Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017TA1206(12)

    Raportul privind conturile anuale ale Biroului European de Sprijin pentru Azil pentru exercițiul financiar 2016, însoțit de răspunsul biroului

    JO C 417, 6.12.2017, p. 79–86 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.12.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 417/79


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Biroului European de Sprijin pentru Azil pentru exercițiul financiar 2016, însoțit de răspunsul biroului

    (2017/C 417/12)

    INTRODUCERE

    1.

    Biroul European de Sprijin pentru Azil (denumit în continuare „biroul”), cu sediul la Valletta, a fost instituit prin Regulamentul (UE) nr. 439/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (1) cu scopul de a consolida cooperarea practică în materie de azil și de a ajuta statele membre să își îndeplinească obligațiile care le revin, la nivel european și internațional, în ceea ce privește protecția persoanelor care au nevoie de aceasta. Începând cu 2015, biroul acordă sprijin Greciei și Italiei în contextul crizei migrației. În 2016, Comisia Europeană a propus consolidarea mandatului biroului și extinderea considerabilă a sarcinilor acestuia, pentru a se asigura abordarea oricăror deficiențe structurale care pot apărea la nivelul punerii în aplicare a sistemului de azil al UE (2). Începând cu luna martie 2016, echipele biroului își desfășoară activitatea și în zonele-hotspot în cadrul implementării, la nivel operațional, a Declarației UE-Turcia și oferă totodată sprijin Serviciului elen pentru azil.

    2.

    Tabelul conține cifre-cheie cu privire la birou (3).

    Tabel

    Cifre-cheie cu privire la birou

     

    2015

    2016

    Buget (în milioane de euro) (4)

    15,9

    53

    Total personal la 31 decembrie (5)

    93

    125

    3.

    După cum se observă în tabel, ca urmare a extinderii considerabile a sarcinilor biroului, bugetul definitiv pe 2016 a fost de peste trei ori mai mare decât cel pentru exercițiul precedent. Mai mult, efectivul de personal disponibil în 2016 a crescut cu 34 % și sistemele și procedurile biroului se aflau încă în curs de adaptare pentru a face față noilor circumstanțe.

    4.

    Prezentul raport trebuie citit ținând cont de aceste provocări și de mandatul Curții, care este reglementat de standardele internaționale de audit.

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    5.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale biroului. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori, precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    OPINIE

    6.

    Curtea a auditat următoarele:

    (a)

    conturile biroului, care cuprind situațiile financiare (6) și rapoartele privind execuția bugetară (7) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2016, și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi,

    în conformitate cu prevederile articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    Fiabilitatea conturilor

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    7.

    În opinia Curții, conturile biroului aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2016 prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestuia la 31 decembrie 2016, precum și rezultatele operațiunilor sale, fluxurile sale de numerar și modificările în structura activelor nete pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei. Aceste norme se bazează pe standardele de contabilitate pentru sectorul public acceptate la nivel internațional.

    Legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    Veniturile

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor de venituri subiacente conturilor

    8.

    În opinia Curții, operațiunile de venituri subiacente conturilor aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2016 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    Plățile

    Baza pentru opinia cu rezerve

    9.

    Curtea raportează constatări semnificative cu privire la două din cinci proceduri de achiziții importante care au avut loc în 2016 și pentru care plățile au fost efectuate în cursul exercițiului respectiv, astfel cum este descris la punctele 9.1 și 9.2. Aceste situații demonstrează o anumită lipsă de rigurozitate în ceea ce privește procedurile instituite de birou în materie de achiziții:

    9.1.

    La una dintre procedurile de achiziții auditate, care privea prestarea de servicii de transport în baza unui contract-cadru de servicii în valoare de 4 milioane de euro, pentru perioada 2016-2020, au participat trei ofertanți. Biroul solicitase de la doi dintre aceștia să furnizeze informații suplimentare cu privire la unul și același criteriu de selecție. Deși niciunul dintre cei doi ofertanți nu a prezentat informațiile solicitate (CV-urile persoanelor însărcinate cu execuția sarcinii respective la sediul biroului), doar unul a fost exclus din cadrul procedurii pe acest motiv. Contractul a fost atribuit celuilalt ofertant pe baza declarației acestuia că CV-urile relevante aveau să fie furnizate ulterior procedurii de atribuire. Prin urmare, procedura de achiziții nu a respectat principiul egalității de tratament și contractul a fost atribuit unui ofertant care nu îndeplinea toate criteriile de selecție. Contractul-cadru și plățile efectuate în baza acestuia în 2016, în cuantum de 920 561 de euro, sunt, prin urmare, neconforme.

