Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0638

Besluit 2010/638/GBVB van de Raad van 25 oktober 2010 betreffende beperkende maatregelen tegen de Republiek Guinee

PB L 280 van 26.10.2010, p. 10–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dit document is verschenen in een speciale editie. (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 16/10/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/638/oj

26.10.2010   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 280/10


BESLUIT 2010/638/GBVB VAN DE RAAD

van 25 oktober 2010

betreffende beperkende maatregelen tegen de Republiek Guinee

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name artikel 29,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Op 27 oktober 2009 heeft de Raad Gemeenschappelijk Standpunt 2009/788/GBVB betreffende beperkende maatregelen tegen de Republiek Guinee (1) vastgesteld als reactie op het gewelddadig optreden van de veiligheidstroepen tegen politieke demonstranten in Conakry op 28 september 2009.

(2)

Op 22 december 2009 heeft de Raad Besluit 2009/1003/GBVB houdende wijziging van Gemeenschappelijk Standpunt 2009/788/GBVB (2) vastgesteld, waarin aanvullende beperkende maatregelen zijn opgenomen.

(3)

Op 29 maart 2010 heeft de Raad Besluit 2010/186/GBVB houdende wijziging van Gemeenschappelijk Standpunt 2009/788/GBVB (3) vastgesteld.

(4)

Op basis van een toetsing van Gemeenschappelijk Standpunt 2009/788/GBVB moeten de beperkende maatregelen tot en met 27 oktober 2011 worden verlengd.

(5)

De uitvoeringsmaatregelen van de Unie zijn vervat in Verordening (EU) nr. 1284/2009 van de Raad van 22 december 2009 tot vaststelling van bepaalde specifieke beperkende maatregelen ten aanzien van de Republiek Guinee (4),

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

1.   De verkoop, levering, overdracht of uitvoer van wapens en alle soorten aanverwant materieel, waaronder wapens en munitie, militaire voertuigen en militaire uitrusting, paramilitaire uitrusting en onderdelen daarvoor, alsmede uitrusting die voor binnenlandse repressie zou kunnen worden gebruikt, aan de Republiek Guinee door onderdanen van de lidstaten of vanaf het grondgebied van de lidstaten - ongeacht of de goederen daar oorspronkelijk vandaan komen - of met gebruik van onder hun vlag varende schepen of hun luchtvaartuigen, is verboden.

2.   Er wordt een verbod ingesteld op:

a)

het direct of indirect verlenen van technische bijstand, bemiddelings- of andere diensten die gerelateerd zijn aan de in lid 1 genoemde voorwerpen, of aan de levering, de fabricage, het onderhoud of het gebruik van die voorwerpen, aan natuurlijke of rechtspersonen, entiteiten of lichamen in, of voor gebruik in, de Republiek Guinee;

b)

het direct of indirect verstrekken van financieringsmiddelen of financiële bijstand in verband met de in lid 1 genoemde voorwerpen, met inbegrip van met name subsidies, leningen en exportkredietverzekering, voor de verkoop, de levering, de overbrenging of de uitvoer van die voorwerpen, of voor het verlenen van daarmee verband houdende technische bijstand, bemiddelings- of andere diensten, aan personen, entiteiten of lichamen in, of voor gebruik in, de Republiek Guinee;

c)

het bewust en opzettelijk deelnemen aan activiteiten die ertoe strekken of die tot gevolg hebben dat de onder (a) of (b) bedoelde verbodsbepalingen worden omzeild.

Artikel 2

1.   Artikel 1 is niet van toepassing op:

a)

de verkoop, levering, overbrenging of uitvoer van niet-dodelijke militaire uitrusting, alsmede uitrusting die kan worden gebruikt voor binnenlandse repressie, die uitsluitend is bedoeld voor humanitair of beschermend gebruik, of voor programma’s voor institutionele opbouw van de Verenigde Naties (VN) en de Europese Unie, of voor crisisbeheersingsoperaties van de Unie en de VN;

b)

de verkoop, levering, overbrenging of uitvoer van andere voertuigen dan gevechtsvoertuigen, die zijn gemaakt van of uitgerust met materiaal dat bescherming biedt tegen kogels en die uitsluitend bestemd zijn voor de bescherming van personeel van de Unie en haar lidstaten in de Republiek Guinee,

c)

het verstrekken van technische bijstand, bemiddelings- en andere diensten in verband met dergelijke uitrusting of met dergelijke programma’s en operaties;

d)

het verstrekken van financieringsmiddelen en financiële bijstand in verband met dergelijke uitrusting of met dergelijke programma’s en operaties,

mits deze uitvoer en bijstand van tevoren door de ter zake bevoegde autoriteit zijn goedgekeurd.

