Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0009

    2010/9/UE: Decizia Comisiei din 6 ianuarie 2010 privind cerințele de siguranță care trebuie îndeplinite de standardele europene pentru țarcurile de îmbăiat, suporturile pentru îmbăiat, căzile pentru îmbăiat și suporturile acestora destinate sugarilor și copiilor mici în temeiul Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului [notificată cu numărul C(2009) 10290] Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 3, 7.1.2010, p. 23–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/9(1)/oj

    7.1.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 3/23


    DECIZIA COMISIEI

    din 6 ianuarie 2010

    privind cerințele de siguranță care trebuie îndeplinite de standardele europene pentru țarcurile de îmbăiat, suporturile pentru îmbăiat, căzile pentru îmbăiat și suporturile acestora destinate sugarilor și copiilor mici în temeiul Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului

    [notificată cu numărul C(2009) 10290]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2010/9/UE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranța generală a produselor (1), în special articolul 4 alineatul (1) litera (a),

    întrucât:

    (1)

    Directiva 2001/95/CE prevede ca standardele europene să fie stabilite de organismele europene de standardizare. Aceste standarde ar trebui să garanteze că produsele îndeplinesc cerința generală de siguranță prevăzută de directivă.

    (2)

    În temeiul Directivei 2001/95/CE, un produs este considerat sigur, în ceea ce privește riscurile și categoriile de riscuri reglementate de standardele naționale, atunci când este în conformitate cu standardele naționale neobligatorii de transpunere a standardelor europene.

    (3)

    În 2006, Comisia a solicitat efectuarea unui studiu (2) de evaluare a siguranței mai multor articole de îngrijire a copiilor utilizate frecvent pentru îngrijirea sugarilor și a copiilor sub 5 ani, în cooperare cu autorități naționale, organisme naționale de standardizare, asociații de consumatori, organizații pentru siguranța produselor, operatori economici și laboratoare de testare.

    (4)

    Pentru produsele menționate, studiul a colectat statistici relevante privind accidentele și rănirile din UE și din întreaga lume și a efectuat o evaluare exhaustivă a riscurilor, bazată pe identificarea principalelor pericole și pe evaluarea scenariilor de expunere.

    (5)

    Țarcurile de îmbăiat, suporturile pentru îmbăiat și căzile pentru îmbăiat, combinate sau nu cu suporturi, fac parte din produsele evaluate de studiu. Aceste produse sunt utilizate pentru îmbăierea sugarilor și a copiilor mici și au fost identificate ca produse care prezintă riscuri grave, în special de înecări accidentale și deseori fatale din cauza vârstei foarte mici a utilizatorilor.

    (6)

    Dovezile și statisticile colectate cu ocazia accidentelor arată în mod constant că riscul de înecare este cauzat de avertismente și instrucțiuni privind utilizarea în siguranță a produselor care sunt insuficiente, neconvingătoare și discrete, precum și de integritatea structurală și rezistența insuficientă a acestor produse. De asemenea, accidentele și statisticile au arătat existența riscurilor de cădere, rănire și înghițire a pieselor mici, asociate cu utilizarea acestor produse și supravegherea inadecvată din partea îngrijitorilor.

    (7)

    Deși în întreaga lume există informații cuprinzătoare referitoare la înecările accidentale în cursul îmbăierii, nu a fost confirmată o corelație directă între utilizarea suporturile pentru îmbăiat și decesele sau accidentele care au loc în baie. Cercetătorii și literatura de specialitate din întreaga lume arată că nu există dovezi concrete care să demonstreze o legătură între creșterea numărului de accidente și utilizarea suporturilor pentru îmbăiat (3). Unii cercetători, care au observat recent o tendință de creștere a vânzărilor de țarcuri de îmbăiat și de scădere a accidentelor care au loc în baie și a înecărilor, au afirmat chiar că ar exista un „ușor efect de protecție” datorat utilizării țarcurilor de îmbăiat (4).

    (8)

    În prezent nu există un standard european pentru aceste trei tipuri de produse. Prin urmare, este necesară determinarea unor cerințe specifice în temeiul articolului 4 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2001/95/CE, în vederea solicitării elaborării de către organismele de standardizare a unor standarde de reducere a riscurilor asociate cu utilizarea țarcurilor de îmbăiat, a suporturilor pentru îmbăiat și a căzilor pentru îmbăiat (combinate sau nu cu suporturi) pentru îmbăierea sugarilor sau a copiilor mici. Aceste standarde ar trebui elaborate în conformitate cu procedura descrisă în Directiva 98/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice (5) și cu regulile privind serviciile societății informaționale. Trimiterea la standardul adoptat ar trebui să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Directiva 2001/95/CE.

