Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006L0025

    Directiva 2006/25/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 aprilie 2006 privind cerințele minime de securitate și de sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de agenții fizici (radiații optice artificiale) [A nouăsprezecea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE]

    JO L 114, 27.4.2006, p. 38–59 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 26/07/2019

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2006/25/oj

    05/Volumul 08

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    235


    32006L0025


    L 114/38

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DIRECTIVA 2006/25/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

    din 5 aprilie 2006

    privind cerințele minime de securitate și de sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de agenții fizici (radiații optice artificiale) [A nouăsprezecea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE]

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene și, în special, articolul 137 alineatul (2) al acestuia,

    având în vedere propunerea Comisiei (1), prezentată după consultarea Comitetului consultativ pentru securitatea și sănătatea la locul de muncă,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (2),

    după consultarea Comitetului Regiunilor,

    hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (3), având în vedere proiectul comun aprobat de comitetul de conciliere la 31 ianuarie 2006,

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu tratatul, Consiliul poate adopta, prin intermediul directivelor, cerințe minime în scopul de a promova îmbunătățirea, în special, a condițiilor de muncă, pentru a garanta un nivel mai bun de protecție a sănătății și a securității lucrătorilor. Aceste directive trebuie să evite impunerea unor constrângeri administrative, financiare și juridice care ar împiedica înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).

    (2)

    Comunicarea Comisiei privind programul său de acțiune referitor la punerea în aplicare a Cartei comunitare a drepturilor sociale fundamentale ale lucrătorilor prevede stabilirea cerințelor minime de sănătate și de securitate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscurile generate de agenți fizici. În septembrie 1990, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind acest program de acțiune (4), invitând în special Comisia să elaboreze o directivă specială privind riscurile legate de zgomot și de vibrații, precum și de orice alt agent fizic de la locul de muncă.

    (3)

    Într-o primă etapă, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Directiva 2002/44/CE din 25 iunie 2002 privind cerințele minime de securitate și sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscurile generate de agenții fizici (vibrații) [a șaisprezecea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] (5). După aceea, Parlamentul European și Consiliul au adoptat, la 6 februarie 2003, Directiva 2003/10/CE privind cerințele minime de securitate și sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscurile generate de agenți fizici (zgomot) [a șaptesprezecea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] (6). Ulterior, Parlamentul European și Consiliul au adoptat, la 29 aprilie 2004, Directiva 2004/40/CE privind cerințele minime de securitate și de sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de agenți fizici (câmpuri electromagnetice) [a optsprezecea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] (7).

    (4)

    Este necesar în prezent să se introducă măsuri de protecție a lucrătorilor împotriva riscurilor legate de radiațiile optice din cauza incidenței acestora asupra sănătății și securității lucrătorilor, în special vătămările pe care le pot provoca ochilor și pielii. Aceste măsuri urmăresc nu numai să asigure protecția sănătății și securității fiecărui lucrător în parte, dar și să creeze o bază minimă de protecție pentru toți lucrătorii din Comunitate, cu scopul de a evita posibile denaturări ale concurenței.

    (5)

    Unul din obiectivele prezentei directive este depistarea în timp util a efectelor nocive asupra sănătății generate de expunerea la radiațiile optice.

    (6)

    Prezenta directivă stabilește cerințe minime; ea lasă deci statelor membre posibilitatea de a menține sau adopta dispoziții mai stricte legate de protecția lucrătorilor, în special prin stabilirea unor valori-limită de expunere mai joase. Aplicarea prezentei directive nu trebuie să servească la justificarea unei deteriorări a situației predominante în fiecare stat membru.

    (7)

    Un sistem de protecție împotriva pericolelor radiațiilor optice ar trebui să se limiteze la definirea, fără detalii inutile, a obiectivelor de atins, a principiilor de respectat și a valorilor fundamentale de utilizat, în scopul de a permite statelor membre să aplice cerințele minime în mod echivalent.

    (8)

    Nivelul expunerii la radiațiile optice poate fi redus mai eficient introducând unele măsuri preventive încă din faza concepției locurilor de muncă, precum și acordând prioritate reducerii riscului la sursă în momentul selectării echipamentelor, procedurilor și metodelor de lucru. Dispozițiile privind echipamentele și metodele de lucru contribuie astfel la protecția lucrătorilor care le utilizează. În conformitate cu principiile generale de prevenire stabilite la articolul 6 alineatul (2) din Directiva 89/391/CEE a Consiliului din 12 iunie 1989 privind punerea în aplicare de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și sănătății lucrătorilor la locul de muncă (8), măsurile de protecție colectivă au prioritate în raport cu măsurile de protecție individuală.

    (9)

    Este necesar ca angajatorii să se adapteze la progresul tehnic și la cunoștințele științifice privind riscurile legate de expunerea la radiații optice, în vederea îmbunătățirii securității și protecției sănătății lucrătorilor.

    (10)

    Deoarece prezenta directivă este o directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE, aceasta din urmă se aplică expunerii lucrătorilor la radiațiile optice, fără a aduce atingere dispozițiilor mai restrictive și/sau mai specifice cuprinse în prezenta directivă.

    (11)

    Prezenta directivă constituie o etapă concretă în cadrul realizării dimensiunii sociale a pieței interne.

    (12)

    Se poate realiza o abordare complementară pentru a promova principiile de îmbunătățire a reglementării și pentru a asigura un nivel ridicat de protecție în cazul în care produsele fabricate de producătorii de surse de radiații optice și de echipamente asociate sunt conforme cu standardele armonizate concepute pentru a proteja sănătatea și securitatea utilizatorilor împotriva riscurilor inerente ale acestor produse; în consecință, nu este necesar ca angajatorii să repete măsurile sau calculele efectuate deja de producător pentru a stabili conformitatea cu cerințele esențiale de securitate ale acestor echipamente, care sunt precizate în directivele comunitare aplicabile, cu condiția ca aceste echipamente să fi fost întreținute corespunzător și periodic.

    (13)

    Este necesar să se adopte măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentei directive în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor de exercitare a competențelor de executare conferite Comisiei (9).

    (14)

    Conformitatea cu valorile-limită de expunere ar trebui să furnizeze un nivel ridicat de protecție în raport cu efectele asupra sănătății care pot fi generate de expunerea la radiații optice.

    (15)

    Comisia ar trebui să întocmească un ghid practic care să ajute angajatorii, în special managerii de IMM, să înțeleagă mai bine dispozițiile tehnice ale prezentei directive. Comisia ar trebui să depună eforturi pentru a completa ghidul respectiv cât mai repede posibil în scopul de a facilita adoptarea de către statele membre a măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a prezentei directive.

