Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002R2150

Regulamentul (CE) nr. 2150/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2002 referitoare la statisticile privind deșeurile (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 332, 9.12.2002, p. 1–36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 18/10/2010

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/2150/oj

15/Volumul 09

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

85


32002R2150


L 332/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 2150/2002 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 25 noiembrie 2002

referitor la statisticile privind deșeurile

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 285,

având în vedere propunerea Comisiei (1),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social (2),

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (3),

întrucât:

(1)

Comunitatea solicită statistici comunitare periodice privind producerea și gestionarea deșeurilor provenite de la întreprinderi și gospodării, pentru a urmări punerea în aplicare a politicii privind deșeurile. Aceasta creează bazele pentru controlul respectării principiilor de maximizare a recuperării și a eliminării în condiții de siguranță. Cu toate acestea, sunt necesare în continuare instrumente statistice pentru a evalua respectarea principiului de prevenire a deșeurilor și pentru a stabili o legătură între datele privind producerea de deșeuri și inventarierea utilizării resurselor, la nivel global, național și regional.

(2)

Este necesar să se furnizeze definițiile deșeurilor și ale gestionării deșeurilor, în scopul de a obține rezultate statistice comparabile privind deșeurile.

(3)

Politica comunitară privind deșeurile a stabilit o listă a principiilor care trebuie respectate de unitățile producătoare de deșeuri și de sectorul de gestionare a deșeurilor. Aceasta necesită monitorizarea deșeurilor în diferite puncte ale lanțului deșeurilor și anume: în momentul producerii, colectării, recuperării și eliminării acestora.

(4)

Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare (4) constituie cadrul de referință pentru dispozițiile prezentului regulament.

(5)

Pentru a garanta rezultate comparabile, statisticile privind deșeurile ar trebui să fie elaborate în conformitate cu defalcarea precizată, într-un format adecvat și într-un termen stabilit de la sfârșitul anului de referință.

(6)

Având în vedere că obiectivul acțiunii preconizate, și anume stabilirea unui cadru pentru elaborarea de statistici comunitare privind producerea, recuperarea și eliminarea deșeurilor, nu poate fi îndeplinit suficient de bine de statele membre, datorită necesității de a furniza definiții ale deșeurilor și ale gestionării deșeurilor, astfel încât să se obțină statistici comparabile între statele membre, și, prin urmare, poate fi realizat mai bine la nivel comunitar, Comunitatea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității stabilit la articolul 5 din Tratat. Conform principiului proporționalității, astfel cum a fost stabilit la articolul menționat, prezentul regulament nu poate depăși ceea ce este necesar pentru a atinge acest obiectiv.

(7)

Statele membre ar putea avea nevoie de o perioadă de tranziție pentru stabilirea propriilor statistici privind deșeurile pentru toate sau pentru unele dintre activitățile economice A, B și G–Q din NACE Rev. 1 instituită prin Regulamentul (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului din 9 octombrie 1990 privind clasificarea statistică a activităților economice în Comunitatea Europeană (5) pentru care sistemul statistic național necesită adaptări majore.

(8)

Este necesar să se adopte măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor de exercitare a competențelor de executare conferite Comisiei (6).

(9)

Comitetul pentru programul statistic a fost consultat de Comisie,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiectiv

(1)   Obiectivul prezentului regulament este de a stabili un cadru în vederea elaborării unor statistici comunitare privind producerea, recuperarea și eliminarea deșeurilor.

(2)   În domeniile lor respective de competență, statele membre și Comisia elaborează statistici comunitare privind producerea, recuperarea și eliminarea deșeurilor, cu excepția deșeurilor radioactive, care sunt deja reglementate de altă legislație.

(3)   Statisticile acoperă următoarele domenii:

(a)

producerea deșeurilor în conformitate cu anexa I;

(b)

recuperarea și eliminarea deșeurilor în conformitate cu anexa II;

(c)

după realizarea studiilor pilot prevăzute la articolul 5, importul și exportul deșeurilor pentru care nu s-au colectat date în temeiul Regulamentului (CEE) nr. 259/93 al Consiliului din 1 februarie 1993 privind supravegherea și controlul transporturilor de deșeuri în interiorul, la intrarea și la ieșirea din Comunitatea Europeană (7), în conformitate cu anexa III.

(4)   Pentru întocmirea statisticilor, statele membre și Comisia aplică nomenclatura statistică stabilită în principal după substanță, astfel cum este prevăzută la anexa III.

(5)   În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (2), Comisia stabilește un tabel de corespondență între nomenclatura statistică prevăzută la anexa III și lista deșeurilor stabilită prin Decizia 2000/532/CE a Comisiei (8).

Articolul 2

Definiții

În sensul și în cadrul prezentului regulament:

(a)

„deșeu” înseamnă orice substanță sau orice obiect definit la articolul 1 litera (a) din Directiva 75/442/CEE a Consiliului din 15 iulie 1975 privind deșeurile (9);

(b)

„fracțiuni de deșeuri colectate separat” înseamnă deșeuri menajere și asimilabile, colectate în mod selectiv, prin fracțiuni omogene, de către serviciile publice, organismele fără scop lucrativ și întreprinderile private care își desfășoară activitatea în domeniul colectării organizate a deșeurilor;

(c)

„reciclare” are același sens ca și în definiția menționată la articolul 3 alineatul (7) din Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 1994 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (10);

(d)

„recuperare” înseamnă oricare dintre operațiunile prevăzute la anexa II B la Directiva 75/442/CEE;

(e)

„eliminare” înseamnă oricare dintre operațiunile prevăzute la anexa II A la Directiva 75/442/CEE;

(f)

„instalație de recuperare sau eliminare” înseamnă o instalație pentru care este necesară o autorizație sau înregistrare în conformitate cu articolele 9, 10 sau 11 din Directiva 75/442/CEE;

(g)

„deșeuri periculoase” înseamnă toate deșeurile, astfel cum sunt definite la articolul 1 alineatul (4) din Directiva 91/689/CEE a Consiliului din 12 decembrie 1991 privind deșeurile periculoase (11);

(h)

„deșeuri nepericuloase” înseamnă toate deșeurile care nu intră sub incidența literei (g);

(i)

„incinerare” înseamnă tratarea termică a deșeurilor într-o instalație de incinerare, astfel cum este descrisă la articolul 3 punctul 4 sau într-o instalație de coincinerare, astfel cum este descrisă la articolul 3 punctul 5 din Directiva 2000/76/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 decembrie 2000 privind incinerarea deșeurilor (12);

(j)

„depozit de deșeuri” înseamnă un sit de eliminare a deșeurilor, astfel cum este definit la articolul 2 litera (g) din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri (13);

(k)

„capacitatea instalațiilor de incinerare a deșeurilor” înseamnă capacitatea maximă de incinerare a deșeurilor, exprimată în tone pe an sau în gigajouli;

(l)

„capacitatea instalațiilor de reciclare a deșeurilor” înseamnă capacitatea maximă de reciclare a deșeurilor, exprimată în tone pe an;

(m)

„capacitatea depozitelor de deșeuri” înseamnă capacitatea restantă (la sfârșitul anului de referință) a unui anumit depozit de deșeuri, de a elimina deșeurile în viitor, exprimată în metri cubi;

(n)

„capacitatea celorlalte instalații de eliminare” înseamnă capacitatea unei anumite instalații de eliminare a deșeurilor, exprimată în tone pe an.

Articolul 3

Colectarea datelor

(1)   Statele membre, respectând condițiile de calitate și de precizie care urmează să fie stabilite în conformitate cu procedura menționată la articolul 7 alineatul (2), obțin datele necesare pentru precizarea caracteristicilor enumerate la anexele I și II printr-unul dintre următoarele mijloace:

sondaje;

surse administrative sau de alt tip, cum ar fi declarațiile obligatorii în sensul legislației comunitare privind gestionarea deșeurilor;

proceduri de estimare statistică pe bază de probe prelevate în mod aleatoriu sau de indicatori estimativi referitori la deșeuri sau

o combinație a acestor mijloace.

Pentru a reduce sarcina de lucru, autoritățile naționale și Comisia, în limitele și condițiile stabilite de fiecare stat membru și de Comisie în domeniile lor respective de competență, au acces la surse de date administrative.

(2)   Pentru a reduce sarcina administrativă a întreprinderilor mici, întreprinderile care angajează mai puțin de 10 persoane nu intră sub incidența anchetelor, cu excepția cazurilor în care acestea contribuie în mod semnificativ la producerea de deșeuri.

(3)   Statele membre elaborează rezultatele statistice, în conformitate cu clasificarea definită la anexele I și II.

(4)   Excluderea menționată la alineatul (2) trebuie să fie conformă cu obiectivele de acoperire și de calitate stabilite la secțiunea 7 punctul 1 din anexele I și II.

