EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D0437

Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/437 a Comisiei din 22 februarie 2023 privind cererea de înregistrare, în temeiul Regulamentului (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului, a inițiativei cetățenești europene intitulate „Asigurarea unei primiri în condiții demne a migranților în Europa” [notificată cu numărul C(2023) 1121] (Numai textul în limba engleză este autentic)

C/2023/1121

JO L 63, 28.2.2023, p. 54–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/437/oj

28.2.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 63/54


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/437 A COMISIEI

din 22 februarie 2023

privind cererea de înregistrare, în temeiul Regulamentului (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului, a inițiativei cetățenești europene intitulate „Asigurarea unei primiri în condiții demne a migranților în Europa”

[notificată cu numărul C(2023) 1121]

(Numai textul în limba engleză este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind inițiativa cetățenească europeană (1), în special articolul 6 alineatele (2) și (3),

întrucât:

(1)

La 30 decembrie 2022, Comisiei i-a fost prezentată o cerere de înregistrare a unei inițiative cetățenești europene intitulate „Asigurarea unei primiri în condiții demne a migranților în Europa”.

(2)

Obiectivele inițiativei, astfel cum au fost exprimate de organizatori, sunt următoarele: „Deseori, tratamentul aplicat migranților în Uniunea Europeană (UE) nu respectă principiile demnității umane, o valoare fundamentală a Uniunii. În opinia noastră, principalul motiv este inadecvarea persistentă a normelor europene și lipsa de solidaritate dintre statele membre. Întrucât Uniunea este „un spațiu de libertate, securitate și justiție, cu respectarea drepturilor fundamentale”, noi, cetățenii europeni, solicităm UE să asigure o primire în condiții demne a migranților, de îndată ce aceștia intră pe teritoriu, compatibilă cu drepturile fundamentale recunoscute fiecărei ființe umane de Carta drepturilor fundamentale a UE și de dreptul internațional. Pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv, solicităm, în cadrul dezvoltării unei politici comune în domeniul azilului, adoptarea de regulamente care: 1) să introducă un nou mecanism de repartizare a solicitanților de azil în UE, care să se bazeze pe libera alegere a acestora și pe solidaritatea efectivă dintre statele membre (revizuirea Regulamentului Dublin); 2) să confere caracter obligatoriu, în statele membre, unor standarde de primire în ceea ce privește alimentele, sănătatea, locuințele, educația și munca prin care să li se garanteze solicitanților de azil condiții de viață demne, comparabile în întreaga Uniune.”

(3)

O anexă la inițiativă oferă detalii suplimentare cu privire la obiectul, obiectivele și contextul acesteia. Organizatorii susțin că, în pofida dorinței constante a Comisiei de a îmbunătăți regimul disfuncțional de azil și migrație, trebuie să fie adoptate multe modificări legislative și de politică atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel național, pentru a asigura tratamentul demn al tuturor migranților. În primul rând, organizatorii solicită Comisiei să instituie un nou mecanism de repartizare a solicitanților de azil în Uniune, prin revizuirea Regulamentului (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2) pentru a echilibra modul de repartizare a solicitanților de azil primiți în UE, ținând seama de aspirațiile solicitanților de azil ca un nou criteriu și prevăzând un mecanism obligatoriu de transfer de solidaritate între statele membre pentru a corecta alocările disproporționate. În al doilea rând, organizatorii solicită adoptarea unui regulament privind condițiile de primire a solicitanților de azil în UE, pentru a le garanta un nivel de trai demn și condiții de viață comparabile în întreaga Uniune, impunând statelor membre să respecte pe deplin drepturile fundamentale, să asigure îndeplinirea condițiilor materiale de primire a solicitanților de azil în conformitate cu standardele operaționale și indicatorii elaborați de Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), să garanteze drepturile copilului, să faciliteze accesul la locuri de muncă și să prevadă planuri de primire de urgență.

(4)

De asemenea, a fost prezentat un document suplimentar care oferă informații cu privire la contextul inițiativei cetățenești propuse.

(5)

În ceea ce privește obiectivele inițiativei, Comisia are competența de a prezenta o propunere de act juridic care să introducă un nou mecanism de repartizare a solicitanților de azil și care să confere caracter obligatoriu în statele membre anumitor standarde de primire în temeiul articolului 78 alineatul (2) din tratat.

(6)

Din aceste motive, niciuna dintre părțile inițiativei nu depășește în mod vădit competența Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic al Uniunii în vederea punerii în aplicare a tratatelor.

(7)

Această concluzie nu aduce atingere evaluării efectuate pentru a se stabili dacă în acest caz ar fi îndeplinite condițiile concrete de fond necesare pentru o acțiune din partea Comisiei, inclusiv respectarea principiilor proporționalității, subsidiarității și compatibilității cu drepturile fundamentale.

(8)

Grupul de organizatori a furnizat toate documentele necesare pentru a dovedi că îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 5 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) 2019/788 și a desemnat persoanele de contact în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) primul paragraf din regulamentul respectiv.

(9)

Inițiativa propusă nu este vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii, astfel cum sunt prevăzute la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană sau drepturilor consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

(10)

Prin urmare, inițiativa intitulată „Asigurarea unei primiri în condiții demne a migranților în Europa” ar trebui înregistrată.

(11)

Concluzia conform căreia sunt îndeplinite condițiile de înregistrare prevăzute la articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/788 nu atrage după sine confirmarea în vreun fel de către Comisie a faptului că, prin conținutul său, inițiativa prezintă cu exactitate situația de fapt, acest lucru fiind responsabilitatea exclusivă a grupului de organizatori ai inițiativei. Conținutul inițiativei exprimă doar punctele de vedere ale grupului de organizatori și nu se poate considera, în niciun caz, că reflectă punctele de vedere ale Comisiei,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se înregistrează inițiativa cetățenească europeană intitulată „Asigurarea unei primiri în condiții demne a migranților în Europa”.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează grupului de organizatori ai inițiativei cetățenești intitulate „Asigurarea unei primiri în condiții demne a migranților în Europa”, reprezentat de doamna Stéphanie POPPE și de doamna Pascale HÖGER, care acționează în calitate de persoane de contact.

Adoptată la Bruxelles, 22 februarie 2023.

Pentru Comisie

Věra JOUROVÁ

Vicepreședintă


(1)  JO L 130, 17.5.2019, p. 55.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid (JO L 180, 29.6.2013, p. 31).


Top