Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019X0131(01)

    Decizia (UE) 2019/155 a Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe din 23 ianuarie 2019 de reînnoire a restricționării temporare privind comercializarea, distribuția sau vânzarea de contracte pentru diferență clienților de retail

    JO L 27, 31.1.2019, p. 36–41 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/04/2019

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/155/oj

    31.1.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 27/36


    DECIZIA (UE) 2019/155 A AUTORITĂȚII EUROPENE PENTRU VALORI MOBILIARE ȘI PIEȚE

    din 23 ianuarie 2019

    de reînnoire a restricționării temporare privind comercializarea, distribuția sau vânzarea de contracte pentru diferență clienților de retail

    CONSILIUL SUPRAVEGHETORILOR AUTORITĂȚII EUROPENE PENTRU VALORI MOBILIARE ȘI PIEȚE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (1), în special articolul 9 alineatul (5), articolul 43 alineatul (2) și articolul 44 alineatul (1),

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (2), în special articolul 40,

    având în vedere Regulamentul delegat (UE) 2017/567 al Comisiei din 18 mai 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește definițiile, transparența, comprimarea portofoliilor și măsurile de supraveghere privind intervenția asupra produselor și pozițiile (3), în special articolul 19,

    întrucât:

    (1)

    Prin Decizia (UE) 2018/796 (4), Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a restricționat comercializarea, distribuția sau vânzarea de contracte pentru diferență (CFD-uri) clienților de retail începând cu data de 1 august 2018 pentru o perioadă de trei luni.

    (2)

    În conformitate cu articolul 40 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 600/2014, ESMA trebuie să revizuiască o măsură de intervenție temporară asupra produselor la intervale corespunzătoare și cel puțin o dată la trei luni.

    (3)

    Prin Decizia (UE) 2018/1636 (5), ESMA a reînnoit și a modificat restricționarea temporară privind comercializarea, distribuția sau vânzarea de CDF-uri clienților de retail începând cu data de 1 noiembrie 2018 pentru o perioadă de trei luni.

    (4)

    Revizuirea ulterioară de către ESMA a restricționării CFD-urilor se bazează, printre altele, pe un sondaj efectuat în rândul autorităților naționale competente (6) (ANC-uri) referitor la aplicarea în practică și la impactul măsurii de intervenție asupra produselor, precum și pe informații suplimentare furnizate de ANC-uri și de părțile interesate.

    (5)

    ANC-urile au detectat numai un număr restrâns de exemple de neconformitate cu măsura ESMA de intervenție asupra produselor, care au fost legate în principal de avertizările referitoare la riscuri.

    (6)

    ANC-urile au raportat o scădere generală a numărului de conturi ale clienților de retail care conțin CFD-uri, a volumului de tranzacții și a capitalului propriu total al clienților de retail pe parcursul celor trei luni, din august până în octombrie 2018 (perioada 2018), față de aceeași perioadă din 2017 (perioada 2017). Comparând aceste perioade, numărul de conturi profitabile ale clienților de retail a rămas în general stabil. Costurile medii suportate de clienții de retail la tranzacționarea de CFD-uri, care par să fie mai puțin influențate de condițiile de piață decât rezultatele generale obținute de clienți, au fost semnificativ mai mici în perioada 2018 față de perioada 2017 (7). Costurile medii legate de conturile de retail active care conțin CFD-uri pe criptomonedă au fost disproporționate față de altele, cu toate că aceste conturi au înregistrat în continuare costuri mai mari decât conturile fără expunere la criptomonedă. În sfârșit, ANC-urile au raportat o scădere constantă a numărului de închideri automate ale conturilor, a numărului de cazuri în care conturile au creat capital propriu negativ și a valorii soldurilor capitalurilor proprii negative (8).