    (16)

    În conformitate cu punctul 34 din Acordul interinstituțional „A legifera mai bine” (10), statele membre sunt încurajate să stabilească, pentru ele și în interesul Comunității, propriile tabele care ilustrează, în măsura în care este posibil, concordanța între prezenta directivă și măsurile de transpunere și să le facă publice,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    SECȚIUNEA I

    DISPOZIȚII GENERALE

    Articolul 1

    Obiectivul și domeniul de aplicare

    (1)   Prezenta directivă, care este a nouăsprezecea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE, stabilește cerințe minime privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor pentru sănătatea și securitatea lor generate sau care pot fi generate de expunerea la radiații optice artificiale la locul de muncă.

    (2)   Prezenta directivă se referă la riscurile pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor, generate de efectele novice pentru ochi și piele a expunerii la radiații optice artificiale.

    (3)   Directiva 89/391/CEE se aplică integral tuturor domeniilor menționate la alineatul (1), fără a aduce atingere dispozițiilor mai restrictive și/sau mai specifice cuprinse în prezenta directivă.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentei directive, se aplică următoarele definiții:

    (a)

    radiații optice: toate radiațiile electromagnetice cu lungimea de undă cuprinsă între 100 nm și 1 mm. Spectrul radiațiilor optice este divizat în radiații ultraviolete, radiații vizibile și radiații infraroșii:

    (i)

    radiații ultraviolete: radiațiile optice cu lungimea de undă cuprinsă între 100 nm și 400 nm. Spectrul ultraviolet este divizat în radiații UVA (315-400 nm), UVB (280-315 nm) și UVC (100-280 nm);

    (ii)

    radiații vizibile: radiațiile optice cu lungimea de undă cuprinsă între 380 nm și 780 nm;

    (iii)

    radiații infraroșii: radiațiile optice cu lungimea de undă cuprinsă între 780 nm și 1 mm. Spectrul infraroșu este divizat în radiații IRA (780-1 400 nm), IRB (1 400-3 000 nm) și IRC (3 000 nm-1 mm);

    (b)

    laser (amplificarea luminii printr-o emisie stimulată de radiații): orice dispozitiv care poate să producă sau să amplifice radiații electromagnetice cu lungimea de undă corespunzătoare radiațiilor optice, în special prin procedeul de emisie stimulată controlată;

    (c)

    radiații laser: radiațiile optice care provin de la un laser;

    (d)

    radiații incoerente: toate radiațiile optice, altele decât radiațiile laser;

    (e)

    valori-limită de expunere: limitele de expunere la radiațiile optice care sunt bazate direct pe efecte dovedite asupra sănătății și pe considerații biologice. Respectarea acestor limite va garanta protecția lucrătorilor expuși la surse artificiale de radiații optice împotriva oricărui efect nociv cunoscut asupra sănătății;

    (f)

    iluminare energetică (E) sau densitate de putere: puterea radiată incidentă pe unitate de suprafață pe o suprafață, exprimată în wați pe metru pătrat (W m-2);

    (g)

    expunere energetică (H): totalitatea iluminării energetice în raport cu timpul, exprimată în jouli pe metru pătrat (J m-2);

    (h)

    luminanță energetică (L): fluxul energetic sau puterea pe unitate de unghi solid și pe unitate de suprafață, exprimată în wați pe metru pătrat pe steradian (W m-2 sr-1);

    (i)

    nivel: combinația de iluminare energetică, expunere energetică și luminanță energetică la care este expus lucrătorul.

    Articolul 3

    Valori-limită de expunere

    (1)   Valorile-limită de expunere pentru radiațiile incoerente, altele decât cele emise de surse naturale de radiații optice, sunt stabilite în anexa I.

    (2)   Valorile-limită de expunere pentru radiațiile laser sunt stabilite în anexa II.

    SECȚIUNEA II

    OBLIGAȚIILE ANGAJATORILOR

    Articolul 4

    Determinarea expunerii și evaluarea riscurilor

    (1)   În îndeplinirea obligațiilor definite la articolul 6 alineatul (3) și la articolul 9 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE, angajatorul evaluează, în cazul lucrătorilor expuși la surse artificiale de radiații optice, și, dacă este necesar, măsoară și/sau calculează nivelurile de radiații optice la care pot fi expuși lucrătorii, în scopul de putea defini și pune în aplicare măsurile necesare pentru a reduce expunerea la limitele aplicabile. Metodologia utilizată la evaluare, măsurare și/sau calculare este conformă cu standardele Comisiei Electrotehnice Internaționale (CEI), în ceea ce privește radiațiile laser, și cu recomandările Comisiei Internaționale de Iluminat (CIE) și ale Comitetului European de Standardizare (CEN), în ceea ce privește radiațiile incoerente. În cazul în care se constată situații de expunere care nu sunt reglementate de aceste standarde și recomandări și până când vor fi disponibile standarde sau recomandări corespunzătoare la nivelul Comunității, evaluarea, măsurarea și/sau calcularea se efectuează în conformitate cu orientările de ordin științific stabilite la nivel național sau internațional. În cele două situații de expunere, evaluarea poate lua în considerare datele furnizate de către producătorii echipamentelor atunci când acestea din urmă fac obiectul unor directive comunitare relevante.

    (2)   Evaluarea, măsurarea și/sau calcularea prevăzute la alineatul (1) se planifică și se efectuează de către serviciile sau persoanele competente la intervale corespunzătoare, luând în considerare, în special, dispozițiile articolelor 7 și 11 din Directiva 89/391/CEE privind persoanele sau serviciile competente necesare, precum și consultarea și participarea lucrătorilor. Datele obținute din evaluarea, inclusiv măsurarea și/sau calcularea nivelului de expunere prevăzut la alineatul (1) se păstrează într-o formă care să permită consultarea acestora la o dată ulterioară.

