Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0693

    Decizia Comisiei din 13 octombrie 2006 de modificare a Deciziei 2005/393/CE în ceea ce privește condițiile aplicabile circulației din sau prin anumite zone de restricție stabilite pentru febra catarală ovină [notificată cu numărul C(2006) 4813]Text cu relevanță pentru SEE.

    JO L 283, 14.10.2006, p. 52–58 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 142M, 5.6.2007, p. 294–300 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2007; abrogare implicită prin 32007R1266

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/693/oj

    03/Volumul 76

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    67


    32006D0693


    L 283/52

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 13 octombrie 2006

    de modificare a Deciziei 2005/393/CE în ceea ce privește condițiile aplicabile circulației din sau prin anumite zone de restricție stabilite pentru febra catarală ovină

    [notificată cu numărul C(2006) 4813]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2006/693/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 2000/75/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2000 de stabilire a dispozițiilor specifice privind măsurile de combatere și de eradicare a febrei catarale ovine sau a bolii limbii albastre (1), în special articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf, articolul 8 alineatul (3), articolele 11 și 12 și articolul 19 al doilea paragraf,

    întrucât:

    (1)

    Directiva 2000/75/CE stabilește normele de control și măsurile de combatere a febrei catarale ovine în Comunitate, în special stabilirea de zone de protecție și de supraveghere, precum și interdicția de scoatere a animalelor din aceste zone.

    (2)

    Decizia 2005/393/CE a Comisiei din 23 mai 2005 privind zonele de protecție și de supraveghere pentru febra catarală ovină și condițiile aplicabile circulației din sau prin aceste zone (2) prevede delimitarea marilor zone geografice în care statele membre trebuie să stabilească zone de protecție și de supraveghere („zone de restricție”) pentru febra catarală ovină.

    (3)

    În conformitate cu Directiva 2000/75/CE, de îndată ce se confirmă oficial prezența virusului febrei catarale ovine într-o exploatație, se aplică anumite restricții pe o rază de 20 de kilometri în jurul exploatației infectate. Aceste restricții cuprind în special interzicerea circulației animalelor sensibile la boală din și către exploatațiile situate pe această rază („interdicția de circulație”). Directiva în cauză prevede derogări de la interdicția de circulație a animalelor în zona de protecție.

    (4)

    Prin urmare, este necesar să se autorizeze circulația, în interiorul zonei de restricție, a animalelor din exploatațiile aflate sub interdicția de circulație, pentru transportul direct până la un abator. În consecință, ar trebui modificată Decizia 2005/393/CE, pentru a permite circulația de acest tip.

    (5)

    Ținând seama de anumite practici agricole, este necesar, de asemenea, să se prevadă anumite condiții prin care să se reducă, pe cât posibil, riscul de transmitere a virusului atunci când animalele provenite din exploatații aflate sub interdicția de circulație sunt transferate către anumite exploatații din interiorul zonei de restricție, din care nu pot ieși decât în scopul sacrificării. De asemenea, este necesar să se modifice Decizia 2005/393/CE pentru a se prevedea condițiile în cauză.

    (6)

    Articolul 4 din Decizia 2005/393/CE prevede, în prezent, că autoritatea competentă poate autoriza derogări de la interdicția de ieșire pentru transporturile de animale dintr-o zonă de restricție, în vederea sacrificării imediate în același stat membru, sub rezerva evaluării riscurilor de la caz la caz și în anumite condiții. Cu toate acestea, respectiva dispoziție nu prevede în prezent ca derogările de la interdicția de ieșire să fie condiționate de rezultatul favorabil al evaluării riscurilor. Este oportun și mai transparent să se solicite ca aceste derogări să fie acordate doar în urma unui rezultat favorabil al evaluării riscurilor.

    (7)

    Derogarea de la interdicția de ieșire pentru animalele care părăsesc zonele de restricție în scopul comerțului intracomunitar, prevăzută în prezent la articolul 5 alineatul (1) din Decizia 2005/393/CE, este însoțită de condițiile de sănătate animală aplicabile circulației interne spre o exploatație, prevăzute la articolul 3 din decizie, și de acordul prealabil al statului membru de destinație.

