EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AE2302

Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Promovarea utilizării în comun a resurselor spectrului de frecvențe radio pe piața internă COM(2012) 478 final

JO C 133, 9.5.2013, p. 22–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.5.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 133/22


Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Promovarea utilizării în comun a resurselor spectrului de frecvențe radio pe piața internă

COM(2012) 478 final

2013/C 133/04

Raportor: dl Bernardo HERNÁNDEZ BATALLER

La 3 septembrie 2012, în conformitate cu articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia Europeană a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social și Comitetul Regiunilor: Promovarea utilizării în comun a resurselor spectrului de frecvențe radio pe piața internă

COM(2012) 478 final.

Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 23 ianuarie 2013.

În cea de-a 487-a sesiune plenară, care a avut loc la 13 și 14 februarie 2013, (ședința din 13 februarie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 89 de voturi pentru și 3 abțineri.

1.   Concluzii și recomandări

1.1

CESE sprijină abordarea Comisiei în legătură cu promovarea utilizării în comun a resurselor spectrului de frecvențe radio pe piața internă, având în vedere importanța tot mai mare pentru economie a conexiunilor fără fir.

1.2

CESE speră ca beneficiarul final al acestei strategii să fie cu adevărat cetățeanul european și ca acesta să poată beneficia de toate aceste progrese; trebuie să se garanteze că spectrul atribuit este exploatat cât mai mult cu putință, în deplină siguranță și cu respectarea datelor personale.

1.3

În cadrul tuturor actelor legislative care vor fi adoptate, trebuie să se garanteze un nivel înalt al protecției consumatorilor și coeziunea economică, socială și teritorială, pentru a se evita adâncirea decalajului digital și progresul cu două viteze pe calea societății informaționale.

1.4

Gestionarea utilizării în comun a spectrului trebuie să ducă la obținerea unui nivel înalt de ocupare a forței de muncă și la sporirea competitivității economiei europene, într-un cadru care să nu denatureze libera concurență, profitând de această ocazie pentru a progresa pe calea cercetării și a tehnologiilor inovatoare. Comitetul solicită Comisiei ca, înainte de a încuraja liberalizarea spectrului, să se asigure că o mai mare concurență între operatorii din spectru va duce la crearea efectivă de locuri de muncă. În acest sens, în concordanță cu Strategia EU 2020, solicită să se acorde o atenție deosebită situației cu care se confruntă statele afectate de șocul economic și fiscal.

1.5

CESE speră ca Comisia să adopte recomandarea privind un model comun pentru drepturile de acces în comun la spectrul radio și o terminologie comună pentru explicitarea condițiilor și a normelor de utilizare în comun.

2.   Introducere

2.1

Spectrul de frecvențe reprezintă o resursă publică fundamentală pentru sectoare și servicii de bază, printre care comunicațiile mobile, comunicațiile fără fir în bandă largă și prin satelit, radiodifuziunea audio și TV, transportul și localizarea prin radio, precum și pentru aplicații cum ar fi alarmele, telecomenzile, protezele auditive, microfoanele și echipamentele medicale.

2.2

De asemenea, contribuie la buna funcționare a serviciilor publice, cum ar fi cele de protecție și securitate, inclusiv protecția civilă și la activitățile științifice, cum ar fi meteorologia, observarea Pământului, radioastronomia și cercetarea spațială.

2.3

Un acces ușor la spectru joacă un rol și în prestarea de servicii de comunicații electronice, în special pentru utilizatorii și întreprinderile care se află în zone cu populație scăzută sau în zone îndepărtate, cum sunt zonele rurale sau insulele.

2.4

Toate măsurile de reglementare în domeniul spectrului pot avea implicații asupra securității, sănătății și interesului public, pe lângă implicațiile economice, culturale, științifice, sociale și de mediu.

2.5

În 2002, Decizia privind spectrul radio a stabilit cadrul de reglementare elementar pentru politica în domeniul spectrului radio, iar în 2012 a fost completat prin Decizia privind Programul multianual al acestei politici a UE, asupra căreia Comitetul a emis deja un aviz.