2.   Artikel 1 is niet van toepassing op beschermende kleding, met inbegrip van kogelvrije vesten en militaire helmen, die door personeel van de VN, personeel van de Unie of haar lidstaten, vertegenwoordigers van de media, medewerkers van humanitaire en ontwikkelingsorganisaties en daarmee verbonden personeel, louter voor persoonlijk gebruik tijdelijk naar de Republiek Guinee worden uitgevoerd.

Artikel 3

1.   De lidstaten nemen de nodige maatregelen om binnenkomst op of doorreis via hun grondgebied te beletten van de op de lijst in de bijlage vermelde individuele leden van de nationale raad voor democratie en ontwikkeling (Conseil national pour la démocratie et le développement - CNDD) en met hen geassocieerde personen.

2.   Lid 1 houdt niet in dat de lidstaten verplicht zijn hun eigen onderdanen de toegang tot het grondgebied te ontzeggen.

3.   Lid 1 laat de gevallen onverlet waarin lidstaten uit hoofde van het internationale recht gebonden zijn, en wel:

a)

als gastland van een internationale intergouvernementele organisatie;

b)

als gastland van een internationale conferentie die is bijeengeroepen door, of plaatsvindt onder auspiciën van de VN; of

c)

krachtens een multilaterale overeenkomst die voorrechten en immuniteiten verleent; of

d)

krachtens het Concordaat (Verdrag van Lateranen) van 1929, dat werd gesloten tussen de Heilige Stoel (Vaticaanstad) en Italië.

4.   Lid 3 wordt ook geacht van toepassing te zijn op gevallen waarin een lidstaat optreedt als gastland van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

5.   De Raad wordt naar behoren geïnformeerd over alle gevallen waarin een lidstaat krachtens lid 3 of lid 4 een ontheffing verleent.

6.   De lidstaten kunnen vrijstellingen van de krachtens lid 1 opgelegde maatregelen verlenen voor reizen die plaatsvinden op grond van dringende humanitaire noden, of om vergaderingen van intergouvernementele instanties, met inbegrip van door de Unie geïnitieerde vergaderingen, of vergaderingen waarvoor een lidstaat als fungerend voorzitter van de OVSE als gastheer optreedt, bij te wonen wanneer een politieke dialoog wordt gevoerd waarbij de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat in de Republiek Guinee rechtstreeks worden bevorderd.

7.   Een lidstaat die de in lid 6 bedoelde vrijstellingen wil verlenen, brengt zulks schriftelijk ter kennis van de Raad. De vrijstelling wordt geacht te zijn toegestaan, tenzij door één of meer leden van de Raad binnen twee werkdagen na ontvangst van de kennisgeving van de voorgestelde vrijstelling, schriftelijk bezwaar wordt gemaakt bij de Raad. Indien door één of meer leden van de Raad bezwaar wordt gemaakt, kan de Raad met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen besluiten de voorgestelde vrijstelling te verlenen.

8.   Wanneer een lidstaat krachtens de leden 3, 4, 6 of 7 een machtiging verleent tot binnenkomst op of doorreis via zijn grondgebied van de in de bijlage vermelde personen, dan geldt deze machtiging uitsluitend voor het doel waarvoor ze is verleend en voor de daarbij betrokken personen.

Artikel 4

1.   Alle tegoeden en economische middelen die toebehoren aan, eigendom zijn van, in bezit zijn van of onder zeggenschap staan van de in de bijlage vermelde individuele leden van de CNDD en de met hen geassocieerde natuurlijke of rechtspersonen, entiteiten of lichamen worden bevroren.

