Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE0164

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio COM(2012) 584 final – 2012/0283 (COD)

    JO C 133, 9.5.2013, p. 58–61 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.5.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 133/58


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio

    COM(2012) 584 final – 2012/0283 (COD)

    2013/C 133/11

    Raportor: dl Bernardo HERNÁNDEZ BATALLER

    La 25 octombrie și la 5 noiembrie 2012, în conformitate cu articolele 26 și 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Parlamentul European și, respectiv, Consiliul au hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio

    COM(2012) 584 final – 2012/0283 (COD).

    Secțiunea pentru piața unică, producție și consum, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 5 februarie 2013.

    În cea de-a 487-a sesiune plenară, care a avut loc la 13 și 14 februarie 2013 (ședința din 13 februarie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 74 de voturi pentru și o abținere.

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1

    CESE sprijină propunerea Comisiei, întrucât facilitează regimul juridic și clarifică normele existente, conferind o mai mare coerență dreptului Uniunii în domeniul introducerii pe piață a produselor.

    1.2

    Trebuie scos în evidență că agenții economici sunt cu toții responsabili de conformitatea produselor, în funcție de rolul pe care-l îndeplinesc în lanțul aprovizionării, pentru a garanta un nivel înalt de protecție a sănătății și siguranței consumatorilor. CESE solicită Comisiei și statelor membre ca, în cadrul sferei responsabilităților lor în materie, să garanteze că produsele provenite din țări terțe care intră pe piața Uniunii îndeplinesc cerințele directivei supuse examinării.

    1.3

    În ce privește regimul sancțiunilor, CESE solicită Comisiei o mai mare precizie cu privire la natura, clasificarea juridică a conduitelor și pragul minim al sancțiunilor, la nivel supranațional, chiar și în cazul în care acestea sunt garantate de legislațiile statelor membre. În acest sens, așteaptă cu interes ca Comisia să adopte așa-numitul „pachet de măsuri pentru supravegherea pieței”, în care să introducă în mod detaliat un grad mai mare de cooperare și armonizare.

    1.4

    Comisia, producătorii și consumatorii ar trebui să examineze posibilitatea de a crea, în viitor, un nou sistem de marcaj care să identifice originea produselor și să garanteze trasabilitatea acestora, pentru o mai bună informare a consumatorilor.

    2.   Introducere

    2.1

    Cadrul juridic existent din 1999 (1) la nivelul UE pentru introducerea pe piață, libera circulație și punerea în funcțiune a echipamentelor radio și a echipamentelor terminale de telecomunicații s-a dovedit a fi fundamental pentru realizarea unei piețe interne în acest domeniu.

    2.2

    CESE s-a pronunțat, în acel moment (2), în favoarea acestei reglementări care include cerințe esențiale privind protecția sănătății și a securității, pentru garantarea compatibilității electromagnetice și pentru evitarea interferențelor dăunătoare. Directiva făcea parte din așa-numita „noua abordare” a legislației, în măsura în care introducea cerințe tehnice în standardele armonizate facultative, limitând cerințele legislative la strictul necesar (3).

    2.2.1

    Cadrul juridic actual este complex, deoarece, în temeiul Directivei 1999/5/CE, pot fi introduse pe piață numai echipamente care respectă cerințele din directivă, iar, pe de altă parte, statele membre nu pot introduce restricții suplimentare la nivel național privind aceleași cerințe, și anume protecția sănătății și a securității, garantarea compatibilității electromagnetice și evitarea interferențelor dăunătoare.

    2.2.2

    Alte acte legislative ale UE privind aspectele de mediu se aplică, de asemenea, pentru aceste produse, în special directivele privind substanțele periculoase, deșeurile de echipamente electrice și electronice, bateriile, precum și măsurile de punere în aplicare în temeiul Directivei privind ecoproiectarea.

    2.2.3

    Pe de altă parte, punerea în funcțiune și utilizarea echipamentelor radio este supusă reglementărilor naționale. Atunci când își exercită această competență, statele membre trebuie să respecte legislația UE, în special:

    cadrul general pentru politica spectrului prevăzut în Programul pentru politica în domeniul spectrului de frecvențe radio;

    criteriile generale stabilite în Directiva-cadru pentru comunicațiile electronice;

    condițiile de autorizare pentru utilizarea spectrului prevăzute în Directiva privind autorizarea comunicațiilor electronice;

    măsurile de punere în aplicare în temeiul Deciziei privind spectrul de frecvențe radio de armonizare a condițiilor tehnice de utilizare a anumitor benzi de spectru în UE, care sunt obligatorii pentru toate statele membre ale UE;

    2.3

    La acestea trebuie adăugată necesara coerență cu celelalte politici și obiective ale Uniunii, în special cu noul cadru legislativ pentru comercializarea produselor, adoptat în 2008 (4); CESE sprijină obiectivul și țelurile acestuia din urmă (5), întrucât stabilea un cadru comun pentru:

    comercializarea produselor și

    principii generale și dispoziții de referință menite să se aplice în întreaga legislație care armonizează condițiile pentru comercializarea produselor, astfel încât să confere o bază coerentă pentru revizuirea sau reformarea legislației respective.