2.6

Cadrul de reglementare al Uniunii urmărește facilitarea accesului la spectrul de frecvențe, pe baza celui mai puțin costisitor sistem posibil. Acesta favorizează utilizarea autorizațiilor generale, cu excepția situațiilor în care sunt în mod evident necesare licențe individuale. Cadrul menționat se bazează pe principiile utilizării eficiente și gestionării eficace a spectrului radio, precum și pe principiul neutralității tehnologiei și a serviciilor.

Temeiul juridic este suficient, astfel încât Comisia poate să abordeze gestionarea spectrului radio pe baza cadrului juridic al comunicațiilor electronice, a regulilor pieței interne, a normelor din transporturi și a celor prin care se evită denaturarea liberei concurențe.

2.7

Dat fiind că gestionarea spectrului de frecvențe radio reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru piața unică digitală, această inițiativă contribuie în mod direct la atingerea obiectivelor Strategiei „Europa 2020”. Comisia urmărește să obțină sprijin politic cât mai larg pentru măsurile propuse de stimulare a dezvoltării inovațiilor în domeniul tehnologiilor fără fir în UE, care să asigure o exploatare optimă a frecvențelor radio alocate în prezent, în concordanță cu programul politicii în domeniul spectrului radio.

3.   Comunicarea Comisiei

3.1

Comunicarea analizează factorii care fac posibilă și care promovează utilizarea în comun a spectrului, cum ar fi conexiunile în bandă largă fără fir, societatea conectată fără fir și cercetarea și tehnologiile inovatoare, subliniind următoarele:

Utilizarea în comun a frecvențelor în bandă largă fără fir cu sau fără licență permite reducerea costurilor pentru operatorii de rețele de telefonie mobilă, oferind în același timp conexiuni la internet la prețuri accesibile și oportunități de utilizare în comun a infrastructurii.

Tendința către o societate conectată demonstrează valoarea adăugată a diminuării obstacolelor în calea accesului la spectrul radio în benzile utilizate în comun fără licență, ca teren fertil pentru inovare în domeniul comunicațiilor fără fir care stimulează dezvoltarea și implementarea unor tehnologii fără fir mai robuste.

Cercetarea a permis deschiderea accesului la spectrul de frecvențe radio pentru utilizare în comun, asigurându-se, în același timp, protecția serviciilor primare. Tehnologiile radio cognitive sunt astăzi în curs de dezvoltare cu sprijinul mandatelor pentru standarde armonizate și al testelor din cadrul proiectelor europene de cercetare. Ne putem aștepta la progrese suplimentare în materie de detectare și de utilizare a stațiilor de bază celulare mici.

3.2

Comunicarea abordează provocările în calea creșterii utilizării în comun a spectrului radio, reflectând asupra gestionării interferențelor prejudiciabile pentru a înlătura incertitudinea, crearea de stimulente și garanții suficiente pentru toate părțile interesate și capacitatea benzilor de frecvențe fără licență.

3.2.1

Pentru a încuraja utilizarea în comun a spectrului radio este necesară:

angajarea responsabilității reciproce a utilizatorilor în ceea ce privește limitele acceptabile de interferență și strategiile de atenuare adecvate;

garantarea securității juridice a normelor și condițiilor aplicabile, a procedurilor de control al punerii în aplicare, precum și a transparenței în ceea ce privește ipotezele în materie de compatibilitate și drepturile de protecție;

stimularea investițiilor în tehnologii mai performante, care aduc avantaje atât utilizatorilor tradiționali, cât și noilor utilizatori, garantând și încurajând totodată concurența;

identificarea unor canale cu domenii largi de frecvență pentru evoluția tehnologiilor RLAN, precum și elaborarea de previziuni în materie de congestii, pentru a crește gradul de predictibilitate și fiabilitatea principalelor benzi utilizate în comun;

garantarea faptului că orice tranziție de la drepturi de utilizare exclusive la utilizarea în comun stimulează concurența din partea noilor utilizatori și, în speță, nu creează avantaje concurențiale nejustificate pentru actualii sau viitorii deținători de drepturi de utilizare.

