Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Produs paneuropean de pensii personale

Produs paneuropean de pensii personale

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2019/1238 privind un produs paneuropean de pensii personale

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Acesta stabilește temeiul juridic al produsului paneuropean de pensii personale* (PEPP), prin asigurarea standardizării caracteristicilor centrale ale produsului, cum ar fi:
    • cerințe de transparență;
    • reguli de investiții;
    • dreptul de a schimba furnizorii; și
    • diferite opțiuni de investiții.
  • De asemenea, acesta stabilește norme uniforme privind înregistrarea, crearea, distribuția și supravegherea produselor de pensii personale care sunt distribuite în Uniunea Europeană (UE) sub denumirea de PEPP.
  • PEPP este un sistem de pensii personale voluntare care completează sistemele de pensii publice și ocupaționale existente, precum și sistemele naționale de pensii private.
  • Regulamentul își propune să ofere mai multe posibilități participanților și să le ofere produse de pensii personale mai competitive atunci când economisesc pentru pensionare, beneficiind în același timp de o protecție puternică a consumatorilor.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul privind PEPP stabilește norme uniforme privind caracteristicile centrale ale PEPP, în special cu privire la următoarele puncte-cheie.

Furnizorii de PEPP*

PEPP pot fi oferite de o gamă largă de instituții financiare, inclusiv întreprinderi de asigurare, admonistratori de active, bănci, anumite firme de investiții și anumite fonduri de pensii ocupaționale.

Contractul privind PEPP

Regulamentul stabilește cerințele minime pentru conținutul contractului convenit între furnizorii de PEPP și participanții la PEPP*.

Înregistrarea PEPP

  • Furnizorii care doresc să ofere un PEPP trebuie să urmeze un proces de înregistrare. Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale înregistrează noi PEPP într-un registru central, pe baza unei decizii luate de autoritățile competente naționale. Odată înregistrat, produsul poate fi furnizat și distribuit în întreaga UE.
  • Regulamentul descrie în detaliu procedurile de înregistrare PEPP, circumstanțele de anulare a înregistrării a unui PEPP, precum și competențele autorităților competente ale statelor membre de origine și ale statelor membre UE gazdă.

Pașaportul UE

Furnizorii și distribuitorii de PEPP beneficiază de un pașaport UE care le permite să vândă PEPP în diferite state membre. Pașaportul le permite să acceseze întreaga piață a UE cu o înregistrare unică de produs acordată pe baza unui set unic de reguli.

Portabilitate

  • Atunci când propun un PEPP, furnizorii sau distribuitorii trebuie să furnizeze potențialilor participanți la PEPP informații despre serviciul de portabilitate* și despre subconturi*, care sunt disponibile imediat.
  • În cazul în care participanții la PEPP își schimbă reședința într-un alt stat membru, aceștia pot continua să contribuie la același PEPP fie prin deschiderea unui subcont de PEPP la același furnizor PEPP din noua lor țară de reședință (în cazul în care o astfel de opțiune este disponibilă la furnizorul lor de PEPP), fie continuând să contribuie la subcontul de PEPP existent. În cazul în care furnizorul lor de PEPP nu prevede o astfel de opțiune în noua lor țară de reședință, participanții la PEPP au dreptul de a schimba furnizorul de PEPP imediat și gratuit. Furnizorii de PEPP trebuie să deschidă cel puțin două subconturi după o perioadă de tranziție de trei ani.

Portabilitatea

Participanții la PEPP pot schimba furnizorul de PEPP după minimum cinci ani de la încheierea contractului privind PEPP și, în cazul unei schimbări ulterioare, după cinci ani de la cea mai recentă schimbare. Furnizorul de PEPP poate permite participanților la PEPP să schimbe mai des furnizorii de PEPP. Comisioanele și taxele pentru serviciul de schimbare a furnizorului trebuie să fie limitate la costurile administrative efective suportate de furnizorul de PEPP care le transferă și să nu depășească 0,5 % din valoarea activelor transferate.

Opțiuni de investiții

  • Furnizorii de PEPP pot oferi până la șase opțiuni de investiții, inclusiv opțiunea de investiții implicită – PEPP de bază*. Toate opțiunile de investiții trebuie să fie proiectate de furnizorii de PEPP pe baza unei garanții sau a unei tehnici de atenuare a riscurilor care să asigure o protecție suficientă pentru participanții la PEPP.
  • Pentru PEPP de bază, furnizorii de PEPP trebuie să protejeze capitalul participanților la PEPP fie printr-o garanție, fie prin tehnici de diminuare a riscurilor, compatibilă cu obiectivul de a permite participanților la PEPP să-și recupereze capitalul. Costurile și taxele aferente PEPP de bază nu trebuie să depășească 1 % din capitalul acumulat pe an.
  • Participanții la PEPP au dreptul de a schimba regulat opțiunea de investiții pentru a-și adapta strategia de investiții. Acest drept este gratuit și poate fi exercitat după minimum cinci ani de la încheierea contractului privind PEPP și, în cazul modificărilor ulterioare, după cinci ani de la cea mai recentă modificare a opțiunii de investiții. Furnizorii de PEPP pot permite participanților la PEPP să-și schimbe mai des opțiunea de investiții.

