EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31993L0049

Directiva 93/49/CEE a Comisiei din 23 iunie 1993 de stabilire a fișelor care indică condițiile pe care trebuie să le îndeplinească materialele de înmulțire ale plantelor ornamentale și plantele ornamentale în conformitate cu Directiva 91/682/CEE a Consiliului

JO L 250, 7.10.1993, p. 9–18 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 02/01/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1993/49/oj

03/Volumul 13

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

263


31993L0049


L 250/9

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DIRECTIVA 93/49/CEE A COMISIEI

din 23 iunie 1993

de stabilire a fișelor care indică condițiile pe care trebuie să le îndeplinească materialele de înmulțire ale plantelor ornamentale și plantele ornamentale în conformitate cu Directiva 91/682/CEE a Consiliului

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene,

având în vedere Directiva 91/682/CEE a Consiliului din 19 decembrie 1991 privind comercializarea materialelor de înmulțire ale plantelor ornamentale și a plantelor ornamentale (1), în special articolul 4,

întrucât, pentru aplicarea dispozițiilor prezentei directive, ar trebui să se țină seama de ciclurile de producție ale diverselor materiale;

întrucât condițiile stabilite în prezenta directivă trebuie considerate ca standardul minim acceptabil în acest stadiu, ținând seama de condițiile actuale de producție în cadrul Comunității; întrucât ele vor fi în mod progresiv dezvoltate și îmbunătățite pentru a deveni în cele din urmă standarde înalte de calitate;

întrucât măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt în conformitate cu avizul Comitetului permanent pentru materiale de înmulțire și plante ornamentale,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

(1)   Prezenta directivă stabilește fișele prevăzute la articolul 4 din Directiva 91/682/CEE, inclusiv cerințele privind etichetarea, prevăzute la articolul 11 din directiva în cauză.

(2)   Fișele se referă la recolta în creștere și materialele de înmulțire ale plantelor ornamentale (inclusiv portaltoaiele) și plantele ornamentale derivate, din toate genurile și speciile prevăzute la anexa la Directiva 91/682/CEE, precum și la portaltoaiele altor genuri și specii prevăzute la articolul 4 alineatul (2), indiferent de modul de înmulțire folosit, denumite în continuare „materialele”.

(3)   Dispozițiile din prezenta directivă se aplică în mod progresiv, ținând seama de ciclurile de reproducere ale materialelor menționate la alineatul (2).

Articolul 2

Materialele îndeplinesc, după caz, condițiile fitosanitare pertinente stabilite în Directiva 77/93/CEE a Consiliului (2).

Articolul 3

(1)   Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 2, materialele sunt, cel puțin la o examinare vizuală, efectiv indemne de organisme dăunătoare și de boli care reduc considerabil calitatea, precum și de semne sau simptome ale organismelor dăunătoare și ale bolilor în cauză care reduc utilitatea materialelor de înmulțire sau a plantelor ornamentale, și sunt în special indemne de cele enumerate în anexă pentru genul sau specia în cauză.

(2)   Toate materialele care prezintă semne sau simptome vizibile ale organismelor dăunătoare sau bolilor menționate anterior în stadiu de cultură se tratează în mod convenabil încă de la apariția semnului sau simptomului sau, după caz, se îndepărtează.

(3)   În cazul materialelor de Citrus, se respectă, de asemenea, următoarele dispoziții:

(i)

materialele provin din materialele inițiale care au fost controlate și care nu prezintă nici unul din simptomele de virusuri, micoplasme sau boli enumerate în anexă;

(ii)

materialele au fost controlate și sunt efectiv indemne de astfel de virusuri, micoplasme sau boli încă de la începutul ultimului ciclu de vegetație;

(iii)

în cazul altoirilor, materialele au fost altoite pe alte portaltoaie decât cele sensibile la viroizi.

(4)   În cazul bulbilor de flori, se respectă, de asemenea, următoarele dispoziții:

materialele de înmulțire sunt derivate direct din materiale care au fost controlate în stadiul de cultură și care sunt efectiv indemne de organisme dăunătoare și de boli, precum și de semnele și simptomele organismelor dăunătoare și bolilor menționate la alineatul (1), și sunt în special indemne de cele enumerate în anexă.