(5)   Statele membre transmit către Eurostat rezultatele, inclusiv datele confidențiale, în formatele corespunzătoare și într-un termen stabilit de la sfârșitul perioadelor de referință prevăzute la anexele I și II.

(6)   Prelucrarea datelor confidențiale și transmiterea acestora, prevăzută la alineatul (5), se efectuează în conformitate cu dispozițiile comunitare în vigoare în ceea ce privește confidențialitatea statisticilor.

Articolul 4

Perioada de tranziție

(1)   În timpul unei perioade de tranziție, la solicitarea unui stat membru și în conformitate cu procedura definită la articolul 7 alineatul (2), Comisia poate acorda derogări de la dispozițiile din secțiunea 5 a anexelor I și II. Această perioadă de tranziție nu poate depăși:

(a)

doi ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, pentru prezentarea rezultatelor referitoare la anexa I secțiunea 8 punctul 1.1 rubrica 16 (activități de servicii) și la anexa II secțiunea 8 punctul 2;

(b)

trei ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, pentru prezentarea rezultatelor referitoare la anexa I secțiunea 8 punctul 1.1 rubrica 1 (agricultură, vânătoare și silvicultură) și rubrica 2 (pescuit).

(2)   Derogările prevăzute la alineatul (1) se pot acorda unui stat membru numai pentru datele referitoare la primul an de referință.

(3)   Comisia elaborează un program de studii pilot privind deșeurile provenite din activitățile economice menționate la alineatul (1) litera (b) pe care statele membre urmează să le realizeze. Aceste studii pilot au drept obiectiv dezvoltarea unei metodologii pentru a obține date periodice, reglementate de principiile aplicabile statisticilor comunitare, astfel cum prevede articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 322/97.

Comisia finanțează până la 100 % costul acestor studii pilot. Pe baza concluziilor acestora, Comisia adoptă măsurile necesare de punere în aplicare în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (2).

Articolul 5

Importul și exportul de deșeuri

(1)   Comisia elaborează un program de studii pilot privind importurile și exporturile de deșeuri care urmează să fie realizate de statele membre. Aceste studii pilot au ca obiectiv dezvoltarea unei metodologii pentru a obține date periodice, reglementate de principiile aplicabile statisticilor comunitare, după cum prevede articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 322/97.

(2)   Programul de studii pilot al Comisiei este conform cu anexele I și II, în special în ceea ce privește domeniul de aplicare și acoperirea deșeurilor, categoriile de deșeuri în scopul clasificării acestora, anii de referință și periodicitatea, luând în considerare obligațiile de notificare prevăzute de Regulamentul (CEE) nr. 259/93.

(3)   Comisia finanțează cheltuielile pentru realizarea studiilor pilot în proporție de până la 100 %.

(4)   Pe baza concluziilor acestor studii pilot, Comisia informează Parlamentul European și Consiliul cu privire la posibilitățile de întocmire a statisticilor pentru activitățile și caracteristicile incluse în studiile pilot privind importurile și exporturile de deșeuri. Comisia adoptă măsurile necesare de punere în aplicare în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (2).

(5)   Studiile pilot se realizează în termen de cel mult trei ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Articolul 6

Măsuri de punere în aplicare

Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (2). Aceste măsuri se referă, în special, la:

(a)

adaptarea la progresul economic și tehnic în ceea ce privește colectarea și prelucrarea statistică a datelor, precum și prelucrarea și transmiterea rezultatelor;

(b)

adaptarea specificațiilor prevăzute la anexele I, II și III;

(c)

elaborarea rezultatelor în conformitate cu articolul 3 alineatele (2), (3) și (4), luând în considerare structurile economice și condițiile tehnice existente într-un stat membru. Aceste măsuri pot autoriza un stat membru să nu comunice anumite elemente incluse în clasificare, cu condiția să se demonstreze că acest fapt nu are decât un efect limitat asupra calității statisticilor. În toate cazurile, atunci când se acordă derogări, se transmite cantitatea totală de deșeuri pentru fiecare dintre rubricile menționate la anexa I secțiunea 2 punctul 1 și secțiunea 8 punctul 1;

(d)

definirea criteriilor corespunzătoare de evaluare a calității precum și a conținutului rapoartelor de calitate prevăzute la secțiunea 7 a anexelor I și II;

(e)

stabilirea unor proceduri corespunzătoare pentru comunicarea rezultatelor de către statele membre în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament;

(f)

întocmirea listei perioadelor de tranziție și a derogărilor acordate statelor membre, în temeiul articolului 4;

(g)

punerea în aplicare a rezultatelor studiilor pilot în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) și cu articolul 5 alineatul (1).

Articolul 7

Comitetul

(1)   Comisia este sprijinită de Comitetul pentru programul statistic instituit prin Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului (14).

(2)   În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 și 7 din Decizia 1999/468/CE, cu respectarea dispozițiilor articolului 8 din aceasta.

Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE este stabilită la trei luni.

(3)   Comitetul își adoptă regulamentul de procedură.

(4)   Comisia transmite comitetului instituit prin Directiva 75/442/CEE proiectul de măsuri pe care intenționează să îl înainteze Comitetului pentru programul statistic.

Articolul 8

Raportul

(1)   Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, în termen de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament și din trei în trei ani de la această dată, un raport privind statisticile întocmite în conformitate cu prezentul regulament și în special privind calitatea acestora și sarcina pe care o reprezintă pentru întreprinderi.

(2)   Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, o propunere de abolire a obligațiilor de declarare care se suprapun.

(3)   Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, un raport privind progresul studiilor pilot menționate la articolul 4 alineatul (3) și la articolul 5 alineatul (1). După caz, aceasta propune revizuirea studiilor pilot asupra cărora s-a luat o decizie în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (2).

Articolul 9

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 25 noiembrie 2002.

Pentru Parlamentul European

Președintele

P. COX

Pentru Consiliu

Președintele

B. BENDTSEN


(1)  JO C 87, 29.3.1999, p. 22, JO C 180 E, 26.6.2001, p. 202 și propunerea modificată din 10 decembrie 2001 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

(2)  JO C 329, 17.11.1999, p. 17.

(3)  Avizul Parlamentului European din 4 septembrie 2001 (JO C 72 E, 21.3.2002, p. 32), Poziția comună a Consiliului din 15 aprilie 2002 (JO C 145 E, 18.6.2002, p. 85) și decizia Parlamentului European din 4 iulie 2002 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial). Decizia Consiliului din 14 noiembrie 2002.

(4)  JO L 52, 22.2.1997, p. 1.

(5)  JO L 293, 24.10.1990, p. 1, regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 29/2002 al Comisiei (JO L 6, 10.1.2002, p. 3).

(6)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

(7)  JO L 30, 6.2.1993, p. 1, regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2557/2001 al Comisiei (JO L 349, 31.12.2001, p. 1).

(8)  JO L 226, 6.9.2000, p. 3, decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2001/573/CE a Consiliului (JO L 203, 28.7.2001, p. 18).

(9)  JO L 194, 25.7.1975, p. 39, directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 96/350/CE a Comisiei (JO L 135, 6.6.1996, p. 32).

(10)  JO L 365, 31.12.1994, p. 10.

(11)  JO L 377, 31.12.1991, p. 20, directivă, astfel cum a fost modificată prin Directiva 94/31/CE (JO L 168, 2.7.1994, p. 28).

(12)  JO L 332, 28.12.2000, p. 91.

(13)  JO L 182, 16.7.1999, p. 1.

(14)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.


ANEXA I

PRODUCEREA DE DEȘEURI

SECȚIUNEA 1

Domeniul de aplicare

Se întocmesc statistici pentru toate activitățile care intră sub incidența secțiunilor A-Q din NACE Rev. 1. Aceste secțiuni acoperă toate activitățile economice.

Prezenta anexă se raportează, de asemenea, la:

(a)

deșeurile produse de gospodării;

(b)

deșeurile care rezultă din activitățile de recuperare și/sau eliminare a deșeurilor.

