EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC0815(02)

Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

PB C 237 van 15.8.2013, p. 31–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
PB C 237 van 15.8.2013, p. 8–12 (HR)

15.8.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 237/31


Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

2013/C 237/06

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen  (2)

„SZENTESI PAPRIKA”

EG-nummer: HU-PGI-0005-0912-30.11.2011

BGA ( X ) BOB ( )

1.   Naam

„Szentesi paprika”

2.   Lidstaat of derde land

Hongarije

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1.   Productcategorie

Categorie 1.6:

Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

De beschermde geografische aanduiding „Szentesi paprika” wordt gebruikt voor paprika’s die worden geteeld door het forceren van vastgelegde soorten en variëteiten van Capsicum annuum.

Wanneer zij in de handel worden gebracht, moeten de voor de BGA „Szentesi paprika” gebruikte paprika’s allemaal gaaf en gezond zijn, en de verschillende soorten moeten de volgende kenmerken bezitten:

a)

Witte paprika om te vullen (TV) (Capsicum annuum L. var. grossum)

Wanneer de witte „Szentesi paprika” rijp is, voelt hij zacht aan en is de huid glad en niet stroef; hij is stomp en aan het uiteinde gebogen en het vlees is knapperig en dik. Het oppervlak is glad en hij is glanzend roomkleurig (ivoor). Hij is kegelvormig, 60-120 mm lang en 40-70 mm breed en heeft meestal drie tot vier lobben. De dikte van het vruchtvlees varieert van 4 tot 7 mm, de textuur is stevig, de huid dun. Hij heeft een intense, aromatische, zoete paprikageur.

Geteelde rassen: Hó, Cibere, Century, Hurricane, Bronson, Emese, Kurca, Creta, Joker, Karma, Bravia (RZ35862), Kalota, Brendon, Antal, Zalkod, Censor, Celtic, Cinema, Glorietta, Dimentio, E-49.39615, Galga, Claudius, Skytia.

b)

Spitse peper (Capsicum annuum L. var. longum)

Het oppervlak van de spitse „Szentesi paprika” is glanzend, glad of licht golvend en de paprika is lang en spits. Hij is licht-, middel- of donkergroen van kleur, 150-250 mm lang en 20-50 mm breed. Hij bestaat meestal uit twee of drie lobben, het vlees is 3-4 mm dik met een stevige textuur en een dunne huid. Het product ruikt intens naar paprika, het is pikant en heeft een aangename geur en smaak.

Geteelde rassen: Daras, Rush, Sarah, Fighter, Kard, Thunder, Kais.

De geteelde variëteiten hebben een heetheid tussen 2 500 en 5 000 op de Scovilleschaal.

c)

Kapiapaprika (Capsicum annuum L. var. grossum)

De „Szentesi paprika” van de kapiasoort is kegelvormig en licht afgevlakt. Het oppervlak is glad, glanzend en als hij rijp is donkerfluweelrood van kleur. Hij is 60-120 mm lang en 40-70 mm breed en bestaat meestal uit twee of drie lobben. De dikte van het vlees varieert van 4 tot 7 mm, de textuur is stevig en de huid heeft een gemiddelde dikte. De peul heeft een intens zoete smaak, een geur van gemalen paprika en hij is scherp.

Geteelde rassen: Karpia (T 112), Kapirex, Karpex, Magus.

d)

Tomaatpaprika (Capsicum annuum L. var. grossum)

De tomaatpaprika „Szentesi paprika” heeft een zeer kenmerkende vorm: die van een afgeplatte bol met een glad, glanzend oppervlak en als hij rijp is, is hij donkerrood van kleur. De paprika heeft een doorsnee tussen 60 en 120 mm en een lengte van 40 tot 60 mm en heeft meestal drie of vier lobben. De dikte van het vlees varieert tussen 5 en 7 mm, de textuur is stevig en de huid dun, de peul ruikt intens naar paprika en is niet scherp.

Geteelde rassen: Pritavit, Kabala, Bihar.

Binnen de verschillende soorten kan het hierboven aangegeven scala van variëteiten die kunnen worden verbouwd, van jaar tot jaar variëren.

