EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XC0514(07)

Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

JO C 117, 14.5.2008, p. 39–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.5.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 117/39


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

(2008/C 117/18)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„ZAFFERANO DI SARDEGNA”

NR. CE: IT/PDO/005/0570/21.11.2006

Image IGPImageDOP

1.   Denumire

„Zafferano di Sardegna”

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul produsului

Clasa 1.8 — Alte produse din anexa I la tratat (condimente etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea „Zafferano di Sardegna”

Denumirea de origine protejată „Zafferano di Sardegna” este rezervată șofranului uscat în stigmate sau fire provenind din cultivarea speciei Crocus sativus L. În momentul comercializării, acesta prezintă culoarea roșu strălucitor, datorată conținutului de crocină, o aromă foarte intensă determinată de conținutul de safranal și un gust puternic datorat conținutului de picrocrocină.

Categorie

Putere colorantă exprimată ca măsură directă a capacității de absorbție a crocinei la aproximativ 440 nm pe bază uscată

Gust amar exprimat ca măsură directă a capacității de absorbție a picrocrocinei la aproximativ 257 nm pe bază uscată

Putere aromatică — safranal — exprimată ca măsură directă a capacității de absorbție la aproximativ 330 nm pe bază uscată

I

≥ 190

≥ 70

între 20 și 50

În plus, produsul trebuie să fie lipsit de orice tip de falsificare sau alterare.

3.3.   Materii prime

3.4.   Furaje

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să aibă loc în zona geografică delimitată

„Zafferano di Sardegna” DOP trebuie să fie cultivat, cules și prelucrat în zona geografică indicată la punctul 4.

3.6.   Norme specifice privind felierea, raderea, ambalarea etc.

Ambalarea „Zafferano di Sardegna” DOP trebuie să aibă loc în zona delimitată la punctul 4, pentru a garanta originea și controlul produsului și pentru a împiedica transportul acestuia în vrac, în timpul căruia produsul ar fi expus luminii și aerului, și care ar provoca deteriorarea și pierderea caracteristicilor specifice indicate la punctul 3.2 de mai sus. În așteptarea ambalării, „Zafferano di Sardegna” DOP trebuie conservat în recipiente din sticlă, din tinichea sau din oțel inoxidabil, închise ermetic, care să-l protejeze împotriva expunerii la lumină și la aer. Ambalarea trebuie să fie efectuată cu atenție, în recipiente care să nu cauzeze produsului pagube interne sau externe. Ambalajele trebuie să fie din sticlă, teracotă, plută sau carton subțire (cele care au contact direct cu produsul trebuie să fie din sticlă sau hârtie) și să aibă proprietatea de a proteja produsul de orice pagube sau alterări pe durata transportului sau a conservării. Ambalajele au o greutate de 0,25 g, 0,50 g, 1 g, 2 g sau 5 g.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea

Eticheta trebuie să menționeze logo-ul DOP „Zafferano di Sardegna”, simbolul comunitar al DOP, orice altă mențiune prevăzută de legile în vigoare și ștampila purtând numărul de ordine al cantităților produse, eliberată de organismul de protecție însărcinat de Ministerul pentru politici agricole, alimentare și forestiere sau, în absența unui astfel de organism, de organismul de control.

Logo-ul denumirii este constituit din trei părți distincte, având în centru un simbol al șofranului, reprezentat în mod stilizat printr-o floare cu șase petale dispusă în partea stângă, pentru a lăsa loc stigmatelor care se prelungesc spre dreapta și spre stânga. Partea de sus conține mențiunea „Zafferano di Sardegna” scrisă sub forma unui arc, iar partea de jos, într-un chenar, mențiunea „Denominazione di Origine Protetta”.

Denumirea de origine protejată trebuie să figureze pe etichetă cu caractere clare, indelebile, de o culoare care să contrasteze puternic cu cea a etichetei, astfel încât să poată fi distinsă cu claritate de restul informațiilor care apar pe etichetă.

Este interzisă adăugarea la denumirea de origine protejată a oricăror calificative care nu sunt prevăzute în mod expres, însă este permisă utilizarea denumirilor comerciale și a mărcilor private, cu condiția ca acestea să nu aibă un caracter laudativ și să nu fie de natură a induce consumatorii în eroare.

Image

Produsele în compoziția cărora intră „Zafferano di Sardegna” DOP, chiar dacă rezultă în urma unor procese de preparare și de prelucrare, pot fi comercializate în ambalaje pe care figurează o trimitere la denumirea de origine protejată menționată, fără aplicarea simbolului comunitar, cu condiția ca produsul care poartă denumirea de origine protejată, certificat în acest sens, să fie singurul ingredient din categoria de produse în cauză și ca utilizatorii produsului purtând denumirea de origine protejată să fie autorizați de grupul de producători de DOP însărcinat cu protejarea acesteia de către Ministerul pentru politici agricole, alimentare și forestiere. Același grup va fi responsabil de înscrierea utilizatorilor respectivi în registrele corespunzătoare și de garantarea utilizării corecte a denumirii de origine protejate. În absența unui astfel de grup pentru protecția DOP, responsabilitățile respective revin Ministerului pentru politici agricole, alimentare și forestiere, în calitate de autoritate națională responsabilă de aplicarea Regulamentului (CE) nr. 510/2006.