    9.2.

    În februarie 2016, biroul a atribuit în mod direct un contract-cadru privind prestarea unor servicii interimare de sprijin în acțiunile sale de răspuns la criza migrației. Durata contractului era de 12 luni, iar valoarea sa se ridica la 3,6 milioane de euro. Contractul-cadru a fost atribuit unui operator economic preselectat unic, fără să se aplice vreuna dintre procedurile de achiziții prevăzute în Regulamentul financiar al UE (8). În consecință, atribuirea contractului-cadru nu a avut loc în conformitate cu normele UE aplicabile și, astfel, plățile efectuate în baza acestuia în 2016, în sumă de 592 273 de euro, nu sunt conforme.

    10.

    Sumele implicate în legătură cu aspectele descrise la punctele 9.1 și 9.2 reprezintă 2,9 % din totalul cheltuielilor din 2016 ale biroului.

    Opinie cu rezerve privind legalitatea și regularitatea plăților subiacente conturilor

    11.

    În opinia Curții, cu excepția efectelor aspectelor descrise la punctul 9 care prezintă argumentele care stau la baza exprimării opiniei cu rezerve, plățile subiacente conturilor aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2016 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    Responsabilitățile conducerii și ale persoanelor însărcinate cu guvernanța

    12.

    În conformitate cu articolele 310-325 TFUE și cu regulamentul financiar al biroului, conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea conturilor pe baza standardelor de contabilitate pentru sectorul public acceptate la nivel internațional, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor. Această responsabilitate include conceperea, implementarea și menținerea controalelor interne necesare pentru întocmirea și pentru prezentarea unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori. Conducerea are, în egală măsură, responsabilitatea de a se asigura că activitățile, operațiunile financiare și informațiile reflectate în situațiile financiare sunt conforme cu dispozițiile care le reglementează. Responsabilitatea finală pentru legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor aparține conducerii biroului.

    13.

    În ceea ce privește întocmirea conturilor, conducerea este responsabilă de evaluarea capacității biroului de a-și continua activitatea, prezentând, după caz, aspectele relevante pentru continuitatea activității și utilizând principiul contabil al continuității activității.

    14.

    Persoanele însărcinate cu guvernanța sunt responsabile de supravegherea procesului de raportare financiară al biroului.

    Responsabilitatea auditorului cu privire la auditul conturilor și al operațiunilor subiacente

    15.

    Obiectivul Curții este, pe de o parte, de a obține o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor biroului și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare și, pe de altă parte, de a furniza Parlamentului European și Consiliului sau, după caz, altor autorități responsabile de descărcarea de gestiune, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora, pe baza auditului său. Asigurarea rezonabilă reprezintă un nivel de asigurare ridicat, dar nu este o garanție a faptului că auditul va detecta întotdeauna eventualele denaturări semnificative sau neconformități existente. Acestea pot apărea ca rezultat fie al unei fraude, fie al unei erori și sunt considerate a fi semnificative dacă se estimează, în mod rezonabil, că ele ar putea, în mod individual sau agregat, influența deciziile economice pe care utilizatorii conturilor le pot lua pe baza acestora.

    16.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care include evaluarea riscurilor ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne relevante pentru întocmirea și prezentarea fidelă a conturilor și pentru legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, scopul fiind însă acela de a defini proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele date, și nu de a exprima o opinie cu privire la eficacitatea controalelor interne respective. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile utilizate și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile elaborate de conducere, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    17.

    În ceea ce privește veniturile, Curtea verifică finanțarea primită de la Comisie și evaluează procedurile instituite de birou pentru colectarea taxelor și a altor venituri, dacă este cazul.

