Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0224

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/224 a Comisiei din 8 februarie 2017 de stabilire a specificațiilor tehnice și operaționale care permit serviciului comercial oferit de sistemul constituit în cadrul programului Galileo să răspundă funcțiunii vizate la articolul 2 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

    C/2017/0598

    JO L 34, 9.2.2017, p. 36–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 31/07/2024

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/224/oj

    9.2.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 34/36


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/224 A COMISIEI

    din 8 februarie 2017

    de stabilire a specificațiilor tehnice și operaționale care permit serviciului comercial oferit de sistemul constituit în cadrul programului Galileo să răspundă funcțiunii vizate la articolul 2 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind punerea în aplicare și exploatarea sistemelor europene de radionavigație prin satelit și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 876/2002 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 683/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în special articolul 12 alineatul (3) litera (d),

    întrucât:

    (1)

    Articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 prevede că serviciul comercial oferit de sistemul constituit în cadrul programului Galileo trebuie să permită elaborarea de aplicații în scopuri profesionale sau comerciale datorită unor performanțe sporite și a unor informații cu valoare adăugată superioară celor furnizate de serviciul deschis.

    (2)

    Serviciul comercial constituie unul dintre elementele esențiale ale sistemului constituit în cadrul programului Galileo în măsura în care, pe de o parte, celelalte sisteme mondiale de radionavigație prin satelit (GNSS) nu includ un asemenea serviciu și, pe de altă parte, acesta ar trebui să genereze beneficii în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013. Acest serviciu ar trebui să fie contra cost. Politica tarifară a serviciului comercial nu face parte din prezenta decizie și ar trebui să fie definită ulterior.

    (3)

    Furnizarea serviciului comercial ar trebui să facă obiectul unor contracte care urmează să fie încheiate cu unul sau mai mulți prestatori de servicii.

    (4)

    Este important să se procedeze în prezent la stabilirea specificațiilor tehnice și operaționale ale serviciului comercial întrucât este necesară o perioadă de mai mulți ani între această stabilire și exploatarea efectivă a serviciului. Elaborarea specificațiilor a făcut obiectul unor studii, experimente și consultări diverse cu sectoarele interesate în cursul ultimilor ani. Ea este, de asemenea, rezultatul unui compromis între necesitatea de a aduce o valoare adăugată concretă în folosul utilizatorilor, pe de o parte, și voința de a minimiza modificările care trebuie aduse sistemului, factorii de risc și de a respecta calendarul stabilit de Regulamentul (UE) nr. 1285/2013, pe de altă parte.

    (5)

    Din acestea rezultă că, pentru a permite în mod efectiv elaborarea de aplicații în scopuri profesionale sau comerciale, este esențial, cât și tehnic realizabil, ca serviciul comercial să integreze două îmbunătățiri majore față de serviciul deschis, și anume o mai mare precizie în termeni de geolocalizare și o capacitate sporită de autentificare. În plus, pentru a satisface în mod optim necesitățile variate ale diferitelor comunități de utilizatori ai serviciului comercial, este primordial ca aceste două îmbunătățiri să fie oferite în mod independent una de alta.

    (6)

    Geolocalizarea de înaltă precizie ar trebui să lărgească domeniul de aplicații al tehnologiei de radionavigație prin satelit. În acest scop, este important să se intensifice calitatea informațiilor furnizate de sistemul constituit în cadrul programului Galileo, astfel încât eroarea de poziționare să fie redusă la mai puțin de un decimetru, în condiții de utilizare nominale. Trebuie notat faptul că semnalele emise de celelalte sisteme mondiale de radionavigație prin satelit, precum sistemul global de poziționare (GPS) al Statelor Unite ale Americii, ar putea contribui, de asemenea, la îndeplinirea acestui obiectiv.

    (7)

    Capacitatea de autentificare ar trebui să mărească gradul de securitate și să evite, îndeosebi, riscurile de falsificare și de fraudă. În acest scop, este necesar să se introducă elemente complementare în semnalele sateliților pentru a oferi utilizatorilor garanția că informațiile pe care le primesc provin cu adevărat de la sistemul constituit în cadrul programului Galileo, și nu de la o sursă nerecunoscută. Astfel, capacitatea de autentificare a serviciului comercial pe de o parte ar integra capacitatea de autentificare a informațiilor legate de geolocalizarea care va fi inclusă în semnalele serviciului deschis, oferit în mod gratuit, iar pe de altă parte, ar include în plus, în vederea unei protecții mai bune, o identificare specifică a semnalelor prin intermediul citirii unor coduri criptate, incluse de asemenea în semnale și la care accesul s-ar efectua contra plată.

