Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0734

Decizia Comisiei din 19 octombrie 2005 de stabilire a unor măsuri de biosecuritate în vederea limitării riscului de transmitere la păsările de curte și la alte păsări ținute în captivitate, de la păsările sălbatice vii, a gripei aviare cauzate de subtipul H5N1 al virusului gripei A și de stabilire a unui sistem de depistare timpurie în zonele cu grad ridicat de risc [notificată cu numărul C(2005) 4163]Text cu relevanță pentru SEE.

JO L 274, 20.10.2005, p. 105–107 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 349M, 12.12.2006, p. 472–474 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 14/02/2017; abrogat prin 32017D0263

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/734/oj

03/Volumul 66

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

78


32005D0734


L 274/105

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 19 octombrie 2005

de stabilire a unor măsuri de biosecuritate în vederea limitării riscului de transmitere la păsările de curte și la alte păsări ținute în captivitate, de la păsările sălbatice vii, a gripei aviare cauzate de subtipul H5N1 al virusului gripei A și de stabilire a unui sistem de depistare timpurie în zonele cu grad ridicat de risc

[notificată cu numărul C(2005) 4163]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2005/734/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 90/425/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind controalele sanitar-veterinare și zootehnice aplicabile în cadrul schimburilor intracomunitare cu anumite animale vii și produse în vederea realizării pieței interne (1), în special articolul 10 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Este necesar ca măsurile prevăzute de Directiva 92/40/CE a Consiliului din 19 mai 1992 de introducere a măsurilor comunitare de combatere a gripei aviare (2) să asigure protecția sănătății animale și să contribuie la dezvoltarea sectorului păsărilor de curte.

(2)

După apariția focarelor de gripă aviară cauzată de subtipul H5N1 al virusului gripei A, care au fost declarate pentru prima dată în decembrie 2003 în Asia de sud-est, Comisia adoptă mai multe decizii vizând prevenirea introducerii acestei boli în Comunitate de către țările afectate. În temeiul acestei decizii, importurile în Comunitate de păsări de curte vii, de alte păsări vii, de carne de pasăre de curte și de anumite produse din carne de pasăre, de carne și produse din vânat de crescătorie cu pene și de vânat sălbatic cu pene, de păsări reprezentând trofee de vânătoare, de ouă și produse din ouă provenind din țările în cauză sunt interzise cu foarte puține excepții.

(3)

Măsurile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 745/2004 al Comisiei din 16 aprilie 2004 de stabilire a măsurilor privind importurile de produse de origine animală destinate consumului personal (3) se aplică în mod incontestabil cărnii și produselor din carne de vânat cu pene de crescătorie și vânat sălbatic cu pene.

(4)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 745/2004, toate statele membre trebuie, în toate punctele de intrare în Comunitate desemnate, să atragă atenția călătorilor asupra măsurilor stabilite. Este important ca statele membre să informeze în special călătorii provenind din țările afectate de gripa aviară. Aceste informații sunt afișate pe panouri plasate în locuri perfect vizibile. Operatorii de transport internațional de pasageri atrag atenția tuturor pasagerilor pe care îi transportă spre Comunitate asupra condițiilor de sănătate animală aplicabile importurilor de produse de origine animală în Comunitate.

(5)

Pentru a preveni răspândirea subtipului H5N1 al virusului gripei A de către păsările sălbatice și în special de către păsările migratoare, Comisia adoptă, de asemenea, Deciziile 2005/731/CE (4), 2005/732/CE (5) și 2005/726/CE (6) care prevăd intensificarea supravegherii gripei aviare la păsările domestice și la cele sălbatice.

(6)

Condițiile generale necesare pentru menținerea unui nivel înalt de pregătire împotriva bolii și în special pentru punerea în aplicare a unei supravegheri veterinare și a măsurilor de biosecuritate sunt stabilite de legislația comunitară și în special de Directivele 90/425/CEE și 92/40/CEE.

(7)

Prezența gripei aviare cauzate de subtipul H5N1 al virusului gripei A a fost confirmată recent în Turcia. Anumite indicii și date de epidemiologie moleculară conduc la presupunerea întemeiată că virusul gripei aviare provenind din Asia centrală s-a răspândit în această țară prin intermediul păsărilor migratoare.

(8)

Prezența gripei aviare a fost, de asemenea, confirmată în România, într-o mică exploatație avicolă situată într-o zonă cu o densitate ridicată a păsărilor migratoare.

(9)

Pentru reducerea riscului de introducere a gripei aviare cauzate de subtipul H5N1 al virusului gripei A prin intermediul păsărilor migratoare în exploatațiile avicole și în alte instalații destinate creșterii păsărilor, este necesar să se consolideze măsurile comunitare în vigoare.

