Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0612

    Regulamentul delegat (UE) nr. 612/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului prin modificarea Regulamentului (CE) nr. 555/2008 al Comisiei în ceea ce privește noile măsuri din cadrul programelor naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol

    JO L 168, 7.6.2014, p. 62–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/612/oj

    7.6.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 168/62


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) nr. 612/2014 AL COMISIEI

    din 11 martie 2014

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului prin modificarea Regulamentului (CE) nr. 555/2008 al Comisiei în ceea ce privește noile măsuri din cadrul programelor naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 53 literele (b), (c), (e), (f) și (h),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a abrogat și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (2) și conține, la titlul I partea II capitolul II secțiunea 4, norme privind programele naționale de sprijin în sectorul vitivinicol. În timp ce majoritatea normelor prevăzute în secțiunea respectivă garantează continuitatea normelor aplicabile programelor naționale de sprijin din sectorul vitivinicol în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1234/2007, au fost prevăzute, de asemenea, o serie de norme noi. Noile norme introduc trei elemente, și anume, promovarea vinurilor în statele membre ca o submăsură paralelă la promovarea existentă a vinurilor pe piețele din țări terțe, o măsură privind inovarea în sectorul vitivinicol, precum și o extindere a măsurii privind restructurarea și conversia plantațiilor viticole pentru a acoperi replantarea plantațiilor viticole în urma defrișărilor obligatorii din motive sanitare sau fitosanitare. Este necesară stabilirea de norme cu privire la conținutul noilor elemente.

    (2)

    Regulamentul (CE) nr. 555/2008 al Comisiei (3) stabilește norme în ceea ce privește programele naționale de sprijin în sectorul vitivinicol prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1234/2007. În vederea completării noilor norme prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, ar trebui introduse dispoziții adecvate în Regulamentul (CE) nr. 555/2008.

    (3)

    Articolul 45 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede sprijin specific pentru promovarea vinurilor în statele membre. Este necesar să se stabilească criterii de eligibilitate în cadrul noii submăsuri pentru ca aceasta să poată fi inclusă în programele naționale de sprijin. Criteriile ar trebui să fie coerente cu măsuri similare din cadrul altor scheme și, în special, cu cele privind informarea și promovarea produselor agricole pe piața internă prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 3/2008 al Consiliului (4).

    (4)

    Pentru a garanta implicarea sectorului vitivinicol care are structura și expertiza necesare, este necesar să se precizeze că un organism public nu poate fi singurul beneficiar al submăsurii pentru promovarea vinurilor în statele membre.

    (5)

    Promovarea vinurilor în statele membre trebuie să respecte normele în materie de concurență ale Uniunii. Prin urmare, ar trebui să se precizeze că informațiile transmise prin intermediul submăsurii pentru promovarea vinurilor nu trebuie să fie orientate în funcție de anumite mărci comerciale sau să încurajeze consumul anumitor vinuri.

    (6)

    Pentru a informa și a proteja consumatorii, ar trebui menționat faptul că orice informație destinată consumatorilor referitoare la impactul asupra sănătății al unui produs promovat în statele membre trebuie să aibă o bază științifică recunoscută și trebuie să fie acceptată de către autoritățile naționale competente responsabile pentru sănătatea publică în statul membru în care sunt efectuate operațiunile.

    (7)

    De asemenea, durata operațiunilor efectuate în statele membre ar trebui stabilită și ar trebui să fie în concordanță cu durata programelor de informare și promovare finanțate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 3/2008.

    (8)

    Având în vedere natura specifică a măsurii pentru promovarea vinurilor în statele membre și luând în considerare experiența dobândită în punerea în aplicare a promovării vinurilor în țările terțe în cadrul programelor naționale de sprijin și al schemei pentru informare și promovarea produselor agricole pe piața internă, ar trebui stabilite norme pentru eligibilitatea costurilor de personal și a costurilor generale suportate de beneficiar în executarea unor astfel de măsuri.