2.   Er worden geen tegoeden of economische middelen rechtstreeks of onrechtstreeks ter beschikking gesteld aan of ten behoeve van de in de bijlage genoemde natuurlijke of rechtspersonen, entiteiten of lichamen.

3.   De bevoegde autoriteiten van de lidstaten kunnen, onder voorwaarden die zij passend achten, toestemming geven voor de vrijgave of de beschikbaarstelling van bepaalde bevroren tegoeden of economische middelen, indien zij hebben vastgesteld dat de betrokken tegoeden of economische middelen:

a)

noodzakelijk zijn voor het dekken van uitgaven voor de basisbehoeften van de in de bijlage genoemde personen en de leden van hun gezin die van hen afhankelijk zijn, zoals betalingen voor voedsel, huur of hypotheeklasten, geneesmiddelen of geneeskundige behandelingen, belastingen, verzekeringspremies of openbare voorzieningen;

b)

uitsluitend bestemd zijn voor de betaling van redelijke honoraria en de vergoeding van gemaakte kosten in verband met de verlening van juridische diensten;

c)

uitsluitend bestemd zijn voor de betaling van honoraria of kosten voor het loutere houden of beheren van bevroren tegoeden of economische middelen; of

d)

noodzakelijk zijn voor de betaling van buitengewone lasten, mits de bevoegde autoriteit de bevoegde autoriteiten van de andere lidstaten en de Commissie ten minste twee weken voor zij de toestemming geeft, in kennis stelt van de redenen waarom zij meent dat specifieke toestemming moet worden gegeven.

De lidstaten stellen elkaar en de Commissie in kennis van elke toestemming die overeenkomstig dit lid is verleend.

4.   In afwijking van lid 1 kunnen de bevoegde autoriteiten van een lidstaat toestemming geven voor de vrijgave van bepaalde bevroren tegoeden of economische middelen mits aan de volgende voorwaarden is voldaan:

a)

de tegoeden of economische middelen zijn het voorwerp van een gerechtelijk, administratief of arbitraal retentierecht of vonnis dat is vastgesteld vóór de datum waarop de natuurlijke of rechtspersoon, de entiteit of het lichaam, bedoeld in artikel 4, lid 1, op de lijst werd geplaatst;

b)

de tegoeden of economische middelen worden uitsluitend aangewend om te voldoen aan vorderingen die door een dergelijk retentierecht zijn gewaarborgd of door een dergelijk vonnis geldig zijn verklaard, overeenkomstig de wet- en regelgeving tot vaststelling van de rechten van de personen die titularis zijn van dergelijke vorderingen;

c)

het retentierecht of het vonnis komt niet ten goede aan een natuurlijke of rechtspersoon, entiteit of lichaam genoemd in de bijlage; en

d)

de erkenning van het retentierecht of het vonnis is niet in strijd met de openbare orde van de betrokken lidstaat.

De lidstaten stellen elkaar en de Commissie in kennis van elke toestemming die overeenkomstig dit lid is verleend.

5.   Lid 2 is niet van toepassing op de bijboeking op bevroren rekeningen van:

a)

rente of andere inkomsten op die bevroren rekeningen; of

b)

betalingen die verschuldigd zijn krachtens contracten, overeenkomsten of verplichtingen die zijn gesloten of ontstaan vóór de datum waarop Gemeenschappelijk Standpunt 2009/788/GBVB op die rekeningen van toepassing werd,

mits deze rente, andere inkomsten en betalingen onder lid 1 blijven vallen.

Artikel 5

1.   De Raad stelt op voorstel van een lidstaat of van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid de wijzigingen van de lijst in de bijlage vast die op grond van de politieke ontwikkelingen in de Republiek Guinee nodig zijn.

2.   De Raad stelt de betrokken persoon in kennis van zijn besluit en van de motivering voor plaatsing op de lijst, hetzij rechtstreeks, indien het adres bekend is, hetzij middels de bekendmaking van een kennisgeving, zodat de betrokken persoon daarover opmerkingen kan indienen.

