofinanțare pentru program .

    Expunere de motive

    Stabilirea ratei de cofinanțare maxime la nivelul programului operațional (în locul unor rate maxime pentru fiecare prioritate) permite mai multă flexibilitate în procesul de implementare. Acestea ar permite diversificarea cofinanțării în priorități în funcție de tipurile de intervenții.

    Amendamentul 77

    Articolul 106 alineatul (3)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Rata de cofinanțare pentru obiectivul „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică” la nivelul fiecărei priorități nu poate depăși:

    (a)

    70 % pentru regiunile mai puțin dezvoltate;

    (b)

    55 % pentru regiunile de tranziție;

    (c)

    40 % pentru regiunile mai dezvoltate.

    Rata de cofinanțare pentru obiectivul „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică” la nivelul fiecărei priorități nu poate depăși:

    (a)

    85 % pentru regiunile mai puțin dezvoltate;

    (b)

    70 % pentru regiunile de tranziție;

    (c)

    50 % pentru regiunile mai dezvoltate.

    Ratele de cofinanțare prevăzute la litera (a) se aplică, de asemenea, regiunilor ultraperiferice.

    Ratele de cofinanțare prevăzute la litera (a) se aplică, de asemenea, regiunilor ultraperiferice.

    Rata de cofinanțare pentru Fondul de coeziune la nivelul fiecărei priorități nu poate depăși 70 % .

    Rata de cofinanțare pentru Fondul de coeziune la nivelul fiecărei priorități nu poate depăși 85 % .

    Regulamentul FSE+ poate stabili rate de cofinanțare mai mari pentru prioritățile care sprijină acțiuni inovatoare în conformitate cu articolul [14] din regulamentul respectiv.

    Regulamentul FSE+ poate stabili rate de cofinanțare mai mari pentru prioritățile care sprijină acțiuni inovatoare în conformitate cu articolul [14] din regulamentul respectiv.

    Expunere de motive

    Ratele de cofinanțare ar trebui să fie menținute la nivelul actual.

    Amendamentul 78

    Articolul 106 alineatul (4)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Rata de cofinanțare pentru programele Interreg nu poate depăși 70 % .

    Rata de cofinanțare pentru programele Interreg nu poate depăși 85 % .

    […]

    […]

    Expunere de motive

    Rata de cofinanțare pentru CTE ar trebui să fie menținută la 85 %.

    II.   RECOMANDĂRI POLITICE

    COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

    Observații generale

    1.

    aprobă obiectivele esențiale urmărite de Comisia Europeană prin noul Regulament privind dispozițiile comune (RDC), în special obiectivul de a moderniza politica de coeziune prin simplificare și prin creșterea flexibilității și a eficacității, precum și obiectivul de a reduce substanțial sarcinile administrative inutile pentru beneficiari și autoritățile de management;

    2.

    salută faptul că politica de coeziune rămâne disponibilă pentru toate regiunile din Uniunea Europeană, aceasta fiind, pe de o parte, una dintre preocupările esențiale exprimate de Comitetul European al Regiunilor în avizele sale precedente pe această temă și, pe de altă parte, un mesaj esențial pentru #CohesionAlliance;

    3.

    salută confirmarea abordării prin gestiune partajată, dar subliniază că ar trebui să se întreprindă în continuare acțiuni la „cel mai adecvat nivel teritorial”, prin consolidarea rolului autorităților locale și regionale în gestionarea programelor, cât mai aproape de cetățeni și respectând principiile subsidiarității, guvernanței pe mai multe niveluri și parteneriatului;

    4.

    solicită o simplificare și mai mare, de exemplu prin reducerea sarcinilor administrative care decurg din normele privind ajutoarele de stat;

    Obiectivele și normele generale privind sprijinul

    5.

    aprobă cele cinci noi obiective de politică, întrucât, pe de o parte, acestea corespund în mare măsură obiectivelor tematice precedente, și, pe de altă parte, permit o flexibilitate mai mare datorită definițiilor lor mai cuprinzătoare;

    6.

    consideră eliminarea FEADR din RDC un real motiv de îngrijorare, întrucât, având în vedere faptul că dezvoltarea rurală constituie o componentă de bază a obiectivelor politicii de coeziune, această eliminare riscă să submineze abordarea integrată a fondurilor structurale și de investiții în zonele rurale. Pentru a mări sinergiile cu dezvoltarea rurală, Comitetul solicită reintroducerea FEADR în RDC (a se vedea avizul CoR NAT-VI/034 privind PAC); totuși, Comitetul apreciază faptul că propunerea de regulament, în ceea ce privește planurile strategice PAC (articolul 2, face trimitere, pentru anumite teme, la noul RDC, în special în legătură cu aspectele referitoare la dezvoltarea teritorială integrată;

    7.

    reiterează faptul că Fondul social european trebuie să rămână ancorat în politica de coeziune, deoarece este principalul instrument al UE care investește în persoane și în capitalul uman, promovează incluziunea socială și egalitatea între bărbați și femei și îmbunătățește viețile a milioane de cetățeni europeni;

    8.

