EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R1132

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1132 van de Commissie van 2 juli 2019 tot verlening van tijdelijke buitengewone aanpassingssteun aan landbouwers in de Ierse rundvleessector

C/2019/4888

PB L 179 van 3.7.2019, p. 20–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2019/1132/oj

3.7.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 179/20


UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/1132 VAN DE COMMISSIE

van 2 juli 2019

tot verlening van tijdelijke buitengewone aanpassingssteun aan landbouwers in de Ierse rundvleessector

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (1), en met name artikel 221, lid 1,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De rundvleessector is van oudsher de meest kwetsbare agrovoedingssector als gevolg van een aantal factoren, met name de beperkte markttoegang tot markten van derde landen en de dalende binnenlandse consumptie. De bezorgdheid over de bijdrage van de sector aan de uitstoot van broeikasgassen brengt nieuwe uitdagingen aan het licht.

(2)

De structuur van de rundvleessector maakt deze sector kwetsbaar, voornamelijk vanwege zijn lange levenscyclus en de hoge kosten van de extensieve productie. Deze factoren zijn nog verergerd door het vooruitzicht dat het Verenigd Koninkrijk de Unie zal verlaten en door de onzekerheden over het toekomstige douanetarief van het Verenigd Koninkrijk na de terugtrekking uit de Unie. Het Verenigd Koninkrijk is een premiummarkt voor rundvlees die van cruciaal belang is voor de duurzaamheid van de hele rundvleessector in de Unie. Tegelijkertijd wordt de sector geconfronteerd met de vraag van handelspartners naar een betere markttoegang tot de Unie.

(3)

Deze problemen zijn ernstiger in het geval van de Ierse rundvleessector, die geconcentreerd is in kleinschalige bedrijven in de armere regio's van het land, waar alternatieve productiemethoden beperkt zijn. Na jaren van stagnerende rundvleesprijzen in Ierland zijn de brutomarges het afgelopen jaar met 11 tot 19 % gedaald, waarbij de zoogkoeienbedrijven de grootste verliezen hebben geleden.

(4)

De Ierse rundvleessector is groot en sterk afhankelijk van de export. Vijf van elke zes ton geproduceerd rundvlees wordt uitgevoerd en bijna 50 % van deze export gaat naar het Verenigd Koninkrijk. De onzekerheid over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk leidt tot een neerwaartse druk op prijzen, waardoor de situatie van de rundvleesproducenten in Ierland verder verslechtert. Dit is daadwerkelijk gebeurd in de maanden voorafgaand aan de eerder aangekondigde datums voor de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk.

(5)

De aanpassing van de markt verloopt bijzonder traag in het extensieve Ierse rundvleesproductiesysteem, waar dieren gewoonlijk op latere leeftijd, tussen 18 en 30 maanden oud, worden geslacht. Dit specifieke productiesysteem is aangepast aan de behoeften van de rundvleesmarkt in het Verenigd Koninkrijk. De inspanningen om nieuwe markten te openen worden nog steeds gehinderd door beperkingen van derde landen, met name verouderde veterinairrechtelijke voorschriften.

(6)

Gezien de bovengenoemde specifieke problemen waarmee Ierse producenten te kampen hebben, is het in het belang van de marktstabiliteit van de rundvleessector in de Unie om maatregelen te nemen die de veerkracht van de Ierse rundvleessector versterken. In combinatie met de noodzaak om te vermijden dat de neerwaartse druk op de prijzen van Iers rundvlees overslaat naar andere lidstaten, vormen die problemen specifieke problemen in de zin van artikel 221 van Verordening (EU) nr. 1308/2013. Deze specifieke problemen kunnen niet worden aangepakt door maatregelen krachtens artikel 219 of 220 van die verordening. Enerzijds houden zij niet specifiek verband met een aanzienlijke marktverstoring of een dreiging daarvan. Anderzijds worden de maatregelen waarin deze verordening voorziet, niet genomen in het kader van de bestrijding van de verspreiding van een ziekte.

(7)

Voorts zijn de in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid beschikbare instrumenten, zoals openbare interventie en steun voor particuliere opslag, geen passende maatregelen om in de behoeften van de Ierse rundvleessector te voorzien. Daarom is het gepast om Ierland financiële steun te verlenen ter ondersteuning van landbouwers in die sector die acties ondernemen om hun veerkracht en duurzaamheid te vergroten, met inbegrip van de aanpassing van de productie aan markten met andere behoeften dan het Verenigd Koninkrijk.

(8)

Bij de steun van de Unie aan Ierland moet rekening worden gehouden met de belangrijkste kenmerken van zijn rundvleessector, waaronder zijn aandeel van gespecialiseerde rundvleesproducenten en zijn kwetsbaarheid voor verstoring van de export.

(9)

Ierland moet maatregelen uitwerken die gericht zijn op productieverlaging en herstructurering van zijn rundvleessector om de levensvatbaarheid van deze sector op lange termijn te beschermen, op basis van een of meer van de volgende activiteiten: het bevorderen van de ecologische en economische duurzaamheid, het ontwikkelen van nieuwe markten en het verbeteren van de kwaliteit van rundvlees.

