EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007L0033

Directiva 2007/33/CE a Consiliului din 11 iunie 2007 privind combaterea nematozilor cu chisturi ai cartofului și de abrogare a Directivei 69/465/CEE

JO L 156, 16.6.2007, p. 12–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; abrogat prin 32016R2031

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2007/33/oj

16.6.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 156/12


DIRECTIVA 2007/33/CE A CONSILIULUI

din 11 iunie 2007

privind combaterea nematozilor cu chisturi ai cartofului și de abrogare a Directivei 69/465/CEE

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Parlamentului European,

întrucât:

(1)

De la adoptarea Directivei 69/465/CEE a Consiliului din 8 decembrie 1969 privind combaterea nematodului auriu al cartofului (1) s-au înregistrat evoluții semnificative în nomenclatura, caracteristicile biologice și epidemiologia speciilor și populațiilor de nematozi cu chisturi ai cartofului și în modul de repartizare a acestora.

(2)

Nematozii cu chisturi ai cartofului [Globodera pallida (Stone) Behrens (populații europene) și Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens (populații europene)] sunt cunoscuți ca organisme dăunătoare pentru cartofi.

(3)

Dispozițiile Directivei 69/465/CEE au fost reexaminate și, în urma acestei reexaminări, au fost considerate insuficiente. Prin urmare, se impune adoptarea unor dispoziții mai cuprinzătoare.

(4)

Dispozițiile ar trebui să ia în considerare faptul că este nevoie de investigații oficiale care să garanteze că pe terenurile pe care sunt cultivați sau depozitați cartofii de sămânță destinați producției de culturi semincere de cartofi și anumite plante destinate producției de material de însămânțare nu există nematozi cu chisturi ai cartofului.

(5)

Ar trebui efectuate controale oficiale pe terenurile utilizate pentru producția de cartofi, altele decât cele utilizate pentru producția de culturi semincere de cartofi, pentru a determina distribuția nematozilor cu chisturi ai cartofului.

(6)

Ar trebui stabilite proceduri de prelevare și de testare pentru efectuarea acestor investigații și controale oficiale.

(7)

Ar trebui luate în considerare mijloacele de răspândire a agentului patogen.

(8)

Dispozițiile ar trebui să ia în considerare faptul că controlul nematozilor cu chisturi ai cartofului se face în mod tradițional prin rotația culturilor, fiind cunoscut faptul că absența culturii de cartofi pe o perioadă de mai mulți ani reduce în mod semnificativ populația de nematozi. Rotația culturilor a fost suplimentată recent prin utilizarea de soiuri de cartofi rezistenți.

(9)

De asemenea, statele membre ar trebui să poată lua măsuri suplimentare sau mai stricte, după caz, cu condiția să nu existe nicio piedică în calea circulației cartofilor pe teritoriul Comunității, cu excepția cazului în care se prevede astfel în Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a organismelor dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (2). Astfel de măsuri ar trebui notificate Comisiei și celorlalte state membre.

(10)

Prin urmare, Directiva 69/465/CEE ar trebui abrogată.

(11)

Întrucât obiectivele prezentei directive, și anume determinarea repartizării nematozilor cu chisturi ai cartofului, pentru prevenirea răspândirii și pentru combaterea acestora, nu pot fi realizate în suficientă măsură de statele membre și, prin urmare, pot fi realizate mai bine la nivel comunitar datorită dimensiunii și efectelor acțiunii propuse, Comunitatea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității stabilit în același articol, prezenta directivă nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestor obiective.

(12)

Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentei directive ar trebui adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor de exercitare a competențelor de executare conferite Comisiei (3),

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

CAPITOLUL I

OBIECT ȘI DEFINIȚII

Articolul 1

Prezenta directivă stabilește măsurile care trebuie luate de către statele membre împotriva Globodera pallida (Stone) Behrens (populații europene) și Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens (populații europene), denumite în continuare „nematozi cu chisturi ai cartofului”, în vederea determinării repartizării acestora, pentru prevenirea răspândirii și controlului acestora.