    subliniază importanța principiilor parteneriatului și guvernanței pe mai multe niveluri și solicită includerea Codului de conduită existent ca anexă la proiectul de regulament; solicită punerea deplină în aplicare a Codului de conduită pentru a asigura că implicarea autorităților locale și regionale este considerată un parteneriat deplin;

    Abordarea strategică

    9.

    regretă că propunerea Comisiei nu este încorporată într-o strategie pe termen lung reînnoită care să continue Strategia Europa 2020; se așteaptă ca Comisia să prezinte o astfel de strategie nouă pe termen lung, care să urmărească punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă și să se bazeze pe o guvernanță reformată, proiectată în totalitate după modelul guvernanței pe mai multe niveluri;

    10.

    salută noul acord de parteneriat, care propune un document mai simplu și mai suplu;

    11.

    insistă că orice transferuri între fonduri sau din fonduri în Programul InvestEU sau în alte instrumente ale Uniunii, efectuate sub gestiune directă sau indirectă, trebuie să respecte pe deplin principiile subsidiarității și guvernanței pe mai multe niveluri și nu trebuie să slăbească abordarea localizată a fondurilor;

    12.

    salută faptul că numărul de condiții favorizante a fost redus și, în special, că condițiile favorizante tematice sunt acum corelate mai clar cu cadrele de politică strategică din domeniile specifice;

    13.

    își exprimă, totuși, îngrijorarea pentru faptul că plățile nu se pot efectua până când Comisia nu informează statul membru cu privire la îndeplinirea condițiilor favorizante, întrucât acest aspect poate genera întârzieri în implementarea programelor;

    14.

    solicită ca noul sistem de programare să stabilească deja alocările pentru toți anii perioadei de programare, inclusiv alocări orientative pentru 2026 și 2027, pentru a asigura echilibrul corect între, pe de o parte, flexibilitatea sporită și capacitatea de acțiune a politicii de coeziune și, pe de altă parte, importanța menținerii unei abordări strategice pe termen lung, pe care politica de coeziune o adoptă în domeniul investițiilor și care se bazează pe întreaga perioadă de finanțare de șapte ani;

    15.

    reiterează opoziția fermă a CoR față de abordarea negativă a condiționalității macroeconomice, care – dată fiind legătura dintre fondurile ESI și guvernanța economică – ar însemna că „orașele și regiunile devin prizoniere” ale deficiențelor guvernelor naționale. Politica de coeziune, care urmărește obiective fără mare legătură cu guvernanța macroeconomică, nu ar trebui să fie supusă unor condiționalități care nu pot fi influențate de autoritățile locale și regionale și de alți beneficiari. Plățile către destinatarii sau beneficiarii finali nu ar trebui, prin urmare, să fie afectate de impunerea neadecvată de către statul membru a unor condiționalități macroeconomice;

    16.

    remarcă, pe de altă parte, că analiza procedurilor operaționale de conectare a semestrului european cu politica de coeziune este insuficientă și că modalităților de coordonare între intervențiile politicii de coeziune și măsurile Programului de sprijin pentru reforme le lipsește claritatea și insistă să se asigure întotdeauna respectarea obiectivelor specifice ale politicii de coeziune pentru a consolida dimensiunea regională a semestrului european;

    17.

    consideră că mecanismul condițiilor favorizante intervine deja în mod eficient în domeniile de reformă relevante pentru politica de coeziune;

    18.

    salută consolidarea statutului instrumentelor teritoriale integrate, care constituie o modalitate unică de sprijinire a unei abordări ascendente; subliniază, totuși, necesitatea respectării într-o măsură mai mare a misiunii și competențelor autorităților responsabile cu selectarea operațiunilor;

    Programarea

    19.

    solicită simplificarea structurii programelor, care nu par să fie simplificate în comparație cu perioada curentă. Consideră că termenul prevăzut pentru aprobarea modificărilor este prea lung, fiind identic cu cel rezervat pentru aprobarea programului;

    20.

    consideră că rata forfetară de 2,5 % sugerată pentru asistența tehnică aferentă FEDR și Fondului de coeziune este insuficientă și sugerează, în acest sens, o rată forfetară de 5 % pentru asistența tehnică, luând în considerare și faptul că noul regulament nu prevede un obiectiv specific referitor la consolidarea capacităților;

    Monitorizare, evaluare, comunicare și vizibilitate

    21.

    salută intenția noului RDC de a consolida transparența și vizibilitatea implementării fondurilor, reamintind că CoR a solicitat măsuri mai precise de consolidare a responsabilității locale și regionale și de creștere a vizibilității fondurilor ESI pe teren, precum și o creștere substanțială a vizibilității măsurilor politicii de coeziune prin acțiuni adecvate de comunicare, întrucât acestea reprezintă unul dintre avantajele incontestabile ale integrării UE la nivel local în folosul populației;

    22.

    sugerează, totuși, în vederea creșterii coerenței, ca autorităților de management să li se permită să desemneze un singur responsabil cu comunicarea pentru mai multe programe;

    Sprijinul financiar

    23.