    (3)   În conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din Directiva 89/391/CEE, angajatorul acordă o atenție deosebită, la evaluarea riscului, următoarelor elemente:

    (a)

    nivelul, tipul lungimilor de undă și durata expunerii la surse artificiale de radiație optică;

    (b)

    valorile-limită de expunere prevăzute la articolul 3 din prezenta directivă;

    (c)

    orice impact asupra sănătății și securității lucrătorilor care aparțin unor grupe de risc deosebit de sensibile;

    (d)

    orice impact eventual asupra sănătății și securității lucrătorilor rezultat din interacțiuni, la locul de muncă, între radiații optice și substanțe chimice fotosensibile;

    (e)

    orice impact indirect, precum pierderea temporară a vederii, o explozie sau un incendiu;

    (f)

    existența unor echipamente de schimb, proiectate pentru a reduce nivelul de expunere la razele optice artificiale;

    (g)

    informații corespunzătoare obținute în urma supravegherii sănătății, inclusiv informații publicate, în măsura posibilităților;

    (h)

    expunerea la mai multe surse de radiații optice artificiale;

    (i)

    clasificarea unui laser în conformitate cu standardul relevant al CEI și, în ceea ce privește sursele artificiale care pot provoca leziuni similare celor provocate de laserele din clasa 3B sau 4, orice clasificare similară;

    (j)

    informații furnizate de producătorii surselor de radiații optice și ai echipamentelor de lucru asociate în conformitate cu directivele comunitare aplicabile.

    (4)   Angajatorul dispune de o evaluare a riscului în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) litera (a) din Directiva 89/391/CEE și identifică măsurile care trebuie luate în conformitate cu articolele 5 și 6 din prezenta directivă. Evaluarea riscului se înregistrează pe un suport corespunzător, în conformitate cu legislația și practica națională; ea poate cuprinde elemente aduse de angajator pentru a scoate în evidență faptul că natura și amploarea riscului legat de radiațiile optice nu justifică o evaluare mai completă a riscului. Evaluarea riscului se actualizează periodic, în special atunci când s-au produs modificări semnificative în urma cărora ar putea deveni caducă sau când rezultatele supravegherii sănătății dovedesc necesitatea acesteia.

    Articolul 5

    Dispoziții în scopul evitării sau reducerii expunerii la riscuri

    (1)   Luând în considerare progresul tehnic și disponibilitatea măsurilor de control al riscului la sursă, riscurile legate de expunerea la radiații optice artificiale se elimină sau se reduc la minimum.

    Reducerea acestor riscuri legate de expunerea la radiații optice artificiale are la bază principiile generale de prevenire prevăzute de Directiva 89/391/CEE.

    (2)   Atunci când evaluarea riscului efectuată în conformitate cu articolul 4 alineatul (1), pentru lucrătorii expuși la surse artificiale de radiații optice, indică cea mai mică posibilitate de depășire a valorilor-limită de expunere, angajatorul elaborează și aplică un program de măsuri tehnice și/sau organizatorice destinate prevenirii expunerii peste valorile-limită, luând în considerare în special următoarele elemente:

    (a)

    alte metode de lucru care reduc riscul generat de radiațiile optice;

    (b)

    alegerea unor echipamente de lucru care să emită mai puține radiații optice, luând în considerare activitatea de efectuat;

    (c)

    măsuri tehnice care urmăresc reducerea emisiei de radiații optice, inclusiv, atunci când este necesar, utilizarea unor mecanisme de închidere de blindare sau a unor mecanisme similare de protecție a sănătății;

    (d)

    programe corespunzătoare de întreținere a echipamentelor de lucru, a locului de muncă și a sistemelor de la locul de muncă;

    (e)

    proiectarea și amenajarea locurilor de muncă;

    (f)

    limitarea duratei și nivelului expunerii;

    (g)

    punerea la dispoziție de echipamente corespunzătoare de protecție individuală;

    (h)

    instrucțiuni furnizate de producătorul echipamentelor, atunci când acestea fac obiectul unor directive comunitare relevante.

    (3)   Pe baza evaluării riscului, efectuată în conformitate cu articolul 4, se semnalizează corespunzător locurile de muncă în care lucrătorii pot fi expuși la niveluri de radiații optice care provin din surse artificiale și depășesc valorile-limită de expunere, în conformitate cu Directiva 92/58/CEE din 24 iunie 1992 privind cerințele minime pentru semnalizarea de securitate și/sau de sănătate la locul de muncă [a noua directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] (11). Aceste locuri trebuie delimitate, iar accesul la acestea trebuie limitat atunci când acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic și când există riscul depășirii valorilor-limită de expunere.

    (4)   Expunerea lucrătorilor nu trebuie în nici un caz să depășească valorile-limită de expunere. În cazul în care, în ciuda măsurilor luate de angajator pentru a se conforma prezentei directive în ceea ce privește sursele artificiale de radiații optice, expunerea depășește valorile-limită, angajatorul adoptă imediat măsuri pentru a reduce expunerea la un nivel mai mic decât valorile-limită. Angajatorul stabilește cauzele depășirii valorilor-limită de expunere și adaptează în consecință măsurile de protecție și de prevenire în scopul de a evita o nouă depășire.

    (5)   În conformitate cu articolul 15 din Directiva 89/391/CEE, angajatorul adaptează măsurile prevăzute de prezentul articol la nevoile lucrătorilor care aparțin unor grupe de risc deosebit de sensibile.

    Articolul 6

    Informarea și formarea lucrătorilor

    Fără a aduce atingere articolelor 10 și 12 din Directiva 89/391/CEE, angajatorul asigură informarea și formarea lucrătorilor care, la locul de muncă, sunt expuși riscului generat de radiații optice artificiale și/sau a reprezentanților acestora cu privire la rezultatele evaluării riscului prevăzută la articolul 4 din prezenta directivă, în special referitor la:

    (a)

    măsurile luate în aplicarea prezentei directive;

    (b)

    valorile-limită de expunere și riscurile potențiale asociate;

    (c)

    rezultatele evaluării, măsurării și/sau calculării nivelurilor de expunere la radiațiile optice artificiale, efectuate în conformitate cu articolul 4 din prezenta directivă, însoțite de o explicație a semnificației acestora și a riscurilor potențiale;

    (d)

    modul de depistare și semnalare a efectelor nocive a unei expuneri asupra sănătății;

    (e)

    condițiile în care lucrătorii au dreptul la supravegherea sănătății;

    (f)

    practicile profesionale sigure care reduc la minimum riscurile generate de o expunere;

    (g)

    utilizarea adecvată a echipamentelor corespunzătoare de protecție individuală.

    Articolul 7

    Consultarea și participarea lucrătorilor

    Consultarea și participarea lucrătorilor și/sau a reprezentanților acestora se desfășoară în conformitate cu articolul 11 din Directiva 89/391/CEE în ceea ce privește domeniile reglementate de prezenta directivă.

