Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0670

    Regulamentul delegat (UE) 2017/670 al Comisiei din 31 ianuarie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 251/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește procesele de producție autorizate pentru obținerea produselor vitivinicole aromatizate

    C/2017/0403

    JO L 97, 8.4.2017, p. 5–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/670/oj

    8.4.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 97/5


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/670 AL COMISIEI

    din 31 ianuarie 2017

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 251/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește procesele de producție autorizate pentru obținerea produselor vitivinicole aromatizate

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 251/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 februarie 2014 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea și protejarea indicațiilor geografice ale produselor vitivinicole aromatizate (1), în special articolul 4 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Produsele vitivinicole aromatizate sunt produse în mod tradițional în Uniune, constituie un sector important pentru producători și consumatori și reprezintă o piață importantă pentru agricultura Uniunii. Articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 251/2014 stabilește cerințele, restricțiile și descrierile în conformitate cu care trebuie să fie produse vinurile aromatizate. De asemenea, articolul împuternicește Comisia să adopte un act delegat pentru a stabili procesele de producție pentru obținerea produselor vitivinicole aromatizate.

    (2)

    Pentru a atinge un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, a preveni practicile înșelătoare și a asigura concurența loială între producători, ar trebui să se stabilească criterii bine definite pentru obținerea produselor vitivinicole aromatizate. În plus, în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 251/2014, Comisia trebuie să țină seama de procesele de producție recomandate și publicate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).

    (3)

    Procesele de producție pentru produsele vitivinicole aromatizate care au fost recomandate și publicate de OIV sunt incluse în Rezoluția OIV OENO 439-2012 și ar trebui să fie folosite ca referință pentru stabilirea proceselor de producție autorizate în Uniune. Cu toate acestea, în urma consultărilor cu experții din statele membre și cu reprezentanții sectorului produselor vitivinicole aromatizate, a reieșit că unele dintre aceste procese nu reflectă pe deplin practicile tradiționale de producție în Uniune. Prin urmare, ele ar trebui să fie adaptate și completate pentru a răspunde mai bine nevoilor producătorilor în ceea ce privește metodele de producție și așteptărilor consumatorilor în ceea ce privește calitatea produselor,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Procesele de producție pentru produsele vitivinicole aromatizate

    Procesele de producție autorizate pentru obținerea produselor vitivinicole aromatizate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 251/2014 sunt cele prevăzute în anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 31 ianuarie 2017.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 84, 20.3.2014, p. 14.


    ANEXĂ

    Lista proceselor de producție autorizate menționate la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 251/2014

    Nr.

    Procesul de producție

    Scop

    Condiții de utilizare

    Cerințe

    1

    Acidificare și dezacidificare

    Pentru a crește sau a reduce aciditatea de titrare și aciditatea reală (reducerea sau creșterea pH-ului), astfel încât să se confere caracteristicile organoleptice specifice și să se mărească stabilitatea.

    Tratament prin electrodializă cu membrane

    Tratament cu schimbători de cationi

    În ceea ce privește tratamentul prin electrodializă cu membrane pentru acidificare, cerințele prevăzute în apendicele 14 la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 al Comisiei (1) se aplică mutatis mutandis.

    În ceea ce privește tratamentul prin electrodializă cu membrane pentru dezacidificare, cerințele prevăzute în apendicele 17 la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 se aplică mutatis mutandis.

    În ceea ce privește tratamentul cu schimbători de cationi, cerințele prevăzute în apendicele 15 la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 se aplică mutatis mutandis.

    2

    Filtrare și centrifugare

    Pentru a obține:

    transparența produselor

    stabilitate biologică prin eliminarea microorganismelor

    stabilitate chimică.

    Produsele vitivinicole aromatizate sunt trecute prin filtre care rețin particulele în suspensie și substanțele din soluție în stare coloidală.

    Filtrarea poate fi efectuată cu sau fără adjuvant de filtrare inert, cu membrane organice sau minerale, inclusiv cu membrane semipermeabile.

     

    3

    Corectarea culorii și a gustului

    Pentru a ajusta culoarea produsului.

    Pentru a conferi caracteristicile organoleptice specifice produsului.

    Tratament cu carbon oenologic.

    Tratament cu polivinilpolipirolidonă.

    Carbon: maximum 200 g/hl

    Polivinilpolipirolidonă: maximum 80 g/hl

    4

    Creșterea concentrației alcoolice

    Pentru a crește tăria alcoolică

    Înlăturarea apei prin:

    tehnici de îmbogățire prin sustragere cum ar fi osmoza inversă;

    crioconcentrarea prin înghețare și îndepărtarea gheții astfel formate.

    Refermentare prin adăugarea de zaharuri fermentabile dintre cele menționate în anexa I punctul 2 la Regulamentul (UE) nr. 251/2014 și fermentarea ulterioară cu ajutorul unor drojdii selecționate.

     

    5

    Reducerea concentrației alcoolice

    Pentru a reduce tăria alcoolică

    Separarea etanolului cu ajutorul tehnicilor de separare fizice.

    Produsele vitivinicole aromatizate tratate nu trebuie să aibă defecte organoleptice și trebuie să fie apte pentru consumul uman direct.

    Reducerea alcoolului dintr-un produs vitivinicol aromatizat nu poate fi efectuată dacă în cursul preparării produsului vitivinicol aromatizat a avut loc una dintre următoarele operații:

    adăugarea de alcool;

    concentrare;

    refermentare.

    6

    Stabilizare tartrică

    Pentru a obține stabilitatea tartrică în ceea ce privește bitartratul de potasiu, tartratul de calciu și alte săruri de calciu.

    Tratament prin electrodializă

    Tratament cu schimbători de cationi, în cursul căruia vinul de bază traversează o coloană umplută cu rășină polimerică reacționând ca un polielectrolit insolubil și ai cărui cationi pot fi schimbați cu cationi din mediul înconjurător.

    Răcire, prin păstrarea produselor la o temperatură scăzută

    În ceea ce privește tratamentul prin electrodializă, cerințele prevăzute în apendicele 7 la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 se aplică mutatis mutandis.

    În ceea ce privește tratamentul cu schimbători de cationi, cerințele prevăzute în apendicele 12 la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 se aplică mutatis mutandis.

    7

    Amestecarea

    Pentru a ajusta profilul organoleptic final al produselor vitivinicole aromatizate

    Amestecarea diferitor produse din sectorul vitivinicol, astfel cum sunt menționate la articolul 3 alineatul (2) litera (a), alineatul 3 litera (a) și alineatul 4 litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 251/2014.

     

    8

    Conservare prin căldură

    Pentru a conserva produsul prin asigurarea stabilității microbiologice.

    Tratament termic, inclusiv pasteurizare. Încălzire la o temperatură necesară pentru a elimina drojdiile și bacteriile.

     

    9

    Limpezire

    Pentru a îndepărta componentele insolubile

    Utilizarea următorilor adjuvanți tehnologici:

    gelatină alimentară;

    proteine de origine vegetală extrase din grâu și mazăre;

    ihtiocol;

    cazeină și cazeinați de potasiu;

    ovalbumină;

    bentonită;

    dioxid de siliciu sub formă de gel sau soluție coloidală.

     


    (1)  Regulamentul (CE) nr. 606/2009 al Comisiei din 10 iulie 2009 de stabilire a anumitor norme de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în privința categoriilor de produse viticole, a practicilor oenologice și a restricțiilor care se aplică acestora (JO L 193, 24.7.2009, p. 1).


    Top