Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R1332

    Regulamentul (UE) nr. 1332/2011 al Comisiei din 16 decembrie 2011 de stabilire a unor cerințe comune privind utilizarea spațiului aerian și a unor proceduri comune de operare pentru evitarea coliziunii în zbor Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 336, 20.12.2011, p. 20–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 25/08/2016

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/1332/oj

    20.12.2011   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 336/20


    REGULAMENTUL (UE) NR. 1332/2011 AL COMISIEI

    din 16 decembrie 2011

    de stabilire a unor cerințe comune privind utilizarea spațiului aerian și a unor proceduri comune de operare pentru evitarea coliziunii în zbor

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 februarie 2008 privind normele comune în domeniul aviației civile și instituirea unei Agenții Europene de Siguranță a Aviației și de abrogare a Directivei 91/670/CEE a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 1592/2002 și a Directivei 2004/36/CE (1), în special articolul 8 alineatele (1) și (5) și articolul 9 alineatul (4),

    întrucât:

    (1)

    Trebuie impuse cerințe de siguranță operatorilor aeronavelor înmatriculate într-un stat membru sau înmatriculate într-o țară terță și exploatate de un operator din cadrul Uniunii, precum și operatorilor aeronavelor utilizate de un operator dintr-o țară terță în cadrul Uniunii.

    (2)

    În urma unei serii de abordaje în care s-au depășit marjele de siguranță, inclusiv în urma accidentelor din Yaizu (Japonia) în 2001 și din Überlingen (Germania) în 2002, software-ul actual al sistemului de evitare a coliziunii în zbor trebuie îmbunătățit. Studiile realizate au concluzionat că acest software prezintă un risc probabil de coliziune în zbor de 2,7 × 10-8 pe oră zbor. Prin urmare, se consideră că actuala versiune 7.0 a ACAS II prezintă un risc inacceptabil în materie de siguranță.

    (3)

    Este necesar să se introducă o nouă versiune a software-ului sistemului de evitare a coliziunii în zbor (ACAS II) în vederea evitării coliziunii în zbor în cazul tuturor aeronavelor care zboară în spațiul aerian reglementat de Regulamentul (CE) nr. 216/2008.

    (4)

    Pentru a se garanta cele mai înalte standarde de siguranță posibile, aeronavele care nu sunt vizate de cerința dotării obligatorii cu sistemul de evitare a coliziunii în zbor, dar care erau echipate cu ACAS II înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament trebuie să se echipeze cu un sistem ACAS II dotat cu cea mai recentă versiune a software-ului de evitare a coliziunii.

    (5)

    În scopul de a garanta concretizarea beneficiilor în materie de siguranță asociate noii versiuni de software, toate aeronavele trebuie echipate cu această versiune cât mai curând posibil. Este totuși necesar să se ofere un termen realist pentru ca industria aeronautică să se adapteze la prezentul regulament, ținând seama de disponibilitatea noilor echipamente.

    (6)

    Agenția a pregătit un proiect de norme de punere în aplicare, pe care l-a prezentat Comisiei sub forma unui aviz în conformitate cu articolul 19 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 216/2008.

    (7)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Agenției Europene de Siguranță a Aviației instituit prin articolul 65 din Regulamentul (CE) nr. 216/2008,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiectul și domeniul de aplicare

    Prezentul regulament stabilește cerințe comune privind utilizarea spațiului aerian și proceduri comune de operare pentru evitarea coliziunii în zbor, care trebuie respectate de:

    (a)

    operatorii aeronavelor menționate la articolul 4 alineatul (1) literele (b) și (c) din Regulamentul (CE) nr. 216/2008, care efectuează zboruri către sau dinspre Uniune ori în interiorul acesteia; și

    (b)

    operatorii aeronavelor menționate la articolul 4 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 216/2008, care efectuează zboruri în spațiul aerian al teritoriului în care se aplică tratatul, precum și în orice alt spațiu aerian în care statele membre aplică Regulamentul (CE) nr. 551/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „sistem de evitare a coliziunii în zbor (ACAS)” înseamnă un sistem al aeronavei bazat pe semnalele unui transponder tip radar secundar de supraveghere (SSR) care funcționează independent de echipamentele de la sol pentru a asista pilotul în ceea ce privește aeronavele cu care ar putea intra în conflict și care sunt echipate cu transponder SSR;

    2.

    „sistem de evitare a coliziunii în zbor II (ACAS II)” înseamnă un sistem de evitare a coliziunii în zbor care furnizează avertismente de evitare a coliziunii pe verticală, în plus față de avertismentele de trafic;

    3.

    „avertisment de evitare a coliziunii (resolution advisory, RA)” înseamnă o indicație dată echipajului de zbor prin care se recomandă o manevră destinată să asigure distanța față de orice pericol sau o restricție de manevră, destinată să mențină distanța existentă;

    4.