    18.

    În ceea ce privește cheltuielile, Curtea examinează operațiunile de plăți la momentul la care cheltuielile au fost suportate, înregistrate și acceptate. Examinarea acoperă toate categoriile de plăți, cu excepția plăților în avans, la momentul la care sunt efectuate. Plățile în avans sunt examinate în momentul în care beneficiarul fondurilor furnizează justificarea pentru utilizarea lor corespunzătoare, iar biroul acceptă această justificare prin închiderea și validarea plății în avans, indiferent dacă acest lucru are loc în același exercițiu sau ulterior.

    19.

    La întocmirea prezentului raport și a declarației de asigurare, Curtea a luat în considerare activitatea de audit desfășurată de auditorul extern independent cu privire la conturile biroului, în conformitate cu prevederile articolului 208 alineatul (4) din Regulamentul financiar al UE (9).

    20.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opinia exprimată de Curte.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA LEGALITATEA ȘI REGULARITATEA OPERAȚIUNILOR

    21.

    În august 2016, biroul a lansat o procedură deschisă (cinci loturi) pentru atribuirea unui contract-cadru în vederea acoperirii nevoii sale de interpreți/mediatori culturali în diferite țări. Valoarea totală a celor patru loturi din contractul-cadru pentru care s-au semnat contracte și care au făcut obiectul auditului (loturile 2-5) a fost de 60 de milioane de euro, pe o durată de patru ani. Cele patru loturi au fost atribuite unuia și aceluiași ofertant, care era primul contractant „în cascadă”. Acest contractant îndeplinea cerințele financiare din cadrul criteriilor de selecție (o cifră de afaceri anuală de 1 milion de euro), dar nu și pentru unul dintre cele trei exerciții precedente, pentru care fusese semnat un contract de prevalare cu o organizație nonprofit care se angajase să pună „cifra sa de afaceri” la dispoziția contractantului. Regulamentul financiar prevede posibilitatea ca un operator economic să se bazeze pe capacitățile economice și financiare ale altor entități, însă, în cazul de față, nu este clar modul în care „cifra de afaceri” a entității respective putea fi pusă la dispoziție și nici dacă aceasta putea furniza sprijin pentru serviciile care trebuiau furnizate, dată fiind natura activităților sale. Biroul ar fi trebuit să respingă oferta, întrucât ea nu demonstra conformitatea cu criteriile privind capacitatea economică și financiară a ofertanților. În consecință, contractul-cadru respectiv și toate plățile aferente sunt neconforme (nu s-au efectuat plăți în 2016).

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA CONTROALELE INTERNE

    22.

    În reuniunea extraordinară a Consiliului European din data de 23 aprilie 2015 și în planul în 10 puncte privind migrația adoptat de miniștrii afacerilor externe și de miniștrii de interne la 20 aprilie 2015, s-a făcut apel la statele membre să asigure prelevarea de amprente de la toți migranții. Pentru a răspunde acestei cerințe, era nevoie să se procedeze în mod urgent la consolidarea capacității în acest sens a autorităților elene. Comisia a încredințat această sarcină biroului. Ea consta în achiziționarea și donarea ulterioară către statul elen a 90 de aparate de scanare a amprentelor digitale și a 90 de calculatoare compatibile (echipamente), în valoare de 1,1 milioane de euro, în baza unui acord de grant încheiat între Comisie și birou. Acordul de grant prevedea că echipamentele vor fi livrate departamentului informatic din cadrul poliției naționale din Atena, urmând să fie distribuite ulterior în zonele-hotspot din insulele grecești. În descrierea acțiunii era specificat că trebuiau să fie prezenți la fața locului reprezentanți din partea biroului care să se asigure că procedurile de livrare, de instalare și, ulterior, de transfer al dreptului de proprietate către poliția elenă se desfășoară în mod corespunzător. Cu toate acestea, personalul biroului nu a fost prezent la fața locului pentru a se asigura respectarea acestei cerințe, iar confirmarea din partea autorităților elene de resort a faptului că echipamentele fuseseră livrate la zonele-hotspot în februarie și la începutul lunii martie 2016 și că erau utilizate în scopul prevăzut nu a fost primită decât abia în iulie 2017.

