Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0176

    Decizia 2007/176/CE a Comisiei din 11 decembrie 2006 .

    JO L 86, 27.3.2007, p. 11–19 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 219M, 24.8.2007, p. 385–393 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 04/04/2008

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/176/oj

    13/Volumul 59

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    156


    32007D0176


    L 086/11

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 11 decembrie 2006

    de stabilire a unei liste de standarde și/sau specificații pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice, precum și pentru infrastructura și serviciile asociate și de înlocuire a tuturor versiunilor precedente

    [notificată cu numărul C(2006) 6364]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2006/176/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 2002/21/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind un cadru de reglementare comun pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice (directivă-cadru) (1), în special articolul 17 alineatul (1),

    după consultarea Comitetului pentru comunicații,

    întrucât:

    (1)

    O „listă [intermediară] de standarde și/sau specificații destinată să încurajeze furnizarea armonioasă a rețelelor de comunicații electronice, a serviciilor de comunicații electronice și a infrastructurilor și serviciilor asociate” a fost publicată în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene  (2).

    (2)

    Lista intermediară a standardelor face trimitere atât la cadrul de reglementare stabilit prin Directiva 90/387/CEE (3), cât și la cadrul de reglementare în vigoare, stabilit prin Directiva 2002/21/CE. S-au făcut adăugiri și modificări la listă în martie 2006 (4).

    (3)

    Prin urmare, este necesar să se depășească lista intermediară și să se elaboreze și să se publice o listă de standarde care să înlocuiască publicațiile menționate anterior.

    (4)

    Lista revizuită a standardelor a fost elaborată în colaborare cu experți din statele membre și cu Institutul European de Standarde în Telecomunicații (ETSI),

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Lista standardelor

    (1)   Se stabilește lista standardelor și/sau a specificațiilor pentru rețelele de comunicații electronice, serviciile de comunicații electronice, precum și pentru infrastructura și serviciile asociate.

    Aceasta înlocuiește versiunile anterioare ale listei standardelor, publicate la 31 decembrie 2002 și la 23 martie 2006.

    Această publicație se adaugă listei standardelor pentru setul minim de linii închiriate, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 25 iulie 2003.

    (2)   Lista standardelor din anexă se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 2

    Destinatari

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 11 decembrie 2006.

    Pentru Comisie

    Viviane REDING

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 108, 24.4.2002, p. 33.

    (2)  JO C 331, 31.12.2002, p. 32.

    (3)  JO L 192, 24.7 1990, p. 1. Directivă abrogată prin Directiva 2002/21/CE.

    (4)  JO C 71, 23.3.2006, p. 9.


    ANEXĂ

    Lista standardelor și/sau a specificațiilor pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice, precum și pentru infrastructura și serviciile asociate

    NOTĂ EXPLICATIVĂ PRIVIND PREZENTA VERSIUNE A LISTEI STANDARDELOR ȘI/SAU A SPECIFICAȚIILOR PENTRU REȚELELE ȘI SERVICIILE DE COMUNICAȚII ELECTRONICE, PRECUM ȘI PENTRU INFRASTRUCTURA ȘI SERVICIILE ASOCIATE

    În conformitate cu articolul 17 alineatul (1) din Directiva-cadru 2002/21/CE, Comisia stabilește și publică în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene o listă a standardelor și/sau a specificațiilor pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice, precum și pentru infrastructura și serviciile asociate, pentru a asigura interoperabilitatea serviciilor și pentru a îmbunătăți libertatea de alegere a utilizatorilor.

    Prezenta publicare înlocuiește fosta listă intermediară a standardelor (2002/C 331/04) care făcea trimitere atât la „fostul” cadru de reglementare (și anume articolul 5 din Directiva 90/387/CEE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 97/51/CE), cât și la cadrul actual de reglementare (și anume, articolul 17 din Directiva-cadru 2002/21/CE). Prezenta publicare înlocuiește, de asemenea, modificarea „televiziune digitală interactivă” adusă listei standardelor (2006/C 71/04) din 23 martie 2006 (1). Publicarea prezentei liste de standarde nu afectează în nici un fel setul minim de linii închiriate, cu caracteristicile armonizate și standardele asociate, menționat la articolul 18 din Directiva 2002/22/CE („directiva privind serviciul universal”) publicată în Decizia 2003/548/CE a Comisiei din 24 iulie 2003 (2).