(10)

Ierland moet de steun verdelen via maatregelen op basis van objectieve en niet-discriminerende criteria, en er tegelijkertijd voor zorgen dat de landbouwers in de rundvleessector de uiteindelijke begunstigden van de steun zijn en dat markt- en concurrentieverstoringen worden vermeden.

(11)

Aangezien het bedrag dat aan Ierland wordt toegewezen slechts een deel van de werkelijke kosten voor de landbouwers in de rundvleessector zou vergoeden, moet Ierland de toestemming krijgen om aanvullende steun aan die landbouwers te verlenen volgens dezelfde voorwaarden op het gebied van objectiviteit, non-discriminatie en niet-verstoring van de mededinging.

(12)

Om Ierland de flexibiliteit te geven om de steun naargelang van de omstandigheden te verdelen, moet Ierland worden toegestaan de steun te cumuleren met andere steun die wordt gefinancierd door het Europees Landbouwgarantiefonds en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

(13)

Overeenkomstig artikel 221 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 moet deze verordening beperkt zijn tot een periode van maximaal twaalf maanden vanaf de datum van de inwerkingtreding ervan. Betalingen die door Ierland na die periode aan de begunstigden worden gedaan, mogen niet voor financiering door de Unie in aanmerking komen.

(14)

Met het oog op de transparantie, de monitoring en het correcte beheer van de beschikbare bedragen moet Ierland de Commissie bepaalde informatie verstrekken, waaronder met name informatie over de concrete maatregelen die moeten worden genomen, de criteria die zijn gehanteerd om de steun te verdelen en de maatregelen die zijn genomen om concurrentieverstoring op de betrokken markt te vermijden.

(15)

Om ervoor te zorgen dat de landbouwers de steun zo snel mogelijk ontvangen, moet Ierland in staat worden gesteld deze verordening onverwijld uit te voeren. Deze verordening dient derhalve van toepassing te zijn met ingang van de dag na die van de bekendmaking ervan.

(16)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

1.   Ierland wordt steun van de Unie voor een totaalbedrag van 50 000 000 EUR ter beschikking gesteld om buitengewone aanpassingssteun te verlenen aan landbouwers in de rundvleessector, onder de voorwaarden van de leden 2 tot en met 5.

2.   Ierland gebruikt dat beschikbare bedrag voor de in lid 3 bedoelde maatregelen. De maatregelen worden genomen op basis van objectieve en niet-discriminerende criteria en op voorwaarde dat de betrokken betalingen de mededinging niet verstoren.

3.   De door Ierland genomen maatregelen zijn gericht op het verminderen van de productie of het herstructureren van de rundvleessector en op een of meer van de volgende doelstellingen:

a)

het uitvoeren van kwaliteitsregelingen in de rundvleessector of van projecten ter bevordering van de kwaliteit en de toegevoegde waarde;

b)

het stimuleren van de diversificatie van de markt;

c)

het beschermen en verbeteren van de milieu-, klimaat- en economische duurzaamheid van de landbouwers.

4.   Ierland zorgt ervoor dat, indien de landbouwers in de rundvleessector niet de rechtstreekse begunstigden van de betalingen van de steun van de Unie zijn, het economische voordeel van de steun van de Unie volledig aan die landbouwers ten goede komt.

5.   De uitgaven van Ierland in verband met de betalingen voor de in lid 3 bedoelde maatregelen komen slechts voor steun van de Unie in aanmerking indien die betalingen uiterlijk op 31 mei 2020 zijn verricht.

6.   De in deze verordening bedoelde maatregelen kunnen worden gecumuleerd met andere steun die wordt gefinancierd door het Europees Landbouwgarantiefonds en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

Artikel 2

Ierland mag voor de uit hoofde van artikel 1 genomen maatregelen aanvullende nationale steun verlenen tot een maximum van 100 % van het in artikel 1 vastgestelde bedrag, op basis van objectieve en niet-discriminerende criteria en op voorwaarde dat de betrokken betalingen de mededinging niet verstoren.

Ierland betaalt de aanvullende steun uiterlijk op 31 mei 2020.

Artikel 3

Ierland meldt het volgende aan de Commissie:

a)

onverwijld en uiterlijk op 31 juli 2019:

i)

een beschrijving van de te nemen maatregelen;

ii)

de criteria aan de hand waarvan de methoden voor de verdeling van de steun zijn bepaald;

iii)

het verwachte resultaat van de maatregelen;

iv)

de acties die zijn ondernomen om te controleren dat het verwachte resultaat is bereikt;

v)

de acties die zijn ondernomen om concurrentieverstoring te vermijden;

vi)

het niveau van aanvullende steunverlening op grond van artikel 2;

b)

uiterlijk op 31 juli 2020: de per maatregel betaalde totaalbedragen (indien van toepassing, uitgesplitst naar steun van de Unie en aanvullende steun), alsmede het aantal en het soort begunstigden en de beoordeling van de doeltreffendheid van de maatregel.

Artikel 4

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 2 juli 2019.

Voor de Commissie

De voorzitter

Jean-Claude JUNCKER


(1)  PB L 347 van 20.12.2013, blz. 671.


Top