Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0608

    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 608/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene

    JO L 168, 7.6.2014, p. 29–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2020; abrogat prin 32021R0768

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/608/oj

    7.6.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 168/29


    REGULAMENTUL (UE, Euratom) NR. 608/2014 AL CONSILIULUI

    din 26 mai 2014

    de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 311 al patrulea paragraf,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a,

    având în vedere Decizia 2014/335/UE, Euratom a Consiliului din 26 mai 2014 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (1), în special articolul 9,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere aprobarea Parlamentului European,

    hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

    întrucât:

    (1)

    Ar trebui asigurată transparența sistemului de resurse proprii ale Uniunii prin furnizarea de informații corespunzătoare autorității bugetare. Prin urmare, statele membre ar trebui să țină la dispoziția Comisiei și, atunci când este cazul, să îi transmită documentele și informațiile necesare pentru a-și exercita competențele care îi revin în ceea ce privește resursele proprii ale Uniunii.

    (2)

    Modalitățile prin care statele membre responsabile de colectarea resurselor proprii efectuează raportări către Comisie ar trebui să permită Comisiei să monitorizeze acțiunile întreprinse de acestea pentru a recupera resursele proprii, în special în cazurile de fraudă și de nereguli.

    (3)

    Pentru a se asigura un buget echilibrat, orice excedent de venituri ale Uniunii față de cheltuielile efective totale în cursul unui exercițiu financiar ar trebui reportat în exercițiul financiar următor. Prin urmare, ar trebui definit soldul de reportat.

    (4)

    Statele membre ar trebui să efectueze verificările și cercetările legate de constituirea și punerea la dispoziție a resurselor proprii ale Uniunii. Pentru a facilita aplicarea regulilor financiare referitoare la resursele proprii, este necesar să se asigure colaborarea dintre statele membre și Comisie.

    (5)

    Din motive de coerență și claritate, ar trebui prevăzute dispoziții care să vizeze competențele și obligațiile agenților autorizați de Comisie să efectueze inspecții privind resursele proprii ale Uniunii, luând în considerare natura specifică a fiecărei resurse proprii. Ar trebui stabilite condițiile în care agenții autorizați își îndeplinesc atribuțiile și ar trebui în special să se prevadă reguli care să fie respectate de către toți funcționarii și ceilalți agenți ai Uniunii, precum și de către experții naționali detașați în ceea ce privește secretul profesional și protecția datelor cu caracter personal. Este necesar să se stabilească statutul experților naționali detașați și posibilitatea ca statul membru în cauză să poată obiecta cu privire la prezența, în cadrul unei inspecții, a unor funcționari din alte state membre.

    (6)

    Din motive de coerență, anumite dispoziții ale Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1150/2000 al Consiliului (2) ar trebui incluse în prezentul regulament. Dispozițiile respective se referă la calcularea și includerea în buget a soldului, la controlul și supravegherea resurselor proprii și la cerințele de raportare relevante, precum și la Comitetul consultativ privind resursele proprii.

    (7)

    Pentru a se asigura condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

    (8)

    Procedura de consultare ar trebui utilizată pentru adoptarea actelor de punere în aplicare, în vederea stabilirii de norme detaliate privind raportarea fraudelor și a neregulilor care afectează drepturile la resurse proprii tradiționale și elaborarea rapoartelor anuale ale statelor membre privind inspecțiile acestora, având în vedere natura tehnică a actelor respective, care sunt necesare pentru efectuarea de raportări.

    (9)

    Este necesară o supraveghere parlamentară corespunzătoare, astfel cum se prevede în tratate, pentru dispozițiile cu caracter general aplicabile tuturor tipurilor de resurse proprii și care au ca obiect controlul și supravegherea veniturilor, inclusiv cerințele de raportare relevante.

    (10)

    Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1026/1999 al Consiliului (4) ar trebui abrogat.

    (11)

    Curtea de Conturi Europeană și Comitetul Economic și Social European au fost consultate și au adoptat avize (5).

