Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0424

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 privind politica comună în domeniul pescuitului

    COM/2017/0424 final - 2017/0190 (COD)

    Bruxelles, 11.8.2017

    COM(2017) 424 final

    2017/0190(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 privind politica comună în domeniul pescuitului


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 1 a introdus așa-numita obligație de debarcare, și anume obligația progresivă de a debarca toate capturile din stocurile care fac obiectul unor limite de captură sau care se află sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare. În principiu, detaliile privind punerea în aplicare a obligației de debarcare trebuie să fie stabilite în planurile multianuale de gestionare adoptate prin codecizie. Cu toate acestea, deoarece era de așteptat ca adoptarea de planuri multianuale să necesite o anumită perioadă de timp, ca o soluție temporară, Regulamentul 1380/2013 a prevăzut adoptarea de acte delegate ale Comisiei pentru stabilirea unor planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare elaborate pe baza unor recomandări comune ale statelor membre în cauză pentru o perioadă de cel mult trei ani. Planurile privind aruncarea capturilor înapoi în mare pot conține dispoziții privind activitățile de pescuit sau speciile care fac deja obiectul obligației de debarcare sau, câteodată, le pot introduce înainte de termenul prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, care prevede, printre altele, excepții de minimis și excepții bazate pe ratele ridicate de supraviețuire, dispoziții privind documentarea capturilor și, după caz, stabilirea dimensiunilor minime de referință pentru conservare.

    Primele regulamente delegate ale Comisiei de stabilire a planurilor privind aruncarea capturilor înapoi în mare au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2015 și expiră la sfârșitul anului 2017. După expirarea perioadei inițiale de trei ani, Regulamentul 1380/2013 conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate care conțin exclusiv excepțiile de minimis, având în vedere că, în principiu, planurile multianuale ar trebui să fie utilizate pentru a atinge obiectivul exploatării durabile a resurselor biologice marine care reflectă caracteristicile specifice ale diferitelor activități de pescuit și ar trebui să conțină împuternicirile necesare pentru adoptarea actelor delegate, inclusiv celelalte măsuri de flexibilitate necesare pentru punerea în aplicare fără probleme a obligației de debarcare.

    Până în prezent, numai planul multianual pentru Marea Baltică este în vigoare 2 , în timp ce două propuneri ale Comisiei privind un plan multianual pentru peștii demersali din Marea Nordului și pentru stocurile de pești pelagici mici din Marea Adriatică sunt în prezent în curs de negociere între colegiuitori 3 . În acest context, pentru facilitarea punerii în aplicare a obligației de debarcare, este necesar să se împuternicească Comisia în vederea adoptării de planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru o perioadă totală de până la trei ani.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Prezenta propunere se referă la o dispoziție fundamentală a politicii comune reformate în domeniul pescuitului, și anume obligația de debarcare. Ea este destinată să faciliteze punerea în aplicare fără probleme a acestei dispoziții,, prin împuternicirea acordată Comisiei în vederea adoptării printr-un act delegat a măsurilor de flexibilitate necesare, pentru perioada în care planurile multianuale regionale adoptate prin codecizie nu sunt în vigoare.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Contribuind la punerea în aplicare fără probleme a obligației de debarcare, care este destinată să crească selectivitatea și să reducă capturile nedorite, propunerea contribuie la sustenabilitatea socială, economică și de mediu, obiective-cheie ale mai multor politici ale Uniunii.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temei juridic

    Temeiul juridic al propunerii îl constituie articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, conform căruia Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, pot adopta orice dispoziții necesare pentru îndeplinirea obiectivelor politicii comune în domeniul pescuitului.

    Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

    Nu se aplică, întrucât propunerea intră în sfera competenței exclusive a UE.

    Proporționalitate

    Propunerea urmărește doar să prelungească, cu o perioadă suplimentară de trei ani, împuternicirea acordată Comisiei în vederea adoptării de acte delegate de stabilire a unor planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare, din cauza întârzierii în adoptarea de planuri multianuale. Această prelungire este necesară și adecvată pentru punerea în aplicare fără probleme a obligației de debarcare. Având în vedere termenele stricte, ea nu ridică nicio problemă de proporționalitate.

    Alegerea instrumentului

    Numai un regulament adoptat de Parlamentul European și de Consiliu poate modifica un regulament adoptat de Parlamentul European și de Consiliu prin intermediul procedurii legislative ordinare, în conformitate cu articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

    Nu se aplică.

    Aceasta este o simplă prelungire temporară a împuternicirii acordate Comisiei în vederea adoptării de planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare prin intermediul unor acte delegate până la intrarea în vigoare a planurilor multianuale care acoperă, de asemenea, punerea în aplicare a obligației de debarcare la nivelul bazinelor maritime și al speciilor în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul nr. 1380/2013. Prin urmare, nu este necesară o evaluare completă a politicii comune reformate în domeniul pescuitului.

    Consultări cu părțile interesate

    Deși nu a avut loc nicio consultare oficială din cauza urgenței situației, Comisia a primit mai multe scrisori atât din partea autorităților naționale, cât și a părților interesate în care acestea își exprimă preocupările cu privire la lipsa actuală a împuternicirii de a reînnoi planurile privind aruncarea capturilor înapoi în mare, care expiră la sfârșitul anului.

    Obligația de debarcare reprezintă o schimbare importantă a modului de operare și, ca atare, punerea sa în aplicare este foarte dificilă pentru acest sector. În acest context, este necesar să se asigure posibilitatea de a pune în practică măsurile de flexibilitate necesare pentru a facilita introducerea progresivă a obligației de debarcare.