    (8)

    Înainte de a iniția dezvoltarea operațională a serviciului comercial, ar trebui să se realizeze o analiză de risc exhaustivă. Această analiză ar trebui să intervină înainte de încheierea cu succes a analizei critice a proiectului centrului de servicii al GNSS („GNSS Service Centre Delta Critical Design Review”) prevăzută pentru 1 iunie 2017.

    (9)

    Serviciul comercial al trebui să includă o valoare adăugată față de serviciul deschis pentru a permite elaborarea de aplicații în scopuri comerciale sau profesionale, a fi astfel accesibil unui număr cât mai mare de utilizatori și a beneficia de un criptaj comercial. În acest scop, utilizarea informației clasificate UE (ICUE) din partea „prestatorului de servicii comerciale” sau din partea utilizatorului final nu este prevăzută nici pentru serviciul deschis, nici pentru serviciul comercial. În cazul în care se cere totuși o astfel de utilizare, aceasta ar trebui să fie decisă în conformitate cu normele de securitate de la articolul 17 litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013, pe baza, îndeosebi, a unei analize de risc de securitate, ținând cont pe deplin de avizele experților din statele membre. Această decizie ar trebui să includă, de asemenea, o analiză cost-beneficiu.

    (10)

    Specificațiile care fac obiectul prezentei decizii sunt conforme cu normele stabilite la nivel internațional în materie de radionavigație, în special cu normele elaborate de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, precum și cu dispozițiile acordului încheiat la 26 iunie 2004 între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Statele Unite ale Americii, pe de altă parte, privind promovarea, furnizarea și utilizarea sistemelor de navigație prin satelit Galileo și a GPS, precum și a aplicațiilor conexe.

    (11)

    Prin urmare, este necesară stabilirea specificațiilor tehnice și operaționale care permit serviciului comercial oferit de sistemul constituit în cadrul programului Galileo să răspundă funcțiunii vizate la articolul 2 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013, dispozițiile Deciziei 2014/496/PESC a Consiliului (2) fiind, de altfel, pe deplin aplicabile.

    (12)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 36 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Specificațiile tehnice și operaționale care permit serviciului comercial oferit de sistemul constituit în cadrul programului Galileo să răspundă funcțiunii vizate la articolul 2 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 sunt determinate în anexă.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 8 februarie 2017.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 1.

    (2)  Decizia 2014/496/PESC a Consiliului din 22 iulie 2014 privind aspecte ale desfășurării, funcționării și utilizării Sistemului Global de Navigație prin Satelit European care afectează securitatea Uniunii Europene și de abrogare a Acțiunii comune 2004/552/PESC (JO L 219, 25.7.2014, p. 53).


    ANEXĂ

    Specificații tehnice și operaționale care permit serviciului comercial oferit de sistemul constituit în cadrul programului Galileo să răspundă funcțiunii vizate la articolul 2 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

    Serviciul comercial (denumit în continuare „SC”) integrează două îmbunătățiri majore față de serviciul deschis (denumit în continuare „SD”), și anume un grad mai înalt de precizie în materie de geolocalizare (denumită în continuare „SC înaltă precizie”) și o capacitate de autentificare sporită (denumită în continuare „SC autentificare”), care pot fi furnizate utilizatorilor în mod independent una de cealaltă. Specificațiile tehnice și operaționale corespunzătoare figurează în tabelul de mai jos:

     

    SC înaltă precizie

    SC autentificare

    Specificații comune pentru SD și SC: autentificarea informației de geolocalizare

    Specificații proprii pentru SC: autentificarea prin intermediul unor coduri criptate

    Specificații generale

    Furnizarea de date de înaltă precizie pentru a obține o eroare de poziționare inferioară unui decimetru în condiții de utilizare nominale

    Furnizarea de date de autentificare a informațiilor de geolocalizare ale SD conținute în semnale

    Autentificarea semnalelor prin intermediul accesului la unele coduri criptate conținute în semnale

    Componentele semnalelor utilizate

    E6, componenta E6-B pentru furnizarea de date de înaltă precizie

    E1, componenta E1-B pentru datele de autentificare ale informațiilor de geolocalizare

    E6, componenta E6-B pentru datele de acces la unele coduri criptate și componenta E6-C (pilot)