    În conformitate cu articolul 17 alineatul (2) din directiva-cadru, în lipsa standardelor și/sau a specificațiilor din această listă, statele membre trebuie să încurajeze punerea în aplicare a standardelor și/sau a specificațiilor adoptate de organismele de standardizare europene și, în absența unor astfel de standarde și/sau specificații, să încurajeze punerea în aplicare a standardelor sau a recomandărilor adoptate de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT), de Organizația Internațională de Standardizare (ISO) sau de Comisia Electrotehnică Internațională (IEC).

    Prezenta publicare constituie o listă selectivă de standarde și/sau de specificații în domeniile respective. În raport cu lista intermediară a standardelor (2002/C 331/04), au fost incluse mai puține standarde și/sau specificații, având în vedere că articolul 17 alineatul (2) din directiva-cadru impune statelor membre să încurajeze utilizarea standardelor și/sau a specificațiilor adoptate de către organismele de standardizare europene, altele decât cele publicate în lista standardelor.

    Lista standardelor a fost elaborată ținând seama de criteriile de mai jos. Aceste criterii au fost stabilite în cooperare cu statele membre, în cadrul comitetului pentru comunicații și, ulterior, au fost validate prin consultare publică.

    Lista revizuită trebuie să cuprindă standarde și/sau specificații:

    pentru interconectarea rețelelor de comunicații electronice sau pentru accesul la acestea și/sau pentru interoperabilitatea serviciilor de comunicații electronice, în măsura strict necesară pentru a asigura interoperabilitatea „cap la cap” a utilizatorilor și libertatea de alegere a acestora;

    a căror punere în aplicare nu reprezintă o cheltuială nejustificată în raport cu avantajele scontate (proporționalitate);

    și care îndeplinesc unul sau ambele dintre următoarele criterii:

    sunt destinate pentru interfețe-cheie care reprezintă limitele între sistemele deținute și gestionate de părți diferite, inclusiv aspectele transfrontaliere, în special standarde și/sau specificații care rezolvă cazuri grave și probabile de non-interoperabilitate sau de lipsă a libertății de alegere;

    sunt specifice pieței actuale, care încă evoluează și au o anumită durată viitoare de viață.

    Lista revizuită nu ar trebui să cuprindă:

    standarde și/sau specificații pentru rețele și servicii bine stabilite care nu mai sunt supuse evoluției;

    standarde și/sau specificații pentru rețele și servicii care în prezent se află în primele etape ale dezvoltării lor;

    ca urmare a alineatului (1) litera (c), standarde și/sau specificații care lasă piața să asigure interoperabilitatea și libertatea de alegere, întrucât acestea vor fi garantate prin cererea consumatorilor sau prin interesul pe care îl prezintă pentru industrie.

    Sub rezerva criteriilor menționate anterior la alineatele (1) și (2), ar trebui să se acorde atenție specială:

    standardelor și/sau specificațiilor utilizate în prezent pentru reglementările la nivel național sau european, caz în care ar trebui evaluat în primul rând impactul eliminării acestora.

    standardelor și/sau specificațiilor necesare pentru a îndeplini anumite obligații de interes public, în conformitate cu dreptul național sau comunitar, pe care operatorii nu sunt încurajați să le pună în aplicare din rațiuni comerciale.

    INTRODUCERE

    1.   Generalități

    Standardele și/sau specificațiile enumerate mai jos constituie „Lista standardelor și/sau a specificațiilor” menționată la articolul 1 din Decizia C(2006)6364 a Comisiei din 11 decembrie 2006.

    În conformitate cu articolul 17 alineatul (1) din Directiva-cadru 2002/21/CE, Comisia stabilește și publică în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene o listă a standardelor și/sau a specificațiilor, destinată să încurajeze furnizarea armonioasă a rețelelor de comunicații electronice, a serviciilor de comunicații electronice și a infrastructurilor și serviciilor asociate.

