Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0759

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/759 al Comisiei din 28 aprilie 2016 de stabilire a listelor țărilor terțe, ale părților țărilor terțe și ale teritoriilor din care statele membre trebuie să autorizeze introducerea în Uniune a anumitor produse de origine animală destinate consumului uman, de stabilire a cerințelor de certificare, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 și de abrogare a Deciziei 2003/812/CE (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2016/2461

    JO L 126, 14.5.2016, p. 13–62 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogat prin 32020R0692

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/759/oj

    14.5.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 126/13


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/759 AL COMISIEI

    din 28 aprilie 2016

    de stabilire a listelor țărilor terțe, ale părților țărilor terțe și ale teritoriilor din care statele membre trebuie să autorizeze introducerea în Uniune a anumitor produse de origine animală destinate consumului uman, de stabilire a cerințelor de certificare, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 și de abrogare a Deciziei 2003/812/CE

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (1), în special articolul 8 alineatul (1) și articolul 9 alineatul (4),

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman (2), în special articolul 11 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 854/2004 prevede că produsele de origine animală trebuie să fie importate numai dintr-o țară terță sau dintr-o parte a unei țări terțe înscrisă pe o listă întocmită în conformitate cu regulamentul menționat anterior.

    (2)

    Decizia 2003/812/CE a Comisiei (3) stabilește lista țărilor terțe din care statele membre trebuie să autorizeze importul anumitor produse destinate consumului uman prevăzute de Directiva 92/118/CEE a Consiliului (4). Listele respective cuprind o listă cu țările terțe sau părțile țărilor terțe din care sunt autorizate importurile de gelatină destinată consumului uman. Cu toate acestea, nu există nicio listă care să includă colagenul sau materiile prime pentru producția de gelatină și colagen destinate consumului uman. Stabilirea unor astfel de liste este necesară.

    (3)

    În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (5), operatorii din sectorul alimentar care importă produse de origine animală trebuie să se asigure că documentele de însoțire a transportului respectă cerințele prevăzute la articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 854/2004. Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei (6) stabilește modele de certificat pentru importurile anumitor produse de origine animală destinate consumului uman. Aceste modele de certificat includ trimiteri caduce la legislația anterioară care trebuie să fie actualizate.

    (4)

    Țările terțe, părțile țărilor terțe și teritoriile enumerate în anexa II la Decizia Comisiei 2006/766/CE (7), în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei (8), în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 119/2009 al Comisiei (9) sau în partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 al Comisiei (10) îndeplinesc cerințele Uniunii cu privire la importurile de carne proaspătă și anumite produse pescărești. Listele respective ar putea să fie, de asemenea, utilizate pentru importurile de materii prime pentru producția de gelatină și de colagen. Cu toate acestea, în cazul în care materiile prime respective au fost supuse anumitor tratamente, în conformitate cu dispozițiile din secțiunile XIV și XV din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, ar trebui aplicate cerințe mai puțin stricte.

    (5)

    Materiile prime pentru producția de gelatină și colagen, indiferent dacă sunt tratate sau nu, introduse în Uniune pentru tranzit către o țară terță, prezintă un risc neglijabil pentru sănătatea publică. Aceste materii prime, chiar și în cazul în care sunt tratate, ar trebui totuși să respecte cerințele relevante privind sănătatea animală. În consecință, ar trebui stabilită o listă a țărilor terțe, a părților țărilor terțe și a teritoriilor și ar trebui elaborate modele de certificat pentru tranzitul și antrepozitarea înainte de tranzit a materiilor prime și a materiilor prime tratate pentru producția de gelatină și colagen.

    (6)

    Având în vedere situația geografică a Kaliningradului, ar trebui stabilite condiții specifice de sănătate animală pentru tranzitul prin Uniune al transporturilor de materii prime și de materii prime tratate pentru producția de gelatină sau colagen către și din Rusia, care vizează numai tranzitul prin Letonia, Lituania și Polonia.

    (7)

    Din motive de claritate și simplificare a legislației Uniunii, fără a aduce atingere Deciziei 2003/863/CE a Comisiei (11), listele țărilor terțe, a părților țărilor terțe și a teritoriilor din care statele membre trebuie să autorizeze introducerea de pulpe de broască, melci, gelatină, colagen, materii prime și materii prime tratate pentru producția de gelatină și colagen, de miere, lăptișor de matcă și alte produse apicole destinate consumului uman, precum și modelele de certificat pentru aceste produse ar trebui să fie stabilite într-o anexă la prezentul regulament. Prin urmare, certificatele corespunzătoare existente ar trebui șterse din anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 2074/2005.

    (8)

    În anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, au fost introduse cerințe specifice cu scopul de a garanta siguranța anumitor produse de origine animală înalt rafinate. Prin urmare, este necesară stabilirea listei țărilor din care aceste produse pot fi importate și elaborarea unui model de certificat pentru produsele respective.

    (9)

    Întrucât listele țărilor terțe, a părților țărilor terțe și a teritoriilor din care statele membre trebuie să autorizeze importurile de produse din carne de vânat de crescătorie cu blană și produse din carne de vânat de crescătorie cu pene, precum și de carne și produse din carne de leporide (iepure de crescătorie și iepure de câmp) au fost stabilite în Decizia 2007/777/CE a Comisiei (12) și, respectiv, în Regulamentul (CE) nr. 119/2009, Decizia 2003/812/CE devine redundantă și ar trebui să fie abrogată.

    (10)

    Este oportun să se introducă o perioadă de tranziție pentru a permite statelor membre și operatorilor din sectorul alimentar să se adapteze noilor cerințe prevăzute în prezentul regulament.

    (11)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL 1

    IMPORTURILE ANUMITOR PRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ

    Articolul 1

    Listele țărilor terțe, a părților țărilor terțe și a teritoriilor

    Țările terțe, părțile țărilor terțe și teritoriile din care statele membre trebuie să autorizeze importurile următoarelor produse de origine animală destinate consumului uman sunt stabilite în părțile relevante din anexa I:

    (a)

    pulpe de broască, partea I;

    (b)

    melci, partea II;

    (c)

    gelatină și colagen, partea III

    (d)

    materii prime pentru producția de gelatină și colagen, partea IV;

    (e)

    materii prime tratate pentru producția de gelatină și colagen, partea V;

    (f)

    miere, lăptișor de matcă și alte produse apicole, partea VI;

    (g)

    următoarele produse înalt rafinate, partea VII:

    (i)

    sulfat de condroitină;

    (ii)

    acid hialuronic;

    (iii)

    alte produse pe bază de cartilagii hidrolizate;

    (iv)

    chitosan;

    (v)

    glucozamină;

    (vi)

    cheag;

    (vii)

    ihtiocol;

    (viii)

    aminoacizi autorizați ca aditivi alimentari în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (13).

    Articolul 2

    Modele de certificat

    (1)   Modelele de certificat pentru importurile în Uniune ale produselor prevăzute la articolul 1 sunt stabilite în anexa II, după cum urmează:

    (a)

    pulpe de broască, partea I;

    (b)

    melci, partea II;

    (c)

    gelatină, partea III;

    (d)

    colagen, partea IV;

    (e)

    materii prime pentru producția de gelatină și colagen, partea V;

    (f)

    materii prime tratate pentru producția de gelatină și colagen, partea VI;

    (g)

    miere, lăptișor de matcă și alte produse apicole, partea VII;

    (h)

    următoarele produse înalt rafinate, partea VIII:

    (i)

    sulfat de condroitină;

    (ii)

    acid hialuronic;

    (iii)

    alte produse pe bază de cartilagii hidrolizate;

    (iv)

    chitosan;

    (v)

    glucozamină;

    (vi)

    cheag;

    (vii)

    ihtiocol;

    (viii)

    aminoacizi autorizați ca aditivi alimentari în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.

    Aceste certificate trebuie să fie completate în conformitate cu notele explicative stabilite în anexa IV și cu notele din certificatul relevant.

    (2)   Se permite utilizarea certificării electronice și a altor sisteme agreate de Uniune și de țara terță în cauză.

    CAPITOLUL 2

    TRANZITUL ANUMITOR PRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ

    Articolul 3

    Listele țărilor terțe, ale părților țărilor terțe și ale teritoriilor

    Țările terțe, părțile țărilor terțe și teritoriile din care statele membre trebuie să autorizeze tranzitul prin Uniune de materii prime și materii prime tratate pentru producția de gelatină și colagen destinate consumului uman având ca destinație o țară terță, fie prin tranzit imediat, fie după depozitare în Uniune, în conformitate cu articolul 12 alineatul (4) și articolul 13 din Directiva 97/78/CE a Consiliului (14), sunt stabilite în părțile IV și, respectiv, V din anexa I la prezentul regulament.

    Articolul 4

    Model de certificat

    (1)   Modelul de certificat pentru tranzitul prin Uniune al materiilor prime și al materiilor prime tratate prevăzute la articolul 3 este stabilit în anexa III.

    Acest certificat trebuie să fie completat în conformitate cu notele stabilite în anexa IV și în modelul de certificat relevant.

    (2)   Se permite utilizarea certificărilor electronice și a altor sisteme armonizate la nivelul Uniunii.

    Articolul 5

    Derogare pentru tranzitul prin Letonia, Lituania și Polonia

    (1)   Prin derogare de la articolul 3, tranzitul rutier sau feroviar între punctele de control la frontieră special desemnate din Letonia, Lituania și Polonia, enumerate și marcate cu observația specială 13 din anexa I la Decizia 2009/821/CE a Comisiei (15), al transporturilor de materii prime sau de materii prime tratate prevăzute la articolul 3 din prezentul regulament care provin din Rusia și au ca destinație Rusia, în mod direct sau printr-o altă țară terță, se autorizează în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    transportul este sigilat de către medicul veterinar oficial cu un sigiliu numerotat în serie, la punctul de control la frontieră de intrare;

    (b)

    pe fiecare pagină a documentelor care însoțesc transportul, conform dispozițiilor de la articolul 7 din Directiva 97/78/CE, se aplică ștampila cu mențiunea „Exclusiv pentru tranzitul prin UE cu destinația Rusia” de către medicul veterinar oficial la punctul de control la frontieră de intrare;

    (c)

    sunt respectate cerințele procedurale prevăzute la articolul 11 din Directiva 97/78/CE;

    (d)

    transportul este certificat ca fiind acceptabil pentru tranzit în documentul veterinar comun de intrare emis de către medicul veterinar oficial la punctul de control la frontieră de intrare.

    (2)   În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) sau articolul 13 din Directiva 97/78/CE, transporturile menționate la alineatul (1) nu pot fi descărcate sau depozitate pe teritoriul Uniunii.

    (3)   Se organizează audituri periodice de către autoritatea competentă pentru a se asigura că numărul de transporturi, astfel cum se menționează la alineatul (1), și cantitățile corespunzătoare de produse care părăsesc Uniunea corespund numărului și cantităților care au fost introduse în Uniune.

    CAPITOLUL 3

    DISPOZIȚII FINALE

    Articolul 6

    Modificări

    Anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 se modifică după cum urmează:

    1.

    la secțiunea I, capitolele I, II, III și VI se elimină;

    2.

    apendicele I, II, III și VI se elimină.

    Articolul 7

    Abrogare

    Decizia 2003/812/CE se abrogă.