    (12)

    Din motive de consecvență și ținând seama de articolul 11 din Decizia 2014/335/UE, Euratom, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în aceeași zi ca și decizia respectivă și să se aplice de la 1 ianuarie 2014,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I

    STABILIREA RESURSELOR PROPRII

    Articolul 1

    Calcularea și includerea în buget a soldului

    (1)   În scopul aplicării articolului 7 din Decizia 2014/335/UE, Euratom, soldul unui anumit exercițiu financiar constă în diferența dintre veniturile totale colectate aferente exercițiului financiar respectiv și valoarea plăților efectuate în contul creditelor exercițiului financiar respectiv, majorată cu valoarea creditelor aferente aceluiași exercițiu financiar reportate în temeiul articolului 13 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (6) (denumit în continuare „Regulamentul financiar”).

    Această diferență se majorează sau se reduce cu valoarea netă a creditelor reportate din exercițiile financiare anterioare care au fost anulate. Prin derogare de la articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul financiar, diferența se majorează sau se reduce, de asemenea, cu:

    (a)

    valoarea plăților efectuate în plus față de creditele nediferențiate reportate din exercițiul financiar precedent, în conformitate cu articolul 13 alineatele (1) și (4) din Regulamentul financiar, ca urmare a modificărilor cursului de schimb al euro;

    (b)

    soldul care rezultă din câștigurile și pierderile rezultate din cursul de schimb, în cursul exercițiului financiar.

    (2)   Înainte de sfârșitul lunii octombrie a fiecărui exercițiu financiar, Comisia efectuează o estimare a resurselor proprii colectate în întregul an, pe baza datelor pe care le deține la acea dată. Orice diferență semnificativă în raport cu estimările inițiale poate duce la o scrisoare de rectificare a proiectului de buget pentru exercițiul financiar următor sau la un buget rectificativ pentru exercițiul financiar în curs.

    CAPITOLUL II

    DISPOZIȘII PRIVIND CONTROLUL ȘI SUPRAVEGHEREA, INCLUSIV CERINȘELE DE RAPORTARE RELEVANTE

    Articolul 2

    Măsuri de control și de supraveghere

    (1)   Resursele proprii mențioante la articolul 2 alineatul (1) din Decizia 2014/335/UE, Euratom sunt controlate în condițiile prevăzute de prezentul regulament, fără a aduce atingere Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89 al Consiliului (7) și Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1287/2003 al Consiliului (8).

    (2)   Statele membre iau toate măsurile necesare pentru ca resursele proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) din Decizia 2014/335/UE, Euratom să fie puse la dispoziția Comisiei.

    (3)   În cazul în care măsurile de control și supraveghere se referă la resursele proprii tradiționale menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (a) din Decizia 2014/335/UE, Euratom:

    (a)

    statele membre efectuează verificări și cercetări privind constatarea și punerea la dispoziție a resurselor proprii respective;

    (b)

    statele membre iau măsuri suplimentare de control, la cererea Comisiei. În cererea sa, Comisia precizează motivele pentru care sunt necesare inspecțiile suplimentare respective. Comisia poate, de asemenea, solicita să îi fie transmise anumite documente;

    (c)

    statele membre asociază și Comisia, la cererea acesteia, la inspecțiile pe care le efectuează. În cazul în care este asociată la o inspecție, Comisia are acces, în măsura necesară aplicării prezentului regulament, la documentele justificative pentru constatarea și punerea la dispoziție a resurselor proprii și la orice alt document adecvat legat de documentele justificative respective;

    (d)

    Comisia poate efectua ea însăși inspecții la fața locului. Agenții autorizați de Comisie să participe la astfel de inspecții au acces la documente, astfel cum se prevede pentru inspecțiile menționate la litera (c). Statele membre facilitează efectuarea acestor inspecții;

    (e)

    inspecțiile menționate la literele (a)-(d) nu aduc atingere următoarelor:

    (i)

    inspecțiilor efectuate de statele membre în conformitate cu actele cu putere de lege naționale sau cu actele administrative naționale;

    (ii)

    măsurilor prevăzute la articolele 287 și 319 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE);

    (iii)

    măsurilor de organizare a controlului stabilite în temeiul articolului 322 alineatul (1) litera (b) din TFUE.