    SECȚIUNEA III

    DISPOZIȚII DIVERSE

    Articolul 8

    Supravegherea sănătății

    (1)   În scopul de a preveni și depista în timp util oricare efect dăunător sănătății, precum și de a preveni orice risc pentru sănătate pe termen lung și orice risc de boală cronică generate de expunerea la radiațiile optice, statele membre adoptă dispoziții pentru a asigura supravegherea corespunzătoare a sănătății lucrătorilor, în conformitate cu articolul 14 din Directiva 89/391/CEE.

    (2)   Statele membre se asigură că supravegherea sănătății este efectuată de către un doctor, un specialist în medicina muncii sau o autoritate medicală responsabilă cu supravegherea sănătății în conformitate cu legislația și practica națională.

    (3)   Statele membre adoptă dispozițiile necesare pentru a garanta, pentru fiecare lucrător care face obiectul supravegherii în conformitate cu alineatul (1), întocmirea și actualizarea unei fișe medicale individuale. Fișele medicale conțin un rezumat al rezultatelor supravegherii sănătății efectuată în acest mod. Acestea se păstrează într-o formă care să permită consultarea ulterioară, cu respectarea cerințelor de confidențialitate. Autoritatea competentă obține, la cerere, o copie a fișelor respective, cu respectarea cerințelor de confidențialitate. Angajatorul ia măsurile corespunzătoare pentru a garanta că doctorul, specialistul în medicina muncii sau autoritatea medicală responsabilă cu supravegherea sănătății, astfel cum au fost stabiliți de statele membre după caz, au acces la rezultatele evaluării riscului prevăzută la articolul 4 atunci când aceste rezultate pot fi utile supravegherii sănătății. La cererea sa, fiecare lucrător are acces la propriile fișe medicale individuale.

    (4)   În toate cazurile, atunci când se depistează o expunere peste valorile-limită, se propune un control medical lucrătorului sau lucrătorilor în cauză în conformitate cu legislația și practica națională. Acest control medical se efectuează, de asemenea, atunci când se constată, în urma supravegherii sănătății, că un lucrător suferă de o boală identificabilă sau prezintă efecte dăunătoare sănătății acestuia, iar un medic sau un specialist în medicina muncii consideră că această boală sau aceste efecte sunt cauzate de expunerea la radiații optice artificiale la locul de muncă. În cele două cazuri, atunci când se depășesc valorile-limită sau se depistează efecte dăunătoare sănătății (inclusiv boli):

    (a)

    lucrătorul este informat de medic sau de orice altă persoană cu calificare corespunzătoare cu privire la rezultatele sale personale. Acesta beneficiază în special de informații și de sfaturi privind orice măsură de supraveghere a sănătății căreia ar trebui să se supună la sfârșitul expunerii;

    (b)

    angajatorul este informat cu privire la elementele semnificative care rezultă din supravegherea sănătății, cu respectarea secretului medical;

    (c)

    angajatorul:

    revizuiește evaluarea riscurilor realizată în temeiul articolului 4;

    revizuiește măsurile pe care le adoptă în temeiul articolului 5 pentru a elimina sau reduce riscurile;

    ia în considerare avizul specialistului în medicina muncii, al oricărei alte persoane cu calificare corespunzătoare sau al autorității competente atunci când pune în aplicare orice măsură necesară pentru a elimina sau reduce riscul în conformitate cu articolul 5;

    organizează supravegherea medicală continuă și asigură reexaminarea stării de sănătate a oricărui alt lucrător care a suferit o expunere asemănătoare. În asemenea cazuri, medicul sau specialistul competent în medicina muncii sau autoritatea competentă pot propune ca persoanele expuse să fie supuse unui control medical.

    Articolul 9

    Sancțiuni

    Statele membre prevăd sancțiuni corespunzătoare care se aplică în cazul încălcării legislației naționale adoptate în conformitate cu prezenta directivă. Aceste sancțiuni trebuie să fie eficiente, proporționale și descurajante.

    Articolul 10

    Modificări tehnice

    (1)   Parlamentul European și Consiliul adoptă orice modificare a valorilor-limită de expunere care figurează în anexe în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 137 alineatul (2) din tratat.

    (2)   Modificările anexelor, de natură strict tehnică, ce iau în considerare:

    (a)

    adoptarea unor directive în domeniul armonizării tehnice și al standardizării referitoare la proiectarea, construirea, fabricarea sau realizarea echipamentelor de lucru și/sau a locului de muncă;

    (b)

    progresul tehnic, modificarea celor mai relevante standarde europene armonizate sau specificații internaționale și noile cunoștințe științifice despre expunerea la radiații optice la locul de muncă

    se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

    Articolul 11

    Comitetul

    (1)   Comisia este asistată de comitetul prevăzut la articolul 17 din Directiva 89/391/CEE.

    (2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 și 7 din Decizia 1999/468/CE, cu respectarea dispozițiilor articolului 8 din aceasta.

    Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabilește la trei luni.

    (3)   Comitetul își stabilește regulamentul de procedură.

    SECȚIUNEA IV

    DISPOZIȚII FINALE

    Articolul 12

    Rapoarte

    La fiecare cinci ani, statele membre prezintă Comisiei un raport privind aplicarea dispozițiilor prezentei directive, indicând punctele de vedere ale partenerilor sociali.

    La fiecare cinci ani, Comisia informează Parlamentul European, Consiliul, Comitetul Economic și Social European și Comitetul consultativ pentru securitate și sănătate la locul de muncă cu privire la conținutul acestor rapoarte, evaluările acestor rapoarte, evoluțiile intervenite în domeniul respectiv și orice altă acțiune care ar putea fi justificată în virtutea noilor cunoștințe științifice.

    Articolul 13

    Ghidul practic

    În scopul de a facilita aplicarea prezentei directive, Comisia întocmește un ghid practic privind dispozițiile de la articolele 4 și 5 și din anexele I și II.

    Articolul 14

    Transpunerea

    (1)   Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 27 aprilie 2010. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

    Atunci când statele membre adoptă dispozițiile, acestea conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

    (2)   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textul dispozițiilor de drept intern pe care le-au adoptat sau le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

    Articolul 15

    Intrarea în vigoare

    Prezenta directivă intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 16

    Destinatari

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Strasbourg, 5 aprilie 2006.

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    J. BORRELL FONTELLES

    Pentru Consiliu

    Președintele

    H. WINKLER


    (1)  JO C 77, 18.3.1993, p. 12 și

    JO C 230, 19.8.1994, p. 3.

