Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0587

    Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/587 van de Commissie van 14 juli 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad betreffende markten in financiële instrumenten met technische reguleringsnormen inzake transparantievereisten voor handelsplatformen en beleggingsondernemingen met betrekking tot aandelen, representatieve certificaten, beursverhandelde fondsen, certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten en inzake de verplichting tot uitvoering van transacties in bepaalde aandelen op een handelsplatform of door een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling (Voor de EER relevante tekst. )

    C/2016/4390

    PB L 87 van 31.3.2017, p. 387–410 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2024

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/587/oj

    Related international agreement

    31.3.2017   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 87/387


    GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/587 VAN DE COMMISSIE

    van 14 juli 2016

    tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad betreffende markten in financiële instrumenten met technische reguleringsnormen inzake transparantievereisten voor handelsplatformen en beleggingsondernemingen met betrekking tot aandelen, representatieve certificaten, beursverhandelde fondsen, certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten en inzake de verplichting tot uitvoering van transacties in bepaalde aandelen op een handelsplatform of door een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten in financiële instrumenten en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 (1), en met name artikel 4, lid 6, artikel 7, lid 2, artikel 14, lid 7, artikel 20, lid 3, artikel 22, lid 4, en artikel 23, lid 3,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Een hoge mate van transparantie is onontbeerlijk om ervoor te zorgen dat beleggers op adequate wijze worden ingelicht over de ware omvang van zowel feitelijke als potentiële transacties in aandelen, representatieve certificaten (depositary receipts), beursverhandelde fondsen (exchange traded funds — ETF's), certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten, ongeacht of deze transacties op gereglementeerde markten, via multilaterale handelsfaciliteiten (multilateral trading facilities — MTF's), door beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling of daarbuiten plaatsvinden. Tevens moet hierdoor worden vermeden dat het koersvormingsmechanisme voor bepaalde financiële instrumenten die op verschillende handelsplatformen worden verhandeld, als gevolg van fragmentatie van de liquiditeit wordt verstoord, en dat beleggers daarvan nadeel ondervinden.

    (2)

    Tegelijk is het van essentieel belang ermee rekening te houden dat er zich bepaalde omstandigheden kunnen voordoen waarin het noodzakelijk kan blijken ontheffing van de verplichtingen inzake transparantie vóór de handel (pretransactionele transparantie) of uitstel van verplichtingen inzake transparantie na de handel (posttransactionele transparantie) te verlenen om te vermijden dat onbedoeld afbreuk wordt gedaan aan de liquiditeit als gevolg van verplichtingen om orders en transacties openbaar te maken en zodoende ingenomen risicoposities publiek te maken. Het is derhalve wenselijk nader te omschrijven in welke specifieke omstandigheden ontheffing van de pretransactionele transparantieverplichtingen en uitstel voor het voldoen aan posttransactionele transparantieverplichtingen kan worden verleend.

    (3)

    De bepalingen in deze verordening houden nauw verband met elkaar, aangezien zij betrekking hebben op de transparantievereisten die gelden voor handelsplatformen en beleggingsondernemingen ten aanzien van aandelen, representatieve certificaten, ETF's, certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten. Om de samenhang te garanderen tussen deze bepalingen, die op hetzelfde moment in werking moeten treden, en om de belanghebbenden, en in het bijzonder de personen voor wie deze verplichtingen gelden, een volledig beeld van en een efficiënte toegang tot deze bepalingen te bieden, is het wenselijk deze bepalingen in één enkele verordening samen te brengen.

    (4)

    Bij het verlenen van ontheffingen van de verplichtingen inzake transparantie vóór de handel of van uitstel voor het voldoen aan verplichtingen inzake transparantie na de handel dienen de bevoegde autoriteiten alle gereglementeerde markten, MTF's en beleggingsondernemingen die transacties buiten handelsplatformen uitvoeren, gelijk en op niet-discriminerende wijze te behandelen.

    (5)

    Het verdient aanbeveling meer duidelijkheid te verschaffen over een beperkt aantal technische begrippen. Deze technische definities zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de in deze verordening neergelegde bepalingen op uniforme wijze worden toegepast in de Unie, en dragen derhalve bij aan de totstandkoming van een gemeenschappelijk rulebook voor de financiële markten van de Unie. Deze definities zijn louter functioneel voor de vaststelling van transparantieverplichtingen voor eigenvermogensinstrumenten en daarop gelijkende financiële instrumenten, en moeten strikt beperkt blijven tot hetgeen voor een goed begrip van deze verordening noodzakelijk is.

    (6)

    Verordening (EU) nr. 600/2014 breidt het toepassingsgebied van de transparantieregeling uit tot op eigenvermogensinstrumenten gelijkende financiële instrumenten, zoals representatieve certificaten, ETF's en certificaten, alsook tot aandelen en andere daarop gelijkende instrumenten die uitsluitend via een MTF worden verhandeld. Met het oog op de totstandbrenging van een alomvattende en uniforme transparantieregeling is het noodzakelijk de pretransactionele gegevens die handelsplatformen openbaar moeten maken, inhoudelijk op elkaar af te stemmen.

    (7)

    Een handelsplatform dat een prijsaanvraagsysteem (request-for-quote system) exploiteert, dient ten minste de vaste bied- en laatprijzen of tot actie aanleiding gevende blijken van belangstelling (actionable indications of interest) en de diepte van de markt tegen die prijzen openbaar te maken, en dat uiterlijk op het tijdstip waarop de aanvrager een transactie volgens de regels van dit systeem kan uitvoeren. Het doel hiervan is te voorkomen dat leden of deelnemers die hun koersen het eerst aan de aanvrager meedelen, worden benadeeld.

    (8)

    De specifieke berekeningsmethode en gegevens die nodig zijn om te bepalen welke transparantieregeling van toepassing is op eigenvermogensinstrumenten en daarop gelijkende financiële instrumenten, moeten worden gerelateerd aan de gemeenschappelijk kenmerken qua inhoud en frequentie van verzoeken om gegevens die worden gericht aan handelsplatformen, goedgekeurde publicatieregelingen (approved publication arrangements — APA's) en verstrekkers van consolidated tape ten behoeve van de transparantie en andere berekeningen als bedoeld in Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/577 van de Commissie (2).

    (9)

    De bij Verordening (EU) nr. 600/2014 ingestelde pretransactionele en posttransactionele transparantieregeling moet adequaat worden afgestemd op de markt en moet op uniforme wijze in de gehele Unie worden toegepast. Met name indien de qua liquiditeit meest relevante markt, de grootte van orders die aanzienlijk van omvang zijn en de standaardmarktomvang op statische wijze worden bepaald, zouden regelmatige verschuivingen in handelspatronen die gevolgen hebben voor eigenvermogensinstrumenten en daarop gelijkende financiële instrumenten, niet op afdoende wijze worden weergegeven. Daarom is het absoluut noodzakelijk de te maken berekeningen en daartoe gebruikte methoden vast te leggen, en te verduidelijken welke perioden voor die berekeningen in aanmerking moeten worden genomen en hoe lang de resultaten van die berekeningen geldig zijn. Tevens moet nauwkeurig worden aangegeven welke bevoegde autoriteit verantwoordelijk is voor het maken van die berekeningen. Deze autoriteit moet worden aangeduid overeenkomstig de wijze waarop de betrokken bevoegde autoriteit wordt aangewezen voor de toepassing van artikel 26 van Verordening (EU) nr. 600/2014, zoals nader bepaald in Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/571 van de Commissie (3). Om te voorkomen dat hierdoor marktverstoringen worden veroorzaakt, moeten de berekeningsperioden zodanig worden vastgesteld dat de toepasselijke drempelvoorwaarden voor de transparantieregeling op gezette tijden worden aangepast, zodat deze de marktvoorwaarden weerspiegelen. Voorts is het aangewezen te voorzien in de gecentraliseerde bekendmaking van de berekeningsresultaten, zodat alle financiëlemarktdeelnemers en bevoegde autoriteiten van de Unie ze op één enkele plaats en op gebruiksvriendelijke wijze kunnen raadplegen. Daartoe moeten de bevoegde autoriteiten de resultaten van de door hen gemaakte berekeningen ter kennis brengen van de ESMA, die ze op haar website dient te publiceren.

    (10)

    Teneinde de berekeningen te maken met het oog op de vaststelling van de vereisten inzake transparantie vóór en na de handel overeenkomstig artikel 22, lid 1, van Verordening (EU) nr. 600/2014, moeten de inhoud en frequentie van verzoeken om gegevens, alsook de vorm en het tijdsbestek waarin handelsplatformen, APA's en verstrekkers van consolidated tape dergelijke verzoeken moeten beantwoorden, overeenkomstig artikel 22, lid 4, van genoemde verordening nader worden gepreciseerd. De resultaten van de berekeningen op basis van de overeenkomstig artikel 22, lid 1, van Verordening (EU) nr. 600/2014 verzamelde gegevens, moeten worden bekendgemaakt om de marktdeelnemers hiervan op de hoogte te brengen en om pretransactionele en posttransactionele transparantie in de praktijk te bewerkstelligen. Voorts is het aangewezen te voorzien in de gecentraliseerde bekendmaking van de berekeningsresultaten, zodat alle financiëlemarktdeelnemers en bevoegde autoriteiten van de Unie ze op één enkele plaats en op gebruiksvriendelijke wijze kunnen raadplegen. Daartoe moeten de bevoegde autoriteiten de resultaten van de door hen gemaakte berekeningen ter kennis brengen van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (European Securities and Markets Authority — ESMA), die ze op haar website dient te publiceren.

    (11)

    Anders dan voor aandelen, representatieve certificaten (depositary receipts), certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten lijkt de gemiddelde dagelijkse omzet voor ETF's geen geschikte maatstaf te bieden voor de kalibratie van de ontheffingsdrempels voor orders die aanzienlijk van omvang zijn. De gemiddelde dagelijkse omzet geeft immers geen toereikende indicatie van de feitelijke liquiditeitsgraad van deze instrumenten aangezien de inschrijvings- en terugbetalingsmechanismen die inherent zijn aan ETF's, toegang kunnen verschaffen tot aanvullende en „non-displayed” liquiditeit. Om het risico te verkleinen dat de drempels worden omzeild, is het tevens van belang op twee ETF's met betrekking tot dezelfde onderliggende waarde identieke ontheffingsdrempels toe te passen voor orders die aanzienlijk van omvang zijn, ongeacht of een vergelijkbare gemiddelde dagelijkse omzet in die ETF's wordt gerealiseerd. Daarom moet er voor alle ETF's één enkele ontheffingsdrempel worden vastgesteld voor orders die aanzienlijk van omvang zijn. Deze ontheffingsdrempel dient van toepassing zijn ongeacht de onderliggende waarde of liquiditeit van de ETF's.