3.   Indien er opmerkingen worden ingediend of substantieel nieuw bewijsmateriaal wordt overgelegd, toetst de Raad zijn besluit en brengt hij de betrokken persoon daarvan op de hoogte.

Artikel 6

Om het effect van voornoemde maatregelen zo groot mogelijk te maken, moedigt de Unie derde landen aan soortgelijke beperkende maatregelen als de in dit besluit vervatte te treffen.

Artikel 7

Gemeenschappelijk Standpunt 2009/788/GBVB wordt ingetrokken.

Artikel 8

1.   Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

2.   Dit besluit is van toepassing tot en met 27 oktober 2011. Het wordt voortdurend getoetst. Het kan zo nodig worden verlengd of gewijzigd indien de Raad van oordeel is dat de doelstellingen ervan niet zijn verwezenlijkt.

Gedaan te Luxemburg, 25 oktober 2010.

Voor de Raad

De voorzitster

C. ASHTON


(1)  PB L 281 van 28.10.2009, blz. 7.

(2)  PB L 346 van 23.12.2009, blz. 51.

(3)  PB L 83 van 30.3.2010, blz. 23.

(4)  PB L 346 van 23.12.2009, blz. 26.


BIJLAGE

Lijst van de in artikel 3 en 4 bedoelde personen

 

Naam (en eventuele aliassen)

Nadere gegevens (geboortedatum en -plaats, nummer paspoort/identiteitsbewijs, enz.

Redenen

1.

Kapitein Moussa Dadis CAMARA

Geboortedatum: 1.1.1964 of 29.12.1968

Nummer paspoort: R0001318

Voorzitter van de CNDD

2.

Kolonel Mathurin BANGOURA

Geboortedatum: 15.11.1962

Nummer paspoort: R0003491

Minister van Telecommunicatie en van Nieuwe Informatietechnologieën

3.

Luitenant-kolonel Aboubacar Sidiki (alias Idi Amin) CAMARA

Geboortedatum: 22.10.1979

Nummer paspoort: R0017873

Minister en permanent secretaris van de CNDD (op 26.1.2009 ontslagen uit het leger)

4.

Commandant Oumar BALDÉ

Geboortedatum: 26.12.1964

Nummer paspoort: R0003076

Lid van de CNDD

5.

Commandant Mamadi (alias Mamady) MARA

Geboortedatum: 1.1.1954

Nummer paspoort: R0001343

Lid van de CNDD

6.

Commandant Almamy CAMARA

Geboortedatum: 17.10.1975

Nummer paspoort: R0023013

Lid van de CNDD

7.

Luitenant-kolonel Mamadou Bhoye DIALLO

Geboortedatum: 1.1.1956

Nummer paspoort: R0001855

Lid van de CNDD

8.

Kapitein Koulako BÉAVOGUI

 

Lid van de CNDD

9.

Luitenant-kolonel (bij de politie) Kandia (alias Kandja) MARA

Nummer paspoort: R0178636

Lid van de CNDD

regionaal directeur veiligheid van Labé

10.

Kolonel Sékou MARA

Geboortedatum: 1957

Lid van de CNDD

Adjunct-directeur van de nationale politie

11.

Dhr. Morciré CAMARA

Geboortedatum: 1.1.1949

Nummer paspoort: R0003216

Lid van de CNDD

12.

Dhr. Alpha Yaya DIALLO

 

Lid van de CNDD

Nationaal directeur van de Douane

13.

Kolonel Mamadou Korka DIALLO

Geboortedatum: 19.2.1962

Minister van Handel, Industrie en van het MKB

14.

Kolonel Fodeba TOURÉ

Geboortedatum: 7.6.1961

Nummer paspoort: R0003417 /R0002132

Gouverneur van Kindia (voormalig minister van Jeugdzaken, ontslagen als minister op 7.5.2009)

15.

Commandant Cheick Sékou (alias Ahmed) Tidiane CAMARA

Geboortedatum: 12.5.1966

Lid van de CNDD

16.

Kolonel Sékou (alias Sékouba) SAKO

 

Lid van de CNDD

17.

Luitenant Jean-Claude PIVI (alias Coplan)

Geboortedatum: 1.1.1960

Lid van de CNDD

Minister voor de Beveiliging van de President

18.