    (9)

    Când standardele relevante vor fi disponibile și după ce Comisia va hotărî publicarea trimiterii la aceste standarde în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu procedura stabilită la articolul 4 alineatul (2) din Directiva 2001/95/CE, țarcurile de îmbăiat, suporturile pentru îmbăiat și căzile pentru îmbăiat (combinate sau nu cu suporturi) fabricate în conformitate cu aceste standarde ar trebui să fie considerate ca fiind conforme cerinței generale de siguranță a Directivei 2001/95/CE în ceea ce privește cerințele de siguranță care fac obiectul standardelor.

    (10)

    În vederea ameliorării nivelului actual de siguranță a utilizării acestor produse, este necesară atât o acțiune în ceea ce privește standardele, cât și furnizarea de informații părinților și îngrijitorilor adulți privind scopul și utilizarea în siguranță a acestor produse.

    (11)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 15 din Directiva 2001/95/CE,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Definiții

    În sensul prezentei decizii:

    „țarcuri de îmbăiat” („scaun pentru îmbăiat”) înseamnă produse care permit menținerea copilului în poziție șezândă în timpul îmbăierii. Aceste produse sunt destinate numai pentru utilizarea la copiii care pot să stea singuri în poziție șezândă și nu trebuie utilizate la copiii care au început să se ridice în picioare;

    suporturi pentru îmbăiat destinate sugarilor” înseamnă produse care permit menținerea copilului în poziție semișezândă sau culcată în timpul îmbăierii. Aceste produse sunt destinate utilizării pentru nou-născuți, până la vârsta la care copilul poate să stea singur în poziție șezândă;

    căzi pentru îmbăiat destinate sugarilor și copiilor mici” înseamnă produse destinate îmbăierii copiilor sub vârsta de 12 luni. Aceste produse pot fi utilizate ca produse independente, pot fi plasate într-o cadă obișnuită, pe marginile acesteia sau pe podea, sau pot fi combinate cu suporturi.

    Articolul 2

    Cerințe

    Cerințele specifice de siguranță pentru produsele menționate la articolul 1 care trebuie îndeplinite de standardele europene în conformitate cu articolul 4 din Directiva 2001/95/CE sunt prevăzute în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 3

    Publicare

    Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 6 ianuarie 2010.

    Pentru Comisie

    José Manuel BARROSO

    Președintele


    (1)  JO L 11, 15.1.2002, p. 4.

    (2)  http://ec.europa.eu/consumers/safety/projects/ongoing-projects_en.htm#project_results

    (3)  „Drowning of babies in bath seats: do they provide false reassurance?” în Royal Society for the Prevention of Accidents (UK). Februarie 2005.

    http://www.rospa.com/productsafety/info/bathseats_drowning.pdf

    (4)  Comments to CPSC on Advance Notice of Proposed Rulemaking on baths seats and rings publicat de Harvard School of Public Health – Department of Health Policy and Management. Mai 2001. http://www.cpsc.gov/LIBRARY/FOIA/foia01/pubcom/commenta.pdf

    (5)  JO L 204, 21.7.1998, p. 37.


    ANEXĂ

    Cerințe specifice de siguranță pentru țarcurile de îmbăiat

    RISCURI: Principalul risc asociat produsului este înecarea.

    1.   CERINȚE DE SIGURANȚĂ

    1.   Cerințe de siguranță generale

    Articolele trebuie să nu pună în pericol siguranța sau sănătatea copiilor sau îngrijitorilor atunci când sunt utilizate în conformitate cu destinația lor sau atunci când sunt utilizate în mod previzibil, ținând seama de comportamentul obișnuit al copiilor. Trebuie luată în considerare abilitatea copilului și a îngrijitorilor acestuia, în special în cazul articolelor care, datorită funcției, dimensiunilor și caracteristicilor lor, sunt destinate copiilor mai mici de 10 luni. Etichetele aplicate pe articole sau pe ambalajele acestora, precum și instrucțiunile de utilizare care le însoțesc trebuie să atragă atenția utilizatorilor sau îngrijitorilor asupra pericolelor și riscurilor de vătămare inerente legate de utilizarea articolelor și asupra modului de a le evita.