    Articolul 8

    Dispoziții tranzitorii

    Transporturile de produse de origine animală pentru care au fost eliberate certificatele relevante în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 pot continua să fie introduse în Uniune, cu condiția ca certificatul să fi fost semnat înainte de 3 decembrie 2016.

    Articolul 9

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 28 aprilie 2016.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

    (2)  JO L 139, 30.4.2004, p. 206.

    (3)  Decizia 2003/812/CE a Comisiei din 17 noiembrie 2003 de stabilire a listelor țărilor terțe din care statele membre trebuie să autorizeze importul anumitor produse destinate consumului uman, prevăzute de Directiva 92/118/CEE a Consiliului (JO L 305, 22.11.2003, p. 17).

    (4)  Directiva 92/118/CEE a Consiliului din 17 decembrie 1992 de stabilire a condițiilor de sănătate publică și animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de produse care nu intră sub incidența condițiilor menționate, stabilite de reglementările comunitare specifice prevăzute de anexa A capitolul 1 la Directiva 89/662/CEE și, în ceea ce privește agenții patogeni, la Directiva 90/425/CEE (JO L 62, 15.3.1993, p. 49).

    (5)  Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55).

    (6)  Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei din 5 decembrie 2005 de stabilire a măsurilor de aplicare privind anumite produse reglementate de Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului și organizarea unor controale oficiale prevăzute de Regulamentele (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului și (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului, de derogare de la Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 853/2004 și (CE) nr. 854/2004 (JO L 338, 22.12.2005, p. 27).

    (7)  Decizia 2006/766/CE a Comisiei din 6 noiembrie 2006 de stabilire a listelor țărilor terțe și a teritoriilor din care se autorizează importurile de moluște bivalve, echinoderme, tunicieri, gasteropode marine și produse pescărești (JO L 320, 18.11.2006, p. 53).

    (8)  Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei din 8 august 2008 de stabilire a unei liste a țărilor terțe, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor din care pot fi importate în Comunitate și pot tranzita Comunitatea păsările de curte și produsele de pasăre, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 226, 23.8.2008, p. 1).

    (9)  Regulamentul (CE) nr. 119/2009 al Comisiei din 9 februarie 2009 de stabilire a listei țărilor terțe și a părților acestora pentru importul sau tranzitul în Comunitate al cărnii de leporide sălbatice, de anumite mamifere terestre sălbatice și al cărnii de iepuri de crescătorie, precum și cerințele de certificare veterinară (JO L 39, 10.2.2009, p. 12).

    (10)  Regulamentul (UE) nr. 206/2010 al Comisiei din 12 martie 2010 de stabilire a unor liste de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora autorizate să introducă în Uniunea Europeană anumite animale și carne proaspătă, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 73, 20.3.2010, p. 1).

    (11)  Decizia 2003/863/CE a Comisiei din 2 decembrie 2003 privind certificatele sanitar-veterinare pentru importul de produse animale din Statele Unite ale Americii (JO L 325, 12.12.2003, p. 46).

    (12)  Decizia 2007/777/CE a Comisiei din 29 noiembrie 2007 de stabilire a condițiilor de sănătate animală și publică precum și a modelelor de certificate pentru importul anumitor produse din carne și stomacuri, vezici și intestine tratate destinate consumului uman, provenind din țări terțe și de abrogare a Deciziei 2005/432/CE (JO L 312, 30.11.2007, p. 49).

    (13)  Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (JO L 354, 31.12.2008, p. 16).

    (14)  Directiva 97/78/CE a Consiliului din 18 decembrie 1997 de stabilire a principiilor de bază ale organizării controalelor veterinare pentru produsele care provin din țări terțe și sunt introduse în Comunitate (JO L 24, 30.1.1998, p. 9).

    (15)  Decizia 2009/821/CE a Comisiei din 28 septembrie 2009 de stabilire a unei liste de puncte de control la frontieră, de fixare a anumitor reguli privind controalele efectuate de către experții veterinari ai Comisiei și de determinare a unităților veterinare în cadrul sistemului TRACES (JO L 296, 12.11.2009, p. 1).


    ANEXA I

    Listele țărilor terțe, ale părților țărilor terțe și ale teritoriilor menționate la articolul 1

    PARTEA I

    PULPE DE BROASCĂ

    Țările terțe și teritoriile enumerate în coloana intitulată „Țări” din anexa II la Decizia 2006/766/CE, cu excepția celor pentru care, în coloana intitulată „Restricții” din anexa respectivă, este menționată o restricție, și următoarele țări sau teritorii:

    CODUL ISO AL ȚĂRII

    ȚARĂ/TERITORIU

    FYROM (*1)

    fosta Republică iugoslavă a Macedoniei

    PARTEA II

    MELCI

    Țările terțe și teritoriile enumerate în coloana intitulată „Țări” din anexa II la Decizia 2006/766/CE, cu excepția celor pentru care, în coloana intitulată „Restricții” din anexa respectivă, este menționată o restricție, și următoarele țări sau teritorii:

    CODUL ISO AL ȚĂRII

    ȚARĂ/TERITORIU

    MD

    Republica Moldova

    FYROM (*2)

    fosta Republică iugoslavă a Macedoniei

    SY

    Siria

    PARTEA III

    GELATINĂ ȘI COLAGEN DESTINATE CONSUMULUI UMAN

    SECȚIUNEA A

    Gelatină și colagen obținute de la animale din speciile bovină, ovină, caprină, porcină și cabalină, inclusiv animale sălbatice și de crescătorie

    Țările terțe și teritoriile enumerate în partea 1 coloana 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 și următoarele țări sau teritorii:

    CODUL ISO AL ȚĂRII

    ȚARĂ/TERITORIU

    KR

    Republica Coreea

    MY

    Malaysia

    PK

    Pakistan

    TW

    Taiwan

    SECȚIUNEA B

    Gelatină și colagen obținute de la păsări de curte, inclusiv ratite și vânat cu pene

    Țările terțe și teritoriile enumerate în partea 1 coloana 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008.

    SECȚIUNEA C

    Gelatină și colagen obținute de la produse pescărești

    Toate țările terțe și teritoriile enumerate în coloana intitulată „Țări” din anexa II la Decizia 2006/766/CE, indiferent dacă, în coloana intitulată „Restricții” din anexa respectivă, este menționată sau nu o restricție.

    SECȚIUNEA D

    Gelatină și colagen obținute de la leporide și de la mamifere sălbatice terestre care nu sunt menționate în secțiunea A

    Țările terțe enumerate în partea 1 coloana 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 119/2009.

    PARTEA IV

    MATERII PRIME PENTRU PRODUCȚIA DE GELATINĂ ȘI COLAGEN DESTINATE CONSUMULUI UMAN

    SECȚIUNEA A

    Materii prime obținute de la animale din speciile bovină, ovină, caprină, porcină și cabalină, inclusiv animale sălbatice și de crescătorie

    Țările terțe, teritoriile și părțile acestora enumerate în partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 din care se autorizează introducerea în Uniune a categoriei respective de carne proaspătă provenită de la speciile menționate, astfel cum se specifică în partea respectivă a anexei respective, cu excepția situației în care această introducere este limitată de garanții suplimentare de tipul A sau F, astfel cum figurează în coloana 5.

    SECȚIUNEA B

    Materii prime obținute de la păsări de curte, inclusiv ratite și vânat cu pene

    Țările terțe, părțile țărilor terțe și teritoriile enumerate în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 din care se autorizează importuri de carne proaspătă de pasăre de curte provenită de la speciile respective, astfel cum se specifică în partea respectivă a anexei respective.

    SECȚIUNEA C

    Materii prime obținute de la produse pescărești

    Țările terțe și teritoriile enumerate în coloana intitulată „Țări” din anexa II la Decizia 2006/766/CE care intră sub incidența restricțiilor menționate în coloana intitulată „Restricții” din anexa respectivă.

    SECȚIUNEA D

    Materii prime obținute de la leporide și mamifere sălbatice terestre care nu sunt menționate în secțiunea A

    Țările terțe enumerate în partea 1 coloana 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 119/2009 din care se autorizează importuri de carne proaspătă provenită de la speciile respective, astfel cum se specifică în partea respectivă a anexei respective.

    PARTEA V

    MATERII PRIME TRATATE PENTRU PRODUCȚIA DE GELATINĂ ȘI COLAGEN DESTINATE CONSUMULUI UMAN

    SECȚIUNEA A

    Materii prime tratate obținute de la animale din speciile bovină, ovină, caprină, porcină și cabalină, inclusiv animale sălbatice și de crescătorie

    Țările terțe, teritoriile și părțile acestora enumerate în partea 1 coloana 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 și următoarele țări sau teritorii:

    CODUL ISO AL ȚĂRII

    ȚARĂ/TERITORIU

    KR

    Republica Coreea

    MY

    Malaysia

    PK

    Pakistan

    TW

    Taiwan

    SECȚIUNEA B

    Materii prime tratate obținute de la păsări de curte, inclusiv ratite și vânat cu pene

    Țările terțe și teritoriile enumerate în partea 1 coloana 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008.

    SECȚIUNEA C

    Materii prime tratate obținute de la produse pescărești

    Toate țările terțe și teritoriile enumerate în coloana intitulată „Țări” din anexa II la Decizia 2006/766/CE, indiferent dacă, în coloana intitulată „Restricții” din anexa respectivă, este menționată sau nu o restricție.

    SECȚIUNEA D

    Materii prime tratate obținute de la leporide și mamifere sălbatice terestre care nu sunt menționate în secțiunea A

    Țările terțe enumerate în partea 1 coloana 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 119/2009.

    SECȚIUNEA E

    Materii prime tratate menționate în secțiunea XIV capitolul I punctul 4 litera (b) punctul (iii) și în secțiunea XV capitolul I punctul 4 litera (b) punctul (iii) din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004

    Țările terțe, părțile țărilor terțe și teritoriile menționate în lista din partea IV din prezenta anexă.

    PARTEA VI

    MIERE, LĂPTIȘOR DE MATCĂ ȘI ALTE PRODUSE APICOLE DESTINATE CONSUMULUI UMAN

    Țările terțe și teritoriile enumerate în coloana intitulată „Țară” din anexa la Decizia 2011/163/CE a Comisiei (1) și care sunt marcate cu „X” în coloana intitulată „Miere” din anexa respectivă.

    PARTEA VII

    SULFAT DE CONDROITINĂ, ACID HIALURONIC, ALTE PRODUSE OBȚINUTE DIN CARTILAJ HIDROLIZATE, CHITOSAN, GLUCOZAMINĂ, CHEAG, IHTIOCOL ȘI AMINOACIZI ÎNALT RAFINAȚI DESTINAȚI CONSUMULUI UMAN

    (a)

    În cazul materiilor prime provenite de la ungulate, inclusiv ecvidee, țările terțe și teritoriile enumerate în partea 1 coloana 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 și următoarele țări sau teritorii:

    CODUL ISO AL ȚĂRII

    ȚARĂ/TERITORIU

    KR

    Republica Coreea

    MY

    Malaysia

    PK

    Pakistan

    TW

    Taiwan

    (b)

    În cazul materiilor prime provenite de la produse pescărești, toate țările terțe și teritoriile enumerate în coloana intitulată „Țări” din anexa II la Decizia 2006/766/CE, indiferent dacă, în coloana intitulată „Restricții” din anexa respectivă, este menționată sau nu o restricție.

