Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0365

    2008/365/CE: Decizia Comisiei din 30 aprilie 2008 de instituire a unui grup de experți în educație financiară

    JO L 125, 9.5.2008, p. 36–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/365/oj

    9.5.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 125/36


    DECIZIA COMISIEI

    din 30 aprilie 2008

    de instituire a unui grup de experți în educație financiară

    (2008/365/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    întrucât:

    (1)

    Articolul 3 din Tratatul de instituire a Comunității Europene enumără, printre activitățile Comunității, o piață internă caracterizată prin eliminarea, între statele membre, a obstacolelor care stau în calea liberei circulații a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor.

    (2)

    Articolul 95 din Tratatul de instituire a Comunității Europene impune ca, în cadrul propunerilor sale privind stabilirea și funcționarea pieței interne în domeniul protecției consumatorilor, Comisia să pornească de la premisa unui nivel ridicat de protecție, luând în considerare orice evoluție nouă, întemeiată pe fapte științifice.

    (3)

    Articolul 149 din Tratatul instituire a Comunității Europene impune Comunității să contribuie la dezvoltarea unei educații de calitate, prin încurajarea cooperării dintre statele membre și, în cazul în care este necesar, prin sprijinirea și completarea acțiunii acestora, respectând pe deplin responsabilitatea statelor membre față de conținutul învățământului și de organizarea sistemului educațional, precum și diversitatea lor culturală și lingvistică.

    (4)

    Articolul 153 din Tratatul instituire a Comunității Europene impune Comunității să promoveze interesele consumatorilor și să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, contribuind la protecția sănătății, a securității și a intereselor economice ale consumatorilor, precum și la promovarea dreptului acestora la informare, educare și organizare în vederea apărării intereselor lor.

    (5)

    Educația financiară este esențială pentru a garanta că piața unică poate avea beneficii directe pentru cetățenii Europei, oferindu-le posibilitatea de a lua decizii informate atunci când achiziționează servicii financiare și de a înțelege bazele finanțelor personale, cum s-a recunoscut în comunicarea Comisiei O piață unică pentru Europa secolului XXI  (1).

    (6)

    Importanța educației financiare a fost recunoscută și în Cartea albă privind politica serviciilor financiare 2005-2010 (2), în Cartea verde privind serviciile financiare cu amănuntul pe piața unică (3), în concluziile Consiliului Ecofin din 8 mai 2007 (4), precum și în Rezoluția Parlamentului European privind politica serviciilor financiare (5).

    (7)

    Comisia a publicat o comunicare intitulată Educația financiară  (6), care anunța, printre alte inițiative, și crearea unui grup de experți cu experiență practică în domeniul educației financiare.

    (8)

    Grupul de experți trebuie să contribuie la schimbul și promovarea celor mai bune practici în materie de educație financiară și să sprijine Comisia în acțiunile pe care le întreprinde în domeniul educației financiare.

    (9)

    Grupul de experți trebuie să fie alcătuit din persoane având competențe și experiență în domeniul educației financiare, reprezentând o gamă largă de părți interesate din sectorul public și privat.

    (10)

    Prin urmare, este necesară instituirea Grupului de experți în educație financiară, stabilirea mandatului acestuia și a structurilor sale,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Se înființează Grupul de experți în educație financiară, denumit în continuare „grupul”.

    Articolul 2

    Sarcini

    Sarcinile grupului vor fi:

    să schimbe și să promoveze cele mai bune practici în materie de educație financiară;

    să consilieze Comisia cu privire la modul de punere în aplicare a principiilor privind oferirea de programe de educație financiară de mare calitate enunțate în comunicarea Comisiei privind Educația financiară;

    să sprijine Comisia în identificarea obstacolelor de natură juridică, normativă, administrativă, precum și a altor obstacole din calea oferirii unei educații financiare;

    să consilieze Comisia cu privire la modul în care pot fi depășite obstacolele identificate;

    să contribuie la pregătirea diferitelor inițiative prezentate în comunicarea privind educația financiară, precum și la evaluarea inițiativelor planificate pentru anul 2010.

    Comisia poate consulta grupul cu privire la orice aspect din domeniul educației financiare.