Articolul 4

(1)   Materialele au identitate adecvată și prezintă un grad de puritate satisfăcător în privința genului sau speciei sau, după caz, a grupei de plante și, în cazul în care sunt comercializate sau destinate comercializării, au o referință privind soiul în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) din Directiva 91/682/CEE; ele au, de asemenea, identitate adecvată și prezintă un grad de puritate a soiului suficient.

(2)   În cazul soiurilor comune menționate la articolul 9 alineatul (2) prima liniuță din Directiva 91/682/CEE, furnizorul folosește denumirea oficială a soiului.

(3)   În cazul soiurilor care fac deja obiectul unei cereri de drept de obținere sau al unei înregistrări oficiale în sensul articolului 9 alineatul (2) prima liniuță din Directiva 91/682/CEE, referința de obținere sau numele propus se utilizează până la emiterea autorizației.

(4)   În cazul soiurilor înscrise pe liste ținute de furnizori în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) a doua liniuță din Directiva 91/682/CEE, condițiile cerute la alineatul (1) în privința soiului se bazează pe descrierile detaliate care figurează în listele ținute de furnizori.

Articolul 5

(1)   Materialele sunt efectiv indemne de toate defectele care ar putea reduce calitatea lor de materiale de înmulțire sau de răsaduri.

(2)   Vigoarea și dimensiunile materialelor sunt suficiente pentru a garanta utilitatea lor ca materiale de înmulțire și plante ornamentale. În plus, se asigură un echilibru adecvat între rădăcini, tulpini și frunze.

(3)   În cazul semințelor, în plus față de condițiile care figurează la alineatul (1), capacitatea germinativă este suficientă.

Articolul 6

(1)   Documentul elaborat de furnizor prevăzut la articolul 11 din Directiva 91/682/CEE este dintr-un material adecvat, care nu poate fi reutilizat, și se inscripționează în cel puțin una din limbile oficiale ale Comunității. Documentul conține următoarele rubrici:

(i)

mențiunea „calitate comunitară”;

(ii)

indicația codului statului membru al Comunității;

(iii)

mențiunea organismului oficial responsabil sau a codului său distinctiv;

(iv)

numărul de înregistrare sau de omologare;

(v)

numele furnizorului;

(vi)

numărul individual al seriei, al săptămânii sau al lotului;

(vii)

data emiterii documentului furnizorului;

(viii)

denumirea botanică;

(ix)

denumirea soiului, după caz. În cazul portaltoaielor, denumirea soiului sau desemnarea sa;

(x)

denumirea grupei de plante, după caz;

(xi)

cantitatea;

(xii)

în cazul importurilor provenite din țări terțe în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Directiva 91/682/CEE, numele țării unde a fost recoltat.

(2)   În cazul în care materialele sunt însoțite de un pașaport fitosanitar în conformitate cu Directiva 92/105/CEE a Comisiei (3), acesta poate constitui documentul elaborat de furnizor, prevăzut la alineatul (1), în cazul în care furnizorul dorește acest lucru. Totuși, mențiunea „calitate comunitară” și o mențiune privind organismul oficial responsabil prevăzut de Directiva 91/682/CEE trebuie să fie indicate, precum și o referire la denumirea soiului, a portaltoiului sau a grupei de plante. În cazul importurilor provenite din țări terțe în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Directiva 91/682/CEE, se menționează numele țării unde a fost făcută recolta. Aceste informații pot figura pe pașaportul fitosanitar propriu-zis, dar separat.

Articolul 7

Prezenta directivă se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor Regulamentului (CEE) nr. 315/68 al Consiliului (4).

Articolul 8

(1)   Statele membre adoptă actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 31 decembrie 1993. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern adoptate în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 9

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 23 iunie 1993.

Pentru Comisie

René STEICHEN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 376, 31.12.1991, p. 21.

(2)  JO L 26, 31.1.1977, p. 20.

(3)  JO L 4, 8.1.1993, p. 22.

(4)  JO L 71, 21.3.1968, p. 1.


ANEXĂ

LISTA ORGANISMELOR SPECIFICE DĂUNĂTOARE ÎN CEEA CE PRIVEȘTE CALITATEA ÎN FUNCȚIE DE DIFERITELE GENURI ȘI SPECII

Genul sau specia

Organisme dăunătoare și boli specifice

Begonia x hiemalis

Fotsch

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Aleurodidae, în special Bemisia tabaci

Aphelenchoides spp.

Ditylenchus destructor

Meloidogynespp.

