Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D1552

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/1552 a Consiliului din 25 iulie 2023 de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/784 în ceea ce privește perioada de autorizare și domeniul de aplicare al măsurii speciale adoptate de Italia de derogare de la articolele 206 și 226 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

    ST/11321/2023/INIT

    JO L 188, 27.7.2023, p. 45–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/1552/oj

    27.7.2023   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 188/45


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/1552 A CONSILIULUI

    din 25 iulie 2023

    de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/784 în ceea ce privește perioada de autorizare și domeniul de aplicare al măsurii speciale adoptate de Italia de derogare de la articolele 206 și 226 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (1), în special articolul 395 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)

    Prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1401 a Consiliului (2), Italia a fost autorizată până la 31 decembrie 2017 să prevadă obligația ca taxa pe valoarea adăugată (TVA) datorată pentru livrările și prestările către autoritățile publice să fie plătită de către respectivele autorități într-un cont bancar separat blocat al autorităților fiscale (denumită în continuare „măsura specială”). Măsura specială a reprezentat o derogare de la articolele 206 și 226 din Directiva 2006/112/CE în ceea ce privește modalitățile de plată și de facturare a TVA.

    (2)

    Prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/784 a Consiliului (3), Italia a fost autorizată să aplice măsura specială până la 30 iunie 2020, iar domeniul de aplicare al măsurii speciale a fost extins pentru a include livrările și prestările către anumite societăți controlate de autorități publice și către societățile cotate la bursă care sunt incluse în indicele Financial Times Stock Exchange Milano Indice di Borsa (FTSE MIB). Măsura specială a fost prelungită ulterior până la 30 iunie 2023 prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1105 a Consiliului (4).

    (3)

    Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 26 septembrie 2022, Italia a solicitat autorizația de a aplica în continuare măsura specială până la 31 decembrie 2026. Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 8 mai 2023, Italia a solicitat ca, începând cu 1 iulie 2025, domeniul de aplicare al măsurii speciale să fie limitat la livrările de bunuri și prestările de servicii către autoritățile publice și către anumite societăți controlate de autoritățile publice.

    (4)

    În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) al doilea paragraf din Directiva 2006/112/CE, Comisia a transmis celorlalte state membre cererea înaintată de Italia, prin scrisoarea din 11 mai 2023. Prin scrisoarea din 12 mai 2023, Comisia a notificat Italiei faptul că dispune de toate informațiile necesare pentru a evalua cererea.

    (5)

    Măsura specială face parte dintr-un pachet de măsuri introdus de Italia pentru a combate frauda și evaziunea fiscală. Pachetul respectiv de măsuri, care include facturarea electronică obligatorie autorizată prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/593 a Consiliului (5), a înlocuit alte măsuri de control și permite autorităților fiscale italiene să efectueze verificări încrucișate ale diferitelor operațiuni declarate de persoanele impozabile și să monitorizeze plățile de TVA ale acestora.

    (6)

    Italia consideră că, în contextul pachetului de măsuri pus în aplicare, facturarea electronică obligatorie reduce intervalul de care au nevoie autoritățile fiscale pentru a lua cunoștință de faptul că există un caz potențial de fraudă sau evaziune fiscală. Cu toate acestea, Italia consideră că, în absența mecanismului de plată defalcată introdus prin măsura specială, recuperarea cuantumurilor de TVA de la persoanele impozabile implicate în fraudă sau evaziune fiscală ar putea fi imposibilă după ce a fost efectuată verificarea încrucișată deoarece, între timp, persoanele impozabile respective ar fi putut deveni insolvabile. Prin urmare, mecanismul de plată defalcată, ca măsură ex ante, s-a dovedit a fi foarte eficace și complementar facturării electronice obligatorii, care este o măsură ex post.

    (7)

    Italia s-a angajat în mod repetat să nu solicite reînnoirea măsurii speciale după punerea în aplicare pe deplin a pachetului de măsuri. Cu toate acestea, Italia consideră că, având în vedere eficacitatea măsurii speciale și sinergiile acesteia cu alte măsuri aplicate, în special cu facturarea electronică obligatorie, măsura specială ar trebui să fie prelungită, pentru a se evita un regres în eforturile depuse pentru reducerea diferenței globale dintre veniturile din TVA preconizate și sumele colectate efectiv în Italia. Totuși, pentru a-și onora angajamentul de a elimina treptat măsura specială, Italia și-a modificat solicitarea de a exclude din domeniul de aplicare al măsurii speciale, începând cu 1 iulie 2025, livrările de bunuri și prestările de servicii către societățile cotate la bursă care sunt incluse în indicele FTSE MIB. Respectivul interval de timp va permite persoanelor impozabile afectate de limitarea domeniului de aplicare al măsurii speciale să efectueze ajustările operaționale adecvate. Acesta va permite de asemenea autorităților fiscale italiene să monitorizeze eficacitatea măsurii speciale și să evalueze în mod adecvat posibile măsuri alternative.