3.3

Comisia propune dezvoltarea a două instrumente pentru promovarea utilizării mai susținute și mai eficiente a resurselor existente ale spectrului:

O abordare europeană pentru identificarea oportunităților avantajoase de utilizare în comun a spectrului radio în benzile armonizate sau nearmonizate; precum și

drepturile de acces în comun la spectrul de frecvențe radio ca instrumente de reglementare pentru a autoriza oportunitățile de utilizare în comun cu licență cu niveluri garantate de protecție împotriva interferențelor.

3.4

În măsura în care progresele tehnologice creează mai multe oportunități avantajoase de utilizare în comun a spectrului radio pe piața internă, Comisia consideră necesară promovarea investițiilor și încurajarea utilizatorilor spectrului radio să folosească mai eficient resursele spectrului de care dispun prin definirea, în strânsă cooperare cu statele membre, a unui proces și a unor criterii-cheie la nivelul UE de identificare a oportunităților avantajoase de utilizare în comun a spectrului radio (de exemplu, printr-o recomandare).

3.5

Potrivit Comisiei, contractele de utilizare în comun a spectrului radio oferă utilizatorilor mai multă securitate juridică și creează în același timp stimulente bazate pe piață, inclusiv compensații financiare, pentru a identifica mai multe oportunități avantajoase de utilizare în comun a spectrului radio pe piața internă, dacă autoritățile naționale de reglementare acordă drepturi de acces comun la spectrul de frecvențe radio și altor utilizatori ai unei benzi de frecvențe.

3.6

Comisia propune luarea următoarelor măsuri pentru etapele următoare:

1)

Identificarea de oportunități avantajoase de utilizare în comun, atât în benzile de frecvențe cu licență, cât și în cele fără licență.

2)

Punerea la dispoziție a unui spectru de frecvențe nelicențiat suficient, armonizat la nivelul UE, pentru inovații în domeniul tehnologiilor fără fir.

3)

Definirea, în cooperare cu statele membre, a unei strategii comune pentru sporirea oportunităților de utilizare în comun a spectrului radio, bazate pe acorduri contractuale între utilizatori.

4)

Încheierea unor acorduri contractuale între utilizatori, prin care să faciliteze sporirea nivelului de siguranță juridică în rândul utilizatorilor.

4.   Observații generale

4.1

Comitetul apreciază pozitiv conținutul Comunicării Comisiei, întrucât preconizează inițierea unui proces necesar de reflecție în vederea unei viitoare ajustări a cadrului normativ al UE la obiectivele Programului multianual pentru politica în domeniul spectrului de frecvențe radio (RSPP).

4.1.1

În acest sens, Comunicarea analizează soluții pentru rezolvarea problemei lipsei de frecvențe vacante, a prețurilor ridicate pentru realocarea frecvențelor pentru alte utilizări care implică limitări majore pentru utilizarea conexiunilor fără fir și generează schimbări substanțiale în gestionarea spectrului radio.

4.2

Pentru a se îndepărta actualele obstacole de reglementare în calea tehnologiilor inovatoare de acces radio și de facilitare a utilizării în comun a spectrului radio, Comisia optează pentru o abordare globală în care autoritățile naționale de reglementare (ANR) și acordurile dintre utilizatorii tradiționali și noii utilizatori ai spectrului vor trebui să faciliteze în mod activ utilizarea în comun și partajat a spectrului.

4.3

De asemenea, se dorește să se acționeze în temeiul cadrului de reglementare al UE pentru comunicații electronice, prin dezvoltarea și punerea în practică a principiilor utilizării eficiente și gestionării eficace a spectrului radio, precum și ale principiului neutralității tehnologiei și a serviciilor, ceea ce, în opinia CESE, este cât se poate de pertinent. Prin urmare, Comisia dorește să-și utilizeze în mod judicios competențele în acest domeniu, cu intenția de a îmbunătăți și de a generaliza, pe cât posibil, utilizarea spectrului radio. Este vorba de utilizarea liberei competențe și de convergența criteriilor ANR de autorizare a utilizării, punând un accent deosebit pe accesul prin licențe în comun.