    2.   Cerințe de siguranță specifice

    Cerințe chimice

    Țarcurile de îmbăiat trebuie să fie în conformitate cu legislația UE.

    Proprietăți ignifuge și termice

    Pentru a preveni riscul de opărire cu apă fierbinte de la robinet, îngrijitorii trebuie să primească instrucțiuni de verificare a temperaturii apei și de împiedicare a accesului copilului la robinet.

    Proprietăți fizice și mecanice

    Pericole de imobilizare cauzate de spații și deschizături

    Articolele trebuie astfel proiectate și fabricate încât să se prevină:

    prinderea degetelor, pe cât posibil;

    prinderea picioarelor cu menținerea copilului sub apă într-o deschizătură prin care acesta poate să alunece.

    Pericole cauzate de părți mobile

    Articolele proiectate să se plieze trebuie să dispună de un mecanism de pliere care nu poate fi activat de copil sau din greșeală de către îngrijitor. Este necesar ca ridicarea produsului să nu fie posibilă fără activarea mecanismului de blocare. Trebuie împiedicate schimbările de poziție cauzate de deplasările copilului, în special la schimbarea centrului său de greutate (între baza scaunului și cadă), pentru a nu provoca striviri. Rotația bazelor scaunului trebuie proiectată pe cât posibil în așa fel încât să se prevină lacerațiile și strivirile copilului atunci când acestea sunt acționate.

    Pericole de cădere

    Pentru a reduce riscul de cădere care ar putea duce la înecare, articolul și piesa sa de fixare pe cadă trebuie să reziste la forțe interne și externe exercitate de copil care ar putea cauza răsturnarea. În special, este necesar ca articolul să nu se răstoarne atunci când copilul se apleacă în orice direcție, încearcă să se ridice sau împinge scaunul.

    Pericole de sufocare prin înghițire

    Pentru a reduce riscul de sufocare prin înghițire, este necesar ca articolul să nu conțină piese mici care pot fi detașate prin forța pe care o poate aplica un copil și care pot încăpea în gura unui copil. Pentru a reduce riscul de sufocare prin înghițire, este necesar ca materialele de umplere care constituie un pericol de sufocare prin înghițire să nu poată deveni accesibile atunci când sunt supuse unei forțe pe care o poate exercita un copil, în special prin mușcare.

    Pericole de asfixiere

    Este necesar ca articolul să nu conțină abțibilduri de plastic care pot fi detașate de forța pe care o poate exercita un copil și nici orice alte folii impermeabile aplicate pe țarcul de îmbăiat care pot acoperi atât nasul, cât și gura, constituind astfel un pericol de asfixiere. Este necesar ca ambalajul care conține articolele să nu constituie un risc de asfixiere prin obstrucția căilor aeriene de la nivelul gurii și nasului.

    Pericole de înghițire

    Pentru a reduce riscul de înghițire, este necesar ca articolul să nu conțină piese separate sau piese mici care pot fi detașate prin forța pe care o poate aplica un copil și care pot încăpea în esofag.

    Muchii periculoase

    Muchiile accesibile, în special muchiile care vin în contact direct cu pielea copilului, trebuie astfel proiectate încât să se prevină lacerațiile și rănirile.

    Integritatea structurală

    Dispozitivele de siguranță (ventuzele sau alte dispozitive) necesare pentru fixarea produsului trebuie să își mențină performanțele pe întreaga durată de utilizare a produsului.

    Pentru a preveni ruperea unor componente care pot produce răniri, articolele trebuie să reziste la solicitările mecanice la care sunt supuse în timpul utilizării.

    Funcția de protecție

    Pentru a preveni sufocarea prin înecare, articolele trebuie astfel proiectate încât copilul să poată fi menținut numai în poziție șezândă. Proiectarea articolelor trebuie să ia în considerare datele antropometrice relevante pentru intervalul de vârste în cauză. Funcția de protecție trebuie să permită eliberarea cu ușurință a copilului în caz de pericol.