    (12)

    Informatie die openbaar moet worden gemaakt binnen een tijdspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert, dient zo prompt mogelijk beschikbaar te worden gesteld als technisch haalbaar is, uitgaande van een redelijke mate van efficiëntie van en een redelijke omvang van de uitgaven voor systemen van de zijde van de betrokken persoon. De openbaarmaking van de informatie mag alleen dicht bij de voorgeschreven maximale tijdslimiet plaatsvinden in uitzonderlijke gevallen waarin de beschikbare systemen geen openbaarmaking binnen een kortere tijdspanne mogelijk maken.

    (13)

    Beleggingsondernemingen moeten via een APA de gegevens openbaar maken over transacties die buiten een handelsplatform worden uitgevoerd. Daarom moet nader worden bepaald hoe beleggingsondernemingen de gegevens over de transacties aan APA's moeten melden. Deze bepalingen moeten van toepassing zijn in samenhang met de voor APA's geldende vereisten die zijn vastgesteld in Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/571.

    (14)

    Beleggers hebben betrouwbare en tijdig beschikbare informatie nodig over de diepte van de markt voor financiële instrumenten. Informatie over bepaalde soorten transacties, bijvoorbeeld waarbij financiële instrumenten als zekerheden worden overgedragen, zou beleggers geen zinvolle indicatie van de werkelijke diepte van de markt voor een financieel instrument geven. Indien van beleggingsondernemingen wordt verlangd dat zij dergelijke transacties openbaar maken, zou dit aanzienlijke operationele problemen tot gevolg hebben en hoge kosten meebrengen zonder het prijsvormingsproces te verbeteren. Daarom dienen posttransactionele transparantieverplichtingen met betrekking tot buiten een handelsplatform uitgevoerde transacties alleen van toepassing te zijn op de aankoop of verkoop van aandelen, representatieve certificaten, ETF's, certificaten of andere soortgelijke financiële instrumenten. Bepaalde transacties, zoals die waarbij gebruik wordt gemaakt van deze financiële instrumenten voor onderpand, lening of andere doeleinden, en waarbij de uitwisseling van financiële instrumenten door andere factoren dan de actuele marktwaarde van het instrument wordt bepaald, dragen niet bij aan de koersvorming. Daarom is het van wezenlijk belang dat deze transacties niet openbaar worden gemaakt, temeer omdat zij beleggers in verwarring kunnen brengen en een optimale uitvoering in de weg kunnen staan.

    (15)

    Om overlapping bij het openbaar maken van transacties te voorkomen, is het voor transacties die niet volgens de regels van een handelsplatform worden uitgevoerd absoluut noodzakelijk te verduidelijken welke beleggingsonderneming een transactie openbaar moet maken indien de daarbij betrokken partijen allebei in de Unie gevestigde beleggingsondernemingen zijn. Daarom moet de verantwoordelijkheid om een transactie openbaar te maken altijd rusten op de beleggingsonderneming die optreedt als verkoper, tenzij slechts één van de tegenpartijen een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling is en zij als koper optreedt.

    (16)

    Indien voor een specifiek financieel instrument slechts één van de tegenpartijen een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling is en zij tevens als koper optreedt, moet zij verantwoordelijk zijn voor de openbaarmaking van de transactie aangezien de cliënten dit van haar verwachten en zij in een betere positie verkeert om het rapportageveld in te vullen met vermelding van haar status van beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling. Om ervoor te zorgen dat een transactie slechts eenmaal openbaar wordt gemaakt, moet de beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling de wederpartij ervan in kennis stellen dat zij de transactie openbaar maakt.

    (17)

    Het is van belang de huidige normen te handhaven met betrekking tot de openbaarmaking van op „back-to-back”-basis uitgevoerde transacties, niet alleen om te vermijden dat één enkele transactie openbaar wordt gemaakt in de vorm van meerdere handelstransacties, maar ook om rechtszekerheid te verschaffen over de vraag welke beleggingsonderneming verantwoordelijk is voor de openbaarmaking van een transactie. Derhalve moeten twee gematchte handelstransacties die gelijktijdig tegen dezelfde prijs met één en dezelfde partij als tussenpersoon worden aangegaan, als één enkele transactie openbaar worden gemaakt.

    (18)

    Om een doeltreffende werking van de nieuwe transparantieregeling te waarborgen, is het raadzaam voor te schrijven dat bepaalde gegevens moeten worden verzameld en dat vroegtijdig informatie moet worden bekendgemaakt over de qua liquiditeit meest relevante markt, de grootte van orders die aanzienlijk van omvang zijn, de voor uitgestelde openbaarmaking geldende drempels en de standaardmarktomvang.

    (19)

    Ter wille van de consistentie en met het oog op een soepele werking van de financiële markten is het noodzakelijk dat de bepalingen van deze verordening vanaf dezelfde datum van toepassing zijn als de bepalingen van Verordening (EU) nr. 600/2014. Teneinde te waarborgen dat de nieuwe transparantieregeling doeltreffend kan functioneren, dienen sommige bepalingen van deze verordening echter van toepassing te zijn met ingang van de datum van inwerkingtreding ervan.

    (20)

    Deze verordening is gebaseerd op de ontwerpen van technische reguleringsnormen die de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) bij de Commissie heeft ingediend.

    (21)

    De ESMA heeft openbare raadplegingen gehouden over de ontwerpen van de technische reguleringsnormen waarop deze verordening is gebaseerd, de mogelijke daaraan verbonden kosten en baten geanalyseerd en de bij artikel 37 van Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad (4) opgerichte Stakeholdergroep effecten en markten om advies verzocht,

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    HOOFDSTUK I

    ALGEMEEN

    Artikel 1

    Definities

    Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

    1)   „portefeuilletransactie”: een transactie in vijf of meer verschillende financiële instrumenten, waarbij deze instrumenten op hetzelfde tijdstip en door dezelfde cliënt als één enkele partij worden verhandeld tegen een specifieke referentieprijs;

    2)   „give-uptransactie” of „give-intransactie”: een transactie waarbij een beleggingsonderneming een transactie van een cliënt doorgeeft aan, respectievelijk ontvangt van een andere beleggingsonderneming om deze achteraf te verwerken;

    3)   „effectenfinancieringstransactie”: een effectenfinancieringstransactie als omschreven in artikel 3, lid 6, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/577;

    4)   „beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling”: een beleggingsonderneming als omschreven in artikel 4, lid 1, punt 20, van Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad (5).

    Artikel 2

    Transacties die niet bijdragen aan de koersvorming

    (Artikel 23, lid 1, van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    Een aandelentransactie draagt niet bij aan de koersvorming indien een of meer van de volgende omstandigheden van toepassing is of zijn:

    a)

    de transactie wordt uitgevoerd op basis van een referentieprijs die op meerdere tijdstippen is berekend ten opzichte van een bepaalde benchmark, met inbegrip van transacties die worden uitgevoerd op basis van een volume- of tijdgewogen gemiddelde referentieprijs;

    b)

    de transactie maakt deel uit van een portefeuilletransactie;

    c)

    aan de transactie is de voorwaarde gekoppeld dat een derivatencontract of ander financieel instrument wordt gekocht, verkocht, tot stand gebracht of terugbetaald, met dien verstande dat alle componenten van de transactie als één enkele partij moeten worden uitgevoerd;

    d)

    de transactie wordt uitgevoerd door een beheermaatschappij in de zin van artikel 2, lid 1, onder b), van Richtlijn 2009/65/EG van het Europees Parlement en de Raad (6), dan wel door een beheerder van alternatieve beleggingsinstellingen (abi-beheerder) in de zin van artikel 4, lid 1, onder b), van Richtlijn 2011/61/EU van het Europees Parlement en de Raad (7), waarbij de economische eigendom van de aandelen overgaat van de ene instelling voor collectieve belegging op de andere, en voor zover geen beleggingsonderneming als partij bij de transactie betrokken is;

    e)

    de transactie is een give-uptransactie of een give-intransactie;

    f)

    de transactie strekt ertoe aandelen over te dragen als zekerheden in het kader van bilateraal overeengekomen transacties of met het oog op de toepassing van margin- en zekerheidsvereisten voor een centrale tegenpartij (CTP), dan wel als onderdeel van de procedures van een CTP voor het beheer van wanbetalingen;

    g)

    de transactie heeft de levering van aandelen tot gevolg in het kader van de uitoefening van aan converteerbare obligaties, opties, gedekte warrants of andere soortgelijke derivaten verbonden rechten;

    h)

    de transactie is een effectenfinancieringstransactie;

    i)

    de transactie vindt plaats volgens de regels of procedures van een handelsplatform, een CTP of een centrale effectenbewaarinstelling ter effectuering van een buy-in van niet-afgewikkelde transacties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad (8).

    HOOFDSTUK II

    PRETRANSACTIONELE TRANSPARANTIE

    Afdeling 1

    Pretransactionele transparantie voor handelsplatformen

    Artikel 3

    Pretransactionele transparantieverplichtingen

    (Artikel 3, leden 1 en 2, van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    1.   Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, maken het bereik van de bied- en laatprijzen en de diepte van de markt tegen die prijzen openbaar. De informatie wordt openbaar gemaakt in overeenstemming met de soorten handelssystemen die zij exploiteren, als omschreven in tabel 1 van bijlage I.

    2.   De in lid 1 bedoelde transparantievereisten zijn ook van toepassing op tot actie aanleiding gevende blijken van belangstelling (actionable indications of interest) in de zin van artikel 2, lid 1, punt 33, en overeenkomstig artikel 8 van Verordening (EU) nr. 600/2014.

    Artikel 4

    Qua liquiditeit meest relevante markt

    (Artikel 4, lid 1, onder a), van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    1.   Voor de toepassing van artikel 4, lid 1, onder a), van Verordening (EU) nr. 600/2014 wordt onder qua liquiditeit meest relevante markt voor een aandeel, representatief certificaat, ETF, certificaat of ander vergelijkbaar financieel instrument verstaan het handelsplatform waar binnen de Unie de hoogste omzet in dat financiële instrument wordt gerealiseerd.

