EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0129

Neuvoston päätös 2014/129/YUTP, annettu 10 päivänä maaliskuuta 2014 , joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian täytäntöönpanoa tukevan, aseiden leviämistä vastustavien riippumattomien ajatushautomoiden eurooppalaisen verkoston edistämisestä

OJ L 71, 12.3.2014, p. 3–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2017: This act has been changed. Current consolidated version: 04/07/2017

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/129(1)/oj

12.3.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 71/3


NEUVOSTON PÄÄTÖS 2014/129/YUTP,

annettu 10 päivänä maaliskuuta 2014,

joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian täytäntöönpanoa tukevan, aseiden leviämistä vastustavien riippumattomien ajatushautomoiden eurooppalaisen verkoston edistämisestä

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 26 artiklan 2 kohdan ja 31 artiklan 1 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Eurooppa-neuvosto hyväksyi 12 päivänä joulukuuta 2003 joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian, jäljempänä ’EU:n joukkotuhoasestrategia’, jonka III luvussa on lueteltu sekä unionissa että kolmansissa maissa toteutettavia toimenpiteitä joukkotuhoaseiden leviämisen torjumiseksi.

(2)

Unioni panee aktiivisesti täytäntöön EU:n joukkotuhoasestrategiaa ja on toteuttamassa sen III luvussa lueteltuja toimenpiteitä, muun muassa tarvittavien rakenteiden luomista unioniin.

(3)

Neuvosto antoi 8 päivänä joulukuuta 2008 päätelmät ja hyväksyi asiakirjan ”Euroopan unionin uudet toimintalinjat joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen torjumiseksi”, jäljempänä ’uudet toimintalinjat’, jossa todetaan, että joukkotuhoaseiden leviäminen on edelleen suurimpia turvallisuushaasteita ja että asesulkupolitiikka on olennainen osa yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa (YUTP).

(4)

Neuvosto pyytää uusissa toimintalinjoissa toimivaltaisia neuvoston kokoonpanoja ja elimiä, komissiota, muita toimielimiä ja jäsenvaltioita toteuttamaan kyseisen asiakirjan mukaisia konkreettisia jatkotoimia.

(5)

Neuvosto korostaa uusissa toimintalinjoissa, että unionin toimissa aseiden leviämisen estämiseksi voitaisiin hyödyntää valtioista riippumattoman aseiden leviämisen estämisen verkoston tukea. Verkosto kokoaisi yhteen unionin strategisiin alueisiin erikoistuneita ulkopoliittisia instituutteja ja tutkimuskeskuksia ja tukeutuisi jo olemassa oleviin hyödyllisiin verkostoihin. Tällaista verkostoa voitaisiin laajentaa sellaisissa kolmansissa maissa oleviin instituutioihin, joiden kanssa unioni käy erityistä aseiden leviämisen estämiseen liittyvää vuoropuhelua.

(6)

Eurooppa-neuvosto hyväksyi 15 ja 16 päivänä joulukuuta 2005 pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman keskittymisen ja kaupan torjumista koskevan unionin strategian, jäljempänä ’EU:n pienasestrategia’, jossa vahvistetaan suuntaviivat unionin toimille pienaseiden ja kevyiden aseiden osalta. EU:n pienasestrategian mukaan pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laiton keskittyminen ja kauppa muodostavat vakavan uhkan kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle.

(7)

Yhtenä EU:n pienasestrategian tavoitteena on edistää tosiasiallista monenvälisyyttä pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden tarjonnan ja epävakauttavan leviämisen vastaisten kansainvälisten, alueellisten sekä unionin ja sen jäsenvaltioiden sisäisten järjestelyjen kehittämisessä.

(8)

Neuvosto hyväksyi 26 päivänä heinäkuuta 2010 päätöksen 2010/430/YUTP (1), jolla perustettiin riippumattomien ajatushautomoiden eurooppalainen verkosto ja jossa säädettiin, että kyseisen päätöksen teknisestä täytäntöönpanosta huolehtisi EU:n asesulkukonsortio, jäljempänä ’konsortio’.

