EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0020(01)

Decizia Comisiei din 23 decembrie 2003 de înființare a unei agenții executive, „Agenția Executivă pentru Energie Inteligentă”, pentru gestionarea acțiunilor comunitare în domeniul energiei, în cadrul aplicării Regulamentului (CE) nr. 58/2003 al Consiliului

JO L 5, 9.1.2004, p. 85–86 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2013; abrogat prin 32013D0771

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/20(2)/oj

01/Volumul 08

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

278


32004D0020(01)


L 005/85

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 23 decembrie 2003

de înființare a unei agenții executive, „Agenția Executivă pentru Energie Inteligentă”, pentru gestionarea acțiunilor comunitare în domeniul energiei, în cadrul aplicării Regulamentului (CE) nr. 58/2003 al Consiliului

(2004/20/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 58/2003 al Consiliului din 19 decembrie 2002 de stabilire a statutului agențiilor executive cărora urmează să li se încredințeze anumite sarcini de gestionare a programelor comunitare (1) și, în special, articolul 3 alineatul (1),

întrucât:

(1)

În cadrul strategiei de dezvoltare durabilă, Uniunea Europeană adoptă măsuri de promovare și dezvoltare a energiei regenerabile și a eficienței energetice pentru a contribui în mod echilibrat la realizarea următoarelor obiective generale: securitatea aprovizionării cu energie, competitivitate și protecția mediului.

(2)

Aceste măsuri includ Decizia nr. 1230/2003/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2003 de adoptare a unui program multianual de acțiune în domeniul energiei:

„Energie Inteligentă – Europa” (2003-2006) (2), ale cărui domenii de acțiune sunt dezvoltarea energiei regenerabile și eficiența energetică, inclusiv în sectorul transporturilor, precum și promovarea acestora în țările în curs de dezvoltare.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 58/2003 împuternicește Comisia să înființeze agenții executive în conformitate cu statutul general prevăzut de regulamentul respectiv și să le încredințeze anumite sarcini privind gestionarea unuia sau mai multor programe comunitare.

(4)

Înființarea unei agenții executive este menită să îi permită Comisiei să se concentreze asupra activităților și funcțiilor sale prioritare care nu pot fi externalizate, fără a renunța, cu toate acestea, la controlul sau responsabilitatea finală ale activitățile gestionate de agențiile executive.

(5)

Gestionarea programului „Energie Inteligentă – Europa” vizează punerea în aplicare a unor proiecte tehnice care nu implică decizii politice și necesită un nivel ridicat de expertiză tehnică și financiară pe întregul ciclu de viață al proiectului.

(6)

Delegarea sarcinilor legate de punerea în aplicare a programului către o agenție executivă este posibilă conform unei demarcări clare între etapa programării, care reprezintă sarcina serviciilor Comisiei, și a punerii în aplicare a proiectului, care ar fi încredințată agenției executive.

(7)

O analiză a costurilor și beneficiilor realizată în acest scop a arătat că anumite sarcini de gestionare, precum execuția bugetară, monitorizarea tehnică și financiară a proiectelor și difuzarea și utilizarea rezultatelor ar putea fi realizate mai eficient de către o agenție executivă, asigurându-se în același timp punerea în aplicare de către Comisie a programului „Energie Inteligentă – Europa” în conformitate cu decizia de adoptare a programului, precum și programul de lucru al acestuia și orientările adoptate de către Comisie, asistată de Comitetul de gestionare prevăzut la articolul 8 din decizie.

(8)

Recurgerea la o agenție executivă ar permite gestionarea mai eficientă a noului program, care este mult mai cuprinzător decât cel precedent.

(9)

Realizarea sarcinilor menționate de către o agenție executivă ar permite Comisiei să se concentreze asupra problemelor strategice și de reglementare, determinând în același timp creșterea asistenței comunitare pentru acțiunile multinaționale din statele membre. Acesta constituie cel mai bun mod de realizare a obiectivelor energetice stabilite în diverse texte legislative și a altor măsuri în domeniul energiei regenerabile și al eficienței energetice, inclusiv în sectorul transporturilor.

(10)

Realizarea priorităților Comisiei și, în special, strategia de dezvoltare durabilă pot contribui la adoptarea de măsuri în cadrul politicii comunitare în domeniile menționate, ceea ce implică faptul că agenția ar putea pune în aplicare acțiuni ale Comisiei. Este necesar să se prevadă posibilitatea ca agenției să îi poată fi atribuite sarcini suplimentare de gestionare și punere în aplicare.