Articolul 2

În sensul prezentei directive se aplică următoarele definiții:

(a)

„oficial” sau „în mod oficial” înseamnă stabilit, autorizat sau efectuat de către organismele oficiale responsabile ale unui stat membru, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) litera (g) din Directiva 2000/29/CE;

(b)

„soiuri de cartofi rezistenți” înseamnă soiurile care după cultivare inhibă în mod semnificativ dezvoltarea unei anumite populații de nematozi cu chisturi ai cartofului;

(c)

„investigație” înseamnă o procedură metodică de stabilire a prezenței nematozilor cu chisturi ai cartofului pe suprafața unui teren;

(d)

„control” înseamnă o procedură metodică efectuată pe parcursul unei perioade determinate pentru stabilirea repartiției nematozilor cu chisturi ai cartofului pe teritoriul unui stat membru.

Articolul 3

(1)   Organismele oficiale responsabile ale unui stat membru stabilesc definiția unui teren în sensul prezentei directive, pentru a asigura omogenitatea condițiilor fitosanitare pe suprafața unui teren în ceea ce privește riscul de apariție a unor nematozi cu chisturi ai cartofului. În acest scop, aceste organisme iau în considerare principii științifice și statistici sănătoase, caracteristicile biologice ale nematozilor cu chisturi ai cartofului, cultivarea terenului și sistemele de producție specifice ale plantelor gazdă pentru nematozii cu chisturi ai cartofului de pe teritoriul statului membru respectiv. Criteriile detaliate pentru definirea unui teren sunt comunicate în mod oficial Comisiei și celorlalte state membre.

(2)   Pot fi adoptate dispoziții suplimentare cu privire la criteriile de definire a unui teren, în conformitate cu procedura menționată la articolul 17 alineatul (2).

CAPITOLUL II

DEPISTAREA

Articolul 4

(1)   Statele membre dispun efectuarea de investigații oficiale pentru depistarea nematozilor cu chisturi ai cartofului pe terenurile pe suprafața cărora urmează să fie cultivate sau depozitate plantele enumerate la anexa I, destinate producției de material de însămânțare, sau cartofii de sămânță destinați producției de culturi semincere de cartofi.

(2)   Investigația oficială prevăzută la alineatul (1) se efectuează în perioada dintre strânsul ultimei recolte de pe teren și plantarea plantelor sau a cartofilor de sămânță menționați la alineatul (1). Aceasta poate fi efectuată mai devreme, caz în care se pun la dispoziție probele documentate ale rezultatelor investigației respective, care confirmă că nu au fost depistați nematozi cu chisturi ai cartofului, iar cartofii și celelalte plante gazdă enumerate la punctul 1 din anexa I nu erau prezente în momentul investigației și nici nu au fost cultivate după investigație.

(3)   Rezultatele altor investigații oficiale decât cele menționate la alineatul (1) și efectuate înainte de 1 iulie 2010 pot fi considerate probe în sensul alineatului (2).

(4)   În cazul în care organismele oficiale responsabile ale unui stat membru au stabilit că nu există niciun risc de răspândire a nematozilor cu chisturi ai cartofului, investigația oficială menționată la alineatul (1) nu este necesară pentru:

(a)

plantarea plantelor enumerate la anexa I, destinate producției de material de însămânțare care urmează să fie utilizate în același loc de producție situat într-o zonă definită în mod oficial;

(b)

plantarea cartofilor de sămânță, destinați culturilor semincere de cartofi care urmează să fie utilizate în același loc de producție situat într-o zonă definită în mod oficial;

(c)

plantarea plantelor enumerate la punctul 2 din anexa I, destinate producției de material de însămânțare, în cazul în care plantele recoltate urmează să facă obiectul măsurilor aprobate oficial menționate la secțiunea III(A) din anexa III.

(5)   Statele membre se asigură că rezultatele investigațiilor menționate la alineatele (1) și (3) sunt înregistrate oficial și sunt puse la dispoziția Comisiei.

Articolul 5

(1)   În cazul terenurilor pe suprafața cărora urmează să fie cultivați sau depozitați cartofi de sămânță sau plante enumerate la punctul 1 din anexa I, destinate producției de material de însămânțare, investigația oficială menționată la articolul 4 alineatul (1) cuprinde proceduri de prelevare și testare pentru depistarea nematozilor cu chisturi ai cartofului în conformitate cu anexa II.