(9)

Konsortion valinta ainoaksi rahoituksen saajaksi on tässä tapauksessa perusteltua, koska unioni sen jäsenvaltioiden tukemana haluaa jatkaa tuloksekasta yhteistyötä eurooppalaisen ajatushautomoiden verkoston kanssa; verkosto tukee yhteisen eurooppalaisen aseiden leviämisen estämisen ja aseriisunnan kulttuurin luomista ja auttaa unionia kehittämään ja muokkaamaan politiikkaansa näillä aloilla sekä lisäämään unionin näkyvyyttä. Konsortio on EU:n perustama ja täysin riippuvainen sen tuesta, mikä aiheuttaa 100 prosentin rahoitusosuuden tarpeen. Konsortiolla ei ole riippumattomia varoja eikä oikeudellista toimivaltaa hankkia muuta rahoitusta. Konsortio on myös perustanut neljän hallinnoinnista vastaavan ajatushautomon lisäksi verkoston, joka kokoaa yhteen yli 60 ajatushautomoa ja tutkimuskeskusta ja yhdistää näin lähes koko riippumattoman asiantuntemuksen unionissa.

(10)

Konsortio on tähän mennessä järjestänyt Brysselissä kaksi unionin asiantuntijoiden seminaaria toukokuussa 2011 ja kesäkuussa 2013 sekä kaksi laajaa kansainvälistä aseiden leviämisen estämistä käsittelevää konferenssia helmikuussa 2012 ja syys–lokakuussa 2013; minkä lisäksi sen verkkosivustolla on julkaistu 31 asiaa koskevaa toimintapoliittista asiakirjaa. Verkkosivusto julkaistiin keväällä 2011. Sivustoa on päivitetty siitä lähtien säännöllisesti ja lisäksi joka toinen kuukausi julkaistaan sähköinen tiedotuslehti: nonproliferation.eu. Yli 60 riippumatonta eurooppalaista ajatushautomoa on liittynyt konsortioverkostoon sen perustamisen jälkeen.

(11)

Neuvoston päätöksillä 2010/799/YUTP (2) ja 2012/422/YUTP (3) konsortiolle annettiin tehtäväksi järjestää kaksi seminaaria, joilla edistettiin luottamusta lisääviä toimia ja tuettiin prosessia, jonka tarkoituksena on perustaa Lähi-itään joukkotuhoaseista ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmistä vapaa vyöhyke; seminaarit järjestettiin Brysselissä heinäkuussa 2011 ja marraskuussa 2012. Lisäksi neuvoston päätöksellä 2013/43/YUTP (4) konsortiolle annettiin tehtäväksi järjestää kaksi suljettua seminaaria, joiden tarkoituksena oli edesauttaa maaliskuussa 2013 järjestettävässä YK:n konferenssissa käytävien asekauppasopimusneuvottelujen onnistumista,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.   Aseiden leviämistä vastustavien riippumattomien ajatushautomoiden eurooppalaisen verkoston toiminnan edistämistä ja tukemista jatketaan kolmella vuodella tehokkaan monenvälisyyden, ennaltaehkäisyn ja kolmansien maiden kanssa tehtävän yhteistyön periaatteeseen perustuvan EU:n joukkotuhoasestrategian täytäntöönpanon tehostamiseksi ja seuraavien tavoitteiden edistämiseksi:

a)

Kannustetaan poliittista ja turvallisuutta koskevaa vuoropuhelua sekä kansalaisyhteiskuntien ja erityisesti asiantuntijoiden, tutkijoiden ja akateemisen yhteisön pitkän aikavälin keskustelua toimista joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen torjumiseksi.

b)

Annetaan asiaankuuluviin neuvoston työryhmiin osallistuville tilaisuus kuulla verkostoa aseiden leviämisen estämistä koskevissa kysymyksissä ja tarjotaan jäsenvaltioiden edustajille mahdollisuus osallistua verkoston kokouksiin.

c)

Muodostetaan hyödyllinen ensivaihe unionin ja kansainvälisen yhteisön toimille aseiden leviämisen estämiseksi ennen kaikkea antamalla raportteja ja/tai suosituksia unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan, jäljempänä ’korkea edustaja’, edustajille.

d)

Lisätään kolmansien maiden tietoisuutta aseiden leviämiseen liittyvistä haasteista ja unionin kanssa ja monenvälisillä foorumeilla, erityisesti Yhdistyneissä kansakunnissa, tehtävän yhteistyön tarpeellisuudesta maailmanlaajuista huolta aiheuttavien aseiden leviämistä koskevien ohjelmien ennaltaehkäisemiseksi, hillitsemiseksi, pysäyttämiseksi ja mahdollisuuksien mukaan lopettamiseksi.

e)

Kehitetään asiantuntemusta ja institutionaalisia valmiuksia aseiden leviämisen estämistä ja aseriisuntaa koskevissa kysymyksissä unionin ja kolmansien maiden ajatushautomoissa ja hallituksissa.

