Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R1839

    Regulamentul (UE) 2015/1839 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 octombrie 2015 de modificare a Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 în ceea ce privește adoptarea unor măsuri specifice referitoare la Grecia

    JO L 270, 15.10.2015, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/1839/oj

    15.10.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 270/1


    REGULAMENTUL (UE) 2015/1839 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    din 14 octombrie 2015

    de modificare a Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 în ceea ce privește adoptarea unor măsuri specifice referitoare la Grecia

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 177,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    după consultarea Comitetului Economic și Social European,

    după consultarea Comitetului Regiunilor,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (1),

    întrucât:

    (1)

    Grecia a fost afectată într-un mod unic de consecințele crizei financiare. Criza a condus la înregistrarea constantă a unor rate de creștere negative a produsului intern brut în Grecia pe parcursul mai multor ani, ceea ce, la rândul său, a cauzat o lipsă acută de lichidități și o lipsă de fonduri publice disponibile pentru investițiile publice necesare în vederea promovării unei redresări durabile. Acest fapt a creat o situație excepțională, care trebuie abordată prin măsuri specifice.

    (2)

    Este esențial ca lipsa de lichidități și de fonduri publice din Grecia să nu împiedice investițiile efectuate în cadrul programelor sprijinite din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune (denumite în continuare „fondurile”), precum și din Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (denumit în continuare „FEPAM”).

    (3)

    Pentru a se asigura faptul că Grecia dispune de mijloace financiare suficiente pentru a începe punerea în aplicare a programelor pentru perioada 2014-2020 sprijinite din fonduri și din FEPAM în 2015 și 2016, este oportun să se majoreze nivelul prefinanțării inițiale acordate programelor sale operaționale din cadrul obiectivului „Investiții pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă” și pentru programele sprijinite din FEPAM prin plata unei prefinanțări inițiale suplimentare în anii respectivi.

    (4)

    Pentru a se asigura faptul că prefinanțarea inițială suplimentară este utilizată în mod eficace și ajunge la beneficiarii fondurilor și ai FEPAM cât mai repede posibil, astfel încât aceștia să poată efectua investițiile planificate și să fie rambursați cu promptitudine după ce își prezintă cererile de plată, valoarea inițială a prefinanțării suplimentare ar trebui rambursată Comisiei în cazul în care, după acordarea acesteia, nu se prezintă Comisiei un nivel adecvat de cereri de plată într-un anumit termen.

    (5)

    Pentru a îmbunătăți eficacitatea utilizării fondurilor disponibile pentru finanțarea operațiunilor din cadrul programelor operaționale ce vizează atingerea obiectivelor de convergență și regionale în materie de competitivitate și ocupare a forței de muncă sprijinite din fonduri adoptate pentru perioada 2007-2013 în Grecia, ar trebui să se majoreze ratele maxime de cofinanțare și să fie prevăzut un plafon mai mare pentru plățile aferente programelor aflate la sfârșitul perioadei de programare. Pentru a se asigura faptul că resursele care devin disponibile astfel sunt utilizate în mod eficace pentru finanțarea investițiilor pe teren, ar trebui prevăzut un mecanism de raportare.

    (6)

    Având în vedere caracterul urgent al sprijinul necesar, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    (7)

    Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2) ar trebui să fie modificat,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 134, se introduce următorul alineat:

    „(1a)   Pe lângă tranșele prevăzute la alineatul (1) literele (b) și (c), se plătește o prefinanțare inițială suplimentară de 3,5 % din cuantumul sprijinului din partea fondurilor și din FEPAM pentru întreaga perioadă de programare pentru programele operaționale din Grecia în fiecare dintre anii 2015 și 2016.

    Prefinanțarea inițială suplimentară nu se aplică programelor sprijinite în temeiul obiectivului de cooperare teritorială europeană și nici alocării specifice pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor.

    În cazul în care, până la 31 decembrie 2016, cuantumul prefinanțării inițiale suplimentare totale plătite în temeiul prezentului alineat în 2015 și 2016 din partea fondului, după caz, pentru un program operațional nu este acoperit de cereri de plată prezentate de autoritatea de certificare pentru programul respectiv, Grecia rambursează Comisiei valoarea totală a prefinanțării inițiale suplimentare plătite din partea fondului pentru programul respectiv. Rambursările respective nu constituie o corecție financiară și nu reduc sprijinul din partea fondurilor sau din FEPAM pentru programele operaționale. Sumele rambursate constituie venit alocat intern în conformitate cu articolul 21 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul financiar.”

    2.

    La articolul 152 se adaugă următoarele alineate:

    „(4)   Prin derogare de la articolul 79 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006, plafonul pentru valoarea totală cumulată a prefinanțării și a plăților intermediare efectuate este de 100 % din contribuția din partea fondurilor pentru programele operaționale ce vizează atingerea obiectivelor de convergență și regionale în materie de competitivitate și ocupare a forței de muncă în Grecia.

    (5)   Prin derogare de la articolul 53 alineatul (2) și de la articolul 77 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 și fără a aduce atingere deciziilor Comisiei prin care se stabilesc rata maximă și valoarea maximă a contribuției din partea fondurilor pentru fiecare program operațional din Grecia și pentru fiecare axă prioritară, plățile intermediare și plățile soldului final se calculează aplicând o rată maximă de cofinanțare de 100 % cheltuielilor eligibile indicate pentru programele operaționale ce vizează atingerea obiectivelor de convergență și regionale în materie de competitivitate și ocupare a forței de muncă în Grecia în cadrul fiecărei axe prioritare în fiecare declarație de cheltuieli certificată de autoritatea de certificare. Articolul 77 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 nu se aplică programelor operaționale din Grecia.

    (6)   Grecia instituie un mecanism care să asigure faptul că sumele suplimentare puse la dispoziție ca urmare a măsurilor prevăzute la alineatele (4) și (5) de la prezentul articol sunt utilizate exclusiv pentru efectuarea plăților către beneficiari și pentru operațiunile din cadrul programelor sale operaționale.

    Grecia prezintă Comisiei un raport privind punerea în aplicare a alineatelor (4) și (5) de la prezentul articol până la sfârșitul anului 2016 și efectuează o nouă raportare în raportul final de execuție care trebuie prezentat în temeiul articolului 89 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006.”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 14 octombrie 2015.

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    M. SCHULZ

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J. ASSELBORN


    (1)  Poziția Parlamentului European din 6 octombrie 2015 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 8 octombrie 2015.

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 320).


    Top