    (7)

    ANC-urile au mai raportat și o creștere a numărului de clienți tratați la cerere drept clienți profesioniști în perioada 2018, față de perioada 2017. ESMA este conștientă că anumiți furnizori de CFD-uri fac publicitate în rândul clienților de retail la posibilitatea de a deveni clienți profesioniști la cerere. Un client de retail poate însă solicita să fie tratat ca client profesionist, mai precis, dacă depune o cerere în scris conformă cu cerințele legislației în vigoare. Furnizorii trebuie să se asigure că respectă întotdeauna aceste condiții (9). ESMA este de asemenea conștientă că anumite firme din țări terțe abordează activ clienții din Uniune sau că unii furnizori de CFD-uri din Uniune fac reclamă pentru posibilitatea clienților de retail de a-și muta conturile la o entitate intragrup dintr-o țară terță. Însă, dacă nu sunt autorizate sau înregistrate în Uniune, firmele din țări terțe nu pot furniza servicii clienților stabiliți sau situați în Uniune decât la inițiativa exclusivă a acestora din urmă. În sfârșit, ESMA este conștientă de faptul că există firme care au început să furnizeze alte produse de investiții speculative. ESMA va continua să monitorizeze oferta acestor produse pentru a stabili dacă se impun alte măsuri la nivelul Uniunii.

    (8)

    De la adoptarea Deciziei (UE) 2018/796, ESMA nu a obținut dovezi care să-i contrazică constatarea generală referitoare la o preocupare semnificativă în legătură cu protecția investitorilor identificată în Decizia (UE) 2018/796 sau în Decizia (UE) 2018/1636 (decizii). Prin urmare, ESMA a concluzionat că preocuparea semnificativă în legătură cu protecția investitorilor identificată în decizii ar continua să existe dacă restricționarea temporară privind comercializarea, distribuția sau vânzarea de CFD-uri clienților de retail nu este reînnoită.

    (9)

    Mai mult, cerințele de reglementare existente aplicabile în temeiul dreptului Uniunii nu s-au schimbat și nu contracarează nici în prezent amenințarea identificată de ESMA. Mai mult, ANC-urile nu au luat măsuri de contracarare a amenințării sau măsurile luate nu contracarează în mod corespunzător amenințarea. În special, de la adoptarea Deciziei (UE) 2018/796, niciun ANC nu a adoptat propria măsură națională de intervenție asupra produselor în temeiul articolului 42 din Regulamentul (UE) nr. 600/2014 (10).

    (10)

    Reînnoirea restricționării nu are un efect negativ asupra eficienței piețelor financiare sau asupra investitorilor care să fie disproporționat în raport cu beneficiile acțiunii și nu creează un risc de arbitraj de reglementare din aceleași motive prevăzute în decizii.

    (11)

    Dacă restricția temporară nu este reînnoită, ESMA continuă să considere că probabil CFD-urile vor fi oferite din nou clienților de retail fără măsuri adecvate de protecție suficientă a acestora împotriva riscurilor legate de acele produse care au dus la prejudicierea consumatorilor și care au fost identificate în decizii.

    (12)

    Din aceste motive și ținând seama de motivele prevăzute în decizii, ESMA a hotărât să reînnoiască restricționarea, în aceiași termeni cu cei prevăzuți în Decizia (UE) 2018/1636, pentru o perioadă suplimentară de trei luni, cu scopul de a aborda preocuparea semnificativă în legătură cu protecția investitorilor.

    (13)

    Întrucât măsurile propuse se pot referi, într-o măsură limitată, la instrumente financiare derivate pe mărfuri agricole, ESMA a consultat organismele publice competente în supravegherea, administrarea și reglementarea piețelor agricole fizice în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (11). Niciunul din aceste organisme nu a ridicat obiecții legate de propunerea de reînnoire a măsurilor.

    (14)

    ESMA a comunicat ANC-urilor propunerea de decizie de reînnoire,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Definiții

    În sensul prezentei directive:

    (a)

    „contract pentru diferență” sau „CFD” înseamnă un instrument financiar derivat, altul decât o opțiune, un contract futures, un swap sau un contract forward pe rata dobânzii al cărui scop este de a oferi titularului o expunere lungă sau scurtă la fluctuațiile prețului, ale nivelului sau ale valorii unui activ suport, indiferent dacă acesta este tranzacționat într-un loc de tranzacționare și care trebuie decontat în numerar sau poate fi decontat în numerar la alegerea uneia dintre părți, din alt motiv decât neîndeplinirea obligațiilor de plată sau al altui tip de eveniment de reziliere;

    (b)

    „beneficiu nemonetar exclus” înseamnă orice beneficiu nemonetar, altul decât, în măsura în care se referă la CFD-uri, instrumentele de informare și de cercetare;

    (c)

    „marjă inițială” înseamnă orice plată în scopul intrării într-un CFD, excluzând comisionul, taxele de tranzacție și orice alte costuri aferente;