    (9)

    Pentru a facilita punerea în aplicare a operațiunilor sprijinite în cadrul submăsurii pentru promovarea vinurilor în statele membre și având în vedere durata operațiunilor respective, ar trebui să fie posibilă efectuarea de plăți înainte de executarea întregii operațiuni sau a unei părți a acesteia, cu condiția depunerii unei garanții pentru a asigura executarea operațiunii.

    (10)

    Pentru a evita dubla finanțare a operațiunilor eligibile în temeiul articolului 45 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, al articolului 2 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (CE) nr. 3/2008 și al măsurilor de promovare finanțate în temeiul articolului 16 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5), statele membre ar trebui să introducă criterii clare de demarcare în programele naționale de sprijin.

    (11)

    Articolul 46 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede extinderea măsurii de sprijin referitoare la restructurarea și conversia plantațiilor agricole la replantarea plantațiilor agricole în urma defrișării obligatorii din motive sanitare sau fitosanitare. Prin urmare, este necesar să se prevadă norme care să permită includerea unei astfel de activități în programele naționale de sprijin și să se stabilească un plafon pentru cheltuieli. Pentru a asigura coerența cu legislația fitosanitară a Uniunii, sprijinul ar trebui să fie posibil numai atunci când măsurile în cauză sunt conforme cu Directiva 2000/29/CE a Consiliului (6). În plus, cheltuielile pentru replantarea plantațiilor viticole ar trebui să fie limitate la 15 % din cheltuielile totale anuale în fiecare stat membru pentru a garanta că majoritatea fondurilor cheltuite pentru măsura de restructurare și conversie sunt folosite pentru a îmbunătăți competitivitatea producătorilor de vin.

    (12)

    Pentru a evita dubla finanțare a operațiunilor pentru replantarea plantațiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare eligibile în temeiul articolului 46 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, a operațiunii sprijinite în temeiul articolelor 22, 23 și 24 din Directiva 2000/29/CE și în temeiul articolului 18 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013, statele membre ar trebui să introducă criterii clare de demarcare în programele naționale de sprijin.

    (13)

    Articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede măsura specifică de sprijin pentru inovare în sectorul vitivinicol pentru a încuraja dezvoltarea de noi produse, procese și tehnologii referitoare la produsele menționate în partea II din anexa VII la regulamentul respectiv și pentru a spori perspectivele de comercializare și competitivitatea produselor viticole ale Uniunii. Este necesar să se stabilească norme privind operațiunile eligibile în cadrul noii măsuri, astfel încât aceasta să poată fi inclusă în programele naționale de sprijin.

    (14)

    Pentru a asigura calitatea proiectelor prezentate și transferul de cunoștințe din cercetare către sectorul vitivinicol, centrele de cercetare și de dezvoltare ar trebui să participe la proiectul sprijinit de beneficiarii măsurii de inovare.

    (15)

    De asemenea, ar trebui stabilite tipurile de investiții eligibile în cadrul măsurii de inovare. În special, ar trebui menționat faptul că investițiile simple de înlocuire nu constituie cheltuieli eligibile, garantându-se astfel că acțiunile de sprijin îndeplinesc scopul măsurii, și anume dezvoltarea de noi produse, procese și tehnologii.

    (16)

    Pentru a evita dubla finanțare a operațiunilor eligibile în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, al articolelor 36, 61, 62 și 63 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 și al Regulamentului (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (7), statele membre ar trebui să introducă criterii clare de demarcare în programele naționale de sprijin.

    (17)

    Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 555/2008 ar trebui modificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (CE) nr. 555/2008 se modifică după cum urmează:

    1.