    (c)

    În cazul materiilor prime provenite de la păsări de curte, țările terțe și teritoriile enumerate în partea 1 coloana 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008.


    (*1)  Fosta Republică iugoslavă a Macedoniei; cod provizoriu care nu aduce atingere în niciun fel nomenclaturii definitive pentru această țară, care va fi convenită după încheierea negocierilor ce au loc în prezent pe această temă în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

    (*2)  Fosta Republică iugoslavă a Macedoniei; cod provizoriu care nu aduce atingere în niciun fel nomenclaturii definitive pentru această țară, care va fi convenită după încheierea negocierilor ce au loc în prezent pe această temă în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

    (1)  Decizia 2011/163/UE a Comisiei din 16 martie 2011 privind aprobarea planurilor prezentate de țări terțe în conformitate cu articolul 29 din Directiva 96/23/CE a Consiliului (JO L 70, 17.3.2011, p. 40).


    ANEXA II

    Modele de certificat conform trimiterii de la articolul 2

    PARTEA I

    MODEL DE CERTIFICAT PENTRU IMPORTUL DE PULPE DE BROASCĂ REFRIGERATE, CONGELATE SAU PREPARATE DESTINATE CONSUMULUI UMAN

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA:

    Certificat sanitar-veterinar către UE

    Partea I: Detalii privind transportul expediat

    I.1. Transportator

    Denumire

    Adresă

    Tel.

    I.2. Număr de referință al certificatului

    I.2.a.

    I.3. Autoritatea competentă centrală

    I.4. Autoritatea competentă locală

    I.5. Destinatar

    Denumire

    Adresă

    Codul poștal

    Tel.

    I.6.

    I.7. Țara de origine

    Cod ISO

    I.8.

    I.9. Țara de destinație

    Cod ISO

    I.10.

    I.11. Locul de origine

    Denumire Numărul de autorizare

    Adresă

    I.12.

    I.13. Locul de încărcare

    I.14. Data plecării

    I.15. Mijloace de transport

    Avion Vapor Vagon de tren

    Vehicul rutier Altele

    Identificare

    Referințe documentare

    I.16. PIF de intrare în UE

    I.17.

    I.18. Vapor

    I.19. Codul mărfii (codul SA)

    02.08.90

    I.20. Cantitatea

    I.21. Temperatura produsului

    Ambiantă De refrigerare De congelare

    I.22. Numărul de pachete

    I.23. Numărul sigiliului/containerului

    I.24. Tipul ambalajului

    Image

    Textul imaginii

    I.25. Mărfuri certificate pentru:

    Consum uman

    I.26.

    I.27. Pentru import sau admitere pe teritoriul UE

    I.28. Identificarea mărfurilor

    Specii

    (denumire științifică)

    Tip de tratament

    Numărul de autorizare al unităților

    Unitate producătoare

    Numărul de pachete

    Greutatea netă

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model FRG Pulpe de broască

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    II.1. Atestarea de sănătate publică

    Subsemnatul declar că am luat cunoștință de dispozițiile relevante din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1), din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1) și din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55) și certific faptul că pulpele de broască descrise mai sus au fost produse în conformitate cu cerințele respective, în special faptul că:

    — provin dintr-o unitate (din unități) care aplică un program întemeiat pe principiile HACCP, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004;

    precum și că:

    — provin de la broaște care au fost sângerate, preparate și, după caz, refrigerate, congelate sau prelucrate, ambalate și antrepozitate în condiții igienice în conformitate cu cerințele din anexa III secțiunea XI din Regulamentul (CE) nr. 853/2004.

    Note

    Partea I:

    — Căsuța I.11: Locul de origine: numele și adresa unității de expediere.

    — Căsuța I.15: Numărul de înregistrare (vagoane de tren sau containere și camioane), numărul zborului (avion) sau denumire (vapor). Se vor furniza informații separate în caz de descărcare și reîncărcare.

    — Căsuța I.20: Indicați greutatea brută și netă totală.

    — Căsuța I.23: Identificarea containerului/numărul sigiliului: numai dacă este cazul.

    — Căsuța I.28: Tipul de tratament: proaspăt, tratat.

    Partea II:

    — Culoarea ștampilei și a semnăturii trebuie să fie diferită de cea a altor mențiuni din certificat.

    Partea II: Certificare

    Inspector oficial

    Numele (cu majuscule): Funcție și titlu:

    Data: Semnătura:

    Ștampila:

    PARTEA II

    MODEL DE CERTIFICAT PENTRU IMPORTUL DE MELCI REFRIGERAȚI, CONGELAȚI, DECOCHILIAȚI, GĂTIȚI, PREPARAȚI SAU CONSERVAȚI, DESTINAȚI CONSUMULUI UMAN

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA:

    Certificat sanitar-veterinar către UE

    Partea I: Detalii privind transportul expediat

    I.1. Transportator

    Denumire

    Adresă

    Tel.

    I.2. Număr de referință al certificatului

    I.2.a.

    I.3. Autoritatea competentă centrală

    I.4. Autoritatea competentă locală

    I.5. Destinatar

    Denumire

    Adresă

    Codul poștal

    Tel.

    I.6.

    I.7. Țara de origine

    Cod ISO

    I.8.

    I.9. Țara de destinație

    Cod ISO

    I.10.

    I.11. Locul de origine

    Denumire Numărul de autorizare

    Adresă

    I.12.

    I.13. Locul de încărcare

    I.14. Data plecării

    I.15. Mijloace de transport

    Avion Vapor Vagon de tren

    Vehicul rutier Altele

    Identificare

    Referințe documentare

    I.16. PIF de intrare în UE

    I.17.

    I.18. Descrierea mărfii

    I.19. Codul mărfii (codul SA)

    I.20. Cantitatea

    I.21. Temperatura produsului

    Ambiantă De refrigerare De congelare

    I.22. Numărul de pachete

    I.23. Numărul sigiliului/containerului

    I.24. Tipul ambalajului

    Image

    Textul imaginii

    I.25. Mărfuri certificate pentru:

    Consum uman

    I.26.

    I.27. Pentru import sau admitere pe teritoriul UE

    I.28. Identificarea mărfurilor

    Specie (denumire științifică)

    Tip de tratament

    Numărul de autorizare al unităților

    Numărul de pachete

    Greutatea netă

    Unitate producătoare

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model SNS Melci

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    II.1. Atestarea de sănătate publică

    Subsemnatul declar că am luat cunoștință de dispozițiile relevante din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1), din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1) și din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55) și certific faptul că melcii descriși mai sus au fost produși în conformitate cu cerințele respective, în special faptul că:

    — provin dintr-o unitate (din unități) care aplică un program întemeiat pe principiile HACCP, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004;

    precum și că:

    — au fost manipulați și, după caz, decochiliați, gătiți, preparați, conservați, congelați, ambalați și antrepozitați în condiții igienice în conformitate cu cerințele din anexa III secțiunea XI din Regulamentul (CE) nr. 853/2004.

    Note

    Partea I:

    — Căsuța I.11: Locul de origine: numele și adresa unității de expediere.

    — Căsuța I.15: Numărul de înregistrare (vagoane de tren sau containere și camioane), numărul zborului (avion) sau denumire (vapor). În caz de descărcare și reîncărcare, se furnizează informații separate.

    — Căsuța I.19: Se utilizează codul corespunzător din Sistemul armonizat (SA) de la următoarele rubrici: 03.07, 16.05.

    — Căsuța I.20: Indicați greutatea brută și netă totală.

    — Căsuța I.23: Identificarea containerului/numărul sigiliului: numai dacă este cazul.

    — Căsuța I.28: Tipul de tratament: proaspăt, tratat.

    Partea II:

    — Culoarea ștampilei și a semnăturii trebuie să fie diferită de cea a altor mențiuni din certificat.

    Partea II: Certificare

    Inspector oficial

    Numele (cu majuscule): Funcție și titlu:

    Data: Semnătura:

    Ștampila:

    PARTEA III

    MODEL DE CERTIFICAT PENTRU IMPORTUL DE GELATINĂ DESTINATĂ CONSUMULUI UMAN

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA:

    Certificat sanitar-veterinar către UE

    Partea I: Detalii privind transportul expediat

    I.1. Transportator

    Denumire

    Adresă

    Tel.

    I.2. Număr de referință al certificatului

    I.2.a.

    I.3. Autoritatea competentă centrală

    I.4. Autoritatea competentă locală

    I.5. Destinatar

    Denumire

    Adresă

    Codul poștal

    Tel.

    I.6.

    I.7. Țara de origine

    Cod ISO

    I.8.

    I.9. Țara de destinație

    Cod ISO

    I.10.

    I.11. Locul de origine

    Denumire Numărul de autorizare

    Adresă

    I.12.

    I.13. Locul de încărcare

    I.14. Data plecării

    I.15. Mijloace de transport

    Avion Vapor Vagon de tren

    Vehicul rutier Altele

    Identificare

    Referințe documentare

    I.16. PIF de intrare în UE

    I.17.

    I.18. Descrierea mărfii

    I.19. Codul mărfii (codul SA)

    I.20. Cantitatea

    I.21. Temperatura produsului

    Ambiantă De refrigerare De congelare

    I.22. Numărul de pachete

    I.23. Numărul sigiliului/containerului

    I.24. Tipul ambalajului

    Image

    Textul imaginii

    I.25. Mărfuri certificate pentru:

    Consum uman

    I.26.

    I.27. Pentru import sau admitere pe teritoriul UE

    I.28. Identificarea mărfurilor

    Specii

    (denumire științifică)

    Data de fabricare

    (zi/lună/an)

    Numărul de autorizare al unităților

    Unitate producătoare

    Numărul de pachete

    Greutatea netă

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model GEL Gelatină destinată consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    II.1. Atestarea de sănătate publică

    Subsemnatul declar că am luat cunoștință de dispozițiile relevante din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1), din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1) și din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55) și certific faptul că gelatina descrisă mai sus a fost produsă în conformitate cu cerințele respective, în special faptul că:

    — provine dintr-o unitate (din unități) care aplică un program întemeiat pe principiile HACCP, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004;

    — a fost produsă din materii prime conforme cu cerințele din anexa III secțiunea XIV capitolele I și II din Regulamentul (CE) nr. 853/2004;

    — a fost fabricată în conformitate cu condițiile stabilite în anexa III secțiunea XIV capitolul III din Regulamentul (CE) nr. 853/2004;

    — îndeplinește criteriile prevăzute în anexa III secțiunea XIV capitolul IV din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 și din Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (JO L 338, 22.12.2005, p. 1);

    și în cazul în care provine de la rumegătoare, cu excepția gelatinei provenite din piei brute și prelucrate de rumegătoare,

    (1) fie

    — [provine dintr-o țară sau dintr-o regiune clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (JO L 147, 31.5.2001, p. 1), ca o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB;

    — animalele de la care provine gelatina s-au născut, au fost crescute în permanență și sacrificate în țara cu risc de contaminare cu ESB neglijabil și au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — dacă în țara sau regiunea respectivă au existat cazuri indigene de ESB:

    (i) provine de la animalele care s-au născut după data aplicării interdicției de hrănire a rumegătoarelor cu făină de carne și oase și cu jumări de seu provenite de la rumegătoare; sau

    (ii) produsele de origine animală din bovine, ovine și caprine nu conțin și nu provin din materiale cu riscuri specificate, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carnea separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]

    (1) fie

    — [provine dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc controlat de ESB;

    — animalele de la care provine gelatina au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — animalele de la care provine gelatina pentru export nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    — gelatina nu conține și nu provine din materiale cu risc specificat, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carne separată mecanic de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]

    Partea II: Certificare

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model GEL Gelatină destinată consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    (1) fie

    — [provine dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB;

    — gelatina provine de la animale care au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — gelatina provine atât de la animale care s-au născut, au fost crescute în permanență și sacrificate într-o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, și, în cazul în care au existat cazuri indigene de ESB în țara sau în regiunea respectivă, s-au născut după data aplicării interdicției de hrănire a rumegătoarelor cu făină de carne și oase și cu jumări de seu provenite de la rumegătoare, cât și de la animale care s-au născut într-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc controlat de ESB și care nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    — gelatina nu conține și nu provine din materiale cu risc specificat, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carne separată mecanic de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]

    (1) fie

    — [provine dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc nedeterminat de ESB;

    — animalele de la care provine gelatina nu au fost hrănite cu făină de carne și oase sau cu jumări de seu provenite de la rumegătoare și au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — animalele de la care provine gelatina nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    — gelatina nu provine din:

    (i) materiale cu risc specificat, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001;

    (ii) țesuturi nervoase și limfatice expuse în timpul procesului de dezosare;

    (iii) carne separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]

    Note

    Partea I:

    — Căsuța I.11: Locul de origine: numele și adresa unității de expediere.