    2.   Ter bepaling van de qua liquiditeit meest relevante markt in de zin van lid 1 berekenen de bevoegde autoriteiten met gebruikmaking van de in artikel 17, lid 4, uiteengezette methode de omzet in elk financieel instrument waarvoor zij de bevoegde autoriteit zijn en voor elk handelsplatform waarop dat financiële instrument wordt verhandeld.

    3.   De in lid 2 bedoelde berekening heeft de volgende kenmerken:

    a)

    zij omvat voor elk handelsplatform de transacties die volgens de regels van dat handelsplatform zijn uitgevoerd, exclusief tegen referentieprijs verrichte en bilateraal overeengekomen transacties die volgens tabel 4 van bijlage I zijn gemarkeerd, en transacties die zijn uitgevoerd op basis van ten minste één order die de ontheffing heeft genoten voor orders die aanzienlijk van omvang zijn en waarbij de transactiegrootte hoger ligt dan de toepasselijke drempel voor orders die aanzienlijk van omvang zijn, zoals bepaald op de in artikel 7 gestelde wijze;

    b)

    zij bestrijkt ofwel het voorgaande kalenderjaar, ofwel, indien van toepassing, het deel van het voorgaande kalenderjaar waarin het financiële instrument tot de handel was toegelaten of op een handelsplatform werd verhandeld, en de handel in dat instrument niet was opgeschort.

    4.   Zolang de qua liquiditeit meest relevante markt voor een specifiek financieel instrument niet volgens de in de leden 1, 2 en 3 gespecificeerde procedure wordt bepaald, is de qua liquiditeit meest relevante markt het handelsplatform waarop dat financiële instrument voor het eerst tot de handel is toegelaten of waarop dit voor het eerst is verhandeld.

    5.   De leden 2 en 3 zijn niet van toepassing op aandelen, representatieve certificaten, ETF's, certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten die vier weken of minder vóór het einde van het voorgaande kalenderjaar voor het eerst tot de handel zijn toegelaten of voor het eerst op een handelsplatform zijn verhandeld.

    Artikel 5

    Specifieke kenmerken van bilateraal overeengekomen transacties

    (Artikel 4, lid 1, onder b), van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    Onder een bilateraal overeengekomen transactie in aandelen, representatieve certificaten, ETF's, certificaten of andere soortgelijke financiële instrumenten wordt een transactie verstaan die onderhands wordt gesloten, maar volgens de regels van een handelsplatform wordt gemeld en waarop een of meer van de volgende omstandigheden van toepassing is of zijn:

    a)

    twee leden van of deelnemers aan het betrokken handelsplatform handelen op één van de volgende wijzen:

    i)

    het ene lid of de ene deelnemer handelt voor eigen rekening en het andere lid of de andere deelnemer handelt voor rekening van een cliënt;

    ii)

    beide leden of deelnemers handelen voor eigen rekening;

    iii)

    beide leden of deelnemers handelen voor rekening van een cliënt;

    b)

    een lid van of deelnemer aan dit handelsplatform handelt:

    i)

    hetzij voor rekening van zowel de koper als de verkoper;

    ii)

    hetzij voor eigen rekening als tegenpartij bij een order van een cliënt.

    Artikel 6

    Bilateraal overeengekomen transacties die aan andere voorwaarden dan de actuele marktprijs onderworpen zijn

    (Artikel 4, lid 1, onder b), van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    Een bilateraal overeengekomen transactie in aandelen, representatieve certificaten, ETF's, certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten is onderworpen aan andere voorwaarden dan de actuele marktprijs van het financiële instrument indien een of meer van de volgende omstandigheden van toepassing is of zijn:

    a)

    de transactie wordt uitgevoerd op basis van een referentieprijs die op meerdere tijdstippen is berekend ten opzichte van een bepaalde benchmark, met inbegrip van transacties die worden uitgevoerd op basis van een volume- of tijdgewogen gemiddelde referentieprijs;

    b)

    de transactie maakt deel uit van een portefeuilletransactie;

    c)

    aan de transactie is de voorwaarde gekoppeld dat een derivatencontract of ander financieel instrument wordt gekocht, verkocht, tot stand gebracht of terugbetaald, met dien verstande dat alle componenten van de transactie als één enkele partij moeten worden uitgevoerd;

    d)

    de transactie wordt uitgevoerd door een beheermaatschappij in de zin van artikel 2, lid 1, onder b), van Richtlijn 2009/65/EG, dan wel door een beheerder van alternatieve beleggingsinstellingen (abi-beheerder) in de zin van artikel 4, lid 1, onder b), van Richtlijn 2011/61/EU, waarbij de economische eigendom van de financiële instrumenten overgaat van de ene instelling voor collectieve belegging op de andere, en voor zover geen beleggingsonderneming als partij bij de transactie betrokken is;

    e)

    de transactie is een give-uptransactie of een give-intransactie;

    f)

    de transactie strekt ertoe financiële instrumenten over te dragen als zekerheden in het kader van bilateraal overeengekomen transacties of met het oog op de toepassing van margin- en zekerheidsvereisten voor een CTP, dan wel als onderdeel van de procedures van een CTP voor het beheer van wanbetalingen;

    g)

    de transactie heeft de levering van financiële instrumenten tot gevolg in het kader van de uitoefening van aan converteerbare obligaties, opties, gedekte warrants of andere soortgelijke financiële derivaten verbonden rechten;

    h)

    de transactie is een effectenfinancieringstransactie;

    i)

    de transactie vindt plaats volgens de regels en procedures van een handelsplatform, een CTP of een centrale effectenbewaarinstelling ter effectuering van een buy-in van niet-afgewikkelde transacties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 909/2014;

    j)

    elke andere transactie die gelijkwaardig is aan één van de onder a) tot en met i) genoemde doordat zij afhangt van technische kenmerken die losstaan van de actuele marktwaarde van het verhandelde financiële instrument.

    Artikel 7

    Orders die aanzienlijk van omvang zijn

    (Artikel 4, lid 1, onder c), van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    1.   Als aanzienlijk van omvang wordt aangemerkt elke order met betrekking tot een aandeel, representatief certificaat, certificaat of ander vergelijkbaar financieel instrument waarvan de grootte ten minste gelijk is aan de in de tabellen 1 en 2 van bijlage II gespecificeerde minimale orderomvang.

    2.   Een order met betrekking tot een ETF wordt als aanzienlijk van omvang aangemerkt indien de grootte ervan 1 000 000 EUR of meer bedraagt.

    3.   Ter bepaling van orders die aanzienlijk van omvang zijn, berekenen de bevoegde autoriteiten op de in lid 4 vastgestelde wijze de gemiddelde dagelijkse omzet in aandelen, representatieve certificaten, certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten die op een handelsplatform worden verhandeld.

    4.   De in lid 3 bedoelde berekening heeft de volgende kenmerken:

    a)

    zij omvat de transacties die met betrekking tot het financiële instrument in de Unie worden uitgevoerd, ongeacht of dit instrument op of buiten een handelsplatform wordt verhandeld;

    b)

    zij bestrijkt een periode die ingaat op 1 januari van het voorgaande kalenderjaar en eindigt op 31 december van datzelfde kalenderjaar of, indien van toepassing, het deel van het kalenderjaar waarin het financiële instrument tot de handel was toegelaten of op een handelsplatform werd verhandeld, en de handel in dat instrument niet was opgeschort.

    De leden 3 en 4 zijn niet van toepassing op aandelen, representatieve certificaten, certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten die vier weken of minder vóór het einde van het voorgaande kalenderjaar voor het eerst tot de handel zijn toegelaten of voor het eerst op een handelsplatform zijn verhandeld.

    5.   Tenzij de prijs of andere toepasselijke uitvoeringsvoorwaarden van een order worden gewijzigd, blijft de in artikel 4, lid 1, van Verordening (EU) nr. 600/2014 bedoelde ontheffing van kracht voor een order die op het ogenblik van de invoer in het orderboek aanzienlijk van omvang was, maar als gevolg van de gedeeltelijke uitvoering ervan onder de overeenkomstig de leden 1 en 2 bepaalde drempel voor het desbetreffende financiële instrument is komen te liggen.

    6.   Voordat een aandeel, representatief certificaat, certificaat of ander vergelijkbaar financieel instrument voor het eerst op een handelsplatform in de Unie wordt verhandeld, maakt de bevoegde autoriteit een raming van de gemiddelde dagelijkse omzet voor dat financiële instrument, rekening houdend met eventuele eerdere ervaringen met de handel in dat financiële instrument en in andere financiële instrumenten die worden geacht soortgelijke kenmerken te bezitten. De bevoegde autoriteit zorgt ervoor dat deze raming wordt bekendgemaakt.

    7.   De in lid 6 bedoelde geraamde gemiddelde dagelijkse omzet dient ter berekening van orders die aanzienlijk van omvang zijn gedurende een periode van zes weken na de datum waarop het aandeel, representatief certificaat, certificaat of ander vergelijkbaar financieel instrument tot de handel is toegelaten of voor het eerst op een handelsplatform is verhandeld.

    8.   De bevoegde autoriteit berekent de gemiddelde dagelijkse omzet op basis van de eerste vier weken van de handelsperiode die aan het einde van de in lid 7 bedoelde periode van zes weken voorafgaat, en zorgt ervoor dat deze gemiddelde dagelijkse omzet wordt bekendgemaakt.

    9.   De in lid 8 bedoelde gemiddelde dagelijkse omzet dient ter berekening van orders die aanzienlijk van omvang zijn en wordt gebruikt totdat een gemiddelde dagelijkse omzet van toepassing is die op de in lid 3 vastgestelde wijze is berekend.

    10.   Voor de toepassing van dit artikel wordt de gemiddelde dagelijkse omzet berekend door de totale omzet in een specifiek financieel instrument, als gespecificeerd in artikel 17, lid 4, te delen door het aantal handelsdagen in de desbetreffende periode. Het aantal handelsdagen in de desbetreffende periode is het aantal handelsdagen op de qua liquiditeit meest relevante markt voor dat financiële instrument, die op de in artikel 4 vastgestelde wijze is bepaald.