    (2)  JO C 249, 13.9.1993, p. 28.

    (3)  Avizul Parlamentului European din 20 aprilie 1994 (JO C 128, 9.5.1994, p. 146), confirmat la 16 septembrie 1999 (JO C 54, 25.2.2000, p. 75), Poziția comună a Consiliului din 18 aprilie 2005 (JO C 172 E, 12.7.2005, p. 26) și Poziția Parlamentului European din 16 noiembrie 2005 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial). Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 14 februarie 2006 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 23 februarie 2006.

    (4)  JO C 260, 15.10.1990, p. 167.

    (5)  JO L 177, 6.7.2002, p. 13.

    (6)  JO L 42, 15.2.2003, p. 38.

    (7)  JO L 159, 30.4.2004, p. 1. Directivă rectificată prin JO L 184, 24.5.2004, p. 1.

    (8)  JO L 183, 29.6.1989, p. 1. Directivă astfel cum a fost modificată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).

    (9)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

    (10)  JO C 321, 31.12.2003, p. 1.

    (11)  JO L 245, 26.8.1992, p. 23.


    ANEXA I

    Radiații optice incoerente

    Valorile de expunere la radiațiile optice care sunt relevante din punct de vedere biofizic se pot calcula prin formulele enumerate în continuare. Formulele care trebuie utilizate se aleg în funcție de spectrul de radiații emis de sursă, iar rezultatele trebuie comparate cu valorile-limită de expunere corespunzătoare care figurează în tabelul 1.1. Pentru o sursă anumită de radiații optice, poate să fie relevantă mai mult de o valoare de expunere, deci mai mult de o limită de expunere corespunzătoare.

    Literele (a)-(o) trimit la rândurile corespunzătoare din tabelul 1.1.

    (a)

    Formula

    (Formula Hef se aplică numai lungimilor de undă cuprinse între 180 și 400 nm)

    (b)

    Formula

    (Formula HUVA se aplică numai lungimilor de undă cuprinse între 315 și 400 nm)

    (c), (d)

    Formula

    (Formula LB se aplică numai lungimilor de undă cuprinse între 300 și 700 nm)

    (e), (f)

    Formula

    (Formula EB se aplică numai lungimilor de undă cuprinse între 300 și 700 nm)

    (g)-(l)

    Formula

    (A se vedea tabelul 1.1 pentru valorile corespunzătoare ale lui λ1 și λ2)

    (m), (n)

    Formula

    (Formula EIR se aplică numai lungimilor de undă cuprinse între 780 și 3 000 nm)

    (o)

    Formula

    (Formula Hpiele se aplică numai lungimilor de undă cuprinse între 380 și 3 000 nm)

    În sensul prezentei directive, formulele menționate anterior se pot înlocui cu următoarele expresii și cu utilizarea valorilor discrete în conformitate cu tabelele de mai jos:

    (a)

    Formula

    și

    Formula

    (b)

    Formula

    și

    Formula

    (c), (d)

    Formula

     

    (e), (f)

    Formula

     

    (g)-(l)

    Formula

    (A se vedea tabelul 1.1 pentru valorile corespunzătoare ale lui λ1 și λ2)

    (m), (n)

    Formula

     

    (o)

    Formula

    și

    Formula

    Note:

    Ελ (λ, t), Ελ

    iluminare energetică spectrală sau densitate de putere spectrală: puterea radiată incidentă pe unitate de suprafață pe o suprafață, exprimată în wați pe metru pătrat pe nanometru [W m-2 nm-1]; valorile Ελ (λ, t) și Eλ fie provin din măsurări, fie sunt comunicate de producătorul echipamentului;

    Eef

    iluminare energetică eficace (gama UV): iluminare energetică calculată în interiorul gamei de lungime de undă UV cuprinsă între 180 și 400 nm, ponderată în funcție de lungimea de undă cu S (λ) și exprimată în wați pe metru pătrat [W m-2];

    H

    expunere energetică: integrala iluminării energetice în raport cu timpul, exprimată în jouli pe metru pătrat [J m-2];

    Hef

    expunere energetică eficace: expunerea energetică ponderată în funcție de lungimea de undă cu S (λ), exprimată în jouli pe metru pătrat [J m-2];

    EUVA

    iluminare energetică totală (UVA): iluminarea energetică calculată în interiorul gamei de lungime de undă UVA cuprinsă între 315 și 400 nm, exprimată în wați pe metru pătrat [W m-2];

    HUVA

    expunere energetică: integrala sau suma iluminării energetice în raport cu timpul și lungimea de undă calculată în interiorul gamei de lungime de undă UVA cuprinsă între 315 și 400 nm, exprimată în jouli pe metru pătrat [J m-2];

    S (λ)

    ponderare spectrală care ia în considerare raportul dintre lungimea de undă și efectele radiațiilor UV asupra ochilor și pielii (tabelul 1.2) [fără dimensiune];

    T, Δt

    timp, durată de expunere, exprimate în secunde [s];

    λ

    lungime de undă, exprimată în nanometri [nm];

    Δ λ

    lățimea benzii, exprimată în nanometri [nm], a intervalelor de calcul sau de măsurare;

    Lλ (λ), Lλ

    luminanță energetică spectrală a sursei exprimată în wați pe metru pătrat pe steradian pe nanometru [W m-2 sr-1 nm-1];

    R (λ)

    ponderare spectrală care ia în considerare raportul dintre lungimea de undă și leziunea oculară cauzată de efectul termic provocat de radiațiile vizibile și IRA (tabelul 1.3) [fără dimensiune];

    LR

    luminanță eficace (leziune provocată de efectul termic): luminanță calculată și ponderată în funcție de lungimea de undă cu R (λ), exprimată în wați pe metru pătrat pe steradian [W m-2 sr-1];

    B (λ)

    ponderare spectrală care ia în considerare raportul dintre lungimea de undă și leziunea oculară fotochimică provocată de lumina albastră (tabelul 1.3) [fără dimensiune];

    LB

    luminanță eficace (lumină albastră): luminanță calculată și ponderată în funcție de lungimea de undă cu B (λ), exprimată în wați pe metru pătrat pe steradian [W m-2 sr-1];

    EB

    iluminare energetică eficace (lumină albastră): iluminare energetică calculată și ponderată în funcție de lungimea de undă cu B (λ), exprimată în wați pe metru pătrat [W m-2];