    În cazul în care standardele și/sau specificațiile menționate la paragraful anterior nu au fost puse în aplicare în mod corespunzător, astfel încât nu poate fi asigurată interoperabilitatea serviciilor într-unul sau mai multe state membre, punerea în aplicare a unor astfel de standarde și/sau specificații poate fi făcută obligatorie în cadrul procedurii prevăzute la articolul 17 alineatul (4) din directiva-cadru.

    Lista standardelor va fi revizuită periodic pentru a ține seama de cerințele care rezultă din noile tehnologii și din evoluția pieței. Părțile interesate sunt invitate să prezinte comentariile lor cu privire la prezenta versiune a listei.

    Comitetul pentru comunicații (3) a fost consultat pentru elementele din listă menționate la articolul 17 din directiva-cadru.

    Standardele adoptate în temeiul Directivei R&TTE (1999/5/CE) și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nu intră în sfera de aplicare a prezentului document.

    2.   Structura listei de standarde

    Capitolul I: Standarde și/sau specificații obligatorii

    Capitolul II: Capacitate de transmisie transparentă

    Capitolul III: Interfețe utilizator accesibile publicului

    Capitolul IV: Interconectare și acces

    Capitolul V: Servicii și funcționalități

    Capitolul VI: Numerotare și adresare

    Capitolul VII: Calitatea serviciului

    Capitolul VIII: Servicii de radiodifuziune

    3.   Statutul standardelor și/sau al specificațiilor din listă

    Există o diferență de statut între standardele și/sau specificațiile de la capitolul 1 și cele de la celelalte capitole ale documentului.

    Utilizarea standardelor și/sau a specificațiilor enumerate în capitolul 1 este obligatorie. Standardele și/sau specificațiile pot fi făcute obligatorii prin îndeplinirea procedurii stabilite la articolul 17 alineatul (4) din directiva-cadru. În conformitate cu articolul 17 alineatul (4) din directiva-cadru, „Atunci când Comisia intenționează să facă obligatorie punerea în aplicare a unor standarde și/sau specificații, aceasta publică un aviz în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene și invită toate părțile în cauză să facă observații publice.” Comisia, acționând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 22 alineatul (3) din directiva-cadru, face obligatorie punerea în aplicare a standardelor și/sau a specificațiilor aplicabile în lista de standarde publicată în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Utilizarea standardelor și/sau a specificațiilor enumerate la capitolele II-VIII este încurajată, dar nu există nici o obligație legală de a le pune în aplicare. În conformitate cu articolul 17 alineatul (2) din directiva-cadru, „statele membre încurajează utilizarea standardelor și/sau a specificațiilor prevăzute (…) privind furnizarea de servicii, interfețe tehnice și/sau funcții de rețele, în măsura strict necesară pentru asigurarea interoperabilității serviciilor și ameliorării libertății de alegere a utilizatorilor.” În acest context, standardele și/sau specificațiile recomandate din listă trebuie să fie considerate ca susceptibile de a fi obligatorii de îndată ce autoritățile identifică efectele unei denaturări a pieței, asociată cu respectarea insuficientă a standardelor și/sau a specificațiilor recomandate.

    În conformitate cu articolul 17 din directiva-cadru, standardele și/sau specificațiile din listă sunt „destinate să încurajeze organizarea armonioasă a rețelelor de comunicații electronice, a serviciilor de comunicații electronice și a infrastructurilor și serviciilor asociate” (primul alineat), „pentru asigurarea interoperabilității serviciilor și ameliorării libertății de alegere a utilizatorilor” (al doilea alineat). Trebuie să se țină seama de aceasta atunci când sunt puse în aplicare standardele și/sau specificațiile care cuprind variante sau clauze facultative.

    În conformitate cu articolul 17 alineatele (5) și (6) din directiva-cadru, „în cazul în care Comisia consideră că standardele și/sau specificațiile (…) nu mai contribuie la furnizarea serviciilor armonizate de comunicații electronice sau că nu mai răspund nevoilor consumatorilor sau că împiedică dezvoltarea tehnologică, aceasta (…) le elimină din lista de standarde și/sau specificații (…)”.