    — Căsuța I.15: Numărul de înregistrare (vagoane de tren sau containere și camioane), numărul zborului (avion) sau denumire (vapor). În caz de descărcare și reîncărcare, se furnizează informații separate.

    — Căsuța I.19: Se utilizează codul corespunzător din Sistemul armonizat (SA) de la rubrica 35.03.

    — Căsuța I.20: Indicați greutatea brută și netă totală

    — Căsuța I.23: Identificarea containerului/numărul sigiliului: numai dacă este cazul.

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model GEL Gelatină destinată consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    Partea II:

    (1) Se elimină, după caz.

    — Culoarea ștampilei și a semnăturii trebuie să fie diferită de cea a altor mențiuni din certificat.

    Medic veterinar oficial Numele (cu majuscule):

    Funcție și titlu:

    Data: Semnătura:

    Ștampila:

    PARTEA IV

    MODEL DE CERTIFICAT PENTRU IMPORTUL DE COLAGEN DESTINAT CONSUMULUI UMAN

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA:

    Certificat sanitar-veterinar către UE

    Partea I: Detalii privind transportul expediat

    I.1. Transportator

    Denumire

    Adresă

    Tel.

    I.2. Număr de referință al certificatului

    I.2.a.

    I.3. Autoritatea competentă centrală

    I.4. Autoritatea competentă locală

    I.5. Destinatar

    Denumire

    Adresă

    Codul poștal

    Tel.

    I.6.

    I.7. Țara de origine

    Cod ISO

    I.8.

    I.9. Țara de destinație

    Cod ISO

    I.10.

    I.11. Locul de origine

    Denumire Numărul de autorizare

    Adresă

    I.12.

    I.13. Locul de încărcare

    I.14. Data plecării

    I.15. Mijloace de transport

    Avion Vapor Vagon de tren

    Vehicul rutier Altele

    Identificare

    Referințe documentare

    I.16. PIF de intrare în UE

    I.17.

    I.18. Descrierea mărfii

    I.19. Codul mărfii (codul SA)

    I.20. Cantitatea

    I.21. Temperatura produsului

    Ambiantă De refrigerare De congelare

    I.22. Numărul de pachete

    I.23. Numărul sigiliului/containerului

    I.24. Tipul ambalajului

    Image

    Textul imaginii

    I.25. Mărfuri certificate pentru:

    Consum uman

    I.26.

    I.27. Pentru import sau admitere pe teritoriul UE

    I.28. Identificarea mărfurilor

    Specii

    (denumire științifică)

    Data de fabricare

    (zi/lună/an)

    Numărul de autorizare al unităților

    Unitate producătoare

    Numărul de pachete

    Greutatea netă

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model COL Colagen destinat consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    II.1. Atestarea de sănătate publică

    Subsemnatul declar că am luat cunoștință de dispozițiile relevante din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1), din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1) și din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55) și certific faptul că colagenul descris mai sus a fost produs în conformitate cu cerințele respective, în special faptul că:

    — provine dintr-o unitate (din unități) care aplică un program întemeiat pe principiile HACCP, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004;

    — a fost produs din materii prime conforme cu cerințele din anexa III secțiunea XV capitolele I și II din Regulamentul (CE) nr. 853/2004;

    — a fost fabricat în conformitate cu condițiile stabilite în anexa III secțiunea XV capitolul III din Regulamentul (CE) nr. 853/2004;

    — îndeplinește criteriile prevăzute în anexa III secțiunea XV capitolul IV din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 și din Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (JO L 338, 22.12.2005, p. 1);

    și în cazul în care provine de la rumegătoare, cu excepția colagenului provenit din piei brute și prelucrate de rumegătoare,

    (1) fie

    — [provine dintr-o țară sau dintr-o regiune clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (JO L 147, 31.5.2001, p. 1), ca o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB;

    — animalele de la care provine colagenul s-au născut, au fost crescute în permanență și sacrificate în țara cu risc neglijabil de ESB și au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — dacă în țara sau regiunea respectivă au existat cazuri indigene de ESB:

    (i) provine de la animalele care s-au născut după data aplicării interdicției de hrănire a rumegătoarelor cu făină de carne și oase și cu jumări de seu provenite de la rumegătoare; sau

    (ii) produsele de origine animală din bovine, ovine și caprine nu conțin și nu provin din materiale cu riscuri specificate, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carnea separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]

    (1) fie

    — [provine dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc controlat de ESB;

    — animalele de la care provine colagenul au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — animalele de la care provine colagenul pentru export nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    — colagenul nu conține și nu provine din materiale cu risc specificat, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carne separată mecanic de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]

    Partea II: Certificare

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model COL Colagen destinat consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    (1) fie

    — [provine dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB;

    — colagenul provine de la animale care au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — colagenul provine atât de la animale care s-au născut, au fost crescute în permanență și sacrificate într-o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, și, în cazul în care au existat cazuri indigene de ESB în țara sau regiunea respectivă, s-au născut după data aplicării interdicției de hrănire a rumegătoarelor cu făină de carne și oase și cu jumări de seu provenite de la rumegătoare, cât și de la animale care s-au născut într-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc controlat de ESB, și care nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    — colagenul nu conține și nu provine din materiale cu risc specificat, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carne separată mecanic de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]

    (1) fie

    — [provine dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc nedeterminat de ESB;

    — animalele de la care provine colagenul nu au fost hrănite cu făină de carne și oase sau cu jumări de seu provenite de la rumegătoare și au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — animalele de la care provine colagenul nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    — colagenul nu provine de la:

    (i) materiale cu risc specificat, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001;

    (ii) țesuturi nervoase și limfatice expuse în timpul procesului de dezosare;

    (iii) carne separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]

    Note

    Partea I:

    — Căsuța I.11: Locul de origine: numele și adresa unității de expediere.

    — Căsuța I.15: Numărul de înregistrare (vagoane de tren sau containere și camioane), numărul zborului (avion) sau denumire (vapor). În caz de descărcare și reîncărcare, se furnizează informații separate.

    — Căsuța I.18: Acest certificat poate fi, se asemenea, utilizat pentru importul intestinelor din colagen.

    — Căsuța I.19: Se utilizează codul corespunzător din Sistemul armonizat (SA) de la rubrica 35.04 sau 39.17.

    — Căsuța I.20: Indicați greutatea brută și netă totală.

    — Căsuța I.23: Identificarea containerului/numărul sigiliului: numai dacă este cazul.

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model COL Colagen destinat consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    Partea II:

    (1) Se elimină, după caz.

    — Culoarea ștampilei și a semnăturii trebuie să fie diferită de cea a altor mențiuni din certificat.

    Medic veterinar oficial

    Numele (cu majuscule): Funcție și titlu:

    Data: Semnătura:

    Ștampila:

    PARTEA V

    MODEL DE CERTIFICAT PENTRU IMPORTUL DE MATERII PRIME PENTRU PRODUCȚIA DE GELATINĂ/COLAGEN DESTINATE CONSUMULUI UMAN (1)

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA:

    Certificat sanitar-veterinar către UE

    Partea I: Detalii privind transportul expediat

    I.1. Transportator

    Denumire

    Adresă

    Tel.

    I.2. Număr de referință al certificatului

    I.2.a.

    I.3. Autoritatea competentă centrală

    I.4. Autoritatea competentă locală

    I.5. Destinatar

    Denumire

    Adresă

    Codul poștal

    Tel.

    I.6.

    I.7. Țara de origine

    Cod ISO

    I.8. Regiu-nea de origine

    Codul

    I.9. Țara de destinație

    Cod ISO

    I.10.

    I.11. Locul de origine

    Denumire Numărul de autorizare

    Adresă

    I.12.

    I.13. Locul de încărcare

    I.14. Data plecării

    I.15. Mijloace de transport

    Avion Vapor Vagon de tren

    Vehicul rutier Altele

    Identificare

    Referințe documentare

    I.16. PIF de intrare în UE

    I.17.

    I.18. Descrierea mărfii

    I.19. Codul mărfii (codul SA)

    I.20. Cantitatea

    I.21. Temperatura produsului

    Ambiantă De refrigerare De congelare

    I.22. Numărul de pachete

    I.23. Numărul sigiliului/containerului

    I.24. Tipul ambalajului

    Image

    Textul imaginii

    I.25. Mărfuri certificate pentru:

    Producția de gelatină/colagen destinate consumului uman

    I.26.