    EIR

    iluminare energetică totală (leziune generată de efectul termic): iluminare energetică calculată în interiorul gamei de lungime de undă infraroșie cuprinsă între 780 și 3 000 nm, exprimată în wați pe metru pătrat [W m-2];

    Epiele

    iluminare energetică totală (vizibilă, IRA și IRB): iluminare energetică calculată în interiorul gamei de lungime de undă vizibilă și infraroșie cuprinsă între 380 și 3 000 nm, exprimată în wați pe metru pătrat [W m-2];

    Hpiele

    expunere energetică: integrala sau suma iluminării energetice în raport cu timpul și lungimea de undă, calculată în interiorul gamei de lungime de undă vizibilă și infraroșie cuprinsă între 380 și 3 000 nm, exprimată în jouli pe metru pătrat [J m-2];

    α

    unghi aparent: unghi subîntins de o sursă aparentă, așa cum este văzută într-un punct din spațiu, exprimat în miliradiani (mrad). Sursa aparentă este obiectul real sau virtual care formează cea mai mică imagine retiniană posibilă.

    Tabelul 1.1

    Valori-limită de expunere pentru radiațiile optice incoerente

    Index

    Lungimea de undă nm

    Valoarea-limită de expunere

    Unități

    Observații

    Partea corpului

    Risc

    a.

    180-400

    (UVA, UVB și UVC)

    Hef = 30

    Valoare zilnică 8 ore

    [J m-2]

     

    ochi cornee

    conjunctivă

    cristalin

    piele

    fotocheratită

    conjunctivită

    cataractogeneză

    eritem

    elastoză

    cancer de piele

    b.

    315-400

    (UVA)

    HUVA = 104

    Valoare zilnică 8 ore

    [J m-2]

     

    ochi cristalin

    cataractogeneză

    c.

    300-700

    (Lumină albastră) (1)

    Formula

    pentru t ≤ 10 000 s

    LB: [W m-2 sr-1]

    t: [secunde]

    pentru α ≥ 11 mrad

    ochi retină

    fotoretinită

    d.

    300-700

    (Lumină albastră) (1)

    LB = 100

    pentru t >10 000 s

    [W m-2 sr-1]

    e.

    300-700

    (Lumină albastră) (1)

    Formula

    pentru t ≤ 10 000 s

    EB: [W m-2]

    t: [secunde]

    pentru α < 11 mrad

    a se vedea nota (2)

    f.

    300-700

    (Lumină albastră) (1)

    EB = 0,01

    t >10 000 s

    [W m-2]

    g.

    380-1 400

    (Vizibil și IRA)

    Formula

    pentru t >10 s

    [W m-2 sr-1]

    Cα = 1,7 pentru

    α ≤ 1,7 mrad

    Cα = α pentru

    1,7 ≤ α ≤ 100 mrad

    Cα = 100 pentru

    α >100 mrad

    λ1 = 380; λ2 = 1 400

    ochi retină

    arsură retiniană

    h.

    380-1 400

    (Vizibil și IRA)

    Formula

    pentru 10 µs ≤ t ≤ 10 s

    LR: [W m-2 sr-1]

    t: [secunde]

    i.

    380-1 400

    (Vizibil și IRA)

    Formula

    pentru t < 10 µs

    [W m-2 sr-1]

    j.

    780-1 400

    (IRA)

    Formula

    pentru t >10 s

    [W m-2 sr-1]

    Cα = 11 pentru

    α ≤ 11 mrad

    Cα = α pentru

    11 ≤ α ≤ 100 mrad

    Cα = 100 pentru

    α >100 mrad

    (câmp de măsurare: 11 mrad)

    λ1 = 780; λ2 = 1 400

    ochi retină

    arsură retiniană

    k.

    780-1 400

    (IRA)

    Formula

    pentru 10 µs ≤ t ≤ 10 s

    LR: [W m-2 sr-1]

    t: [secunde]

    l.

    780-1 400

    (IRA)

    Formula

    pentru t < 10 µs

    [W m-2 sr-1]

    m.

    780-3 000

    (IRA și IRB)

    EIR = 18 000 t-0,75

    pentru t ≤ 1 000 s

    E: [W m-2]

    t: [secunde]

     

    ochi cornee

    cristalin

    arsură corneană

    cataractogeneză

    n.

    780-3 000

    (IRA și IRB)

    EIR = 100

    pentru t >1 000 s

    [W m-2]

     

    o.

    380-3 000

    (Vizibil, IRA și IRB)

    Hpiele = 20 000 t0,25

    pentru t < 10 s

    H: [J m-2]

    t: [secunde]

     

    piele

    arsură

    Tabelul 1.2

    S (λ) [fără dimensiune], 180 nm-400 nm

    λ în nm

    S (λ)

    λ în nm

    S (λ)

    λ în nm

    S (λ)

    λ în nm

    S (λ)

    λ în nm

    S (λ)