    Pericole ca urmare a acționării de către copil a dispozitivului de siguranță

    Pentru a preveni pericolele de înecare, este necesar ca dispozitivul de siguranță să nu poată fi acționat de copil sau printr-o mișcare involuntară a îngrijitorului.

    Atenționări specifice articolului

    Atenționările și instrucțiunile de utilizare trebuie să menționeze în mod clar următoarele:

    îngrijitorul trebuie să rămână permanent în contact cu copilul;

    înecarea poate surveni într-un timp foarte scurt și în apă foarte puțin adâncă (± 2 cm);

    articolul nu oferă măsuri de siguranță suplimentare în ceea ce privește pericolele asociate îmbăierii, existând deja cazuri de înecare în timpul îmbăierii cu țarcuri de îmbăiat.

    Atenționările și informațiile trebuie afișate într-un loc vizibil pe ambalaj, pe produs și la punctul de vânzare, iar acestea trebuie însoțite de pictograme.

    Eticheta de atenționare trebuie să fie rezistentă și trebuie să rămână vizibilă atunci când copilul este plasat în țarcul de îmbăiat.

    Îngrijitorii trebuie să primească informații referitoare la vârsta vulnerabilă a copiilor (de la naștere până la 9 luni).

    Igienă

    Articolele trebuie proiectate astfel încât ele să poată fi ușor spălate și uscate.

    Cerințe specifice de siguranță pentru suporturile pentru îmbăiat

    RISCURI: Principalul risc asociat produsului este înecarea.

    2.   CERINȚE DE SIGURANȚĂ

    1.   Cerințe de siguranță generale

    Articolele trebuie să nu pună în pericol siguranța sau sănătatea copiilor sau îngrijitorilor atunci când sunt utilizate în conformitate cu destinația lor sau atunci când sunt utilizate în mod previzibil, ținând seama de comportamentul obișnuit al copiilor. Trebuie luată în considerare abilitatea copilului și a îngrijitorilor acestuia, în special în cazul articolelor care, datorită funcției, dimensiunilor și caracteristicilor lor, sunt destinate copiilor mai mici de 9 luni. Etichetele aplicate pe articole sau pe ambalajele acestora, precum și instrucțiunile de utilizare care le însoțesc trebuie să atragă atenția utilizatorilor sau îngrijitorilor asupra pericolelor și riscurilor de vătămare inerente legate de utilizarea articolelor și asupra modului de a le evita.

    2.   Cerințe de siguranță specifice

    Cerințe chimice

    Suporturile pentru îmbăiat destinate sugarilor trebuie să fie în conformitate cu legislația UE.

    Proprietăți ignifuge și termice

    Pentru a preveni riscul de opărire cu apă fierbinte de la robinet, îngrijitorii trebuie să primească instrucțiuni de verificare a temperaturii apei și de împiedicare a accesului copilului la robinet.

    Proprietăți fizice și mecanice

    Pericole de imobilizare cauzate de spații și deschizături

    Articolele trebuie astfel proiectate și fabricate încât să se prevină prinderea degetelor.

    Strangulare

    Articolele trebuie astfel proiectate și fabricate încât să se prevină strangularea.

    Pericole de cădere

    Pentru a reduce riscul de cădere care ar putea duce la înecare, articolul și piesa sa de fixare pe cadă trebuie să reziste la forțe interne și externe exercitate de copil care ar putea cauza răsturnarea. În special, este necesar ca articolul să nu se răstoarne atunci când copilul se apleacă în orice direcție, încearcă să se ridice sau împinge scaunul.

    Pericole de sufocare prin înghițire

    Pentru a reduce riscul de sufocare prin înghițire, este necesar ca articolul să nu conțină piese mici care pot fi detașate prin forța pe care o poate aplica un copil și care pot încăpea în gura unui copil. Pentru a reduce riscul de sufocare prin înghițire, este necesar ca materialele de umplere care constituie un pericol de sufocare prin înghițire să nu poată deveni accesibile atunci când sunt supuse unei forțe pe care o poate exercita un copil, în special prin mușcare.

    Pericole de asfixiere

    Este necesar ca articolul să nu conțină abțibilduri de plastic care pot fi detașate de forța pe care o poate exercita un copil și nici orice alte folii impermeabile aplicate pe suportul pentru îmbăiat care pot acoperi atât nasul, cât și gura, constituind astfel un pericol de asfixiere. Este necesar ca ambalajul care conține articolele să nu constituie un risc de asfixiere prin obstrucția căilor aeriene de la nivelul gurii și nasului.