    „avertisment de trafic (traffic advisory, TA)” înseamnă o indicație dată echipajului de zbor referitoare la faptul că prezența în proximitate a unei alte aeronave reprezintă un pericol potențial.

    Articolul 3

    Sistemul de evitare a coliziunii în zbor (ACAS)

    (1)   Avioanele menționate în secțiunea I a anexei la prezentul regulament trebuie să fie echipate și exploatate în conformitate cu normele și procedurile prevăzute în anexă.

    (2)   Statele membre se asigură că exploatarea avioanelor menționate la articolul 1 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 216/2008 respectă normele și procedurile prevăzute în anexă în conformitate cu condițiile prevăzute la articolul respectiv.

    Articolul 4

    Dispoziții speciale aplicabile operatorilor care fac obiectul Regulamentului (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (3)

    (1)   Prin derogare de la dispozițiile OPS 1.668 și OPS 1.398 din anexa III la Regulamentul (CEE) nr. 3922/91, articolul 3 și anexa la prezentul regulament se aplică operatorilor aeronavelor menționate la articolul 1 litera (a).

    (2)   Orice altă obligație impusă operatorilor aerieni prin Regulamentul (CEE) nr. 3922/91 în ceea ce privește aprobarea, instalarea sau exploatarea echipamentelor continuă să se aplice în cazul ACAS II.

    Articolul 5

    Intrare în vigoare și aplicare

    (1)   Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    (2)   Articolele 3 și 4 se aplică de la 1 martie 2012.

    (3)   Prin derogare de la alineatul (2), în cazul unei aeronave cu certificat individual de navigabilitate eliberat înainte de 1 martie 2012, dispozițiile articolelor 3 și 4 se aplică de la 1 decembrie 2015.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 16 decembrie 2011.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 79, 19.3.2008, p. 1.

    (2)  JO L 96, 31.3.2004, p. 20.

    (3)  JO L 373, 31.12.1991, p. 4.


    ANEXĂ

    Sistemul de evitare a coliziunii în zbor (ACAS) II

    [Partea ACAS]

    Secțiunea I —   Echipamentul ACAS II

    AUR.ACAS.1005   Cerință de performanță

    1.

    Următoarele avioane cu turbopropulsie trebuie echipate cu versiunea 7.1 a sistemului de evitare a coliziunii ACAS II:

    (a)

    avioanele cu o masă maximă certificată la decolare de peste 5 700 kg; sau

    (b)

    avioanele autorizate să transporte mai mult de 19 pasageri.

    2.

    Aeronavele care nu sunt menționate la punctul 1 și care vor fi echipate voluntar cu ACAS II trebuie să fie dotate cu versiunea 7.1 a sistemului de evitare a coliziunii.

    3.

    Punctul 1 nu se aplică sistemelor aeronavelor fără pilot.

    Secțiunea II —   Operațiuni

    AUR.ACAS.2005   Utilizarea ACAS II

    1.

    Sistemul ACAS II se utilizează în timpul zborului, cu excepția cazurilor specificate în Lista echipamentului minim prevăzută în anexa III la Regulamentul (CEE) nr. 3922/91, într-un mod care să permită afișarea avertismentelor RA pentru echipajul de zbor în momentul în care este detectată o apropiere necorespunzătoare față de o altă aeronavă, în afară de cazul în care se impune blocarea modului de avertizare RA (utilizându-se numai avertizarea TA sau un sistem echivalent) din cauza unei proceduri anormale sau a unor condiții care limitează performanța.

    2.

    Atunci când ACAS II afișează un avertisment RA:

    (a)

    pilotul aflat la comenzi se conformează imediat instrucțiunilor din avertismentul RA, chiar și atunci când acesta este în contradicție cu o instrucțiune de la controlul traficului aerian (ATC), cu condiția ca această acțiune să nu pericliteze siguranța aeronavei;

    (b)

    imediat ce volumul de lucru îi permite, echipajul de zbor notifică unității ATC corespunzătoare orice RA care necesită o abatere de la instrucțiunea sau autorizarea curentă primită de la ATC;

    (c)

    după remedierea conflictului, aeronava trebuie:

    (i)

    să revină imediat la termenii instrucțiunii sau autorizării confirmate a ATC, iar ATC trebuie să fie notificat cu privire la manevră; sau

    (ii)

    să respecte orice modificare a autorizării sau instrucțiunii ATC emise.

    AUR.ACAS.2010   Pregătirea pentru ACAS II

    Operatorii stabilesc proceduri operaționale și programe de pregătire pentru ACAS II, astfel încât echipajul de zbor să fie pregătit corespunzător în domeniul evitării coliziunilor și să aibă competențe pentru utilizarea echipamentelor ACAS II.


    Top