SECȚIUNEA 2

Categorii de deșeuri

1.   Trebuie întocmite statistici pentru următoarele categorii de deșeuri:

Lista grupărilor

Număr rubrică

CED – Stat/Versiunea 2

Descriere

Deșeuri periculoase/nepericuloase

Cod

1

01.1

Solvenți uzați

Nepericuloși

2

01.1

Solvenți uzați

Periculoși

3

01.2

Deșeuri acide, alcaline sau saline

Nepericuloase

4

01.2

Deșeuri acide, alcaline sau saline

Periculoase

5

01.3

Uleiuri uzate

Nepericuloase

6

01.3

Uleiuri uzate

Periculoase

7

01.4

Catalizatori chimici uzați

Nepericuloși

8

01.4

Catalizatori chimici uzați

Periculoși

9

02

Deșeuri de preparate chimice

Nepericuloase

10

02

Deșeuri de preparate chimice

Periculoase

11

03.1

Depuneri și reziduuri chimice

Nepericuloase

12

03.1

Depuneri și reziduuri chimice

Periculoase

13

03.2

Nămoluri din efluenți industriali

Nepericuloase

14

03.2

Nămoluri din efluenți industriali

Periculoase

15

05

Deșeuri medicale și biologice

Nepericuloase

16

05

Deșeuri medicale și biologice

Periculoase

17

06

Deșeuri metalice

Nepericuloase

18

06

Deșeuri metalice

Periculoase

19

07.1

Deșeuri de sticlă

Nepericuloase

20

07.2

Deșeuri de hârtie și carton

Nepericuloase

21

07.3

Deșeuri de cauciuc

Nepericuloase

22

07.4

Deșeuri de material plastic

Nepericuloase

23

07.5

Deșeuri de lemn

Nepericuloase

24

07.6

Deșeuri textile

Nepericuloase

25

07.6

Deșeuri textile

Periculoase

26

08

Echipamente casate

Nepericuloase

27

08

Echipamente casate

Periculoase

28

08.1

Vehicule scoase din circulație

Nepericuloase

29

08.41

Deșeuri de baterii și acumulatori

Nepericuloase

30

08.41

Deșeuri de baterii și acumulatori

Periculoase

31

09

Deșeuri animale și vegetale (cu excepția deșeurilor animale de la prepararea alimentelor și a produselor alimentare; precum și cu excepția excrementelor, a urinei și a gunoiului de grajd de la animale)

Nepericuloase

32

09.11

Deșeuri animale de la prepararea alimentelor și a produselor alimentare

Nepericuloase

33

09.3

Excremente, urină și gunoi de grajd de la animale

Nepericuloase

34

10.1

Deșeuri menajere și deșeuri similare

Nepericuloase

35

10.2

Materiale amestecate și materiale nediferențiate

Nepericuloase

36

10.3

Reziduuri de sortare

Nepericuloase

37

11

Nămoluri comune (cu excepția nămolurilor de dragare)

Nepericuloase

38

11.3

Nămoluri de dragare

Nepericuloase

39

12.1 + 12.2 + 12.3 + 12.5

Deșeuri minerale (cu excepția reziduurilor din operațiunile termice, a solurilor contaminate și a nămolurilor de dragare poluate)

Nepericuloase

40

12.1 + 12.2 + 12.3 + 12.5

Deșeuri minerale (cu excepția reziduurilor de combustie, a solurilor contaminate și a nămolurilor de dragare poluate)

Periculoase

41

12.4

Reziduuri de combustie

Nepericuloase

42

12.4

Reziduuri de combustie

Periculoase

43

12.6

Soluri contaminate și nămoluri de dragare poluate

Periculoase

44

13

Deșeuri solidificate, stabilizate sau vitrificate

Nepericuloase

45

13

Deșeuri solidificate, stabilizate sau vitrificate

Periculoase

2.   În conformitate cu obligația de declarare prevăzută de Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului, Comisia elaborează un program de studii pilot, care vor fi realizate în mod voluntar de statele membre, pentru a evalua dacă este cazul să se includă rubricile referitoare la deșeurile de ambalaje (CED-Stat/Versiunea 2) în lista grupărilor prevăzută la punctul 1. Comisia finanțează până la 100 % costul acestor studii pilot. Pe baza concluziilor acestora, Comisia adoptă măsurile de punere în aplicare necesare în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (2) din prezentul regulament.

SECȚIUNEA 3

Caracteristici

1.   Caracteristicile categoriilor de deșeuri:

 

Cantitatea de deșeuri produse trebuie stabilită pentru fiecare categorie de deșeuri menționată la secțiunea 2 punctul 1.

2.   Caracteristici regionale:

 

Populația sau locuințele care beneficiază de un sistem de colectare a deșeurilor menajere și similare amestecate (nivel NUTS 2).

SECȚIUNEA 4

Unitatea de referință

1.   Unitatea de referință care trebuie folosită pentru toate categoriile de deșeuri este 1 000 tone de deșeuri umede (normale). Pentru categoriile de deșeuri de tip „nămol”, ar trebui să se transmită o cifră suplimentară pentru substanța uscată.

2.   Unitatea de referință pentru caracteristicile regionale ar trebui să fie procentul populației sau al locuințelor.

SECȚIUNEA 5

Primul an de referință și periodicitatea

1.   Primul an de referință este al doilea an calendaristic de după intrarea în vigoare a prezentului regulament.

2.   Statele membre comunică datele din doi în doi ani după primul an de referință.

SECȚIUNEA 6

Comunicarea rezultatelor către Eurostat

Rezultatele se transmit în termen de optsprezece luni de la sfârșitul anului de referință.

SECȚIUNEA 7

Raport privind acoperirea și calitatea statisticilor

1.   Pentru fiecare rubrică prevăzută la secțiunea 8 (activități și gospodării) statele membre indică procentul între statisticile întocmite și totalitatea deșeurilor din aceeași rubrică. Cerințele minime privind acoperirea sunt definite în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (2) din prezentul regulament.

2.   Statele membre prezintă un raport privind calitatea statisticilor care indică nivelul de precizie a datelor colectate. Estimările, grupările sau excluderile trebuie să facă obiectul unei descrieri, la fel ca și modul în care aceste proceduri afectează distribuirea categoriilor de deșeuri enumerate la secțiunea 2 punctul 1 între activitățile economice și gospodării, în conformitate cu secțiunea 8.

3.   Comisia atașează rapoartele privind acoperirea și calitatea statisticilor la raportul prevăzut la articolul 8 din prezentul regulament.

SECȚIUNEA 8

Prezentarea rezultatelor

Rezultatele obținute pentru caracteristicile enumerate la secțiunea 3 punctul 1 trebuie prezentate în funcție de:

1.1.   următoarele secțiuni, diviziuni, grupe și clase NACE Rev. 1:

Număr rubrică

Cod NACE Rev.1.1

Descriere

1

A

Agricultură, vânătoare și silvicultură

2

B

Pescuit

3

C

Industrii extractive

4

DA

Industrii agricole și alimentare

5

DB + DC

Industria textilă + industria pielăriei și încălțămintei

6

DD

Prelucrarea lemnului și fabricarea articolelor din lemn

7

DE

Fabricarea de celuloză, hârtie și articole din hârtie; editare și tipărire

8

DF

Rafinarea, producerea de cocs și tratarea combustibililor nucleari

9

DG + DH

Industria chimică + industria cauciucului și a materialelor plastice

10

DI

Fabricarea de alte produse minerale nemetalice

11

DJ

Metalurgia și prelucrarea metalelor

12

DK + DL + DM

Fabricarea de mașini și echipamente + fabricarea de echipamente electrice și electronice + fabricarea materialului de transport

13

DN

Exceptând 37

Alte industrii manufacturiere neclasificate în nici o altă categorie

14

E

Producerea și distribuția de electricitate, gaze și apă

15

F

Construcții

16

G - Q

Exceptând 90 și 51.57

Activități de servicii:

 

Comerț cu ridicata și cu amănuntul; reparații de autovehicule, motociclete și articole personale și pentru uz gospodăresc + hoteluri și restaurante + transporturi, antrepozitare și comunicații + intermedieri financiare + activități imobiliare, de închiriere și activități de servicii în folosul întreprinderilor + administrație publică și apărare; protecție socială obligatorie + educație + sănătate și asistență socială + alte activități de servicii colective, sociale și personale + activitățile personalului domestic + organisme extrateritoriale

17

37

Reciclare

18

51.57

Comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor

19

90

Salubrizarea și ridicarea gunoiului; administrația drumurilor și alte activități similare

1.2.   gospodării

20

 

Deșeuri produse de gospodării

2.   Pentru activitățile economice, unitățile statistice sunt unitățile locale sau unitățile de activitate economică definite prin Regulamentul (CEE) nr. 696/93 al Consiliului din 15 martie 1993 privind unitățile statistice pentru observarea și analizarea sistemului de producție comunitar (1), în conformitate cu sistemul statistic din fiecare stat membru.

Este necesar ca raportul privind calitatea statisticilor, care trebuie prezentat în temeiul secțiunii 7, să precizeze incidența unității statistice alese asupra distribuției de date între diferitele grupări din rubricile NACE Rev. 1.


(1)  JO L 76, 30.3.1993, p. 1, regulament astfel cum a fost modificat prin Actul de aderare din 1994.