    (8)

    În scopul consecvenței, condițiile de sănătate animală prevăzute la articolul 4 din Decizia 2005/393/CE pentru derogarea de la interdicția de ieșire pentru circulația internă a animalelor în vederea sacrificării, precum și acordul prealabil al statului membru de destinație ar trebui să se aplice și în cazul derogării de la interdicția de ieșire pentru animalele destinate sacrificării directe într-un alt stat membru.

    (9)

    Dispozițiile din anexa II la Decizia 2005/393/CE referitoare la circulația, din zone de restricție, a animalelor din speciile sensibile la febra catarală ovină, precum și a materialului seminal, a ovulelor și a embrionilor acestora ar trebui să fie în conformitate cu condițiile prevăzute în capitolul 2.2.13 din Codul Internațional de Sănătate a Animalelor Terestre al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE).

    (10)

    Schimburile intracomunitare de material seminal congelat care respectă condițiile menționate în anexa II la Decizia 2005/393/CE nu ar trebui să necesite acordul prealabil al statului membru de destinație, dat fiind că testele efectuate după colectare permit verificarea cu certitudine a prezenței bolii la animalul donator.

    (11)

    Franța și Germania au informat Comisia cu privire la necesitatea de a adapta zonele de restricție legate de aceste state. În consecință, este necesar să se modifice anexa I la Decizia 2005/393/CE.

    (12)

    Prin urmare, este necesar să se modifice Decizia 2005/393/CE în consecință.

    (13)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Decizia 2005/393/CE se modifică după cum urmează:

    1.

    Articolul 2a se înlocuiește cu textul următor:

    „Articolul 2a

    Derogare de la interdicția de circulație

    Prin derogare de la articolul 6 alineatul (1) litera (c) din Directiva 2000/75/CE, următoarele animale sunt scutite de interdicția de circulație:

    (a)

    animalele destinate transportului direct până la un abator situat în zona de restricție din jurul exploatației de expediere;

    (b)

    animalele destinate unei exploatații care este situată în zona de restricție din jurul exploatației de expediere și

    (i)

    pe o rază de 20 km în jurul unei exploatații infectate

    sau

    (ii)

    în afara unei raze de 20 km din jurul unei exploatații infectate, sub rezerva următoarelor condiții:

    acordul prealabil al autorităților competente din locul în care se află exploatațiile de expediere și de destinație și respectarea eventualelor garanții de sănătate animală impuse de respectivele autorități cu privire la măsurile destinate să împiedice propagarea virusului febrei catarale ovine și să protejeze animalele împotriva atacurilor vectorilor

    sau

    efectuarea unui test de identificare a agentului etiologic, în conformitate cu secțiunea A punctul 1 litera (c) din anexa II, al cărui rezultat este negativ, asupra unui eșantion prelevat în termen de 48 de ore de la expedierea animalului în cauză, care trebuie să fi fost protejat împotriva oricărui atac al vectorilor cel puțin din momentul prelevării respectivului eșantion și care nu trebuie să părăsească exploatația de destinație decât în vederea sacrificării directe.”

    2.

    La articolul 3, teza introductivă a alineatului (3) se înlocuiește cu următorul text:

    „Atunci când, într-o zonă importantă din punct de vedere epidemiologic a zonelor de restricție, au trecut mai mult de patruzeci de zile de la data la care vectorul a încetat să mai fie activ, autoritatea competentă acordă derogări de la interdicția de ieșire pentru următoarele tipuri de circulație internă:”.

    3.

    La articolul 4, teza introductivă și litera (a) se înlocuiesc cu următorul text:

    „Autoritatea competentă acordă derogări de la interdicția de ieșire pentru transporturile de animale dintr-o zonă de restricție în vederea sacrificării imediate în interiorul aceluiași stat membru, în cazul în care:

    (a)

    s-a efectuat o evaluare a riscurilor, de la caz la caz, cu rezultate favorabile, cu privire la contactul posibil între animale și vectori în timpul transportului spre abator, ținând seama de:”.

    4.