    (4)   În cazul în care măsurile de control și de supraveghere se referă la resursa proprie bazată pe taxa pe valoarea adăugată (TVA) menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (b) din Decizia 2014/335/UE, Euratom, acestea sunt aplicate în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89.

    (5)   În cazul în care măsurile de control și de supraveghere se referă la resursa proprie bazată pe venitul național brut (VNB) menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia 2014/335/UE, Euratom:

    (a)

    Comisia verifică în fiecare an, împreună cu statul membru în cauză, dacă există erori de compilare în ceea ce privește sumele totale care i-au fost comunicate, în special în cazurile notificate de către Comitetul VNB instituit prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003. În acest sens, în cazuri individuale, Comisia poate analiza și calcule și baze statistice, cu excepția informațiilor privind societăți sau persoane fizice determinate, în cazul cărora nu ar putea fi posibilă altfel o evaluare adecvată;

    (b)

    Comisia are acces, de asemenea, la documentele legate de procedurile statistice și statisticile de bază menționate la articolul 3 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003.

    (6)   În scopul măsurilor de control și de supraveghere în temeiul alineatelor (3), (4) și (5) din prezentul articol, Comisia poate cere statelor membre să îi transmită sau să îi pună la dispoziție documente sau rapoarte relevante privind sistemele utilizate pentru colectarea resurselor proprii.

    Articolul 3

    Competențele și obligațiile agenților autorizați ai Comisiei

    (1)   Comisia numește în mod specific pentru efectuarea inspecțiilor menționate la articolul 2 anumiți funcționari sau alți agenți ai săi (denumiți în continuare „agenți autorizați”).

    Pentru fiecare inspecție, Comisia furnizează agenților autorizați un mandat scris, în care se precizează identitatea și calitatea oficială a acestora.

    Persoanele puse la dispoziția Comisiei de către statele membre în calitate de experți naționali detașați pot participa la inspecții.

    Cu acordul explicit și prealabil al statului membru în cauză, Comisia poate cere sprijinul funcționarilor din alte state membre, în calitate de observatori. Comisia se asigură că funcționarii respectivi îndeplinesc cerințele de la alineatul (3) din prezentul articol.

    (2)   În timpul inspecțiilor privind resursele proprii tradiționale și privind resursa proprie bazată pe TVA menționate la articolul 2 alineatele (3) și, respectiv, (4), agenții autorizați acționează într-un mod compatibil cu normele aplicabile funcționarilor statului membru în cauză. Aceștia au obligația de a respecta secretul profesional, în condițiile prevăzute la alineatul (3) din prezentul articol.

    În scopul inspecțiilor privind resursa proprie bazată pe VNB menționată la articolul 2 alineatul (5), Comisia respectă normele naționale privind confidențialitatea statisticilor.

    Dacă este necesar, agenții autorizați pot să contacteze debitorii, însă numai în contextul inspecțiilor privind resursele proprii tradiționale și numai prin intermediul autorităților competente ale căror proceduri de colectare a resurselor proprii fac obiectul inspecției.

    (3)   Informațiile comunicate sau obținute în temeiul prezentului regulament, indiferent de forma acestora, sunt secret profesional și beneficiază de protecția acordată informațiilor similare în temeiul dreptului intern al statului membru în care au fost colectate și în temeiul dispozițiilor corespunzătoare aplicabile instituțiilor Uniunii.

    Informațiile respective nu sunt comunicate altor persoane decât cele din cadrul instituțiilor Uniunii sau ale statelor membre a căror datorie este să le cunoască și nu sunt utilizate în alte scopuri decât cele prevăzute în prezentul regulament, fără acordul prealabil al statului membru din care au fost colectate.

    Primul și al doilea paragraf se aplică funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii, precum și experților naționali detașați.

    (4)   Comisia se asigură că agenții autorizați și celelalte persoane care acționează sub autoritatea sa respectă Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului (9) și Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (10) și alte norme ale Uniunii și norme naționale privind protecția datelor cu caracter personal.