    Artikel 8

    Soort en minimale omvang van orders die in een faciliteit voor orderadministratie worden bijgehouden

    (Artikel 4, lid 1, onder d), van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    1.   Voor de volgende soorten orders die in een faciliteit voor orderadministratie van een handelsplatform worden bijgehouden in afwachting van de openbaarmaking ervan, kan ontheffing van pretransactionele transparantieverplichtingen worden verleend indien:

    a)

    deze orders bedoeld zijn om openbaar te worden gemaakt via het door het handelsplatform geëxploiteerde orderboek, en onderworpen zijn aan objectieve, vooraf door het systeemprotocol gedefinieerde voorwaarden;

    b)

    voorafgaand aan de openbaarmaking via het door het handelsplatform geëxploiteerde orderboek geen interactie mogelijk is tussen deze orders en andere handelsintenties;

    c)

    deze orders na openbaarmaking via het orderboek inwerken op andere orders overeenkomstig de regels die op dergelijke orders van toepassing zijn ten tijde van de openbaarmaking.

    2.   Orders die in een faciliteit voor orderadministratie van een handelsplatform worden bijgehouden in afwachting van de bekendmaking ervan, en waarvoor ontheffing van pretransactionele transparantieverplichtingen kan worden verleend, hebben op het ogenblik van invoer en na elke wijziging de volgende grootten:

    a)

    bij een ijsbergorder, een omvang van 10 000 EUR of meer;

    b)

    voor alle andere orders een omvang die ten minste gelijk is aan de minimaal verhandelbare hoeveelheid die de systeemexploitant van tevoren volgens zijn regels en protocollen heeft vastgesteld.

    3.   Een ijsbergorder (ook verborgen-hoeveelheid-order genoemd), als bedoeld in lid 2, onder a), is een limietorder bestaande uit een openbaar gemaakte deelorder voor een bepaalde hoeveelheid en een verborgen deelorder voor de resterende hoeveelheid. De verborgen deelorder kan pas worden uitgevoerd nadat deze zichtbaar wordt in het orderboek als een nieuwe, openbaar gemaakte order.

    Afdeling 2

    Transparantie vóór de handel voor beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling en beleggingsondernemingen die transacties buiten een handelsplatform uitvoeren

    Artikel 9

    Regelingen voor de openbaarmaking van vaste koersen

    (Artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    Elke regeling die een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling treft om de verplichting tot openbaarmaking van vaste koersen na te komen, voldoet aan de volgende voorwaarden:

    a)

    zij behelst alle redelijke maatregelen die nodig zijn om te waarborgen dat de openbaar te maken informatie betrouwbaar is, voortdurend op fouten wordt gecontroleerd en wordt gecorrigeerd zodra fouten worden ontdekt;

    b)

    zij is in overeenstemming met technische regelingen die gelijkwaardig zijn aan die waarin bij artikel 15 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/571 voor goedgekeurde publicatieregelingen (APA's) is voorzien en die de consolidatie van de gegevens met soortgelijke gegevens uit andere bronnen vergemakkelijken;

    c)

    zij stelt de informatie op niet-discriminerende wijze beschikbaar voor het publiek;

    d)

    zij voorziet in de bekendmaking van het tijdstip waarop de koersen zijn ingevoerd of gewijzigd overeenkomstig artikel 50 van Richtlijn 2014/65/EU, als nader bepaald in Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/574 van de Commissie (9).

    Artikel 10

    Prijzen waarin de heersende marktomstandigheden tot uiting komen

    (Artikel 14, lid 3, van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    In de prijzen die door een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling openbaar worden gemaakt, komen de heersende marktomstandigheden tot uiting, in die zin dat genoemde prijzen ten tijde van de openbaarmaking dicht in de buurt liggen van koersen voor gelijkwaardige transactiegrootten met betrekking tot hetzelfde financiële instrument op de qua liquiditeit meest relevante markt die overeenkomstig artikel 4 voor dat financiële instrument is bepaald.

    Artikel 11

    Standaardmarktomvang

    (Artikel 14, leden 2 en 4, van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    1.   De standaardmarktomvang voor aandelen, representatieve certificaten, ETF's, certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten waarvoor een liquide markt bestaat, wordt bepaald op basis van de gemiddelde waarde van de transacties zoals die voor elk financieel instrument is berekend op de in de leden 2 en 3 vastgestelde wijze en overeenkomstig tabel 3 van bijlage II.

    2.   Ter bepaling van de in lid 1 bedoelde standaardmarktomvang voor een specifiek financieel instrument berekenen de bevoegde autoriteiten de gemiddelde waarde van de transacties in alle op een handelsplatform verhandelde aandelen, representatieve certificaten, ETF's, certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten waarvoor er een liquide markt bestaat en waarvoor zij de bevoegde autoriteit zijn.

    3.   De in lid 2 bedoelde berekening heeft de volgende kenmerken:

    a)

    zij omvat de transacties die met betrekking tot het desbetreffende financiële instrument in de Unie worden uitgevoerd, ongeacht of deze transacties op of buiten een handelsplatform plaatsvinden;

    b)

    zij bestrijkt ofwel het voorgaande kalenderjaar, ofwel, indien van toepassing, het deel van het voorgaande kalenderjaar waarin het financiële instrument tot de handel was toegelaten of op een handelsplatform werd verhandeld, en de handel in dat instrument niet was opgeschort;

    c)

    zij omvat geen na de handel uitgevoerde, aanzienlijk van omvang zijnde transacties als bedoeld in tabel 4 van bijlage I.

    De leden 2 en 3 zijn niet van toepassing op aandelen, representatieve certificaten, ETF's, certificaten en andere soortgelijke financiële instrumenten die vier weken of minder vóór het einde van het voorgaande kalenderjaar voor het eerst tot de handel zijn toegelaten of voor het eerst op een handelsplatform zijn verhandeld.

    4.   Voordat een aandeel, representatief certificaat, ETF, certificaat of ander vergelijkbaar financieel instrument voor het eerst op een handelsplatform in de Unie wordt verhandeld, maakt de bevoegde autoriteit een raming van de gemiddelde waarde van de transacties in dat financiële instrument, rekening houdend met eventuele eerdere ervaringen met de handel in dat financiële instrument en in andere financiële instrumenten die worden geacht soortgelijke kenmerken te bezitten. De bevoegde autoriteit zorgt ervoor dat deze raming wordt bekendgemaakt.

    5.   De in lid 4 bedoelde geraamde gemiddelde waarde van de transacties wordt gebruikt als standaardmarktomvang voor een aandeel, representatief certificaat, ETF, certificaat of ander vergelijkbaar financieel instrument gedurende een periode van zes weken na de datum waarop dit voor het eerst tot de handel is toegelaten of voor het eerst op een handelsplatform is verhandeld.

    6.   De bevoegde autoriteit berekent de gemiddelde waarde van de transacties op basis van de eerste vier weken van de handelsperiode die aan het einde van de in lid 5 bedoelde periode van zes weken voorafgaat, en zorgt ervoor dat deze waarde wordt bekendgemaakt.

    7.   De in lid 6 bedoelde gemiddelde waarde van de transacties is van toepassing direct na de bekendmaking ervan en tot op het ogenblik dat een nieuwe, overeenkomstig de leden 2 en 3 berekende gemiddelde waarde van de transacties van toepassing wordt.

    8.   Voor de toepassing van dit artikel wordt de gemiddelde waarde van de transacties berekend door de totale omzet in een specifiek financieel instrument, als bedoeld in artikel 17, lid 4, te delen door het totale aantal transacties dat in de desbetreffende periode voor dat financiële instrument is uitgevoerd.

    HOOFDSTUK III

    TRANSPARANTIE NA DE HANDEL VOOR HANDELSPLATFORMEN EN BELEGGINGSONDERNEMINGEN DIE TRANSACTIES BUITEN EEN HANDELSPLATFORM UITVOEREN

    Artikel 12

    Posttransactionele transparantieverplichtingen

    (Artikel 6, lid 1, en artikel 20, leden 1 en 2, van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    1.   Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren en beleggingsondernemingen die niet volgens de regels van een handelsplatform transacties verrichten, maken de gegevens over elke transactie openbaar door de tabellen 2, 3 en 4 van bijlage I als referentie te gebruiken.

    2.   Indien een eerder gepubliceerd transactieverslag wordt geannuleerd, maken marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren en beleggingsondernemingen die transacties buiten een handelsplatform uitvoeren een nieuw transactieverslag openbaar dat alle gegevens van het oorspronkelijke transactieverslag bevat, alsook de in tabel 4 van bijlage I gespecificeerde annuleringsmarkering.

    3.   Indien een eerder gepubliceerd transactieverslag wordt gewijzigd, maken marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren en beleggingsondernemingen die transacties buiten een handelsplatform uitvoeren de volgende informatie openbaar:

    a)

    een nieuw transactieverslag dat alle gegevens van het oorspronkelijke transactieverslag bevat, alsook de in tabel 4 van bijlage I gespecificeerde annuleringsmarkering;

    b)

    een nieuw transactieverslag dat alle gegevens van het oorspronkelijke transactieverslag bevat met alle nodige correcties, alsook de in tabel 4 van bijlage I gespecificeerde wijzigingsmarkering.

    4.   Indien twee beleggingsondernemingen voor eigen rekening of voor rekening van cliënten een transactie sluiten die niet volgens de regels van een handelsplatform wordt uitgevoerd, maakt alleen de beleggingsonderneming die het desbetreffende financiële instrument verkoopt, de transactie openbaar via een APA.

    5.   Indien slechts één van de beleggingsondernemingen die partij is bij de transactie het desbetreffende financiële instrument systematisch intern afhandelt en daarbij als koper optreedt, wordt de transactie in afwijking van lid 4 alleen door deze beleggingsonderneming openbaar gemaakt via een APA, en wordt de verkoper hiervan in kennis gesteld.

    6.   Beleggingsondernemingen nemen alle redelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat de transactie als één enkele transactie openbaar wordt gemaakt. In dit verband worden twee gematchte handelstransacties die gelijktijdig tegen dezelfde prijs met één en dezelfde partij als tussenpersoon worden aangegaan, als één enkele transactie aangemerkt.