    Pericole de înghițire

    Pentru a reduce riscul de înghițire, este necesar ca articolul să nu conțină piese separate sau piese mici care pot fi detașate prin forța pe care o poate aplica un copil și care pot ajunge în esofag.

    Muchii periculoase

    Muchiile accesibile, în special muchiile care vin în contact direct cu pielea copilului, trebuie astfel proiectate încât să se prevină lacerațiile și rănirile.

    Integritatea structurală

    Pentru a preveni căderea sau ruperea unor componente care pot produce răniri, articolele trebuie să reziste la solicitările mecanice la care sunt supuse în timpul utilizării. Pentru evitarea degradării componentelor care pot produce răniri, materialul utilizat la fabricarea căzilor și țarcurilor de îmbăiat trebuie să aibă caracteristici care să mențină calitatea produsului pe durata vieții, în special ținând cont de variațiile termice.

    Atenționări specifice articolului

    Atenționările și instrucțiunile de utilizare trebuie să menționeze în mod clar următoarele:

    îngrijitorul trebuie să rămână permanent în contact cu copilul;

    înecarea poate surveni într-un timp foarte scurt și în apă foarte puțin adâncă (± 2 cm);

    nivelul maxim al apei pentru a preveni intrarea apei în gura copilului;

    articolul nu oferă măsuri de siguranță suplimentare în ceea ce privește pericolele asociate îmbăierii, existând deja cazuri de înecare în timpul îmbăierii cu suporturi pentru îmbăiat.

    Atenționările și informațiile trebuie afișate într-un loc vizibil pe ambalaj, pe produs și la punctul de vânzare, iar acestea trebuie însoțite de pictograme.

    Eticheta de atenționare trebuie să fie rezistentă și trebuie să rămână vizibilă atunci când copilul este plasat în suportul pentru îmbăiat.

    Îngrijitorii trebuie să primească informații referitoare la vârsta vulnerabilă a copiilor (de la naștere până la 9 luni).

    Igienă

    Articolele trebuie astfel proiectate încât să poată fi curățate și uscate cu ușurință.

    Cerințe specifice de siguranță pentru căzile pentru îmbăiat destinate sugarilor și suporturile acestora

    RISCURI: Principalele riscuri asociate produsului sunt înecarea și căderea în cazul în care cada pentru îmbăiat cade de pe suport.

    3.   CERINȚE DE SIGURANȚĂ

    1.   Cerințe de siguranță generale

    Articolele trebuie să nu pună în pericol siguranța sau sănătatea copiilor sau îngrijitorilor atunci când sunt utilizate în conformitate cu destinația lor sau atunci când sunt utilizate în mod previzibil, ținând seama de comportamentul obișnuit al copiilor. Trebuie luată în considerare abilitatea copilului și a îngrijitorilor acestuia, în special în cazul articolelor care, datorită funcției, dimensiunilor și caracteristicilor lor, sunt destinate copiilor mai mici de 12 luni. Etichetele aplicate pe articole sau pe ambalajele acestora, precum și instrucțiunile de utilizare care le însoțesc trebuie să atragă atenția utilizatorilor sau îngrijitorilor asupra pericolelor și riscurilor de vătămare inerente legate de utilizarea articolelor și asupra modului de a le evita.

    2.   Cerințe de siguranță specifice

    Cerințe chimice

    Căzile pentru îmbăiat destinate sugarilor și suporturile acestora trebuie să fie în conformitate cu legislația UE.

    Proprietăți ignifuge și termice

    Pentru a preveni riscul de opărire cu apă fierbinte de la robinet, îngrijitorii trebuie să primească instrucțiuni de verificare a temperaturii apei și de împiedicare a accesului copilului la robinet.

    Proprietăți fizice și mecanice

    Pericole de imobilizare cauzate de spații și deschizături

    Articolele trebuie astfel proiectate și fabricate încât să se prevină, pe cât posibil, prinderea degetelor.

    Strangulare

    Articolele trebuie astfel proiectate și fabricate încât să se prevină strangularea.