    23.

    În cazul în care prețul sau costurile propuse într-o ofertă par anormal de mici, autoritatea contractantă trebuie să solicite în scris detalii privind elementele constitutive ale prețului sau ale costurilor respective și să îi dea ofertantului posibilitatea de a-și prezenta observațiile (10). Pentru două dintre loturi (loturile 3 și 5) care priveau contractarea serviciilor unor interpreți/mediatori culturali în diferite țări (a se vedea, de asemenea, punctul 21), biroul a primit oferte financiare care erau cu 50 %, respectiv, cu 31 % mai mici față de ofertele cu prețul cel mai scăzut imediat următoare. Deși acest lucru putea constitui un indiciu că ofertele erau anormal de mici, biroul nu a considerat că era necesar să se solicite explicații suplimentare din partea ofertantului în această privință.

    24.

    În raportul său de audit din octombrie 2016, Serviciul de Audit Intern al Comisiei (IAS) a subliniat că nu exista o planificare adecvată a procedurilor de achiziții pentru cheltuielile administrative și că monitorizarea procedurilor și a contractelor specifice încheiate în baza contractelor-cadru era precară. Biroul și IAS au convenit asupra unui plan de acțiuni corective.

    25.

    În 2016, biroul a trebuit să facă față mai multor provocări în mediul său operațional, printre care se numărau: un buget majorat în mod substanțial, extinderea sarcinilor, o creștere importantă a numărului de operațiuni, schimbarea contabilului cu mai multe soluții interimare și introducerea unui sistem de flux de lucru exclusiv electronic. Această situație caracterizată de schimbări considerabile și de instabilitate nu a fost atenuată nici de revalidarea sistemului contabil, nici de introducerea unui sistem de verificări ex post periodice ale operațiunilor (11).

    26.

    În 2014, Comisia a semnat, în numele a peste 50 de instituții și organisme ale UE, un contract-cadru cu un contractant pentru achiziționarea de softuri și licențe și pentru furnizarea serviciilor aferente de mentenanță și suport. Acest contractant acționează ca intermediar între birou și furnizorii care pot răspunde nevoilor biroului. Pentru serviciile de intermediere prestate, contractantul are dreptul să perceapă sume în plus variind între două și nouă procente din prețurile furnizorilor. În 2016, plățile totale efectuate către acest contractant s-au ridicat la 534 900 de euro. Biroul nu a verificat în mod sistematic prețurile și sumele în plus percepute în raport cu ofertele de preț și cu facturile emise de furnizori către contractant.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA BUNA GESTIUNE FINANCIARĂ ȘI LA PERFORMANȚĂ

    27.

    O evaluare externă a performanței biroului în perioada 2011-2014 a fost realizată în numele Comisiei, iar raportul final a fost înaintat în decembrie 2015. Evaluarea respectivă confirma relevanța misiunii și a sarcinilor biroului și concluziona că sarcinile sale esențiale fuseseră implementate, în ansamblu, în mod eficace și că majoritatea rezultatelor preconizate fuseseră atinse. Evaluarea făcea totodată referire la nevoia unei eficiențe mai mari la nivelul operațiunilor și la necesitatea de a se asigura în continuare cooperarea și coerența activităților cu celelalte instituții și organisme ale UE sau internaționale pe probleme de migrație. Biroul este în curs de punere în aplicare a unui plan de acțiune convenit cu Consiliul de administrație în lumina mandatului său extins, raportul final de implementare fiind preconizat pentru luna iunie 2017.

    28.

    Biroul a achiziționat și a instalat 65 de structuri de tip container pentru a fi utilizate ca birouri mobile în zonele-hotspot din Grecia și din Italia, în valoare totală de 852 136 de euro. O parte dintre aceste structuri au fost instalate într-o locație în care containere similare, neaparținând biroului, au fost distruse ulterior în timpul unor revolte. Biroul nu a semnat niciun contract de asigurare în legătură cu acest risc pentru containerele respective.

    29.