2.   EU:n pienasestrategian mukaisesti aseiden leviämistä vastustavien riippumattomien ajatushautomoiden eurooppalaisen verkoston toiminta ei ulotu pelkästään joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen aiheuttamiin uhkiin liittyvien kysymysten käsittelyyn, vaan se kattaa myös tavanomaisiin aseisiin, kuten pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin, liittyvät kysymykset. Tavanomaisia aseita koskevien kysymysten sisällyttäminen verkoston toimintakenttään tarjoaa merkittävän välineen sitä vuoropuhelua varten, jota käydään unionin tämän alan toimista EU:n pienasestrategian ja tavanomaisia aseita koskevan unionin politiikan täytäntöönpanon puitteissa, ja mainittuja toimia koskevia suosituksia varten.

3.   Tässä yhteydessä unionin tukea on tarkoitus antaa seuraaville yksittäisille toimille:

a)

Annetaan keinot järjestää kolme vuosittaista neuvoa-antavaa kokousta ja enintään seitsemän tapauskohtaista seminaaria asiantuntijoille ja alan toimijoille kaikissa aseiden leviämisen estämiseen ja aseriisuntaan liittyvissä asioissa, myös tavanomaisiin ja epätavanomaisiin aseisiin liittyvissä, raporttien ja/tai suositusten toimittamiseksi korkean edustajan edustajille.

b)

Perustetaan konsortion tukikeskus, joka jakaa tapauskohtaista asiantuntemusta kaikissa aseiden leviämisen estämiseen ja aseriisuntaan liittyvissä asioissa, myös tavanomaisiin ja epätavanomaisiin aseisiin liittyvissä asioissa, ja joka vastaa kysymyksiin kahden viikon kuluessa.

c)

Annetaan keinot järjestää kolmansien maiden ja kansalaisyhteiskunnan kanssa kolme aseiden leviämisen estämistä ja aseriisuntaa käsittelevää laajaa vuosittaista konferenssia EU:n joukkotuhoasestrategian ja EU:n pienasestrategian sekä unionin toimielimien ja unionin ajatushautomon roolin edistämiseksi tällä alalla, jotta voidaan lisätä unionin toimintapolitiikkojen näkyvyyttä alalla ja toimittaa raportteja ja/tai suosituksia korkean edustajan edustajille.

d)

Annetaan keinot internetsivuston hallinnointiin ja kehittämiseen joukkotuhoaseiden ja tavanomaisten aseiden, mukaan lukien pienaseet ja kevyet aseet, leviämisen estämiseen liittyviä kysymyksiä analysoivien ajatushautomoiden verkoston keskuudessa tapahtuvan yhteydenpidon helpottamiseksi ja tutkimuksesta käytävän vuoropuhelun edistämiseksi, sekä uuden aseiden leviämisen estämisen ja aseriisunnan asiantuntijasukupolven kouluttamiseksi.

e)

Annetaan keinot lisätä tiedottamista sekä kehittää asiantuntemusta ja institutionaalisia valmiuksia aseiden leviämisen estämistä koskevissa asioissa unionin ja kolmansien maiden ajatushautomoissa ja hallituksissa.

f)

Käsitellään jäsenvaltioiden ja Euroopan ulkosuhdehallinnon (EUH) ehdottamia aiheita konsortion yleisessä tutkimustoiminnassa.

Hankkeiden yksityiskohtainen kuvaus on liitteessä.

2 artikla

1.   Korkea edustaja vastaa tämän päätöksen täytäntöönpanosta.

2.   EU:n asesulkukonsortio, jonka muodostavat strategisen tutkimuksen säätiö (Fondation pour la Recherche Stratégique, FRS), Frankfurtin rauhantutkimusinstituutti (Peace Research Institute Frankfurt, HSFK/PRIF), kansainvälinen strategisten tutkimusten laitos (International Institute for Strategic Studies, IISS) ja Tukholman kansainvälinen rauhantutkimuslaitos (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI), huolehtii niiden hankkeiden teknisestä toteutuksesta, jotka kuuluvat 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen toimintojen alaan. Konsortio suorittaa tämän tehtävän korkean edustajan alaisuudessa. Tätä varten korkea edustaja sopii tarvittavista järjestelyistä konsortion kanssa.