    Pericole cauzate de părți mobile

    Articolele proiectate să se plieze trebuie să dispună de un mecanism de pliere care nu poate fi activat de copil sau din greșeală de către îngrijitor. Este necesar ca ridicarea produsului să nu fie posibilă fără activarea mecanismului de blocare. Schimbarea poziției ca urmare a mișcărilor copilului, în special când acesta își modifică centrul de greutate, trebuie împiedicată.

    Pericole de cădere

    Pentru a preveni o stabilitate inadecvată, cada și suportul acesteia trebuie astfel proiectate și fabricate încât acestea să poată suporta atât greutatea copilului, cât și a apei de îmbăiere. Cada și suportul acesteia trebuie să nu se răstoarne sub acțiunea solicitărilor provocate de mișcările copilului sau de mișcările involuntare ale îngrijitorului. În special, este necesar ca articolul să nu se răstoarne atunci când copilul se apleacă în orice direcție sau când acesta încearcă să se ridice.

    Pericole de sufocare prin înghițire

    Pentru a reduce riscul de sufocare prin înghițire, este necesar ca articolul să nu conțină piese mici care pot fi detașate prin forța pe care o poate aplica un copil și care pot încăpea în gura unui copil. Pentru a reduce riscul de sufocare prin înghițire, este necesar ca materialele de umplere care constituie un pericol de sufocare prin înghițire să nu poată deveni accesibile atunci când sunt supuse unei forțe pe care o poate exercita un copil, în special prin mușcare.

    Pericole de asfixiere

    Este necesar ca articolul să nu conțină abțibilduri de plastic care pot fi detașate de forța pe care o poate exercita un copil și nici orice alte folii impermeabile aplicate pe cada pentru îmbăiat care pot acoperi atât nasul, cât și gura, constituind astfel un pericol de asfixiere. Este necesar ca ambalajul care conține articolele să nu constituie un risc de asfixiere prin obstrucția căilor aeriene de la nivelul gurii și nasului.

    Pericole de înghițire

    Pentru a reduce riscul de înghițire, este necesar ca articolul să nu conțină piese separate sau piese mici care pot fi detașate prin forța pe care o poate aplica un copil și care pot încăpea în esofag.

    Muchii periculoase

    Muchiile accesibile, în special muchiile care vin în contact direct cu pielea copilului, trebuie astfel proiectate încât să se prevină lacerațiile și rănirile.

    Integritatea structurală

    Pentru a preveni ruperea sau cedarea unor componente care pot produce răniri, articolul trebuie să reziste la solicitările mecanice la care sunt supuse în timpul utilizării. Pentru a preveni degradarea componentelor care pot provoca răniri, materialul utilizat la fabricarea căzilor pentru îmbăiat și a suporturilor acestora trebuie să aibă caracteristici care să-i mențină performanța pe durata de viață a produsului, luând în considerare în special variațiile de temperatură.

    Pericole rezultate din combinarea a două elemente separate

    Dispozitivul care fixează cada pe suport trebuie să poată suporta solicitările mecanice la care acestea sunt supuse în timpul utilizării. Pentru suporturile și căzile vândute separat, atenționările și instrucțiunile de utilizare trebuie să specifice produsele care pot fi utilizate împreună cu acestea.

    Atenționări specifice articolului

    Atenționările și instrucțiunile de utilizare trebuie să menționeze în mod clar următoarele:

    îngrijitorul trebuie să rămână permanent în contact cu copilul;

    înecarea poate surveni într-un timp foarte scurt și în apă foarte puțin adâncă (± 2 cm);

    articolele nu oferă măsuri de siguranță suplimentare în ceea ce privește pericolele asociate îmbăierii, existând deja cazuri de înecare în căzi pentru îmbăiat.

    Atenționările și informațiile trebuie afișate într-un loc vizibil pe ambalaj, pe produs și la punctul de vânzare, iar acestea trebuie însoțite de pictograme.

    Eticheta de atenționare trebuie să fie rezistentă și trebuie să rămână vizibilă atunci când copilul este plasat în cada pentru îmbăiat.

    Îngrijitorii trebuie să primească informații referitoare la vârsta vulnerabilă a copiilor (sub 12 luni).

    Căzile pentru îmbăiat trebuie să aibă o atenționare care să împiedice îngrijitorii să instaleze cada la înălțime, de exemplu pe masă.

    Igienă

    Articolele trebuie astfel proiectate încât să poată fi spălate și uscate cu ușurință.


    Top