3.3.   Grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong)

3.5.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Alle onderdelen van het productieproces van de „Szentesi paprika” moeten plaatsvinden in het in punt 4 omschreven afgebakende geografische gebied:

de productie en de teelt van de paprikaplanten;

in het bijzonder de geïntegreerde, biologische teelt van bepaalde soorten en variëteiten;

de keuze van de productieperiode;

de totstandbrenging van een teeltgebied;

de voorbereiding en de bemesting van de bodem;

het planten;

de voorbereiding van de structuren om de planten te ondersteunen;

het onderhoud van de planten (fytotechniek);

het besproeien en toedienen van voedingsstoffen;

de klimaatregeling;

de toepassing van geïntegreerde en ecologische methoden ter bestrijding van plagen;

het plukken, de voorbereiding van het product, de voorlopige opslag/de opslag;

het verwijderen van gewasresten, het reinigen en ontsmetten van de productie-installaties.

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz.

Het sorteren, verpakken en etiketteren van de „Szentesi paprika” vinden plaats bij de teler of in ieder ander daarvoor geschikt bedrijf in het afgebakende geografische gebied.

In partijen verpakt: schalen, manden, polyethyleen zakken (3, 5, 20, 30, 40, 50, 60, 80 paprika’s per eenheid); verpakt per gewicht: manden, netzakken (raschel) (0,35, 0,5, 0,7, 1, 2 kg paprika’s per eenheid) of dozen: in M10-, M20-, M30-verpakkingen (2,5, 10, 12, 14 kg paprika’s per eenheid). Het soort verpakking van bepaalde variëteiten kan op elk moment veranderen afhankelijk van de commerciële vraag.

Om de typerende kwaliteit en homogeniteit van elke soort en meer nog van elke variëteit te behouden, evenals de smaak, de geur, de aroma’s, de textuur en de gaafheid die de specifieke kenmerken van de BGA „Szentesi paprika” vormen, maar ook om de traceerbaarheid van het product te garanderen, moet het verpakken in het afgebakende geografische gebied plaatsvinden.

3.7.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering

De woorden „Szentesi paprika” moeten op de verpakking voorkomen;

Een streepjescode waarmee de „Szentesi paprika” kan worden getraceerd, moet worden aangebracht.

4.   Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het productiegebied van de paprika waarvoor de beschermde geografische aanduiding „Szentesi paprika” geldt, bevindt zich in het comitaat Csongrád en vormt een homogeen gebied.

De teelt van de „Szentesi paprika” vindt plaats binnen de gemeentegrenzen van de hierna genoemde plaatsen van het comitaat Csongrád: Derekegyháza, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár en Szentes.

5.   Verband met het geografische gebied

5.1.   Specificiteit van het geografische gebied

De factoren die de kwaliteit van de paprikateelt beïnvloeden, en met name de temperatuur en de hoeveelheid licht, maar ook de bodemgesteldheid en de afwatering, maken deze omgeving bijzonder gunstig voor de ontwikkeling van de geïrrigeerde paprikateelt die specifiek is voor de regio Szentes. Deze is tot stand gekomen dankzij het pionierswerk van de „Bulgaarse tuinders” (tuinders die gebruik maakten van specifieke kleinschalige methoden, met geforceerde teelt in warme, geïrrigeerde kassen) die zich in de tweede helft van de negentiende eeuw in deze regio hebben gevestigd.

In het zuidoosten van Hongarije, in een van de laagstgelegen bekkens van de Grote Vlakte, bevindt zich het traditionele teeltgebied van de regio Szentes. Uit topografisch oogpunt neemt het een zeer bijzondere plaats in, want hier bevinden zich de laagstgelegen gebieden van het land; de bergen hebben drie hellingen die vanuit de naburige comitaten aflopen tot aan de vallei van de Tisza. De belangrijkste waterloop van het hydrografische systeem van de regio is de rivier de Tisza, die tegelijk ook het hele geografische landschap bepaalt. Vanwege de veelheid aan oppervlaktewateren die typerend zijn voor de regio, zijn de dominante bodems kalkrijke gronden en Solonetzen van de Chernozemvlakten. De bodem van het productiegebied heeft goede fysische kenmerken, een korrelige structuur, hij warmt snel op en is kalkarm, rijk aan water en voedingsstoffen, hij heeft een hoog humusgehalte en een dikke laag teelaarde.