3.   Jäsenvaltiot ja EUH ehdottavat tärkeitä ja erityisen kiinnostavia aiheita konsortion tutkimusohjelmissa arvioitaviksi, jotta niitä voidaan käsitellä valmisteluasiakirjoissa ja seminaareissa unionin toimintapolitiikkojen mukaisesti.

3 artikla

1.   Rahoitusohje 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen hankkeiden toteuttamiseksi on 3 600 000 euroa.

2.   Edellä 1 kohdassa vahvistetulla määrällä rahoitettujen menojen hallinnointiin sovelletaan unionin yleiseen talousarvioon sovellettavia menettelyjä ja sääntöjä.

3.   Komissio valvoo 1 kohdassa tarkoitettujen menojen asianmukaista hallinnointia. Tätä varten se tekee rahoitussopimuksen konsortion kanssa. Tässä sopimuksessa määrätään, että konsortion on varmistettava unionin osuuden näkyvyys sen suuruuden mukaisesti.

4.   Komissio pyrkii tekemään 3 kohdassa tarkoitetun rahoitussopimuksen mahdollisimman pian tämän päätöksen voimaantulon jälkeen. Se ilmoittaa neuvostolle mahdollisista vaikeuksista kyseisessä prosessissa ja sopimuksen tekopäivästä.

4 artikla

1.   Korkea edustaja raportoi neuvostolle tämän päätöksen täytäntöönpanosta konsortion laatimien säännöllisten raporttien pohjalta. Nämä raportit ovat perustana neuvoston suorittamalle arvioinnille.

2.   Komissio raportoi 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen hankkeiden rahoitukseen liittyvistä näkökohdista.

5 artikla

1.   Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

2.   Tämän päätöksen voimassaolo päättyy 36 kuukauden kuluttua 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun rahoitussopimuksen tekemisestä.

Tämän päätöksen voimassaolo päättyy kuitenkin 6 kuukauden kuluttua sen voimaantulosta, jos kyseistä rahoitussopimusta ei ole tehty siihen mennessä.

Tehty Brysselissä 10 päivänä maaliskuuta 2014.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

G. VROUTSIS


(1)  Neuvoston päätös 2010/430/YUTP, annettu 26 päivänä heinäkuuta 2010, joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian täytäntöönpanoa tukevien aseiden leviämistä vastustavien riippumattomien ajatushautomoiden eurooppalaisen verkoston perustamisesta (EUVL L 202, 4.8.2010, s. 5).

(2)  Neuvoston päätös 2010/799/YUTP, annettu 13 päivänä joulukuuta 2010, joukkotuhoaseista ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmistä vapaan alueen perustamiseen Lähi-idässä johtavien luottamusta lisäävien toimien tukemisesta joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian täytäntöönpanon tukemiseksi (EUVL L 341, 23.12.2010, s. 27).

(3)  Neuvoston päätös 2012/422/YUTP, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2012, Lähi-idän ydinaseettoman ja joukkotuhoaseettoman vyöhykkeen perustamiseen johtavan prosessin tukemisesta (EUVL L 196, 24.7.2012, s. 67).

(4)  Neuvoston päätös 2013/43/YUTP, annettu 22 päivänä tammikuuta 2013, asekauppasopimusneuvotteluja tukevista Euroopan turvallisuusstrategian puitteissa toteutettavista unionin jatkotoimista (EUVL L 20, 23.1.2013, s. 53).


LIITE

JOUKKOTUHOASEIDEN LEVIÄMISEN VASTAISEN EU:N STRATEGIAN, JÄLJEMPÄNÄ ’EU:N JOUKKOTUHOASESTRATEGIA’, TÄYTÄNTÖÖNPANOA TUKEVA ASEIDEN LEVIÄMISTÄ VASTUSTAVIEN RIIPPUMATTOMIEN AJATUSHAUTOMOIDEN EUROOPPALAINEN VERKOSTO