    Articolul 5 se modifică după cum urmează:

    (a)

    alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   Autoritatea competentă acordă derogări de la interdicția de ieșire pentru circulația animalelor, a materialului seminal, a ovulelor și a embrionilor acestora din zonele de restricție, în scopul comerțului intracomunitar, în cazul în care:

    (a)

    animalele, precum și materialul seminal, ovulele și embrionii acestora îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 3 sau 4 și în cazul în care

    (b)

    cu excepția materialului seminal congelat, statul membru de destinație își dă în prealabil acordul cu privire la transportul respectiv.”;

    (b)

    se adaugă următorul alineat (3):

    „(3)   Prezentul articol nu se aplică circulației animalelor efectuate în conformitate cu derogarea prevăzută la articolul 2a.”

    5.

    Anexele I și II se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 13 octombrie 2006.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 327, 22.12.2000, p. 74. Directivă, astfel cum a fost modificată prin Actul de aderare din 2003.

    (2)  JO L 130, 24.5.2005, p. 22. Decizie, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2006/633/CE (JO L 258, 21.9.2006, p. 7).


    ANEXĂ

    I.   Anexa I la Decizia 2005/393/CE se modifică după cum urmează:

    1.

    Lista zonelor de restricție aflate în zona F (serotipul 8)și care se referă la Germania se înlocuiește cu următorul text:

    „Germania:

    Hessen

    Întregul teritoriu al landului:

    Saxonia Inferioară

    În districtul Ammerland: Apen, Edewecht, Westerstede, Bad Zwischenahn

    În districtul Aurich: Krummhörn, Hinte, Ihlow

    Districtul Cloppenburg

    În districtul Diepholz: Stemshorn, Quernheim, Brockum, Marl, Hüde, Lembruch, Diepholz, Wetschen, Rehden, Hemsloh, Wagenfeld, Bahrenborstel, Kirchdorf, Varrel, Barver, Drebber, Dickel, Freistatt, Wehrlbleck, Barenburg, Maasen, Borstel, Sulingen, Eydelstedt, Barnstorf, Drentwede, Ehrenburg, Scholen, Schwaförden, Mellinghausen, Siedenburg, Staffhorst, Asendorf, Engeln, Affinghausen, Sudwalde, Neuenkirchen, Twistringen, Bassum, Lemförde

    Stadt Emden

    Districtul Emsland

    În districtul Göttingen: Staufenberg, Hannoversch-Münden, Bühren, Scheden, Jühnde, Friedland, Gleichen, Rosdorf, Niemetal, Dransfeld, Landolfshausen, Waake, Ebergötzen, Wollbrandshausen, Krebeck, Bovenden, Göttingen, Adelebsen

    Districtul Grafschaft Bentheim

    Districtul Hameln-Pyrmont

    În regiunea Hanovra: Springe, Pattensen, Wenningen, Hemmingen, Laatzen, Ronnenberg, Gehrden, Barsinghausen, Seelze, Stadt Hannover, Garbsen, Wunstorf, Neustadt am Rübenberge

    În districtul Hildesheim: Landwehr, Freden, Winzenburg, Everode, Lamspringe, Neuhof, Woltershausen, Harbarnsen, Selem, Adenstedt, Alfeld, Coppengrave, Duingen, Weenzen, Hoyershausen, Brüggen, Eberholzen, Westfeld, Almstedt, Bad Salzdetfurth, Sibbesse, Rheden, Banteln, Eime, Marienhagen, Elze, Gronau an der Leine, Despetal, Diekholzen, Stadt Hildesheim, Betheln, Nordstemmen, Giesen, Sarstedt

    Districtul Holzminden

    În districtul Leer: Moormerland, Hesel, Uplengen, Jemgum, Leer, Holtland, Brinkum, Nortmoor, Filsum, Detern, Ostrhauderfehn, Rhauderfehn, Westoverledingen, Weener, Bunde

    În districtul Nienburg (Weser): Diepenau, Warmsen, Raddestorf, Uchte, Stolzenau, Steyerberg, Leese, Rehburg-Loccum, Landesbergen, Husum, Linsburg, Estorf, Binnen, Pennigsehl, Wietzen, Marklohe, Nienburg, Stöckse, Drakenburg, Balge, Warpe, Liebenau

    În districtul Northeim: Bodenfelde, Uslar, Hardegsen, Nörten-Hardenberg, Katlenburg-Lindau, Northeim, Moringen, Solling, Dassel, Einbeck, Kreiensen, Kalefeld, Bad Gandersheim

    În districtul Oldenburg: Großenkneten, Wildeshausen, Dötlingen, Colnrade, Winkelsett, Beckeln, Harpstedt, Wardenburg, Hatten, Dünsen

    Districtul Osnabrück

    Stadt Osnabrück

    Districtul Schaumburg

    Districtul Vechta

    Renania de Nord-Westfalia

    Întregul teritoriu al landului

    Renania-Palatinat

    Întregul teritoriu al landului

    Saarland

    Întregul teritoriu al landului.”