ANEXA II

RECUPERAREA ȘI ELIMINAREA DEȘEURILOR

SECȚIUNEA 1

Domeniul de aplicare

1.   Statisticile trebuie întocmite pentru ansamblul instalațiilor de recuperare și de eliminare a deșeurilor care desfășoară operațiunile menționate la secțiunea 8 punctul 2 și care intră sub incidența sau fac parte din activitățile economice conform grupărilor din NACE Rev. 1, menționate la anexa I secțiunea 8 punctul 1.1.

2.   Instalațiile ale căror activități de tratare se limitează la reciclarea deșeurilor la locul în care au fost produse nu intră sub incidența prezentei anexe.

SECȚIUNEA 2

Categorii de deșeuri

Categoriile de deșeuri care trebuie să facă obiectul statisticilor pentru fiecare operațiune de recuperare sau de eliminare prevăzută la secțiunea 8 punctul 2 sunt menționate în continuare:

Incinerare

Număr rubrică

CED – Stat/Versiunea 2

Descriere

Deșeuri periculoase/nepericuloase

Cod

1

01 + 02 + 03

Deșeuri chimice cu excepția uleiurilor uzate

(deșeuri de compuși chimici + deșeuri de preparate chimice + alte deșeuri chimice)

Nepericuloase

2

01 + 02 + 03

Deșeuri chimice cu excepția uleiurilor uzate

(Deșeuri de compuși chimici + deșeuri de preparate chimice + alte deșeuri chimice)

Periculoase

3

01.3

Uleiuri uzate

Nepericuloase

4

01.3

Uleiuri uzate

Periculoase

5

05

Deșeuri medicale și biologice

Nepericuloase

6

05

Deșeuri medicale și biologice

Periculoase

7

10.1

Deșeuri menajere și similare

Nepericuloase

8

10.2

Materiale amestecate și materiale nediferențiate

Nepericuloase

9

10.3

Reziduuri de sortare

Nepericuloase

10

11

Nămoluri comune

Nepericuloase

11

06 +

07+

08+

09+

12+

13

Alte deșeuri

(Deșeuri metalice + deșeuri nemetalice + echipamente uzate + deșeuri animale și vegetale + deșeuri minerale + deșeuri solidificate, stabilizate sau vitrificate)

Nepericuloase

12

06+

07+

08+

09+

12+

13

Alte deșeuri

(deșeuri metalice + deșeuri nemetalice + echipamente casate + deșeuri animale și vegetale + deșeuri minerale + deșeuri solidificate, stabilizate sau vitrificate)

Periculoase


Operațiuni care pot duce la recuperare

(cu excepția recuperării de energie)

Număr rubrică

CED – Stat/Versiunea 2

Descriere

Deșeuri periculoase/nepericuloase

Cod

1

01.3

Uleiuri uzate

Nepericuloase

2

01.3

Uleiuri uzate

Periculoase

3

06

Deșeuri metalice

Nepericuloase

4

06

Deșeuri metalice

Periculoase

5

07.1

Deșeuri de sticlă

Nepericuloase

6

07.2

Deșeuri de hârtie și carton

Nepericuloase

7

07.3

Deșeuri de cauciuc

Nepericuloase

8

07.4

Deșeuri de mase plastice

Nepericuloase

9

07.5

Deșeuri de lemn

Nepericuloase

10

07.6

Deșeuri textile

Nepericuloase

11

07.6

Deșeuri textile

Periculoase

12

09

Deșeuri animale și vegetale

(cu excepția deșeurilor animale din preparate și produse alimentare; și cu excepția excrementelor, a urinei și a gunoiului de grajd de la animale)

Nepericuloase

13

09.11

Deșeuri animale din preparate și produse alimentare

Nepericuloase

14

09.3

Excremente, urină și gunoi de grajd de la animale

Nepericuloase

15

12

Deșeuri minerale

Nepericuloase

16

12

Deșeuri minerale

Periculoase

17

01 + 02 + 03 + 05 + 08 + 10 + 11 + 13

Alte deșeuri, cu excepția uleiurilor uzate

(deșeuri de compuși chimici + deșeuri de preparate chimice + alte deșeuri chimice + deșeuri medicale și biologice + echipamente casate + deșeuri comune amestecate + nămoluri comune + deșeuri solidificate, stabilizate sau vitrificate)

Nepericuloase

18

01 + 02 + 03 + 05 + 08 + 10 + 11 + 13

Alte deșeuri, cu excepția uleiurilor uzate

(deșeuri de compuși chimici + deșeuri de preparate chimice + alte deșeuri chimice + deșeuri medicale și biologice + echipamente casate + deșeuri comune amestecate + nămoluri comune + deșeuri solidificate, stabilizate sau vitrificate)

Periculoase


Eliminare (altfel decât prin incinerare):

Număr rubrică

CED – Stat/Versiunea 2

Descriere

Deșeuri periculoase/nepericuloase

Cod

1

01 + 02 + 03

Deșeuri chimice cu excepția uleiurilor uzate

(deșeuri de compuși chimici + deșeuri de preparate chimice + alte deșeuri chimice)

Nepericuloase

2

01 + 02 + 03

Deșeuri chimice cu excepția uleiurilor uzate

(deșeuri de compuși chimici + deșeuri de preparate chimice + alte deșeuri chimice)

Periculoase

3

01.3

Uleiuri uzate

Nepericuloase

4

01.3

Uleiuri uzate

Periculoase

5

09

Deșeuri animale și vegetale

(cu excepția deșeurilor animale din preparate și produse alimentare; și cu excepția excrementelor, a urinei și a gunoiului de grajd de la animale)

Nepericuloase

6

09.11

Deșeuri animale din preparate și produse alimentare

Nepericuloase

7

09.3

Excremente, urină și gunoi de grajd de la animale

Nepericuloase

8

10.1

Deșeuri menajere și similare

Nepericuloase

9

10.2

Materiale amestecate și nediferențiate

Nepericuloase

10

10.3

Reziduuri de sortare

Nepericuloase

11

11

Nămoluri comune

Nepericuloase

12

12

Deșeuri minerale

Nepericuloase

13

12

Deșeuri minerale

Periculoase

14

05 + 06 + 07 + 08 + 13

Alte deșeuri

(Deșeuri medicale și biologice + deșeuri metalice + deșeuri nemetalice + echipamente casate + deșeuri solidificate, stabilizate sau vitrificate)

Nepericuloase

15

05 + 06 + 07 + 08 + 13

Alte deșeuri

(Deșeuri medicale și biologice + deșeuri metalice + deșeuri nemetalice + echipamente casate + deșeuri solidificate, stabilizate sau vitrificate)

Periculoase

SECȚIUNEA 3

Caracteristici

Caracteristicile care trebuie să facă obiectul statisticilor în ceea ce privește operațiunile de recuperare și eliminare menționate la secțiunea 8 punctul 2 sunt prevăzute în tabelul de mai jos:

Numărul și capacitatea operațiunilor de recuperare și eliminare pe regiuni

Nr. rubrică

Descriere

1

Numărul de instalații de tratare, la nivelul 2 al NUTS

2

Capacitatea în unități în funcție de operațiuni, la nivelul 2 al NUTS

Deșeuri tratate pe operațiune de recuperare și eliminare, inclusiv importurile

3

Cantitatea totală de deșeuri tratate, pentru categoriile de deșeuri menționate, pe tip de operațiune, la secțiunea 2, cu excepția reciclării deșeurilor la locul în care au fost produse, la nivelul 1 al NUTS

SECȚIUNEA 4

Unitatea de referință

Unitatea de referință care trebuie folosită pentru toate categoriile de deșeuri este de 1 000 tone de deșeuri umede (normale). Pentru categoriile de deșeuri „nămoluri”, ar trebui furnizată o cifră suplimentară pentru substanța uscată.

SECȚIUNEA 5

Primul an de referință și periodicitatea

1.   Primul an de referință este al doilea an calendaristic de după intrarea în vigoare a prezentului regulament.

2.   Statele membre comunică datele din doi în doi ani, după primul an de referință, în ceea ce privește instalațiile menționate la secțiunea 8 punctul 2.

SECȚIUNEA 6

Comunicarea rezultatelor către Eurostat

Rezultatele se transmit în termen de optsprezece luni de la sfârșitul anului de referință.

SECȚIUNEA 7

Raportul privind acoperirea și calitatea statisticilor

1.   Pentru caracteristicile enumerate la secțiunea 3 și pentru fiecare rubrică a diferitelor tipuri de operațiuni menționate la secțiunea 8 punctul 2, statele membre indică procentul între statisticile întocmite și totalitatea deșeurilor din rubrica respectivă. Cerința minimă privind acoperirea este definită în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (2) din prezentul regulament.

