Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003L0114

    Directiva 2003/114/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 decembrie 2003 de modificare a Directivei 95/2/CE privind aditivii alimentari, alții decât coloranții și îndulcitorii

    JO L 24, 29.1.2004, p. 58–64 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/01/2010; abrogare implicită prin 32008R1333

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2003/114/oj

    13/Volumul 43

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    219


    32003L0114


    L 024/58

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DIRECTIVA 2003/114/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

    din 22 decembrie 2003

    de modificare a Directivei 95/2/CE privind aditivii alimentari, alții decât coloranții și îndulcitorii

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 95,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

    hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (2),

    întrucât:

    (1)

    Aditivii alimentari pot fi aprobați în vederea utilizării în produsele alimentare numai dacă sunt în conformitate cu anexa II la Directiva 89/107/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1988 de apropiere a legislațiilor statelor membre privind aditivii alimentari autorizați pentru utilizarea în produsele alimentare destinate consumului uman (3).

    (2)

    Directiva 95/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 februarie 1995 privind aditivii alimentari, alții decât coloranții și îndulcitorii (4), stabilește o listă de aditivi alimentari care pot fi utilizați în Comunitate, precum și condițiile pentru utilizarea acestora.

    (3)

    De la data adoptării Directivei 95/2/CE au survenit evoluții tehnice în domeniul aditivilor alimentari. Această directivă ar trebui adaptată în consecință pentru a ține seama de aceste evoluții.

    (4)

    Directiva 88/388/CEE a Consiliului din 22 iunie 1988 de apropiere a legislațiilor statelor membre privind aromele destinate utilizării în produsele alimentare și a materialelor sursă pentru producerea acestora (5) prevede adoptarea unei liste de aditivi necesari conservării și utilizării aromelor, precum și adoptarea tuturor condițiilor speciale necesare pentru utilizarea acestor aditivi în vederea protejării sănătății publice și pentru a asigura o concurență loială.

    (5)

    Este recomandabil ca măsurile privind aditivii necesari conservării și utilizării aromelor să fie încorporate în Directiva 95/2/CE pentru a contribui la transparența și coerența legislației comunitare și pentru a facilita respectarea legislației comunitare privind aditivii alimentari de către producătorii de produse alimentare, în special întreprinderile mici și mijlocii. În plus, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor generale și a cerințelor legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor referitoare la siguranța produselor alimentare (6), aromele intră sub incidența definiției de „aliment”.

    (6)

    Având în vedere că utilizarea aditivilor necesari pentru a garanta siguranța și calitatea aromelor și pentru a facilita conservarea și utilizarea lor trebuie autorizată, nivelul aditivilor prezenți în aceste arome trebuie să corespundă minimului cerut pentru atingerea scopului urmărit. În plus, consumatorilor trebuie să li se garanteze informații corecte, suficiente și corecte atunci când se utilizează aditivi.

    (7)

    Din cauza utilizării unei arome, prezența unui aditiv într-un produs alimentar este în general scăzută, iar aditivul nu are funcție tehnologică în produsul alimentar. Cu toate acestea, dacă în anumite condiții aditivul are o funcție tehnologică în produsul alimentar compus, acesta ar trebui considerat un aditiv al produsului alimentar compus, și nu un aditiv de aromă, și ar trebui să i se aplice reglementările corespunzătoare privind aditivul din produsul alimentar respectiv, inclusiv reglementările de etichetare prevăzute de Directiva 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 martie 2000 de apropiere a legislațiilor statelor membre privind etichetarea, prezentarea și publicitatea produselor alimentare (7).

    (8)

    În conformitate cu Directiva 88/388/CEE, fabricanții de produse alimentare ar trebui să fie informați cu privire la concentrațiile tuturor aditivilor din arome pentru a fi în măsură să respecte legislația comunitară. Directiva respectivă prevede, de asemenea, o etichetare cantitativă pentru fiecare componentă supusă unei limite cantitative într-un produs alimentar. Limita cantitativă se exprimă fie numeric, fie pe principiul „quantum satis”.

    (9)

    În conformitate cu principiul proporționalității, este necesar și indicat ca, pentru realizarea obiectivului fundamental de asigurare a unității pieței și a unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor, să se stabilească norme privind utilizarea aditivilor în arome. Prezenta directivă nu depășește ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele urmărite în conformitate cu articolul 5 al treilea paragraf din tratat.