    Articolul 4

    Pregătirea și gestionarea inspecțiilor

    (1)   Printr-o comunicare motivată corespunzător, Comisia notifică în timp util inspecția preconizată statului membru în care urmează să aibă loc inspecția. La o astfel de inspecție pot participa și agenți din statul membru în cauză.

    (2)   În cazul inspecțiilor privind resursele proprii tradiționale la care Comisia este asociată în temeiul articolului 2 alineatul (3) și privind resursa proprie bazată pe TVA în temeiul articolului 2 alineatul (4), organizarea activității și a relațiilor cu departamentele implicate în inspecție se asigură de către departamentul desemnat de statul membru în cauză.

    (3)   Inspecțiile la fața locului privind resursele proprii tradiționale menționate la articolul 2 alineatul (3) litera (d) se efectuează de către agenții autorizați. În scopul organizării activității și relațiilor cu departamentele și, după caz, cu debitorii implicați în inspecție, în perioada premergătoare oricărei inspecții la fața locului, agenții respectivi stabilesc contactele necesare cu funcționarii desemnați de către statul membru în cauză. Pentru acest tip de inspecție, mandatul este însoțit de un document în care se indică obiectivul și scopul inspecției.

    (4)   Inspecțiile privind resursa proprie bazată pe VNB menționată la articolul 2 alineatul (5) se efectuează de către agenții autorizați. În scopul organizării activității, agenții respectivi stabilesc contactele necesare cu administrațiile competente din statele membre.

    (5)   Statele membre se asigură că departamentele sau agențiile responsabile de constatarea, colectarea și punerea la dispoziție a resurselor proprii, precum și autoritățile care au fost instruite să efectueze inspecții în acest sens, le oferă agenților autorizați asistența necesară pentru a-și îndeplini îndatoririle.

    În scopul inspecțiilor la fața locului privind resursele proprii tradiționale menționate la articolul 2 alineatul (3) litera (d), statele membre în cauză informează Comisia în timp util cu privire la identitatea și calitatea persoanelor desemnate să ia parte la inspecțiile respective și să ofere agenților autorizați asistența necesară pentru a-și îndeplini îndatoririle.

    (6)   Rezultatele controalelor și inspecțiilor menționate la articolul 2, cu excepția inspecțiilor efectuate de statele membre menționate la articolul 2 alineatul (3) literele (a) și (b), se aduc la cunoștința statului membru în cauză, prin canalele adecvate, în termen de trei luni. Statul membru își prezintă observațiile în termen de trei luni de la primirea raportului. Cu toate acestea, din motive justificate corespunzător, Comisia îi poate solicita statului membru în cauză să își prezinte observațiile cu privire la anumite puncte în termen de o lună de la primirea raportului. Statul membru în cauză poate refuza să răspundă, printr-o comunicare în care precizează motivele care îl împiedică să dea curs solicitării Comisiei.

    Ulterior, rezultatele și observațiile menționate la primul paragraf, precum și raportul de sinteză elaborat în legătură cu controalele privind resursa proprie bazată pe TVA, se aduc la cunoștința tuturor statelor membre.

    Atunci când inspecțiile la fața locului sau inspecțiile asociate privind resursele proprii tradiționale identifică necesitatea de a modifica sau corecta datele din situațiile sau declarațiile trimise Comisiei privind resursele proprii, iar corecțiile rezultate urmează să fie făcute printr-o situație sau declarație curentă, modificările relevante se identifică în situația sau declarația utilizată în acest scop, prin intermediul unor note adecvate.

    Articolul 5

    Raportarea cazurilor de fraudă și de nereguli care afectează drepturile privind resursele proprii tradiționale

    (1)   În termen de două luni de la încheierea fiecărui trimestru, statele membre transmit Comisiei o descriere a cazurilor de fraudă și de nereguli identificate care implică drepturi de peste 10 000 EUR privind resursele proprii tradiționale la care se face referire la articolul 2 alineatul (1) litera (a) din Decizia 2014/335/UE, Euratom.

    În perioada menționată la primul paragraf, fiecare stat membru dă detalii cu privire la poziția adoptată în ceea ce privește cazurile de fraudă sau de nereguli raportate deja Comisiei, a căror recuperare, anulare sau nerecuperare nu a fost indicată anterior.