2.   Pentru caracteristicile enumerate în secțiunea 3, statele membre prezintă un raport privind calitatea, indicând nivelul de precizie al datelor colectate.

3.   Comisia include rapoartele privind acoperirea și calitatea statisticilor în raportul prevăzut la articolul 8 din prezentul regulament.

SECȚIUNEA 8

Prezentarea rezultatelor

1.   Rezultatele trebuie stabilite pentru fiecare rubrică a diferitelor tipuri de operațiuni menționate la secțiunea 8 alineatul (2), în funcție de caracteristicile prevăzute la secțiunea 3.

2.   Lista operațiunilor de recuperare și eliminare; codurile fac trimitere la codurile din anexele la Directiva 75/442/CEE:

Nr. rubrică

Cod

Tipuri de operațiuni de recuperare și eliminare

Incinerare

1

R1

Utilizare principală ca combustibil sau alt mijloc de producere a energiei

2

D10

Incinerare pe pământ

Operațiuni care pot duce la recuperări (cu excepția recuperării de energie)

3

R2 +

Recuperare/regenerare a solvenților

R3 +

Reciclarea/recuperarea substanțelor organice care nu sunt folosite ca solvenți (inclusiv operațiunile de compostare și alte transformări biologice)

R4 +

Reciclarea/recuperarea metalelor și a compușilor metalici

R5 +

Reciclarea/recuperarea altor materiale anorganice

R6 +

Regenerarea acizilor sau a bazelor

R7 +

Recuperarea produselor folosite pentru captarea poluanților

R8 +

Recuperarea produselor provenind din catalizatori

R9 +

Regenerarea sau alte reutilizări ale uleiurilor

R10 +

Tratarea solului cu rezultate benefice pentru agricultură sau ecologie

R11

Utilizarea deșeurilor reziduale obținute dintr-una dintre operațiunile numerotate de la R1 până la R10

Operațiuni de eliminare

4

D1 +

Depozit în sau pe pământ (de exemplu, depozitarea deșeurilor etc.)

D3 +

Injectare în profunzime (de exemplu, injectarea reziduurilor pompabile în puțuri, domuri de sare sau falii geologice naturale etc.)

D4 +

Descărcare pe suprafețe (de exemplu, deversarea deșeurilor lichide sau a nămolurilor în puțuri, iazuri sau lagune etc.)

D5 +

Depozitarea deșeurilor în locuri special amenajate (de exemplu, depozitarea în alveole etanșe separate, acoperite și izolate unele de altele și de mediu etc.)

D12

Depozitare permanentă (de exemplu, amplasarea de containere într-o mină etc.)

5

D2 +

Tratarea solului (de exemplu, biodegradarea reziduurilor lichide sau nămoloase în soluri etc.)

D6 +

Evacuarea în mediul acvatic, cu excepția mărilor/oceanelor

D7

Evacuarea în mări/oceane, inclusiv inserția în subsolul marin

3.   Comisia va elabora un program de studii pilot pe care statele membre îl vor realiza cu caracter voluntar. Aceste studii pilot au ca scop evaluarea relevanței și a fezabilității colectării de date privind cantitățile de deșeuri tratate prin operațiuni pregătitoare, astfel cum sunt definite la anexa II A și la anexa II B la Directiva 75/442/CEE. Comisia va finanța până la 100 % costul acestor studii pilot. Pe baza concluziilor acestora, Comisia va adopta măsurile de punere în aplicare necesare în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (2) la prezentul regulament.

4.   Unitățile statistice sunt unități locale sau unități de activitate economică definite prin Regulamentul (CEE) nr. 696/93, în conformitate cu sistemul statistic din fiecare stat membru.

Este necesar ca raportul privind calitatea statisticilor, care trebuie prezentat în temeiul secțiunii 7, să precizeze incidența unității statistice alese asupra distribuției datelor între diferitele grupări ale rubricilor NACE Rev. 1.


ANEXA III

NOMENCLATURA STATISTICĂ A DEȘEURILOR

astfel cum este prevăzută la anexa I secțiunea 2 punctul 1 și la anexa II secțiunea 2 CED-Stat Rev. 2 (nomenclatura statistică a deșeurilor stabilită în principal după substanță)

Deșeuri de compuși chimici

Solvenți uzați

Solvenți uzați halogenați

1   Periculoși

amestecuri apoase de solvenți halogenați

clorofluorocarburi

deșeuri de degresare cu conținut de solvenți fără fază lichidă

solvenți și amestecuri de solvenți halogenați

solvenți, lichide de spălare și soluții mamă organice halogenate

alți solvenți halogenați

alți solvenți și amestecuri de solvenți halogenați

nămoluri cu conținut de solvenți halogenați

nămoluri sau deșeuri solide cu conținut de solvenți halogenați

Solvenți uzați nehalogenați

0   Nepericuloși

deșeuri de la extracția solvenților

1   Periculoși

amestecuri apoase de solvenți nehalogenați

alți solvenți, lichide de spălare și soluții mamă organice

alți solvenți și amestecuri de solvenți

nămoluri conținând alți solvenți

nămoluri sau deșeuri solide conținând alți solvenți

nămoluri sau deșeuri solide fără solvenți halogenați

amestecuri de solvenți sau lichide organice fără solvenți halogenați

solvenți

solvenți și amestecuri de solvenți fără solvenți halogenați

Deșeuri acide, alcaline sau saline

Deșeuri acide

0   Nepericuloase

deșeuri necianurate fără conținut de crom

acizi

1   Periculoase

soluții acide de decapare

acizi nespecificați în altă parte

soluții de albire și soluții de albire/fixare

deșeuri necianurate cu conținut de crom

electroliți din baterii și acumulatori

soluții de fixare

acid clorhidric

acid azotic și acid azotos

acid fosforic și acid fosforos

acid sulfuric

acid sulfuric și acid sulfuros

deșeuri nespecificate în altă parte

Deșeuri alcaline

0   Nepericuloase

deșeuri alcaline

1   Periculoase

alcali nespecificați în altă parte

amoniac

hidroxid de calciu

deșeuri cianurate (alcaline) cu conținut de metale grele altele decât cromul

deșeuri cianurate (alcaline) fără conținut de metale grele

nămoluri de hidroxizi metalici și alte nămoluri provenite din alte procedee de insolubilizare a metalelor

sodă

soluții de developare pe bază de solvenți

deșeuri cianurate

deșeuri nespecificate în altă parte

soluții apoase de developare conținând un activator

soluții apoase de developare pentru plăcile offset

Soluții saline

0   Nepericuloase

soluții saline cu conținut de sulfați, sulfiți sau sulfuri

soluții saline cu conținut de cloruri, fluoruri și halogenuri

soluții saline cu conținut de fosfați și săruri solide derivate

soluții saline cu conținut de azotați și compuși derivați

1   Periculoase

deșeuri de la rafinarea electrolitică

Alte deșeuri saline

0   Nepericuloase

nămoluri și alte deșeuri de foraj cu conținut de săruri de bariu

carbonați

nămoluri și alte deșeuri de foraj cu conținut de cloruri

oxizi metalici

fosfați și săruri solide derivate

săruri și soluții cu conținut de compuși organici

nămoluri provenite din hidrometalurgia cuprului

săruri solide cu conținut de amoniu

săruri solide cu conținut de cloruri, fluoruri sau alte săruri solide halogenate

săruri solide cu conținut de nitruri (nitrometalice)

săruri solide cu conținut de sulfați, sulfiți sau sulfuri

deșeuri cu conținut de sulf

deșeuri de la prelucrarea potasei și a sărurilor minerale

deșeuri nespecificate în altă parte

1   Periculoase

săruri metalice

alte deșeuri

nămoluri de fosfatare

zguri de sare de la topirea secundară

săruri și soluții cu conținut de cianuri

nămoluri provenite din hidrometalurgia zincului (inclusiv jarosit și goethit)

deșeuri provenite de la tratarea zgurilor de sare și a scoriilor negre

deșeuri cu conținut de arsenic

deșeuri cu conținut de mercur

deșeuri cu conținut de alte metale grele

Uleiuri uzate

Uleiuri de motor uzate

1   Periculoase

uleiuri clorurate de motor, de transmisie și de lubrifiere

uleiuri neclorurate de motor, de transmisie și de lubrifiere

alte uleiuri de motor, de transmisie și de lubrifiere

Alte uleiuri uzate

0   Nepericuloase

nămoluri și deșeuri de foraj cu conținut de hidrocarburi

nămoluri de desalinizare

nămoluri provenite din echipamente și din operațiunile de întreținere

nămoluri provenite de la polizare, fasonare și lepuire

nămoluri de la polizare

deșeuri nespecificate în altă parte

1   Periculoase

nămoluri alchilice acide

lichide de frână

uleiuri hidraulice clorurate (emulsii)

uleiuri hidraulice minerale

uleiuri hidraulice cu conținut de PCB sau PCT

uleiuri izolante, fluide de transmitere a căldurii și alte lichide cu conținut de PCB sau PCT

nămoluri de uzinare

uleiuri izolante, fluide de transmitere a căldurii și alte fluide de origine minerală

uleiuri hidraulice neclorurate (emulsii)

uleiuri hidraulice neclorurate (altele decât emulsiile)

uleiuri izolante, fluide de transmitere a căldurii neclorurate și alte lichide neclorurate

uleiuri uzate nespecificate în altă parte

alte uleiuri hidraulice clorurate (altele decât emulsiile)

alte uleiuri izolante, fluide de transmitere a căldurii și alte lichide clorurate

alte uleiuri hidraulice

deșeuri de ceruri și grăsimi

uleiuri izolante, fluide de transmitere a căldurii și alte lichide sintetice

uleiuri sintetice de uzinare

nămoluri de pe fundul cuvelor

emulsii de uzinare uzate cu conținut de halogeni

emulsii de uzinare fără halogeni

uleiuri de uzinare uzate cu conținut de halogeni (neemulsionate)

uleiuri de uzinare uzate fără halogeni (neemulsionate)