    (10)

    În conformitate cu solicitarea unui stat membru și cu avizul Comitetului științific pentru alimentație umană instituit prin Decizia 97/579/CE a Comisiei din 23 iulie 1997 de instituire a comitetelor științifice în domeniul sănătății consumatorilor și al siguranței alimentelor (8), poli-1-decen hidrogenatul, autorizat la nivel național prin Directiva 89/107/CEE, ar trebui autorizat la nivel comunitar.

    (11)

    Bifenilul (E 230), ortofenilfenolul (E 231) și ortofenilfenolul de sodiu (E 232) figurează drept conservanți în citrice și pe citrice în Directiva 95/2/CE. Cu toate acestea, aceștia sunt incluși în definiția „produselor fitofarmaceutice” din Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor fitofarmaceutice (9). Prin urmare, nu ar mai trebui să facă parte din domeniul de aplicare a Directivei 95/2/CE. Statele membre și Comisia ar trebui să ia toate măsurile pentru a garanta că nu va exista un vid legislativ în legătură cu aceste substanțe. Autorizarea privind introducerea pe piață a acestor substanțe ca produse fitosanitare ar trebui rezolvată în cel mai scurt timp.

    (12)

    La 4 aprilie 2003, Comitetul științific pentru alimentație umană a declarat că doza zilnică admisibilă temporară pentru esterii alchili ai acidului p-hidroxibenzoic de la E 214 la E 219 și a sărurilor sodice ale acestora ar trebui retrasă dacă nu se prezintă date suplimentare în ceea ce privește doza și toxicitatea.

    (13)

    Prin urmare, Directiva 95/2/CE ar trebui modificată în consecință.

    (14)

    Directiva 67/427/CEE a Consiliului din 27 iunie 1967 privind utilizarea anumitor conservanți pentru tratarea suprafeței citricelor, precum și măsurile de control pentru analiza calitativă și cantitativă a conservanților în citrice și pe citrice (10) stabilește măsurile de control al conservanților în citrice și pe citrice. Întrucât acești conservanți nu mai sunt autorizați pentru utilizare în citrice prin Directiva 95/2/CE, este necesară abrogarea Directivei 67/427/CEE.

    (15)

    Comitetul științific pentru alimentație umană a fost consultat în ceea ce privește adoptarea unor prevederi care pot avea efect asupra sănătății publice, în conformitate cu articolul 6 din Directiva 89/107/CEE,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    Directiva 95/2/CE se modifică după cum urmează:

    1.

    Articolul 1 alineatul (3) litera (v) se înlocuiește cu următorul text:

    „(v)

    «stabilizatorii» sunt substanțe care fac posibilă menținerea stării fizico-chimice a unui produs alimentar; stabilizatorii includ substanțe care permit menținerea unei dispersii omogene a două sau mai multe substanțe imiscibile într-un produs alimentar, substanțe care stabilizează, rețin sau intensifică culoarea existentă a unui produs alimentar și substanțe care cresc capacitatea de legare a produselor alimentare, inclusiv formarea de legături încrucișate între proteine, permițând legarea părților de alimente în alimente reconstituite;”.

    2.

    Articolul 3 se modifică după cum urmează:

    (a)

    alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   Prezența unui aditiv alimentar este permisă:

    (a)

    într-un produs alimentar diferit de cel menționat la articolul 2 alineatul (3), în măsura în care aditivul alimentar este permis în unul dintre ingredientele alimentului compus;

    (b)

    într-un produs alimentar în care s-a adăugat o aromă, în măsura în care aditivul alimentar este permis în aromă în conformitate cu prezenta directivă și a fost transferat în produsul alimentar prin intermediul aromei, cu condiția ca aditivul alimentar să nu aibă funcție tehnologică în produsul alimentar final, sau

    (c)

    dacă produsul alimentar este destinat să fie folosit numai la prepararea unui aliment compus, în conformitate cu prevederile prezentei directive.”;

    (b)

    se adaugă următorul alineat:

    „(3)   Nivelul aditivilor în arome se limitează la minimul necesar pentru a garanta siguranța și calitatea aromelor și pentru a facilita conservarea lor. În plus, prezența aditivilor în arome nu trebuie să inducă în eroare consumatorul sau să prezinte riscuri pentru sănătatea acestuia. În cazul în care prezența unui aditiv într-un produs alimentar, ca rezultat al adăugării aromelor, are funcție tehnologică în produsul alimentar, se consideră că este aditiv al produsului alimentar, și nu aditiv al aromei.”

    3.

    Anexele se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

    Articolul 2

    (1)   Până la 1 iulie 2004, Comisia și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară reexaminează condițiile de utilizare a aditivilor E 214 până la E 219.