    aprobă noile dispoziții destinate adoptării în mai mare măsură a unor opțiuni simplificate în materie de costuri, precum și noile dispoziții care urmăresc simplificarea utilizării instrumentelor financiare și integrarea mai bună a acestora în procesul de programare și implementare;

    Gestiunea și controlul

    24.

    consideră că eliminarea procedurilor de desemnare a autorităților și de identificare a autorităților de certificare, precum și recurgerea într-o măsură mai mare la sistemele naționale de gestiune reprezintă o reducere bine-venită a sarcinii administrative suportate de autoritățile responsabile pentru implementarea fondurilor ESI;

    25.

    apreciază simplificarea normelor de audit în RDC propus și în special noile dispoziții care consolidează principiul auditului unic, care nu doar reduce în mod semnificativ sarcina administrativă pentru autoritățile și beneficiarii din cadrul programului, ci contribuie, de asemenea, la asigurarea proporționalității;

    26.

    salută, de asemenea, posibilitatea aplicării unor modalități consolidate proporționate pentru programele cu o bună funcționare a sistemului de gestiune și control și cu rezultate pozitive;

    Gestiunea financiară

    27.

    își exprimă îngrijorarea față de reducerea drastică a nivelului prefinanțării la o plată anuală de 0,5 % din sprijinul total corespunzător fiecărui fond și solicită o rată mai mare de prefinanțare, de cel puțin 2 %, în medie;

    28.

    subliniază că reintroducerea regulii „n+2” ar conduce la suprapunerea dintre încheierea actualei perioade de programare și prima țintă n+2 a noii perioade, ceea ce ar crea o sarcină administrativă considerabilă pentru implementarea programelor. Solicită, prin urmare, menținerea regulii „n+3” actuale;

    Cadrul financiar

    29.

    salută faptul că noul RDC menține arhitectura existentă cu trei categorii de regiuni (regiuni mai puțin dezvoltate, regiuni de tranziție, regiuni mai dezvoltate) la nivelul NUTS 2 și aprobă modificarea pragului dintre regiunile de tranziție și regiunile mai dezvoltate de la 90 % la 100 % din PIB-ul mediu pe cap de locuitor, întrucât aceasta reflectă observațiile celui de-al șaptelea raport privind coeziunea referitoare la regiunile cu un PIB pe cap de locuitor apropiat de media din UE, care par a fi captive într-o „capcană a venitului mediu”, având ritmuri de creștere semnificativ mai lente decât media UE;

    30.

    solicită menținerea nivelului actual al ratelor de cofinanțare la 85 % pentru regiunile mai puțin dezvoltate, pentru regiunile ultraperiferice, precum și pentru Fondul de coeziune și obiectivul CTE, la 70 % pentru regiunile de tranziție și la 50 % pentru regiunile mai dezvoltate, având în vedere că o reducere generală ar putea atrage după sine riscul de dezangajare a fondurilor, în special în regiunile mai puțin dezvoltate, și ar reduce, de asemenea, atractivitatea politicii de coeziune, în special în regiunile mai dezvoltate;

    31.

    consideră că stabilirea unui plafon maxim pentru ca TVA să devină o cheltuială eligibilă (5 000 000 EUR) poate face ca programele să fie mai puțin atractive pentru solicitanți, în special în cazul proiectelor de infrastructură de anvergură.

    32.

    solicită Comisiei să actualizeze anexele la regulament în conformitate cu amendamentele din prezentul aviz, concentrându-se în special asupra:

    valorificării cunoștințelor și a măsurilor pentru implicarea întreprinderilor nou-înființate și a IMM-urilor în inițiativele privind specializarea inteligentă,

    unei descrieri detaliate a necesităților în materie de strategii de comunicare,

    reevaluării sumei ponderate a părții populației din regiunile de frontieră NUTS 3 și NUTS 2 și a părții populației totale a fiecărui stat membru pentru programele de cooperare transfrontalieră și transnațională,

    ținând seama de efectele regionale ale alocării maxime totale a fondurilor asupra unui stat membru.

    Bruxelles, 5 decembrie 2018.

    Președintele Comitetului European al Regiunilor

    Karl-Heinz LAMBERTZ


    (1)  Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (JO L 154, 21.6.2003, p. 1).

    (2)   Regulamentul (UE) nr. 868/2014 al Comisiei din 8 august 2014 de modificare a anexelor la Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unei nomenclaturi comune a unităților teritoriale de statistică (NUTS) (JO L 241, 13.8.2014, p. 1).

    (1)  Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (JO L 154, 21.6.2003, p. 1).

    (1)  Regulamentul delegat (UE) nr. 240/2014 al Comisiei din 7 ianuarie 2014 privind Codul european de conduită referitor la parteneriat, în cadrul fondurilor structurale și de investiții europene (JO L 74, 14.3.2014, p. 1).

    (1)  Regulamentul delegat (UE) nr. 240/2014 al Comisiei din 7 ianuarie 2014 privind Codul european de conduită referitor la parteneriat, în cadrul fondurilor structurale și de investiții europene (JO L 74, 14.3.2014, p. 1).

    (1)   Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 noiembrie 2011 privind prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice (JO L 306, 23.11.2011, p. 25).


    Top