Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001R2318

    Regulamentul (CE) nr. 2318/2001 al Comisiei din 29 noiembrie 2001 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului în ceea ce privește recunoașterea organizațiilor de producători în sectorul pescuitului și acvaculturii

    JO L 313, 30.11.2001, p. 9–11 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2013; abrogat prin 32013R1420

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2001/2318/oj

    04/Volumul 6

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    214


    32001R2318


    L 313/9

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 2318/2001 AL COMISIEI

    din 29 noiembrie 2001

    de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului în ceea ce privește recunoașterea organizațiilor de producători în sectorul pescuitului și acvaculturii

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 104/2000 al Consiliului din 17 decembrie 1999 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură (1), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 939/2001 (2) al Comisiei, în special articolul 5 alineatul (4) și articolul 6 alineatul (7),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 2939/94 al Comisiei din 2 decembrie 1994 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 105/76 al Consiliului privind recunoașterea organizațiilor de producători în sectorul pescuitului (3), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1762/96 (4), necesită adaptări importante. Prin urmare, este necesar să se abroge și să se înlocuiască acest regulament.

    (2)

    Statele membre trebuie să stabilească condițiile și procedura de acordare și de retragere a recunoașterii organizațiilor de producători astfel încât să se asigure aplicarea uniformă a normelor care reglementează organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură.

    (3)

    În conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 104/2000, pentru a fi recunoscută, o organizație de producători trebuie să justifice o activitate economică suficientă. Prin urmare, trebuie să se definească criteriile care permit să se considere că această condiție a fost îndeplinită.

    (4)

    Trebuie să se precizeze, de asemenea, condițiile de recunoaștere a unei asociații de organizații de producători.

    (5)

    Trebuie să se prevadă stabilirea unor norme comune pe care membrii organizațiilor de producători sunt obligați să le respecte.

    (6)

    Este necesar să se specifice informațiile pe care trebuie să le furnizeze un solicitant în vederea recunoașterii. Trebuie să se stabilească termenele în ceea ce privește acordarea și refuzul recunoașterii, precum și anumite norme referitoare la retragerea recunoașterii.

    (7)

    Este necesar să se prevadă măsuri de control în ceea ce privește respectarea condițiilor de recunoaștere și de determinare a consecințelor în caz de solicitare sau de utilizare frauduloasă a recunoașterii.

    (8)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a produselor pescărești,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    (1)   O organizație de producători, astfel cum este definită la articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 104/2000, exercită o activitate economică suficientă în sensul articolului 5 alineatul (2) din regulamentul menționat dacă:

    (a)

    luând în considerare întinderea acesteia, capacitatea totală a navelor de pescuit care sunt înmatriculate aici, precum și regularitatea și amploarea debarcărilor care au loc aici, zona reglementată de cererea de recunoaștere este considerată suficient de importantă de către statul membru și dacă

    (b)

    este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

    (i)

    numărul navelor exploatate de membrii organizației de producători reprezintă cel puțin 20 % din numărul total de nave prezente de obicei în zona menționată sau

    (ii)

    în ceea ce privește specia sau grupul de specii pentru care se solicită recunoașterea, organizația de producători comercializează:

    fie cel puțin 15 % din producția totală din zona sa, exprimată în tone;

    fie cel puțin 30 % din producția totală într-un port sau pe o piață importantă din zona sa, exprimată în tone, statul membru în cauză trebuind să definească ce se înțelege prin „important” în acest sens.

    (2)   Statele membre decid care dintre condițiile stabilite la alineatul (1) litera (b) se aplică pe teritoriul lor.

    Acestea comunică decizia lor Comisiei și părților interesate în termen de două luni de la publicarea prezentului regulament.

    În cazul în care se modifică structura unei piețe, statele membre pot decide să modifice condiția. Acestea informează de îndată Comisia și părțile interesate cu privire la aceasta.

    (3)   În cazul în care o organizație de producători reunește producători dintre care cel puțin 30 % își exercită în mod obișnuit activitatea în una sau mai multe zone diferite de cea în care navele exploatate de membrii săi sunt înmatriculate, activitatea economică a acestei organizații de producători este considerată suficientă în sensul articolului 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 104/2000 dacă, pentru specia sau grupul de specii pentru care se solicită recunoașterea, organizația de producători comercializează cel puțin 4 % din producția națională, exprimată în tone.

    (4)   În vederea unei gestionări mai eficiente, statul membru poate, după caz, să stabilească între 15 % și 30 % procentul menționat la alineatul (1) litera (b) punctul (ii) prima liniuță, între 30 % și 50 % procentul menționat la alineatul (1) litera (b) punctul (ii) a doua liniuță și între 30 % și 50 % procentul referitor la producători, menționat la alineatul (3).

