Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000R2580

Regulamentul (CE) nr. 2580/2000 al Consiliului din 20 noiembrie 2000 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 3448/93 de stabilire a regimului comercial aplicabil anumitor mărfuri rezultate din transformarea produselor agricole

JO L 298, 25.11.2000, p. 5–7 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/01/2010; abrogare implicită prin 32009R1216

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2000/2580/oj

03/Volumul 35

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

137


32000R2580


L 298/5

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 2580/2000 AL CONSILIULUI

din 20 noiembrie 2000

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 3448/93 de stabilire a regimului comercial aplicabil anumitor mărfuri rezultate din transformarea produselor agricole

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolele 37 și 133,

având în vedere propunerea Comisiei (1),

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social (3),

Întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 3448/93 al Consiliului din 6 decembrie 1993 de stabilire a regimului comercial aplicabil anumitor mărfuri rezultate din transformarea produselor agricole (4), prevede la articolul 8 că, la exportul mărfurilor, produsele agricole folosite pot beneficia de restituirile stabilite în conformitate cu regulamentele privind organizarea comună a pieței în sectoarele în cauză. Este necesar să se completeze articolul respectiv pentru a lua în considerare constrângerile care rezultă din acordul privind agricultura, încheiat în cadrul negocierilor comerciale multilaterale ale Rundei Uruguay.

(2)

Trebuie asigurată, în special, o evidență a cheltuielilor pe baza angajamentelor, prin emiterea de certificate. Totuși, în ceea ce privește cheltuielile neacoperite prin obținerea unuia sau mai multor certificate, contabilizarea acestora se efectuează în continuare pe baza plăților de restituire, iar dacă este cazul, sub formă de avans.

(3)

Comisia ia în considerare ansamblul întreprinderilor transformatoare de produse agricole și, în special, situația întreprinderilor mici și mijlocii, ținând cont de impactul măsurilor speciale privind economiile referitoare la restituirile la export.

(4)

În Europa, 2,5 milioane de locuri de muncă depind de sectorul în cauză, care constituie astfel un factor important de stabilitate socială și de organizare a teritoriului. În ceea ce privește interesele specifice ale micilor exportatori, aceștia ar trebui să beneficieze de o scutire de obligația de a prezenta certificate în cadrul regimului de acordare a restituirilor la export.

(5)

În temeiul acordurilor încheiate în conformitate cu articolul 300 din tratat, necesarul de materii prime agricole al industriilor de transformare riscă să nu poată fi acoperit complet, în condiții de concurență, de materiile prime agricole comunitare. Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar (5) prevede, la articolul 117 litera (c), admiterea mărfurilor în regim de perfecționare activă sub rezerva respectării condițiilor economice ale căror norme de aplicare sunt definite în Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei (6). Având în vedere acordurile menționate anterior, trebuie să se prevadă, de asemenea, că sunt considerate întrunite condițiile pentru plasarea anumitor cantități de produse agricole în regimul de perfecționare.

(6)

Pentru a garanta interesele producătorilor de materii prime agricole, trebuie prevăzute, în exerciții financiare succesive, creditele necesare pentru ca mărfurile care nu intră în incidența anexei I la tratat să poată beneficia din plin de utilizarea maximă a plafonului OMC în vigoare. De asemenea, trebuie asigurat un control global, elaborând o procedură flexibilă, pe baza unui bilanț previzional revizuit periodic, privind cantitățile plasate în regimul de perfecționare activă, care nu sunt supuse unui control individual prealabil al condițiilor economice (cu excepția celor utilizate în cadrul prelucrării, al formelor obișnuite de manipulare sau pentru fabricarea mărfurilor care nu sunt eligibile pentru restituire) și cu respectarea altor condiții generale legate de regimul de perfecționare activă. În sfârșit, trebuie să se țină cont de situația de pe piața comunitară a produselor de bază respective și, în consecință, să se asigure o gestionare prudentă a cantităților respective.

(7)

De asemenea, trebuie actualizate anumite trimiteri, ca urmare a codificării Tratatului de instituire a Comunității Europene, precum și anumite definiții.

(8)

Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 3448/93 se adoptă în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a modalităților de exercitare a competențelor de executare conferite Comisiei (7).

(9)

În consecință, Regulamentul (CE) nr. 3448/93 trebuie modificat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 3448/93 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1, alineatul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   În sensul prezentului regulament, se înțelege prin:

«produse agricole»: produsele care intră sub incidența anexei I la tratat,

«mărfuri»: produsele care nu intră sub incidența anexei I la tratat și menționate în anexa B la prezentul regulament.