    2.

    Lista zonelor de restricție aflate în zona F (serotipul 8)și care se referă la Franța se înlocuiește cu următorul text:

    „Franța

    Zona de protecție:

    Departamentul Ardennes

    Departamentul Aisne: arondismentele Laon, Saint-Quentin, Soissons, Vervins

    Departamentul Marne: arondismentele Reims, Châlons-en-Champagne, Sainte-Menehould, Vitry-le-François

    Departamentul Meurthe-et-Moselle: arondismentul Briey

    Departamentul Meuse

    Departamentul Moselle: arondismentele Metz-ville, Metz-campagne, Thionville-est, Thionville-ouest

    Departamentul Nord

    Departamentul Pas-de-Calais

    Departamentul Somme: arondismentul Péronne

    Zona de supraveghere:

    Departamentul Aube

    Departamentul Aisne: arondismentul Château-Thierry

    Departamentul Marne: arondismentul Epernay

    Departamentul Haute-Marne: arondismentele Saint-Dizier, Chaumont

    Departamentul Meurthe-et-Moselle: arondismentele Toul, Nancy, Lunéville

    Departamentul Moselle: arondismentele Boulay-Moselle, Château-Salins, Forbach

    Departamentul Oise: arondismentele Clermont, Compiègne, Senlis

    Departamentul Seine-et-Marne: arondismentele Meaux, Provins

    Departamentul Somme: arondismentele d'Abbeville, d'Amiens, de Montdidier

    Departamentul Vosges: arondismentul Neufchâteau.”

    II.   Anexa II la Decizia 2005/393/CE se înlocuiește cu următoarea anexă:

    „ANEXA II

    [prevăzută la articolul 3 alineatul (1)]

    A.   Rumegătoare vii

    1.   Înainte de transport, rumegătoarele vii trebuie să fi fost protejate împotriva atacurilor insectelor culicoidae susceptibile de a fi vectori competenți ai virusului febrei catarale ovine, pentru cel puțin:

    (a)

    șaizeci de zile sau

    (b)

    douăzeci și opt de zile și să fi fost supuse în această perioadă unui test serologic de detectare a anticorpilor specifici grupei virusului febrei catarale ovine, al cărui rezultat este negativ, efectuat la cel puțin douăzeci și opt de zile de la data începerii perioadei de protecție împotriva atacurilor vectorilor, în conformitate cu standardele stabilite în Manualul pentru animalele terestre al OIE sau

    (c)

    paisprezece zile și să fi fost supuse în această perioadă unui test de identificare a agentului etiologic, al cărui rezultat este negativ, efectuat la cel puțin paisprezece zile de la data începerii perioadei de protecție împotriva atacurilor vectorilor, în conformitate cu standardele stabilite în Manualul pentru animalele terestre al OIE.

    2.   În timpul transportului până la locul de destinație, trebuie ca rumegătoarele vii să fi fost protejate împotriva atacurilor insectelor culicoidae.

    B.   Materialul seminal al rumegătoarelor

    1.   Materialul seminal trebuie să provină de la animale donatoare care au fost:

    (a)

    protejate împotriva atacurilor insectelor culicoidae susceptibile de a fi vectori competenți ai virusului febrei catarale ovine pe o perioadă de cel puțin șaizeci de zile anterioare datei începerii operațiunilor de colectare a materialului seminal, precum și în timpul efectuării acestora sau

    (b)

    supuse unui test serologic de detectare a anticorpilor specifici împotriva grupei virusului febrei catarale ovine, al cărui rezultat este negativ, efectuat cel puțin din 60 în 60 de zile în perioada de colectare a materialului seminal, precum și între 21 și 60 de zile de la ultima colectare, în conformitate cu standardele stabilite în Manualul pentru animalele terestre al OIE sau

    (c)

    supuse unui test de identificare a agentului etiologic, al cărui rezultat este negativ, efectuat în conformitate cu standardele stabilite în Manualul pentru animalele terestre al OIE, asupra probelor de sânge recoltate:

    (i)

    la începutul și la încheierea perioadei de colectare a materialului seminal și

    (ii)

    pe parcursul perioadei de colectare a materialului seminal:

    cel puțin din șapte în șapte zile, în cazul testului de izolare a virusului sau

    cel puțin din 28 în 28 de zile, în cazul reacției în lanț a polimerazei (PCR).