1.   Tavoitteet

Tämän päätöksen tavoitteena on vahvistaa ja panna edelleen täytäntöön toimintapoliittinen suositus, jonka neuvosto antoi 8 päivänä joulukuuta 2008 asiakirjassa ”Euroopan unionin uudet toimintalinjat joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen torjumiseksi”. Asiakirjan mukaan unionin toimissa aseiden leviämisen estämiseksi voitaisiin hyödyntää tukea valtioista riippumattomalta aseiden leviämisen estämisverkostolta, joka kokoaa yhteen unionin strategisiin aloihin erikoistuneita ulkopoliittisia instituutteja ja tutkimuskeskuksia ja tukeutuu jo olemassa oleviin hyödyllisiin verkostoihin. Tällaista verkostoa voitaisiin laajentaa sellaisissa kolmansissa maissa oleviin instituutioihin, joiden kanssa unioni käy erityistä aseiden leviämisen estämiseen liittyvää vuoropuhelua.

Tämä aseiden leviämistä vastustavien riippumattomien ajatushautomoiden verkosto kannustaisi edelleen poliittista ja turvallisuuteen liittyvää vuoropuhelua sekä kansalaisyhteiskuntien ja erityisesti asiantuntijoiden, tutkijoiden ja akateemisen yhteisön pitkän tähtäimen keskustelua toimista joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen torjumiseksi sekä toisiinsa liittyvistä aseriisuntaa koskevista kysymyksistä.

Verkoston työ on määrä ulottaa koskemaan tavanomaisiin aseisiin, kuten pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin, liittyviä kysymyksiä, mukaan lukien toimenpiteet, joilla varmistetaan vuoden 2005 pienaseita ja kevyitä aseita koskevan EU:n strategian jatkuva toteutus. Verkoston avulla tuetaan unionin toimien uusien puolien kehittämistä kattamaan tavanomaisiin aseisiin liittyvien turvallisuuskysymysten, kuten pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman kaupan ja liiallisen keskittymisen, sekä ennaltaehkäisevät että reaktiiviset ulottuvuudet EU:n asiaankuuluvan strategian mukaisesti. Tavanomaisten aseiden, kuten pienaseiden ja kevyiden aseiden, laittoman ja sääntelemättömän kaupan estäminen on lisäksi tunnustettu unionin erääksi ensisijaiseksi tavoitteeksi asekauppasopimusprosessin puitteissa.

Verkosto voisi saada omalta osaltaan kolmannet maat tiedostamaan entistä paremmin joukkotuhoaseiden leviämiseen ja tavanomaisiin aseisiin liittyvät haasteet, kuten pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laiton kauppa ja liiallinen keskittyminen, ja sen, että yhteistyötä on tehtävä unionin kanssa ja monenvälisillä foorumeilla, erityisesti Yhdistyneissä Kansakunnissa, aseiden leviämistä koskevien maailmanlaajuista huolta aiheuttavien ohjelmien sekä pienaseiden ja kevyiden aseiden ja niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman kaupan ja liiallisen keskittymisen ennaltaehkäisemiseksi, hillitsemiseksi, pysäyttämiseksi ja mahdollisuuksien mukaan lopettamiseksi.

Unioni haluaa tukea tätä verkostoa seuraavasti:

järjestämällä säännöllisesti unionin seminaareja ja tarvittaessa diplomaattien ja akateemisten asiantuntijoiden tapauskohtaisia kokouksia joukkotuhoaseiden sekä pienaseiden ja kevyiden aseiden leviämisen estämisen sekä aseriisunnan alan ajankohtaisista tapahtumista ja kysymyksistä raporttien ja/tai suositusten esittämiseksi korkean edustajan edustajille;

järjestämällä vuosittain laajempia konferensseja ja tarvittaessa valmistelukokouksia raporttien ja/tai suositusten esittämiseksi korkean edustajan edustajille;

ylläpitämällä, hallinnoimalla ja kehittämällä edelleen internetsivustoa ja asiaan liittyviä sosiaalisia verkostoja helpottamaan yhteydenpitoa ja edistämään tutkimuksesta käytävää vuoropuhelua aseiden leviämistä vastustavien ajatushautomoiden verkoston keskuudessa;

edistämällä aseiden leviämisen estämistä ja aseriisuntaa koskevien EU:n politiikkojen tuntemusta ja niihin liittyvän taitotiedon siirtämistä koko unioniin ja kolmansiin maihin.

2.   Verkoston organisointi

Verkosto on avoinna kaikille asiaankuuluville unionin ja siihen assosioituneiden valtioiden ajatushautomoille ja tutkimuslaitoksille ja se ottaa täysin huomioon mielipiteiden moninaisuuden unionissa.