(2)   În cazul terenurilor pe suprafața cărora urmează să fie cultivate sau depozitate plantele enumerate la punctul 2 din anexa I destinate producției de material de însămânțare, investigația oficială menționată la articolul 4 alineatul (1) cuprinde proceduri de prelevare și testare pentru depistarea nematozilor cu chisturi ai cartofului în conformitate cu anexa II sau verificări astfel cum se prevede la secțiunea I din anexa III.

Articolul 6

(1)   Statele membre iau măsurile necesare astfel încât controalele oficiale să fie efectuate și pe terenurile utilizate pentru producția de cartofi, pe lângă cele destinate producției de culturi semincere de cartofi, în vederea determinării repartizării nematozilor cu chisturi ai cartofului.

(2)   Controalele oficiale cuprind proceduri de prelevare și testare pentru depistarea nematozilor cu chisturi ai cartofului în conformitate cu punctul 2 din anexa II și se efectuează în conformitate cu secțiunea II din anexa III.

(3)   Rezultatele controalelor oficiale sunt notificate în scris Comisiei în conformitate cu secțiunea II din anexa III.

Articolul 7

În cazul în care, în urma investigației oficiale menționate la articolul 4 alineatul (1) și a celorlalte investigații oficiale menționate la articolul 4 alineatul (3), nu sunt depistați nematozi cu chisturi ai cartofului, organismele oficiale responsabile ale statului membru respectiv se asigură că această informație este înregistrată în mod oficial.

Articolul 8

(1)   Atunci când pe parcursul investigației oficiale menționate la articolul 4 alineatul (1) se constată infestarea unui teren cu nematozi cu chisturi ai cartofului, organismele oficiale responsabile ale statului membru respectiv se asigură că această informație este înregistrată în mod oficial.

(2)   Atunci când pe parcursul controlului oficial menționat la articolul 6 alineatul (1) se constată infestarea unui teren cu nematozi cu chisturi ai cartofului, organismele oficiale responsabile ale statului membru respectiv se asigură că această informație este înregistrată în mod oficial.

(3)   Cartofii sau plantele enumerate la anexa I care provin de pe un teren care a fost înregistrat oficial ca fiind infestat cu nematozi cu chisturi ai cartofului în conformitate cu alineatul (1) sau (2) din prezentul articol, sau care au intrat în contact cu solul în care au fost depistați nematozi cu chisturi ai cartofului, sunt în mod oficial declarate contaminate.

CAPITOLUL III

MĂSURI DE COMBATERE

Articolul 9

(1)   Statele membre dispun ca pe suprafața unui teren care a fost înregistrat în mod oficial ca fiind infestat în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau articolul 8 alineatul (2):

(a)

să nu fie plantați cartofi destinați producției de culturi semincere de cartofi, și

(b)

să nu fie plantată sau depozitată niciuna dintre plantele enumerate la anexa I, destinate replantării. Cu toate acestea, plantele enumerate la punctul 2 din anexa I pot fi plantate pe terenul respectiv, cu condiția ca aceste plante să facă obiectul unor măsuri aprobate oficial în conformitate cu secțiunea III(A) din anexa III, astfel încât să nu existe niciun risc identificabil de răspândire a nematozilor cu chisturi ai cartofului.

(2)   În cazul terenurilor care urmează să fie utilizate pentru plantarea cartofilor, în afara celor destinate producției de culturi semincere de cartofi, înregistrate în mod oficial ca fiind infestate, în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) sau (2), organismele oficiale responsabile din statele membre dispun ca aceste terenuri să facă obiectul unui program oficial de combatere care vizează cel puțin suprimarea nematozilor cu chisturi ai cartofului.

Programul prevăzut la alineatul (2) din prezentul articol ia în considerare sistemele specifice de producție și de comercializare ale plantelor gazdă pentru nematozii cu chisturi ai cartofului din statul membru respectiv, caracteristicile populațiilor prezente de nematozi cu chisturi ai cartofului, utilizarea soiurilor de cartofi rezistenți cu cel mai înalt grad de rezistență disponibile în conformitate cu secțiunea I din anexa IV și alte măsuri, după caz. Acest program este notificat în scris Comisiei și celorlalte state membre în vederea garantării unor nivele comparabile de asigurare între statele membre.