Tipul de plăți

  • Furnizorii de PEPP pot oferi participanților la PEPP unul sau mai multe tipuri de plăți (anuități, sumă forfetară, retrager periodice sau o combinație a acestora).
  • Participanții la PEPP pot alege forma de plată pentru faza de plată a pensiei* la încheierea unui contract și la deschiderea unui nou subcont. Forma plăților poate diferi de la subcont la subcont. Dacă furnizorii de PEPP oferă diferite forme de plăți, participanții la PEPP pot modifica forma de plată a fiecărui subcont cu un an înainte de începerea fazei de plată a pensiei, la începutul fazei de plată a pensiei și în momentul schimbării furnizorului.

Distribuirea PEPP

  • Regulamentul stabilește condițiile în care furnizorii de PEPP și distribuitorii de PEPP* pot distribui PEPP.
  • Regimul de distribuție al PEPP urmărește o abordare sectorială. Companiile de asigurări și intermediarii de asigurări care distribuie un PEPP se supun Directivei privind distribuția de asigurări [Directiva (UE) 2016/97], în timp ce firmele de investiții și alți furnizori și distribuitori de PEPP vor trebui să aplice normele din Directiva privind piețele instrumentelor financiare (Directiva 2014/65/UE).

Consultanța

  • Furnizorii de PEPP și distribuitorii de PEPP sunt obligați să ofere potențialilor participanți la PEPP consultanță completă înainte de semnarea unui contract privind PEPP, pentru a le permite să ia o decizie complet informată și să aleagă produsul care se potrivește cel mai bine nevoilor lor. De asemenea, consultanța trebuie să acopere alegerea opțiunii de investiții și proiecții personalizate privind pensia. Înainte de încheierea contractului, toți furnizorii și distribuitorii de PEPP trebuie să le ceară participanților la PEPP să efectueze un test cu privire la cerințele și nevoile lor legate de pensie pentru a determina ce PEPP ar fi potrivit pentru ei, dacă este cazul. Acest test trebuie să includă, de asemenea, o verificare specifică pentru a stabili dacă participanții la PEPP au nevoie de un PEPP care să ofere anuități, pentru a asigura o protecție adecvată împotriva riscurilor de longevitate.
  • În plus, pentru PEPP de bază, furnizorii de PEPP trebuie să ofere participanților la PEPP consultanță personalizată obligatorie privind planificarea pensiei la începutul fazei de plată a pensiei, cu o recomandare personală privind forma optimă de plată.

Informații

  • Pentru a asigura un nivel ridicat de transparență, regulamentul prevede că participanții la PEPP trebuie să primească:
    • Pentru a asigura un grad ridicat de protecție a consumatorului, participanții la PEPP nu vor avea nicio posibilitate de a renunța la consultanță înainte de încheierea contractului, informații-cheie privind produsul prin intermediul unui document standardizat (și anume documentul cu informații-cheie privind PEPP);
    • în fiecare an, o informare privind drepturile de pensie obținute din PEPP cu informații-cheie despre evoluția economiilor lor.
  • În special, costurile și comisioanele trebuie să fie pe deplin transparente.
  • Comisia Europeană trebuie să specifice în continuare, prin standarde tehnice de reglementare, detaliile prezentării informațiilor care trebuie furnizate în documentul cu informații-cheie privind PEPP și în informarea privind drepturile de pensie obținute din PEPP.

Factorii de sustenabilitate

  • Furnizorii de PEPP sunt încurajați să țină seama de factorii de mediu, sociali și de guvernanță (factori ESG)*.
  • Furnizorii de PEPP ar trebui să furnizeze participanților la PEPP informații, dacă sunt disponibile, privind performanța investițiilor furnizorului de PEPP din punctul de vedere al factorilor ESG.
  • De asemenea, aceștia ar trebui să furnizeze participanților la PEPP în informarea privind drepturile de pensie obținute din PEPP informații despre modul în care politica de investiții ia în considerare factorii ESG. În conformitate cu regula prudenței, furnizorii de PEPP țin seama de potențialul impact pe termen lung al deciziilor de investiții asupra factorilor ESG.