Catalizatori chimici uzați

Catalizatori chimici uzați

0   Nepericuloși

alți catalizatori uzați

catalizatori uzați cu conținut de metale prețioase

catalizatori uzați proveniți, de exemplu, de la eliminarea oxizilor de azot

catalizatori uzați proveniți, de exemplu, de la eliminarea oxizilor de azot

Deșeuri de preparate chimice

Deșeuri de produse chimice declasate

Deșeuri de produse agrochimice

1   Periculoase

deșeuri agrochimice

pesticide anorganice, biocide și agenți de conservare a lemnului

pesticide

Medicamente neutilizate

0   Nepericuloase

produse chimice și medicamente eliminate

medicamente

Deșeuri de vopsele, lacuri, cerneluri și adezivi

0   Nepericuloase

deșeuri lichide apoase cu conținut de cerneală

deșeuri lichide apoase cu conținut de adezivi și masticuri

nămoluri apoase cu conținut de adezivi și masticuri

nămoluri apoase cu conținut de cerneală

nămoluri apoase cu conținut de vopsele sau lacuri

suspensii apoase cu conținut de vopsele sau lacuri

cerneală uscată

vopsele și pigmenți

adezivi și masticuri întărite

vopsele și lacuri întărite

deșeuri de vopsea sub formă de pudră

deșeuri de produse de acoperire sub formă de pudră

deșeuri de la decaparea vopselelor sau a lacurilor

deșeuri de cerneluri apoase

deșeuri de vopsele și lacuri apoase

deșeuri de tonere de imprimare (inclusiv cartușele)

deșeuri din adezivi și masticuri apoase

deșeuri nespecificate în altă parte

1   Periculoase

nămoluri de adezivi și masticuri cu conținut de solvenți halogenați

nămoluri de adezivi și masticuri fără solvenți halogenați

nămoluri de cerneluri cu conținut de solvenți halogenați

nămoluri de cerneluri fără solvenți halogenați

vopsele, cerneluri, adezivi și rășini

nămoluri provenite de la decaparea vopselelor și a lacurilor cu conținut de solvenți halogenați

nămoluri provenite de la decaparea vopselelor sau lacurilor fără solvenți halogenați

deșeuri de adezivi și masticuri cu conținut de solvenți halogenați

deșeuri de adezivi și masticuri fără solvenți halogenați

deșeuri de cerneală cu conținut de solvenți halogenați

deșeuri de cerneală fără solvenți halogenați

deșeuri de vopsele și lacuri cu conținut de solvenți halogenați

deșeuri de vopsele și lacuri fără conținut de solvenți halogenați

Deșeuri ale altor preparate chimice

0   Nepericuloase

aerosoli

nămoluri de albire provenite din procese cu hipoclorit și clor

nămoluri de albire provenite din alte procese de albire

detergenți

gaze industriale în cilindri de înaltă presiune, recipiente de GPL și recipiente pentru aerosoli industriali (inclusiv haloni)

pelicule și hârtie fotografică cu conținut de argint sau de compuși ai argintului

deșeuri din tratamente chimice

deșeuri provenite din procese chimice cu azot și din producția de îngrășăminte

deșeuri de agenți conservanți

deșeuri provenite din producția de siliciu și din derivați ai siliciului

deșeuri nespecificate în altă parte

1   Periculoase

conservanți organici nehalogenați ai lemnului

conservanți organo-clorurați ai lemnului

conservanți organometalici ai lemnului

conservanți anorganici ai lemnului

nămoluri cu conținut de mercur

produse chimice uzate

produse chimice fotografice

Explozibili nefolosiți

Deșeuri de explozibili și articole pirotehnice

1   Periculoase

deșeuri de artificii

alte deșeuri de explozibili

Deșeuri de muniții

1   Periculoase

deșeuri de muniții

Deșeuri chimice în amestec

Deșeuri chimice mici în amestec

0   Nepericuloase

alte deșeuri cu conținut de produse chimice anorganice, de exemplu produse chimice de laborator nespecificate în altă parte, praf de extinctor

alte deșeuri cu conținut de produse chimice organice, de exemplu produse chimice de laborator nespecificate în altă parte

Deșeuri chimice în amestec pentru tratament

0   Nepericuloase

deșeuri preamestecate pentru eliminarea finală

02.33   Ambalaje contaminate cu substanțe periculoase

Alte deșeuri chimice

Depozite și reziduuri chimice

Gudroane și reziduuri carbonice

0   Nepericuloase

asfalt

deșeuri nespecificate în altă parte

negru de fum

deșeuri de anozi

deșeuri provenite din producția de anozi pentru procesele de electroliză apoasă

1   Periculoase

gudroane acide

alte gudroane

gudroane și alte deșeuri cu conținut de carbon provenite din fabricarea de anozi

Nămoluri provenite din emulsii apă/hidrocarburi

1   Periculoase

uleiuri de santină din navigația fluvială

uleiuri de santină din colectoarele de debarcader

nămoluri sau emulsii de desalinizare

nămoluri de intercepție

nămoluri provenite de la separatoarele apă/hidrocarburi

deșeuri solide provenite de la separatoarele apă/hidrocarburi

alte emulsii

deșeuri provenite de la curățarea cisternelor de transport maritim, cu conținut de produse chimice

deșeuri provenite de la curățarea cisternelor de transport feroviar și rutier, cu conținut de produse chimice

deșeuri provenite de la curățarea cisternelor de depozitare, cu conținut de produse chimice

Reziduuri provenite din reacții chimice

0   Nepericuloase

drojdii și leșii verzi (provenite de la tratarea leșiilor negre)

soluție de argăsire cu conținut de crom

soluție de argăsire fără crom

deșeuri nespecificate în altă parte

1   Periculoase

lichide apoase de spălare și soluții mamă

reziduuri de reacție și reziduuri de distilare halogenate

fază solidă nevitrificată

alte reziduuri de reacție și reziduuri de distilare

Materiale filtrante și absorbante uzate

0   Nepericuloase

nămoluri de decarbonatare

carbon activat uzat

rășini schimbătoare de ioni saturate sau uzate

soluții și nămoluri provenite din regenerarea schimbătorilor de ioni

1   Periculoase

deșeuri de cărbune activ utilizat pentru producerea clorului

turte de filtrare de la epurarea gazelor

turte de filtrare și absorbanți uzați halogenați

alte turte de filtrare și absorbanți uzați

rășini schimbătoare de ioni saturate sau uzate

soluții și nămoluri provenite din regenerarea schimbătorilor de ioni

cărbune activ uzat

argile de filtrare uzate

Nămoluri de efluenți industriali

Nămoluri provenite din procese industriale și din tratarea efluenților

0   Nepericuloase

nămoluri de la tratarea anaerobă a deșeurilor animale și vegetale

nămoluri de la tratarea anaerobă a deșeurilor urbane și a altor deșeuri similare

nămoluri de albire provenite de la reciclarea hârtiei

levigate din depozitele de deșeuri

nămoluri cu conținut de crom

nămoluri fără crom

nămoluri de la tratarea in situ a efluenților

nămoluri nespecificate în altă parte

deșeuri nespecificate în altă parte

Nămoluri cu conținut de hidrocarburi

0   Nepericuloase

deșeuri nespecificate în altă parte

1   Periculoase

deșeuri lichide apoase provenite de la regenerarea uleiurilor

lichide apoase de spălare

deșeuri de degresare cu aburi

deșeuri provenite de la curățarea cisternelor de transport maritim, cu conținut de hidrocarburi

deșeuri provenite de la curățarea cisternelor de transport feroviar și rutier, cu conținut de hidrocarburi

deșeuri provenite de la curățarea cisternelor de depozitare, cu conținut de hidrocarburi

amestecuri de grăsime și hidrocarburi provenite de la separarea ulei/apă uzată

Deșeuri radioactive

Deșeuri nucleare

04.11   Deșeuri nucleare

Surse ionizante uzate

04.21   Surse ionizante uzate

Echipamente și produse contaminate prin radioactivitate

04.31   Echipamente și produse contaminate prin radioactivitate

Soluri contaminate prin radioactivitate

04.41   Soluri contaminate prin radioactivitate

Deșeuri medicale și biologice

Deșeuri medicale infecțioase

Deșeuri medicale infecțioase

0   Nepericuloase

deșeuri anatomice și organe, inclusiv pungi de sânge și rezerve de sânge

1   Periculoase

alte deșeuri a căror colectare și eliminare necesită cerințe speciale în vederea prevenirii riscurilor de infecții

