Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000R2602

    Regulamentul (CE) nr. 2602/2000 al Comisiei din 17 noiembrie 2000 de stabilire a normelor detaliate pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind standardele minime pentru tratarea reducerilor de prețuri în cadrul indicilor armonizați ai prețurilor de consum (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 300, 29.11.2000, p. 16–17 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 23/08/2020; abrogat prin 32020R1148

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2000/2602/oj

    10/Volumul 01

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    241


    32000R2602


    L 300/16

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 2602/2000 AL COMISIEI

    din 17 noiembrie 2000

    de stabilire a normelor detaliate pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind standardele minime pentru tratarea reducerilor de prețuri în cadrul indicilor armonizați ai prețurilor de consum

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (1), în special articolul 4 și articolul 5 alineatul (3),

    după consultarea Băncii Centrale Europene (2),

    întrucât:

    (1)

    În temeiul articolului 5 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 2494/95, fiecare stat membru este solicitat să elaboreze indici armonizați ai prețurilor de consum (IAPC) începând cu indicii pentru luna ianuarie 1997.

    (2)

    Există un domeniu de aplicare considerabil pentru diferențele procedurale în modul de tratare a reducerilor de prețuri și în raportul dintre reducerile de preț și prețul de achiziție. Este necesară o metodologie armonizată pentru tratarea reducerilor de prețuri din IAPC pentru a garanta că IAPC rezultați satisfac cerințele de comparabilitate ale articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 2494/95. Aceasta va îmbunătăți de asemenea fiabilitatea și relevanța acestora.

    (3)

    Prețurile utilizate în cadrul IAPC ar trebui să fie prețurile de achiziție plătite efectiv de gospodării pentru a achiziționa bunuri și servicii individuale prin tranzacții monetare, inclusiv orice taxe, mai puțin subvențiile pe produse, după scăderea rabaturilor acordate pentru achizițiile în vrac sau extra-sezoniere din prețurile și tarifele standard, și exclusiv dobânda și tarifele serviciilor adăugate prin mecanisme de credit și orice costuri suplimentare apărute ca urmare a neefectuării plății în perioada de timp convenită la momentul în care au fost făcute achizițiile.

    (4)

    În cazul modificării specificației, prețurile ar trebui să fie tratate în conformitate cu normele privind ajustarea calității prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1749/96 al Comisiei din 9 septembrie 1996 privind unele măsuri inițiale de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (3), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1688/98 al Consiliului (4).

    (5)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul Comitetului pentru programul statistic (CPS), instituit prin Decizia 89/382/CEE, Euratom al Consiliului (5).

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Scopul

    Scopul prezentului regulament este de a preciza modul de tratare a reducerilor de prețuri pentru bunurile și serviciile individuale din cadrul indicilor armonizați ai prețurilor de consum, denumiți în continuare „IAPC”, pentru a asigura că IAPC sunt fiabili și relevanți și satisfac cerințele de comparabilitate prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 2494/95.

    Articolul 2

    Prețurile de achiziție

    Cu excepția cazului în care este altfel menționat, prețurile de achiziție utilizate în cadrul IAPC trebuie, în general, să ia în considerare reducerile de preț ale bunurilor și serviciilor individuale, dacă aceste reduceri:

    (a)

    pot fi atribuite achiziției unui bun sau serviciu individual;

    (b)

    sunt accesibile tuturor potențialilor consumatori fără condiții speciale (nediscriminatorii);

    (c)

    sunt aduse la cunoștința achizitorului în momentul în care acesta se angajează față de vânzător să achiziționeze produsul respectiv și

    (d)

    pot fi propuse la momentul achiziției sau într-o perioadă de timp următoare achiziției efective în care acestea pot avea o influență semnificativă asupra cantităților pe care cumpărătorii sunt dispuși să le achiziționeze.

    În mod special, trebuie să fie luate în considerare în cadrul IAPC reducerile de prețuri ale bunurilor și serviciilor individuale care ar putea sau se așteaptă să fie accesibile din nou la prețurile standard sau sunt accesibile în altă parte la prețuri standard. Preț standard înseamnă prețul fără nici o condiție sau calificare și care nu este descris ca un preț special.

    Articolul 3

    Stimulente

    Valoarea de piață a unui „ceva” oferit temporar consumatorilor pentru a îi convinge să achiziționeze un anumit produs, numit în continuare „stimulent”, poate fi scăzută dacă este cunoscută. Valoarea de piață trebuie să fie re-adunată în momentul în care este retrasă oferta. Stimulentele sub formă de suplimente, cum ar fi cantitatea suplimentară a produsului respectiv, introducerea unui produs „gratis” sau alte beneficii, nu se iau în considerare dacă nu sunt semnificative.

    Articolul 4

    Modificarea specificației

    Atunci când se modifică specificația, prețurile trebuie să fie tratate în conformitate cu regulile privind modificările specificației, în mod special cu cele privind ajustarea calității de la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1749/96.

    Articolul 5

    Aplicarea

    Dispozițiile prezentului regulament trebuie să fie aplicate de către statele membre în luna decembrie 2000 și să intre în vigoare fie împreună cu indicii pentru luna ianuarie 2001, fie cu indicii pentru luna ianuarie 2002.

    Articolul 6

    Revizuirea

    (1)   Ca o măsură de tranziție, atunci când aplicarea dispozițiilor prezentului regulament aduce atingere variației anuale de schimb [m/(m-12)] a indicilor tuturor produselor cu mai mult de o zecime a unui punct de procentaj comparat cu un indice care nu ia în considerare reducerile de preț, seriile de indici respective trebuie să fie revizuite în mod adecvat.

    (2)   Dispozițiile generale referitoare la politica de revizuire a IAPC trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 2494/95, după care aplicarea măsurilor de tranziție va înceta.

    Articolul 7

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 17 noiembrie 2000.

    Pentru Comisie

    Pedro SOLBES MIRA

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 257, 27.10.1995, p. 1.

    (2)  Aviz emis la 24 noiembrie 2000 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (3)  JO L 229, 10.9.1996, p. 3.

    (4)  JO L 214, 31.7.1998, p. 23.

    (5)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.


    Top