EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31989D0507

Decizia Comisiei din 18 iulie 1989 privind stabilirea metodelor de control al performanțelor și de apreciere a valorii genetice a animalelor din rasa porcină, reproducători de rasă pură și reproducători hibrizi

JO L 247, 23.8.1989, p. 43–44 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/07/2020; abrogat prin 32020R0602

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1989/507/oj

03/Volumul 07

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

154


31989D0507


L 247/43

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 18 iulie 1989

privind stabilirea metodelor de control al performanțelor și de apreciere a valorii genetice a animalelor din rasa porcină, reproducători de rasă pură și reproducători hibrizi

(89/507/CEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene,

având în vedere Directiva 88/661/CEE a Consiliului din 19 decembrie 1988 privind normele zootehnice care se aplică animalelor reproducătoare din rasa porcină (1), în special articolul 6, alineatul (1) prima liniuță și articolul 10 alineatul (1) prima liniuță,

întrucât metodele care se aplică deja în statele membre pentru controlul performanțelor și aprecierea valorii genetice a animalelor reproducătoare din rasa porcină sunt, în mare parte, similare;

întrucât, în consecință, este necesar ca aceste metode să fie asemănătoare în scopul obținerii de rezultate comparabile;

întrucât măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt în conformitate cu avizul comitetului zootehnic permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Metodele de control al performanțelor și de apreciere a valorii genetice a animalelor din rasa porcină a reproducătorilor de rasă pură și hibrizi sunt cele menționate în anexă.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 18 iulie 1989.

Pentru Comisie

Ray MAC SHARRY

Membru al Comisiei


(1)  JO L 382, 31.12.1988, p. 36.


ANEXĂ

Valoarea genetică a unui animal din rasa porcină poate fi calculată utilizând una dintre metodele următoare sau combinându-le. Toate datele obținute în urma testării trebuie să fie puse la dispoziția autorității competente. Rezultatele finale trebuie să fie accesibile.

(1)   Controlul individual

(i)   Controlul individual într-o stațiune de creștere

(a)

Este necesar să se indice numele organismului sau autorității responsabile pentru stațiunea de creștere și numele autorității responsabile pentru calcularea și publicarea rezultatelor.

b)

Trebuie precizate modalitățile de testare.

(c)

Trebuie precizate următoarele:

condițiile de admitere în stațiunea de creștere și în special vârsta maximă a reproducătorilor tineri la începutul testului;

durata perioadei de testare în stațiunea de creștere;

tipul de regim și sistemul de alimentație.

(d)

Trebuie precizați parametrii înregistrați (de exemplu greutatea vie, conversia alimentară, un document estimativ al compoziției corporale sau orice alte date relevante).

(e)

Metoda utilizată pentru aprecierea valorii genetice trebuie să fie acceptată științific conform principiilor zootehnice stabilite. Calitățile genetice ale reproducătorilor testați trebuie stabilite în termeni de valoare genetică sau în mod diferențiat la contemporani pentru fiecare parametru în parte.

(ii)   Controlul individual într-o exploatație zootehnică

Controlul individual poate fi efectuat la stațiunea de exploatare, cu condiția ca la emiterea testului să poată fi calculată o valoare genetică pe baza principiilor zootehnice stabilite.

(2)   Controlul descendenților și/sau al colateralilor

(A)   Trebuie menționat numele organizației sau autorității responsabile pentru testare și numele autorității responsabile pentru calcularea și publicarea rezultatelor.

(B)   Valoarea genetică a reproducătorului se calculează evaluând calitățile unui număr adecvat de descendenți și/sau colaterali în funcție de caracteristicile produsului:

trebuie furnizată sau citată o descriere detaliată a metodei de testare;

descendenții și/sau colateralii nu pot fi tratați selectiv;

sunt recunoscute trei tipuri de testări ale descendenților și/sau a colateralilor:

(a)

testare centrală a descendenților și/sau a colateralilor în stațiunea de testare;

(b)

program de control al descendenților și/sau al colateralilor aplicată în exploatații. Descendenții și/sau colateralii trebuie aleși din turme în așa fel încât să se poată face o comparație valabilă între reproducători;

(c)

date obținute din studiul carcaselor identificate ale descendenților și/sau ale colateralilor.

(C)   Descendenții și/sau colateralii trebuie aleși în mod echilibrat. Trebuie folosite toate informațiile relevante pentru aprecierea valorii genetice a reproducătorilor. Alte influențe decât calitățile genetice trebuie eliminate prin procedee adecvate în timpul stabilirii valorii lor ereditare.

(D)   Parametrii înregistrați (spre exemplu surplusul de greutate vie, conversia alimentară, calitatea carcasei, caracterul reproducției, fertilitatea, prolificitatea, viabilitatea descendenților și/sau a colateralilor sau orice alte date relevante) trebuie precizați.

(E)   Metoda utilizată pentru aprecierea valorii genetice trebuie să fie acceptată din punct de vedere științific în funcție de principiile zootehnice stabilite.

(3)   Controlul contemporanilor pentru reproducătorii din liniile hibride

Condițiile aplicate descendenților și/sau colateralilor, precizate la punctul 2 alineatele A, B, C, D și E, se aplică mutatis mutandis contemporanilor reproducătorilor din liniile hibride.


Top