    I.27. Pentru import sau admitere pe teritoriul UE

    I.28. Identificarea mărfurilor

    Specii

    (denumire științifică)

    Natura mărfurilor

    Numărul de autorizare al unităților

    Unitate producătoare

    Numărul de pachete

    Greutatea netă

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model RCG Materii prime pentru producția de gelatină/ colagen destinate consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    II.1. Atestarea de sănătate publică

    Subsemnatul declar că am luat cunoștință de dispozițiile relevante din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1), din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1), din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55) și din Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman (JO L 139, 30.4.2004, p. 206) și certific faptul că materiile prime descrise mai sus sunt conforme cerințelor respective, în special faptul că:

    — (1) [oasele, pieile brute și prelucrate de rumegătoare, porcine și păsări de curte domestice și de crescătorie, precum și tendoanele descrise mai sus provin de la animale care au fost sacrificate într-un abator și ale căror carcase au fost considerate adecvate pentru consumul uman în urma inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;]

    și/sau

    — (1) [pieile brute și prelucrate, precum și oasele de vânat sălbatic descrise mai sus provin de la animale ucise, ale căror carcase au fost considerate adecvate pentru consumul uman în urma inspecției post-mortem;]

    și/sau

    — (1) [pieile și oasele de pește descrise mai sus provin de la uzine care fabrică produse pescărești destinate consumului uman și care sunt autorizate pentru export;]

    (1) și

    [în cazul în care provin de la rumegătoare, cu excepția pieilor brute și prelucrate de rumegătoare,

    (1) fie:

    — [provin dintr-o țară sau dintr-o regiune clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (JO L 147, 31.5.2001, p. 1), ca o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB;

    — animalele de la care provin materiile prime de origine animală din bovine, ovine și caprine s-au născut, au fost crescute în permanență și sacrificate în țara cu risc de contaminare cu ESB neglijabil și au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mort

    — dacă în țara sau regiunea respectivă au existat cazuri indigene de ESB:

    (i) animalele s-au născut după data aplicării interdicției de hrănire a rumegătoarelor cu făină de carne și oase și cu jumări de seu provenite de la rumegătoare; sau

    (ii) materiile prime de origine animală din bovine, ovine și caprine nu conțin și nu provin din materiale cu riscuri specificate, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carnea separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]

    (1) fie:

    — [provin dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca țară sau regiune cu un risc controlat de ESB;

    — animalele de la care provin materiile prime de origine animală din bovine, ovine și caprine au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    Partea II: Certificare

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model RCG Materii prime pentru producția de gelatină/ colagen destinate consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    — animalele de la care provin materiile prime de origine animală din bovine, ovine și caprine destinate exportului nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă, sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    — materiile prime de origine animală din bovine, ovine și caprine nu conțin și nu provin din materiale cu riscuri specificate, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carnea separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]

    (1) fie

    — [provin dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB;

    — animalele de la care provin materiile prime de origine animală din bovine, ovine și caprine au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — materiile prime de origine animală din bovine, ovine și caprine destinate exportului provin atât de la animale care s-au născut, au fost crescute în permanență și sacrificate într-o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, și, în cazul în care au existat cazuri indigene de ESB în țara sau regiunea respectivă, s-au născut după data aplicării interdicției de hrănire a rumegătoarelor cu făină de carne și oase și cu jumări de seu provenite de la rumegătoare, cât și de la animale care s-au născut într-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc controlat de ESB, și care nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    — materiile prime de origine animală din bovine, ovine și caprine nu conțin și nu provin din materiale cu riscuri specificate, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carnea separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]

    (1) fie

    — [provin dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc nedeterminat de ESB;

    — animalele de la care provin materiile prime de origine animală din bovine, ovine și caprine nu au fost hrănite cu făină de carne și oase sau cu jumări de seu provenite de la rumegătoare și au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — animalele de la care provin produsele de origine animală din bovine, ovine și caprine nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    — materiile prime de origine animală din bovine, ovine și caprine nu provin din:

    (i) materiale cu risc specificat, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001;

    (ii) țesuturi nervoase și limfatice expuse în timpul procesului de dezosare;

    (iii) carne separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]]

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model RCG Materii prime pentru producția de gelatină/ colagen destinate consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    (1) [II.2. Atestare de sănătate animală

    Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific că materiile prime descrise mai sus:

    II.2.1. constau în produse de origine animală care sunt în conformitate cu cerințele în materie de sănătate animală de mai jos;

    II.2.2. au fost obținute pe teritoriul (1) fie [: ], (1) fie [ ](2)(3)(4) de la:

    (1) fie [II.2.2.1 animale care provin din exploatații și care au rămas pe acest teritoriu de la naștere sau cel puțin pe parcursul ultimelor trei luni înaintea sacrificării; și

    (1) fie [(i) din speciile menționate în Regulamentul (UE) nr. 206/2010 din 12 martie 2010 de stabilire a unor liste de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora autorizate să introducă în Uniunea Europeană anumite animale și carne proaspătă, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 73, 20.3.2010, p. 1), care îndeplinesc toate cerințele de import relevante în materie de sănătate animală stabilite în respectivul regulament și care au fost sacrificate în vederea consumului uman la o dată pentru care a fost autorizat importul în Uniunea Europeană de carne proaspătă provenită de la animalele din speciile respective din țara sau din teritoriul acestora, în conformitate cu partea 1 coloana 8 din anexa II la respectivul regulament;]

    (1) fie [(ii) din speciile menționate în Regulamentul (CE) nr. 119/2009 din 9 februarie 2009 de stabilire a listei țărilor terțe și a părților acestora pentru importul sau tranzitul în Comunitate al cărnii de leporide sălbatice, de anumite mamifere terestre sălbatice și al cărnii de iepuri de crescătorie, precum și cerințele de certificare veterinară (JO L 39, 10.2.2009, p. 12), care îndeplinesc toate cerințele de import relevante în materie de sănătate animală stabilite în respectivul regulament.]]

    (1) fie [II.2.2.1 păsări de curte care au rămas pe respectivul teritoriu din perioada incubației sau au fost importate ca pui de o zi sau ca păsări destinate sacrificării originare dintr-o țară sau țări terțe de unde provine produsul respectiv enumerate în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei din 8 august 2008 de stabilire a unei liste a țărilor terțe, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor din care pot fi importate în Comunitate și pot tranzita Comunitatea păsările de curte și produsele obținute de la păsări de curte, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 226, 23.8.2008, p. 1), în condiții cel puțin echivalente cu cele din regulamentul respectiv, și constau în speciile menționate în regulamentul respectiv, care îndeplinesc toate cerințele de import relevante în materie de sănătate animală stabilite în regulamentul menționat și au fost sacrificate în vederea consumului uman la o dată pentru care a fost autorizat importul în Uniunea Europeană de carne provenită de la animalele din speciile respective din țara sau din teritoriul acestora, în conformitate cu partea 1 coloana 6 B din anexa I la respectivul regulament.]

    (1) fie [II.2.2.1 animale care au fost ucise în mediul sălbatic pe teritoriul respectiv (5) și au fost capturate și ucise într-o zonă:

    (i) în care, pe o rază de 25 km, nu s-a constatat niciun caz/focar al niciuneia dintre bolile următoare la care animalele sunt receptive: febră aftoasă, pestă bovină, boală Newcastle sau gripă aviară cu patogenitate ridicată în cursul celor 30 de zile precedente și nici pestă porcină clasică sau pestă porcină africană în cursul celor 40 de zile precedente; și

    (ii) care este situată la o distanță mai mare de 20 km de la frontierele unui teritoriu dintr-o țară sau o parte a acesteia care nu este autorizată la data respectivă să exporte aceste materii prime către Uniunea Europeană; precum și

    (iii) care, după ce au fost ucise, au fost transportate în decurs de 12 ore pentru refrigerare fie la un centru de recoltare, după care imediat la o unitate de prelucrare a vânatului, fie direct la o unitate de prelucrare a vânatului;]

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model RCG Materii prime pentru producția de gelatină/ colagen destinate consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    II.2.3. au fost obținute într-o unitate în jurul căreia, pe o rază de 10 km, nu s-a constatat niciun caz/focar al niciuneia dintre bolile următoare la care animalele sunt receptive: febră aftoasă, pestă bovină, boală Newcastle sau gripă aviară cu patogenitate ridicată, pestă porcină clasică sau pestă porcină africană în cursul celor 30 de zile precedente sau, în eventualitatea survenirii unui astfel de caz, prepararea materiei prime pentru export către Uniunea Europeană a fost autorizată doar după înlăturarea tuturor produselor din carne și după curățarea și dezinfectarea completă a unității sub supravegherea unui medic veterinar oficial; și:

    II.2.4. au fost obținute și preparate fără a veni în contact cu alte materiale care nu corespund condițiilor cerute mai sus și au fost manipulate astfel încât să se evite contaminarea cu agenți patogeni; precum și că

    II.2.5. au fost transportate în containere sigilate ermetic sau în camioane.]

    Note

    Partea I:

    — Căsuța I.8: Se menționează codul teritoriului, astfel cum figurează în anexa II la Decizia 2006/766/CE a Comisiei din 6 noiembrie 2006 de stabilire a listelor țărilor terțe și a teritoriilor din care se autorizează importurile de moluște bivalve, echinoderme, tunicieri, gasteropode marine și produse pescărești (JO L 320, 18.11.2006, p. 53) și/sau în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) 798/2008 și/sau în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 119/2009 și/sau în partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010.

    — Căsuța I.11: Locul de origine: numele și adresa unității de expediere; numărul de înregistrare sau de autorizare corespunzător.

    — Căsuța I.15: Numărul de înregistrare (vagoane de tren sau containere și camioane), numărul zborului (avion) sau denumire (vapor). În caz de descărcare și reîncărcare, se furnizează informații separate.

    — Căsuța I.19: Se utilizează codul corespunzător din Sistemul armonizat (SA) de la următoarele ru- brici: 02.08, 03.05, 05.05, 05.06, 05.11.91, 05.11.99, 41.01, 41.02, 41.03.

    — Căsuța I.20: Indicați greutatea brută și netă totală.

    — Căsuța I.23: Identificarea containerului/numărul sigiliului: numai dacă este cazul.

    — Căsuța I.28: Natura mărfurilor: piei brute, piei prelucrate, oase și tendoane;

    Numărul de autorizare al unităților: numărul de înregistrare sau de autorizare corespunzător;

    Unitate producătoare: inclusiv abatoare, nave fabrică, secții de tranșare, unități de prelucrare a vânatului și întreprinderi de prelucrare.

    Partea II:

    (1) Se elimină, după caz. În cazul în care produsele provin de la produse pescărești, întreaga secțiune II.2 ar trebui eliminată.

    (2) Denumirea și codul ISO ale țării, ale teritoriului sau ale regiunii exportatoare, astfel cum se prevede în:

    — anexele la Decizia 2006/766/CE;

    — anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008;

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model RCG Materii prime pentru producția de gelatină/ colagen destinate consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    — partea 1 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 119/2009;

    — partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010.

    (3) În cazul în care părți din materiale au fost obținute de la animale originare dintr-o țară sau din țări terțe enumerate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 pentru importul mărfii respective în Uniune, se indică codul țării sau al teritoriului sau codurile țărilor sau ale teritoriilor și codul țării terțe în care s-au sacrificat animalele (materialul nu poate proveni dintr-o țară sau dintr-un teritoriu care deține garanții suplimentare A sau F, astfel cum se menționează în coloana 5 din anexa respectivă).

    (4) În cazul în care materialele au fost obținute de la păsări de curte destinate sacrificării, originare dintr-o țară sau din țări terțe enumerate în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 pentru importul mărfii respective în Uniune, se indică codul țării sau al teritoriului sau codurile țărilor sau ale teritoriilor și codul țării terțe în care s-au sacrificat păsările de curte.

    (5) Doar pentru țările din care carnea de vânat de la aceeași specie de animale destinată consumului uman este autorizată pentru import în Uniunea Europeană.

    — Semnătura și ștampila trebuie să fie de culoare diferită de cea a textului tipărit.

    NB: Notă pentru persoana responsabilă de transport în UE: prezentul certificat servește exclusiv în scopuri sanitar-veterinare și trebuie să însoțească transportul până când acesta ajunge la punctul de control la frontieră. Marfa trebuie să fie transportată direct către unitatea producătoare de destinație.