Gradul de rezistență al altor soiuri de cartofi în afară de cele deja notificate în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Directiva 69/465/CEE este cuantificat conform baremului standard de punctare prevăzut la secțiunea I din anexa IV din prezenta directivă. Testarea rezistenței se desfășoară în conformitate cu protocolul prevăzut la secțiunea II din anexa IV din prezenta directivă.

Articolul 10

(1)   Statele membre dispun ca pentru cartofii sau plantele enumerate la anexa I care au fost desemnate ca fiind contaminate în conformitate cu articolul 8 alineatul (3):

(a)

în cazul cartofilor de sămânță și al plantelor gazdă enumerați la punctul 1 din anexa I, aceștia se cultivă numai dacă au fost decontaminați sub supravegherea organismelor oficiale responsabile ale statului membru respectiv, prin aplicarea unei metode corespunzătoare adoptate în conformitate cu alineatul (2) din prezentul articol, pe baza unor dovezi științifice conform cărora nu există niciun risc de răspândire a nematozilor cu chisturi ai cartofului;

(b)

în cazul cartofilor destinați prelucrării industriale sau sortării, aceștia fac obiectul unor măsuri aprobate oficial, în conformitate cu secțiunea III(B) din anexa III;

(c)

în cazul plantelor enumerate la punctul 2 din anexa I, acestea se plantează numai dacă au făcut obiectul unor măsuri aprobate oficial în conformitate cu secțiunea III(A) din anexa III, astfel încât să nu mai fie contaminate.

(2)   Specificațiile metodelor menționate la alineatul (1) litera (a) din prezentul articol se adoptă în conformitate cu procedura menționată la articolul 17 alineatul (2).

Articolul 11

(1)   Fără a aduce atingere articolului 16 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE, statele membre dispun ca suspiciunea de apariție sau prezența confirmată a unor nematozi cu chisturi ai cartofului pe teritoriul lor, rezultând dintr-o defecțiune sau o modificare a eficacității unui soi de cartof rezistent, care are legătură cu o modificare neobișnuită a componenței speciilor de nematozi, a patotipurilor sau a grupului de virulență să fie raportată organismelor oficiale responsabile ale acestora.

(2)   Pentru toate cazurile raportate în conformitate cu alineatul (1), statele membre prevăd ca speciile de nematozi cu chisturi ai cartofului și, după caz, patotipul sau grupul de virulență respectiv să fie investigate și confirmate prin aplicarea metodelor corespunzătoare.

(3)   Detaliile privind confirmările la care se face referire la alineatul (2) sunt transmise în scris Comisiei și celorlalte state membre anual până la 31 decembrie.

(4)   Metodele corespunzătoare menționate la alineatul (2) din prezentul articol pot fi adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 17 alineatul (2).

Articolul 12

Anual, până la 31 ianuarie, statele membre notifică în scris Comisiei și celorlalte state membre o listă cu toate soiurile noi de cartofi pe care le-au descoperit prin testări oficiale ca fiind rezistente la nematozii cu chisturi ai cartofului. Acestea precizează speciile, patotipurile, grupurile de virulență sau populațiile la care sunt rezistente aceste soiuri, gradul de rezistență și anul stabilirii acesteia.

Articolul 13

În cazul în care, după luarea măsurilor aprobate oficial la care se face referire la secțiunea III(C) din anexa III, nu se confirmă prezența nematozilor cu chisturi ai cartofului, organismele oficiale responsabile din statul membru respectiv se asigură că registrul oficial menționat la articolul 4 alineatul (5), articolul 8 alineatele (1) și (2) este actualizat și că sunt revocate orice restricții impuse terenului.