    În afară de standardele și/sau specificațiile menționate la capitolul I din prezenta listă, este posibil ca utilizarea anumitor standarde și/sau specificații să fie făcută obligatorie pentru anumite întreprinderi, în temeiul altor măsuri legislative din cadrul de reglementare aplicabil rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.

    4.   Versiune a standardului și/sau a specificației

    Atunci când nu se precizează nici un număr al versiunii standardului și/sau a specificației, versiunea menționată în listă este versiunea valabilă la data publicării listei.

    Cu excepția cazurilor în care există indicații contrare, atunci când se face referire la un standard și/sau o specificație în mai multe părți, toate părțile și subdiviziunile standardului și/sau specificației sunt aplicabile. În anumite cazuri, atunci când se specifică în mod clar, doar anumite părți ale standardului și/sau specificației se includ în listă.

    5.   Standarde și/sau specificații tehnice

    Majoritatea standardelor și/sau a specificațiilor menționate în listă sunt documente ETSI în conformitate cu precedenta și actuala nomenclatură ETSI. Definiția diferitelor tipuri de documente ETSI se poate consulta la adresa Internet: http://portal.etsi.org/directives/, sub „ETSI Directives”.

    Documentele cele mai importante sunt următoarele:

    Specificația tehnică (TS): cuprinde în special dispoziții normative, aprobate de un organism tehnic.

    Raportul tehnic (TR): cuprinde în special elemente cu caracter informativ, aprobate de un organism tehnic.

    Standardul (ES): cuprinde în special dispoziții normative, aprobate de membrii ETSI.

    Ghid (EG): cuprinde în special elemente cu caracter informativ, aprobate de membrii ETSI.

    Raportul special (SR): cuprinde informații accesibile publicului, pentru referință.

    Standardul european EN (seria telecomunicații): cuprinde dispoziții normative, aprobate de organismele naționale de standardizare și/sau de către delegațiile naționale, cu implicații în materie de statu-quo și de transpunere în legislația națională.

    Standardul armonizat: un standard EN (seria telecomunicații) a cărui elaborare a fost încredințată ETSI prin mandat primit de la Comisia Europeană, în conformitate cu directivele europene 98/43/CE și 98/48/CE și care a fost elaborat ținând seama de cerințele esențiale aplicabile prevăzute de directiva „noua abordare” și ale cărui referințe au fost publicate ulterior în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Documentele fostei nomenclaturi ETSI la care se face trimitere în listă:

    Standardul european pentru telecomunicații (ETS): cuprinde dispoziții normative, aprobate de organismele naționale de standardizare și/sau de către delegațiile naționale, cu implicații în materie de statu-quo și de transpunere în legislația națională.

    Raportul tehnic ETSI (ETR): cuprinde elemente cu caracter informativ aprobate de un comitet tehnic.

    6.   Adrese la care se pot obține documentele menționate

    ETSI Publications Office

    Adresă poștală:

    ETSI

    650, route des Lucioles

    F-06921 Sophia Antipolis Cedex

    Franța

    Tel.: (33-4) 92 94 42 41

    Fax: (33-4) 93 95 81 33

    E-mail: publications@etsi.fr

    Site Web:

    http://www.etsi.org/services_products/freestandard/home.htm

    Documentele ETSI pot fi descărcate direct de la adresa următoare:http://pda.etsi.org/pda/queryform.asp

    ITU Sales and Marketing Service (pentru documentele ITU-T)

    Adresă poștală:

    ITU

    Place des Nations

    CH-1211 Geneva 20

    Elveția

    Tel.:

    (41-22) 730 61 41

    (engleză)

     

    (41-22) 730 61 42

    (franceză)

     

    (41-22) 730 61 43

    (spaniolă)

    Fax: (41-22) 730 51 94

    E-mail: sales@itu.int

    Site Web: http://www.itu.int

    7.   Trimiteri la legislația Uniunii Europene

    Lista face trimitere la următoarele acte legislative care se pot consulta la adresa de mai jos: http://europa.eu.int/information_society/topics/telecoms/regulatory/index_en.htm

    Directiva 2002/21/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind un cadru de reglementare comun pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice (directivă-cadru) (JO L 108, 24.4.2002, p. 33).