    Medic veterinar oficial

    Numele (cu majuscule): Funcție și titlu:

    Data: Semnătura:

    Ștampila:

    PARTEA VI

    MODEL DE CERTIFICAT PENTRU IMPORTUL DE MATERII PRIME TRATATE PENTRU PRODUCȚIA DE GELATINĂ/COLAGEN DESTINATE CONSUMULUI UMAN

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA:

    Certificat sanitar-veterinar către UE

    Partea I: Detalii privind transportul expediat

    I.1. Transportator

    Denumire

    Adresă

    Tel.

    I.2. Număr de referință al certificatului

    I.2.a.

    I.3. Autoritatea competentă centrală

    I.4. Autoritatea competentă locală

    I.5. Destinatar

    Denumire

    Adresă

    Codul poștal

    Tel.

    I.6.

    I.7. Țara de origine

    Cod ISO

    I.8. Regiu-nea de origine

    Codul

    I.9. Țara de destinație

    Cod ISO

    I.10.

    I.11. Locul de origine

    Denumire Numărul de autorizare

    Adresă

    I.12.

    I.13. Locul de încărcare

    I.14. Data plecării

    I.15. Mijloace de transport

    Avion Vapor Vagon de tren

    Vehicul rutier Altele

    Identificare

    Referințe documentare

    I.16. PIF de intrare în UE

    I.17.

    I.18. Descrierea mărfii

    I.19. Codul mărfii (codul SA)

    I.20. Cantitatea

    I.21. Temperatura produsului

    Ambiantă De refrigerare De congelare

    I.22. Numărul de pachete

    I.23. Numărul sigiliului/containerului

    I.24. Tipul ambalajului

    Image

    Textul imaginii

    I.25. Mărfuri certificate pentru:

    Producția de gelatină/colagen destinate consumului uman

    I.26.

    I.27. Pentru import sau admitere pe teritoriul UE

    I.28. Identificarea mărfurilor

    Specii

    (denumire științifică)

    Natura mărfurilor

    Numărul de autorizare al unităților

    Unitate producătoare

    Numărul de pachete

    Greutatea netă

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model TCG Materii prime tratate pentru producția de gelatină și colagen

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    II.1. Atestarea de sănătate publică

    Subsemnatul certific faptul că materiile prime tratate descrise mai sus respectă următoarele cerințe:

    — provin din unități controlate și aflate în evidența autorității competente;

    precum și că

    — (1) [oasele, pieile brute și prelucrate de rumegătoare, porcine și păsări de curte domestice și de crescătorie descrise mai sus provin de la animale care au fost sacrificate într-un abator și ale căror carcase au fost considerate adecvate pentru consumul uman în urma inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;]

    (1) și/sau

    — [pieile brute și prelucrate, precum și oasele de vânat sălbatic descrise mai sus provin de la animale ucise ale căror carcase au fost considerate adecvate pentru consumul uman în urma inspecției post-mortem;]

    (1) și/sau

    — [pieile și oasele de pește descrise mai sus provin de la uzine care fabrică produse pescărești destinate consumului uman și care sunt autorizate pentru export;]

    precum și că

    (1) fie [sunt oase uscate ale unor specii de animale bovine, ovine, caprine, porcine și cabaline, inclusiv animale sălbatice și de crescătorie, păsări de curte, inclusiv ratite și vânat cu pene, destinate producției de colagen sau gelatină; ele provin de la animale sănătoase sacrificate într-un abator și au fost tratate după cum urmează:

    (1) fie [zdrobite în bucăți de aproximativ 15 mm și degresate cu apă fierbinte la o temperatură de minimum 70 °C timp de cel puțin 30 de minute, de minimum 80 °C timp de cel puțin 15 minute sau de minimum 90 °C timp de cel puțin 10 minute și apoi separate, spălate și uscate ulterior timp de cel puțin 20 de minute într-un curent de aer fierbinte cu o temperatură inițială de minimum 350 °C sau timp de 15 minute într-un curent de aer fierbinte cu o temperatură inițială de peste 700 °C.]

    (1) fie [uscate la soare timp de minimum 42 de zile la o temperatură medie de cel puțin 20 °C.]

    (1) fie [prin tratament cu acid, astfel încât pH-ul nucleului să fie menținut la o valoare mai mică de 6 timp de cel puțin o oră înainte de uscare.]]

    (1) fie [acestea sunt piei brute și prelucrate de animale rumegătoare de crescătorie, piei de porcine, piei de păsări de curte sau piei brute și prelucrate de vânat sălbatic; ele provin de la animale sănătoase și:

    (1) fie [au fost supuse unui tratament cu alcaline care asigură un pH al nucleului cu o valoare mai mare de 12, urmat de o sărare timp de cel puțin șapte zile.]

    (1) fie [au fost uscate timp de cel puțin 42 de zile la o temperatură de cel puțin 20 °C.]

    (1) fie [au fost supuse unui tratament cu acid care stabilește un pH al nucleului cu o valoare mai mică de 5 timp de cel puțin o oră.]

    (1) fie [au fost supuse unui tratament cu alcaline care asigură un pH al nucleului cu o valoare mai mare de 12 timp de cel puțin opt ore.]]

    (1) fie [acestea sunt oase, piei brute sau prelucrate de animale rumegătoare de crescătorie, piei de porcine, piei de păsări de curte, piei de pește și piei brute și prelucrate de vânat sălbatic provenite din țări terțe, din părți ale țărilor terțe și teritorii menționate în partea IV din anexa I la prezentul regulament, care au fost supuse oricărui alt tratament decât cele enumerate mai sus și care provin din unități înregistrate sau autorizate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 852/2004 sau în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004

    precum și că

    (1) [dacă materialele provin de la rumegătoare, cu excepția pieilor brute și prelucrate de rumegătoare,

    Partea II: Certificare

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model TCG Materii prime tratate pentru producția de gelatină și colagen

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    (1) fie:

    — [provin dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a regulilor privind prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (JO L 147, 31.5.2001, p. 1), ca o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB;

    — animalele de la care provin materiile prime tratate de origine animală din bovine, ovine și caprine s-au născut, au fost crescute în permanență și sacrificate în țara cu risc de contaminare cu ESB neglijabil și au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — dacă în țara sau regiunea respectivă au existat cazuri indigene de ESB:

    (i) animalele s-au născut după data aplicării interdicției de hrănire a rumegătoarelor cu făină de carne și oase și cu jumări de seu provenite de la rumegătoare; sau

    (ii) materiile prime tratate de origine animală din bovine, ovine și caprine nu conțin și nu sunt derivate din materiale cu riscuri specificate, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carnea separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine;]

    (1) fie:

    — [provin dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc controlat de ESB;

    — animalele de la care provin materiile prime tratate de origine animală din bovine, ovine și caprine au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — animalele de la care provin materiile prime tratate de origine animală din bovine, ovine și caprine destinate exportului nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    — materiile prime tratate de origine animală din bovine, ovine și caprine nu conțin și nu provin din materiale cu riscuri specificate, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carnea separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine;]

    (1) fie

    — [provin dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB;

    — animalele de la care provin materiile prime tratate de origine animală din bovine, ovine și caprine au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — materiile prime tratate de origine animală din bovine, ovine și caprine destinate exportului provin atât de la animale care s-au născut, au fost crescute în permanență și sacrificate într-o țară sau regiune cu un risc neglijabil de ESB, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, și, în cazul în care au existat cazuri indigene de ESB în țara sau regiunea respectivă, s-au născut după data aplicării interdicției de hrănire a rumegătoarelor cu făină de carne și oase și cu jumări de seu provenite de la rumegătoare, cât și de la animale care s-au născut într-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc controlat de ESB, și care nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model TCG Materii prime tratate pentru producția de gelatină și colagen

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    — materiile prime tratate de origine animală din bovine, ovine și caprine nu conțin și nu provin din materiale cu riscuri specificate, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, sau din carnea separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine;]

    (1) fie

    — [provin dintr-o țară sau regiune care este clasificată, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, ca o țară sau regiune cu un risc nedeterminat de ESB;

    — animalele de la care provin materiile prime tratate de origine animală din bovine, ovine și caprine nu au fost hrănite cu făină de carne și oase sau cu jumări de seu provenite de la rumegătoare și au fost supuse inspecțiilor ante-mortem și post-mortem;

    — animalele de la care provin materiile prime tratate de origine animală din bovine, ovine și caprine nu au fost sacrificate, după asomare, prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeași metodă sau sacrificate, după asomare, prin lacerarea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;

    — materiile prime tratate de origine animală din bovine, ovine și caprine nu provin din:

    (i) materiale cu risc specificat, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001;

    (ii) țesuturi nervoase și limfatice expuse în timpul procesului de dezosare;

    (iii) carne separată mecanic obținută de pe oasele de bovine, ovine sau caprine.]]]

    (1) [II.2. Atestare de sănătate animală

    Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific că materiile prime tratate descrise mai sus:

    II.2.1. constau în produse de origine animală care sunt în conformitate cu cerințele în materie de sănătate animală de mai jos;

    II.2.2. au fost obținute pe teritoriul (teritoriile): (1) [ ] (1) sau [ ] (2)(3)

    II.2.3. au fost obținute și preparate fără a veni în contact cu alte materiale care nu corespund condițiilor cerute mai sus și au fost manipulate astfel încât să se evite contaminarea cu agenți patogeni;

    II.2.4. au fost transportate în containere sau în camioane curate și sigilate ermetic.]

    Note

    Partea I:

    — Căsuța I.8: Se menționează codul teritoriului, astfel cum figurează în anexa II la Decizia 2006/766/CE a Comisiei din 6 noiembrie 2006 de stabilire a listelor țărilor terțe și a teritoriilor din care se autorizează importurile de moluște bivalve, echinoderme, tunicieri, gasteropode marine și produse pescărești (JO L 320, 18.11.2006, p. 53) sau în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei din 8 august 2008 de stabilire a unei liste a țărilor terțe, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor din care pot fi importate în Comunitate și pot tranzita Comunitatea păsările de curte și produsele de pasăre, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 226, 23.8.2008, p. 1) sau în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 119/2009 al Comisiei din 9 februarie 2009 de stabilire a listei țărilor terțe și a părților acestora pentru importul sau tranzitul în Comunitate al cărnii de leporide sălbatice, de anumite mamifere terestre sălbatice și al cărnii de iepuri de crescătorie, precum și cerințele de certificare veterinară (JO L 39, 10.2.2009, p. 12) sau în partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 al Comisiei din 12 martie 2010 de stabilire a unor liste de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora autorizate să introducă în Uniunea Europeană anumite animale și carne proaspătă, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 73, 20.3.2010, p. 1).

    — Căsuța I.11: Locul de origine: numele și adresa unității de expediere și numărul de autorizare sau, după caz, numărul de identificare al autorității competente.

    — Căsuța I.15: Numărul de înregistrare (vagoane de tren sau containere și camioane), numărul zborului (avion) sau denumire (vapor). În caz de descărcare și reîncărcare, se furnizează informații separate.

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model TCG Materii prime tratate pentru producția de gelatină și colagen

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    — Căsuța I.19: Se utilizează codul corespunzător din Sistemul armonizat (SA) de la următoarele rubrici: 03.05, 05.05, 05.06, 05.11.91, 05.11.99, 41.01, 41.02, 41.03.

    — Căsuța I.20: Indicați greutatea brută și netă totală.

    — Căsuța I.23: Identificarea containerului/numărul sigiliului: numai dacă este cazul.