    2.   Materialul seminal proaspăt poate proveni de la masculi donatori care au fost protejați împotriva atacurilor insectelor culicoidae cel puțin în timpul celor treizeci de zile anterioare începerii operațiunilor de colectare a materialului seminal, precum și în cursul desfășurării acestora, și au fost supuși:

    (a)

    unui test serologic de detectare a anticorpilor specifici împotriva grupei virusului febrei catarale ovine, al cărui rezultat este negativ, efectuat înainte de prima colectare și din 28 în 28 de zile pe parcursul perioadei de colectare, precum și la 28 de zile după ultima colectare, în conformitate cu standardele stabilite în Manualul pentru animalele terestre al OIE sau

    (b)

    unui test de identificare a agentului etiologic, al cărui rezultat este negativ, efectuat în conformitate cu standardele stabilite în Manualul pentru animalele terestre al OIE, asupra probelor de sânge recoltate:

    (i)

    la începutul și la încheierea perioadei de colectare a materialului seminal și la șapte zile de la ultima colectare și

    (ii)

    pe parcursul perioadei de colectare a materialului seminal:

    cel puțin din șapte în șapte zile, în cazul testului de izolare a virusului sau

    cel puțin din 28 în 28 de zile, în cazul reacției în lanț a polimerazei (PCR).

    3.   Materialul seminal congelat poate proveni de la masculi donatori care au fost supuși unui test serologic de detectare a anticorpilor specifici împotriva grupei virusului febrei catarale ovine, al cărui rezultat este negativ, efectuat în conformitate cu standardele stabilite în Manualul pentru animalele terestre al OIE, asupra unui eșantion recoltat între 21 și 30 de zile de la colectarea materialului seminal, pe parcursul perioadei de stocare obligatorie, în conformitate cu punctul 1 litera (f) din anexa C la Directiva 88/407/CEE a Consiliului (1) sau cu capitolul III litera (g) din anexa D la Directiva 92/65/CEE a Consiliului (2).

    4.   Rumegătoarele femele trebuie să rămână sub observație în exploatația de origine cel puțin douăzeci și opt de zile după inseminarea cu materialul seminal proaspăt menționat la alineatele (1) și (2).

    C.   Ovocitele și embrionii rumegătoarelor

    1.   Embrionii animalelor din specia bovină obținuți in vivo trebuie să fie colectați în conformitate cu Directiva 89/556/CEE a Consiliului (3).

    2.   Embrionii altor rumegătoare decât cele din specia bovină colectați in vivo, precum și embrionii bovinelor obținuți in vitro trebuie să provină de la femele donatoare care au fost:

    (a)

    protejate împotriva atacurilor insectelor culicoidae susceptibile de a fi vectori competenți ai virusului febrei catarale ovine cel puțin în perioada de șaizeci de zile anterioară începerii operațiunilor de colectare a ovocitelor/embrionilor, precum și în timpul desfășurării acestora sau

    (b)

    supuse unui test serologic de detectare a anticorpilor specifici împotriva grupei virusului febrei catarale ovine, al cărui rezultat este negativ, efectuat între 21 și 60 de zile după colectarea ovocitelor/embrionilor, în conformitate cu standardele stabilite în Manualul pentru animalele terestre al OIE sau

    (c)

    supuse unui test de identificare a agentului etiologic, al cărui rezultat este negativ, efectuat în conformitate cu standardele stabilite în Manualul pentru animalele terestre al OIE, asupra unui eșantion de sânge prelevat în ziua colectării ovocitelor/embrionilor.


    (1)  JO L 194, 22.7.1988, p. 10.

    (2)  JO L 268, 14.9.1992, p. 54.

    (3)  JO L 302, 19.10.1989, p. 1.”


    Top