(10)

Este important ca măsurile prevăzute de prezenta decizie să se bazeze pe o analiză a riscurilor și ca acestea să nu se limiteze la acțiuni pe termen scurt, precum cele puse în aplicare în cadrul planurilor de urgență naționale pentru combaterea gripei aviare sau a bolii Newcastle, în cazul apariției focarelor infecțioase.

(11)

Este necesar ca statele membre să informeze Comisia, înainte de 5 noiembrie 2005, cu privire la măsurile adoptate pentru asigurarea unei aplicări corespunzătoare a dispozițiilor prezentei decizii. Se prevede ca aceste măsuri și, după caz, prezenta decizie să fie examinate de Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală cu ocazia reuniunii din zilele de 10 și 11 noiembrie 2005.

(12)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Măsuri de biosecuritate

(1)   Pe baza criteriilor și a factorilor de risc stabiliți la anexa I la prezenta decizie, statele membre iau măsuri concrete și corespunzătoare pentru limitarea riscului de transmitere a gripei aviare cauzate de subtipul H5N1 al virusului gripei A (denumite în continuare „gripă aviară”) de la păsările sălbatice vii la păsările de curte și alte păsări ținute în captivitate.

(2)   În funcție de situația epidemiologică, măsurile prevăzute la alineatul (1) vizează în special:

(a)

prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, și păsările de curte și alte păsări, în special rațele și gâștele;

(b)

separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte.

(3)   Statele membre procedează astfel încât controalele de sănătate animală efectuate în exploatațiile avicole să se deruleze în conformitate cu dispozițiile din prezenta decizie.

Articolul 2

Sisteme de depistare timpurie

(1)   Pe baza criteriilor stabilite la anexa II la prezenta decizie, statele membre instituie sisteme de depistare timpurie în zonele de pe teritoriul lor pe care le-au identificat ca având un grad ridicat de risc în ceea ce privește introducerea gripei aviare.

(2)   Sistemele de depistare timpurie sunt concepute pentru a permite proprietarilor sau deținătorilor de animale să semnaleze rapid orice simptom de gripă aviară constatat la păsările de curte sau la alte păsări ținute în captivitate.

(3)   În cazul de față, criteriile ce vor fi luate în considerare sunt cele stabilite la anexa II.

Articolul 3

Statele membre își modifică legislația pentru a o face compatibilă cu prezenta decizie. Statele membre asigură publicarea imediată a acesteia. Acestea informează de îndată Comisia cu privire la măsurile luate în vederea aplicării corespunzătoare a dispozițiilor din prezenta decizie.

Articolul 4

Prezenta decizie se aplică până la 31 ianuarie 2006.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 19 octombrie 2005.

Pentru Comisie

Markos KYPRIANOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 224, 18.8.1990, p. 29. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2002/33/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 315, 19.11.2002, p. 14).

(2)  JO L 167, 22.6.1992, p. 1. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Actul de aderare din 2003.

(3)  JO L 122, 26.4.2004, p. 1.

(4)  JO L 274, 20.10.2005, p. 93.

(5)  JO L 274, 20.10.2005, p. 95.

(6)  JO L 273, 19.10.2005, p. 21.


ANEXA I

Criterii și factori de risc ce trebuie luați în considerare în ceea ce privește exploatațiile avicole individuale cu ocazia aplicării măsurilor enumerate la articolul 1

PARTEA I

Factori de risc pentru introducerea virusului la păsările de curte

Situarea exploatației în zona traseelor de migrație ale păsărilor, în special ale păsărilor provenind din zonele Asiei centrale și orientale, Mării Caspice și Mării Negre;

Distanța dintre exploatație și zonele umede, iazurile, mlaștinile, lacurile sau râurile unde s-ar putea aduna păsările migratoare de apă;

Situarea exploatațiilor avicole în zonele cu o densitate ridicată a păsărilor migratoare, în special a celor de apă;

Păsările de curte sau alte păsări în captivitate sunt ținute în exploatații în aer liber sau orice altă instalație în care nu se poate garanta absența contactului între păsările sălbatice și păsările de curte sau alte păsări ținute în captivitate.

PARTEA II

Factori de risc suplimentari de răspândire a virusului în cadrul unei exploatații și de la o exploatație la alta

Situarea exploatației avicole în zonele avicole de densitate mare;

Intensitatea circulației păsărilor de curte și a altor păsări aflate în captivitate, a deplasărilor de vehicule și persoane în cadrul unei exploatații și de la o exploatație la alta, precum și a contactelor directe și indirecte între exploatații.


ANEXA II

Criterii care trebuie luate în considerare în ceea ce privește exploatațiile avicole comerciale cu ocazia punerii în aplicare a măsurii enunțate la articolul 2

Scăderea cu peste 20 % a consumului de apă și alimente;

Scăderea cu peste 5 % a producției de ouă timp de peste două zile;

Rata mortalității de peste 3 % în cursul unei săptămâni;

Semne clinice sau leziuni post-mortem care indică prezența gripei aviare.


Top