    (d)

    „protecție a marjei inițiale” înseamnă marja inițială stabilită în anexa I;

    (e)

    „protecție de închidere la marjă” înseamnă închiderea unuia sau mai multor CFD-uri deschise ale unui client de retail în condițiile cele mai favorabile pentru client în conformitate cu articolele 24 și 27 din Directiva 2014/65/UE atunci când suma fondurilor din contul de tranzacționare de CFD-uri și profiturile nete nerealizate ale tuturor CFD-urilor deschise conectate la contul respectiv scad la mai puțin de jumătate din valoarea totală a protecției marjei inițiale pentru toate respectivele CFD-uri deschise;

    (f)

    „protecție împotriva soldului negativ” înseamnă limita unui pasiv agregat al unui client de retail pentru toate CFD-urile conectate la un cont de tranzacționare de CFD-uri cu un furnizor de CFD-uri la fondurile din respectivul cont de tranzacționare de CFD-uri.

    Articolul 2

    Restricție temporară a CFD-urilor în ceea ce privește clienții de retail

    Comercializarea, distribuția sau vânzarea către clienți de retail a CFD-urilor este restricționată la situațiile în care sunt îndeplinite cel puțin toate condițiile următoare:

    (a)

    furnizorul de CFD-uri solicită clientului de retail să plătească protecția marjei inițiale;

    (b)

    Furnizorul de CFD-uri asigură clientului de retail protecția de închidere la marjă;

    (c)

    Furnizorul de CFD-uri asigură clientului de retail protecția împotriva soldului negativ;

    (d)

    furnizorul de CFD-uri nu furnizează clientului de retail direct sau indirect o plată sau un beneficiu monetar sau nemonetar exclus în legătură cu respectiva comercializare, distribuție sau vânzare a unui CFD, altul decât profiturile realizate cu privire la orice CFD furnizat; și

    (e)

    furnizorul de CFD nu transmite direct sau indirect o comunicare clientului de retail sau nu publică informații accesibile acestuia cu privire la comercializarea, distribuția sau vânzarea unui CFD, cu excepția cazului în care acesta include avertismentul privind riscurile specificat și respectă condițiile din anexa II.

    Articolul 3

    Interzicerea participării la activități de eludare

    Se interzice participarea, cu bună știință și în mod intenționat, la activități care au ca obiect sau efect eludarea cerințelor de la articolul 2, inclusiv prin acționarea ca înlocuitor pentru furnizorul de CFD-uri.

    Articolul 4

    Intrarea în vigoare și aplicarea

    (1)   Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    (2)   Prezenta decizie se aplică de la 1 februarie 2019 pentru o perioadă de 3 luni.

    Adoptată la Paris, 23 ianuarie 2019.

    Pentru Consiliul supraveghetorilor

    Steven MAIJOOR

    Președinte


    (1)  JO L 331, 15.12.2010, p. 84.

    (2)  JO L 173, 12.6.2014, p. 84.

    (3)  JO L 87, 31.3.2017, p. 90.

    (4)  Decizia (UE) 2018/796 a Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe din 22 mai 2018 pentru restricționarea temporară a contractelor pentru diferență în Uniune în conformitate cu articolul 40 din Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 136, 1.6.2018, p. 50).

    (5)  Decizia (UE) 2018/1636 a Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe din 23 octombrie 2018 de reînnoire și de modificare a restricționării temporare din Decizia (UE) 2018/796 privind comercializarea, distribuția sau vânzarea de contracte pentru diferență clienților de retail (JO L 272, 31.10.2018, p. 62).