    Biroul nu a încasat toate creanțele sale într-un timp util. Rambursările de TVA pentru exercițiile 2014 (180 919 euro) și 2015 (245 960 de euro) nu fuseseră încă recuperate la sfârșitul exercițiului 2016.

    GESTIUNEA BUGETARĂ

    30.

    Nivelul creditelor angajate reportate era ridicat în ceea ce privește titlul II (cheltuieli administrative), situându-se la 2,5 milioane de euro, ceea ce reprezintă 43,9 % (în 2015, acest nivel a fost de 1 076 583 de euro, ceea ce corespunde unui procent de 36,9 %). Reportările sunt legate, în principal, de infrastructura IT, de traduceri și publicații, de servicii de consultanță organizațională și de costurile generate de reuniunea Consiliului de administrație. Pentru toate aceste elemente, contractele au fost semnate spre sfârșitul exercițiului 2016 și/sau facturile aferente au fost emise abia în 2017.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

    31.

    Anexa conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Baudilio TOMÉ MUGURUZA, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 17 octombrie 2017.

    Pentru Curtea de Conturi

    Klaus-Heiner LEHNE

    Președinte


    (1)  JO L 132, 29.5.2010, p. 11.

    (2)  COM(2016) 271 final.

    (3)  Mai multe informații cu privire la competențele și activitățile biroului sunt disponibile pe site-ul acestuia: www.easo.europa.eu

    (4)  Cifrele privind bugetul sunt bazate pe creditele de plată.

    (5)  Personalul include funcționari permanenți, agenți temporari și agenți contractuali, precum și experți naționali detașați.

    Sursa: date furnizate de birou.

    (6)  Situațiile financiare cuprind bilanțul, situația performanței financiare, situația fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

    (7)  Rapoartele privind execuția bugetară cuprind rapoartele în care sunt prezentate toate operațiunile bugetare sub formă agregată, precum și note explicative.

    (8)  Articolul 104 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1) prevede că procedurile de atribuire a contractelor de concesiune sau a contractelor de achiziție publică, inclusiv a contractelor-cadru, trebuie să ia una sau alta dintre formele enumerate în textul acestui articol.

    (9)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

    (10)  Articolul 151 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L 362, 31.12.2012, p. 1).

    (11)  Cu excepția operațiunilor efectuate în baza acordurilor de delegare încheiate cu Comisia.


    ANEXĂ

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

    Exercițiul

    Observația Curții

    Stadiul acțiunii corective

    (finalizată/în desfășurare/ nedemarată încă/nu se aplică)

    2012

    Se mai pot realiza progrese în ceea ce privește îmbunătățirea transparenței procedurilor de recrutare: nu exista nicio dovadă că ponderile și punctajele minime pe care candidații trebuiau să le obțină pentru a fi invitați la interviu și pentru a fi incluși pe lista candidaților considerați corespunzători fuseseră stabilite înainte de examinarea candidaturilor și nici că întrebările pentru interviuri și pentru testele scrise fuseseră formulate înainte de examinarea candidaturilor.

    Finalizată

    2013

    Din numărul total de plăți, 446 de plăți (18 %) au fost efectuate după termenele-limită stabilite în Regulamentul financiar. Întârzierile înregistrate în efectuarea plăților erau, în medie, de 21 de zile.

    Nedemarată încă (1)

    2013

    Șase dintre cele 16 standarde de control intern nu au fost încă implementate în totalitate.

    În desfășurare (2)

    2013

    Se mai pot realiza progrese în ceea ce privește îmbunătățirea transparenței procedurilor de recrutare: întrebările pentru interviuri și pentru testele scrise fuseseră stabilite după examinarea candidaturilor, ceea ce sporește riscul ca întrebările să fie influențate de candidaturile individuale; comisiile de selecție nu au atribuit întotdeauna un punctaj pentru toate criteriile de selecție incluse în anunțurile de posturi vacante; în declarația de conflict de interese semnată de membrii comisiilor de selecție, se consideră că numai relațiile personale constituie un potențial conflict de interese, relațiile profesionale fiind excluse în mod explicit; în cazul unei anumite proceduri de recrutare, a fost observată o discrepanță între un criteriu de eligibilitate indicat în anunțul de post vacant și criteriul de selecție corespunzător în ceea ce privește numărul de ani de experiență profesională dovedită.

