Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0216

    Decizia Comisiei din 1 martie 2004 de modificare a Directivei 82/894/CEE privind notificarea maladiilor la animale în cadrul Comunității pentru a include anumite boli ecvine și anumite boli ale albinelor în lista bolilor cu notificare obligatorie [notificată cu numărul C(2004) 578]Text cu relevanță pentru SEE.

    JO L 67, 5.3.2004, p. 27–30 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogare implicită prin 32016R0429

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/216/oj

    03/Volumul 54

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    20


    32004D0216


    L 067/27

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 1 martie 2004

    de modificare a Directivei 82/894/CEE privind notificarea maladiilor la animale în cadrul Comunității pentru a include anumite boli ecvine și anumite boli ale albinelor în lista bolilor cu notificare obligatorie

    [notificată cu numărul C(2004) 578]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2004/216/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 82/894/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1982 privind notificarea maladiilor la animale în cadrul Comunității (1), în special articolul 5 alineatul (2) prima liniuță,

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu Directiva 90/426/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind condițiile de sănătate animală care reglementează circulația și importul de ecvidee din țări terțe (2), pesta cabalină africană, stomatita veziculoasă, morva, durina, encefalomielita ecvină sub toate formele, anemia infecțioasă ecvină, rabia și antraxul sunt considerate boli cu notificare obligatorie.

    (2)

    Anexa I la Directiva 82/894/CEE, care enumeră bolile a căror apariție trebuie declarată Comisiei și celorlalte state membre, include numai pesta cabalină africană și stomatita veziculoasă printre bolile care afectează ecvideele.

    (3)

    Pesta cabalină africană, stomatita veziculoasă, morva, durina, anemia infecțioasă ecvină și diferitele forme de encefalomielită ecvină sunt boli ecvine înregistrate de Oficiul Internațional de Epizootii (OIE).

    (4)

    Statele membre OIE sunt obligate să declare prima apariție sau reapariție confirmată a unei boli înregistrate în cazul în care țara sau regiunea țării a fost în prealabil considerată neafectată de această boală sau în cazul în care boala poate avea efecte zoonotice sau în cazul în care evoluția bolii poate avea repercusiuni asupra comerțului internațional.

    (5)

    În prezent, se consideră că pesta cabalină africană, stomatita veziculoasă, morva, durina și majoritatea formelor de encefalomielită ecvină virală nu au afectat niciodată Comunitatea. Anemia infecțioasă ecvină și anumite forme de encefalomielită ecvină sunt declarate în mod ocazional în Comunitate.

    (6)

    Gândacul mic de stup și acarianul Tropilaelaps sunt paraziți exotici care afectează albinele și în prezent nu a fost declarat în Comunitate nici un caz cunoscut al acestor boli. Cu toate acestea, în cazul în care ar fi importați, acești paraziți ar putea avea consecințe dezastruoase asupra stării de sănătate a albinei obișnuite și asupra industriei apicole; din acest motiv, aceste boli au fost adăugate pe lista bolilor cu notificare obligatorie în Comunitate.

    (7)

    Având în vedere consecințele zoonotice posibile ale unora dintre aceste boli, notificarea și informarea rapidă privind apariția acestor boli în interiorul Comunității sunt esențiale pentru prevenirea apariției unor noi boli, precum și pentru circulația și comerțul cu ecvidee și albine.

    (8)

    Odată cu extinderea Comunității și diversele consecințe ale mediului asupra insectelor vectori care transmit unele dintre bolile menționate anterior, situația în Comunitate în privința acestor boli se poate modifica.

    (9)

    Prin urmare, este necesar să se adauge morva, durina, anemia infecțioasă ecvină, toate formele de encefalomielită ecvină, gândacul mic de stup și acarianul Tropilaelaps în anexa I la Directiva 82/894/CEE și să se modifice anexa II la respectiva directivă pentru a ține seama de modul în care sunt crescute albinele.

    (10)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Anexele I și II la Directiva 82/894/CEE se înlocuiesc cu textul anexei la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se aplică de la data de 25 martie 2004.

    Articolul 3

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 1 martie 2004.

    Pentru Comisie

    David BYRNE

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 378, 31.12.1982, p. 58. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 807/2003 (JO L 122, 16.5.2003, p. 36).

    (2)  JO L 224, 18.8.1990, p. 42. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003 (JO L 122, 16.5.2003, p. 1).