(11)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru agențiile executive,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Instituirea agenției

(1)   Se instituie o agenție executivă (denumită în continuare „agenția”) pentru gestionarea acțiunii comunitare în domeniul energiei, al cărei statut este stabilit prin Regulamentul (CE) nr. 58/2003 al Consiliului.

(2)   Denumirea agenției este „Agenția Executivă pentru Energie Inteligentă.”

Articolul 2

Sediu

Sediul agenției este la Bruxelles.

Articolul 3

Durată

Agenția este instituită prin prezenta pentru o perioadă care începe la 1 ianuarie 2004 și se încheie la 31 decembrie 2008.

Articolul 4

Obiective și sarcini

(1)   În conformitate cu programul comunitar „Energie Inteligentă – Europa”, stabilit prin Decizia nr. 1230/2003/CE, agenția răspunde de îndeplinirea sarcinilor privind asistența comunitară în cadrul programului, cu excepția evaluării programului, a monitorizării legislației și a studiilor strategice sau a oricăror alte acțiuni care sunt de competența exclusivă a Comisiei. Acesteia i se încredințează, în special, următoarele sarcini:

(a)

gestionarea tuturor etapelor ciclului de viață al anumitor programe în contextul punerii în aplicare a programului comunitar „Energie Inteligentă – Europa”, în temeiul Deciziei 1230/2003/CE și a programului de lucru prevăzut de decizia respectivă și adoptat de Comisie în urma avizului Comitetului de gestionare a programului, precum și toate verificările necesare în acest scop, adoptând deciziile pertinente în cazul în care Comisia a împuternicit agenția în acest sens;

(b)

adoptarea instrumentelor de execuție bugetară pentru venituri și cheltuieli și, în cazul în care Comisia a împuternicit agenția în acest sens, realizarea tuturor operațiunilor necesare pentru gestionarea programului comunitar și, în special, a celor legate de atribuirea contractelor și a subvențiilor;

(c)

culegerea, analizarea și transmiterea la Comisie a tuturor informațiilor necesare orientării punerii în aplicare a programului comunitar, precum și a altor informații sau rapoarte destinate Comisiei, prevăzute în programul de lucru sau în actul de delegare.

(2)   Comisia poate însărcina agenția, în urma avizului comitetului instituit prin articolul 24 din Regulamentul (CE) nr. 58/2003, să îndeplinească în cadrul altor programe comunitare, în sensul articolului 2 din regulamentul menționat, sarcini similare celor din programul menționat la alineatul (1), cu condiția ca aceste programe sau proiecte să rămână în limitele dezvoltării energiei regenerabile și ale eficienței energetice, inclusiv în sectorul transporturilor, precum și al promovării acestora și cu condiția ca ele să nu implice o sporire semnificativă a sarcinilor agenției.

(3)   Decizia Comisiei de delegare a autorității către agenție stabilește în detaliu toate sarcinile încredințate acesteia și este adaptată în funcție de sarcinile suplimentare care îi pot fi încredințate agenției. Decizia Comisiei este transmisă, cu titlu informativ, comitetului prevăzut la articolul 24 din Regulamentul (CE) nr. 58/2003.

Articolul 5

Structura organizatorică

(1)   Agenția este gestionată de un comitet director și de un director numiți de Comisie.

(2)   Membrii comitetului director sunt numiți pentru o perioadă de trei ani.

(3)   Directorul este numit pentru o perioadă de cinci ani.

Articolul 6

Subvenții

Agenția primește o subvenție înscrisă în bugetul general al Comunităților Europene și provenită din fondurile alocate programului comunitar „Energie Inteligentă – Europa” și, după caz, din alte programe și acțiuni comunitare încredințate agenției pentru a le pune în aplicare în temeiul articolului 4 alineatul (2).

Articolul 7

Supraveghere și raportare

Agenția este supusă controlului Comisiei și trebuie să raporteze în mod regulat cu privire la progresul realizat în punerea în aplicare a programelor de care răspunde în conformitate cu normele și la intervalele prevăzute în actul de delegare.

Articolul 8

Execuția bugetului de funcționare

Agenția execută bugetul de funcționare în conformitate cu dispozițiile regulamentului financiar ordinar.

Adoptată la Bruxelles, 23 decembrie 2003.

Pentru Comisie

Loyola DE PALACIO

Vicepreședintele


(1)  JO L 11, 16.1.2003, p. 1.

(2)  JO L 176, 15.7.2003, p. 29.


Top