    La titlul II, capitolul II se modifică după cum urmează:

    (a)

    Secțiunea 1 se modifică după cum urmează:

    (i)

    titlul secțiunii se înlocuiește cu următorul text:

    „Secțiunea 1

    Promovare”;

    (ii)

    se inserează următorul titlu înainte de articolul 4:

    „Subsecțiunea 1

    Promovarea în țări terțe”;

    (iii)

    articolul 5a se elimină;

    (iv)

    se adaugă următoarele subsecțiuni 2 și 3:

    „Subsecțiunea 2

    Promovarea în statele membre

    Articolul 5b

    Operațiuni eligibile

    (1)   Submăsura de promovare a vinurilor produse în Uniune menționată la articolul 45 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 constă în informații pentru consumatori în ceea ce privește:

    (a)

    consumul de vin moderat și riscul asociat consumului de alcool;

    (b)

    schema de denumiri de origine protejate și de indicații geografice protejate a Uniunii, în special condițiile și efectele, în legătură cu calitatea specifică, reputația sau alte caracteristici ale vinului datorate mediului geografic sau originii sale particulare.

    (2)   Activitățile de informare menționate la alineatul (1) pot fi efectuate prin campanii de informare și prin participarea la evenimente, târguri și expoziții importante la nivel național sau la nivelul Uniunii.

    (3)   Operațiunile sunt eligibile în cadrul măsurii de promovare cu condiția ca:

    (a)

    acestea să fie definite în mod clar, să descrie activitățile de informare și să includă costul estimat;

    (b)

    să fie conforme cu legislația aplicabilă în statul membru în care sunt efectuate;

    (c)

    beneficiarii să dețină resursele necesare pentru a garanta implementarea în mod eficace a măsurii.

    (4)   Beneficiarii sunt organizații profesionale, organizații de producători, asociații ale organizațiilor de producători, organizații interprofesionale sau organisme publice. Cu toate acestea, un organism public nu poate fi singurul beneficiar al unei măsuri de promovare.

    Articolul 5c

    Caracteristicile informațiilor

    (1)   Informațiile menționate la articolul 5b alineatul (1) se bazează pe calitățile intrinseci ale vinului sau pe caracteristicile acestuia și nu trebuie să fie orientate spre o anumită marcă comercială sau să încurajeze consumul de vin având o origine specifică. Cu toate acestea, atunci când informațiile sunt diseminate în scopul articolului 5b alineatul (1) litera (b), originea unui vin poate fi indicată ca parte a operațiunii de informare.

    (2)   Toate informațiile privind efectele consumului de vin asupra sănătății și comportamentului se bazează pe date științifice general recunoscute și trebuie să fie acceptate de autoritatea națională responsabilă pentru sănătatea publică în statul membru în care sunt efectuate operațiunile.

    Articolul 5d

    Durata sprijinului

    Sprijinul pentru operațiunile de promovare nu depășește trei ani.

    Articolul 5e

    Plățile în avans

    Statele membre pot prevedea furnizarea de plăți în avans înainte de punerea în aplicare a oricărei operațiuni, cu condiția ca beneficiarul să depună o garanție.

    Articolul 5f

    Demarcarea de dezvoltarea rurală și promovarea produselor agricole

    Statele membre introduc criterii clare de demarcare în programele lor naționale de sprijin pentru a garanta că nu se acordă sprijin în temeiul articolului 45 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 pentru operațiunile sprijinite prin alte instrumente ale Uniunii.

    Subsecțiunea 3

    Norme comune

    Articolul 5g

    Costuri eligibile

    (1)   Costurile de personal ale beneficiarului menționate la articolele 4 și 5b sunt considerate eligibile dacă acestea sunt efectuate în legătură cu pregătirea, punerea în aplicare sau monitorizarea proiectului de promovare sprijinit, inclusiv evaluarea acestuia. Acestea includ costurile personalului contractat de către beneficiar în mod specific cu ocazia proiectului de promovare și costurile corespunzătoare ponderii orelor lucrate în cadrul proiectului de promovare de către personalul permanent al beneficiarului.

    Statele membre acceptă costurile de personal ca fiind eligibile numai dacă beneficiarii prezintă documente justificative care prezintă detaliile activității realizate efectiv în legătură cu proiectul de promovare sprijinit.

    (2)   Costurile generale suportate de beneficiar sunt considerate eligibile dacă:

    (a)

    acestea sunt legate de pregătirea, implementarea sau monitorizarea proiectului; și,

    (b)

    nu depășesc 4 % din costurile reale ale implementării proiectelor.