Totuși, termenul «mărfuri» utilizat în capitolul 2 de la titlul I, precum și la articolul 11, se referă la produsele care nu intră sub incidența anexei I la tratat și sunt menționate în anexele corespunzătoare la regulamentele privind organizarea comună a pieței în sectorul agricol.”

2.

La articolul 8 se adaugă următoarele alineate 5 și 6:

„(5)   Respectarea limitelor care rezultă din acordurile încheiate în conformitate cu articolul 300 din tratat este asigurată pe baza certificatelor eliberate pentru perioadele de referință prevăzute, completate cu suma prevăzută pentru micii exportatori.

(6)   Suma sub care micii exportatori pot să beneficieze de o scutire de obligația de a prezenta certificate în cadrul regimului de acordare a restituirilor la export este fixată la 50 000 euro pe an. Acest plafon poate fi adaptat printr-o decizie luată în conformitate cu procedura menționată în articolul 16.”

3.

Articolul 11 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 11

(1)   Plasarea produselor agricole în regimul de perfecționare activă este subordonată unui control prealabil al respectării condițiilor economice prevăzute la articolul 117 litera (c) din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92. Aceste condiții sunt considerate îndeplinite în conformitate cu articolul 552 din Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei (8).

În plus, în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2454/93, condițiile economice menționate la articolul 117 litera (c) din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 sunt considerate, de asemenea, îndeplinite pentru anumite cantități de produse de bază utilizate pentru fabricarea mărfurilor. Aceste cantități sunt determinate cu ajutorul unui bilanț stabilit de Comisie, bazat pe comparația dintre disponibilitățile financiare necesare și necesarul previzibil de restituiri și ținând cont în special de volumele previzibile pentru exportul mărfurilor în cauză, precum și de situația pe piața internă și externă a produselor de bază aferente. Acest bilanț și, prin urmare, aceste cantități sunt revizuite periodic pentru a se ține cont de evoluția factorilor economici și de reglementare.

Normele de aplicare a paragrafului al doilea, care permit determinarea produselor de bază ce urmează a fi plasate sub regim de perfecționare activă, controlul și planificarea cantităților acestor produse, garantează în același timp operatorilor o mai mare claritate prin publicarea prealabilă, pentru fiecare OCP în parte, a cantităților orientative destinate importului. O astfel de publicare se va face periodic, în special în funcție de utilizarea acestor cantități. Normele de aplicare se adoptă în conformitate cu procedura menționată la articolul 16.

Termenul «produs de bază» utilizat în prezentul articol se referă la produsele enumerate pe coduri NC în tabelul din anexa A, inclusiv numai nota de subsol 1 privind cerealele.

(2)   Cantitatea de mărfuri plasată în regim de perfecționare activă, altul decât cel prevăzut la alineatul 1 al doilea paragraf, și, în consecință, nesupusă impozitării prevăzute la articolul 2 în vederea sau ca rezultat al exportului altor mărfuri, este cea utilizată în mod efectiv pentru fabricarea acestora din urmă.

4.

Articolul 15 se elimină.

5.

Articolul 16 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 16

(1)   Comisia este asistată de un «Comitet pentru probleme orizontale privind schimburile de produse agricole transformate care nu intră sub incidența anexei I» (denumit în continuare «comitet»).

(2)   În cazul în care se face trimitere la prezentul articol, se aplică articolele 4 și 7 din Decizia 1999/468/CE.

Perioada prevăzută la articolul 4 alineatul 3 din Decizia 1999/468/CE se fixează la o lună.

(3)   Comitetul își adoptă propriul regulament intern.”

Articolul 2

Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport la sfârșitul primului an de punere în aplicare a modificărilor aduse de prezentul regulament Regulamentului (CE) nr. 3448/93 în ceea ce privește regimul de perfecționare activă.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 20 noiembrie 2000.

Pentru Consiliu

Președintele

J. GLAVANY


(1)  JO C 89 E, 28.3.2000, p. 81.

(2)  Aviz prezentat la 24 octombrie 2000 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(3)  JO C 117, 26.4.2000, p. 51.

(4)  JO L 318, 20.12.1993, p. 18. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 2491/98 al Comisiei (JO L 309, 19.11.1998, p. 28).

(5)  JO L 302, 19.12.1992, p. 1. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 955/1999 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 119, 7.5.1999, p. 1).

(6)  JO L 253, 11.10.1993, p. 1. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 1602/2000 (JO L 188, 26.7.2000, p. 1).

(7)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

(8)  JO L 253 din 11.10.1993, p. 1. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 1602/2000 (JO L 188, 26.7.2000, p. 1).”


Top