    Finalizată

    2014

    Biroul a efectuat 1 062  de plăți (28,6  %) după termenele-limită stabilite în Regulamentul financiar. Întârzierile înregistrate în efectuarea plăților erau, în medie, de 24 de zile.

    Nedemarată încă (1)

    2014

    Rata de rotație a personalului este ridicată, 14 dintre membrii acestuia (dintre care patru ocupau posturi-cheie) părăsind biroul în 2014. Acest nivel ridicat de rotație determină un risc semnificativ pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite în programul de activitate anual și în cel multianual.

    În desfășurare (3)

    2014

    Conform unei decizii luate de directorul executiv, participanții la reuniunile organizate de birou sunt clasificați în trei categorii (A, B sau C) în ceea ce privește rambursarea costurilor. În 2014, cuantumul total al rambursărilor costurilor înregistrate de participanții la reuniuni s-a ridicat la 997 506  euro. Participanților încadrați la categoria „A”, despre care se presupune că își asumă anumite sarcini în cadrul reuniunilor, le sunt rambursate în sumă forfetară cheltuielile de deplasare și celelalte cheltuieli zilnice suportate în cursul delegației, în timp ce participanților încadrați la categoria „B” le sunt rambursate, tot în sumă forfetară, doar cheltuielile de deplasare. Participanții încadrați la categoria „C” nu sunt eligibili pentru rambursarea cheltuielilor. Numărul participanților care au beneficiat de rambursări pentru categoria „A” a crescut de la 61 % în 2013 la 69 % în 2014. Nu există nicio documentație care să justifice clasificarea participanților în aceste trei categorii.

    În desfășurare (4)

    2015

    Angajamentele bugetare ale biroului s-au ridicat la suma de doar 14,5  milioane de euro, ceea ce corespunde unui procent de 93,7  % din bugetul aprobat (12,4  milioane de euro, respectiv 84,7  %, în 2014). Nivelul creditelor angajate reportate era ridicat în ceea ce privește titlul II (cheltuieli administrative), și anume de 1 076 583  de euro, respectiv 36,9  % (în 2014, acesta a fost de 635 492  de euro, respectiv 28,7  %). Reportările sunt legate, în principal, de servicii de consultanță în domeniul dezvoltării tehnologiilor informației și comunicațiilor, care au fost contractate în ultimul trimestru al exercițiului 2015 (în valoare de 0,4  milioane de euro) și de investiții în infrastructura informatică (în valoare de 0,3  milioane de euro) realizate în vederea recrutării preconizate a unui număr suplimentar de personal, ca urmare a deciziei autorității bugetare de la sfârșitul anului 2015 privind extinderea schemei de personal.

    Nu se aplică

    2015

    În noiembrie 2015, directorul biroului a aprobat o politică nouă privind recrutarea agenților temporari și contractuali. Aceasta ține cont de majoritatea problemelor semnalate de Curte în cadrul auditurilor sale anterioare. Modul în care politica respectivă a fost pusă efectiv în aplicare urmează să fie examinat în 2016, când se preconizează că va avea loc un număr semnificativ de angajări.

    Finalizată


    (1)  În 2016, biroul a efectuat 2 007 plăți, și anume 41,29 % din numărul total de plăți (2015: 1 024 sau 29,2 %), după termenele-limită stabilite în Regulamentul financiar. Întârzierile înregistrate la efectuarea plăților erau, în medie, de 35 de zile (2015: 29 de zile).

    (2)  La sfârșitul lui 2016, mai rămăsese de implementat un singur standard de control intern.

    (3)  În 2016, 17 membri ai personalului au părăsit biroul și au fost recrutate 70 de persoane. Conform schemei de personal pe 2016, biroul a primit 50 de posturi noi.

