EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D1830

Decizia (UE) 2020/1830 a Consiliului din 27 noiembrie 2020 privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul celei de a 40-a reuniuni a Comitetului permanent al Convenției privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa (Convenția de la Berna)

JO L 409, 4.12.2020, p. 34–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/1830/oj

4.12.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 409/34


DECIZIA (UE) 2020/1830 A CONSILIULUI

din 27 noiembrie 2020

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul celei de a 40-a reuniuni a Comitetului permanent al Convenției privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa (Convenția de la Berna)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Convenția privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa (denumită în continuare „convenția”) a fost încheiată de către Uniune prin Decizia 82/72/CEE a Consiliului (1) și a intrat în vigoare la 1 septembrie 1982.

(2)

În temeiul convenției, Comitetul permanent instituit de convenție (denumit în continuare „Comitetul permanent”) poate adopta amendamente la articolele 13-24 din convenție care să fie prezentate Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei (denumit în continuare „Comitetul de Miniștri”) spre aprobare și, ulterior, părților contractante (denumite în continuare „părțile”) pentru a fi acceptate.

(3)

În temeiul convenției, Comitetul permanent este responsabil de urmărirea aplicării convenției și poate, în special, să facă orice propunere în scopul îmbunătățirii eficacității convenției.

(4)

În cadrul celei de a patruzecea sale reuniuni, care va avea loc în perioada 30 noiembrie-4 decembrie 2020, Comitetul permanent urmează să adopte decizii privind modificarea convenției pentru a introduce clauze financiare și privind instituirea unui acord parțial extins referitor la fondul pentru punerea în aplicare a convenției.

(5)

Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul Comitetului permanent, întrucât deciziile acestuia sunt acte cu efecte juridice.

(6)

Secretariatul convenției (denumit în continuare „secretariatul”) a prezentat o propunere de modificare a Convenției pentru a introduce un mecanism financiar prin care Comitetul permanent ar urma să stabilească o grilă de contribuții financiare obligatorii ale părților pentru a completa alocările bugetare obișnuite ale Consiliului Europei.

(7)

În temeiul convenției, amendamentele la convenție sunt mai întâi aprobate de către Comitetul de Miniștri, iar ulterior intră în vigoare pentru toate părțile în a treizecea zi de la notificarea acceptării sale de către toate părțile.

(8)

Secretariatul a prezentat, de asemenea, o propunere de consolidare a cooperării interguvernamentale pentru punerea în aplicare a convenției prin instituirea unui acord parțial extins, care ar urma să includă o contribuție financiară obligatorie pentru părțile la respectivul acord parțial extins.

(9)

În conformitate Statutul Consiliului Europei și cu Ghidul Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind procedurile și metodele de lucru, în urma unei decizii a Comitetului permanent, acordul parțial extins propus ar intra în vigoare pentru toate părțile la respectivul acord după adoptarea sa de către Comitetul de Miniștri cu o majoritate de două treimi din reprezentanții care își exprimă votul și cu majoritatea voturilor reprezentanților care au dreptul de a participa la lucrările Comitetului de Miniștri și după atingerea pragului de semnatari.

(10)

După adoptarea proiectului acordului parțial extins, părțile la convenție vor trebui să decidă dacă vor deveni părți la acesta.

(11)

Prezenta decizie nu aduce atingere niciunei decizii ulterioare a Consiliului care ar stabili dacă este oportun pentru Uniune să devină parte la acordul parțial extins propus.

(12)

Având în vedere reducerea finanțării acordate prin contribuția obișnuită a Consiliului Europei, precum și reducerea contribuțiilor voluntare ale părților, este urgent să se stabilească o sursă sigură și fiabilă de finanțare pentru funcționarea convenției.

(13)

Amendamentul la convenție pentru a introduce un mecanism financiar corespunde modului în care sunt finanțate alte acorduri multilaterale de mediu și ar asigura o contribuție echitabilă din partea tuturor părților. Cu toate acestea, textul amendamentului, astfel cum este propus de către secretariat, nu clarifică toate aspectele legate de mecanismul financiar care urmează să fie instituit, în special în ceea ce privește distincția dintre bugetul de bază și bugetul programatic, precum și nivelul contribuțiilor care urmează să fie solicitate.

(14)

Sprijinul Uniunii pentru un amendament la convenție în vederea introducerii unui mecanism financiar, ar face obiectul procedurii prevăzute la articolul 218 alineatele (2)-(4) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

(15)

Durata considerabilă necesară pentru negocierea și intrarea în vigoare a unui amendament la convenție indică faptul că este nevoie de o soluție financiară mai rapidă, care să permită convenției să funcționeze eficient în perioada intermediară. Acordul parțial extins propus ar răspunde acestei nevoi.

(16)

Prin urmare, poziția Consiliului ar trebui să fie în favoarea unei propuneri pentru o moțiune de amânare a deciziei privind modificarea convenției și de sprijinire a stabilirii unui acord parțial extins,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii, în legătură cu chestiunile care intră în sfera sa de competență, în cadrul celei de a 40-a reuniuni a Comitetului permanent al Convenției privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa este de a propune o moțiune pentru a amâna, până la a 41-a reuniuni a Comitetului permanent, votul cu privire la propunerea de modificare a convenției în vederea includerii unor clauze financiare și de a sprijini stabilirea unui acord parțial extins care să prevadă crearea unui fond de sprijin pentru punerea în aplicare a convenției, pe baza proiectului înaintat Comitetului permanent.

Articolul 2

În funcție de evoluțiile din cadrul celei de a 40-a reuniuni a Comitetului permanent, reprezentanții Uniunii pot conveni asupra unei ajustări a poziției menționate la articolul 1, în cadrul consultărilor cu statele membre care se desfășoară pe parcursul reuniunilor de coordonare la fața locului, fără a fi necesară o nouă decizie a Consiliului.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 27 noiembrie 2020.

Pentru Consiliu

Președintele

M. ROTH


(1)  Decizia 82/72/CEE a Consiliului din 3 decembrie 1981 privind încheierea Convenției privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa (JO L 38, 10.2.1982, p. 1).


Top