Articolul 14

Fără a aduce atingere articolelor 3 și 5 din Directiva 2000/29/CE, statele membre pot autoriza derogări de la măsurile prevăzute la articolele 9 și 10 din prezenta directivă în conformitate cu dispozițiile stabilite de Directiva 95/44/CE a Comisiei din 26 iulie 1995 de stabilire a condițiilor în care anumite organisme dăunătoare, plante, produse din plante și alte elemente enumerate în anexele I-V din Directiva 77/93/CEE a Consiliului pot fi introduse și puse în circulație în Comunitate sau în anumite zone protejate ale acesteia, pentru testări sau în scopuri științifice și pentru lucrări pe selecții de soiuri de plante (4), pentru testări sau în scopuri științifice și pentru lucrări pe selecții de soiuri de plante.

CAPITOLUL IV

DISPOZIȚII GENERALE ȘI FINALE

Articolul 15

Statele membre pot adopta în privința producției proprii măsuri suplimentare sau mai stricte necesare pentru combaterea nematozilor cu chisturi ai cartofului sau pentru prevenirea răspândirii acestora, în măsura în care sunt în conformitate cu Directiva 2000/29/CE.

Aceste măsuri sunt notificate în scris Comisiei și celorlalte state membre.

Articolul 16

Modificările la anexe, care urmează să fie aduse în contextul evoluției cunoștințelor științifice sau tehnice, se adoptă în conformitate cu procedura menționată la articolul 17 alineatul (2).

Articolul 17

(1)   Comisia este asistată de Comitetul permanent pentru sănătatea plantelor, denumit în continuare „comitetul”.

(2)   În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 și 7 din Decizia 1999/468/CE.

Termenul prevăzut la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se fixează la trei luni.

Articolul 18

(1)   Până la 30 iunie 2010 statele membre adoptă și publică actele cu putere de lege și actele administrative necesare în vederea respectării prezentei directive. Statele membre comunică de îndată Comisiei textele acestor dispoziții, precum și un tabel de corespondență între aceste dispoziții și prezenta directivă.

Statele membre aplică aceste dispoziții de la 1 iulie 2010.

Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 19

Directiva 69/465/CEE se abrogă de la 1 iulie 2010.

Articolul 20

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Luxemburg, 11 iunie 2007.

Pentru Consiliu,

Președintele

H. SEEHOFER


(1)  JO L 323, 24.12.1969, p. 3. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Actul de aderare din 1994.

(2)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2006/35/CE a Comisiei (JO L 88, 25.3.2006, p. 9).

(3)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2006/512/CE (JO L 200, 22.7.2006, p. 11).

(4)  JO L 184, 3.8.1995, p. 34. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 97/46/CE a Comisiei (JO L 204, 31.7.1997, p. 43).


ANEXA I

Lista plantelor menționate la articolul 4 alineatele (1), (2) și (4), articolul 5 alineatele (1) și (2), articolul 8 alineatul (3), articolul 9 alineatul (1) litera (b) și articolul 10 alineatul (1)

1.

Plante gazdă cu rădăcini:

 

Capsicum spp.,

 

Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw.,

 

Solanum melongena L.

2.

(a)

Alte plante cu rădăcini:

 

Allium porrum L.,

 

Beta vulgaris L.,

 

Brassica spp.,

 

Fragaria L.,

 

Asparagus officinalis L.

(b)

Bulbii, tuberculii și rizomii care nu fac obiectul măsurilor aprobate oficial menționate la secțiunea III(A) din anexa III, cultivați în sol și destinați plantării, în afara celor care prezintă dovada pe ambalaj sau prin alte mijloace că sunt destinați comercializării către consumatori finali, care nu sunt implicați în producția profesională de plante sau de flori tăiate, aparținând speciilor:

 

Allium ascalonicum L.,

 

Allium cepa L.,

 

Dahlia spp.,

 

Gladiolus Tourn. Ex L.,

 

Hyacinthus spp.,

 

Iris spp.,

 

Lilium spp.,

 

Narcissus L.,

 

Tulipa L.


ANEXA II

1.