    (6)  Au răspuns 26 de ANC-uri: Autoritatea pentru Piața Financiară (AT – FMA), Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb din Cipru (CY-CySEC), Banca Națională Cehă (CZ – CNB), Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (DE – BaFin), Finanstilsynet (DK-Finanstilsynet), Comisia pentru Piețe de Capital din Grecia (EL-HCMC), Comisión Nacional del Mercado de Valores (ES – CNMV), Autoritatea de Supraveghere Financiară din Finlanda (FI – FSA), Autorité des Marchés Financiers (FR – AMF), Magyar Nemzeti Bank (HU – MNB), Banca Centrală a Irlandei (IE – CBI), Autoritatea de Supraveghere Financiară (IS – FME), Lietuvos Bankas (LT- LB), Commissione Nazionale per le Società e la Borsa (IT – Consob), Commission de Surveillance du Secteur Financier (LU – CSSF), Finanšu un kapitāla tirgus komisija (LV-FKTK), Autoritatea pentru Servicii Financiare din Malta (MT – MFSA), Autoriteit Financiële Markten (NL-AFM), Finanstilsynet (Finanstilsynet-NO), Komisja Nadzoru Finansowego (PL-KNF), Comissăo do Mercado de Valores Mobiliários (PT – CMVM), Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (RO – ASF), Finansinspektionen (SE- Finansinspektionen), Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP-SI), Banca Națională a Slovaciei (NBS-SK), Autoritatea de Conduită Financiară (UK- FCA).

    (7)  Această constatare este în concordanță cu scăderea observată în volumul total al tranzacțiilor pe baza căruia se calculează de obicei spreadurile și comisioanele. Capitalul propriu mediu al clienților a crescut ușor în rândul conturilor active ale clienților de retail, cu toate că această creștere a reprezentat o schimbare mult mai mică în termeni procentuali decât scăderea volumului total al tranzacțiilor și a expunerii totale pentru aceste conturi.

    (8)  În perioada august-octombrie 2018 s-a aplicat protecția împotriva soldului negativ. Discontinuitățile pieței pot duce însă la închiderea inițială a contului unui client la un preț care creează capital propriu negativ, contul fiind apoi recreditat de furnizor până la capital propriu zero pentru a îndeplini noua condiție de protecție împotriva soldului negativ. Acesta a fost și cazul furnizorilor care au oferit protecție împotriva soldului negativ în aceeași perioadă din 2017.

    (9)  Anexa II, secțiunea II din Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349). A se vedea și secțiunea 11 din setul de Întrebări și răspunsuri ESMA pe teme legate de protecția investitorilor și intermediari conform MiFID II și MiFIR (ESMA35-43-349), în care ESMA a identificat forme de practici pe care firmele de investiții nu ar trebui să le folosească la aplicarea obligațiilor legale cu privire la clasificarea clienților ca profesioniști, la cerere. Secțiunea 11 a fost actualizată ultima dată la 25 mai 2018.

    (10)  ESMA a luat în considerare următoarele: (a) la 4 iunie 2018, o autoritate competentă dintr-un stat SEE-AELS, NO-Finanstilsynet, a adoptat măsuri naționale de intervenție asupra produselor care au aceiași termeni și aceleași date de aplicare ca cele ale măsurilor ESMA; (b) la 6 iulie 2018 a intrat în vigoare în România legea națională cu termeni asemănători cu cei din măsurile ESMA.

    (11)  Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1).


    ANEXA I

    PROCENTELE MARJEI INIȚIALE ÎN FUNCȚIE DE TIPUL ACTIVULUI SUPORT

    (a)

    3,33 % din valoarea noțională a CFD-ului atunci când perechea valutară a activului suport este compusă din oricare două dintre următoarele monede: dolarul american, euro, yenul japonez, lira sterlină, dolarul canadian sau francul elvețian.

    (b)

    5 % din valoarea noțională a CFD-ului atunci când indicele, perechea valutară sau marfa activului suport este:

    (i)

    oricare dintre următorii indici ai titlurilor de capital: Financial Times Stock Exchange 100 (FTSE 100); Cotation Assistée en Continu 40 (CAC 40); Deutsche Bourse AG German Stock Index 30 (DAX30); Dow Jones Industrial Average (DJIA); Standard & Poors 500 (S&P 500); NASDAQ Composite Index (NASDAQ), NASDAQ 100 Index (NASDAQ 100); Nikkei Index (Nikkei 225); Standard & Poors/Australian Securities Exchange 200 (ASX 200); EURO STOXX 50 Index (EURO STOXX 50);

    (ii)

    o pereche valutară compusă din cel puțin o monedă care nu este menționată la litera (a) de mai sus; sau

    (iii)

    aur:

    (c)

    10 % din valoarea noțională a CFD-ului atunci când indicele de marfă sau al titlurilor de capitalului al activului suport este un indice de marfă sau orice indice al titlurilor de capital, alții decât cei enumerați la litera (b) de mai sus;

    (d)

    50 % din valoarea noțională a CFD-ului atunci când activul suport este o criptomonedă; sau

    (e)

    20 % din valoarea noțională a CFD-ului atunci când activul suport este:

    (i)

    o acțiune; sau

    (ii)

    nu este enumerat în prezenta anexă.