    (4)  În 2015, cuantumul total al rambursărilor costurilor înregistrate de participanții la reuniuni s-a ridicat la 987 515 euro. Numărul participanților care au beneficiat de rambursări pentru categoria „A” a scăzut de la 69 % în 2014 la 52 % în 2015. În 2016, cuantumul total al rambursărilor costurilor înregistrate de participanții la reuniuni s-a ridicat la 1 012 147 de euro. Numărul participanților care au beneficiat de rambursări pentru categoria „A” a scăzut de la 52 % în 2015 la 37 % în 2016.


    RĂSPUNSUL BIROULUI

    9.1.

    Biroul ia notă de observația Curții. Cu toate acestea, EASO a luat decizia de atribuire pe baza faptului că compania respectivă era singura care avea efectiv capacitatea de a-și îndeplini obligațiile contractuale.

    9.2.

    Biroul ia notă de observația Curții și se va asigura că pe viitor vor fi evitate situațiile similare. Acțiunile EASO au avut loc în contextul unei urgențe extreme legate de criza refugiaților care atinsese apogeul la momentul respectiv, la care s-a adăugat necesitatea de a pune în aplicare deciziile Consiliului privind sarcinile urgente care i-au fost încredințate biroului și de a compensa lipsa de experți ai statelor membre.

    Contractantul ales în aceste situații extreme a fost același cu cel ales anterior de către o altă agenție a UE cu sediul în Grecia. EASO s-a bazat pe verificările efectuate de respectiva agenție privind eligibilitatea și capacitatea financiară a acestuia. Decizia a fost documentată și aprobată într-o cerere de excepție.

    Între timp, EASO a lansat o nouă procedură de licitație deschisă pentru atribuirea unui nou contract-cadru.

    21.

    Biroul ia notă de avizul Curții. EASO a depus toate eforturile pentru a-și desfășura activitatea în conformitate cu dispoziția aplicabilă. Jurisprudența în materie de dependență de entități separate lasă loc de interpretare, iar EASO consideră că a acționat în conformitate cu aceasta.

    22.

    EASO a răspuns nevoii urgente de creștere a capacității de prelevare a amprentelor din Grecia prin achiziționarea echipamentelor și livrarea acestora poliției elene la 12 februarie 2016 și la 2 martie 2016.

    Prin urmare, procedura a fost inițiată în avans, înainte de semnarea contractului de grant la 3 martie 2016. Personalul EASO nu a putut fi prezent la fața locului pentru a confirma instalarea dispozitivelor EURODAC deoarece contractul de grant a fost semnat după livrarea dispozitivelor, iar poliția începuse deja distribuirea lor la punctele de acces („hotspot”).

    Biroul a solicitat oficial de la autoritățile elene confirmarea livrării și instalării echipamentelor în punctele de acces pentru prima dată la 23 mai 2016, însă a primit confirmarea abia la 20 iulie 2017.

    23.

    Biroul ia notă de observațiile Curții.

    24.

    Biroul ia notă de observația Curții și face referire la faptul că multe dintre acțiunile incluse în plan au fost deja implementate.

    25.

    Biroul ia notă de observația Curții, dar face referire la faptul că un auditor extern independent a formulat o opinie fără rezerve cu privire la conturi. Cu toate acestea, revalidarea sistemului contabil este planificată pentru 2017. Pe termen mediu se are în vedere o strategie de verificare ex post.

    26.

    Biroul ia notă de observația Curții și aduce la cunoștința acesteia că, în conformitate cu opinia Curții privind introducerea unei verificări sistematice, biroul va introduce verificări sistematice pentru fiecare sumă care trece de 135 000 EUR începând de la 1 ianuarie 2018.

    28.

    Biroul ia notă de observația Curții, dar face referire la faptul că conducerea EASO a luat decizia că o asigurare nu era eficientă din punct de vedere al costurilor.

    29.

    Din cauza schimbării declarațiilor anuale privind TVA-ul în declarații trimestriale impusă de autoritățile naționale, a fost necesară retrimiterea cererilor de rambursare a TVA-ului pentru exercițiile 2014 și 2015 pe bază trimestrială.

    30.

    Biroul ia notă de observația Curții, dar face referire la faptul că rectificările bugetare din a doua jumătate a exercițiului au dus la acumularea plăților pentru angajamentele respective în ultimul trimestru, iar aceasta a avut efectele menționate de Curte.


    Top