    Directiva 2002/19/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind accesul la rețelele de comunicații electronice și la infrastructura asociată, precum și interconectarea acestora (Directiva privind accesul) (JO L 108, 24.4.2002, p. 7).

    Directiva 2002/22/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind serviciile universale și drepturile utilizatorilor cu privire la rețelele și serviciile electronice de comunicații (directiva privind serviciul universal) (JO L 108, 24.4.2002, p. 51).

    Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iulie 2002 privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor publice (Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice) (JO L 201, 31.7.2002, p. 27).

    Directiva 2002/20/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind autorizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice (Directiva privind autorizarea) (JO L 108, 24.4.2002, p. 21).

    Recomandarea 2000/417/CE a Comisiei privind accesul necondiționat la bucla locală (JO L 156, 29.6.2000, p. 44).

    Regulamentul (CE) nr. 2887/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind accesul neîngrădit la bucla locală (JO L 336, 30.12.2000, p. 4).

    Recomandarea 2005/57/CE a Comisiei din 21 ianuarie 2005 privind furnizarea de linii închiriate în Uniunea Europeană (Partea 1 – Principalele condiții de furnizare en gros de linii închiriate) [notificată cu numărul C(2005) 103] (JO L 24, 27.1.2005, p. 27).

    Recomandarea 2005/268/CE a Comisiei din 29 martie 2005 privind furnizarea de linii închiriate în Uniunea Europeană (Partea 2 – Aspecte referitoare la stabilirea tarifelor pentru circuitele parțiale ale liniilor închiriate) [notificată cu numărul C(2005) 951] (JO L 083, 1.4.2005, p. 52).

    Recomandarea 2003/558/CE a Comisiei din 25 iulie 2003 privind prelucrarea informațiilor referitoare la localizarea apelantului în rețelele de comunicații electronice pentru serviciile de apel de urgență cu localizare (JO L 189, 29.7.2003, p. 49).

    Directiva 1999/5/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 1999 privind echipamentele hertziene și echipamentele terminale de telecomunicații și recunoașterea reciprocă a conformității acestora (Directiva R&TTE) (JO L 91, 7.4.1999, p. 10).

    Decizia 2001/792/CE a Consiliului din 23 octombrie 2001 de instituire a unui mecanism comunitar de favorizare a unei cooperări consolidate în cadrul intervențiilor de urgență care țin de protecția civilă (JO L 297, 15.11.2001, p. 7).

    Decizia nr. 676/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind cadrul de reglementare pentru politica de gestionare a spectrului de frecvențe radio în Comunitatea Europeană (decizia privind spectrul de frecvențe radio) (JO L 108, 24.4.2002, p. 1).

    Directiva 98/34/CE a Parlamentului European și Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice, astfel cum a fost modificată prin Directiva 98/48/CE (JO L 204, 21.7.1998, p. 37).

    COM(2004)541 „Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind interoperabilitatea serviciilor de televiziune digitală interactivă” din 30 iulie 2004.

    COM(2006)37 „Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind revizuirea interoperabilității serviciilor de televiziune digitală interactivă” din 2 februarie 2006, în temeiul Comunicării COM(2004)541 din 30 iulie 2004.

    8.   Definiții și abrevieri

    Definiții

    Se aplică definițiile utilizate în legislația comunitară aplicabilă enumerată la punctul (7).