Tijdens de productie van de „Szentesi paprika” behoren enerzijds de hoeveelheid licht en het aantal uren zonneschijn en anderzijds de temperatuur en de hoeveelheid uitgestraalde zonnewarmte tot de klimatologische factoren die bepalend zijn voor de intrinsieke kwaliteiten van de vruchten. In het traditionele teeltgebied van de regio Szentes komt hoofdzakelijk een landklimaat voor. Het aantal uren zonneschijn in de regio is gelijkmatig verdeeld. Het gemiddelde aantal uren zonneschijn bedraagt 2 050 per jaar. Gelet op de gemiddelde jaarlijkse temperatuurschommelingen in het productiegebied behoort dit tot de warmste delen van het land. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur bedraagt +10-11 °C, de totale warmte tijdens de groeiperiode is 3 200-3 300 °C, hetgeen zeer gunstig is voor de paprikateelt, want die heeft warmte nodig.

Wat de jaarlijkse hoeveelheid neerslag betreft, is deze regio echter de slechtst bedeelde van het hele land met gemiddeld 500 tot 550 mm neerslag per jaar. De precieze verdeling van de neerslag over het jaar is als volgt: 40 % valt 's winters en 60 % 's zomers. Door de irrigatieteelt, die zich heeft ontwikkeld dankzij de gunstige hydrografische omstandigheden en de toepassing ervan door Bulgaarse tuinders, werd de productie van de waterverslindende paprika mogelijk.

5.2.   Specificiteit van het product

De belangrijkste waarden en organoleptische kenmerken van de uit het geografische gebied afkomstige „Szentesi paprika” zijn de volgende: hij heeft een uitgesproken smaak, kruidig, zoet of scherp. Hij ruikt intens naar paprika of doet denken aan paprikapoeder en heeft een dunne schil. Het vruchtvlees varieert in dikte van 3 tot 7 mm, waardoor de smaak en de geur volledig tot hun recht komen, zelfs wanneer hij vers wordt gegeten, wat meestal het geval is.

De witte „Szentesi paprika”: wanneer hij rijp is, voelt hij zacht aan, de huid is glad en niet stroef; hij is stomp en aan het uiteinde gebogen en het vlees is knapperig en dik. De geur en de aroma’s van verse paprika zijn zeer karakteristiek, wat goed wordt uitgedrukt in de veelgehoorde woorden van de liefhebbers: „De paprika van Szentes heeft smaak”.

Het oppervlak van de spitse „Szentesi paprika” is glanzend, glad of licht golvend, de paprika is lang en het vruchtvlees is stevig. Het product ruikt intens naar paprika, is pikant en heeft een aangename geur en smaak.De „Szentesi paprika” behoort tot de kapiagroep en is kegelvormig en licht afgeplat; de textuur van het vruchtvlees is stevig, de huid is van gemiddelde dikte. Het oppervlak is glad en glanzend en onder invloed van de geografische omstandigheden (licht, warmte) krijgt hij een bijzonder aantrekkelijke donkerfluweelrode kleur.

De tomaatpaprika „Szentesi paprika” heeft een zeer kenmerkende vorm, namelijk die van een afgeplatte bol; ondanks de dikte van het vlees is de huid zeer dun en het oppervlak glad; als hij rijp is, wordt hij donkerrood van kleur.

5.3.   Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA)

Het verband met het geografische gebied berust op de goede reputatie die het product al lange tijd heeft en op de lokale knowhow van de telers van de „Szentesi paprika”, die van vader op zoon wordt doorgegeven.

De reputatie van de „Szentesi paprika”

De irrigatieteelt van de specifieke paprika van de regio Szentes heeft zich ontwikkeld dankzij het pionierswerk van de „Bulgaarse tuinders”, die zich in de tweede helft van de negentiende eeuw in de streek hebben gevestigd. Daardoor is de teelt van de vermaarde „Szentesi paprika” ononderbroken voortgezet. De reputatie van het product is vandaag de dag nog altijd zeer goed, zoals blijkt uit het feit dat het in 2006 de eerste prijs behaalde op de tuinbouwbeurs in Debrecen, die werd georganiseerd in samenwerking met de landbouwbeurs Farmer Expo en waar 300 binnen- en buitenlandse bedrijven waren vertegenwoordigd. In 2007 behaalde de paprika die bestemd is om vers te worden gegeten de Magyar Termék Nagydíj, de grote prijs voor Hongaarse producten.

