Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010L0005

    Directiva 2010/5/UE a Comisiei din 8 februarie 2010 de modificare a Directivei 98/8/CE a Parlamentului European și a Consiliului în vederea includerii acroleinei ca substanță activă în anexa I la directivă (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 36, 9.2.2010, p. 24–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/08/2013; abrogat prin 32012R0528

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2010/5/oj

    9.2.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 36/24


    DIRECTIVA 2010/5/UE A COMISIEI

    din 8 februarie 2010

    de modificare a Directivei 98/8/CE a Parlamentului European și a Consiliului în vederea includerii acroleinei ca substanță activă în anexa I la directivă

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 98/8/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 1998 privind comercializarea produselor biodestructive (1) [biocide], în special articolul 11 alineatul (4),

    întrucât:

    (1)

    La 18 august 2006, Regatul Unit a primit o cerere din partea Baker Petrolite, în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) din Directiva 98/8/CE, pentru includerea substanței active acroleină în anexa I la directivă în vederea utilizării în tipul de produse 12, produse antimucegai (slimicide), definit în anexa V la Directiva 98/8/CE. Acroleina nu se afla pe piață la data prevăzută la articolul 34 alineatul (1) din Directiva 98/8/CE ca substanță activă a unui produs biocid.

    (2)

    În urma unei evaluări, la 16 martie 2009, Regatul Unit a prezentat Comisiei un raport și o recomandare.

    (3)

    Raportul a fost examinat de statele membre și de Comisie în cadrul reuniunii Comitetului permanent pentru produse biocide din 17 septembrie 2009, iar concluziile acestei examinări au fost incluse într-un raport de evaluare.

    (4)

    Din analizele efectuate reiese că produsele biocide care conțin acroleină și sunt utilizate ca produse antimucegai pot îndeplini cerințele prevăzute la articolul 5 din Directiva 98/8/CE. Prin urmare, este oportun să se introducă acroleina în anexa I.

    (5)

    Nu toate utilizările potențiale au fost evaluate la nivelul Uniunii. Prin urmare, este necesar ca statele membre să evalueze acele utilizări sau scenarii de expunere și acele riscuri pentru compartimentele și populațiile care nu au fost abordate în mod reprezentativ în cadrul evaluării riscurilor la nivelul Uniunii și să se asigure, în momentul autorizării unui produs, că se iau măsuri adecvate sau se impun condiții specifice pentru a reduce la niveluri acceptabile riscurile identificate.

    (6)

    Având în vedere concluziile raportului de evaluare, este oportun să se prevadă aplicarea unor măsuri specifice de reducere a riscurilor la nivelul autorizării produselor în cazul produselor care conțin acroleină și sunt folosite ca produse antimucegai.

    (7)

    În special, este oportun să se impună utilizarea produselor de uz industrial sau profesional cu echipament individual de protecție adecvat și stabilirea de proceduri operaționale sigure, precum utilizarea monitorizării aerului și a zonelor de excludere, cu excepția cazului în care se poate demonstra că riscurile pentru utilizatorii industriali sau profesionali pot fi reduse prin alte mijloace.

    (8)

    Trebuie să se ia măsuri corespunzătoare pentru a limita riscurile la care este expus mediul marin, deoarece în timpul evaluării au fost identificate riscuri inacceptabile pentru acest compartiment. În acest scop, la autorizarea produsului biocid, autoritățile competente trebuie să impună anumite condiții, precum obligația de a asigura monitorizarea apelor reziduale și, dacă este cazul, tratarea acestora înainte de deversare, cu excepția cazului în care se poate demonstra că riscurile pentru mediu pot fi reduse prin alte mijloace.

    (9)

    Trebuie prevăzută o perioadă adecvată de timp înainte de includerea unei substanțe active în anexa I, pentru a permite statelor membre să adopte actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive.

    (10)

    Prin urmare, Directiva 98/8/CE trebuie modificată în consecință.

    (11)

    Măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru produse biocide,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    Anexa I la Directiva 98/8/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

    Articolul 2

    (1)   Statele membre adoptă și publică actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 31 august 2010 cel târziu.

    Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

    (2)   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

    Articolul 3

    Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 4

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 8 februarie 2010.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 123, 24.4.1998, p. 1.


    ANEXĂ

    În anexa I la Directiva 98/8/CE se adaugă următoarea intrare pentru substanța acroleină:

    Nr.

    Denumirea comună

    Denumirea IUPAC

    Numere de identificare

    Puritatea minimă a substanței active din produsul biocid introdus pe piață

    Data includerii

    Data limită de punere în conformitate cu articolul 16 alineatul (3)

    [cu excepția produselor conținând mai mult de o substanță activă, pentru care data limită de punere în conformitate cu articolul 16 alineatul (3) este cea stabilită în ultima decizie de includere privind substanțele sale active]

    Data de expirare a includerii

    Tipul produsului

    Dispoziții specifice (1)

    „30

    Acroleină

    Aldehidă acrilică

    Nr. CE: 203-453-4

    Nr. CAS: 107-02-8

    913 g/kg

    1 septembrie 2010

    Nu se aplică.

    31 august 2020

    12

    În momentul examinării cererii de autorizare a unui produs în conformitate cu articolul 5 și cu anexa VI, statele membre trebuie să evalueze, atunci când sunt relevante pentru respectivul produs, populațiile care pot fi expuse la produs și utilizările sau scenariile de expunere care nu au fost abordate în mod reprezentativ în evaluarea riscurilor la nivelul Uniunii.

    Statele membre se asigură că autorizațiile respectă următoarele condiții:

    1.

    Apele reziduale care conțin acroleină trebuie monitorizate înainte de deversare, cu excepția cazului în care se poate demonstra că riscurile pentru mediu pot fi reduse prin alte mijloace. În cazurile în care este necesar din punctul de vedere al riscurilor pentru mediul marin, apele reziduale trebuie fie păstrate în cisterne sau rezervoare, fie tratate corespunzător înainte de deversare.

    2.

    Produsele autorizate pentru uz industrial și/sau profesional trebuie utilizate cu un echipament individual de protecție adecvat, trebuind să se stabilească proceduri operaționale sigure, cu excepția cazului în care se poate demonstra în cererea de autorizare a produsului că riscurile pentru utilizatorii industriali și/sau profesionali pot fi reduse până la un nivel acceptabil prin alte mijloace.”


    (1)  În vederea aplicării principiilor comune din anexa VI, conținutul și concluziile rapoartelor de evaluare sunt disponibile pe site-ul web al Comisiei: http://ec.europa.eu/comm/environment/biocides/index.htm


    Top