    Abrevieri

    În sensul prezentului document, se utilizează următoarele abrevieri:

    3GPP

    3rd Generation Partnership Project (Proiect de parteneriat de a treia generație)

    API

    (Application Program Interface) (Interfața programului aplicativ)

    DAB

    (Digital Audio Broadcasting) (Radiodifuziune audio digitală)

    DVB

    (Digital Video Broadcasting) (Radiodifuziune video digitală)

    ETSI

    (European Telecommunication Standards Institute) (Institutul European de Standarde în Telecomunicații)

    GSM

    (Global System for Mobile communications) (Sistemul global de comunicații mobile)

    ISDN

    (Integrated Service Digital Network) (Rețea numerică cu integrare de servicii)

    IP

    (Internet Protocol) (Protocol Internet)

    IPAT

    (Internet Protocol Access Terminal) (Terminale de acces bazate pe Protocol Internet)

    ITU

    (International Telecommunications Union) (Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor)

    MHEG

    (Multimedia and Hypermedia Experts Group) (Grup de experți multimedia și hipermedia)

    MHP

    (Multimedia Home Platform) (Platformă multimedia la domiciliu)

    NGN

    (Next Generation Networks) (Rețele de generație viitoare)

    NTP

    (Network Termination Point) (Punct terminal al rețelei de comunicații)

    OSA

    (Open Service Access) (Acces la serviciu deschis)

    PoI

    (Point of Interconnection) (Punct de interconectare)

    PSTN

    (Public Switched Telephone Network) (Rețea telefonică publică comutată)

    QoS

    (Quality of Service) (Calitatea serviciului)

    ULL

    (Unbundled Local Loop) (Buclă locală liberalizată)

    UMTS

    (Universal Mobile Telecommunications System) (Sistem Universal de Telecomunicații Mobile)

    WML

    Wireless Mark-up Language

    WTVML

    Wireless TeleVision Mark-up Language (WML pentru televiziune), cunoscut și ca WTML

    LISTA STANDARDELOR ȘI/SAU A SPECIFICAȚIILOR PENTRU REȚELELE ȘI SERVICIILE DE COMUNICAȚII ELECTRONICE, PRECUM ȘI PENTRU INFRASTRUCTURA ȘI SERVICIILE ASOCIATE

    Instalații și servicii

    Publicarea listei standardelor și/sau a specificațiilor are drept scop furnizarea de servicii de telecomunicații armonizate în avantajul utilizatorilor pe teritoriul Comunității, asigurarea interoperabilității și sprijinirea punerii în aplicare a cadrului de reglementare. Principiul director care este urmărit pentru a decide dacă trebuie să se includă sau nu un standard și/sau o specificație constă în a se limita la standardele și/sau specificațiile legate de dispozițiile directivelor. Criteriile de includere a standardelor și/sau a specificațiilor în prezenta listă au fost prezentate în nota explicativă.

    CAPITOLUL I

    1.   Standarde obligatorii

    Prezentul document nu cuprinde standarde obligatorii.

    Standardele pot fi făcute obligatorii prin procedura stabilită la articolul 17 alineatul (4) din directiva-cadru. Atunci când Comisia intenționează să facă obligatorie punerea în aplicare a anumitor standarde și/sau specificații, aceasta publică un aviz în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene și invită toate părțile interesate să își prezinte observațiile.

    CAPITOLUL II

    2.   Capacitate de transmisie transparentă

    2.1.   Accesul terților la bucla locală

    Interfețe tehnice și/sau caracteristici ale serviciilor

    Referință

    Note

    Managementul spectrului pe rețele de acces metalice; Partea 1: Definiții și bancă de informații pentru definirea semnalelor

    ETSI TR 101 830-1 (V.1.1.1)

     

    CAPITOLUL III

    3.   Interfețe utilizator accesibile publicului (NTP)

    În anumite condiții de piață (4), o autoritate națională de reglementare poate impune operatorilor obligația de a îndeplini cerințele rezonabile de acces la elemente de rețea specifice și la resurse asociate și să autorizeze utilizarea acestora.

    Prezenta listă de standarde nu include standarde și/sau specificații, întrucât nici unul (nici una) nu îndeplinește criteriile stabilite în nota explicativă.

    CAPITOLUL IV

    4.   Interconexiune și acces

    În conformitate cu dispozițiile Directivei privind accesul, furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice pot avea obligații speciale de interconexiune și/sau acces.

    Standardele și/sau specificațiile referitoare la ULL și la serviciile de acces de tip „bitstream” sunt incluse la capitolul II.