    (2)   Până la 27 ianuarie 2006, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind progresul în reevaluarea aditivilor. Această reevaluare pune accentul în special pe aditivii E 432 până la E 436 (polisorbați), precum și E 251 și E 252 (nitrați) și E 249 și E 250 (nitriți).

    Articolul 3

    Directiva 67/427/CEE se abrogă.

    Articolul 4

    (1)   Statele membre adoptă actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive pentru:

    autorizarea comercializării și a utilizării produselor conforme cu prezenta directivă până la 27 iulie 2005;

    interzicerea comercializării și a utilizării produselor neconforme cu prezenta directivă până la 27 ianuarie 2006; cu toate acestea, produsele comercializate sau etichetate înainte de această dată, care nu îndeplinesc cerințele din prezenta directivă, pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor.

    Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

    (2)   Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

    Articolul 5

    Prezenta directivă intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 6

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 22 decembrie 2003.

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    P. COX

    Pentru Consiliu

    Președintele

    A. MATTEOLI


    (1)  JO C 208, 3.9.2003, p. 30.

    (2)  Avizul Parlamentului European din 3 iulie 2003 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 1 decembrie 2003.

    (3)  JO L 40, 11.2.1989, p. 27, directivă, astfel cum a fost modificată prin Directiva 94/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 237, 10.9.1994, p. 1).

    (4)  JO L 61, 18.3.1995, p. 1, directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2003/52/CE (JO L 178, 17.7.2003, p. 23).

    (5)  JO L 184, 15.7.1988, p. 61, directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 91/71/CEE a Comisiei (JO L 42, 15.2.1991, p. 25).

    (6)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1, regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1642/2003 (JO L 245, 29.9.2003, p. 4).

    (7)  JO L 109, 6.5.2000, p. 29, directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2003/89/CE (JO L 308, 25.11.2003, p. 15).

    (8)  JO L 237, 28.8.1997, p. 18, decizie, astfel cum a fost modificată prin Decizia 2000/443/CE (JO L 179, 18.7.2000, p. 13).

    (9)  JO L 230, 19.8.1991, p. 1, directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003 (JO L 122, 16.5.2003, p. 1).

    (10)  JO 148, 11.7.1967, p. 1.


    ANEXĂ

    Anexele la Directiva 95/2/CE se modifică după cum urmează:

    1.

    La anexa I:

    (a)

    nota 2 se înlocuiește cu următorul text:

    „2.

    Substanțele prevăzute cu numerele E 407, E 407a și E 440 pot fi standardizate cu zaharuri, cu condiția ca această precizare să apară în completarea numărului și a denumirii lor.”;

    (b)

    în lista aditivilor:

    întregul rând privind E 170 se înlocuiește cu următorul text: „E 170 Carbonat de calciu”;

    la rândul privind E 466, se adaugă numele „gumă de celuloză”;

    la rândul privind E 469, se adaugă numele „gumă de celuloză hidrolizată enzimatic”.

    2.

    La anexa II:

    (a)

    numele „Carbonați de calciu E 170” se înlocuiește în întreg textul cu „Carbonat de calciu E 170”;

    (b)

    următorul text se adaugă la lista aditivilor și a nivelurilor maxime privind „Produsele de cacao și ciocolată în sensul Directivei 2000/36/CE”:

     

    „E 472c

    Esteri citrici ai mono- și digliceridelor cu acizi grași

    quantum satis”

    (c)

    următorul text se inserează în lista aditivilor și a nivelurilor maxime privind „Fructe și legume neprelucrate refrigerate și congelate; fructe și legume preambalate, neprelucrate refrigerate gata pentru consum și cartofi preambalați, neprelucrați și descojiți”:

     

    „E 296

    Acid malic

    quantum satis (numai pentru cartofi descojiți)”

    (d)

    următorul text se adaugă la lista aditivilor și a nivelurilor maxime privind „Compot de fructe”:

     

    „E 440

    Pectin

    E 509

    Clorură de calciu

    quantum satis (numai pentru compot de fructe altele decât de mere)”

    (e)

    următorul text se inserează în lista aditivilor și a nivelurilor maxime privind „Mozzarella și brânză din zer”:

     

    „E 460ii

    Celuloză pulbere

    quantum satis (numai pentru brânza rasă și feliată)”

    (f)

    următoarele rânduri se adaugă la sfârșitul anexei:

    „Lapte de capră UHT

    E 331

    Citrat de sodiu

    4 g/l

    Castane conservate în lichid

    E 410

    Gumă de carruba

    E 412

    Gumă de guar

    E 415

    Gumă de xantan

    quantum satis”

    3.