    ANEXĂ

    ANEXA I

    Boli care fac obiectul notificării

    Pesta cabalină africană

    Pesta porcină africană

    Gripa aviară (denumită anterior «pestă aviară»)

    Febra catarală ovină (Bluetongue)

    Encefalopatia spongiformă bovină

    Pestă porcina clasică

    Peripneumonia contagioasă bovină

    Durina

    Encefalomielita ecvină (sub toate formele, inclusiv encefalomielita ecvină venezuelană)

    Anemia infecțioasă ecvină

    Febra aftoasă

    Morva

    Necroza hematopoietică infecțioasă

    Anemia infecțioasă a somonului

    Dermatoza nodulară contagioasă

    Boala Newcastle

    Pesta micilor rumegătoare

    Encefalomielita enterovirală porcină (denumită anterior «boala Teschen»)

    Febra văii marelui rift

    Pesta bovină

    Variola ovină și caprină

    Gândacul mic de stup (Aethina tumida)

    Boala veziculoasă a porcului

    Acarianul Tropilaelaps

    Stomatita veziculoasă

    Septicemia hemoragică virală

    ANEXA II

    Informații care trebuie furnizate în cadrul notificării, în temeiul articolelor 3 și 4, la apariția focarelor primare și secundare ale bolilor care figurează în anexa I:

    1.

    data expedierii;

    2.

    ora expedierii;

    3.

    țara de origine;

    4.

    numele bolii și tipul de virus, după caz;

    5.

    numărul de ordine al focarului;

    6.

    tipul de focar;

    7.

    numărul de ordine al focarului căruia i se adaugă prezentul focar;

    8.

    regiunea și localizarea geografică a exploatației;

    9.

    orice altă regiune supusă restricțiilor;

    10.

    data confirmării;

    11.

    data suspectării;

    12.

    data estimativă a primei infectări;

    13.

    originea bolii;

    14.

    măsurile de combatere luate;

    15.

    numărul de animale suspecte la fața locului: (a) bovine; (b) porcine; (c) ovine; (d) caprine; (e) păsări de curte; (f) ecvidee; (g) pești; (h) specii sălbatice; (i) în cazul bolilor albinelor, trebuie indicat numărul de stupi care riscă sa fie afectat;

    16.

    numărul de animale afectate clinic la fața locului: (a) bovine; (b) porcine; (c) ovine; (d) caprine; (e) păsări de curte; (f) ecvidee; (g) pești; (h) specii sălbatice; (i) în cazul bolilor albinelor, trebuie indicat numărul de stupi care sunt afectate din punct de vedere clinic;

    17.

    numărul de animale moarte la fața locului: (a) bovine; (b) porcine; (c) ovine; (d) caprine; (e) păsări de curte; (f) ecvidee; (g) pești; (h) specii sălbatice;

    18.

    numărul de animale sacrificate: (a) bovine; (b) porcine; (c) ovine; (d) caprine; (e) păsări de curte; (f) ecvidee; (g) pești; (h) specii sălbatice;

    19.

    numărul de carcase distruse: (a) bovine; (b) porcine; (c) ovine; (d) caprine; (e) păsări de curte; (f) ecvidee; (g) pești; (h) specii sălbatice; (i) în cazul bolilor albinelor, trebuie indicat numărul de stupi care au fost distruși;

    20.

    data (estimată) de finalizare a sacrificării;

    21.

    data (estimată) de finalizare a distrugerii.

    În cazul pestei porcine, următoarele informații suplimentare:

    1.

    distanța în raport cu cea mai apropiată crescătorie de porci;

    2.

    numărul și tipul de porcine (de reproducere, de îngrășare și purcei (1) în locurile infectate;

    3.

    numărul și tipul de porcine (de reproducere, de îngrășare și purcei (1) afectate clinic în locurille infectate;

    4.

    metoda de diagnostic;

    5.

    în cazul în care boala nu a fost confirmată la fața locului, precizarea dacă a fost confirmată într-un abator sau într-un mijloc de transport;

    6.

    confirmarea cazurilor primare (2) la porcii sălbatici.

    În cazul bolilor peștilor:

    Infecții precum necroza hematopoietică infecțioasă, anemia infecțioasă a somonului și septicemia hemoragică virală, în cazul în care sunt confirmate în exploatații sau zone aprobate sau declarate indemne, trebuie notificate ca focare primare. Numele și descrierea exploatației sau a zonei aprobate sunt precizate în textul liber.


    (1)  Animale în vârstă de aproximativ trei luni.

    (2)  Prin cazuri primare la porcii sălbatici se înțeleg cazurile care apar în zonele libere, respectiv în afara zonelor aflate sub restricție în ceea ce privește pesta porcină clasică la porcii sălbatici.


    Top