4.4

Cu toate acestea, Comitetul dorește să sublinieze diverse aspecte legate de conținutul comunicării Comisiei supuse examinării, în vederea facilitării, pe cât posibil, a dezvoltării următoarelor etape de reglementare în domeniul spectrului radio, astfel încât acestea să se întemeieze pe principii solide și, în special, pe principiile democrației, transparenței, respectării drepturilor fundamentale și a drepturilor consumatorilor și ale utilizatorilor comunicațiilor electronice. În mod special trebuie protejate clar împotriva fraudei drepturile consumatorilor și ale utilizatorilor, prin stabilirea unor criterii care să înlesnească o tarifare corectă, accesul generalizat la spectru, precum și mecanisme eficiente de reclamare și despăgubire și trebuie să se asigure că inspectorii independenți au capacitatea de a soluționa conflictele transnaționale în ce privește utilizarea spectrului, evitându-se interferențele prejudiciale. Prin elaborarea rapoartelor periodice, Comisia va trebui să afle ce măsuri și ce obiective au fost îndeplinite în ce privește drepturile și obligațiile menționate mai sus.

4.5

Comitetul invită Comisia ca, în contextul viitoarei dezvoltări a cadrului de regulamentare relevant, să identifice o listă, cât mai exhaustivă cu putință, a „barierelor de reglementare” pentru implementarea tehnologiilor inovatoare de acces la spectrul radio.

4.6

Scopul acestei acțiuni este de a se evita ca, sub pretextul unei false supraprotecții a utilizatorilor, din motive de naționalitate sau din motive similare cu caracter protecționist, să nu se încerce, în realitate, să se împiedice deschiderea cât mai mare cu putință a spectrului radio, înlesnind integrarea altor utilizatori și a tehnologiilor inovatoare. Comitetul Economic și Social European consideră necesar ca aplicarea comunicării să reprezinte o garanție a îmbunătățirii accesului la noile tehnologii pentru persoanele cu handicap.

4.7

În plus, acest lucru ar duce la sporirea sumelor strânse în urma taxelor de utilizare a spectrului, ale căror beneficii sunt indiscutabile. Cu toate acestea, trebuie subliniat că, dat fiind că spectrul reprezintă un spațiu fizic limitat și că măsurile care vor fi adoptate vor spori traficul de utilizatori, va fi necesară o analiză minuțioasă a unor chestiuni diverse, cum ar fi compensarea actualilor deținători de licențe de exploatare, evitarea supraaglomerării sau a restrângerii spectrului din cauza unei exploatări excesive, garantarea introducerii unor tehnologii mai inovatoare etc. În acest sens și cu toate că obiectul prezentului aviz nu coincide cu cel al anumitor avize precedente privitoare la aplicarea măsurilor UE legate de schimbările tehnologice, cum ar fi așa-numitul dividend digital, ar trebui să se cântărească impactul real al acestor măsuri, în vederea raționalizării așteptărilor create de dezvoltarea politicii UE în domeniul spectrului radio.

4.8

Pe de altă parte, Comitetul preferă să se limiteze, pe cât posibil, emiterea de licențe individuale de către ANR și pledează pentru un acces mai deschis, în limitele disponibilității materiale și cu respectarea drepturilor dobândite de utilizatorii spectrului. Din acest motiv, îndeamnă ANR să utilizeze în mod limitat și foarte bine întemeiat acordarea de licențe individuale, pentru a înlesni un acces mult mai deschis.

4.9

Printre alte obiective relevante, din comunicare se desprinde, de asemenea, necesitatea de a se reduce decalajul tehnologic dintre fabricanții de aparate care facilitează comunicațiile electronice europeni și cei din țările terțe; una dintre cauzele acestui decalaj este fragmentarea cadrului de reglementare în vigoare. Comitetul solicită Comisiei Europene să adauge o analiză a impactului privind posibilele beneficii pe care le-ar putea genera deschiderea spectrului pentru reducerea decalajului digital dintre statele membre ale Uniunii. Prin urmare, Comitetul sprijină o ajustare urgentă a acestui cadru, iar în acest scop se bazează pe capacitatea de reglementare a Comisiei, prin intermediul procedurilor de comitologie.