Myzus ornatus

Otiorrhynchus sulcatus

Sciara

Thysanoptera, în special

Frankliniella occidentalis

Bacterii

Erwinia chrysanthemi

Rhodococcus fascians

Xanthomonas campestris pv. begoniae

Ciuperci

Oïdium

Agenți patogeni care produc putrezirea plantei (Phytophthora spp., Pythium spp. și Rhizoctonia spp.)

Virusuri și organisme analoge, în special

Leafcurl disease

Tospovirusuri (Tomato spotted wilt virus, Impatiens necrotic spot virus)

Citrus

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Aleurothrixus floccosus (Mashell)

Meloidogyne spp.

Parabemisia myricae (Kuwana)

Tylenchulus semipenetrans

Ciuperci

Phytophthora spp.

Virusuri și organisme analoge, în special

Viroizi ca exocortis, cachexia-xyloporosis

Boli care induc simptome de tipul psorosis,

cum sunt:

psorosis, ring spot, cristacortis, impietratura, concave gum

Infectious variegation

Citrus leaf rugose

Dendranthema x Grandiflorum

(Ramat) Kitam

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Agromyzidae

Aleurodidae, în special Bemisia tabaci

Aphelencoides spp.

Diarthronomia chrysanthemi

Lepidoptera, în special

Cacoecimorpha pronubana,

Epichoristodes Acerbella

Thysanoptera, în special

Frankliniella occidentalis

Bacterii

Agrobacterium tumefaciens

Erwinia chrysanthemi

Ciuperci

Fusarium oxisporum spp. chrysanthemi

Puccinia chrysanthemi

Pythium spp.

Rhizoctonia solani

Verticillium spp.

Virusuri și organisme analoge, în special

Chrysanthemum B mosaic virus

Tomato aspermy cucumovirus

Dianthus Caryophyllus L.

și hibrizi

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Agromyzidae

Aleurodidae, în special

Bemisia tabaci

Thysanoptera, în special

Frankliniella occidentalis

Lepidoptera, în special

Cacoecimorpha pronubana, Epichoristodes acerbella

Ciuperci

Alternaria dianthi

Alternaria dianthicola

Fusarium oxisporum f. spp. dianthi

Mycosphaerella dianthi

Phytophthora nicotiana spp. parasitica

Rhizoctonia solani

Agenți patogeni care produc putrezirea plantei: Fusarium spp. și Pythium spp.

Uromyces dianthi

Virusuri și organisme analoge, în special

Carnation etched ring caulimovirus

Carnation mottle carmovirus

Carnation necrotic fleck closterovirus

Tospovirusuri (Tomato spotted wilt virus, Impatiens necrotic spot virus)

Euphorbia pulcherrima

(Wild ex Kletzch)

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Aleurodidae, în special Bemisia tabaci

Bacterii

Erwinia chrysanthemi

Ciuperci

Fusarium spp.

Pythium ultimum

Phytophthora spp.

Rhizoctonia solani

Thielaviopsis basicola

Virusuri și organisme analoge, în special

 

Tospovirusuri (Tomato spotted wilt virus, Impatiens necrotic spot virus)

Gerbera L.

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Agromyzidae

Aleurodidae, în special

Bemisia tabaci

Aphelenchoides spp.

Lepidoptera

Meloidogyne

Thysanoptera, în special

Frankliniella occidentalis

Ciuperci

Fusarium spp.

Phytophthora cryptogea

Oïdium

Rhizoctonia solani

Verticillium spp.

Virusuri și organisme analoge, în special

 

Tospovirusuri (Tomato spotted wilt virus, Impatiens necrotic spot virus)

Gladiolus L.

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Ditylenchus dipsaci

Thysanoptera, în special

Frankliniella occidentalis

Bacterii

Pseudomonas marginata

Rhodococcus fascians

Ciuperci

Botrytis gladiolorum

Curvularia trifolii

Fusarium oxisporum spp. gladioli

Penicillium gladioli

Sclerotiniaspp.

Septoria gladioli

Urocystis gladiolicola

Uromyces trasversalis

Virusuri și organisme analoge, în special

Aster yellow mycoplasm

Corky pit agent

Cucumber mosaic virus

Gladiolus ringspot virus (sin. Narcissus latent virus)

Tobacco rattle virus

Alte organisme dăunătoare

Cyperus esculentus

Lilium L.

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Aphelenchoides spp.

Rhyzoglyphus spp.