Verkosto jatkaa valtioista riippumattomien asiantuntijoiden, jäsenvaltioiden edustajien ja unionin toimielimien välisen yhteydenpidon helpottamista. Verkoston on oltava valmis olemaan yhteydessä valtioista riippumattomiin kolmansien maiden toimijoihin monenvälisyyden ja kansainvälisen yhteistyön käsitteisiin perustuvien EU:n joukkotuhoasestrategian ja EU:n pienasestrategian mukaisesti. Verkoston toimeksianto kattaa joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämisen, aseriisunnan sekä tavanomaisiin aseisiin, kuten pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin, liittyvät kysymykset.

Neuvoston asiaankuuluviin työryhmiin (yleisen aseriisunnan ja asevalvonnan työryhmä, asesulkutyöryhmä ja tavanomaisten aseiden viennin työryhmä jne.) osallistuvat voivat kuulla verkostoa aseiden leviämiseen estämiseen ja tavanomaisiin aseisiin, kuten pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin, liittyvissä kysymyksissä, ja sen edustajat voivat osallistua verkoston kokouksiin. Verkoston kokoukset voidaan järjestää mahdollisuuksien mukaan rinnakkain työryhmien kokousten kanssa.

Verkostoa johtaa edelleen FRS:n, HSFK/PRIF:n, IISS:n ja SIPRIn muodostama EU:n asesulkukonsortio, jonka tehtäväksi annetaan hankkeen hallinnointi tiiviissä yhteistyössä korkean edustajan edustajien kanssa.

Konsortio kutsuu yhteistyössä korkean edustajan edustajien ja jäsenvaltioiden kanssa asiantuntijaseminaareihin ja vuosittaisiin laajoihin konferensseihin osallistujia, jotka ovat erikoistuneet joukkotuhoaseiden ja tavanomaisten aseiden leviämisen estämistä ja aseriisuntaa koskeviin politiikkoihin. Heitä pyydetään myös antamaan julkaisunsa ja toimintaansa koskevia tietoja saataville asiaa käsittelevällä verkkosivustolla.

3.   Hankkeiden kuvaus

3.1   Hanke 1: Järjestetään diplomaateille ja akateemisille asiantuntijoille kolme vuosittaista neuvoa-antavaa kokousta ja enintään seitsemän tapauskohtaista seminaaria, tuloksena raportti ja/tai suosituksia

3.1.1   Hankkeen tavoite

Vuosittaisten neuvoa-antavien kokousten ja tapauskohtaisten seminaarien tavoitteena on edistää unionin asiantuntijoiden, virkamiesten ja akateemisen yhteisön välistä turvallisuuteen liittyvää vuoropuhelua, jossa käsitellään joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien sekä tavanomaisten aseiden, pienaseet ja kevyet aseet mukaan luettuina, leviämisen estämisen ja aseriisunnan alojen nykyisiä haasteita. Seminaarien tulisi lisäksi edistää unionin jäsenvaltioissa toimivien, aseiden leviämistä vastustavien riippumattomien ajatushautomoiden eurooppalaisen verkoston yhteistyötä.

3.1.2   Hankkeen tulokset

Jäsenvaltioiden poliittisten toimijoiden ja akateemisten asiantuntijoiden samoin kuin EUH:n ja muiden unionin toimielinten erikoistuneen henkilöstön välinen tietojen ja analyysien vaihto nykyisistä aseiden leviämistä koskevista suuntauksista;

Keskustelu parhaista tavoista ja keinoista panna täytäntöön aseiden leviämisen vastaisia unionin politiikkoja;

Aseiden leviämistä vastustavien riippumattomien ajatushautomoiden eurooppalaisen verkoston edistäminen;

Rakentava palaute unionin riippumattomilta ajatushautomoilta unionille sen joukkotuhoaseiden ja pienaseiden ja kevyiden aseiden leviämisen vastaisten strategioiden osalta, ja ajatushautomoiden toimijoilta saamat ehdotukset siitä, mitkä kysymykset olisivat politiikan kannalta kaikkein tärkeimpiä jatkotutkimusta varten;

Aseiden leviämisen estämisen ja aseriisunnan alan keskeisten kysymysten tunnistaminen toimintapoliittisia raportteja varten;

Korkean edustajan edustajille annettavien toimintapoliittisten raporttien laatiminen yhdessä toimenpidesuositusten kanssa. Raportit jaettaisiin unionin asiaankuuluville toimielimille ja jäsenvaltioille.