    4.1.   Interfețele programului aplicativ

    Interfețe tehnice și/sau caracteristici ale serviciilor

    Referință

    Note

    Acces la serviciu deschis (OSA); Interfața programului de aplicare (API/Parlay 3)

    Serie ETSI ES 201 915

     

    Acces la serviciu deschis (OSA); Interfața programului aplicativ (API/Parlay 4)

    Serie ETSI ES 202 915

     

    Acces la serviciu deschis (OSA); Interfața programului aplicativ (API/Parlay 5)

    Serie ETSI ES 203 915

     

    UMTS CAMEL (Customized Applications for Mobile network Enhanced Logic) (Aplicații personalizate pentru rețele mobile avansate) Faza 3; specificație CAP (CAMEL Application Part):

    ETSI TS 129 078

     

    Acces la serviciu deschis (OSA) UMTS; Interfața programului aplicativ (API); Partea 1: Prezentare

    ETSI TS 129 198-1

     

    Arhitectură pentru servicii deschise UMTS Interfața programului aplicativ (API) – Partea 2

    ETSI EN 129 998

     

    4.2.   Accesul la serviciile și resursele rețelei

    Prezenta listă de standarde nu include standarde și/sau specificații, întrucât nici unul (nici una) nu îndeplinește criteriile stabilite în nota explicativă.

    4.3.   Interconexiune

    Interfețe tehnice și/sau caracteristici ale serviciilor

    Referință

    Note

    IPCablecom; Partea 12: Internet Signalling Transport Protocol (ISTP) (protocol de transport de semnalizare Internet)

    ETSI TS 101 909-12

    Definește interfața SS7 către poarta de semnalizare a unei rețele IPCablecom

    IPCablecom; Partea 23: IPAT – LCS (Internet Protocol Access Terminal – Line Control Signalling (IPAT-LCS) (terminal de acces la protocolul Internet – semnalizare de control al liniei)

    ETSI TS 101 909-23

    Identifică interfața de semnalizare V5.2 către IPAT a unei rețele IPCablecom

    CAPITOLUL V

    5.   Servicii și funcționalități

    5.1.   Localizarea apelantului

    Interfețe tehnice și/sau caracteristici ale serviciilor

    Referință

    Note

    Protocoale de localizare pentru serviciile de urgență

    ETSI TS 102 164

     

    Servicii de localizare (LCS); Descriere funcțională; Faza 2 (UMTS)

    ETSI TS 123 171

     

    5.2.   Aspecte privind radiodifuziunea

    Standardele și/sau specificațiile relevante cu privire la radiodifuziune sunt incluse în capitolul VIII.

    5.3.   Informații privind taxarea (AoC, Advice of Charge)

    Prezenta listă de standarde nu include standarde și/sau specificații, întrucât nici unul (nici una) nu îndeplinește criteriile stabilite în nota explicativă.

    5.4.   Servicii informații numere clienți

    Interfețe tehnice și/sau caracteristici ale serviciilor

    Referință

    Note

    Servicii computerizate informații numere clienți

    Recomandarea ITU-T E. 115 (02/95)

    Este utilizată în prezent pentru punerea în aplicare a serviciilor internaționale de informații numere clienți.

    Servicii internaționale de informații numere clienți

    Recomandarea ITU-T F. 510

    Este potrivită și pentru interconectarea, la nivel național, a bazelor de date conținând informații numere clienți.

    Specificație unificată privind informații numere clienți

    Recomandarea ITU-T F. 515

     

    5.5.   Respingerea apelurilor anonime (ACR, Anonymous Call Rejected)

    Cu toate că ACR a fost standardizată pentru rețelele RTPC/ISDN, doar câteva dintre actualele puneri în aplicare respectă parțial standardele și/sau specificațiile. De asemenea, ACR nu a fost standardizată pentru rețelele GSM.

    Prezenta listă de standarde nu include standarde și/sau specificații, întrucât nici unul (nici una) nu îndeplinește criteriile stabilite în nota explicativă.

    CAPITOLUL VI

    6.   Numerotare și adresare

    6.1.   Selecția și preselecția transportatorului

    Prezenta listă de standarde nu include standarde și/sau specificații, întrucât nici unul (nici una) nu îndeplinește criteriile stabilite în nota explicativă.