Supravegherea

Respectarea Regulamentului privind PEPP trebuie supravegheată de autoritățile naționale competente ale furnizorilor și ale distribuitorilor de PEPP. Cu toate acestea, Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale are competențe de intervenție asupra produselor, care îi permit să ia măsuri eficiente, la nivelul întregii UE, în cazul când există o preocupare semnificativă legată de protecția participanților la PEPP sau a unei amenințări la adresa bunei funcționări și a integrității piețelor financiare sau a stabilității întregului sistem financiar al UE sau a unei părți a acestuia, care nu sunt abordate în mod adecvat de către autoritățile competente naționale.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 22 martie 2022.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Produs de pensii personale. Un produs care se bazează pe un contract încheiat în mod voluntar între un participant individual și o entitate și este complementar oricărei pensii obligatorii sau ocupaționale. Acesta prevede acumularea de capital pe termen lung cu obiectivul explicit de a furniza venituri la pensionare și cu posibilități limitate de retragere anticipată înainte de acel moment. Nu este nici un produs de pensii obligatorii, nici un produs de pensii ocupaționale.
Furnizor de PEPP. O întreprindere financiară autorizată să creeze un PEPP și să îl distribuie.
Participant la PEPP. O persoană fizică care a încheiat un contract privind PEPP cu un furnizor de PEPP.
Serviciul de portabilitate. Un serviciu care oferă participanților la PEPP dreptul de a continua să contribuie la contul lor de PEPP existent, atunci când își schimbă reședința într-un alt stat membru al UE.
Subcont. O secțiune națională care este deschisă în fiecare cont de PEPP și care corespunde cerințelor și condițiilor legale pentru utilizarea de posibile stimulente stabilite la nivel național pentru investițiile într-un PEPP de către statul membru în care participantul la PEPP își are reședința. În consecință, o persoană fizică poate fi un participant la PEPP sau un beneficiar al PEPP în fiecare subcont, în funcție de cerințele legale respective referitoare la faza de acumulare. Faza de acumulare este perioada în care activele se acumulează într-un cont de PEPP; durează, în mod normal, până la începerea fazei de plată a pensiei.
PEPP de bază. Toți furnizorii PEPP vor trebui să ofere o opțiune de investiții implicită la prețuri accesibile („PEPP de bază”) cu costuri și taxe plafonate la 1 % din capitalul acumulat pe an.
Faza de plată a pensiei. Perioada în care activele acumulate într-un cont de PEPP pot fi utilizate pentru finanțarea pensiei sau a altor nevoi în materie de venituri.
Distribuitor de PEPP. O întreprindere financiară autorizată să distribuie PEPP care nu au fost create de ea însăși, o firmă de investiții care oferă consultanță în materie de investiții sau un intermediar de asigurări.
Factorii de mediu, sociali și de guvernanță (factori ESG). Un set de criterii pe care investitorii conștienți social le utilizează pentru a analiza potențialele investiții cu scopul de a se asigura că susțin principiile dezvoltării durabile. Criteriile de mediu se referă la modul în care o afacere are rolul de protector al naturii. Criteriile sociale analizează modul în care gestionează relațiile cu angajații, furnizorii, clienții și comunitățile în care își desfășoară activitatea. Criteriile de guvernanță se referă la probleme precum conducerea corporativă și abordarea sa în salariile personalului de conducere, audituri, controale interne și drepturi ale acționarilor.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP) (JO L 198, 25.7.2019, pp. 1-63).

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul delegat (UE) 2021/895 al Comisiei din 24 februarie 2021 de completare a Regulamentului (UE) nr. 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește intervenția asupra produselor (JO L 197, 4.6.2021, pp. 1-4).

Regulamentul delegat (UE) 2021/896 al Comisiei din 24 februarie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește informațiile suplimentare pentru convergența raportării în scopuri de supraveghere (JO L 197, 04.6.2021, pp. 5-6).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/897 al Comisiei din 4 martie 2021 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește formatul raportării în scopuri de supraveghere către autoritățile competente, precum și cooperarea și schimbul de informații între autoritățile competente și cu Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (JO L 197, 4.6.2021, pp. 7-66).

Regulamentul delegat (UE) 2021/473 al Comisiei din 18 decembrie 2020 de completare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează cerințele aplicabile documentelor informative, costurilor și comisioanelor incluse în plafonul costurilor, precum și tehnicilor de diminuare a riscurilor pentru produsul paneuropean de pensii personale (JO L 99, 22.3.2021, pp. 1-33).

Recomandarea Comisiei din 29.6.2017 cu privire la tratamentul fiscal al produselor de pensii personale, inclusiv al produsului paneuropean de pensii personale [C (2017) 4393 final, 29.6.2017].

Directiva (UE) 2016/97 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 ianuarie 2016 privind distribuția de asigurări (reformare) (JO L 26, 2.2.2016, pp. 19-59).

Modificările succesive aduse Directivei (UE) 2016/97 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, pp. 349-496).

A se vedea versiunea consolidată.

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European – Plan de acțiune privind edificarea unei Uniuni a piețelor de capital [COM(2015) 468 final, 30.9.2015].

Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană de asigurări și pensii ocupaționale), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/79/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, pp. 48-83).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 01.07.2022

Top