    2.4

    Pentru a face față acestui cadru juridic complex, Comisia prezintă o propunere cu scopul de a clarifica aplicarea Directivei 1999/5/CE, înlocuind-o pentru a elimina sarcinile administrative inutile pentru întreprinderi și administrații prin creșterea flexibilității spectrului de frecvențe și facilitarea procedurilor administrative pentru utilizarea acestuia.

    3.   Propunerea Comisiei

    Cele mai importante elemente din propunerea de revizuire a directivei sunt următoarele:

    3.1

    Alinierea la Decizia nr. 768/2008/CE privind un cadru comun pentru comercializarea produselor (inclusiv definițiile stabilite în capitolul R1 din Decizia 768/2008/CE, obligațiile operatorilor economici, trei module pentru procedurile de evaluare a conformității, obligații de notificare a organismelor de evaluare a conformității și procedurile simplificate de salvgardare).

    3.2

    Decizia 768/2008/CE a fost adoptată împreună cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 (privind acreditarea și supravegherea pieței). Ambele reglementări stabileau norme pentru îmbunătățirea funcționării pieței interne, creând o abordare mai coerentă a politicii de armonizare tehnică privind siguranța produselor, precum și un regim de supraveghere mai eficient pentru toate mărfurile introduse pe piață provenite din UE sau din țările terțe, și consolidând protecția consumatorilor pe piața unică.

    3.3

    Se stabilește o nouă definiție a „echipamentelor radio”, care include, în mod exclusiv, toate echipamentele care transmit semnale în mod intenționat folosind spectrul de frecvențe radio, fie în scopul comunicării, fie în alt scop; din acest motiv noul titlu fiind „Directiva privind comercializarea echipamentelor radio”. Directiva nu se aplică echipamentelor terminale fixe.

    3.4

    Propunerea permite:

    impunerea cerinței ca echipamentele radio să funcționeze cu accesorii interschimbabile, ca de exemplu încărcătoarele;

    impunerea verificării faptului că echipamentele radio definite prin software utilizează doar combinațiile de software și hardware conforme; propunerea permite adoptarea de măsuri care să evite ca această cerință de reglementare să creeze bariere în calea concurenței pe piața de software a terților.

    3.5

    Directiva introduce posibilitatea de a solicita înregistrarea, într-un sistem central, a produselor din categorii care prezintă un nivel scăzut de conformitate, pe baza informațiilor privind conformitatea furnizate de statele membre.

    3.6

    Propunerea precizează relația dintre Directiva 1999/5/CE, pe de o parte, și legislația UE și cea națională, pe de altă parte, privind utilizarea spectrului de frecvențe radio.

    3.7

    Ea simplifică și reduce următoarele obligații administrative:

    a)

    noua definiție a echipamentelor radio prevede o delimitare clară a domeniului de aplicare față de cel al Directivei privind compatibilitatea electromagnetică;

    b)

    receptoarele simple și terminalele fixe nu mai intră în domeniul de aplicare al directivei, în schimb intră în domeniul de aplicare al Directivei privind compatibilitatea electromagnetică și al Directivei privind echipamentele electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune sau, în funcție de tensiune, intră în domeniul de aplicare al Directivei privind compatibilitatea electromagnetică și al Directivei privind siguranța generală a produselor, ceea ce duce la o anumită reducere a obligațiilor administrative;

    c)

    se elimină cerința de a notifica introducerea pe piață a echipamentelor care utilizează benzi de frecvență care nu sunt armonizate la nivelul UE;

    d)

    se elimină obligațiile impuse producătorilor de:

    a aplica pe produs un identificator al categoriei echipamentului;

    de a aplica marcajul CE pe instrucțiunile de utilizare.

    e)

    se elimină din textul directivei cerințele pentru sprijinirea concurenței pe piața echipamentelor terminale (referitoare la specificațiile tehnice privind interfața și motivele tehnice ale conexiunii echipamentelor terminale de telecomunicații cu interfețele), întrucât există cerințe similare în Directiva privind concurența pe piețe echipamentelor terminale de telecomunicații.