    180

    0,0120

    228

    0,1737

    276

    0,9434

    324

    0,000520

    372

    0,000086

    181

    0,0126

    229

    0,1819

    277

    0,9272

    325

    0,000500

    373

    0,000083

    182

    0,0132

    230

    0,1900

    278

    0,9112

    326

    0,000479

    374

    0,000080

    183

    0,0138

    231

    0,1995

    279

    0,8954

    327

    0,000459

    375

    0,000077

    184

    0,0144

    232

    0,2089

    280

    0,8800

    328

    0,000440

    376

    0,000074

    185

    0,0151

    233

    0,2188

    281

    0,8568

    329

    0,000425

    377

    0,000072

    186

    0,0158

    234

    0,2292

    282

    0,8342

    330

    0,000410

    378

    0,000069

    187

    0,0166

    235

    0,2400

    283

    0,8122

    331

    0,000396

    379

    0,000066

    188

    0,0173

    236

    0,2510

    284

    0,7908

    332

    0,000383

    380

    0,000064

    189

    0,0181

    237

    0,2624

    285

    0,7700

    333

    0,000370

    381

    0,000062

    190

    0,0190

    238

    0,2744

    286

    0,7420

    334

    0,000355

    382

    0,000059

    191

    0,0199

    239

    0,2869

    287

    0,7151

    335

    0,000340

    383

    0,000057

    192

    0,0208

    240

    0,3000

    288

    0,6891

    336

    0,000327

    384

    0,000055

    193

    0,0218

    241

    0,3111

    289

    0,6641

    337

    0,000315

    385

    0,000053

    194

    0,0228

    242

    0,3227

    290

    0,6400

    338

    0,000303

    386

    0,000051

    195

    0,0239

    243

    0,3347

    291

    0,6186

    339

    0,000291

    387

    0,000049

    196

    0,0250

    244

    0,3471

    292

    0,5980

    340

    0,000280

    388

    0,000047

    197

    0,0262

    245

    0,3600

    293

    0,5780

    341

    0,000271

    389

    0,000046

    198

    0,0274

    246

    0,3730

    294

    0,5587

    342

    0,000263

    390

    0,000044

    199

    0,0287

    247

    0,3865

    295

    0,5400

    343

    0,000255

    391

    0,000042

    200

    0,0300

    248

    0,4005

    296

    0,4984

    344

    0,000248

    392

    0,000041

    201

    0,0334

    249

    0,4150

    297

    0,4600

    345

    0,000240

    393

    0,000039

    202

    0,0371

    250

    0,4300

    298

    0,3989

    346

    0,000231

    394

    0,000037

    203

    0,0412

    251

    0,4465

    299

    0,3459

    347

    0,000223

    395

    0,000036

    204

    0,0459

    252

    0,4637

    300

    0,3000

    348

    0,000215

    396

    0,000035

    205

    0,0510

    253

    0,4815

    301

    0,2210

    349

    0,000207

    397

    0,000033

    206

    0,0551

    254

    0,5000

    302

    0,1629

    350

    0,000200

    398

    0,000032

    207

    0,0595

    255

    0,5200

    303

    0,1200

    351

    0,000191

    399

    0,000031

    208

    0,0643

    256

    0,5437

    304

    0,0849

    352

    0,000183

    400

    0,000030

    209

    0,0694

    257

    0,5685

    305

    0,0600

    353

    0,000175

     

     

    210

    0,0750

    258

    0,5945

    306

    0,0454

    354

    0,000167

     

     

    211

    0,0786

    259

    0,6216

    307

    0,0344

    355

    0,000160

     

     

    212

    0,0824

    260

    0,6500

    308

    0,0260

    356

    0,000153

     

     

    213

    0,0864

    261

    0,6792

    309

    0,0197

    357

    0,000147

     

     

    214

    0,0906

    262

    0,7098

    310

    0,0150

    358

    0,000141

     

     

    215

    0,0950

    263

    0,7417

    311

    0,0111

    359

    0,000136

     

     

    216

    0,0995

    264

    0,7751

    312

    0,0081

    360

    0,000130

     

     

    217

    0,1043

    265

    0,8100

    313

    0,0060

    361

    0,000126

     

     

    218

    0,1093

    266

    0,8449

    314

    0,0042

    362

    0,000122

     

     

    219

    0,1145

    267

    0,8812

    315

    0,0030

    363

    0,000118

     

     

    220

    0,1200

    268

    0,9192

    316

    0,0024

    364

    0,000114

     

     

    221

    0,1257

    269

    0,9587

    317

    0,0020

    365

    0,000110

     

     

    222

    0,1316

    270

    1,0000

    318

    0,0016

    366

    0,000106

     

     

    223

    0,1378

    271

    0,9919

    319

    0,0012

    367

    0,000103

     

     

    224

    0,1444

    272

    0,9838

    320

    0,0010

    368

    0,000099

     

     

    225

    0,1500

    273

    0,9758

    321

    0,000819

    369

    0,000096

     

     

    226

    0,1583

    274

    0,9679

    322

    0,000670

    370

    0,000093

     

     

    227

    0,1658

    275

    0,9600

    323

    0,000540

    371

    0,000090

     

     

    Tabelul 1.3

    B (λ), R (λ) [fără dimensiune], 380 nm-1 400 nm

    λ în nm

    B (λ)

    R (λ)

    300 ≤ λ < 380

    0,01

    380

    0,01

    0,1

    385

    0,013

    0,13

    390

    0,025

    0,25

    395

    0,05

    0,5

    400

    0,1

    1

    405

    0,2

    2

    410

    0,4

    4

    415

    0,8

    8

    420

    0,9

    9

    425

    0,95

    9,5

    430

    0,98

    9,8

    435

    1

    10

    440

    1

    10

    445

    0,97

    9,7

    450

    0,94

    9,4

    455

    0,9

    9

    460

    0,8

    8

    465

    0,7

    7

    470

    0,62

    6,2

    475

    0,55

    5,5

    480

    0,45

    4,5

    485

    0,32

    3,2

    490

    0,22

    2,2

    495

    0,16

    1,6

    500

    0,1

    1

    500 < λ ≤ 600

    100,02 · (450 - λ)

    1

    600 < λ≤ 700

    0,001

    1

    700 < λ ≤ 1 050

    100,002 · (700 - λ)

    1 050 < λ ≤ 1 150

    0,2

    1 150 < λ ≤ 1 200

    0,2 · 100,02 · (1 150 - λ)

    1 200 < λ≤ 1 400

    0,02


    (1)  Gama cuprinsă între 300 și 700 nm acoperă o parte din UVB, toate UVA și cea mai mare parte din radiațiile vizibile. Cu toate acestea, pericolele asociate sunt numite în mod curent „pericole legate de lumina albastră”. Lumina albastră propriu-zisă nu acoperă, cu aproximație, decât gama cuprinsă între 400 și 490 nm.

    (2)  Pentru fixarea privirii pe sursele foarte mici cu o amplitudine mai mică de 11 mrad, LB poate fi convertit în EB. În mod normal, aceasta nu se aplică decât instrumentelor oftalmologice sau ochiului stabilizat sub anestezie. Durata maximă în care se poate fixa o sursă se determină prin aplicarea următoarei formule: tmax = 100/EB, EB exprimându-se în W m-2. Datorită mișcărilor ochilor în timpul sarcinilor normale vizuale, această durată nu depășește 100 s.


    ANEXA II

    Radiații optice laser

    Valorile de expunere la radiațiile optice care sunt relevante din punct de vedere biofizic se pot calcula prin formulele enumerate în continuare. Formulele care trebuie utilizate se aleg în funcție de lungimea de undă și de durata radiației emise de sursă, iar rezultatele trebuie comparate cu valorile-limită de expunere corespunzătoare care figurează în tabelele 2.2, 2.3 și 2.4. Pentru o sursă anumită de radiații optice laser, poate să fie relevantă mai mult de o valoare de expunere, deci mai mult de o limită de expunere corespunzătoare.

    Coeficienții care se folosesc ca instrumente de calcul în tabelele 2.2, 2.3 și 2.4 sunt indicați în tabelul 2.5; corecțiile care se aplică expunerilor repetate figurează în tabelul 2.6.