Cu referire la prelevarea și testarea pentru investigațiile oficiale menționate la articolul 5 alineatele (1) și (2):

(a)

prelevarea cuprinde o prelevare de sol cu o rată standard de cel puțin 1 500 ml sol/ha colectată de preferință de la cel puțin 100 de cuiburi/ha, pe raza unei grile dreptunghiulare cu o lățime de cel puțin 5 metri și o lungime de maxim 20 metri între punctele de prelevare care acoperă întreg terenul. Întregul eșantion se utilizează pentru o examinare aprofundată, și anume extracție de chisturi, identificarea speciilor și, după caz, determinarea patotipului/grupului de virulență;

(b)

testarea cuprinde metodele de extracție a nematozilor cu chisturi ai cartofului descrise în procedurile fitosanitare corespunzătoare sau protocoalele de diagnostic pentru Globodera pallida și Globodera rostochiensis: standarde EPPO.

2.

În ceea ce privește prelevarea și testarea pentru controalele oficiale menționate la articolul 6 alineatul (2):

(a)

prelevarea constă în:

procedura de prelevare descrisă la punctul 1 cu o rată minimă de prelevare de sol de cel puțin 400 ml/ha;

sau

prelevarea concentrată de cel puțin 400 ml de sol după examinarea vizuală a rădăcinilor, în cazul în care apar simptome vizibile;

sau

prelevarea după recoltă a cel puțin 400 ml de sol în care au fost cultivați cartofii, cu condiția ca terenul pe care au fost cultivați să poată fi identificat;

(b)

testarea constă în procedura menționată la punctul 1.

3.

Prin derogare, rata de prelevare standard menționată la punctul 1 poate fi redusă la minimum 400 ml de sol/ha cu condiția:

(a)

să existe probe documentate că niciunul dintre soiurile de cartofi sau alte plante gazdă enumerate la punctul 1 din anexa I nu a fost cultivat și nu a fost prezent pe terenul respectiv pe o perioadă de șase ani înainte de investigația oficială;

sau

(b)

să nu fi fost depistați nematozi cu chisturi ai cartofului pe parcursul ultimelor două investigații oficiale succesive prin prelevări de 1 500 ml sol/ha și după primele investigații oficiale să nu fi fost cultivat niciun soi de cartof sau de altă plantă gazdă dintre cele enumerate la punctul 1 din anexa I, în afara celor pentru care se solicită o investigație oficială în conformitate cu articolul 4 alineatul (1);

sau

(c)

să nu fi fost depistați, pe parcursul ultimei investigații oficiale, nematozi cu chisturi ai cartofului sau nematozi cu chisturi ai cartofului fără conținut viu care trebuie să fi constat în eșantioane de cel puțin 1 500 ml sol/ha și de la ultima investigație oficială să nu fi fost cultivat pe terenul respectiv niciun soi de cartof sau de altă plantă gazdă dintre cele enumerate la punctul 1 din anexa I, în afara celor pentru care se solicită o investigație oficială în conformitate cu articolul 4 alineatul (1).

Rezultatele altor investigații oficiale efectuate înainte de 1 iulie 2010 pot fi considerate investigații oficiale în conformitate cu literele (b) și (c).

4.

Prin derogare, rata de prelevare menționată la punctele 1 și 3 poate fi redusă în cazul terenurilor care depășesc 8 ha și respectiv 4 ha:

(a)

în cazul ratei standard menționate la punctul 1, primele 8 ha sunt prelevate la rata specificată în acel alineat, însă aceasta poate fi redusă pentru fiecare hectar suplimentar la minimum 400 ml sol/ha;

(b)

în cazul ratei reduse menționate la punctul 3, primele 4 ha sunt prelevate la rata specificată în acel alineat, însă aceasta poate fi redusă mai mult, pentru fiecare hectar suplimentar, la minimum 200 ml sol/ha.

5.

Utilizarea unui eșantion de dimensiuni reduse, conform mențiunii de la punctele 3 și 4, poate fi continuată în investigațiile oficiale următoare menționate la articolul 4 alineatul (1) până când sunt depistați nematozii cu chisturi ai cartofului pe terenul în cauză.

6.

Prin derogare, dimensiunea standard a eșantionului de sol menționat la punctul 1 poate fi redusă la minimum 200 ml sol/ha, cu condiția ca terenul să fie situat într-o zonă declarată necontaminată de nematozi cu chisturi ai cartofului și care este desemnată, întreținută și controlată în conformitate cu standardele internaționale pentru măsuri fitosanitare. Detaliile cu privire la astfel de zone sunt notificate oficial în scris Comisiei și celorlalte state membre.