Kapitein Saa Alphonse TOURÉ

Geboortedatum: 3.6.1970

Lid van de CNDD

19.

Kolonel Moussa KEITA

Geboortedatum: 1.1.1966

Lid van de CNDD

Minister, permanent secretaris van de CNDD, belast met de betrekkingen met de instellingen van de Republiek

20.

Luitenant-kolonel Aïdor (alias Aëdor) BAH

 

Lid van de CNDD

21.

Majoor Bamou LAMA

 

Lid van de CNDD

22.

Mohamed Lamine KABA

 

Lid van de CNDD

23.

Kapitein Daman (alias Dama) CONDÉ

 

Lid van de CNDD

24.

Commandant Aboubacar Amadou DOUMBOUYA

 

Lid van de CNDD

25.

Commandant Moussa Tiégboro CAMARA

Geboortedatum: 1.1.1968

Nummer paspoort: 7190

Lid van de CNDD

Minister, vallend onder de president, belast met de speciale diensten ter bestrijding van drugshandel en georganiseerde criminaliteit

26.

Kapitein Issa CAMARA

Geboortedatum: 1954

Lid van de CNDD

Gouverneur van Mamou

27.

Kolonel Dr. Abdoulaye Chérif DIABY

Geboortedatum: 26.2.1957

Nummer paspoort: 13683

Lid van de CNDD

Minister van Volksgezondheid en Volkshygiëne

28.

Dhr. Mamady CONDÉ

Geboortedatum: 28.11.1952

Nummer paspoort: R0003212

Lid van de CNDD

29.

Onderluitenant Cheikh Ahmed TOURÉ

 

Lid van de CNDD

30.

Luitenant-kolonel Aboubacar Biro CONDÉ

Geboortedatum: 15.10.1962

Nummer paspoort: 2443/R0004700

Lid van de CNDD

31.

Dhr. Bouna KEITA

 

Lid van de CNDD

32.

Dhr. Idrissa CHERIF

Geboortedatum: 13.11.1967

Nummer paspoort: R0105758

Minister van Communicatie, vallend onder de president en de minister van Defensie

33.

Dhr. Mamoudou (alias Mamadou) CONDÉ

Geboortedatum: 9.12.1960

Nummer paspoort: R0020803

Staatssecretaris, belast met strategische aangelegenheden en duurzame ontwikkeling

34.

Luitenant Aboubacar Chérif (alias Toumba) DIAKITÉ

 

Adjudant van de president

35.

Dhr. Ibrahima Khalil DIAWARA

Geboortedatum: 1.1.1976

Nummer paspoort: R0000968

Speciaal adviseur van Aboubacar Chérif „Toumba” Diakité

36.

Onderluitenant Marcel KOIVOGUI

 

Adjunct van Aboubacar Chérif „Toumba” Diakité

37.

Dhr. Papa Koly KOUROUMA

Geboortedatum: 3.11.1962

Nummer paspoort: R11914/R001534

minister van Milieubeheer en Duurzame Ontwikkeling

38.

Commandant Nouhou THIAM

Geboortedatum: 1960

Nummer paspoort: 5180

Inspecteur-generaal van de krijgsmacht

woordvoerder van de CNDD

39.

Kapitein van politie Théodore (alias Siba) KOUROUMA

Geboortedatum: 13.5.1971

Nummer dienstpaspoort: R0001204

Toegevoegd aan het kabinet van de president

40.

Kapitein Mamadou SANDÉ

Geboortedatum: 12.12.1969

Nummer paspoort: R0003465

Minister, vallend onder de president, belast met economie en financiën

41.

Dhr. Alhassane (alias Al-Hassane) Siba ONIPOGUI

Geboortedatum: 31.12.1961

Nummer paspoort: 5938/R00003488

Minister, vallend onder de President, belast met de staatscontrole

42.

Dhr. Joseph KANDUNO

 

Minster, belast met audits, transparantie en goed bestuur

43.

Dhr. Fodéba (alias Isto) KÉIRA

Geboortedatum: 4.6.1961

Nummer paspoort: R0001767

Minister van Jeugdzaken, Sport en Bevordering van de werkgelegenheid voor jongeren

44.