    Formula

    Formula

    Note:

    dP

    putere exprimată în wați [W];

    dA

    suprafața exprimată în metri pătrați [m2];

    E (t), E

    iluminare energetică sau densitate de putere: puterea radiată incidentă pe unitatea de suprafață pe o suprafață, exprimată în general în wați pe metru pătrat [W m-2]. Valorile E(t), E fie provin din măsurări, fie sunt comunicate de producătorul echipamentului;

    H

    expunere energetică: integrala iluminării energetice în raport cu timpul, exprimată în jouli pe metru pătrat [J m-2];

    t

    timp, durată de expunere, exprimată în secunde [s];

    λ

    lungimea de undă, exprimată în nanometri [nm];

    γ

    unghiul de con de limitare a câmpului de măsurare, exprimat în miliradiani [mrad];

    γm

    câmp de măsurare, exprimat în miliradiani [mrad];

    α

    unghi aparent al unei surse, exprimat în miliradiani [mrad];

    diafragmă de limitare: suprafața circulară utilizată pentru a calcula media iluminării energetice și a expunerii energetice;

    G

    luminanță energetică integrată: integrala luminanței energetice pe o anumită durată de expunere, exprimată sub formă de energie radiantă pe unitatea de suprafață a unei suprafețe radiante și pe unghiul solid unitar de emitere, în jouli pe metru pătrat pe steradian [J m-2 sr-1].

    Tabelul 2.1

    Riscuri asociate radiațiilor

    Lungime de undă [nm]

    λ

    Regiune spectrală

    Organ atins

    Risc

    Tabel în care figurează valorile-limită de expunere

    180-400

    UV

    ochi

    leziune fotochimică și leziune termică

    2.2, 2.3

    180-400

    UV

    piele

    eritem

    2.4

    400-700

    vizibil

    ochi

    leziunea retinei

    2.2

    400-600

    vizibil

    ochi

    leziune fotochimică

    2.3

    400-700

    vizibil

    piele

    leziune termică

    2.4

    700-1 400

    IRA

    ochi

    leziune termică

    2.2, 2.3

    700-1 400

    IRA

    piele

    leziune termică

    2.4

    1 400-2 600

    IRB

    ochi

    leziune termică

    2.2

    2 600-106

    IRC

    ochi

    leziune termică

    2.2

    1 400-106

    IRB, IRC

    ochi

    leziune termică

    2.3

    1 400-106

    IRB, IRC

    piele

    leziune termică

    2.4

    Tabelul 2.2

    Valori-limită de expunere a ochiului la laser – Expunere de scurtă durată < 10 s

    Image

    Tabelul 2.3

    Valori-limită de expunere a ochiului la laser — Expunere de lungă durată > 10 s

    Image

    Tabelul 2.4

    Valorile-limită de expunere a pielii la laser

    Image

    Tabelul 2.5

    Factori de corecție aplicați și alți parametri de calcul

    Parametru utilizat de ICNIRP

    Gama spectrală valabilă (nm)

    Valoare

    CA

    λ < 700

    CA = 1,0

    700-1 050

    CA = 10 0,002 (λ - 700)

    1 050-1 400

    CA = 5,0

    CB

    400-450

    CB = 1,0

    450-700

    CB = 10 0,02 (λ - 450)

    CC

    700-1 150

    CC = 1,0

    1 150-1 200

    CC = 10 0,018 (λ - 1 150)

    1 200-1 400

    CC = 8,0

    T1

    λ < 450

    T1 = 10 s

    450-500

    T1 = 10 · [10 0,02 (λ - 450)] s

    λ > 500

    T1 = 100 s

    Parametru utilizat de ICNIRP

    Valabil pentru efectele biologice

    Valoare

    αmin

    toate efectele termice

    αmin = 1,5 mrad

    Parametru utilizat de ICNIRP

    Gamă unghiulară valabilă (mrad)

    Valoare

    CE

    α < αmin

    CE = 1,0

    αmin < α < 100

    CE = α/αmin

    α > 100

    CE = α2/(αmin · αmax) mrad cu αmax = 100 mrad

    T2

    α < 1,5

    T2 = 10 s

    1,5 < α < 100

    T2 = 10 · [10 (α - 1,5) / 98,5] s

    α > 100

    T2 = 100 s

    Parametru utilizat de ICNIRP

    Interval temporal valabil de expunere (s)

    Valoare

    γ

    t ≤ 100

    γ = 11 mrad

    100 < t < 104

    γ = 1,1 t 0,5 [mrad]

    t > 104

    γ = 110 mrad

    Tabelul 2.6

    Corecția pentru expunerea repetitivă

    Fiecare din următoarele trei norme generale ar trebui aplicată pentru toate expunerile repetitive generate de sistemele de laser pulsat repetitiv sau de sistemele de scanare laser:

    1.

    expunerea care rezultă dintr-un singur impuls într-o serie de impulsuri nu depășește valoarea-limită de expunere pentru un impuls unic cu această durată de impuls;

    2.

    expunerea care rezultă dintr-un grup de impulsuri (sau subgrup de impulsuri dintr-o serie) eliberate într-un timp t nu depășește valoarea-limită de expunere pentru timpul t;

    3.

    expunerea care rezultă dintr-un impuls unic într-un grup de impulsuri nu depășește valoarea-limită de expunere pentru un impuls unic, multiplicată cu un factor de corecție termică cumulată Cp = N-0,25, în care N este numărul de impulsuri. Prezenta normă nu se aplică decât la limitele de expunere destinate protejării împotriva unei leziuni termice, atunci când toate impulsurile eliberate în mai puțin de Tmin sunt considerate ca un impuls unic.

    Parametru

    Gama spectrală valabilă (nm)

    Valoare sau descriere

    Tmin

    315 < λ ≤ 400

    Tmin = 10 -9 s (= 1 ns)

    400 < λ ≤ 1 050

    Tmin = 18 · 10 -6 s (= 18 μs)

    1 050 < λ ≤ 1 400

    Tmin = 50 · 10 -6 s (= 50 μs)

    1 400 < λ ≤ 1 500

    Tmin = 10 -3 s (= 1 ms)

    1 500 < λ ≤ 1 800

    Tmin = 10 s

    1 800 < λ ≤ 2 600

    Tmin = 10 -3 s (= 1 ms)

    2 600 < λ ≤ 106

    Tmin = 10 -7 s (= 100 ns)


    Top