Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1335

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1335/2013 van de Commissie van 13 december 2013 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 betreffende de handelsnormen voor olijfolie

PB L 335 van 14.12.2013, p. 14–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 23/11/2022; stilzwijgende opheffing door 32022R2104

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/1335/oj

14.12.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 335/14


UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 1335/2013 VAN DE COMMISSIE

van 13 december 2013

tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 betreffende de handelsnormen voor olijfolie

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten („integrale-GMO-verordening”) (1), en met name artikel 113, lid 1, onder a), en artikel 121, eerste alinea, onder a), in samenhang met artikel 4,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Bij Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 van de Commissie (2) zijn de specifieke handelsnormen voor de kleinhandel vastgesteld voor olijfolie en olie uit afvallen van olijven.

(2)

De producenten, de handelaren en de consumenten moeten kunnen vertrouwen op handelsnormen voor olijfolie die borg staan voor de kwaliteit van de producten en een efficiënte fraudebestrijding. Daartoe moeten bijzondere bepalingen worden vastgesteld ter aanvulling van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad (3) en ter verbetering van de doeltreffende controle op de handelsnormen.

(3)

Talrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat licht en warmte een negatieve invloed uitoefenen op de kwaliteit van olijfolie. Het is derhalve noodzakelijk de bijzondere opslagomstandigheden duidelijk op het etiket aan te duiden zodat de consument op de hoogte is van de optimale bewaaromstandigheden.

(4)

Om de consument te helpen bij de keuze van producten is een goede leesbaarheid van de verplichte vermeldingen op het etiket van groot belang. Bijgevolg dienen regels te worden vastgesteld met betrekking tot de leesbaarheid en het samenbrengen van verplichte informatie in het hoofdgezichtsveld.

(5)

Om de consument in staat te stellen zich van de versheid van het product te vergewissen, is het dienstig vast te stellen dat de facultatieve vermelding van het oogstjaar uitsluitend op het etiket mag voorkomen indien de inhoud van de verpakking voor 100 % afkomstig is van die oogst.

(6)

Om de wetgeving te vereenvoudigen is het dienstig te bepalen dat op het etiket van uitsluitend in olijfolie geconserveerde voedingsmiddelen niet langer het toegevoegde percentage olijfolie op het totale nettogewicht van die voedingsmiddelen hoeft te worden aangeduid.

(7)

Bijgevolg moet de betrokken bepaling van die uitvoeringsverordening worden aangepast om de samenhang met Verordening (EEG) nr. 2568/91 van de Commissie (4) en Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 te garanderen, met name wat de tolerantie ten aanzien van het resultaat van de controles betreft.

(8)

De lidstaten moeten controles uitvoeren om zich ervan te vergewissen dat de vermeldingen op het etiket op waarheid berusten en dat de onderhavige verordening wordt nageleefd. Daartoe moet de controle van de overeenstemming tussen de verkoopbenaming en de inhoud van de recipiënt op basis van een risicoanalyse worden aangescherpt en geharmoniseerd, evenals de sancties. Een dergelijke benadering moet het ook mogelijk maken fraude te bestrijden door voor alle lidstaten minimale controlevereisten vast te stellen, en de verslagen die bij de Commissie moeten worden ingediend, te standaardiseren.

(9)

De lidstaten moeten sancties op nationaal niveau vaststellen. De sancties moeten doeltreffend, evenredig en ontradend zijn.

(10)

Voor producten die vóór de toepassing van de onderhavige verordening maar in overeenstemming met Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 in de Unie zijn geproduceerd en geëtiketteerd of in de Unie zijn ingevoerd, dient een overgangsperiode te gelden om de marktdeelnemers in staat te stellen de bestaande voorraad verpakkingen op te gebruiken en de reeds verpakte producten af te zetten.

(11)

De Commissie heeft in het kader van haar eigen interne werking en haar betrekkingen met de bij het gemeenschappelijk landbouwbeleid betrokken autoriteiten een informatiesysteem ontwikkeld waarmee documenten en procedures elektronisch kunnen worden beheerd. Aangenomen wordt dat via dat systeem aan de in Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 vastgestelde rapportageverplichtingen kan worden voldaan overeenkomstig Verordening (EG) nr. 792/2009 van de Commissie (5).

