EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R1839

Κανονισμός (ΕΕ) 2015/1839 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Οκτωβρίου 2015, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά ειδικά μέτρα για την Ελλάδα

OJ L 270, 15.10.2015, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/1839/oj

15.10.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 270/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/1839 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 14ης Οκτωβρίου 2015

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά ειδικά μέτρα για την Ελλάδα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 177,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Μετά τη διαβίβαση του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αφού ζήτησε τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,

Αφού ζήτησε τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (1),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Ελλάδα έχει πληγεί από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά τρόπο μοναδικό. Η κρίση οδήγησε σε σταθερά αρνητικά ποσοστά μεγέθυνσης του ακαθάριστου εγχώριου προïόντος στην Ελλάδα επί σειρά ετών, γεγονός που με τη σειρά του προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και έλλειψη διαθέσιμων δημόσιων πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την προώθηση βιώσιμης ανάκαμψης. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μια έκτακτη κατάσταση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα.

(2)

Είναι σημαντικό η έλλειψη ρευστότητας και δημόσιων πόρων στην Ελλάδα να μην παρεμποδίσει τις επενδύσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων που στηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής («τα Ταμεία») και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

(3)

Για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή οικονομικά μέσα ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 που στηρίζονται από τα Ταμεία και το ΕΤΘΑ το 2015 και το 2016, είναι σκόπιμο να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης που καταβάλλεται στα επιχειρησιακά της προγράμματα, στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση», και στα προγράμματα που στηρίζονται από το ΕΤΘΑ, μέσω της καταβολής πρόσθετης αρχικής προχρηματοδότησης κατά τα έτη αυτά.

(4)

Για να εξασφαλιστεί ότι το ποσό της πρόσθετης αρχικής προχρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και θα αποδοθεί στους δικαιούχους των Ταμείων και του ΕΤΘΑ το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να υλοποιήσουν τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις και να λάβουν την επιστροφή των χρημάτων αμέσως μετά την υποβολή των αιτήσεων πληρωμής, το ποσό της πρόσθετης αρχικής προχρηματοδότησης θα πρέπει να επιστρέφεται στην Επιτροπή, εάν δεν συνοδεύεται από ικανοποιητικό επίπεδο αιτήσεων πληρωμών που υποβάλλονται στην Επιτροπή εντός ορισμένης προθεσμίας.

(5)

Για να βελτιωθεί η αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων για τη χρηματοδότηση των πράξεων στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τους στόχους «Σύγκλιση» και «Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση» που στηρίζονται από τα Ταμεία και έχουν εγκριθεί για την περίοδο 2007-2013 στην Ελλάδα, τα μέγιστα ποσοστά συγχρηματοδότησης και το ανώτατο όριο πληρωμών των προγραμμάτων στο τέλος της περιόδου προγραμματισμού θα πρέπει να αυξηθούν. Για να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι που καθίστανται διαθέσιμοι κατ' αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για τη χρηματοδότηση επιτόπιων επενδύσεων, θα πρέπει να προβλεφθεί μηχανισμός υποβολής εκθέσεων.

(6)

Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της στήριξης που απαιτείται, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(7)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) θα πρέπει, συνεπώς, να τροποποιηθεί,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 134 παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

«1α.   Επιπλέον των δόσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 1 στοιχεία β) και γ), ποσό πρόσθετης αρχικής προχρηματοδότησης ύψους 3,5 % του ποσού της ενίσχυσης από τα Ταμεία και το ΕΤΘΑ για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού καταβάλλεται στα επιχειρησιακά προγράμματα στην Ελλάδα κάθε έτος το 2015 και το 2016.

Η πρόσθετη αρχική προχρηματοδότηση δεν εφαρμόζεται σε προγράμματα στο πλαίσιο του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας ούτε στα ειδικά κονδύλια για την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων.

Εάν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 το συνολικό ποσό της πρόσθετης αρχικής προχρηματοδότησης που καταβάλλεται βάσει της παρούσας παραγράφου το 2015 και το 2016 σε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανά Ταμείο, κατά περίπτωση, δεν καλύπτεται από αιτήσεις πληρωμής που υποβάλλονται από την αρχή πιστοποίησης για το πρόγραμμα αυτό, η Ελλάδα υποχρεούται να επιστρέψει στην Επιτροπή το σύνολο του ποσού της πρόσθετης αρχικής προχρηματοδότησης που καταβλήθηκε από το εν λόγω Ταμείο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτές οι επιστροφές δεν αποτελούν δημοσιονομική διόρθωση και δεν περιορίζουν τη στήριξη των Ταμείων ή του ΕΤΘΑ προς τα επιχειρησιακά προγράμματα. Τα επιστρεφόμενα ποσά συνιστούν εσωτερικό έσοδο ειδικού προορισμού, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του δημοσιονομικού κανονισμού.».

2)

Στο άρθρο 152 προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:

«4.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 79 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, το ανώτατο όριο για το σωρευτικό συνολικό ποσό των πραγματοποιούμενων πληρωμών προχρηματοδότησης και ενδιάμεσων πληρωμών ανέρχεται στο 100 % της συνεισφοράς από τα Ταμεία σε επιχειρησιακά προγράμματα για τους στόχους “Σύγκλιση” και “Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση” στην Ελλάδα.

5.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 53 παράγραφος 2 και το άρθρο 77 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 και κατά παρέκκλιση από τις αποφάσεις της Επιτροπής με τις οποίες καθορίζονται το μέγιστο ποσοστό και το μέγιστο ποσό συνεισφοράς των Ταμείων για κάθε ελληνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα και για κάθε άξονα προτεραιότητας, οι ενδιάμεσες πληρωμές και οι πληρωμές του τελικού υπολοίπου υπολογίζονται εφαρμόζοντας το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 % για τις επιλέξιμες δαπάνες που αναφέρονται σε ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα για τους στόχους “Σύγκλιση” και “Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση” στο πλαίσιο κάθε άξονα προτεραιότητας σε κάθε δήλωση δαπανών πιστοποιημένη από την αρχή πιστοποίησης. Το άρθρο 77 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 δεν εφαρμόζεται στα επιχειρησιακά προγράμματα στην Ελλάδα.

6.   Η Ελλάδα θεσπίζει μηχανισμό ώστε να εξασφαλίσει ότι τα πρόσθετα ποσά που διατίθενται ως αποτέλεσμα των μέτρων που αναφέρονται στις παραγράφους 4 και 5 του παρόντος άρθρου χρησιμοποιούνται μόνο για τις πληρωμές προς τους δικαιούχους και τις πράξεις των επιχειρησιακών της προγραμμάτων.

Η Ελλάδα υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου έως το τέλος του 2016 και επιπλέον έκθεση στο πλαίσιο της τελικής έκθεσης υλοποίησης που υποβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 89 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006.».

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 14 Οκτωβρίου 2015.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. SCHULZ

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. ASSELBORN


(1)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2015 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2015.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320).


Top