EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Vermindering van luchtverontreiniging door pleziervaartuigen en waterscooters

Vermindering van luchtverontreiniging door pleziervaartuigen en waterscooters

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 2013/53/EU betreffende pleziervaartuigen en waterscooters

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

  • De richtlijn werkt de wetgeving inzake het ontwerp en de bouw van motor- en zeilvaartuigen bij.
  • De richtlijn zorgt ervoor dat er eerlijke concurrentie is voor deze producten op de markt van de Europese Unie (EU) door te voldoen aan dezelfde normen.

KERNPUNTEN

De richtlijn stelt de vereisten vast voor fabrikanten, importeurs en distributeurs van vaartuigen, en bouwt verder op de wetgeving die is aangenomen in 2003 waarin limieten zijn vastgelegd voor uitlaatemissies van motoren (koolmonoxide, koolwaterstoffen, stikstof-oxiden en fijnstof) en geluidsniveaus om technologische ontwikkelingen te reflecteren die hebben geleid tot een verbeterde milieuprestatie.

Ontwerpcategorieën

De nieuwe richtlijn specificeert ontwerpcategorieën (A, B, C en D) voor vaartuigen, op basis van geschiktheid voor de scheepvaartcondities zoals bepaalde windkracht en significante golfhoogte.

CE-markering

Alle vaartuigen, onderdelen en voortstuwingsmotoren zijn onderworpen aan CE-markering, die aangeeft dat een product in overeenstemming is met de relevante EU-wetgeving. Bij vaartuigen wordt de CE-markering aangebracht op het los van het vaartuigidentificatienummer gemonteerde plaatje van de bouwer van het vaartuig; bij voortstuwingsmotoren wordt de CE-markering rechtstreeks op de motor aangebracht.

Overige essentiële eisen omvatten:

  • een identificatienummer voor elk vaartuig en een vereiste om het plaatje van de bouwer van het vaartuig te voeren;
  • de noodzaak voor vaartuigen dat deze zodanig ontworpen zijn dat het risico van overboord vallen zoveel mogelijk wordt beperkt en om het weer aan boord komen te vergemakkelijken;
  • rondom een goed zicht voor de bestuurder, onder normale omstandigheden;
  • elk vaartuig dient voorzien te zijn van een schriftelijke handleiding om te zorgen voor het veilige gebruik van het vaartuig;
  • voldoende structuur, stabiliteit en drijfvermogen in overeenstemming met de ontwerpcategorie;
  • een noodstopvoorziening voor alle met een helmstok bestuurde buitenboordvoortstuwingsmotoren.

Uitvoeringshandelingen

De Europese Commissie is bevoegd om uitvoeringshandelingen vast te stellen. Uitvoeringsverordening 2017/1 betreffende vaartuigidentificatie geeft duidelijkheid over de definities van de onderdelen van vaartuigidentificatie. Het introduceert tevens de procedures voor de toewijzing en het beheer van de vaartuigidentificatienummers. De uitvoeringsbesluiten betreffende de bekendmaking van de lijst met geharmoniseerde normen* met betrekking tot pleziervaartuigen en waterscooters worden regelmatig gepubliceerd en bijgewerkt (zie ook normalisatie).

Intrekking

De richtlijn strekt tot intrekking van Richtlijn 94/25/EG met ingang van 18 januari 2016.

VANAF WANNEER ZIJN DE REGELS VAN TOEPASSING?

De richtlijn moest op 18 januari 2016 in nationale wetgeving zijn omgezet. Deze regels zijn sinds 18 januari 2016 van toepassing.

KERNBEGRIPPEN

Geharmoniseerde normen. Europese normen aangenomen op verzoek van de Commissie voor de toepassing van de harmonisatiewetgeving van de EU.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 2013/53/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 november 2013 betreffende pleziervaartuigen en waterscooters en tot intrekking van Richtlijn 94/25/EG (PB L 354 van 28.12.2013, blz. 90-131)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 2013/53/EU zijn opgenomen in de basistekst. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1 van de Commissie van 3 januari 2017 betreffende procedures voor vaartuigidentificatie in het kader van Richtlijn 2013/53/EU van het Europees Parlement en de Raad betreffende pleziervaartuigen en waterscooters (PB L 1 van 4.1.2017, blz. 1-5)

Laatste bijwerking 28.10.2022

Top