3.1.3   Hankkeen kuvaus

Hankkeeseen kuuluu kolmen vuosittaisen neuvoa-antavan kokouksen ja enintään seitsemän tapauskohtaisen asiantuntijaseminaarin järjestäminen, joiden tuloksena laaditaan asiaan liittyviä raportteja ja/tai suosituksia.

Tapahtumien ohjelma valmistellaan tiiviissä yhteistyössä neuvoston YUTP-alan työryhmien kanssa, jotka käsittelevät aseiden leviämisen estämistä ja aseriisuntaa (yleisen aseriisunnan ja asevalvonnan työryhmä / asesulkutyöryhmä / yleisen aseriisunnan ja asevalvonnan työryhmä (avaruus),) sekä pienaseita ja kevyitä aseita ja tavanomaisten aseiden vientiä (tavanomaisten aseiden viennin työryhmä ja tavanomaisten aseiden viennin työryhmä (asekauppasopimus)). Seminaareissa olisi käsiteltävä sekä unionin lyhyen että keskipitkän aikavälin haasteita aseiden leviämisen estämisen ja aseriisunnan aloilla seuraavien aseluokkien osalta: joukkotuhoaseet ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmät, tavanomaiset aseet mukaan lukien pienaseet ja kevyet aseet, sekä uudentyyppiset aseet ja maaliinsaattamisjärjestelmät. Seminaarien olisi erityisesti tarjottava unionin päättäjille tilaisuus keskittyä näitä aseita koskeviin pidemmän aikavälin haasteisiin ja suuntauksiin sekä muihin kysymyksiin, joita he eivät päivittäin joudu käsittelemään.

Vuosittaiset neuvoa-antavat kokoukset kestävät puolitoista päivää, ja niihin on tarkoitus kutsua enintään 100 aseiden leviämisen estämiseen ja tavanomaisia aseita, myös pienaseita ja kevyitä aseita, koskeviin kysymyksiin erikoistunutta osallistujaa unionin ajatushautomoista, jäsenvaltioista ja unionin toimielimistä. Näillä seminaareilla tulisi lähinnä olla aseiden leviämistä vastustavien EU:n ajatushautomoiden, unionin ja sen jäsenvaltioiden välinen neuvoa-antava tehtävä.

Tapauskohtaiset seminaarit ovat korkeintaan kahden päivän pituisia ja niiden osanottajamäärä, joka määritellään kunkin seminaarin kohdalla erikseen, on enintään 45. Seminaareilla tulisi erityisesti olla aseiden leviämistä vastustavien unionin ajatushautomoiden, unionin ja sen jäsenvaltioiden välinen neuvoa-antava tehtävä ja käsitellä ad hoc -pohjalta ajankohtaisia tapahtumia ja unionin politiikan vaihtoehtoja sekä tarjota unionin ajatushautomoille, jäsenvaltioille ja unionin toimielimille tilaisuus saavuttaa tietty kohdeyleisö sekä unionissa että sen ulkopuolella.

Vuosittaiset neuvoa-antavat kokoukset tulisi pitää Brysselissä, kun taas enintään kolme tapauskohtaista asiantuntijaseminaaria voidaan pitää unionin ulkopuolella.

3.2   Hanke 2: Vuosittaisen laajan konferenssin järjestäminen, tuloksena raportti ja/tai suosituksia

3.2.1   Hankkeen tavoite

Vuosittaisessa Carnegie-tyyppisessä aseiden leviämisen estämistä käsittelevässä konferenssissa, johon osallistuu EU-maiden ja kolmansien maiden hallitusten asiantuntijoita ja riippumattomia ajatushautomoita, pohdittaisiin ja määritettäisiin uusia toimenpiteitä joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen torjumiseksi sekä tarkasteltaisiin tavanomaisiin aseisiin liittyviä haasteita, joihin kuuluu pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman kaupan ja liiallisen keskittymisen torjunta. Hankkeen lippulaivatapahtumana vuosittainen konferenssi lisää kansainvälistä huomiota, joka kohdistuu joukkotuhoaseiden leviämisen vastaiseen EU:n strategiaan ja unionin toimielinten pyrkimyksiin sen täytäntöön panemiseksi sekä jäsenvaltioiden riippumattomien ajatushautomoiden ja akateemisten asiantuntijoiden asiaan liittyvään työhön.