    (8)

    Unul dintre efectele măsurii speciale este că furnizorii, fiind persoane impozabile, nu sunt în măsură să deducă TVA plătită în amonte din TVA primită, aferentă prestațiilor. Acești furnizori se pot afla mereu într-o poziție de creditori și ar putea fi nevoiți să solicite autorităților fiscale o rambursare efectivă a TVA plătite în amonte. Conform informațiilor oferite de Italia, persoanele impozabile care efectuează operațiuni supuse măsurii speciale au dreptul de a primi cu prioritate plata creditelor de TVA corespunzătoare, în limita creditului care decurge din aceste operațiuni. Respectiva practică implică faptul că cererile de rambursare legate de măsura specială sunt prelucrate cu prioritate atât în cursul anchetei preliminare, cât și la momentul plății cuantumurilor datorate din rambursările neprioritare.

    (9)

    Prelungirea suplimentară solicitată a autorizației de a aplica măsura specială ar trebui să fie limitată în timp, pentru a se permite efectuarea unei evaluări a faptului dacă măsura specială este adecvată și eficace. Prin urmare, autorizația de a aplica măsura specială ar trebui să fie prelungită până la 30 iunie 2026. Acest lucru ar lăsa suficient timp pentru evaluarea eficacității măsurilor puse în aplicare de Italia cu scopul de a reduce evaziunea fiscală în sectoarele vizate.

    (10)

    Pentru a se garanta monitorizarea necesară în cadrul măsurii speciale și, în special, pentru a se evalua impactul asupra rambursărilor de TVA către persoanele impozabile vizate de măsura specială, Italia ar trebui să aibă obligația de a prezenta un raport Comisiei, cel târziu în septembrie 2024. Respectivul raport ar trebui să abordeze situația generală și, în special, timpul mediu necesar pentru rambursarea TVA către persoanele impozabile și eficacitatea măsurii speciale și a oricăror altor măsuri puse în aplicare de Italia cu scopul de a reduce evaziunea fiscală în sectoarele vizate. Respectivul raport ar trebui, de asemenea, să includă o listă a măsurilor respective, împreună cu data intrării lor în vigoare.

    (11)

    Măsura specială este proporțională cu obiectivele urmărite, întrucât este limitată în timp și nu privește decât sectoarele în care există riscuri considerabile în ceea ce privește evaziunea fiscală. În plus, măsura specială nu generează un risc de reorientare a evaziunii fiscale către alte sectoare sau către alte state membre.

    (12)

    Măsura specială nu va afecta negativ cuantumul global al încasărilor din impozitele colectate în etapa de consum final și nu va avea niciun impact negativ asupra resurselor proprii ale Uniunii care provin din TVA.

    (13)

    Pentru a se asigura atingerea obiectivelor urmărite de măsura specială, inclusiv aplicarea neîntreruptă a măsurii speciale, și pentru a asigura securitatea juridică în ceea ce privește perioada fiscală, este oportun să se acorde o autorizație de prelungire a măsurii speciale începând cu 1 iulie 2023. Întrucât Italia a solicitat, la 26 septembrie 2022, autorizația de a continua să aplice măsura specială și a continuat să aplice regimul juridic stabilit în dreptul său intern pe baza Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/784 începând cu 1 iulie 2023, așteptările legitime ale persoanelor vizate sunt respectate în mod corespunzător.

    (14)

    Prin urmare, Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/784 ar trebui să fie modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/784 se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 1, a treia liniuță se elimină.

    2.

    La articolul 3 al doilea paragraf, data de „30 septembrie 2021” se înlocuiește cu data de „30 septembrie 2024”.

    3.

    La articolul 5, data de „30 iunie 2023” se înlocuiește cu data de „30 iunie 2026”.

    Articolul 2

    Prezenta decizie produce efecte de la data notificării.

    Cu toate acestea, articolul 1 punctul 1 se aplică de la 1 iulie 2025.

    Articolul 3

    Prezenta decizie se adresează Republicii Italiene.

    Adoptată la Bruxelles, 25 iulie 2023.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    L. PLANAS PUCHADES


    (1)  JO L 347, 11.12.2006, p. 1.

    (2)  JO L 217, 18.8.2015, p. 7.

    (3)  JO L 118, 6.5.2017, p. 17.

    (4)  JO L 242, 28.7.2020, p. 4.

    (5)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/593 a Consiliului din 16 aprilie 2018 de autorizare a Republicii Italiene să introducă o măsură specială de derogare de la articolele 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 99, 19.4.2018, p. 14).


    Top