7.

În toate cazurile, dimensiunea minimă a unui eșantion de sol este de 100 de ml sol/teren.


ANEXA III

SECȚIUNEA I

VERIFICAREA

Referitor la articolul 5 alineatul (2), investigația oficială menționată la articolul 4 alineatul (1) stabilește ca în momentul verificării să fie îndeplinite unul dintre următoarele criterii:

să nu existe un istoric al prezenței nematozilor cu chisturi ai cartofului în ultimii 12 ani, pe baza rezultatelor testărilor aprobate oficial;

sau

prezentarea unui istoric al culturilor din care să reiasă că niciunul dintre soiurile de cartofi sau de alte plante gazdă dintre cele enumerate la punctul 1 din anexa I nu a fost cultivat pe terenul respectiv în ultimii 12 ani.

SECȚIUNEA II

CONTROALE

Controalele oficiale menționate la articolul 6 alineatul (1) se efectuează pe cel puțin 0,5 % din suprafața utilizată în anul respectiv pentru producția de cartofi, pe lângă cele destinate producției de culturi semincere de cartofi. Rezultatele controalelor sunt notificate Comisiei până la 1 aprilie pentru perioada precedentă de douăsprezece luni.

SECȚIUNEA III

MĂSURI OFICIALE

(A)

Măsurile aprobate oficial, menționate la articolul 4 alineatul (4) litera (c), articolul 9 alineatul (1) litera (b), articolul 10 alineatul (1) litera (c) și la alineatul 2b din anexa I, sunt următoarele:

1.

dezinfestarea prin metode corespunzătoare, astfel încât să nu existe niciun risc identificabil de răspândire a nematozilor cu chisturi ai cartofului;

2.

eliminarea solului prin spălare sau periere până când nu mai există practic nicio particulă de sol, astfel încât să nu existe niciun risc identificabil de răspândire a nematozilor cu chisturi ai cartofului.

(B)

Măsurile aprobate oficial, menționate la articolul 10 alineatul (1) litera (b), constau în dotarea unei instalații de prelucrare sau de sortare cu proceduri de eliminare a deșeurilor corespunzătoare și aprobate oficial, pentru care s-a stabilit că nu există niciun risc de răspândire a nematozilor cu chisturi ai cartofului.

(C)

Măsurile aprobate oficial la care se face trimitere la articolul 13 constau într-o re-prelevare oficială a terenului înregistrat oficial ca fiind infestat, conform mențiunii de la articolul 8 alineatul (1) sau (2) și în testarea printr-una dintre metodele specificate la anexa II, după o perioadă de minimum 6 ani începând de la confirmarea fără echivoc a prezenței nematozilor cu chisturi ai cartofului, sau de la creșterea ultimei culturi de cartofi. Această perioadă poate fi redusă la minimum 3 ani, în cazul în care au fost luate măsuri corespunzătoare de control aprobate în mod oficial.


ANEXA IV

SECȚIUNEA I

GRADUL DE REZISTENȚĂ

Gradul de sensibilitate a cartofilor la nematozii cu chisturi ai cartofului este cuantificat în funcție de următorul barem standard de punctare în conformitate cu articolul 9 alineatul (2).

Nota 9 indică gradul de rezistență cel mai ridicat.

Sensibilitate relativă (%)

Punctaj

< 1

9

1,1-3

8

3,1-5

7

5,1-10

6

10,1-15

5

15,1-25

4

25,1-50

3

50,1-100

2

> 100

1

SECȚIUNEA II

PROTOCOL PENTRU TESTAREA REZISTENȚEI

1.

Testarea are loc într-o instalație de carantină, fie afară, în sere, sau în camere climatizate.

2.

Testările se fac în vase care conțin cel puțin un litru de sol fiecare (sau de substrat corespunzător).

3.

Temperatura solului pe parcursul testării nu depășește 25 °C și se asigură alimentarea corespunzătoare cu apă.

4.