4.   Delimitarea succintă a zonei geografice

Zona de producție a „Zafferano di Sardegna” DOP cuprinde întregul teritoriu al comunelor San Gavino Monreale, Turri și Villanovafranca, situate în provincia Medio Campidano.

5.   Legătura cu zona geografică

5.1.   Specificitatea zonei geografice

Clima zonei de cultivare a șofranului este tipic mediteraneană, în general blândă, cu ploi concentrate în perioada de toamnă și iarnă, în timp ce verile sunt calde și aride. Temperatura medie în perioada de iarnă este de 11,3 °C, iar în perioada de vară de aproximativ 24 °C, cu o medie anuală de 17,6 °C. Depunerile de brumă sunt rare, iar ninsorile excepționale. Terenurile destinate cultivării șofranului sunt foarte fertile, cu depuneri aluvionale adânci (vertisoluri), au o consistență nisipos-argiloasă, sunt permeabile, deloc sau foarte puțin pietroase și cu o foarte bună capacitate de reținere a apei.

5.2.   Specificitatea produsului

Cererea de recunoaștere a denumirii de origine protejate „Zafferano di Sardegna” este justificată de faptul că produsul în cauză se distinge de alte produse aparținând aceleiași categorii de produse prin conținutul ridicat de crocină, picrocrocină și safranal. Cu alte cuvinte, „Zafferano di Sardegna” se diferențiază prin puterea colorantă ridicată, efectele eupeptice și proprietățile aromatizante.

5.3.   Legătura cauzală dintre zona geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Caracteristicile specifice ale „Zafferano di Sardegna”, descrise la punctul 5.2, sunt determinate în mod direct de caracteristicile morfologice și pedoclimatice ale zonei de producție. Aceste caracteristici specifice ale produsului „Zafferano di Sardegna” DOP reflectă de fapt legătura strânsă a produsului cu teritoriul de origine, care se pretează în mod special, fie datorită potențialului uman, fie datorită condițiilor climatice favorabile, cultivării acestui tip de plantă care, după cum se spune în regiune, „timit su frius e cikat su kallenti” (se teme de frig și caută căldura). Caracteristicile morfologice și pedoclimatice ale anumitor regiuni din Sardinia, împreună cu tehnicile tradiționale de cultivare și de prelucrare transmise din generație în generație, permit obținerea unui produs având caracteristici organoleptice și gustative unice și inconfundabile. Particularitățile „Zafferano di Sardegna” se datorează de fapt tehnicilor agronomice, de cultivare și de prelucrare aplicate în diversele faze ale procesului de producție. Mai concret, încă din faza de cultivare, începând cu selecția materialului de propagare, efectuată cu atenție și meticulozitate, până la recoltare, curățare, uscare, conservare, omul intervine prin cunoștințe și practici dobândite de secole și transmise până în zilele noastre, menite să ducă la obținerea unui produs de o înaltă calitate. O operațiune care se transmite de secole și care necesită atenția unor mâini experte este cea de umezire a stigmatelor cu ulei extravirgin în faza care precedă uscarea. Aceasta este o operațiune de o importanță deosebită și tipică, care atestă legătura puternică și solidă a produsului cu istoria și cultura teritoriului de producție. Această legătură este evidentă și prin influența pe care „Zafferano di Sardegna” a avut-o în diverse circumstanțe economice și prin importanța acestuia pentru populațiile locale din zonele în care a fost cultivat, după cum o atestă surse istorice.

Cultivarea șofranului în Sardinia are o lungă istorie, datând din epoca fenicienilor, care au introdus probabil această plantă pe insulă. În timpul dominației punice, precum și în perioada romană și bizantină, cultivarea și utilizarea acestui condiment pe insulă au fost consolidate, acesta fiind utilizat în principal ca vopsea și în scopuri terapeutice și ornamentale. Însă prima atestare veritabilă a comercializării produsului „zafferano” datează din secolul XIV, odată cu Regulamentul portului Cagliari din 1317 (Breve Portus), care conține o lege care reglementează exportul stigmatelor din Sardinia. În secolul XIX, cultivarea și utilizarea condimentului se răspândesc, acesta fiind folosit nu numai pentru calitățile aromatice și medicinale, ci și pentru vopsirea mătăsii și a bumbacului, în gastronomie, precum și în piețe, ca marfă de schimb. În timpul perioadei de refacere economică de după război, șofranul a rămas pentru numeroase familii o importantă sursă de venituri, precum și un simbol al culturii și al tradiției unui popor care s-a dedicat dintotdeauna agriculturii și păstoritului.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Administrația actuală a lansat procedura națională de opoziție prin publicarea propunerii de recunoaștere a denumirii de origine protejate „Zafferano di Sardegna” în Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana, nr. 277 din 28 noiembrie 2005.

Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la următoarea adresă:

www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


Top