    6.2.   Portabilitatea numerelor

    Prezenta listă de standarde nu include standarde și/sau specificații, întrucât nici unul (nici una) nu îndeplinește criteriile stabilite în nota explicativă.

    CAPITOLUL VII

    7.   Calitatea serviciului (QoS)

    Interfețe tehnice și/sau caracteristici ale serviciilor

    Referință

    Note

    Definiții și metode de măsurare a indicatorilor de calitate a serviciului pentru utilizatori

    Seria ETSI EG 202 057

    (părțile 1-4)

     

    Calitatea serviciilor de telecomunicații

    Seria ETSI EG 202 009

    (părțile 1-3)

    Indicatori relevanți pentru utilizatori

    Definiția indicatorilor de performanță pentru aplicații vocale și alte aplicații în bandă vocală care utilizează rețelele IP

    Recomandarea ITU-T G.1020 (inclusiv anexa A)

     

    Notă: În conformitate cu articolele 11 și 12 din directiva privind serviciul universal, autoritățile naționale de reglementare pot, în anumite circumstanțe, să solicite utilizarea anumitor standarde și/sau specificații pentru indicatori, definiții și metode de măsurare privind timpul de furnizare și calitatea serviciului. Aceste standarde și/sau specificații sunt enumerate în anexa III la directivă.

    7.1.   Categoria serviciului

    Interfețe tehnice și/sau caracteristici ale serviciilor

    Referință

    Note

    Categorii QoS multimedia pentru utilizatorul final

    Recomandarea ITU-T G. 1010 (11/01)

     

    7.2.   Obiective de performanță a rețelei

    Prezenta listă de standarde include doar standarde și/sau specificații aplicabile serviciilor bazate pe IP.

    Interfețe tehnice și/sau caracteristici ale serviciilor

    Referință

    Note

    Obiective de performanță pentru rețea pentru serviciile bazate pe IP

    Recomandarea ITU-T Y.1541 (inclusiv apendicele X și amendamentele 1 și 2)

    Anumite tehnologii pot necesita un tratament special privind toleranțele.

    Concepția și arhitectura calității serviciului

    ETSI TS 123 107

    (3GPP TS 23 107)

    Corespondența între Recomandarea ITU-T Y.1541 și categoriile de QoS TS 123 107

    CAPITOLUL VIII

    8.   Servicii de radiodifuziune

    8.1.   Interfețele programului aplicativ

    Interfețe tehnice și/sau caracteristici ale serviciilor

    Referință

    Note

    Radiodifuziune video digitală (DVB);

    Platformă multimedia la domiciliu (MHP);

    Specificația 1.1.1.

    ETSI TS 102 812

    Versiunea 1.2.1

    Radiodifuziune video digitală (DVB);

    Platformă multimedia la domiciliu (MHP);

    Specificația 1.0.3.

    ETSI ES 201 812

    Versiunea 1.1.1,

    anterior TS 101812 v. 1.3.1

    Profil de radiodifuziune MHEG-5

    ETSI ES 202 184

    Versiunea 1.1.1

    8.2.   Standarde și/sau specificații pentru realizarea de conținuturi de televiziune interactivă

    Interfețe tehnice și/sau caracteristici ale serviciilor

    Referință

    Note

    WTVML, specificație pentru microbrowser ușor pentru aplicațiile de televiziune interactivă, bazată pe WML și compatibilă cu acesta.

    ETSI TS 102 322

    Versiunea 1.1.1

    8.3.   Radiodifuziune digitală

    Interfețe tehnice și/sau caracteristici ale serviciilor

    Referință

    Note

    Radiodifuziune video digitală (DAB); Mașină virtuală; specificația Java DAB

    ETSI TS 101 993

     


    (1)  JO C 71, 23.3.2006, p. 9.

    (2)  JO L 186, 25.7.2003, p. 43.

    (3)  Înființat prin articolul 22 din directiva-cadru.

    (4)  A se vedea articolul 8.2 din Directiva privind accesul.


    Top