Deșeuri medicale infecțioase animale

0   Nepericuloase

obiecte ascuțite

Deșeuri medicale neinfecțioase

05.21   Deșeuri medicale neinfecțioase

05.22   Deșeuri sanitare neinfecțioase animale

Deșeuri provenite din ingineria genetică

Deșeuri provenite din ingineria genetică

1   Periculoase

alte deșeuri a căror colectare și eliminare necesită cerințe speciale în vederea prevenirii riscurilor de infecții

Deșeuri metalice

Deșeuri și resturi de metale feroase

Deșeuri și resturi de metale feroase

0   Nepericuloase

forme declasate

pilitură și șpanuri de metale feroase

alte particule de metale feroase

fier și oțel

materiale feroase extrase din cenușile de la incinerarea deșeurilor municipale

Deșeuri și reziduuri de metale neferoase

Deșeuri de metale prețioase

1   Periculoase

deșeuri cu conținut de argint provenite de la tratarea in situ a deșeurilor fotografice

06.22   Deșeuri de ambalaje de aluminiu

Alte deșeuri de aluminiu

0   Nepericuloase

aluminiu

Deșeuri de cupru

0   Nepericuloase

cupru, bronz, alamă

cabluri

Deșeuri de plumb

0   Nepericuloase

plumb

Deșeuri de alte metale

0   Nepericuloase

pilitură și șpanuri de metale neferoase

alte particule de metale neferoase

zinc

staniu

Deșeuri metalice amestecate

Deșeuri de ambalaje metalice amestecate

0   Nepericuloase

ambalaje metalice

metale mici (cutii de conserve etc.)

alte metale

Deșeuri metalice diverse amestecate

0   Nepericuloase

deșeuri nespecificate în altă parte

metale amestecate

Deșeuri nemetalice

Deșeuri de sticlă

Deșeuri de ambalaje de sticlă

0   Nepericuloase

sticlă

Alte deșeuri de sticlă

0   Nepericuloase

deșeuri de sticlă

sticlă

Deșeuri de hârtie și carton

Deșeuri de ambalaje de hârtie sau carton

0   Nepericuloase

hârtie sau carton

07.22   Deșeuri de carton din ambalaje compozite

Alte deșeuri de hârtie și carton

0   Nepericuloase

nămoluri de hârtie și fibre

deșeuri nespecificate în altă parte

hârtie și carton

Deșeuri de cauciuc

Pneuri uzate

0   Nepericuloase

pneuri uzate

07.32   Alte deșeuri de cauciuc

Deșeuri de mase plastice

Deșeuri de ambalaje din mase plastice

0   Nepericuloase

Mase plastice

Alte deșeuri din mase plastice

0   Nepericuloase

deșeuri din mase plastice (cu excepția ambalajelor)

particule de mase plastice

deșeuri provenite din industria de transformare a maselor plastice

mase plastice

mici deșeuri de mase plastice

alte mase plastice

Deșeuri de lemn

Deșeuri de ambalaje din lemn

0   Nepericuloase

ambalaje din lemn

Deșeuri de rumeguș și așchii de lemn

0   Nepericuloase

rumeguș

așchii, șpanuri, deșeuri de lemn, de plăci din așchii de lemn și de furnir

Alte deșeuri de lemn

0   Nepericuloase

deșeuri de scoarță de copac și de plută

scoarță de copac

lemn

Deșeuri textile

07.61   Îmbrăcăminte uzată

Deșeuri textile diverse

0   Nepericuloase

absorbanți, materiale filtrante, materiale de lustruire și îmbrăcăminte de protecție

îmbrăcăminte

deșeuri nehalogenate provenite din confecții și finisări

textile

deșeuri din materiale compozite (textile impregnate, elastomeri, plastomeri)

deșeuri din fibre textile amestecate prelucrate

deșeuri din fibre textile prelucrate, în special de origine animală

deșeuri din fibre textile prelucrate, în special de origine artificială sau sintetică

deșeuri din fibre textile prelucrate, în special de origine vegetală

deșeuri din fibre textile amestecate, neprelucrate înainte de toarcere și țesere

deșeuri din fibre textile neprelucrate și din alte substanțe fibroase naturale, în special de origine vegetală

deșeuri din fibre textile neprelucrate, în special artificiale sau sintetice

deșeuri din fibre textile neprelucrate, în special de origine animală

1   Periculoase

deșeuri halogenate provenite din confecții și finisări

Deșeuri de piele

0   Nepericuloase

deșeuri de piele tăbăcită (de la spintecare, fălțuire, prelevare de probe, prafuri de șlefuire) cu conținut de crom

deșeuri provenite din confecții și finisări

deșeuri nespecificate în altă parte

Echipamente casate

Vehicule scoase din circulație

Autovehicule particulare scoase din uz

0   Nepericuloase

vehicule scoase din circulație

Alte vehicule scoase din uz

0   Nepericuloase

vehicule casate

Echipamente electrice și electronice casate

08.21   Aparate de uz casnic mari, casate

08.22   Aparate de uz casnic mici, casate

Alte echipamente electrice și electronice casate

0   Nepericuloase

aparate de fotografiat de unică folosință cu baterii

aparate de fotografiat de unică folosință fără baterii

alte echipamente electronice casate (de exemplu circuite imprimate)

echipamente electronice (de exemplu circuite imprimate)

Echipamente voluminoase de uz casnic

08.31   Echipamente voluminoase de uz casnic

Componente de mașini și echipamente casate

Deșeuri de baterii și acumulatori

0   Nepericuloase

baterii alcaline

alte baterii și acumulatori

baterii și acumulatori

1   Periculoase

transformatori și condensatori cu conținut de PCB sau PCT

acumulatori cu plumb

acumulatori Ni-Cd

celule uscate cu mercur

Echipamente catalitice uzate

0   Nepericuloase

catalizatori scoși din vehicule cu conținut de metale prețioase

alți catalizatori scoși din vehicule

Alte componente de mașini și echipamente casate

0   Nepericuloase

deșeuri nespecificate în altă parte

echipamente cu conținut de clorofluorocarburi

alte echipamente casate

echipamente cu conținut de clorofluorocarburi

1   Periculoase

tuburi fluorescente și alte deșeuri cu conținut de mercur

Deșeuri animale și vegetale

Deșeuri din preparate și produse alimentare

Deșeuri animale din preparate și produse alimentare

0   Nepericuloase

deșeuri din țesuturi animale

nămoluri de la spălare și curățare

deșeuri de la descărnare și spintecare

deșeuri de la cenușărire

materie organică din produse naturale (de exemplu grăsime, ceară)

Deșeuri vegetale din preparate și produse alimentare

0   Nepericuloase

nămoluri de la spălare și curățare

deșeuri din țesuturi vegetale

nămoluri de la spălare, curățare, decojire, centrifugare și separare

materiale neadecvate pentru consum sau procesare

deșeuri nespecificate în altă parte

deșeuri de la spălarea, curățarea și reducerea mecanică a materiilor prime

nămoluri de la tratarea in situ a efluenților

Deșeuri amestecate de preparate și produse alimentare

0   Nepericuloase

materiale neadecvate pentru consum sau prelucrare

uleiuri și grăsimi

deșeuri organice de bucătărie care pot fi transformate în compost (inclusiv uleiul pentru prăjit și deșeuri de la cantine și restaurante)

deșeuri nespecificate în altă parte

Deșeuri verzi

Deșeuri verzi

0   Nepericuloase

deșeuri provenite din exploatarea resurselor forestiere

deșeuri care pot fi compostate

Excremente, urină și gunoi de grajd de la animale

Tulbureală și gunoi de grajd

0   Nepericuloase

excremente, urină și gunoi de grajd de la animale (inclusiv resturi de paie), efluenți, colectați separat și tratați ex situ

