Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R1112

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1112/2014 al Comisiei din 13 octombrie 2014 de stabilire a unui format comun pentru schimbul de informații cu privire la indicatorii privind pericolele majore de către operatorii și proprietarii de instalații offshore de petrol și gaze și a unui format comun de publicare a informațiilor referitoare la indicatorii privind pericolele majore de către statele membre Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 302, 22.10.2014, p. 1–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/1112/oj

    22.10.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 302/1


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 1112/2014 AL COMISIEI

    din 13 octombrie 2014

    de stabilire a unui format comun pentru schimbul de informații cu privire la indicatorii privind pericolele majore de către operatorii și proprietarii de instalații offshore de petrol și gaze și a unui format comun de publicare a informațiilor referitoare la indicatorii privind pericolele majore de către statele membre

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2013/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iunie 2013 privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore și de modificare a Directivei 2004/35/CE (1), în special articolul 23 alineatul (2) și articolul 24 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Statele membre au obligația de a se asigura că operatorii și proprietarii de instalații offshore de petrol și gaze pun la dispoziția autorității competente cel puțin datele referitoare la indicatorii privind pericolele majore, așa cum se specifică în anexa IX la Directiva 2013/30/UE. Aceste informații ar trebui să permită statelor membre furnizarea unui avertisment prealabil cu privire la deteriorarea potențială a barierelor critice pentru siguranță și mediu, precum și luarea unor măsuri preventive, inclusiv în contextul obligațiilor pe care le au în conformitate cu Directiva 2008/56/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2) (Directiva-cadru „Strategia pentru mediul marin”).

    (2)

    Informațiile ar trebui, de asemenea, să demonstreze eficiența generală a măsurilor și a controalelor implementate de operatorii și proprietarii individuali, precum și de industria de profil în ansamblu, pentru a preveni accidentele majore și pentru a reduce la minimum riscurile pentru mediu. În plus, informațiile și datele furnizate ar trebui să asigure faptul că performanța operatorilor și proprietarilor individuali poate fi comparată în cadrul statului membru, iar performanța industriei de profil în ansamblu poate fi comparată între statele membre.

    (3)

    Schimbul de date comparabile între statele membre devine dificil și nesigur din cauza lipsei unui format comun de raportare a datelor pentru toate statele membre. Un format comun de raportare a datelor de către operatori și proprietari către statul membru respectiv ar trebui să asigure transparența performanței în materie de siguranță și de mediu a operatorilor și proprietarilor, să ofere acces la informații comparabile la nivelul întregii Uniuni cu privire la siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore și să contribuie la diseminarea lecțiilor învățate în urma accidentelor majore și a accidentelor evitate la limită.

    (4)

    Pentru a facilita încrederea publicului în autoritatea și integritatea operațiunilor petroliere și gaziere offshore din Uniune, statele membre ar trebui să publice periodic informațiile la care se face referire la punctul 2 din anexa IX la Directiva 2013/30/UE, în conformitate cu articolul 24 din Directiva 2013/30/UE. Armonizarea formatului și a detaliilor privind informațiile care urmează să fie puse la dispoziția publicului de către statele membre ar trebui să permită o comparare transfrontalieră simplă a datelor.

    (5)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului consultativ pentru siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiectul și domeniul de aplicare

    Prezentul regulament specifică formate comune cu privire la:

    (a)

    rapoartele transmise de operatorii și proprietarii de instalații offshore de petrol și gaze autorităților competente ale statelor membre, în conformitate cu articolul 23 din Directiva 2013/30/UE;

    (b)

    publicarea de informații de către statele membre, în conformitate cu articolul 24 din Directiva 2013/30/UE.

    Articolul 2

    Datele de referință și de transmitere pentru raportare

    (1)   Operatorii și proprietarii de instalații de petrol și gaze depun raportul menționat la articolul 1 litera (a) în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului.

    (2)   Perioada de raportare pentru informațiile menționate la articolul 1 litera (b) este, în fiecare an, 1 ianuarie-31 decembrie, începând cu anul calendaristic 2016. Formatul comun de publicare este utilizat pentru publicarea informațiilor prevăzute la articolul 24 din Directiva 2013/30/UE pe site-ul autorității competente cel târziu la data de 1 iunie a anului următor perioadei de raportare.

    (3)   Formatele stabilite în anexele I și II sunt utilizate pentru rapoartele și publicarea menționate la articolul 1 literele (a) și, respectiv, (b).

    Articolul 3

    Detalii privind informațiile care urmează să fie partajate

    Anexa I stabilește detaliile privind informațiile care urmează să fie partajate în conformitate cu punctul 2 din anexa IX la Directiva 2013/30/UE.

    Articolul 4

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 13 octombrie 2014.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 178, 28.6.2013, p. 66.

    (2)  Directiva 2008/56/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 2008 de instituire a unui cadru de acțiune comunitară în domeniul politicii privind mediul marin (Directiva-cadru „Strategia pentru mediul marin”) (JO L 164, 25.6.2008, p. 19).


    ANEXA I

    Format comun de raportare a datelor referitoare la incidente și accidente majore în industria offshore a petrolului și gazelor

    (în conformitate cu cerințele articolului 23 din Directiva 2013/30/UE)

    Observații generale cu privire la detaliile privind informațiile care urmează să fie partajate

    (a)

    Detaliile privind informațiile care urmează să fie partajate se referă la punctul 2 din anexa IX la Directiva 2013/30/UE privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore și în special la riscul producerii unui accident major, așa cum este definit în respectiva directivă.

    (b)

    Punctul 2 din anexa IX la Directiva 2013/30/UEconține indicatori principali de performanță (KPI) de anticipare și de întârziere pentru a oferi o imagine clară cu privire la siguranța activităților petroliere și gaziere offshore într-un stat membru, precum și în Uniunea Europeană, însă unii dintre indicatorii principali de performanță conțin o funcție de avertizare ca, de exemplu, defecțiuni ale unui element critic de siguranță și de mediu (SECE) și accidente mortale.

    (c)

    În conformitate cu articolul 3 alineatul (4) din Directiva 92/91/CEE a Consiliului (1), angajatorul raportează, fără întârziere, autorităților competente orice accidente de muncă grave și/sau mortale, precum și situații care constituie pericole grave. Aceste date sunt utilizate de către autoritatea competentă în vederea raportării informațiilor solicitate în conformitate cu anexa IX punctul 2 literele (g) și (h) din Directiva 2013/30/UE.

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image


    (1)  Directiva 92/91/CEE a Consiliului din 3 noiembrie 1992 privind cerințele minime de îmbunătățire a protecției securității și sănătății lucrătorilor din industria extractivă de foraj [a unsprezecea directivă specială în sensul articolului 16 (1) din Directiva 89/391/CEE] (JO L 348, 28.11.1992, p. 9).


    ANEXA II

    Formatul comun privind publicarea

    (în conformitate cu cerințele articolului 24 din Directiva 2013/30/UE)

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image


    Top