    Articolul 3

    Componența - numirea

    (1)   În momentul adoptării prezentei decizii, Comisia publică un apel la candidaturi din partea autorităților statelor membre, a instituțiilor academice, a furnizorilor de servicii financiare, a organizațiilor de consumatori și din partea altor grupuri, după caz, care doresc să propună candidați pentru a face parte din grup. Sunt acceptate, de asemenea, și candidaturile individuale.

    (2)   Membrii grupului sunt numiți de Comisie dintre specialiștii care au competențe și experiență în domeniul educației financiare. Membrii sunt numiți cu titlu personal și au obligația de a consilia Comisia independent de orice influență exterioară.

    (3)   Candidații considerați apți, dar care nu sunt numiți, pot fi înscriși pe o listă de rezervă pe care Comisia o poate folosi pentru numirea unor supleanți.

    (4)   Grupul este format din cel mult 25 de membri.

    (5)   Se aplică următoarele dispoziții:

    Membrii grupului sunt numiți pentru un mandat de trei ani cu posibilitate de reînnoire. Aceștia rămân în funcție până la înlocuirea lor sau până la sfârșitul mandatului. Mandatul începe cu ocazia primei ședințe a grupului.

    Membrii care nu mai sunt în măsură să contribuie eficient la dezbaterile grupului, cei care demisionează sau cei care nu respectă condițiile stabilite în prezentul alineat sau în articolul 287 din Tratatul de instituire a Comunității Europene pot fi înlocuiți pentru restul mandatului.

    Membrii numiți cu titlu personal semnează, în fiecare an, un document prin care se angajează să acționeze în interes public, precum și o declarație care atestă existența sau absența oricărui interes care le poate compromite obiectivitatea.

    Numele membrilor se publică în registrul public al grupurilor de experți, precum și pe site-ul internet al Direcției Generale Piața Internă și Servicii. Numele membrilor sunt colectate, prelucrate și publicate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

    Articolul 4

    Funcționarea

    (1)   Grupul este prezidat de Comisie.

    (2)   În acord cu Comisia, se pot înființa subgrupuri care să examineze aspecte specifice, pe baza unui mandat stabilit de către grup. Aceste subgrupuri sunt dizolvate odată cu îndeplinirea mandatului lor.

    (3)   Președintele poate invita observatori având competență specială într-un anumit subiect înscris pe ordinea de zi pentru a participa la lucrările grupului sau subgrupului, atunci când acest lucru se dovedește util și/sau necesar.

    (4)   Informațiile obținute în urma participării la dezbaterile grupului sau ale subgrupului nu pot fi divulgate atunci când Comisia precizează că acestea se referă la chestiuni confidențiale.

    (5)   Grupul și subgrupurile sale se reunesc, de regulă, într-unul din sediile Comisiei, în conformitate cu procedurile și planificarea stabilită de Comisie, care asigură serviciile de secretariat. Alți funcționari ai Comisiei interesați de lucrări pot participa la reuniunile grupului și subgrupurilor acestuia.

    (6)   Grupul își stabilește regulamentul de procedură pe baza regulamentului de procedură standard adoptat de Comisie (7).

    (7)   Comisia poate publica pe site-ul internet al Direcției Generale Piața Internă și Servicii orice rezumat, concluzie, concluzie parțială sau document de lucru al grupului în limba versiunii originale a documentului în cauză.

    Articolul 5

    Cheltuielile ocazionate de reuniuni

    (1)   Comisia rambursează cheltuielile de călătorie și de ședere pentru membrii și observatorii din cadrul activităților de grup, în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei. Membrii nu sunt remunerați pentru serviciile prestate.

    (2)   Cheltuielile ocazionate de reuniuni se rambursează în limita fondurilor alocate serviciului în cauză în conformitate cu procedura anuală de alocare a resurselor.

    Articolul 6

    Intrarea în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 30 aprilie 2008.

    Pentru Comisie

    Charlie McCREEVY

    Membru al Comisiei


    (1)  COM(2007) 724 și documentul de lucru însoțitor „Inițiative în domeniul serviciilor financiare pentru persoane fizice”, SEC(2007) 1520.

    (2)  COM(2005) 629 final.

    (3)  COM(2007) 226.

    (4)  9171/07 (Presse 97).

    (5)  P6_TA-PROV(2007)0338/A6-0248/2007.

    (6)  COM(2007) 808.

    (7)  Anexa III la documentul SEC(2005) 1004.


    Top