    — Căsuța I.28: Natura mărfurilor: piei brute, piei prelucrate, oase și tendoane;

    Numărul de autorizare al unităților: numărul de autorizare sau, după caz, numărul de identificare al autorității competente;

    Unitate producătoare: inclusiv abatoare, vase-fabrică, secții de tranșare, unități de prelucrare a vânatului și întreprinderi de prelucrare;

    Numărul de autorizare: dacă este cazul.

    Partea II:

    (1) Se elimină, după caz. În cazul în care produsele provin de la produse pescărești, întreaga secțiune II.2 ar trebui eliminată.

    (2) Denumirea și codul ISO ale țării, ale teritoriului sau ale regiunii exportatoare, astfel cum se prevede în:

    — partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010;

    — anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008;

    — partea 1 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 119/2009.

    (3) În cazul în care părți de materiale provin de la animale originare dintr-o țară sau din țări terțe enumerate în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/759 al Comisiei din 28 aprilie 2016 de stabilire a listelor țărilor terțe, ale părților țărilor terțe și ale teritoriilor din care statele membre trebuie să autorizeze introducerea în Uniune a anumitor produse de origine animală destinate consumului uman, de stabilire a cerințelor de certificare, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 și de abrogare a Deciziei 2003/812/CE (JO L 126, 14.5.2016, p. 13), se menționează codul țării sau teritoriului sau codurile țărilor sau teritoriilor respective.

    — Semnătura și ștampila trebuie să fie de culoare diferită de cea a textului tipărit.

    NB: Notă pentru persoana responsabilă de transport în UE: prezentul certificat servește exclusiv în scopuri sanitar-veterinare și trebuie să însoțească transportul până când acesta ajunge la punctul de control la frontieră. Marfa trebuie să fie transportată direct către unitatea producătoare de destinație.

    — Timpul necesar transportului poate fi inclus în durata tratamentului.

    Medic veterinar oficial

    Numele (cu majuscule): Funcție și titlu:

    Data: Semnătura:

    Ștampila:

    PARTEA VII

    MODEL DE CERTIFICAT PENTRU IMPORTUL DE MIERE, DE LĂPTIȘOR DE MATCĂ ȘI DE ALTE PRODUSE APICOLE DESTINATE CONSUMULUI UMAN

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA:

    Certificat sanitar-veterinar către UE

    Partea I: Detalii privind transportul expediat

    I.1. Transportator

    Denumire

    Adresă

    Tel.

    I.2. Număr de referință al certificatului

    I.2.a.

    I.3. Autoritatea competentă centrală

    I.4. Autoritatea competentă locală

    I.5. Destinatar

    Denumire

    Adresă

    Codul poștal

    Tel.

    I.6.

    I.7. Țara de origine

    Cod ISO

    I.8.

    I.9. Țara de destinație

    Cod ISO

    I.10.

    I.11. Locul de origine

    Denumire Numărul de autorizare

    Adresă

    I.12.

    I.13. Locul de încărcare

    I.14. Data plecării

    I.15. Mijloace de transport

    Avion Vapor Vagon de tren

    Vehicul rutier Altele

    Identificare

    Referințe documentare

    I.16. PIF de intrare în UE

    I.17.

    I.18. Descrierea mărfii

    I.19. Codul mărfii (codul SA)

    I.20. Cantitatea

    I.21. Temperatura produsului

    Ambiantă De refrigerare De congelare

    I.22. Numărul de pachete

    I.23. Numărul sigiliului/containerului

    I.24. Tipul ambalajului

    Image

    Textul imaginii

    I.25. Mărfuri certificate pentru:

    Consum uman

    I.26.

    I.27. Pentru import sau admitere pe teritoriul UE

    I.28. Identificarea mărfurilor

    Specii

    (denumire științifică)

    Tip de tratament

    Numărul de autorizare al unităților

    Unitate producătoare

    Numărul de pachete

    Greutatea netă

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model HON Miere, lăptișor de matcă și alte produse apicole

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    II.1. Atestarea de sănătate publică

    Subsemnatul declar că am luat cunoștință de dispozițiile relevante din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1), din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1) și din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55) și certific faptul că mierea, lăptișorul de matcă și alte produse apicole descrise mai sus au fost produse în conformitate cu cerințele respective, în special faptul că:

    — provin dintr-o unitate (din unități) care aplică un program întemeiat pe principiile HACCP, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 852/2004;

    — au fost manipulate și, după caz, preparate, ambalate și antrepozitate în condiții igienice, în conformitate cu cerințele din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 852/2004;

    precum și că:

    — sunt respectate garanțiile pentru animalele vii și pentru produsele obținute de la acestea prevăzute de planurile privind reziduurile, prezentate în conformitate cu Directiva 96/23/CE a Consiliului din 29 aprilie 1996 privind măsurile de control care se aplică anumitor substanțe și reziduurilor acestora existente în animalele vii și în produsele obținute de la acestea și de abrogare a Directivelor 85/358/CEE și 86/469/CEE și a Deciziilor 89/187/CEE și 91/664/CEE (JO L 125, 23.5.1996, p. 10), în special cu articolul 29 din directiva respectivă.

    Note

    Partea I:

    — Căsuța I.11: Locul de origine: numele și adresa unității de expediere. Numărul de autorizare se referă la numărul de înregistrare.

    — Căsuța I.15: Numărul de înregistrare (vagoane de tren sau containere și camioane), numărul zborului (avion) sau denumire (vapor). În caz de descărcare și reîncărcare, se furnizează informații separate.

    — Căsuța I.19: Se utilizează codul corespunzător din Sistemul armonizat (SA) de la următoarele rubrici: 04.09, 04.10.

    — Căsuța I.20: Indicați greutatea brută și netă totală.

    — Căsuța I.23: Identificarea containerului/numărul sigiliului: numai dacă este cazul.

    — Căsuța I.28: Tipul de tratament: Se indică „curățare prin ultrasunete”, „omogenizare”, „ultrafiltrare”, „pasteurizare”, „niciun tratament termic”.

    Numărul de autorizare al unităților: numărul de autorizare sau, după caz, numărul de identificare al autorității competente.

    Partea II:

    — Culoarea ștampilei și a semnăturii trebuie să fie diferită de cea a altor mențiuni din certificat.

    Partea II: Certificare

    Inspector oficial

    Numele (cu majuscule): Funcție și titlu:

    Data: Semnătura:

    Ștampila:

    PARTEA VIII

    MODEL DE CERTIFICAT PENTRU IMPORTUL DE SULFAT DE CONDROITINĂ, ACID HIALURONIC, ALTE PRODUSE PE BAZĂ DE CARTILAGII HIDROLIZATE, CHITOSAN, GLUCOZAMINĂ, CHEAG, IHTIOCOL ȘI AMINOACIZI ÎNALT RAFINAȚI DESTINAȚI CONSUMULUI UMAN

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA:

    Certificat sanitar-veterinar către UE

    Partea I: Detalii privind transportul expediat

    I.1. Transportator

    Denumire

    Adresă

    Tel.

    I.2. Număr de referință al certificatului

    I.2.a.

    I.3. Autoritatea competentă centrală

    I.4. Autoritatea competentă locală

    I.5. Destinatar

    Denumire

    Adresă

    Codul poștal

    Tel.

    I.6.

    I.7. Țara de origine

    Cod ISO

    I.8.

    I.9. Țara de destinație

    Cod ISO

    I.10.

    I.11. Locul de origine

    Denumire Numărul de autorizare

    Adresă

    I.12.

    I.13. Locul de încărcare

    I.14. Data plecării

    I.15. Mijloace de transport

    Avion Vapor Vagon de tren

    Vehicul rutier Altele

    Identificare

    Referințe documentare

    I.16. PIF de intrare în UE

    I.17.

    I.18. Descrierea mărfii

    I.19. Codul mărfii (codul SA)

    I.20. Cantitatea

    I.21. Temperatura produsului

    Ambiantă De refrigerare De congelare

    I.22. Numărul de pachete

    I.23. Numărul sigiliului/containerului

    I.24. Tipul ambalajului

    Image

    Textul imaginii

    I.25. Mărfuri certificate pentru:

    Consum uman

    I.26.

    I.27. Pentru import sau admitere pe teritoriul UE

    I.28. Identificarea mărfurilor

    Specii

    (denumire științifică)

    Data de fabricare

    (zi/lună/an)

    Numărul de autorizare al unităților

    Unitate producătoare

    Numărul de pachete

    Greutatea netă

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model HRP Sulfat de condroitină, acid hialuronic, alte produse pe bază de cartilagii hidrolizate, chitosan, glucozamină, cheag, ihtiocol și aminoacizi înalt rafinați destinați consumului uman

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Număr de referință al certificatului

    II.b.

    II.1. Atestarea de sănătate publică

    Subsemnatul declar că am luat cunoștință de dispozițiile relevante din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1), din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1) și din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55) și certific faptul că produsele înalt rafinate descrise mai sus au fost produse în conformitate cu cerințele respective, în special faptul că:

    — provin dintr-o unitate (din unități) care aplică un program întemeiat pe principiile HACCP, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 852/2004;

    — au fost manipulate și, după caz, preparate, ambalate și antrepozitate în condiții igienice, în conformitate cu cerințele din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 852/2004;

    — respectă cerințele din anexa III secțiunea XVI din Regulamentul (CE) nr. 853/2004;

    precum și că:

    — (1) [în cazul aminoacizilor, faptul că:

    (i) nu se utilizează păr uman ca materie primă pentru fabricarea lor; precum și că:

    (ii) respectă dispozițiile din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (JO L 354, 31.12.2008, p. 16)].

    Note

    Partea I:

    — Căsuța I.11: Locul de origine: numele și adresa unității de expediere.

    — Căsuța I.15: Numărul de înregistrare (vagoane de tren sau containere și camioane), numărul zborului (avion) sau denumire (vapor). În caz de descărcare și reîncărcare, se furnizează informații separate.

    — Căsuța I.19: Se utilizează codul corespunzător din Sistemul armonizat (SA) de la rubrica: 21.06.90, 29.22, 29.30, 29.32, 35.07, 35.03 sau 39.13.

    — Căsuța I.20: Indicați greutatea brută și netă totală.

    — Căsuța I.23: Identificarea containerului/numărul sigiliului: numai dacă este cazul.

    Partea II:

    (1) Se elimină, după caz.

    — Culoarea ștampilei și a semnăturii trebuie să fie diferită de cea a altor mențiuni din certificat.

    Partea II: Certificare

    Medic veterinar oficial Numele (cu majuscule):

    Funcție și titlu:

    Data: Semnătura:

    Ștampila:


    (1)  În cazul în care nu este prevăzut în partea IV.


    ANEXA III

    MODEL DE CERTIFICAT PENTRU TRANZITUL PRIN UNIUNE, TRANZITUL IMEDIAT SAU TRANZITUL DUPĂ ANTREPOZITARE AL MATERIILOR PRIME SAU AL MATERIILOR PRIME TRATATE PENTRU PRODUCȚIA DE GELATINĂ/COLAGEN DESTINATE CONSUMULUI UMAN

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA:

    Certificat sanitar-veterinar către UE

    Partea I: Detalii privind transportul expediat

    I.1. Transportator

    Denumire

    Adresă

    Tel.

    I.2. Număr de referință al certificatului

    I.2.a.