    3.8

    În sfârșit, propunerea de directivă armonizează cu TFUE și cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011, cu privire la modul în care Comisia își exercită competențele de executare, procedurile pentru exercitarea competențelor delegate și de executare, precum și exercitarea delegării, și anume:

    competențele de executare sunt propuse pentru determinarea categoriilor de echipamente și prezentarea de informații privind zona geografică de utilizare și privind restricțiile de utilizare a echipamentelor radio;

    competențele delegate sunt propuse pentru adaptarea la progresul tehnic a anexei II în care se enumeră unele echipamente care se încadrează sau nu în definiția echipamentelor radio, cerințe esențiale suplimentare, furnizarea de informații privind conformitatea echipamentelor radio definite prin software și cerința de a înregistra echipamentele radio în anumite categorii.

    4.   Observații generale

    4.1

    CESE sprijină propunerea Comisiei, deoarece conferă o mai mare coerență dreptului Uniunii, în conformitate cu articolul 7 din TFUE, întrucât optează pentru tehnica legislativă a „înlocuirii”, care reformează, prin adoptarea unui nou act legislativ care să încorporeze într-un singur text atât modificările de fond pe care le aduce unui act anterior, cât și dispozițiile neschimbate ale actului vizat; noul act legislativ înlocuiește și abrogă actul anterior, în conformitate cu terminologia Deciziei 768/2008/CE și a Tratatului de la Lisabona.

    4.2

    Libera circulație a mărfurilor reprezintă una dintre cele patru libertăți fundamentale consacrate de tratate, iar propunerea de directivă promovează libera circulație a mărfurilor sigure, consolidând protecția consumatorilor și competitivitatea întreprinderilor și creând condiții echitabile de concurență pentru agenții economici.

    4.3

    Pentru a garanta condiții de relansare a competitivității pentru industria europeană, CESE consideră că este indispensabil ca piața internă să asigure o deplină interoperativitate, prin reducerea fragmentării, atât cea a piețelor naționale, cât și cea a investițiilor în cercetare și inovare.

    4.4

    CESE subliniază necesitatea de a dezvolta o politică industrială proactivă, care să reflecte mai bine echilibrul dintre capacitățile producătorilor, un cadru juridic privind drepturile de proprietate intelectuală și, mai ales, tipurile de produse care pot îndeplini normele comune, reglementările și procedurile armonizate.

    4.5

    Adoptarea de norme tehnice și de reglementare ar trebuie să se realizeze în conformitate cu principiile noii politici de standardizare, astfel încât lucrările să se bucure de publicitate și transparență și să fie efectuate cu deplina participare a partenerilor sociali și a reprezentanților societății civile organizate.

    5.   Observații specifice

    5.1

    În ce privește domeniul de aplicare al directivei, la articolul 1 alineatul (3) se elimină o serie de echipamente radio utilizate exclusiv în activitățile legate de „securitatea publică”, care, pe lângă apărarea sau securitatea statului, include alte noțiuni, cum ar fi „prosperitatea economică a statului”, care ar trebui definite sau explicitate pentru a conferi o mai mare claritate reglementării.

    5.1.1

    Pe de altă parte, cu toate că aceste echipamente sunt eliminate la articolul 1 alineatul (3), acestea nu figurează în anexa I, ca „echipamente care nu sunt reglementate de directivă”.

    5.2

    CESE este de acord cu facilitarea interoperabilității cu alte echipamente radio prin intermediul rețelelor, precum și a legăturii cu interfețe de tip corespunzător în întreaga Uniune, ceea ce poate simplifica utilizarea echipamentelor, înlesnind interoperabilitatea între echipamentele radio și accesorii.

    5.3

    În vederea sporirii protecției datelor și a confidențialității utilizatorilor trebuie dezvoltată o dimensiune etică și socială a aplicațiilor tehnologice de securitate, încă din momentul conceperii lor, pentru a garanta acceptarea lor de către societate. Trebuie garantată protecția drepturilor fundamentale ale cetățenilor, în toate fazele, de la cea de concepere la cea de standardizare și de aplicare tehnologică pe teren; acest aspect trebuie integrat încă din primele faze.

