Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AE0624

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui program de cooperare în domeniul audiovizualului cu profesioniști din țări terțe MEDIA Mundus

    JO C 228, 22.9.2009, p. 100–102 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    22.9.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 228/100


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui program de cooperare în domeniul audiovizualului cu profesioniști din țări terțe MEDIA Mundus

    COM(2008) 892 final – 2008/0258 (COD)

    2009/C 228/19

    La 2 februarie 2009, în conformitate cu articolele 150 alineatul (4) și 157 alineatul (3) din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

    Propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui program de cooperare în domeniul audiovizualului cu profesioniști din țări terțe MEDIA Mundus

    La 24 februarie 2009, Biroul Comitetului Economic și Social European a însărcinat Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională cu pregătirea lucrărilor pe această temă.

    Având în vedere caracterul urgent al lucrărilor, Comitetul Economic și Social European l-a numit pe dl HERNÁNDEZ BATALLER raportor general în cadrul celei de-a 452-a sesiuni plenare din 24 și 25 martie 2009 (ședința din 25 martie) și a adoptat prezentul aviz cu 79 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 3 abțineri.

    1.   Concluzii

    1.1   CESE sprijină propunerea de decizie și recunoaște necesitatea difuzării valorilor și principiilor societății democratice și ale statului de drept, întrucât Uniunea Europeană se bazează pe principiile libertății, democrației și respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

    1.2   CESE consideră oportun ca, la punerea în aplicare a programului, Comisia să poată defini orientările generale de aplicare și criteriile de selecție, dat fiind că este vorba de elemente care nu modifică aspectele esențiale ale propunerii de decizie și intră în domeniul de aplicare a Deciziei 1999/468/CE.

    1.3   Comitetul aprobă obiectivele generale ale programului (competitivitatea sectorului audiovizual european, extinderea posibilităților de alegere ale consumatorului și a diversității culturale), dar consideră că ar trebui explicitate mai detaliat scopurile finale ale obiectivelor specifice ale programului, care se dovedesc prea generale, insistându-se asupra aspectului transfrontalier și transnațional.

    1.3.1   Trebuie acordat un sprijin deosebit includerii noilor tehnologii în producția, distribuirea și comercializarea operelor audiovizuale în diversele lor aplicații digitale, precum și în circulația operelor audiovizuale (inclusiv noi platforme, precum VoD și IPTV).

    1.4   Cadrul financiar prevăzut, 15 milioane de euro, este insuficient în raport cu obiectivele generale incluse în program. Prin urmare, acesta ar trebui mărit considerabil, pentru a sprijini mai eficient sectorul audiovizual european, fără a aduce atingere unei stricte aplicări a disciplinei bugetare și a principiilor bunei gestiuni financiare.

    1.5   Comisia va trebui ca, în strânsă colaborare cu statele membre, să vegheze la aplicare a programului în mod coerent și complementar cu alte politici, programe și acțiuni comunitare din domeniu.

    2.   Context

    2.1

    La 9 ianuarie 2009, Comisia a prezentat o propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui program de cooperare în domeniul audiovizualului cu profesioniști din țări terțe MEDIA Mundus.

    2.2

    În această propunere este evidențiat rolul fundamental al sectorului audiovizual european în îndeplinirea obiectivelor Agendei de la Lisabona și în Inițiativa i2010 din cadrul Agendei. Propunerea menționează, de asemenea, Convenția UNESCO privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, ratificată de Comunitatea Europeană, alături de 13 state membre, la 18 decembrie 2006. Trebuie avut în vedere faptul că în acest sector sunt angajate cel puțin 5,8 milioane de persoane, 3,1 % din totalul populației UE-25.

    2.3

    Documentul menționează slăbiciunile structurale care afectează circulația operelor audiovizuale europene pe piețele din țări terțe, în ciuda eforturilor depuse în vederea consolidării acestui sector (dezvoltări tehnologice, apariția de noi actori și platforme, avântul producției de conținut).

    2.4

    Programul MEDIA Mundus urmărește completarea acțiunilor întreprinse în cadrul altor inițiative centrate mai curând pe cooperarea în cadrul UE (Media 2007, Euromed Audiovizual II, Programul UE-ACP) și fondurile internaționale existente limitate destinate cinematografiei.