    La anexa III:

    A.

    Partea A se modifică după cum urmează:

    (a)

    mențiunea „Produse de panificație parțial coapte, preambalate destinate vânzării cu amănuntul” se înlocuiește cu următorul text:

    „Produse de panificație parțial coapte, preambalate destinate vânzării cu amănuntul, și pâine cu valoare energetică redusă destinată vânzării cu amănuntul”;

    (b)

    la sfârșitul acestei părți se adaugă următoarele rânduri:

    „Cozi de creveți gătite și moluște preambalate, gătite și marinate

    2000

     

     

     

     

     

    Arome

     

     

     

    1 500”

     

     

    B.

    Partea C se modifică după cum urmează:

    (a)

    următoarele rânduri se elimină:

    „E 230

    Bifeni, difenil

    Tratarea suprafeței citricelor

    70 mg/kg

    E 231

    Ortofenilfenol (1)

    Tratarea suprafeței citricelor

    12 mg/kg individual sau în combinație exprimată ca ortofenilfenol

    E 232

    Ortofenilfenol de sodiu (1)

    (b)

    următorul produs alimentar se adaugă la E 1105:

     

     

    „Vin, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1493/1999 (2) și cu Regulamentul (CE) nr. 1622/2000 (3) de aplicare

    Pro memoria

    C.

    Partea D se modifică după cum urmează:

    (a)

    următoarele produse alimentare și niveluri maxime se adaugă la sfârșitul acestei părți:

    „E 310

    Galat de propil

    Uleiuri esențiale

    1 000 mg/kg (galați și BHA, separat sau în combinație)

    E 311

    Galat de octil

    E 312

    Galat de dodecil

    E 320

    Butilhidroxianisol (BHA)

    Arome altele decât uleiurile esențiale

    100 mg/kg (galați separat sau în combinație) sau 200 mg/kg (BHA)”

    (b)

    în lista produselor alimentare privind E 315 și E 316, mențiunea „Produse de carne semi-conservate și conservate” se înlocuiește cu următoarea: „Produse de carne conservate în saramură și produse de carne conservate”.

    4.

    La anexa IV:

    (a)

    se adaugă următorul produs alimentar și nivel maxim privind numerele E 338 până la E 452:

     

     

    „Arome

    40 g/kg”

    (b)

    se elimină următorul produs alimentar și nivel maxim privind numerele E 338 până la E 452:

     

     

    „Cidru și rachiu de pere

    2 g/l”

    (c)

    următorul produs alimentar și nivel maxim se adaugă la E 416:

     

     

    „Arome

    50 g/kg”

    (d)

    se adaugă următoarele produse alimentare și niveluri maxime privind numerele E 432 până la E 436:

     

     

    „Arome, cu excepția aromelor de lichide afumate și arome pe bază de rășini fluide de condimente (4)

    10 g/kg

     

     

    Produse alimentare care conțin arome de lichide afumate și a aromelor pe bază de rășini fluide de condimente

    1 g/kg

    (e)

    se adaugă următorul produs alimentar și nivel maxim privind E 444:

     

     

    „Băuturi spirtoase aromate tulburi cu mai puțin de 15 % alcool în volum

    300 mg/l”

    (f)

    următorul rând privind E 551 se inserează după lista de produse alimentare și niveluri maxime pentru E 535 până la E 538:

    „E 551

    Dioxid de siliciu

    Arome

    50 g/kg”

    (g)

    următorul produs alimentar și nivel maxim se adaugă la E 900:

     

     

    „Arome

    10 mg/kg”

    (h)

    în lista produselor alimentare și niveluri maxime pentru numerele E 901 până la E 904, numărul „E 903 Ceară carnauba” se elimină, iar următorul număr privind E 903 se adaugă după numărul E 904 „Shellac”:

    „E 903

    Ceară carnauba

    Numai ca agent de glazurare:

     

    produse de cofetărie (inclusiv ciocolată)

    500 mg/kg

    1 200 mg/kg (numai pentru guma de mestecat)

    produse fine de panificație de dimensiuni mici în strat de ciocolată

    200 mg/kg

    snacks

    200 mg/kg

    fructe în coajă

    200 mg/kg

    boabe de cafea

    200 mg/kg

    suplimente alimentare dietetice

    200 mg/kg

    citrice proaspete, pepeni, mere, pere, piersici și ananas (numai tratament pe suprafață)