    (5)   În cazul în care se solicită recunoașterea pentru produse de acvacultură, activitatea economică este considerată suficientă în sensul articolului 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 104/2000 atunci când organizația de producători comercializează cel puțin 25 % din producția totală din specia sau grupul de specii de acvacultură în cauză, dintr-o zonă de producție considerată suficient de importantă de către statul membru în cauză, pe baza unor criterii stabilite de acesta.

    Pentru a ține seama de caracteristicile specifice ale producției regionale, statul membru poate stabili procentul menționat la primul paragraf între 25 % și 50 %.

    Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre, în termen de două luni de la publicarea prezentului regulament, procentul pe care acestea au decis să îl aplice.

    Articolul 2

    O asociație de organizații de producători poate fi recunoscută de un stat membru dacă:

    (a)

    aceasta reunește un procent minim din numărul total de organizații de producători recunoscute de statul membru în cauză într-un sector de activitate determinat și

    (b)

    valoarea producției comercializate de asociație reprezintă, în sectorul de activitate în cauză, cel puțin 20 % din valoarea producției naționale.

    Articolul 3

    (1)   Fără a aduce atingere dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 2508/2000 (5) al Comisiei, normele privind exploatarea zonelor de pescuit, producția și comercializarea menționate la articolul 5 alineatul (1) litera (c) punctul 1 din Regulamentul (CE) nr. 104/2000 sunt consemnate în scris.

    (2)   În conformitate cu articolul 5 alineatul (1) litera (c) punctul 4 din Regulamentul (CE) nr. 104/2000, se poate renunța la cerința ca membrii să-și comercializeze întreaga producție prin intermediul organizației de producători în cazul în care comercializarea se efectuează în conformitate cu norme comune stabilite în prealabil. În asemenea cazuri, aceste norme comune trebuie să impună cel puțin respectarea prețurilor de retragere de pe piață ale organizației.

    (3)   Prin derogare de la articolul 5 alineatul (1) litera (c) punctul 4 din Regulamentul (CE) nr. 104/2000, cantitățile de produse pentru care membrii unei organizații de producători au încheiat contracte înainte de a deveni membri nu trebuie comercializate prin intermediul organizației de producători, cu excepția cazului în care membrii în cauză au informat organizația, înainte de a deveni membri, în legătură cu importanța și durata contractelor și în măsura în care organizația a acceptat să renunțe la cerință.

    Articolul 4

    La depunerea cererii de recunoaștere, solicitantul comunică:

    (a)

    statutul organizației de producători;

    (b)

    reglementările organizației de producători;

    (c)

    identitatea persoanelor împuternicite să acționeze în numele organizației de producători;

    (d)

    detalii privind activitățile organizației pe care se bazează cererea de recunoaștere;

    (e)

    dovada care atestă că dispozițiile articolului 1 sau ale articolului 2 sunt respectate.

    Articolul 5

    În termen de trei luni de la primirea cererii de recunoaștere, statul membru informează în scris organizația de producători în legătură cu decizia sa. În cazul în care recunoașterea este refuzată, decizia statului membru trebuie să fie motivată.

    Articolul 6

    În cazul în care se intenționează să se retragă recunoașterea, statul membru notifică organizația de producători în legătură cu această intenție, precum și cu motivele retragerii. Statul membru acordă posibilitatea organizației de producători să-și prezinte observațiile într-un termen stabilit.

    Articolul 7

    (1)   În conformitate cu articolul 6 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 104/2000, statele membre efectuează cel puțin o dată pe an un control privind respectarea de către organizațiile de producători a condițiilor de recunoaștere.

    (2)   În cazul în care recunoașterea este retrasă deoarece organizația de producători în cauză a solicitat sau a utilizat recunoașterea în mod fraudulos, orice ajutor acordat în temeiul articolului 15 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2792/1999 (6) al Consiliului este recuperat de către statul membru.

    Articolul 8

    Regulamentul (CE) nr. 2939/94 se abrogă.

    Articolul 9

    Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2002.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 29 noiembrie 2001.

    Pentru Comisie

    Franz FISCHLER

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 17, 21.1.2000, p. 22.

    (2)  JO L 132, 15.5.2001, p. 10.

    (3)  JO L 310, 3.12.1994, p. 12.

    (4)  JO L 231, 12.9.1996, p. 6.

    (5)  JO L 289, 16.11.2000, p. 8.

    (6)  JO L 337, 30.12.1999, p. 10.


    Top