    (2)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare ce stabilesc detalii privind descrierile menționate la alineatul (1) din prezentul articol. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de consultare menționată la articolul 7 alineatul (2).

    (3)   În raportul Comisiei menționat la articolul 325 alineatul (5) din TFUE se include un rezumat al notificărilor menționate la alineatul (1) din prezentul articol.

    Articolul 6

    Raportarea de către statele membre a inspecțiilor proprii efectuate cu privire la resursele proprii tradiționale

    (1)   Statele membre prezintă Comisiei rapoarte anuale detaliate referitoare la inspecțiile acestora privind resursele proprii tradiționale și rezultatele acestor inspecții, datele globale și orice aspecte de principiu referitoare la cele mai importante probleme ce rezultă în urma aplicării regulamentelor relevante de punere în aplicare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, în special referitoare la chestiunile care fac obiectul unui litigiu. Rapoartele se trimit Comisiei până la data de 1 martie a anului următor exercițiului financiar în cauză. Pe baza rapoartelor respective, Comisia pregătește un raport de sinteză, care este adus la cunoștința tuturor statelor membre.

    (2)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare în care se stabilește formularul pentru rapoartele anuale ale statelor membre menționate la alineatul (1) din prezentul articol. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de consultare menționată la articolul 7 alineatul (2).

    (3)   Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, la fiecare trei ani, un raport cu privire la funcționarea măsurilor de organizare a controlului privind resursele proprii tradiționale menționate la articolul 2 alineatul (3).

    CAPITOLUL III

    COMITET ȘI DISPOZIȘII FINALE

    Articolul 7

    Procedura comitetului

    (1)   Comisia este asistată de Comitetul consultativ privind resursele proprii (ACOR). Respectivul comitet este un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

    (2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    Articolul 8

    Dispoziții finale

    Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1026/1999 se abrogă.

    Trimiterile la regulamentul abrogat și la dispozițiile Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1150/2000, abrogat prin Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului (11), menționate în tabelul de corespondență din anexa la prezentul regulament, se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență respectiv.

    Articolul 9

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua intrării în vigoare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2014.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 26 mai 2014.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    Ch. VASILAKOS


    (1)  A se vedea pagina 105 din prezentul Jurnal Oficial.

    (2)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1150/2000 al Consiliului din 22 mai 2000 privind punerea în aplicare a Deciziei 2007/436/CE, Euratom privind sistemul de resurse proprii ale Comunităților Europene (JO L 130, 31.5.2000, p. 1).

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

    (4)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1026/1999 al Consiliului din 10 mai 1999 de stabilire a atribuțiilor și obligațiilor agenților autorizați de Comisie să efectueze controale și inspecții ale resurselor proprii ale Comunităților (JO L 126, 20.5.1999, p. 1).

    (5)  Avizul nr. 2/2012 al Curții de Conturi Europene din 20 martie 2012 (JO C 112, 18.4.2012, p. 1) și Avizul Comitetului Economic și Social European din 29 martie 2012 (JO C 181, 21.6.2012, p. 45).

    (6)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) Nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

    (7)  Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 al Consiliului din 29 mai 1989 privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată (JO L 155, 7.6.1989, p. 9).

    (8)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1287/2003 al Consiliului din 15 iulie 2003 privind armonizarea venitului național brut la prețurile pieței (Regulamentul VNB) (JO L 181, 19.7.2003, p. 1).

    (9)  Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (JO L 281, 23.11.1995, p. 31).

    (10)  Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (JO L 8, 12.1.2001, p. 1).

    (11)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resurselor proprii bazate pe TVA și pe VNB și privind măsurile pentru a răspunde necesităților trezoreriei (a se vedea pagina 39 din prezentul Jurnal Oficial).