Een groot aantal historische bronnen getuigt van het eeuwenoude verband tussen de faam van de „Szentesi paprika” en het geografische gebied. De verschijning van de zoete paprika in Hongarije kan worden teruggevoerd tot de winter van 1875-1876, toen Bulgaarse tuinders zich in de buurt van Úsztató major in de regio Szegvár vestigden. Volgens de algemene landbouwtelling van 1895 was 92,74 % van de totale Hongaarse paprikaproductie geconcentreerd in het zuidoostelijke deel van het land, in de regio Szentes. De tuinders pachtten de Chernozemvlakten en de alluviale gronden in de regio van het huidige comitaat Csongrád, die humusrijk zijn en snel opwarmen, en kozen waar mogelijk licht hellende terreinen. Voor de vroege teelt gebruikten zij voorgekiemd zaad en warme kassen. Ook beoefenden zij combinatieteelt in de kwekerijen, door naast paprika’s bijvoorbeeld jonge komkommerplanten te verbouwen, die na het uitplanten van de paprika’s bleven staan. De uit te planten plantjes werden opnieuw gepoot met een klein heuveltje eromheen. Er werd veel en regelmatig bevloeid. Daarvoor gebruikten de tuinders stilstaand, warm geworden water of water van ondiepe waterlopen met een laag debiet. Zij hadden een unieke methode van wateropvang en afwatering. In die tijd werd in de regio Szentes een zogenaamd schoepenrad gebruikt, dat werd aangepast aan het wisselende waterpeil.

Lokale knowhow

In het traditionele teeltgebied van de regio Szentes houdt de bovenste bodemlaag de warmte zeer goed vast. Omdat de bodem waarin de „Szentesi paprika” wordt geteeld meer warmte opneemt dan hij in de vroege ochtenduren door straling afstaat, wordt de in de bodem en in de lucht vlak daarboven opgeslagen warmte verspreid, wat resulteert in een stijging van de temperatuur. Door het evenwichtige microklimaat dat het gevolg is van deze gelijkmatige verdeling van de warmte, in combinatie met de door de Bulgaarse tuinders ingevoerde irrigatieteelt, wordt de warmte- en waterminnende „Szentesi paprika” een zeer smakelijk product.

Naast de natuurlijke factoren zijn er de menselijke bijdrage van de regionale actoren en de praktische ervaring die met de geforceerde teelt zijn opgedaan (temperatuurregeling, ventilatie, bescherming tegen de zon, verzorging van de planten) en die binnen families worden doorgegeven. Met de zo opgebouwde knowhow kunnen de negatieve gevolgen van de extreme weersomstandigheden van de afgelopen decennia worden gecompenseerd en worden de smaak, de kleur en het aroma van de „Szentesi paprika”, evenals de typische interessante vorm van bepaalde soorten, gewaarborgd en zo mogelijk behouden.

Sterker nog, de door de Bulgaarse tuinders ingevoerde technieken werden in de loop van 150 jaar teelt ontwikkeld en aangepast aan de eisen van de tijd. De voor de paprikateelt belangrijkste factoren zijn tijdens de productie opnieuw bekeken en er zijn nieuwe productiemethoden ontstaan. Sinds de aanvang van de teelt tot de jaren 60 werden de goede bodemgesteldheid, het irrigatiepotentieel (Tisza, Körös en het systeem van irrigatiekanalen), het aantal uren zonneschijn (mogelijkheid van vroege teelt) en de opwarming aan het begin van het voorjaar gerekend tot de belangrijkste productiefactoren. De daaropvolgende periode duurde van het eind van de jaren 60 tot het eind van de jaren 80. Toen begonnen de paprikatelers gebruik te maken van de vroege opwarming voor de teelt in kassen, waardoor zij maximaal konden profiteren van het grote aantal uren zonneschijn gedurende de wintermaanden en het voorjaar. In de jaren 1960-1980 is de teelt van de „Szentesi paprika”, onder invloed van de geothermische energie die in de regio werd ontdekt, overgegaan van een teelt in de openlucht naar een teelt onder glas, waarbij hydrocultuur wijdverbreid is.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(artikel 5, lid 7, van Verordening (EG) nr. 510/2006 (3))

Tijdschrift voor Plattelandsontwikkeling (Vidékfejlesztési Értesítő), 16 november 2011, jaargang LXI, nummer 6, blz. 317.

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/minosegpolitika


(1)  PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.

(2)  Vervangen door Verordening (EU) nr. 1151/2012.

(3)  Vgl. voetnoot 2.


Top