4.9.1

Pe de altă parte, Comitetul subliniază angajamentul ferm al UE față de drepturile fundamentale și solicită Comisiei ca, la elaborarea normelor de ajustare corespunzătoare, să ia toate măsurile de precauție în vederea protejării acestor drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la intimitate, secretul profesional sau tratarea datelor care ar putea fi înmagazinate de furnizorii de servicii de comunicații electronice.

4.9.2

De asemenea, pare a fi utilă instaurarea unui tip de supraveghere eficientă a accesului fără licență al noilor utilizatori la benzile de frecvență, atunci când acestea sunt importante din perspectiva valorii adăugate aduse de propriile inovații tehnologice. Este în special cazul atunci când acestea interferează cu utilizarea pacifică a spectrului de care beneficiază terțe persoane, ale căror drepturi de protecție nu sunt garantate de o ANR. Comitetul Economic și Social European își exprimă îngrijorarea față de impactul pe care l-ar putea avea acest proces de liberalizare asupra aplicării principiului accesului la serviciile de interes general (poliție, servicii de ambulanță, servicii de salvare etc.).

4.9.3

În mod similar, ar trebui examinată cu minuțiozitate situația utilizatorilor care doresc să aibă acces la spectru și care prestează servicii de interes general. S-ar putea prevedea o scutire de la plata compensării financiare sau un nivel simbolic al acesteia, printr-o măsură adoptată la nivel supranațional sau, eventual, prin adoptarea unor norme pertinente.

4.9.3.1

Nimic din cele de mai sus nu trebuie să aducă atingere obligației de promovare a obiectivelor de interes general în conformitate cu dreptul Uniunii, în special cu legislația referitoare la conținuturi și la politica în domeniul audiovizualului și cu dreptul statelor membre de a organiza și utiliza spectrul radio în scopuri de ordin public și de siguranță publică.

4.10

Din anumite motive ce țin de independență și securitatea juridică, CESE recomandă ca responsabilitatea de exercitare a supravegherii și de informare asupra existenței acordurilor de utilizare în comun între utilizatori și asupra conformității lor cu regulile concurenței să revină autorităților naționale de reglementare și, după caz, Organismului autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice (OAREC), în cazul în care ar fi necesară luarea de măsuri de planificare strategică, de coordonare și de armonizare, în special a procedurilor de acordare a autorizațiilor generale sau a drepturilor individuale de utilizare a frecvențelor radio, atunci când va fi nevoie să se depășească barierele care stau în calea dezvoltării pieței interne.

4.11

Comisia ar trebui să elaboreze, în colaborare cu reprezentanți ai asociațiilor de consumatori și ai întreprinderilor, un cod de bune practici privind difuzarea de informații la nivelul UE asupra solicitărilor de utilizare în comun avantajoasă și asupra rezultatelor acestora. Acest lucru ar înlesni generalizarea procedurilor transparente și o gestionare optimă a resurselor existente în „inventarul utilizărilor spectrului radio”.

4.12

În sfârșit, Comitetul îndeamnă Comisia să elaboreze, pe baza lucrărilor Grupului pentru politica în domeniul spectrului de frecvențe radio (RSPG), un act de punere în aplicare, în conformitate cu prevederile articolului 291 din TFUE care ar contribui la realizarea obiectivelor din acest domeniu, precum o viziune comună asupra licențelor de utilizare în comun și termenii recomandărilor care să promoveze utilizarea de criterii comune la acordarea acestor licențe în UE, astfel încât să se faciliteze aplicarea acestora în toate statele membre.

4.12.1

Această decizie ar trebui să prevadă, printre alte elemente pertinente, protecția principiului liberei concurențe, a securității și a drepturilor utilizatorilor comunicațiilor electronice, punându-se un accent deosebit pe reducerea costurilor pentru plata serviciilor prestate de furnizorii acestor comunicații.

4.13

Comitetul își exprimă convingerea că posibila inovare tehnologică generată de o prezență sporită a operatorilor în spectru poate beneficia de finanțare din fondurile UE, în vederea facilitării avântului tehnologic în statele mai puțin dezvoltate ale UE.

Bruxelles, 13 februarie 2013

Președintele Comitetului Economic și Social European

Staffan NILSSON


Top