    Artikel 13

    Toepassing van posttransactionele transparantie op bepaalde soorten transacties die buiten een handelsplatform worden uitgevoerd

    (Artikel 20, lid 1, van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    De bij artikel 20, lid 1, van Verordening (EU) nr. 600/2014 ingestelde verplichting is niet van toepassing op:

    a)

    uitgesloten transacties die worden opgesomd in artikel 2, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/590 van de Commissie (10), voor zover van toepassing;

    b)

    transacties die worden uitgevoerd door een beheermaatschappij in de zin van artikel 2, lid 1, onder b), van Richtlijn 2009/65/EG, of door een beheerder van alternatieve beleggingsinstellingen (abi-beheerder) in de zin van artikel 4, lid 1, onder b), van Richtlijn 2011/61/EU, waarbij de economische eigendom van de financiële instrumenten overgaat van de ene instelling voor collectieve belegging op de andere, en voor zover geen beleggingsonderneming als partij bij de transactie betrokken is;

    c)

    give-uptransacties en give-intransacties;

    d)

    overdrachten van financiële instrumenten als zekerheden in het kader van bilateraal overeengekomen transacties of met het oog op de toepassing van margin- en zekerheidsvereisten voor een CTP, dan wel als onderdeel van de procedures van een CTP voor het beheer van wanbetalingen.

    Artikel 14

    Openbaarmaking in realtime van transacties

    (Artikel 6, lid 1, van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    1.   Voor transacties die op een bepaald handelsplatform worden uitgevoerd, wordt posttransactionele informatie op het volgende tijdstip openbaar gemaakt:

    a)

    indien de transactie plaatsvindt gedurende de dagelijkse handelstijden van het handelsplatform, binnen een tijdspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert als technisch haalbaar is en in ieder geval binnen één minuut na de desbetreffende transactie;

    b)

    indien de transactie plaatsvindt buiten de dagelijkse handelstijden van het handelsplatform, vóór de opening van de volgende handelsdag van het betrokken handelsplatform.

    2.   Voor transacties die buiten een handelsplatform worden uitgevoerd, wordt posttransactionele informatie op het volgende tijdstip openbaar gemaakt:

    a)

    indien de transactie plaatsvindt gedurende de dagelijkse handelstijden van de qua liquiditeit meest relevante markt die overeenkomstig artikel 4 is bepaald voor het desbetreffende aandeel, representatief certificaat, ETF, certificaat of ander vergelijkbaar financieel instrument, dan wel gedurende de dagelijkse handelstijden van de beleggingsonderneming, binnen een tijdspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert als technisch haalbaar is en in ieder geval binnen één minuut na de desbetreffende transactie;

    b)

    indien de transactie plaatsvindt in een niet door punt a) bestreken geval, onmiddellijk bij de aanvang van de dagelijkse handelstijden van de beleggingsonderneming en uiterlijk vóór de opening van de volgende handelsdag op de qua liquiditeit meest relevante markt die overeenkomstig artikel 4 is bepaald.

    3.   Bij een portefeuilletransactie wordt de informatie over elke deeltransactie daarvan openbaar gemaakt binnen een tijdspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert als technisch haalbaar is, gezien de noodzaak om aan elk specifiek aandeel, representatief certificaat, ETF, certificaat of ander vergelijkbaar financieel instrument een prijs toe te wijzen. Elke deeltransactie wordt apart beoordeeld om uit te maken of deze overeenkomstig artikel 15 voor uitstel van openbaarmaking in aanmerking komt.

    Artikel 15

    Uitgestelde openbaarmaking van transacties

    (Artikel 7, lid 1, en artikel 20, leden 1 en 2, van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    1.   Indien een bevoegde autoriteit overeenkomstig artikel 7, lid 1, van Verordening (EU) nr. 600/2014 toestemming geeft voor uitgestelde openbaarmaking van de gegevens over transacties, maken marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren en beleggingsondernemingen die transacties buiten een handelsplatform uitvoeren, elke transactie openbaar uiterlijk aan het einde van de toepasselijke periode die is vastgesteld in de tabellen 4, 5 en 6 van bijlage II, op voorwaarde dat aan de volgende criteria is voldaan:

    a)

    de transactie vindt plaats tussen een beleggingsonderneming die voor eigen rekening handelt zonder dat er van matched principal trading sprake is, en een andere tegenpartij;

    b)

    de omvang van de transactie is gelijk aan of groter dan de relevante minimumomvang, als gespecificeerd in tabel 4, 5 of 6 van bijlage II, naargelang van het geval.

    2.   Voor de toepassing van lid 1, onder b), wordt de relevante minimumomvang bepaald op basis van de overeenkomstig artikel 7 berekende gemiddelde dagelijkse omzet.

    3.   Met betrekking tot transacties waarvoor toestemming voor uitgestelde openbaarmaking is gegeven tot aan het einde van de handelsdag, als gespecificeerd in de tabellen 4, 5 en 6 van bijlage II, maken marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren en beleggingsondernemingen die transacties buiten een handelsplatform uitvoeren de desbetreffende gegevens openbaar:

    a)

    binnen een tijdspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert na het einde van de handelsdag, in voorkomend geval met inbegrip van de slotfixing voor transacties die meer dan twee uur vóór het einde van de handelsdag worden uitgevoerd;

    b)

    uiterlijk om 12 uur 's middags (plaatselijke tijd) op de volgende handelsdag voor de transacties die niet door punt a) worden bestreken.

    Voor transacties die buiten een handelsplatform worden uitgevoerd, zijn de verwijzingen naar handelsdagen en slotfixings die van de qua liquiditeit meest relevante markt die overeenkomstig artikel 4 is bepaald.

    4.   Indien een transactie tussen twee beleggingsondernemingen niet volgens de regels van een handelsplatform wordt uitgevoerd, wordt de toepasselijke uitstelregeling bepaald door de bevoegde autoriteit van de beleggingsonderneming die voor de openbaarmaking van de transactie via een APA overeenkomstig artikel 12, leden 5 en 6, verantwoordelijk is.

    Artikel 16

    Verwijzingen naar handelsdagen en dagelijkse handelstijden

    1.   Een verwijzing naar een handelsdag in verband met een handelsplatform is op te vatten als een verwijzing naar een dag waarop dit handelsplatform open is voor de handel.

    2.   Een verwijzing naar dagelijkse handelstijden van een handelsplatform of een beleggingsonderneming is op te vatten als een verwijzing naar de tijden die het handelsplatform of de beleggingsonderneming van tevoren vaststelt en openbaar maakt als zijn, respectievelijk haar, handelstijden.

    3.   Een verwijzing naar de opening van de handelsdag van een specifiek handelsplatform is op te vatten als een verwijzing naar de aanvang van de dagelijkse handelstijden van dit handelsplatform.

    4.   Een verwijzing naar het einde van de handelsdag van een specifiek handelsplatform is op te vatten als een verwijzing naar het einde van de dagelijkse handelstijden van dit handelsplatform.

    HOOFDSTUK IV

    GEMEENSCHAPPELIJKE BEPALINGEN INZAKE PRETRANSACTIONELE EN POSTTRANSACTIONELE TRANSPARANTIEBEREKENINGEN

    Artikel 17

    Methode, datum van bekendmaking en datum van toepassing van de transparantieberekeningen

    (Artikel 22, lid 1, van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    1.   Uiterlijk 14 maanden na de datum van inwerkingtreding van Verordening (EU) nr. 600/2014 en vóór 1 maart van elk jaar daarna verzamelen de bevoegde autoriteiten de gegevens over elk financieel instrument waarvoor zij de bevoegde autoriteit zijn, en zorgen zij voor de berekening en bekendmaking van de volgende informatie:

    a)

    het handelsplatform dat de qua liquiditeit meest relevante markt is in de zin van artikel 4, lid 2;

    b)

    de gemiddelde dagelijkse omzet ter bepaling van de grootte van orders die aanzienlijk van omvang zijn in de zin van artikel 7, lid 3;

    c)

    de gemiddelde waarde van de transacties ter bepaling van de standaardmarktomvang in de zin van artikel 11, lid 2.

    2.   Bevoegde autoriteiten, marktexploitanten en beleggingsondernemingen, waaronder beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, gebruiken de overeenkomstig lid 1 bekendgemaakte informatie voor de toepassing van artikel 4, lid 1, onder a) en c), en van artikel 14, leden 2 en 4, van Verordening (EU) nr. 600/2014, gedurende een periode van twaalf maanden te rekenen vanaf 1 april van het jaar waarin de informatie werd bekendgemaakt.

    Indien de in de eerste alinea bedoelde informatie gedurende de daarin genoemde periode van twaalf maanden wordt vervangen door nieuwe informatie als bedoeld in lid 3, gebruiken bevoegde autoriteiten, marktexploitanten en beleggingsondernemingen, waaronder beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, deze nieuwe informatie voor de toepassing van artikel 4, lid 1, onder a) en c), en van artikel 14, leden 2 en 4, van Verordening (EU) nr. 600/2014.

    3.   De bevoegde autoriteiten zorgen ervoor dat de overeenkomstig lid 1 openbaar te maken informatie periodiek wordt bijgewerkt voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014, en zien erop toe dat in deze bijwerkingen alle wijzigingen met betrekking tot een specifiek aandeel, representatief certificaat, ETF, certificaat of ander vergelijkbaar financieel instrument worden opgenomen welke wezenlijke gevolgen hebben voor eerder gemaakte berekeningen of bekendgemaakte informatie.

    4.   Met het oog op de in lid 1 bedoelde berekeningen wordt de omzet in een financieel instrument berekend door de som te maken van de bedragen die worden verkregen door, voor elke transactie die binnen een bepaalde periode is uitgevoerd, het aantal eenheden van het instrument in kwestie dat tussen kopers en verkopers wordt overgedragen, te vermenigvuldigen met de eenheidsprijs die op elk van deze transacties van toepassing is.

    5.   Na afloop van de handelsdag, maar vóór het einde van de dag, verstrekken handelsplatformen de in de tabellen 1 en 2 van bijlage III genoemde gegevens aan de bevoegde autoriteiten telkens wanneer het financiële instrument tot de handel wordt toegelaten of voor het eerst op dat handelsplatform wordt verhandeld, of telkens wanneer de eerdere verstrekte gegevens veranderen.