Kolonel Siba LOHALAMOU

Geboortedatum: 1.8.1962

Nummer paspoort: R0001376

Minister van Justitie, (Garde des Sceaux)

45.

Dr. Frédéric KOLIÉ

Geboortedatum: 1.1.1960

Nummer paspoort: R0001714

Minister van Grondgebiedbeheer en Politieke Zaken

46.

Dhr. Alexandre Cécé LOUA

Geboortedatum: 1.1.1956

Nummer paspoort: R0001757/

diplomatiek paspoort: R0000027

Minister van Buitenlandse Zaken en Guinese onderdanen in het buitenland

47.

Dhr. Mamadou (alias Mahmoud) THIAM

Geboortedatum: 4.10.1968

Nummer paspoort: R0001758

Minister van mijnbouw en Energie

48.

Dhr. Boubacar BARRY

Geboortedatum: 28.5.1964

Nummer paspoort: R0003408

Minister van Staat, vallend onder de President, belast met Openbare Werken, Ruimtelijke Ordening en Openbare gebouwen

49.

Dhr. Demba FADIGA

Geboortedatum: 1.1.1952

Nummer verblijfskaart FR365845/365857

Lid van de CNDD

Speciaal Ambassadeur en gevolmachtigde, belast met de betrekkingen tussen de CNDD en de regering

50.

Dhr. Mohamed DIOP

Geboortedatum: 1.1.1963

Nummer paspoort: R0001798

Lid van de CNDD

Gouverneur van Conakry

51.

Sergeant Mohamed (alias Tigre) CAMARA

 

Lid van de veiligheidstroepen van de presidentiële garde „Koundara”

52.

Dhr. Habib HANN

Geboortedatum: 15.12.1950

Nummer paspoort: 341442

Comité audit en bewaking van de strategische sectoren van de staat

53.

Dhr. Ousmane KABA

 

Comité audit en bewaking van de strategische sectoren van de staat

54.

Dhr. Alfred MATHOS

 

Comité audit en bewaking van de strategische sectoren van de staat

55.

Kapitein Mandiou DIOUBATÉ

Geboortedatum: 1.1.1960

Nummer paspoort: R0003622

Directeur persbureau van de president

Woordvoerder van de CNDD

56.

Dhr. Cheik Sydia DIABATÉ

Geboortedatum: 23.4.1968

Nummer paspoort: R0004490

Lid van de strijdkrachten

Directeur van de dienst inlichtingen en opsporingen van het ministerie van Defensie

57.

Dhr. Ibrahima Ahmed BARRY

Geboortedatum: 11.11.1961

Nummer paspoort: R0048243

Directeur-generaal van de radio- en televisieomroep van Guinee

58.

Dhr. Alhassane BARRY

Geboortedatum: 15.11.1962

Nummer paspoort: R0003484

Gouverneur van de Centrale Bank

59.

Dhr. Roda Namatala FAWAZ

Geboortedatum: 6.7.1947

Nummer paspoort: R0001977

Zakenman, verbonden aan de CNDD, heeft de CNDD financieel gesteund

60.

Dhr. Dioulde DIALLO

 

Zakenman, verbonden aan de CNDD, heeft de CNDD financieel gesteund

61.

Dhr. Kerfalla CAMARA KPC

 

Algemeen directeur van Guicopress

Zakenman, verbonden aan de CNDD, heeft de CNDD financieel gesteund

62.

Dr. Moustapha ZABATT

Geboortedatum: 6.2.1965

Arts en persoonlijk adviseur van de president

63.

Dhr. Aly MANET

 

Beweging „Dadis Doit Rester”

64.

Dhr. Louis M’bemba SOUMAH

 

Minister van Arbeid, Administratieve hervorming en Openbaar ambt

65.

Dhr. Cheik Fantamady CONDÉ

 

Minister van Informatie en Cultuur

66.

Dhr. Boureima CONDÉ

 

Minister van Landbouw en Veehouderij

67.

Mevr. Mariame SYLLA

 

Minister van Decentralisatie en Plaatselijk bestuur


Top