Deșeuri comune amestecate

Deșeuri menajere și similare

Gunoaie menajere

0   Nepericuloase

deșeuri municipale amestecate

Deșeuri de la curățarea străzilor

0   Nepericuloase

deșeuri din piețe

deșeuri de la curățarea străzilor

Materiale amestecate și nediferențiate

Ambalaje amestecate

0   Nepericuloase

amestecuri

Alte materiale amestecate și nediferențiate

0   Nepericuloase

deșeuri lichide apoase provenite de la călirea deșeurilor vitrificate

ambalaje compozite

loturi anorganice declasate

loturi organice declasate

alte deșeuri anorganice cu conținut de metale nespecificate în altă parte

pelicule și hârtie fotografică fără argint sau compuși ai argintului

deșeuri solide din încărcăturile navelor

deșeuri de granulare

deșeuri nespecificate în altă parte

deșeuri a căror colectare și eliminare nu necesită cerințe speciale în vederea prevenirii riscurilor de infecții

deșeuri a căror colectare și eliminare nu necesită cerințe speciale în vederea prevenirii riscurilor de infecții (de exemplu, pansamente, mulaje de ghips, cearșafuri, îmbrăcăminte de unică folosință, scutece)

deșeuri de sudură

Reziduuri de sortare

Deșeuri de la sfărâmarea vehiculelor

0   Nepericuloase

fracțiune ușoară de la sfărâmarea vehiculelor

Alte reziduuri de sortare

0   Nepericuloase

rebuturi de la reciclarea hârtiei și cartonului

resturi de la sfărâmarea vehiculelor

fracțiune necompostată de deșeuri urbane și similare

fracțiune necompostată de deșeuri animale și vegetale

compost declasat

deșeuri nespecificate în altă parte

deșeuri de sortare

Nămoluri comune (apoase)

Nămoluri de la epurarea apelor uzate

Nămoluri de la epurarea apelor din sistemul public de canalizare

0   Nepericuloase

nămoluri de la tratarea apelor urbane uzate

Nămoluri biodegradabile de la epurarea altor ape uzate

0   Nepericuloase

nămoluri de la tratarea in situ a efluenților

deșeuri provenite din coloanele de răcire

deșeuri nespecificate în altă parte

nămoluri provenite de la tratarea apelor uzate industriale

deșeuri nespecificate în altă parte

Nămoluri de la purificarea apei potabile și de uz industrial

Nămoluri de la purificarea apei potabile și de uz industrial

0   Nepericuloase

nămoluri din apa de alimentare a cazanelor

nămoluri de la limpezirea apei

deșeuri nespecificate în altă parte

Nămoluri de dragare necontaminate

Nămoluri de dragare necontaminate

0   Nepericuloase

nămoluri de dragare

Conținutul puțurilor de decantare

Conținutul puțurilor de decantare

0   Nepericulos

nămol din fose septice

Deșeuri minerale

Deșeuri din construcții și demolări

Deșeuri de beton, cărămizi și ghips

0   Nepericuloase

deșeuri nespecificate în altă parte

deșeuri provenite de la fabricarea materialelor compozite pe bază de ciment

beton

cărămizi

materiale de construcții pe bază de ghips

Deșeuri de material pentru asfaltarea străzilor, cu conținut de hidrocarburi

0   Nepericuloase

asfalt cu conținut de gudron

asfalt (fără gudron)

gudron și produse gudronate

1   Periculoase

materiale izolante cu conținut de azbest

Deșeuri amestecate din construcții

0   Nepericuloase

alte materiale izolante

deșeuri amestecate din construcții și demolări

Deșeuri de azbest

Deșeuri de azbest

0   Nepericuloase

deșeuri provenite de la fabricarea azbocimentului

echipamente casate cu conținut de azbest liber

deșeuri provenite din industria de prelucrare a azbestului

materiale de construcții pe bază de azbest

1   Periculoase

deșeuri cu conținut de azbest provenite din electroliză

Deșeuri din minereuri naturale

Deșeuri din minereuri naturale

0   Nepericuloase

nămoluri apoase cu conținut de materiale ceramice

deșeuri sub formă de praf și pudră

nămoluri și alte deșeuri de forare cu conținut de apă dulce

alte deșeuri necompostabile

nămol roșu de la producția de alumină

pământ și pietriș

pământ provenit de la spălarea și curățarea sfeclei de zahăr

deșeuri solide de la filtrarea și sortarea primară

reziduuri

deșeuri provenite din extracția minereurilor metalifere

deșeuri provenite din extracția minereurilor nemetalifere

deșeuri provenite din tăierea și șlefuirea pietrelor

deșeuri provenite din prepararea minereurilor metalifere

deșeuri provenite din prepararea minereurilor nemetalifere

deșeuri provenite de la spălarea și curățarea minereurilor

deșeuri de pietriș și pietre zdrobite

deșeuri de la prepararea amestecurilor înainte de prelucrarea termică

deșeuri de nisip și argilă

deșeuri de desablare

deșeuri nespecificate în altă parte

Reziduuri din operațiuni termice

Deșeuri de la epurarea gazelor

0   Nepericuloase

nămoluri din reacții pe bază de calciu, provenite din desulfurarea gazelor de ardere

deșeuri solide din reacții pe bază de calciu, provenite din desulfurarea gazelor de ardere

praf de la filtrarea gazelor

alte nămoluri provenite de la epurarea gazelor

alte deșeuri solide provenite de la epurarea gazelor

nămoluri provenite de la epurarea gazelor

deșeuri solide provenite de la epurarea gazelor

1   Periculoase

deșeuri lichide apoase provenite de la epurarea gazelor și alte deșeuri lichide apoase

praf de la filtrarea gazelor

cenuși zburătoare și alte deșeuri de la tratarea gazelor de ardere

nămoluri provenite de la epurarea gazelor

deșeuri solide provenite de la epurarea gazelor

Zguri și cenuși de la tratarea termică și combustie

0   Nepericuloase

nămoluri apoase de la curățarea cazanelor

cenuși de la incinerarea deșeurilor municipale

cenuși de la incinerarea deșeurilor municipale și vitrifiate

scorii și cruste (de la topirea primară și secundară)

praf de furnal

zgură de furnal

alte particule și praf

alte particule și praf (inclusiv particule de la măcinarea scoriilor)

alte nămoluri

cenuși zburătoare de turbă

zguri de fosfor

deșeuri de piroliză

zguri (de la topirea primară și secundară)

deșeuri solide provenite de la epurarea gazelor

scorii neprelucrate

deșeuri de la prelucrarea zgurii

deșeuri nespecificate în altă parte

1   Periculoase

zguri negre de la topirea secundară

praf de cazan

arseniat de calciu

scorii și cruste (de la topirea primară și secundară)

cenuși zburătoare

cenuși zburătoare de hidrocarburi

alte particule și praf

zguri albe de la topirea primară

cruste

zguri (de la topirea primară și secundară)

Deșeuri de minereuri diverse

Deșeuri de minereuri artificiale

0   Nepericuloase

praf de alumină

suspensii apoase cu conținut de materiale ceramice

ghips provenit din producția de dioxid de titan

carbonat de calciu declasat

alte particule și praf

fosfoghips

țigle și materiale ceramice

deșeuri de calcinare și de hidratare a varului

deșeuri de materiale pe bază de fibră de sticlă

deșeuri de la distilarea alcoolului

deșeuri nespecificate în altă parte

Deșeuri de materiale refractare

0   Nepericuloase

miezuri și forme de turnare care nu au fost încă folosite la turnare, cu conținut de lianți organici

miezuri și forme de turnare care au fost folosite la turnare, cu conținut de lianți organici

praf de furnal

deșeuri din materiale de căptușire și refractare

benzi de carbon și materiale ignifuge uzate provenite din electroliză

deșeuri nespecificate în altă parte

1   Periculoase

straturi interioare de protecție a cuvelor, uzate

cărbune activ uzat provenit de la epurarea gazelor de ardere

Soluri contaminate și nămoluri de dragare contaminate

Soluri și pietriș contaminat

1   Periculoase

hidrocarburi vărsate accidental

12.62   Nămoluri de dragare contaminate

Deșeuri solidificate, stabilizate sau vitrificate

Deșeuri solidificate sau stabilizate

Deșeuri solidificate sau stabilizate

0   Nepericuloase

deșeuri stabilizate/solidificate cu lianți hidraulici

deșeuri stabilizate/solidificate cu lianți organici

deșeuri stabilizate prin tratare biologică

Deșeuri vitrificate

Deșeuri vitrificate

0   Nepericuloase

deșeuri vitrificate


Top