    Artikel 18

    Verwijzing naar bevoegde autoriteiten

    (Artikel 22, lid 1, van Verordening (EU) nr. 600/2014)

    De bevoegde autoriteit die voor een specifiek financieel instrument verantwoordelijk is voor het maken van de berekeningen en voor de bekendmaking van de in de artikelen 4, 7, 11 en 17 bedoelde informatie, is de bevoegde autoriteit van de qua liquiditeit meest relevante markt, als bepaald in artikel 26 van Verordening (EU) nr. 600/2014 en nader omschreven in artikel 16 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/571.

    Artikel 19

    Overgangsbepalingen

    1.   In afwijking van artikel 17, lid 1, verzamelen bevoegde autoriteiten de gegevens, maken zij de berekeningen en zorgen zij direct daarna voor de bekendmaking ervan overeenkomstig het volgende tijdpad:

    a)

    indien de datum waarop de financiële instrumenten voor het eerst op een handelsplatform in de Unie worden verhandeld ten minste tien weken aan de datum van toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014 voorafgaat, maken de bevoegde autoriteiten het resultaat van de berekeningen uiterlijk vier weken vóór de datum van toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014 bekend;

    b)

    indien de datum waarop de financiële instrumenten voor het eerst op een handelsplatform in de Unie worden verhandeld, valt binnen de periode die tien weken vóór de datum van toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014 ingaat en die op de dag voorafgaand aan de datum van toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014 eindigt, maken de bevoegde autoriteiten het resultaat van de berekeningen uiterlijk op de datum van toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014 bekend.

    2.   De in lid 1 bedoelde berekeningen worden als volgt uitgevoerd:

    a)

    indien de datum waarop de financiële instrumenten voor het eerst op een handelsplatform in de Unie worden verhandeld, ten minste 16 weken aan de datum van toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014 voorafgaat, worden de berekeningen gemaakt op basis van de beschikbare gegevens over een 40 weken durende referentieperiode die 52 weken vóór de datum van toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014 ingaat;

    b)

    indien de datum waarop de financiële instrumenten voor het eerst op een handelsplatform in de Unie worden verhandeld, valt binnen de periode die 16 weken vóór de datum van toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014 ingaat en die tien weken vóór de datum van toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014 eindigt, worden de berekeningen gemaakt op basis van de beschikbare gegevens voor de eerste vier weken waarin dit financiële instrument wordt verhandeld;

    c)

    indien de datum waarop de financiële instrumenten voor het eerst op een handelsplatform in de Unie worden verhandeld, valt binnen de periode die tien weken vóór de datum van toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014 ingaat en die op de dag voorafgaand aan de datum van toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014 eindigt, worden de berekeningen gemaakt op basis van eerdere ervaringen met de handel in die financiële instrumenten of in andere financiële instrumenten die worden geacht soortgelijke kenmerken te bezitten.

    3.   Bevoegde autoriteiten, marktexploitanten en beleggingsondernemingen, waaronder beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, gebruiken de overeenkomstig lid 1 bekendgemaakte informatie voor de toepassing van artikel 4, lid 1, onder a) en c), en van artikel 14, leden 2 en 4, van Verordening (EU) nr. 600/2014, gedurende een periode van 15 maanden die op de datum van toepassing van die verordening ingaat.

    4.   Met betrekking tot de in lid 2, onder b) en c), bedoelde financiële instrumenten zien de bevoegde autoriteiten gedurende de in lid 3 bedoelde periode erop toe dat:

    a)

    de overeenkomstig lid 1 bekendgemaakte informatie adequaat blijft voor de toepassing van artikel 4, lid 1, onder a) en c), en van artikel 14, leden 2 en 4, van Verordening (EU) nr. 600/2014;

    b)

    de overeenkomstig lid 1 bekendgemaakte informatie zo nodig wordt bijgewerkt op basis van een langere handelsperiode en van ruimere ervaringen met de handel.

    Artikel 20

    Inwerkingtreding en toepassing

    Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Zij is van toepassing met ingang van 3 januari 2018.

    Artikel 19 is evenwel van toepassing met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze verordening.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel, 14 juli 2016.

    Voor de Commissie

    De voorzitter

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  PB L 173 van 12.6.2014, blz. 84.

    (2)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/577 van de Commissie van 13 juni 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad betreffende markten in financiële instrumenten met betrekking tot technische reguleringsnormen over het volumebeperkingsmechanisme en de verstrekking van informatie ten behoeve van de transparantie en andere berekeningen (zie bladzijde 174 van dit Publicatieblad).

    (3)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/571 van de Commissie van 2 juni 2016 tot aanvulling van Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen inzake vergunningverlening aan, organisatorische vereisten voor en publicatie van transactiemeldingen door aanbieders van datarapporteringsdiensten (zie bladzijde 126 van dit Publicatieblad).

    (4)  Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 tot oprichting van een Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor effecten en markten), tot wijziging van Besluit nr. 716/2009/EG en tot intrekking van Besluit 2009/77/EG van de Commissie (PB L 331 van 15.12.2010, blz. 84).

    (5)  Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten voor financiële instrumenten en tot wijziging van Richtlijn 2002/92/EG en Richtlijn 2011/61/EU (PB L 173 van 12.6.2014, blz. 349).

    (6)  Richtlijn 2009/65/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 tot coördinatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen betreffende bepaalde instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe's) (PB L 302 van 17.11.2009, blz. 32).

    (7)  Richtlijn 2011/61/EU van het Europees Parlement en de Raad van 8 juni 2011 inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen en tot wijziging van de Richtlijnen 2003/41/EG en 2009/65/EG en van de Verordeningen (EG) nr. 1060/2009 en (EU) nr. 1095/2010 (PB L 174 van 1.7.2011, blz. 1).

    (8)  Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende de verbetering van de effectenafwikkeling in de Europese Unie, betreffende centrale effectenbewaarinstellingen en tot wijziging van Richtlijnen 98/26/EG en 2014/65/EU en Verordening (EU) nr. 236/2012 (PB L 257 van 28.8.2014, blz. 1).

    (9)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/574 van de Commissie van 7 juni 2016 tot aanvulling van Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot technische reguleringsnormen voor het accuratesseniveau van beursklokken (zie bladzijde 148 van dit Publicatieblad).

    (10)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/590 van de Commissie van 28 juli 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot technische reguleringsnormen voor de melding van transacties aan de bevoegde autoriteiten (zie bladzijde 449 van dit Publicatieblad).


    BIJLAGE I

    Openbaar te maken informatie

    Tabel 1

    Beschrijving van de soorten handelssystemen en de gerelateerde, overeenkomstig artikel 3 openbaar te maken informatie

    Soort handelssysteem

    Beschrijving van het handelssysteem

    Openbaar te maken informatie

    Op een continue veiling en orderboek gebaseerd handelssysteem

    Een systeem dat door middel van een orderboek en een handelsalgoritme zonder menselijk ingrijpen continu verkooporders matcht met aankooporders op basis van de beste beschikbare prijs.

    Het geaggregeerde aantal orders en het overeenkomstige aantal aandelen, representatieve certificaten, beursverhandelde fondsen (exchange traded funds — ETF's), certificaten en andere vergelijkbare financiële instrumenten op elk koersniveau voor ten minste de beste vijf bied- en laatkoersen.

    Prijsgedreven handelssysteem

    Een systeem waarin transacties worden gesloten op basis van vaste koersen die continu beschikbaar worden gesteld voor de deelnemers en waarin marketmakers de koersen op een zodanig niveau dienen te handhaven dat er een evenwicht bestaat tussen, enerzijds, de behoeften van leden en deelnemers om op commerciële schaal te handelen en, anderzijds, het risico waaraan de marketmaker zich blootstelt.

    De beste bied- en laatkoers van elke marketmaker voor aandelen, representatieve certificaten, ETF's, certificaten en andere vergelijkbare financiële instrumenten die via het handelssysteem worden verhandeld, samen met de volumes die bij deze koersen horen.

    De openbaar gemaakte koersen zijn die welke overeenstemmen met bindende toezeggingen om de financiële instrumenten te kopen en te verkopen, waarbij tevens wordt aangegeven tegen welke koers en welke hoeveelheid financiële instrumenten de geregistreerde marketmakers bereid zijn te kopen of te verkopen. In uitzonderlijke marktomstandigheden kunnen gedurende een beperkte tijd evenwel indicatieve of enkelzijdige koersen worden toegestaan.

    Op een periodieke veiling gebaseerd handelssysteem

    Een systeem dat op basis van een periodieke veiling en een handelsalgoritme zonder menselijk ingrijpen orders matcht.

    De koers waartegen het op een veiling gebaseerde handelssysteem het best aan zijn handelsalgoritme voldoet met betrekking tot aandelen, representatieve certificaten, ETF's, certificaten en andere vergelijkbare financiële instrumenten die via het handelssysteem worden verhandeld, en het volume dat potentieel door de deelnemers aan dit systeem uitvoerbaar is tegen die koers.

    Prijsaanvraagsysteem („request-for-quote”-systeem)

    Een handelssysteem dat een prijs of prijzen afgeeft in antwoord op een door een of meer leden of deelnemers ingediende prijsaanvraag. Orders kunnen uitsluitend door het aanvragende lid of de aanvragende deelnemer worden uitgevoerd tegen de afgegeven prijs. Het aanvragende lid of de aanvragende deelnemer kan een transactie sluiten door de op zijn aanvraag afgegeven prijs of prijzen te aanvaarden.

    De prijzen en daarmee samenhangende volumes van een lid of deelnemer die, na aanvaarding, tot gevolg hebben dat een transactie volgens de regels van het handelssysteem wordt gesloten. Alle prijzen die in antwoord op een prijsaanvraag worden afgegeven, mogen gelijktijdig openbaar worden gemaakt, maar niet later dan het tijdstip waarop orders tegen die prijzen kunnen worden uitgevoerd.

    Elk ander handelssysteem

    Elk ander handelssysteem, met inbegrip van een hybride systeem dat onder twee of meer van de in deze tabel genoemde soorten handelssystemen valt.

    Adequate informatie over de omvang van de orders, het niveau van de koersen en de diepte van de markt met betrekking tot aandelen, representatieve certificaten, ETF's, certificaten en andere vergelijkbare financiële instrumenten die via het handelssysteem worden verhandeld; met name de beste vijf bied- en laatkoersen en/of dubbele koersen van elke marketmaker voor het betrokken instrument, indien de kenmerken van het koersvormingsmechanisme zulks mogelijk maken.