    I.3. Autoritatea competentă centrală

    I.4. Autoritatea competentă locală

    I.5. Destinatar

    Denumire

    Adresă

    Codul poștal

    Tel.

    I.6. Persoana responsabilă de transport în UE

    Denumire

    Adresă

    Codul poștal

    Tel.

    I.7. Țara de origine

    Cod ISO

    I.8. Regiu-nea de origine

    Codul

    I.9. Țara de destinație

    Cod ISO

    I.10.

    I.11. Locul de origine

    Denumire

    Adresă

    I.12. Locul de destinație

    Antrepozit vamal Furnizor maritim

    Denumire Numărul de autorizare

    Adresă

    Cod poștal

    I.13. Locul de încărcare

    I.14. Data plecării

    I.15. Mijloace de transport

    Avion Vapor Vagon de tren

    Vehicul rutier Altele

    Identificare

    Referințe documentare

    I.16. PIF de intrare în UE

    I.17.

    I.18. Descrierea mărfii

    I.19. Codul mărfii (codul SA)

    I.20. Cantitatea

    I.21. Temperatura produsului

    Ambiantă De refrigerare De congelare

    I.22. Numărul de pachete

    I.23. Numărul sigiliului/containerului

    I.24. Tipul ambalajului

    Image

    Textul imaginii

    I.25. Mărfuri certificate pentru:

    Producția de gelatină/colagen destinate consumului uman

    I.26. Pentru tranzit prin UE către o țară terță

    Țara terță Cod ISO

    I.27.

    I.28. Identificarea mărfurilor

    Specii

    (denumire științifică)

    Unitate producătoare

    Numărul de pachete

    Greutatea netă

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model TRANZIT/ANTREPOZITARE

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Numărul de referință al certificatului

    II.b.

    II.1. Atestare de sănătate animală

    Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific faptul că materiile prime sau materiile prime tratate descrise în partea I:

    II.1.1. provin dintr-o țară sau regiune autorizată pentru a efectua importuri în UE, astfel cum se prevede în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei din 8 august 2008 de stabilire a unei liste a țărilor terțe, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor din care pot fi importate în Comunitate și pot tranzita Comunitatea păsările de curte și produsele de pasăre, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 226, 23.8.2008, p. 1) sau în Regulamentul (CE) nr. 119/2009 al Comisiei din 9 februarie 2009 de stabilire a listei țărilor terțe și a părților acestora pentru importul sau tranzitul în Comunitate al cărnii de leporide sălbatice, de anumite mamifere terestre sălbatice și al cărnii de iepuri de crescătorie, precum și cerințele de certificare veterinară (JO L 9, 10.2.2009, p. 12) sau în partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 al Comisiei din 12 martie 2010 de stabilire a unor liste de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora autorizate să introducă în Uniunea Europeană anumite animale și carne proaspătă, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 73, 20.3.2010, p. 1); și că

    II.1.2. acestea respectă condițiile de sănătate animală relevante prevăzute în atestarea de sănătate animală din modelul de certificat din partea V sau VI din anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/759 al Comisiei din 28 aprilie 2016 de stabilire a listelor țărilor terțe, ale părților țărilor terțe și ale teritoriilor din care statele membre trebuie să autorizeze introducerea în Uniune a anumitor produse de origine animală destinate consumului uman, de stabilire a cerințelor de certificare, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 și de abrogare a Deciziei 2003/812/CE (JO L 126, 14.5.2016, p. 13).

    Note

    Acest certificat este destinat tranzitului și antrepozitării, în conformitate cu articolul 12 alineatul (4) sau cu arti- colul 13 din Directiva 97/78/CE a Consiliului din 18 decembrie 1997 de stabilire a principiilor de bază ale organizării controalelor veterinare pentru produsele care provin din țări terțe și sunt introduse în Comunitate (JO L 24, 30.1.1998, p. 9), a materiilor prime sau a materiilor prime tratate pentru producerea de gelatină/colagen destinat consumului uman obținut de la:

    1. bovine domestice (inclusiv speciile Bubalus și Bison și hibrizii acestora);

    2. ovine domestice (Ovis aries) sau caprine domestice (Capra hircus);

    3. porcine domestice (Sus scrofa);

    4. solipede domestice (Equus caballus, Equus asinus și hibrizii acestora);

    5. animale nedomestice de crescătorie din ordinul Artiodactyla [altele decât bovinele (inclusiv speciile Bison și Bubalus și hibrizii acestora), Ovis aries, Capra hircus, Suidae și Tayassuidae] și din familiile Rhinocerotidae și Elephantidae;

    6. animale nedomestice sălbatice din ordinul Artiodactyla [altele decât bovinele (inclusiv speciile Bison și Bubalus și hibrizii acestora), Ovis aries, Capra hircus, Suidae și Tayassuidae] și din familiile Rhinocerotidae și Elephantidae;

    7. animale nedomestice de crescătorie aparținând familiei Suidae, Tayassuidae sau Tapiridae;

    8. animale nedomestice sălbatice aparținând familiei Suidae, Tayassuidae sau Tapiridae;

    9. solipede sălbatice aparținând subgenului Hippotigris (zebra);

    10. leporide sălbatice (iepuri de casă și iepuri de câmp);

    11. mamifere terestre sălbatice, altele decât ungulatele și leporidele;

    12. iepuri de crescătorie;

    13. păsări de curte;

    14. ratite de crescătorie;

    15. vânat sălbatic;

    16. pește.

    Partea II: Certificare

    Image

    Textul imaginii

    ȚARA

    Model TRANZIT/ANTREPOZITARE

    II. Informații privind sănătatea

    II.a. Numărul de referință al certificatului

    II.b.

    Partea I:

    — Căsuța I.8: Se menționează codul teritoriului, astfel cum figurează în partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 sau în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 119/2009 sau în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 sau în anexa II la Decizia 2006/766/CE a Comisiei din 6 noiembrie 2006 de stabilire a listelor țărilor terțe și a teritoriilor din care se autorizează importurile de moluște bivalve, echinoderme, tunicieri, gasteropode marine și produse pescărești (JO L 320, 18.11.2006, p. 53).

    — Căsuța I.11: Locul de origine: numele și adresa unității de expediere.

    — Căsuța I.12: A se include adresa (și numărul autorizației, dacă se cunoaște) a(le) antrepozitului dintr-o zonă liberă, antrepozitului liber, antrepozitului vamal sau furnizorului maritim.

    — Căsuța I.15: Trebuie menționat numărul de înregistrare (vagoane de tren sau containere și camioane), numărul zborului (avion) sau denumirea (vapor). În cazul descărcării și reîncărcării, transportatorul trebuie să informeze punctele de control la frontieră de intrare în UE.

    — Căsuța I.19: Se utilizează codul corespunzător din Sistemul armonizat (SA) de la următoarele rubrici: 02.08, 03.05, 05.04, 05.05, 05.06, 05.11.91, 05.11.99, 41.01, 41.02, 41.03.

    — Căsuța I.20: Indicați greutatea brută și netă totală.

    — Căsuța I.23: Pentru containere sau cutii, ar trebui să fie inclus numărul containerului și numărul sigiliului (dacă este cazul).

    — Căsuța I.28: Unitate producătoare: se menționează, după caz, numărul de înregistrare, numărul de autorizare sau numărul de identificare al unității autorității competente, inclusiv abatoare, nave-fabrică, secții de tranșare, unități de prelucrare a vânatului și întreprinderi de prelucrare.

    Medic veterinar oficial sau inspector oficial

    Numele (cu majuscule): Funcție și titlu:

    Data: Semnătura:

    Ștampila:


    ANEXA IV

    NOTE EXPLICATIVE PENTRU COMPLETAREA CERTIFICATELOR

    [menționate la articolul 2 alineatul (1) și la articolul 4 alineatul (1)]

    (a)

    Certificatele sunt emise de țara terță exportatoare pe baza modelelor prevăzute în anexele II și III, în conformitate cu modelul corespunzător produselor de origine animală în cauză.

    Ele conțin, numerotate în ordinea indicată în model, certificatele necesare pentru orice țară terță și, dacă este cazul, garanțiile suplimentare cerute pentru țara terță exportatoare sau pentru o parte a acesteia.

    În cazul în care statul membru de destinație impune cerințe suplimentare de certificare în cazul produselor de origine animală în cauză, se adaugă la formularul original al certificatului sanitar-veterinar certificate care să ateste faptul că respectivele cerințe sunt îndeplinite.

    (b)

    În cazul în care modelul de certificat prevede că anumite mențiuni se păstrează după caz, mențiunile care nu sunt relevante pot fi tăiate de către medicul veterinar oficial responsabil cu certificarea, acesta marcându-le cu inițialele și ștampila sa, sau pot fi eliminate complet din certificat.

    (c)

    Trebuie să se furnizeze un certificat individual și unic pentru produsele de origine animală exportate dintr-un singur teritoriu sau din mai multe teritorii sau dintr-o zonă sau din zone din aceeași țară exportatoare enumerată sau menționată în anexa I, care se expediază spre aceeași destinație și se transportă în același vagon de tren, camion, avion sau vapor.

    (d)

    Originalul fiecărui certificat este compus dintr-o singură foaie de hârtie sau, în cazul în care nu este suficient, trebuie prezentat astfel încât toate foile de hârtie necesare să facă parte dintr-un tot unitar și indivizibil.

    (e)

    Certificatul se întocmește în cel puțin una dintre limbile oficiale ale statului membru în care se situează punctul de control la frontieră de intrare a transportului în Uniune și ale statului membru de destinație. Cu toate acestea, statele membre în cauză pot să autorizeze redactarea certificatului în limba oficială a unui alt stat membru, certificatul fiind însoțit, dacă este necesar, de o traducere oficială.

    (f)

    În cazul în care se anexează foi suplimentare la certificat, din motive care țin de identificarea diferitelor elemente ale transportului (tabelul de la punctul I.28 din modelul de certificat sanitar-veterinar), aceste foi se consideră, de asemenea, ca făcând parte din originalul certificatului prin aplicarea, pe fiecare foaie, a semnăturii și a ștampilei medicului veterinar oficial responsabil cu certificarea.

    (g)

    În cazul în care certificatul, inclusiv foile suplimentare prevăzute la litera (f), este compus din mai multe pagini, fiecare pagină se numerotează în partea de jos cu (numărul paginii) din (numărul total de pagini) și este prevăzută, în partea de sus, cu numărul de referință al certificatului atribuit de autoritatea competentă.

    (h)

    Originalul certificatului trebuie completat și semnat de către un medic veterinar oficial sau de un alt inspector oficial numit, în cazul în care acest fapt este prevăzut în modelul de certificat. Autoritățile competente din țara terță exportatoare asigură respectarea unor norme de certificare echivalente cu cele stabilite în Directiva 96/93/CE (1).

    Culoarea semnăturii va fi diferită de cea a textului tipărit. Această cerință se aplică, de asemenea, ștampilelor, cu excepția timbrelor seci sau a securizării cu filigran.

    (i)

    Numărul de referință al certificatului menționat în rubricile I.2 și II.a trebuie emis de autoritatea competentă.


    (1)  Directiva 96/93/CE a Consiliului din 17 decembrie 1996 privind certificarea animalelor și a produselor animaliere (JO L 13, 16.1.1997, p. 28).


    Top