    Înainte de adoptarea propunerii Comisiei pentru Regulamentul privind politica comună reformată în domeniul pescuitului, a avut loc o consultare vastă a publicului și a părților interesate, inclusiv în ceea ce privește dispozițiile legate de obligația de debarcare.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    N/A

    Aceasta reprezintă doar o prelungire temporară a împuternicirii acordate Comisiei în vederea adoptării de planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare prin intermediul unor acte delegate până la intrarea în vigoare a planurilor multianuale care acoperă, de asemenea, punerea în aplicare a obligației de debarcare la nivelul bazinelor maritime. Înainte de adoptarea propunerii Comisiei pentru Regulamentul privind politica comună reformată în domeniul pescuitului, a avut loc o consultare vastă a publicului și a părților interesate, inclusiv în ceea ce privește dispozițiile legate de obligația de debarcare.

    Evaluarea impactului

    N/A

    Aceasta reprezintă doar o prelungire temporară a împuternicirii acordate Comisiei în vederea adoptării de planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare prin intermediul unor acte delegate până la intrarea în vigoare a planurilor multianuale care acoperă, de asemenea, punerea în aplicare a obligației de debarcare la nivelul bazinelor maritime. Întrucât impactul economic, social sau de mediu al propunerii nu este semnificativ, nu este necesară o nouă evaluare a impactului.

    Înainte de adoptarea propunerii Comisiei pentru Regulamentul privind politica comună reformată în domeniul pescuitului, a fost efectuată o evaluare completă a impactului, inclusiv în ceea ce privește dispozițiile legate de obligația de debarcare.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    N/A

    Drepturile fundamentale

    N/A

    Aceasta este doar o prelungire temporară a împuternicirii acordate Comisiei în vederea adoptării de planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare prin intermediul unor acte delegate. Ea nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    N/A

    Aceasta este doar o prelungire temporară a împuternicirii acordate Comisiei în vederea adoptării de planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare prin intermediul unor acte delegate. Ea nu are implicații bugetare.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

    În conformitate cu articolul 46 din Regulamentul 1380/2013, Comisia trebuie să raporteze în mod regulat cu privire la exercitarea competențelor care îi sunt delegate. În plus, Parlamentul European și Consiliul pot revoca împuternicirea în orice moment.

    Documente explicative (în cazul directivelor)

    N/A

    Prezentul document este o propunere de regulament.

    Explicații detaliate referitoare la prevederile specifice ale propunerii

    Propunerea conține doar o dispoziție de fond, și anume modificarea articolului15 alineatul (6) din Regulamentul nr. 1380/2013, cu scopul de a prelungi împuternicirea acordată Comisiei în vederea adoptării de planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare prin intermediul unor acte delegate pentru o perioadă suplimentară de trei ani, în măsura în care nu există planuri multianuale în vigoare pentru bazinele maritime în cauză.

    2017/0190 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 privind politica comună în domeniul pescuitului

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (2),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 4 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 5 stabilește obligația de debarcare a tuturor capturilor de specii care fac obiectul unor limite de captură, precum și, în Marea Mediterană, a capturilor de specii care fac obiectul unor dimensiuni minime (denumită în continuare „obligația de debarcare”).

    (2)Planurile multianuale menționate la articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 și planurile de gestionare prevăzute la articolul 18 din Regulamentul (CE) nr. 1967/2006 6 stabilesc dispoziții detaliate destinate să faciliteze punerea în aplicare a obligației de debarcare („planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare”).

    (3)Articolul 15 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 prevede că, în cazul în care nu există planuri multianuale sau planuri de gestionare, Comisia poate adopta,cu titlu temporar și pentru o perioadă de maximum trei ani, planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare.

    (4)Experiența a demonstrat că pregătirea și adoptarea de planuri multianuale sau de gestionare care includ planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare necesită o perioadă de timp mai lungă decât era prevăzut în momentul adoptării Regulamentului (UE) nr. 1380/2013.

    (5)Prin urmare, este adecvat să se stabilească perioada în care Comisia poate adopta planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare în absența unor planuri multianuale sau de gestionare.

    (6)Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 ar trebui modificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    La articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, alineatul (6) se înlocuiește cu următorul text:

    „6. Atunci când, pentru pescuitul în cauză, nu se adoptă niciun plan multianual sau niciun plan de gestionare în conformitate cu articolul 18 din Regulamentul (CE) nr. 1967/2006, Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 18 din prezentul regulament, acte delegate în conformitate cu articolul 46 din prezentul regulament, de stabilire cu titlu temporar a unor planuri specifice privind obligația de debarcare care conțin specificațiile menționate la alineatul (5) literele (a)-(e) de la prezentul articol pentru o perioadă inițială maximă de trei ani care poate fi reînnoită pentru încă o perioadă totală de până la trei ani. Statele membre pot coopera în conformitate cu articolul 18 din prezentul regulament la elaborarea unui astfel de plan în vederea adoptării de către Comisie a acestor acte sau a prezentării unei propuneri în conformitate cu procedura legislativă ordinară”.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

    Președintele    Președintele

    (1) Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului, JO L 354, 28.12.2013, p. 22-61.
    (2) Regulamentul (UE) 2016/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2016 de stabilire a unui plan multianual pentru stocurile de cod, hering și șprot din Marea Baltică și pentru activitățile de pescuit care exploatează stocurile respective, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2187/2005 al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1098/2007 al Consiliului (JO L 191, 15.7.2016, p. 1).
    (3) COM/2016/0493 final - 2016/0238 (COD) și COM/2017/097 final - 2017/043 (COD).
    (4) JO C , , p. .
    (5) Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).
    (6) Regulamentul (CE) nr. 1967/2006 al Consiliului din 21 decembrie 2006 privind măsurile de gestionare pentru exploatarea durabilă a resurselor halieutice în Marea Mediterană, de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2847/93 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1626/94 (JO L 409, 30.12.2006, p. 11).
    Top