    200 mg/kg”

    (i)

    următoarele produse și niveluri maxime se adaugă la E 459:

     

     

    „Arome încapsulate în:

     

     

     

    ceaiuri aromate și băuturi instant pudră aromate

    500 mg/l

     

     

    snacksuri aromate

    1 g/kg în produsele alimentare consumate ca atare sau reconstituite conform instrucțiunilor producătorului”

    (j)

    următoarele rânduri se adaugă la sfârșitul anexei:

    „E 907

    Hidrogenat poli-1-decenat

    Ca agent de glazurare pentru

     

    cofetării

    2 g/kg

    fructe uscate

    2 g/kg

    E 1505

    Citrat de trietil

    Arome

    3 g/kg pornind de la toate sursele din produsele alimentare consumate ca atare sau reconstituite conform instrucțiunilor producătorului; individuale sau în amestec. În cazul băuturilor nivelul maxim de E 1520 este 1 g/l.

    E 1517

    Diacetat de glicerină (diacetin)

    E 1518

    Triacetat de glicerină (triacetin)

    E 1520

    Propanediol-1,2 (propilen glicol)

    E 1519

    Alcool benzilic

    Arome pentru

     

    lichioruri, vinuri aromatizate, băuturi aromatizate pe bază de vin și cocktailuri aromatizate pe bază de produse vinicole

    100 mg/l

    produse de cofetărie inclusiv ciocolată și produse fine de panificație

    250 mg/kg pornind de la toate sursele din produsele alimentare consumate sau reconstituite conform instrucțiunilor producătorului”

    5.

    La anexa V:

    (a)

    următorul rând se adaugă la sfârșitul anexei:

    „E 555

    Silicat alumino-potasic

    În E 171 dioxid de titan și E 172 oxid și hidroxid de fier (maximum 90 % în comparație cu pigmentul)”

    (b)

    pentru E 468, se adaugă numele „gumă de celuloză reticulară”.

    6.

    La anexa VI:

    (a)

    în nota introductivă, următorul paragraf se inserează după primul paragraf:

    „Preparatele și alimentele de înțărcare pentru nou-născuți și copii mici pot conține E 1450 octenil succinat de amidon sodic rezultat din adăugările de preparate cu vitamine sau preparate cu acizi grași polinesaturați. Cantitatea de E 1450 care trece în produsul gata de consum nu trebuie să depășească 100 mg/kg din preparatele pe bază de vitamine și 1 000 mg/kg din preparatele pe bază de acizi grași polinesaturați.”;

    (b)

    la partea 4:

    titlul se înlocuiește cu următorul text:

    „ADITIVI ALIMENTARI AUTORIZAȚI ÎN PRODUSELE ALIMENTARE DIETETICE PENTRU NOU-NĂSCUȚI ȘI COPII MICI, ÎN SCOPURI MEDICALE SPECIALE MENȚIONATE DE DIRECTIVA 1999/21/CE (5)

    următorul text se adaugă la tabel:

    „E 472c

    Esteri citrici ai mono- și digliceridelor cu acizi grași

    7,5 g/l vânduți sub formă de pulbere

    De la naștere și în continuare”

    9 g/l vânduți sub formă de lichid


    (1)  Eliminarea substanțelor ortofenilfenol E 231 și ortofenilfenol de sodiu E 232 intră în vigoare imediat ce condițiile de etichetare a produselor alimentare tratate cu aceste substanțe devin aplicabile în temeiul legislației comunitare privind limitele maxime de reziduuri din pesticide.”

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 1493/1999 din 17 mai 1999 privind organizarea comună a pieței vinicole (JO L 179, 14.7.1999, p. 1). Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1795/2003 al Comisiei (JO L 262, 14.10.2003, p. 1).

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 1622/2000 al Comisiei din 24 iulie 2000 de stabilire a normelor metodologice de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1493/1999 privind organizarea comună a pieței vinicole și de stabilire a codului comunitar al practicilor și a tratamentelor oenologice (JO L 194 din 31.7.2000, p. 1). Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1410/2003 (JO L 201, 8.8.2003, p. 9).”

    (4)  Rășinile lichide de condimente sunt definite ca extracte de condimente din care solventul de extracție a fost evaporat, astfel încât rămâne un amestec de ulei volatil și material rășinos din condiment.”

    (5)  Directiva 1999/21/CE a Comisiei din 25 martie 1999 privind produsele alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale (JO L 91, 7.4.1999, p. 29).”;


    Top