Atunci când se plantează un soi de testare sau de control se utilizează un fragment de cartof cu un ochi pentru fiecare soi de testare sau de control. Se recomandă eliminarea tuturor tulpinilor, cu excepția uneia.

5.

Soiul de cartofi „Désirée” este utilizat în fiecare test ca soiul de control cu sensibilitate standard. Soiurile de control cu sensibilitate maximă care au relevanță la nivel local pot fi introduse sub formă de verificări interne. Soiul de control cu sensibilitate standard poate fi schimbat în cazul în care studiul arată că există alte soiuri mai potrivite ori mai accesibile.

6.

Următoarele populații standard de nematozi cu chisturi ai cartofului sunt utilizate contra patotipurilor Ro1, Ro5, Pa1 și Pa3:

 

Ro1: populația Ecosse

 

Ro5: populația Harmerz

 

Pa1: populația Scottish

 

Pa3: populația Chavornay

Pot fi introduse și alte populații de nematozi cu chisturi ai cartofului cu relevanță la nivel local.

7.

Identitatea populației standard utilizate este verificată prin utilizarea metodelor corespunzătoare. Se recomandă utilizarea în experimentele de testare a cel puțin două soiuri rezistente sau a două clone cu standarde diferențiale a căror capacitate de rezistență este cunoscută.

8.

Inocularea de nematozi cu chisturi ai cartofului (populație inițială Pi) este formată în total din 5 ouă și puieți contagioși pe ml de sol. Se recomandă ca numărul de nematozi cu chisturi ai cartofului care trebuie inoculați pe ml de sol să fie determinat în cadrul experimentelor de eclozare. Nematozii cu chisturi ai cartofului pot fi inoculați sub formă de chisturi sau combinați sub formă de ouă și puieți în suspensie.

9.

Viabilitatea conținutului chistului de nematozi cu chisturi ai cartofului utilizat ca sursă de inoculare este de cel puțin 70 %. Se recomandă ca chisturile să aibă o vârstă cuprinsă între 6 și 24 de luni și să fie păstrate cel puțin 4 luni la o temperatură de 4 °C chiar înainte de utilizare.

10.

Se utilizează cel puțin 4 dubluri (vase) pentru fiecare combinație de populație de nematozi cu chisturi ai cartofului și de soi de cartof supus testării. Se recomandă utilizarea a cel puțin 10 dubluri pentru soiul de control cu sensibilitate standard.

11.

Durata testării este de cel puțin 3 luni, iar maturitatea femelelor în creștere este verificată înainte de întreruperea experimentului.

12.

Chisturile din nematozii cu chisturi ai cartofului din cele 4 dubluri sunt extrase și numărate separat pentru fiecare vas.

13.

Populația finală (Pf) de la sfârșitul testului de rezistență din soiul de control cu sensibilitate standard este determinată prin numărarea tuturor chisturilor de la toate dublurile și a ouălor și a puieților de la cel puțin 4 dubluri.

14.

Se ajunge la un factor de înmulțire de cel puțin 20 × (Pf/Pi) la soiul de control cu sensibilitate standard.

15.

Coeficientul de variație (CV) al soiului de control cu sensibilitate standard nu depășește 35 %.

16.

Sensibilitatea relativă a soiului de cartofi supus testării față de soiul de control cu sensibilitate standard este determinată și exprimată sub formă de procent prin aplicarea următoarei formule:

Pfsoiul testat/Pfsoiul de control cu sensibilitate standard × 100 %.

17.

În cazul în care un soi de cartofi testat prezintă o sensibilitate relativă de peste 3 %, numărarea chisturilor este suficientă. În cazurile în care sensibilitatea relativă este sub 3 %, pe lângă chisturi sunt numărate și ouăle și puieții.

18.

În cazul în care rezultatele testelor din primul an indică o sensibilitate maximă a unui soi față de un patotip, nu este necesară repetarea testelor în anul următor.

19.

Rezultatele testelor sunt confirmate de cel puțin un alt experiment efectuat în alt an. Media aritmetică a sensibilității relative din cei 2 ani este utilizată pentru obținerea punctajului în conformitate cu baremul standard de punctare.


Top