    5.4

    Ar trebui clarificate cerințele de introducere pe piață, aplicabile atât produselor europene, cât și celor provenite din țări terțe. În acest scop, articolul 6 ar trebui să se refere la situațiile în care se presupune că au fost îndeplinite cerințele esențiale prevăzute de directivă (norme armonizate europene, norme internaționale publicate de Comisie), precum și la cazurile în care există norme naționale suplimentare.

    5.5

    CESE recomandă Comisiei și statelor membre ca produsele comercializate să îndeplinească cerințele stabilite cu privire la banda respectivă, în vederea evitării interferențelor cu banda de 800 MHz, precum și a „contaminării inutile a spectrului radio”. Această recomandare este cu atât mai necesară în regiunile transfrontaliere în care ar fi de dorit armonizarea orarelor și a tehnologiilor aplicabile.

    5.6

    CESE este în favoarea accesibilității serviciilor de urgență, în special pentru persoanele cu handicap, motiv pentru care aceste servicii trebuie concepute astfel încât să fie compatibile cu funcțiile necesare.

    5.7

    Este foarte important ca toți operatorii economici să răspundă de conformitatea produselor, în raport cu atribuțiile care le revin în cadrul lanțului de aprovizionare, astfel încât să se asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței consumatorilor și pentru a garanta existența unei concurențe loiale pe piața Uniunii.

    5.8

    CESE solicită Comisiei și statelor membre ca, în cadrul sferei responsabilităților lor în materie, să garanteze că produsele provenite din țări terțe care intră pe piața Uniunii îndeplinesc cerințele directivei supuse examinării. Trebuie să se vegheze ca importatorii care introduc produse pe piață să îndeplinească toate cerințele și să nu prezinte produse care fie nu îndeplinesc aceste cerințe, fie reprezintă un risc.

    5.9

    Trebuie asigurată trasabilitatea echipamentelor radio pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, ca măsură de supraveghere a pieței care înlesnește aplicarea dreptului la informare al consumatorilor.

    5.10

    CESE reiterează (6) că sistemul actual de marcaj nu garantează că produsul a trecut printr-un proces de asigurare a calității și securității, ceea ce nu răspunde așteptărilor consumatorilor.

    5.11

    În ce privește sistemul de acreditare și de evaluare a conformității, CESE se pronunță în favoarea unor niveluri comune de competență a organismelor de evaluare a conformității notificate, precum și a unor criterii de selecție mai riguroase și a unor proceduri de selecționare armonizate pentru evaluările conformității.

    5.12

    De asemenea, CESE consideră că ar trebui înăsprite condițiile de independență a organismelor de evaluare a conformității notificate, prin stabilirea la articolul 26 alineatul (4) a unui termen al incompatibilității de doi sau trei ani înainte de realizarea evaluării.

    5.13

    CESE își manifestă îngrijorarea față de „actele delegate” prevăzute în propunerea supusă examinării, care, uneori, nu dispun de detaliile necesare, cum este cazul articolului 5 care reglementează înregistrarea în anumite categorii de echipamente radio, ceea ce autorizează Comisia să efectueze o identificare ulterioară, fără niciun criteriu concret, și, astfel, marja de apreciere putând fi prea mare.

    5.14

    În ce privește reglementarea sancțiunilor, ar trebuie să se precizeze în propunere, la nivel supranațional, natura și pragul minim al sancțiunilor care vor trebui să fie garantate de legislațiile statelor membre, întrucât potrivit propunerii de directivă, singura obligație impusă autorităților naționale este de a stabili normele de sancționare a acestor comportamente, prin adoptarea de măsuri „eficace, proporționale și cu efect de descurajare”, ceea ce ar putea determina anumiți operatori să-și caute instanța cea mai favorabilă (forum shopping) sau ar duce la încălcarea principiului „ne bis in idem”, în caz de sancțiuni concurente.

    5.15

    CESE recomandă să se reducă termenul de cinci ani prevăzut la articolul 47 alineatul (2), având în vedere dinamismul sectorului.

    Bruxelles, 13 februarie 2013

    Președintele Comitetului Economic și Social European

    Staffan NILSSON


    (1)  JO L 91, 7.4.1999, p. 10.

    (2)  JO C 73, 9.3.1998, p. 10.

    (3)  A se vedea Decizia Consiliului 90/683/CEE (JO L 380, 31.12.1990, p. 13) și Decizia Consiliului 93/465/CEE (JO L 220, 30.8.1993, p. 23), în prezent abrogate.

    (4)  JO L 218, 13.8.2008, p. 30 și 82.

    (5)  JO C 120, 16.5.2008, p. 1.

    (6)  JO C 181, 21.06.2012, p. 105.


    Top