    Tabel 2

    Verklaring van de voor tabel 3 gebruikte symbolen

    Symbool

    Gegevenssoort

    Definitie

    {ALPHANUM-n}

    Maximaal n alfanumerieke tekens

    Veld voor vrije tekst.

    {CURRENCYCODE_3}

    3 alfanumerieke tekens

    3-letterige valutacode, volgens ISO 4217

    {DATE_TIME_FORMAT}

    Datum- en tijdformaat volgens ISO 8601

    Datum en tijdstip in het volgende formaat:

    JJJJ-MM-DDTuu:mm:ss.ddddddZ.

    „JJJJ” is het jaar;

    „MM” is de maand;

    „DD” is de dag;

    „t” betekent dat de letter „t” moet worden gebruikt

    „uu” is het uur;

    „mm” is de minuut;

    „ss.dddddd” is de seconde en de fractie van een seconde;

    „Z” is het UTC-tijdstip.

    Data en tijdstippen worden uitgedrukt in UTC (gecoördineerde wereldtijd).

    {DECIMAL-n/m}

    Decimaal getal van maximaal n cijfers in totaal, waarvan maximaal m cijfers fractiecijfers kunnen zijn.

    Numeriek veld voor zowel positieve als negatieve waarden:

    het decimaalteken is „.” (punt);

    negatieve getallen worden voorafgegaan door „–” (minus).

    Waarden worden zo nodig afgerond, niet afgebroken.

    {ISIN}

    12 alfanumerieke tekens

    ISIN-code volgens ISO 6166

    {MIC}

    4 alfanumerieke tekens

    Marktidentificatiecode volgens ISO 10383


    Tabel 3

    Lijst van gegevens ten behoeve van de transparantie na de handel

    Veldidentificatiecode

    Beschrijving en openbaar te maken gegevens

    Plaats van uitvoering of openbaarmaking

    In te vullen gegevens volgens het formaat in tabel 2

    Datum en tijdstip van de transactie

    Datum en tijdstip waarop de transactie is uitgevoerd.

    Voor op een handelsplatform uitgevoerde transacties voldoet de mate van gedetailleerdheid aan de voorschriften die zijn vastgelegd in artikel 2 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/574.

    Voor niet op een handelsplatform uitgevoerde transacties, de datum en het tijdstip waarop de partijen het eens worden over de inhoud van de volgende velden: hoeveelheid, prijs, valuta's in velden 31, 34 en 44 als bedoeld in tabel 2 van bijlage 1 bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/590, identificatiecode van het instrument, classificatie van het instrument en code van het onderliggende instrument, indien van toepassing. Voor niet op een handelsplatform uitgevoerde transacties wordt het tijdstip ten minste tot op de dichtstbijzijnde seconde vermeld.

    Indien de transactie voortvloeit uit een order die door de uitvoerende beleggingsonderneming namens een cliënt aan een derde wordt doorgegeven en waarbij niet is voldaan aan de voorwaarden voor het doorgeven van orders als bedoeld in artikel 4 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/590, is dit de datum en het tijdstip van de transactie in plaats van het tijdstip waarop de order is doorgegeven.

    Gereglementeerde markt (RM), multilaterale handelsfaciliteit (MTF), georganiseerde handelsfaciliteit (OTF),

    goedgekeurde publicatieregeling (APA),

    verstrekker van consolidated tape (CTP)

    {DATE_TIME_FORMAT}

    Identificatiecode instrument

    Code ter identificatie van het financiële instrument

    RM, MTF

    APA

    CTP

    {ISIN}

    Prijs

    Transactieprijs van het verhandelde instrument, in voorkomend geval exclusief provisie en opgelopen rente.

    In monetaire waarde uitgedrukte prijzen worden opgegeven in de voornaamste valuta.

    Indien geen definitieve prijs beschikbaar is, moet de waarde „PNDG” worden gebruikt.

    Indien de prijs niet van toepassing is, wordt het veld niet ingevuld.

    De informatie in dit veld stemt overeen met de in het veld „Hoeveelheid” opgegeven waarden.

    RM, MTF

    APA

    CTP

    {DECIMAL-18/13} wanneer de prijs wordt uitgedrukt in monetaire waarde

    {DECIMAL-11/10} wanneer de prijs wordt uitgedrukt als percentage of rendement

    „PNDG” wanneer de prijs niet beschikbaar is

    Prijsvaluta

    Valuta waarin de prijs wordt uitgedrukt (van toepassing indien de prijs wordt uitgedrukt in monetaire waarde).

    RM, MTF

    APA

    CTP

    {CURRENCYCODE_3}

    Hoeveelheid

    Het aantal eenheden van de financiële instrumenten.

    De nominale of monetaire waarde van het financiële instrument.

    De informatie in dit veld stemt overeen met de in het veld „Prijs” opgegeven waarden.

    RM, MTF

    APA

    CTP

    {DECIMAL-18/17} wanneer de hoeveelheid wordt uitgedrukt in aantal eenheden

    {DECIMAL-18/5} wanneer de hoeveelheid wordt uitgedrukt in nominale of monetaire waarde

    Plaats van uitvoering

    Identificatie van de plaats waar de transactie is uitgevoerd.

    Gebruik de segment-MIC (marktidentificatiecode) volgens ISO 10383 voor op een handelsplatform uitgevoerde transacties. Indien de segment-MIC niet bestaat, gebruik dan de exploitant-MIC.

    Gebruik de MIC-code „XOFF” voor financiële instrumenten die tot de handel zijn toegelaten of worden verhandeld op een handelsplatform indien de transactie in dat financiële instrument niet wordt uitgevoerd via een handelsplatform, beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling of georganiseerd handelsplatform buiten de Unie.

    Gebruik „SINT” voor financiële instrumenten die tot de handel zijn toegelaten of worden verhandeld op een handelsplatform indien de transactie in dat financiële instrument wordt uitgevoerd via een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling.

    RM, MTF

    APA

    CTP

    Handelsplatformen: {MIC}

    Beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling: „SINT”

    Datum en tijdstip van openbaarmaking

    Datum en tijdstip waarop de transactie openbaar is gemaakt door een handelsplatform of APA.

    Voor op een handelsplatform uitgevoerde transacties voldoet de mate van gedetailleerdheid aan de voorschriften die zijn vastgelegd in artikel 2 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/574.

    Voor niet op een handelsplatform uitgevoerde transacties wordt het tijdstip minstens tot op de dichtstbijzijnde seconde gegeven.

    RM, MTF

    APA

    CTP

    {DATE_TIME_FORMAT}

    Plaats van openbaarmaking

    Code ter identificatie van het handelsplatform dat of de APA die de transactie openbaar maakt.

    CTP

    Handelsplatform: {MIC}

    APA: Segment-MIC volgens ISO 10383 (4 tekens), voor zover beschikbaar. Zo niet, code van vier tekens zoals vermeld in de lijst van aanbieders van datarapporteringsdiensten op de website van de ESMA.

    Transactie-identificatiecode

    Alfanumerieke code die wordt toegewezen door handelsplatformen (overeenkomstig artikel 12 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/580 van de Commissie (1) en APA's, en die wordt gebruikt in elke latere verwijzing naar de desbetreffende transactie.

    De transactie-identificatiecode is uniek en wordt op consistente wijze per handelsdag toegepast in overeenstemming met de segment-MIC volgens ISO 10383. Indien het handelsplatform geen segment-MIC's gebruikt, is de transactie-identificatiecode uniek en wordt zij op consistente wijze per handelsdag toegepast in overeenstemming met de exploitant-MIC.

    Indien de APA geen MIC's gebruikt, is de transactie-identificatiecode uniek en wordt zij op consistente wijze per handelsdag toegepast in overeenstemming met de code van vier tekens die de APA identificeert.

    De identiteit van de tegenpartijen bij de transactie waarvoor de transactie-identificatiecode wordt bijgehouden, kan niet worden afgeleid uit de onderdelen van deze code.

    RM, MTF

    APA

    CTP

    {ALPHANUM-52}


    Tabel 4

    Lijst van markeringen ten behoeve van de transparantie na de handel

    Markering

    Naam

    Plaats van uitvoering of openbaarmaking

    Beschrijving

    „BENC”

    Markering van benchmarktransacties

    RM, MTF

    APA

    CTP

    Transacties die worden uitgevoerd op basis van een referentieprijs die op meerdere tijdstippen wordt berekend ten opzichte van een bepaalde benchmark, zoals de volume- of tijdgewogen gemiddelde referentieprijs.

    „ACTX”

    Markering van „broker-crossing”-transacties

    APA

    CTP

    Transacties waarbij een beleggingsonderneming cliëntenorders samenvoegt en de aankoop en verkoop als een enkele transactie uitvoert voor hetzelfde volume en tegen dezelfde prijs.

    „NPFT”

    Markering van niet-prijsvormende transacties

    RM, MTF

    CTP

    Transacties waarbij de ruil van financiële instrumenten door andere factoren wordt bepaald dan door de actuele marktwaarde van het financiële instrument als bedoeld in artikel 13.

    „TNCP”

    Transacties die niet bijdragen aan de koersvorming voor de toepassing van artikel 23 van Verordening (EU) nr. 600/2014

    RM, MTF

    APA

    CTP

    Transacties die niet bijdragen aan de koersvorming voor de toepassing van artikel 23 van Verordening (EU) nr. 600/2014 en als bedoeld in artikel 2

    „SDIV”

    Markering van speciale transacties met betrekking tot dividendrechten

    RM, MTF

    APA

    CTP

    Transacties die:

     

    ofwel tijdens de ex-dividendperiode worden uitgevoerd, waarbij het recht op dividend of op enige andere vorm van uitkering toekomt aan de koper in plaats van aan de verkoper;

     

    ofwel tijdens de cum-dividendperiode worden uitgevoerd, waarbij het recht op dividend of op enige andere vorm van uitkering toekomt aan de verkoper in plaats van aan de koper.

    „LRGS”

    Markering van transacties na de handel die aanzienlijk van omvang zijn

    RM, MTF

    APA

    CTP

    Transacties die aanzienlijk van omvang zijn in verhouding tot de normale marktomvang en waarvoor overeenkomstig artikel 15 toestemming voor uitgestelde openbaarmaking is gegeven.