(12)

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 moet bijgevolg dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(13)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Beheerscomité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 wordt als volgt gewijzigd:

1)

De volgende artikelen 4 bis en 4 ter worden ingevoegd:

„Artikel 4 bis

Voor de in artikel 1, lid 1, bedoelde olie, wordt op de verpakking of op een bij de verpakking horend etiket informatie verstrekt over de bijzondere omstandigheden waarin de olie zonder blootstelling aan licht en warmte moet worden bewaard.

Artikel 4 ter

De in artikel 3, eerste alinea, bedoelde verplichte vermeldingen en, indien van toepassing, de in artikel 4, lid 1, eerste alinea, bedoelde verplichte vermelding worden geplaatst in het hoofdgezichtsveld, zoals gedefinieerd in artikel 2, lid 2, punt l), van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad (6), hetzij op hetzelfde etiket of op verschillende etiketten op dezelfde recipiënt, hetzij rechtstreeks op dezelfde recipiënt. Deze verplichte vermeldingen moeten elk in hun geheel en in een homogeen tekstblok verschijnen.

2)

Aan artikel 5, eerste alinea, wordt het volgende punt e) toegevoegd:

„e)

voor de in bijlage XVI, punt 1, onder a) en b), bij Verordening (EG) nr. 1234/2007 bedoelde olie mag het oogstjaar uitsluitend worden vermeld indien de inhoud van de verpakking voor 100 % afkomstig is van die oogst.”.

3)

In artikel 6, lid 2, wordt de eerste alinea vervangen door:

„2.   Behalve voor uitsluitend in olijfolie geconserveerde vaste voedingsmiddelen, met name de in de Verordeningen (EEG) nr. 1536/92 (7) en (EEG) nr. 2136/89 (8) van de Raad bedoelde producten, moet, wanneer de aanwezigheid van in artikel 1, lid 1, van de onderhavige verordening bedoelde olie in een ander levensmiddel dan de in lid 1 van het onderhavige artikel bedoelde mengsels, aan de hand van woorden, beelden of grafische voorstellingen op het etiket, los van de ingrediëntenlijst, wordt vermeld, de handelsbenaming van het levensmiddel onmiddellijk worden gevolgd door het percentage in artikel 1, lid 1, van deze verordening bedoelde olie ten opzichte van het totale nettogewicht van het levensmiddel.

4)

Artikel 7, tweede alinea, wordt geschrapt.

5)

Het volgende artikel 8 bis wordt ingevoegd:

„Artikel 8 bis

Elke lidstaat gaat op basis van een risicoanalyse als bedoeld in artikel 2 bis van Verordening (EEG) nr. 2568/91 na of de vermeldingen op het etiket op waarheid berusten, en met name of de benaming waaronder het product wordt verkocht, overeenstemt met de inhoud van de recipiënt. Voor elke vastgestelde onrechtmatigheid en ingeval de op het etiket vermelde fabrikant, verpakker of verkoper zich in een andere lidstaat bevindt, verzoekt het controleorgaan van de betrokken lidstaat om een verificatie overeenkomstig artikel 8, lid 2.”.

6)

In artikel 9, lid 1, wordt de eerste alinea vervangen door:

„1.   Onverminderd de in Verordening (EG) nr. 1234/2007 en in artikel 3 van Verordening (EEG) nr. 2568/91 bedoelde sancties voorzien de lidstaten in de toepassing, op nationaal niveau, van doeltreffende, evenredige en ontradende sancties ingeval de onderhavige verordening niet wordt nageleefd.”.

7)

Artikel 10 wordt vervangen door:

„Artikel 10

De betrokken lidstaten dienen jaarlijks uiterlijk op 31 mei bij de Commissie een verslag over het voorgaande jaar in met betrekking tot de volgende elementen:

a)

de overeenkomstig artikel 8, lid 2, ontvangen verzoeken tot verificatie;

b)

de begonnen verificaties en de verificaties die in een vorig verkoopseizoen zijn begonnen en die nog aan de gang zijn;

c)

de overeenkomstig artikel 8 bis begonnen verificaties, volgens het model in bijlage XXI bij Verordening (EEG) nr. 2568/91;

d)

het aan de uitgevoerde verificaties gegeven gevolg en de toegepaste sancties.