Pratylenchus penetrans

Rotylenchus robustus

Thysanoptera, în special

Frankliniella occidentalis

Bacterii

Erwinia carotovora subsp. carotovora

Rhodococcus fascians

Ciuperci

Cylindrocarpon destructans

Fusarium oxisporum f. sp. lilii

Pythium spp.

Rhizoctonia spp.

Rhizopus spp.

Sclerotium spp.

Virusuri și organisme analoge, în special

Cucumber mosaic virus

Lily symptomless virus

Lily virus x

Tobacco rattle virus

Tulip breaking virus

Alte organisme dăunătoare

Cyperus esculentus

Malus Miller

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Anarsia lineatella

Eriosoma lanigerum

Coșenile, în special

Epidiaspis leperii, Pseudaulacaspis pentagona, Quadraspidiotus perniciosus

Bacterii

Agrobacterium tumefaciens

Pseudomonas syringae pv. syringae

Ciuperci

Armillariella mellea

Chondrostereum purpureum

Nectria galligena

Phytophtora cactorum

Rosellinia necatrix

Venturia spp.

Verticillium spp.

Virusuri și organisme analoge

 

Toate

Narcissus L.

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Aphelenchoides subtenuis

Ditylenchus destructor

Eumerus spp.

Merodon equestris

Pratylenchus penetrans

Rhizoglyphidae

Tarsonemidae

Ciuperci

Fusarium oxysporum f. sp. narcissi

Screlotinia spp.

Sclerotium bulborum

Virusuri și organisme analoge, în special

Tobacco rattle virus

Narcissus white streak agent

Narcissus yellow stripe virus

Alte organisme dăunătoare

Cyperus esculentus

Pelargonium L.

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Aleurodidae, în special Bemisia tabaci

Lepidoptera

Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis

Bacterii

Rhodococcus fascians

Xanthomonas campestris pv. pelargonii

Ciuperci

Puccinia pelargonii zonalis

Agenți patogeni care produc putrezirea plantei (Botrytis spp., Pythium spp.)

Verticillium spp.

Virusuri și organisme analoge, în special

Pelargonium flower break carmovirus

Pelargonium leaf curl tombusvirus

Pelargonium line pattern virus

Tospovirusuri (Tomato spotted wilt virus, Impatiens necrotic spot virus)

– Phoenix

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Thysanoptera

Ciuperci

Exosporium palmivorum

Gliocladium wermoeseni

Graphiola phoenicis

Pestalozzia phoenicis

Pythium spp.

Virusuri și organisme analoge

 

Toate

Pinus nigra

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Blastophaga spp.

Rhyacionia buoliana

Ciuperci

Ophodermium seditiosum

Virusuri și organisme analoge

 

Toate

Prunus L.

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Capnodis tenebrionis

Meloidogyne spp.

Coșenile, în special

Epidiaspis leperii, Pseudaulacaspis pentagona, Quadraspidiotus perniciosus

Bacterii

Agrobacterium tumefaciens

Pseudomonas syringae pv. mors prunorum

Pseudomonas syringae pv. syringae

Ciuperci

Armillariella mellea

Chondrostereum purpureum

Nectria galligena

Rosellinia necatrix

Taphrina deformans

Verticillium spp.

Virusuri și organisme analoge, în special

Prune dwarf virus

Prunus necrotic ringspot virus

Pyrus L.

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Anarsia lineatella

Eriosoma lanigerum

Coșenile, în special

Epidiaspis leperii, Pseudaulacaspis pentagona, Quadraspidiotus perniciosus

Bacterii

Agrobacterium tumefaciens

Pseudomonas syringae pv. syringae

Ciuperci

Armillariella mellea

Chondrostereum purpureum

Nectria galligena

Phytophthora spp.

Rosellinia necatrix

Verticillium spp.

Virusuri și organisme analoge

 

Toate

Rosa

Insecte, molii și nematozi în toate stadiile de dezvoltare

Lepidoptera, în special

Epichoristodes acerbella,

Cacoecimorpha pronubana

Meloidogyne spp.

Pratylenchus spp.

Tetranychus urticae

Bacterii

Agrobacterium tumefaciens

Ciuperci

Chondrostereum purpureum

Coniothyrium spp.

Diplocarpon rosae

Peronospora sparsa

Phragmidium spp.

Rosellinia necatrix

Sphaeroteca pannosa

Verticillium spp.

Virusuri și organisme analoge, în special

Apple mosaic virus

Arabis mosaic nepovirus

Prunus necrotic ringspot virus


Top