    Statele membre pot decide asupra eligibilității costurilor generale respective pe baza unei rate forfetare sau pe baza prezentării de documente justificative. În al doilea caz, calcularea costurilor respective se bazează pe principiile, normele și metodele contabile folosite în țara în care este stabilit beneficiarul.”

    (b)

    Se inserează următorul articol 6a:

    „Articolul 6a

    Replantarea din motive sanitare sau fitosanitare

    (1)   Replantarea unei plantații viticole în urma defrișării obligatorii din motive sanitare sau fitosanitare în conformitate cu instrucțiunile unei autorități competente a unui stat membru menționată la articolul 46 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 este eligibilă cu condiția ca statul membru:

    (a)

    să prevadă această posibilitate în programul său național de sprijin;

    (b)

    să comunice Comisiei, în cadrul transmiterii programului național de sprijin sau a modificării acestuia, lista cu organismele dăunătoare acoperite de măsura respectivă, precum și un rezumat al planului strategic aferent stabilit de către autoritatea competentă a statului membru în cauză;

    (c)

    să respecte Directiva 2000/29/CE a Consiliului (8).

    (2)   Cheltuielile pentru replantarea din motive sanitare sau fitosanitare nu depășesc 15 % din cheltuielile totale anuale privind restructurarea și conversia plantațiilor viticole în statul membru în cauză.

    (3)   Statele membre introduc criterii clare de demarcare în programele lor naționale de sprijin pentru a garanta că nu se acordă sprijin în temeiul articolului 46 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 pentru operațiuni sprijinite prin alte instrumente ale Uniunii.

    (8)  Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (JO L 169, 10.7.2000, p. 1).”"

    (c)

    Se inserează următoarea secțiune 6a:

    „Secțiunea 6a

    Inovare

    Articolul 20a

    Operațiuni eligibile

    (1)   Inovarea în sectorul vitivinicol menționată la articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 constă în dezvoltarea de:

    (a)

    noi produse pentru sectorul vitivinicol sau subproduse de vinificație;

    (b)

    noi procese și tehnologii necesare pentru dezvoltarea produselor viticole.

    (2)   Costurile eligibile vizează investițiile în active corporale și necorporale pentru transferul de cunoștințe, operațiuni pregătitoare și studii pilot.

    (3)   Beneficiarii sprijinului pentru inovare sunt producătorii de produse menționate în partea II din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și organizații ale producătorilor de vin.

    Centrele de cercetare și dezvoltare participă la proiectul sprijinit de către beneficiari. Organizațiile interprofesionale pot fi asociate în cadrul proiectului.

    (4)   Beneficiarii sprijinului pentru inovare pot solicita plata unui avans de la agențiile de plăți dacă o astfel de opțiune este inclusă în programul național de sprijin. Plata unui avans este supusă cerinței depunerii unei garanții.

    (5)   Investițiile simple de înlocuire nu constituie cheltuieli eligibile.

    Articolul 20b

    Demarcarea de dezvoltarea rurală și alte regimuri juridice și instrumente financiare

    Statele membre introduc criterii clare de demarcare în programele lor naționale de sprijin pentru a garanta că nu se acordă sprijin în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 pentru operațiunile sprijinite prin alte instrumente ale Uniunii.”

    Articolul 2

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 11 martie 2014.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul privind OCP unică) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1).

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 555/2008 al Comisiei din 27 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului privind organizarea comună a pieței vitivinicole în ceea ce privește programele de sprijin, comerțul cu țările terțe, potențialul de producție și privind controalele în sectorul vitivinicol (JO L 170, 30.6.2008, p. 1).

    (4)  Regulamentul (CE) nr. 3/2008 al Consiliului din 17 decembrie 2007 privind acțiunile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe (JO L 3, 5.1.2008, p. 1).

    (5)  Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 487).

    (6)  Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (JO L 169, 10.7.2000, p. 1).

    (7)  Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) — Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104).


    Top