    ANEXA II

    AVERTISMENTELE PRIVIND RISCURILE

    SECȚIUNEA A

    Condițiile avertismentelor privind riscurile

    1.

    Avertismentul privind riscurile are un aspect care să îi asigure o importanță deosebită, are o dimensiune a fontului cel puțin egală cu dimensiunea predominantă a fontului și este redactat în aceeași limbă ca cea utilizată în comunicare sau în informațiile publicate.

    2.

    În cazul în care comunicarea sau informațiile publicate se află pe un suport durabil sau pe o pagină web, avertismentul privind riscurile este în formatul specificat în secțiunea B.

    3.

    În cazul în care comunicarea sau informațiile publicate se află pe alt suport decât suport durabil sau pagină web, avertizarea de risc va fi în formatul specificat în secțiunea C.

    4.

    Prin derogare de la punctele 2 și 3, dacă numărul de caractere pe care le conține avertizarea de risc în formatul specificat la secțiunea B sau C depășește limita de caractere permise în dispozițiile standard ale unui furnizor terț, avertizarea de risc poate apărea în formatul specificat la secțiunea D.

    5.

    Dacă se folosește avertizarea de risc în formatul specificat la secțiunea D, comunicarea sau informațiile publicate trebuie să conțină și un link direct către pagina web a furnizorului CFD, unde apare avertizarea de risc în formatul specificat la secțiunea B.

    6.

    Avertismentul privind riscurile include un procent actualizat al pierderilor specifice furnizorului, bazat pe calculul procentului de conturi de tranzacționare de CFD-uri furnizate clienților de retail de către furnizorul de CFD-uri care a pierdut bani. Calculul se efectuează o dată la trei luni și acoperă perioada de 12 luni care precedă data la care este efectuată („perioada de calcul pe 12 luni”). În sensul calculului:

    (a)

    se consideră că un cont de tranzacționare de CFD-uri al unui client de retail individual a pierdut bani dacă suma tuturor profiturilor nete realizate și nerealizate privind CFD-urile conectate la contul de tranzacționare de CFD-uri în perioada de calcul de 12 luni este negativă;

    (b)

    orice costuri legate de CFD-urile conectate la contul de tranzacționare de CFD vor fi incluse în calcul, inclusiv toate cheltuielile, taxele și comisioanele;

    (c)

    următoarele elemente sunt excluse din calcul:

    (i)

    orice cont de tranzacționare de CFD-uri care nu a avut un CFD deschis în legătură cu acesta în perioada de calcul;

    (ii)

    orice profit sau pierdere din alte produse decât CFD-urile conectate la contul de tranzacționare de CFD-uri;

    (iii)

    orice depozit sau retragere de fonduri din contul de tranzacționare de CFD-uri.

    7.

    Prin derogare de la punctele 2-6,dacă în ultima perioadă de calcul de 12 luni, un furnizor de CFD-uri nu a furnizat un CFD deschis, conectat la un cont de tranzacționare de CFD-uri al unui client de retail, respectivul furnizor de CFD-uri utilizează avertizarea standard de risc menționată la secțiunile E-G, după caz.

    SECȚIUNEA B

    Avertismentul privind riscurile specifice furnizorului pe un suport durabil și o pagină web

    CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier.

    [a se introduce procentul pentru fiecare furnizor] % din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor.

    Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

    SECȚIUNEA C

    Avertisment sintetizat privind riscurile specifice furnizorului

    [a se introduce procentul pentru fiecare furnizor] % din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor.

    Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

    SECȚIUNEA D

    Avertizarea de risc cu caractere reduse specifică furnizorului

    [introduceți procentul pe furnizor]% din conturile CFD de retail pierd bani.

    SECȚIUNEA E

    Avertismentul standard privind riscurile pe un suport durabil și o pagină web

    CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier.

    Între 74-89 % din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri.

    Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

    SECȚIUNEA F

    Avertisment standard sintetizat privind riscurile

    Între 74-89 % din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri.

    Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

    SECȚIUNEA G

    Avertizarea de risc cu caractere reduse standard

    74-89 % din conturile CFD de retail pierd bani.


    Top