    3.   Propunerea de decizie

    3.1   Propunerea de decizie de instituire a unui program de cooperare în domeniul audiovizualului cu profesioniști din țări terțe „MEDIA Mundus” are următoarele caracteristici:

    3.1.1

    Este vorba de un program de finanțare a proiectelor de cooperare internațională cu țări terțe între 1 ianuarie 2011 și 31 decembrie 2013. Pentru această perioadă este prevăzut un buget de executare a programului de 15 000 000 de euro.

    3.1.2

    Obiectivele fundamentale ale programului sunt: promovarea creării de rețele la nivel internațional, în vederea întăririi rolului Europei din punct de vedere industrial, cultural și politic în domeniul audiovizualului, prin creșterea competitivității, îmbunătățirea circulației și prezentarea conținutului audiovizual.

    3.1.3

    La fiecare proiect vor participa cel puțin 3 parteneri și va fi coordonat de un profesionist european, care va fi responsabil de prezentarea propunerii, gestionarea proiectului, precum și de administrarea și executarea financiară.

    3.1.4

    Un aspect important al programului îl reprezintă formarea continuă și calificarea profesioniștilor europeni și din alte țări care participă la proiect, îndeosebi în ceea ce privește aspectele legate de producție, distribuție, prezentare, difuzare, comercializare și stocare a conținutului audiovizual, precum și aspectele legate de cadrele juridice și sistemele financiare.

    3.1.5

    De asemenea, se menționează întreprinderea de acțiuni și de inițiative menite să promoveze cunoștințele audiovizuale în rândul publicului, în special în rândul tinerilor, acordându-se o atenție deosebită extinderii cererii publice de conținut audiovizual divers din punct de vedere cultural.

    3.1.6

    Unul dintre cele mai semnificative aspecte ale programului, din punctul de vedere al circulației operelor, este promovarea programării și prezentării atât a operelor audiovizuale europene în țări terțe, cât și a operelor produse de aceste țări în statele membre. Aceasta include acordurile cu rețelele de cinematografe care dispun de săli în UE și în țările terțe, încurajându-le să extindă condițiile de programare și prezentare, și anume numărul de proiecții, dar și durata și expunerea.

    3.1.7

    De asemenea, este prevăzută sprijinirea parteneriatelor dintre posturi de transmisie(sau platforme VoD) și deținătorii de drepturi, în vederea elaborării unor cataloage de opere pentru difuzarea acestora prin platforme VoD.

    3.1.8

    Printre acțiunile care trebuie promovate, programul include sprijinirea dublării și subtitrării în vederea distribuirii și difuzării operelor audiovizuale europene și din țări terțe, prin intermediul tuturor canalelor disponibile și în beneficiul producătorilor, distribuitorilor și posturilor de transmisie.

    3.2   În orice caz, finanțarea acordată prin intermediul programului nu va putea depăși 50 % din costurile finale ale proiectului care va fi finanțat, cu anumite excepții prevăzute în mod explicit, cazuri în care se va putea ajunge la 80 %.

    3.2.1   Cofinanțările vor putea fi vărsate total sau parțial în natură, dacă valoarea aportului nu depășește costurile suportate în mod real și dacă sunt justificate corespunzător, inclusiv echipamentele puse la dispoziția programului pentru formare sau promovare.

    3.2.2   Comisia va trebui să prezinte Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor o comunicare privind continuarea programului până la 30 iunie 2012 și un raport de evaluare ex-post până la 31 decembrie 2015.

    3.2.3   Decizia menționează în mod expres diverse politici orizontale ale Comunității Europene la a căror consolidare va contribui programul MEDIA Mundus:

    dezbaterea și informarea asupra UE ca spațiu de pace, prosperitate și securitate;

    promovarea libertății de exprimare ca principiu fundamental;

    promovarea sensibilizării în ceea ce privește importanța diversității culturale și a multiculturalismului la nivel mondial;

    extinderea bazei de cunoaștere pe care se sprijină economia europeană și sporirea competitivității UE în lume;

    contribuția la combaterea oricărei forme de discriminare pe motive de gen, rasă sau origine etnică, de religie sau convingeri, de handicap, vârstă sau orientare sexuală.

    Bruxelles, 25 martie 2009.

    Președintele Comitetului Economic și Social European

    Mario SEPI


    Top