Die elementen worden in het verslag uitgesplitst naar aanvangsjaar van de verificatie en naar aard van de inbreuk. In voorkomend geval wordt gewezen op specifieke moeilijkheden die zijn ondervonden, en worden verbeteringen van de controles voorgesteld.”.

8)

Het volgende artikel 10 bis wordt ingevoegd:

„Artikel 10 bis

De in de onderhavige verordening bedoelde kennisgevingen worden gedaan overeenkomstig Verordening (EG) nr. 792/2009 van de Commissie (9).

Artikel 2

Producten die in overeenstemming zijn met Verordening (EU) nr. 29/2012 en vóór 13 december 2014 in de Unie zijn geproduceerd en geëtiketteerd of in de Unie zijn ingevoerd en in het vrije verkeer zijn gebracht, mogen in de handel worden gebracht totdat de voorraad is opgebruikt.

Artikel 3

Deze verordening treedt in werking op de zevende dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 13 december 2014. Niettemin is artikel 1, punt 7, van de onderhavige verordening voor wat betreft artikel 10, onder c), van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 van toepassing met ingang van 1 januari 2016.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 13 december 2013.

Voor de Commissie

De voorzitter

José Manuel BARROSO


(1)  PB L 299 van 16.11.2007, blz. 1.

(2)  Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 van de Commissie van 13 januari 2012 betreffende de handelsnormen voor olijfolie (PB L 12 van 14.1.2012, blz. 14).

(3)  Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1924/2006 en (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 87/250/EEG van de Commissie, Richtlijn 90/496/EEG van de Raad, Richtlijn 1999/10/EG van de Commissie, Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad, Richtlijnen 2002/67/EG en 2008/5/EG van de Commissie, en Verordening (EG) nr. 608/2004 van de Commissie (PB L 304 van 22.11.2011, blz. 18).

(4)  Verordening (EEG) nr. 2568/91 van de Commissie van 11 juli 1991 inzake de kenmerken van olijfoliën en oliën uit afvallen van olijven en de desbetreffende analysemethoden (PB L 248 van 5.9.1991, blz. 1).

(5)  Verordening (EG) nr. 792/2009 van de Commissie van 31 augustus 2009 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen voor de kennisgeving door de lidstaten aan de Commissie van de informatie en de documenten ter uitvoering van de gemeenschappelijke marktordening, de regeling voor rechtstreekse betalingen, de afzetbevordering voor landbouwproducten en de regelingen voor de ultraperifere gebieden en de kleinere eilanden in de Egeïsche Zee (PB L 228 van 1.9.2009, blz. 3).

(6)  Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1924/2006 en (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 87/250/EEG van de Commissie, Richtlijn 90/496/EEG van de Raad, Richtlijn 1999/10/EG van de Commissie, Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad, Richtlijnen 2002/67/EG en 2008/5/EG van de Commissie, en Verordening (EG) nr. 608/2004 van de Commissie (PB L 304 van 22.11.2011, blz. 18).”.

(7)  Verordening (EEG) nr. 1536/92 van de Raad van 9 juni 1992 tot vaststelling van gemeenschappelijke handelsnormen voor tonijn- en bonietconserven (PB L 163 van 17.6.1992, blz. 1).

(8)  Verordening (EEG) nr. 2136/89 van de Raad van 21 juni 1989 tot vaststelling van gemeenschappelijke normen voor het in de handel brengen van sardineconserven en van verkoopbenamingen voor conserven van sardines en van sardineachtigen (PB L 212 van 22.7.1989, blz. 79).”.

(9)  Verordening (EG) nr. 792/2009 van de Commissie van 31 augustus 2009 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen voor de kennisgeving door de lidstaten aan de Commissie van de informatie en de documenten ter uitvoering van de gemeenschappelijke marktordening, de regeling voor rechtstreekse betalingen, de afzetbevordering voor landbouwproducten en de regelingen voor de ultraperifere gebieden en de kleinere eilanden in de Egeïsche Zee (PB L 228 van 1.9.2009, blz. 3).”.


Top