    ANEXĂ

    TABEL DE CORESPONDENȘĂ

    Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1026/1999

    Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1150/2000

    Prezentul regulament

     

    Articolele 1-5, articolul 6 alineatele (1)-(4)

     

    Articolul 6 alineatul (5)

    Articolul 5 alineatul (1)

     

    Articolele 7-12

     

    Articolul 15

    Articolul 1 alineatul (1)

     

    Articolul 16 primul și al doilea paragraf

    Articolul 1 alineatul (2)

     

    Articolul 16 al treilea paragraf

     

    Articolul 17 alineatele (1)-(4)

    Articolul 2 alineatul (1)

    Articolul 2 alineatul (2)

     

    Articolul 17 alineatul (5) prima, a doua și a patra teză

    Articolul 6 alineatul (1)

     

    Articolul 17 alineatul (5) a treia teză

    Articolul 5 alineatul (3)

     

    Articolul 18 alineatul (1)

    Articolul 2 alineatul (3) litera (a)

     

    Articolul 18 alineatul (2) primul paragraf litera (a)

    Articolul 2 alineatul (3) litera (b) prima și a doua teză

     

    Articolul 18 alineatul (2) primul paragraf litera (b)

    Articolul 2 alineatul (3) litera (c) prima teză

     

    Articolul 18 alineatul (2) al doilea paragraf prima teză

    Articolul 2 alineatul (3) litera (d) a treia teză

     

    Articolul 18 alineatul (2) al doilea paragraf a doua teză

    Articolul 2 alineatul (3) litera (c) a doua teză

     

    Articolul 18 alineatul (2) al treilea paragraf litera (a)

    Articolul 2 alineatul (3) litera (b) a treia teză

     

    Articolul 18 alineatul (2) al treilea paragraf litera (b)

    Articolul 4 alineatul (6) al treilea paragraf

     

    Articolul 18 alineatul (3) prima teză

    Articolul 2 alineatul (3) litera (d) prima teză

     

    Articolul 18 alineatul (3) a doua teză

    Articolul 2 alineatul (3) litera (d) a doua teză

     

    Articolul 18 alineatul (3) a treia și a patra teză

    Articolul 4 alineatul (1)

    Articolul 2 alineatul (3) litera (d) a doua teză

     

    Articolul 18 alineatul (4)

    Articolul 2 alineatul (3) litera (e)

     

    Articolul 18 alineatul (5)

    Articolul 6 alineatul (3)

    Articolul 2 alineatul (4)

     

    Articolul 19 prima și a doua teză

    Articolul 2 alineatul (5) litera (a)

    Articolul 2 alineatul (5) litera (b)

    Articolul 2 alineatul (6)

    Articolul 1 primul paragraf

     

    Articolul 3 alineatul (1) primul paragraf

    Articolul 1 al doilea paragraf

     

    Articolul 3 alineatul (1) al treilea paragraf

    Articolul 1 al treilea paragraf

     

    Articolul 3 alineatul (1) al patrulea paragraf

    Articolul 2 alineatele (1) și (2)

     

    Articolul 2 alineatul (3) prima teză

     

    Articolul 3 alineatul (1) al doilea paragraf

    Articolul 2 alineatul (3) a doua teză

     

    Articolul 4 alineatul (3) a treia teză

    Articolul 3 alineatul (1) literele (a) și (b)

     

    Articolul 3 alineatul (2) primul paragraf

     

    Articolul 19 a treia teză

    Articolul 3 alineatul (2) al doilea paragraf

    Articolul 3 alineatul (1) litera (c)

     

    Articolul 3 alineatul (2) al treilea paragraf

    Articolul 3 alineatul (2) litera (a)

     

    Articolul 4 alineatul (2)

    Articolul 3 alineatul (2) litera (b)

     

    Articolul 4 alineatul (3) prima și a doua teză

    Articolul 3 alineatul (2) litera (c)

     

    Articolul 4 alineatul (4)

    Articolul 4

     

    Articolul 4 alineatul (5)

    Articolul 5 alineatele (1) și (2)

     

    Articolul 3 alineatul (3)

    Articolul 5 alineatul (3)

     

    Articolul 3 alineatul (4)

    Articolul 6

     

    Articolul 4 alineatul (6) primul și al doilea paragraf

    Articolul 7

     

    Articolul 8

     

     

    Articolele 20—23

    Articolul 5 alineatul (2)

    Articolul 6 alineatul (2)

     

    Articolul 7

    Articolul 8

    Articolul 9


    Top