    Specificațiile segmentului utilizator

    Poziționare de înaltă precizie obținută prin intermediul unor algoritmi de poziționare preciși integrați în receptor și utilizând datele transmise în semnale

    Verificarea autenticității datelor prin intermediul unui protocol de criptografie asimetrică transmis în semnale și a unei chei criptografice publice

    Verificarea autenticității semnalelor prin decriptarea codurilor semnalelor criptate cu ajutorul unei chei criptografice private

    Acoperire geografică

    Mondială

    Mondială

    Mondială

    Arhitectura sistemului

    Date de înaltă precizie furnizate de unul sau mai mulți prestatori de servicii, transmise utilizatorilor prin intermediul centrului de servicii GNSS (GSC), segmentul sol și sateliții conectați la segmentul sol

    Date de autentificare inserate în capacitatea disponibilă din câmpul EDBS al componentei semnalului E1-B și difuzate de sateliții conectați la segmentul sol

    Criptarea codurilor semnalelor E6 de către sateliții Galileo, transmiterea cheilor private generate de segmentul sol unuia sau mai multor prestatori de servicii prin intermediul centrului de servicii GNSS (GSC), precum și

    transmiterea de informații OTAR în componenta semnalului E6-B

    Furnizarea serviciului

    Date de înaltă precizie furnizate de unul sau mai mulți prestatori de servicii

    Date de autentificare furnizate de sistemul constituit în cadrul programului Galileo

    Semnale criptate furnizate de responsabilul cu exploatarea sistemului

    Accesul la serviciu

    Acces cu plată în funcție de politica tarifară în vigoare

    Controlat de unul sau mai mulți prestatori de servicii

    Acces cu plată la codurile de criptare în funcție de politica tarifară în vigoare

    Acces la codurile de criptare controlat de unul sau mai mulți prestatori de servicii, beneficiind de asistență din partea responsabilului cu exploatarea sistemului

    Desfășurarea serviciului

    Fază de testare și de validare de încheiat în 2018

    Fază de exploatare comercială inițială între 2018 și 2020

    Fază de exploatare comercială deplină începând din 2020

    Fază de testare și de validare de încheiat în 2018

    Fază de furnizare inițială a semnalelor între 2018 și 2020

    Fază de prestare de servicii deplină începând din 2020

    Fază de testare și de validare de încheiat cel târziu în 2020

    Fază de exploatare comercială de inițiat ulterior

    Utilizarea informațiilor clasificate UE

    Nu este permisă utilizarea ICUE de către „furnizorul de servicii comerciale” sau de către utilizatorul final. Dacă totuși este necesară o astfel de utilizare, ea este decisă în conformitate cu normele de securitate vizate la articolul 17 litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013

    Nu este permisă utilizarea ICUE de către „furnizorul de servicii comerciale” sau de către utilizatorul final. Dacă totuși este necesară o astfel de utilizare, ea este decisă în conformitate cu normele de securitate vizate la articolul 17 litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013

    Nu este permisă utilizarea ICUE de către „furnizorul de servicii comerciale” sau de către utilizatorul final. Dacă totuși este necesară o astfel de utilizare, ea este decisă în conformitate cu normele de securitate vizate la articolul 17 litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013

    Alte specificații

    Date de înaltă precizie furnizate pentru sateliții Galileo și, eventual, pentru sateliții unor alte constelații

    Transmiterea de date de autentificare nu trebuie să producă nicio degradare a serviciului deschis

    Datele de autentificare trebuie să fie furnizate pentru sateliții Galileo și, eventual, pentru sateliții unor alte constelații

    Utilizatorii SD sunt expuși riscurilor legate de utilizarea datelor de autentificare

    N/A

    Acronime

    E1-B

    Canal de date ale semnalului în frecvența E1 a sistemului Galileo, pe 1 575,45 MHz

    E6

    Frecvența E6 a sistemului Galileo, pe 1 278,75 MHz

    E6-B

    Componentă a semnalului E6, corespunzătoare canalului de date

    E6-C

    Componentă a semnalului E6, corespunzătoare canalului pilot

    EDBS

    External Data Broadcast Service (Serviciul de difuzare a datelor externe)

    GNSS

    Global Navigation Satellite System (Sistemul global de navigație prin satelit)

    N/A

    Nu se aplică

    OTAR

    Over-The-Air Rekeying (Recodificarea pe cale aeriană)


    Top