    „RFPT”

    Markering van tegen een referentieprijs uitgevoerde transacties

    RM, MTF

    CTP

    Transacties die worden uitgevoerd via overeenkomstig artikel 4, lid 1, onder a), van Verordening (EU) nr. 600/2014 geëxploiteerde systemen.

    „NLIQ”

    Markering van bilateraal overeengekomen transacties in liquide financiële instrumenten

    RM, MTF

    CTP

    Transacties die worden uitgevoerd overeenkomstig artikel 4, lid 1, onder b), i), van Verordening (EU) nr. 600/2014.

    „OILQ”

    Markering van bilateraal overeengekomen transacties in niet-liquide financiële instrumenten

    RM, MTF

    CTP

    Transacties die worden uitgevoerd overeenkomstig artikel 4, lid 1, onder b), ii), van Verordening (EU) nr. 600/2014.

    „PRIC”

    Markering van bilateraal overeengekomen transacties die zijn onderworpen aan andere voorwaarden dan de actuele marktprijs

    RM, MTF

    CTP

    Transacties die worden uitgevoerd overeenkomstig artikel 4, lid 1, onder b), iii), van Verordening (EU) nr. 600/2014 en als bedoeld in artikel 6.

    „ALGO”

    Markering van via algoritmische handel uitgevoerde transacties

    RM, MTF

    CTP

    Transacties die worden uitgevoerd door een beleggingsonderneming die algoritmische handel aanwendt in de zin van artikel 4, lid 1, punt 39, van Richtlijn 2014/65/EU.

    „SIZE”

    Markering van transacties met een grotere omvang dan de standaardmarktomvang

    APA

    CTP

    Transacties die worden uitgevoerd via een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling en waarbij de ontvangen order groter is dan de overeenkomstig artikel 11 bepaalde standaardmarktomvang.

    „ILQD”

    Markering van transacties in niet-liquide instrumenten

    APA

    CTP

    Via een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling uitgevoerde transacties in niet-liquide instrumenten als bepaald overeenkomstig de artikelen 1 tot en met 9 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/567 van de Commissie (2).

    „RPRI”

    Markering van tegen betere prijzen uitgevoerde transacties

    APA

    CTP

    Transacties die overeenkomstig artikel 15, lid 2, van Verordening (EU) nr. 600/2014 tegen betere prijzen worden uitgevoerd door een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling.

    „CANC”

    Annuleringsmarkering

    RM, MTF

    APA

    CTP

    Wanneer een eerder openbaar gemaakte transactie wordt geannuleerd.

    „AMND”

    Wijzigingsmarkering

    RM, MTF

    APA

    CTP

    Wanneer een eerder openbaar gemaakte transactie wordt gewijzigd.

    „DUPL”

    Markering van dubbele transactiemeldingen

    APA

    Wanneer een transactie aan meer dan één APA wordt gemeld overeenkomstig artikel 17, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/571.


    (1)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/580 van de Commissie van 24 juni 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad ten aanzien van technische reguleringsnormen voor het bijhouden van relevante gegevens met betrekking tot orders in financiële instrumenten (zie bladzijde 193 van dit Publicatieblad).

    (2)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/567 van de Commissie van 18 mei 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot definities, transparantie, portefeuillecompressie en toezichtmaatregelen voor productinterventie en voor posities (zie bladzijde 90 van dit Publicatieblad).


    BIJLAGE II

    Orders die aanzienlijk van omvang zijn in verhouding tot de normale marktomvang, standaardmarktomvang, uitgestelde openbaarmaking en daarvoor geldende tijdspannen

    Tabel 1

    Orders die aanzienlijk van omvang zijn in verhouding tot de normale marktomvang voor aandelen en representatieve certificaten

    Gemiddelde dagelijkse omzet (GDO) in EUR

    GDO < 50 000

    50 000 ≤ GDO < 100 000

    100 000 ≤ GDO < 500 000

    500 000 ≤ GDO < 1 000 000

    1 000 000 ≤ GDO < 5 000 000

    5 000 000 ≤ GDO < 25 000 000

    25 000 000 ≤ GDO < 50 000 000

    50 000 000 ≤ GDO < 100 000 000

    GDO ≥ 100 000 000

    Minimumomvang van orders die als aanzienlijk van omvang worden aangemerkt in verhouding tot de normale marktomvang in EUR

    15 000

    30 000

    60 000

    100 000

    200 000

    300 000

    400 000

    500 000

    650 000


    Tabel 2

    Orders die aanzienlijk van omvang zijn in verhouding tot de normale marktomvang voor certificaten en andere vergelijkbare financiële instrumenten

    Gemiddelde dagelijkse omzet (GDO) in EUR

    GDO < 50 000

    GDO ≥ 50 000

    Minimumomvang van orders die als aanzienlijk van omvang worden aangemerkt in verhouding tot de normale marktomvang in EUR

    15 000

    30 000


    Tabel 3

    Standaardmarktomvang

    Gemiddelde waarde van de transacties (GWT) in EUR

    GWT < 20 000

    20 000 ≤ GWT < 40 000

    40 000 ≤ GWT < 60 000

    60 000 ≤ GWT < 80 000

    80 000 ≤ GWT < 100 000

    100 000 ≤ GWT < 120 000

    120 000 ≤ GWT < 140 000

    Enz.

    Standaardmarktomvang in EUR

    10 000

    30 000

    50 000

    70 000

    90 000

    110 000

    130 000

    Enz.


    Tabel 4

    Voor het uitstellen van de openbaarmaking geldende drempels en tijdspannen met betrekking tot aandelen en representatieve certificaten

    Gemiddelde dagelijkse omzet (GDO) in EUR

    Minimumomvang die de transactie moet hebben om de openbaarmaking gedurende de vermelde tijdspanne te mogen uitstellen, in EUR

    Tijdspanne gedurende welke de openbaarmaking mag worden uitgesteld

    > 100 000 000

    10 000 000

    60 minuten

    20 000 000

    120 minuten

    35 000 000

    Einde van de handelsdag

    50 000 000 -100 000 000

    7 000 000

    60 minuten

    15 000 000

    120 minuten

    25 000 000

    Einde van de handelsdag

    25 000 000 -50 000 000

    5 000 000

    60 minuten

    10 000 000

    120 minuten

    12 000 000

    Einde van de handelsdag

    5 000 000 -25 000 000

    2 500 000

    60 minuten

    4 000 000

    120 minuten

    5 000 000

    Einde van de handelsdag

    1 000 000 -5 000 000

    450 000

    60 minuten

    750 000

    120 minuten

    1 000 000

    Einde van de handelsdag

    500 000 -1 000 000

    75 000

    60 minuten

    150 000

    120 minuten

    225 000

    Einde van de handelsdag

    100 000 -500 000

    30 000

    60 minuten

    80 000

    120 minuten

    120 000

    Einde van de handelsdag

    50 000 -100 000

    15 000

    60 minuten

    30 000

    120 minuten

    50 000

    Einde van de handelsdag

    < 50 000

    7 500

    60 minuten

    15 000

    120 minuten

    25 000

    Einde van de volgende handelsdag


    Tabel 5

    Voor het uitstellen van de openbaarmaking geldende drempels en tijdspannen met betrekking tot ETF's

    Minimumomvang die de transactie moet hebben om de openbaarmaking gedurende de vermelde tijdspanne te mogen uitstellen

    Tijdspanne gedurende welke de openbaarmaking mag worden uitgesteld

    10 000 000 EUR

    60 minuten

    50 000 000 EUR

    Einde van de handelsdag


    Tabel 6

    Voor het uitstellen van de openbaarmaking geldende drempels en tijdspannen met betrekking tot certificaten en andere vergelijkbare financiële instrumenten

    Gemiddelde dagelijkse omzet (GDO)

    Minimumomvang die de transactie moet hebben om de openbaarmaking gedurende de vermelde tijdspanne te mogen uitstellen

    Tijdspanne gedurende welke de openbaarmaking mag worden uitgesteld

    GDO < 50 000 EUR

    15 000 EUR

    120 minuten

    30 000 EUR

    Einde van de handelsdag

    GDO ≥ 50 000 EUR

    30 000 EUR

    120 minuten

    60 000 EUR

    Einde van de handelsdag


    BIJLAGE III

    Voor transparantieberekeningen te verstrekken referentiegegevens

    Tabel 1

    Symbolen

    Symbool

    Gegevenssoort

    Definitie

    {ALPHANUM-n}

    Maximaal n alfanumerieke tekens

    Veld voor vrije tekst.

    {ISIN}

    12 alfanumerieke tekens

    ISIN-code volgens ISO 6166

    {MIC}

    4 alfanumerieke tekens

    Marktidentificatiecode volgens ISO 10383


    Tabel 2

    Nadere informatie over de voor transparantieberekeningen te verstrekken referentiegegevens

    Nr.

    Veld

    Te melden gegevens

    Formaat en normen voor melding

    1

    Identificatiecode instrument

    Code ter identificatie van het financiële instrument

    {ISIN}

    2

    Volledige naam instrument

    Volledige naam van het financiële instrument

    {ALPHANUM-350}

    3

    Handelsplatform

    Segment-MIC voor het handelsplatform of de beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling, voor zover beschikbaar, anders exploitant-MIC.

    {MIC}

    4

    MiFIR-identificatiecode

    Identificatie van eigenvermogensinstrumenten

     

    Aandelen als bedoeld in artikel 4, lid 1, punt 44, onder a), van Richtlijn 2014/65/EU;

     

    representatieve certificaten als omschreven in artikel 4, lid 1, punt 45, van Richtlijn 2014/65/EU;

     

    ETF's als omschreven in artikel 4, lid 1, punt 46, van Richtlijn 2014/65/EU;

     

    certificaten als omschreven in artikel 2, lid 1, punt 27, van Verordening (EU) nr. 600/2014;

     

    andere financiële instrumenten die op eigen vermogen lijken, zijnde effecten die andere eigenvermogensinstrumenten dan aandelen, representatieve certificaten, ETF's of certificaten zijn, maar die daaraan verwant zijn.

    Eigenvermogensinstrumenten:

     

    „SHRS” = aandelen

     

    „ETFS” = ETF's

     

    „DPRS” = representatieve certificaten

     

    „CRFT” = certificaten

     

    „OTHR” = andere financiële instrumenten die op eigen vermogen lijken


    Top