Vuosittaiset konferenssit edistävät myös aseiden leviämisen estämiseen liittyviin aloihin erikoistuneiden eurooppalaisten ajatushautomoiden roolia ja koheesiota ja auttavat tehostamaan niiden ja muiden laitosten voimavaroja myös sellaisilla maailman alueilla, joilla ei ole aseiden leviämisen estämisen alan syvällistä asiantuntemusta.

Vuosittaisissa konferensseissa ja mahdollisissa valmistelukokouksissa käsitellään aseiden leviämisen estämiseen liittyviä aiheita, joilla on ajankohtaista merkitystä EUH:n työskentelylle. Näiden keskustelujen ja muun asesulkukonsortion valvoman työskentelyn pohjalta laaditaan toimintapoliittisia raportteja sekä joukko toimenpidesuosituksia korkean edustajan edustajille. Raportti jaettaisiin unionin asiaankuuluville toimielimille ja jäsenvaltioille sekä saatettaisiin saataville verkossa.

3.2.2   Hankkeen tulokset

Perustetaan laaja eurooppalaisjohtoinen aseiden leviämisen estämistä ja aseriisuntaa käsittelevä kansainvälinen konferenssi, josta tulisi keskeinen tapahtumapaikka joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen torjuntaan tarkoitetuista toimenpiteistä ja toisiinsa liittyvistä aseriisuntaa koskevista tavoitteista käytävän strategisen keskustelun edistämiselle ja jossa tarkasteltaisiin tavanomaisiin aseisiin liittyviä haasteita, muun muassa pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman kaupan ja liiallisen keskittymisen torjuntaa;

Lisätään joukkotuhoaseiden sekä pienaseiden ja kevyiden aseiden leviämisen estämistä ja kemiallisiin, biologisiin, säteily- ja ydinaseisiin liittyviä toimia koskevien unionin politiikkojen näkyvyyttä ja tunnettavuutta kolmansien maiden virkamiesten, akateemisen maailman edustajien ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden parissa;

Edistetään Euroopan unionin aseiden leviämistä vastustavien riippumattomien ajatushautomoiden verkoston roolia ja koheesiota sekä unionin roolia tällä alalla ja lisätään aseiden leviämisen estämistä koskevaa asiantuntemusta maissa, joissa se on riittämätöntä, myös kolmansissa maissa;

Toimitetaan toimintapoliittisia raportteja ja/tai toimenpidesuosituksia, jotka tehostaisivat EU:n joukkotuhoasestrategian ja pienasestrategian täytäntöönpanoa ja jotka muodostaisivat hyvän lähtökohdan aseiden leviämisen estämiseen tähtääville ja tavanomaisiin aseisiin liittyville unionin ja kansainvälisen yhteisön toimille;

Lisätään unionin toimielimien, jäsenvaltioiden, kansalaisyhteiskunnan ja kolmansien maiden tietoisuutta ja tietämystä joukkotuhoaseisiin ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmiin liittyvistä uhista, jotta ne voivat parantaa ennakointia.

3.2.3   Hankkeen kuvaus

Hankkeen puitteissa järjestetään vuosittaisia laajoja konferensseja ja tarvittaessa valmistelukokouksia sekä laaditaan niihin liittyviä raportteja ja/tai suosituksia:

Vuosittainen Brysselissä pidettävä puolentoista päivän konferenssi, johon osallistuu unionista, siihen assosioituneista valtioista ja kolmansista maista enintään 300 ajatushautomoja, akateemista maailmaa ja hallintoa edustavaa asiantuntijaa, jotka ovat erikoistuneet aseiden leviämisen estämiseen, aseriisuntaan, asevalvontaan ja tavanomaisiin aseisiin, myös pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin, liittyviin kysymyksiin;

Huomioidaan myös Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolisista maista tulevan ”seuraavan asiantuntijasukupolven” kehittyminen. Näitä asiantuntijoita kutsutaan joko ennen konferenssia tai sen jälkeen järjestettävään yhden päivän erityiskoulutukseen ja tutustumaan asiaankuuluviin EU:n toimielimiin;

Toimintapoliittisia raportteja ja/tai toimenpidesuosituksia, jotka edistäisivät EU:n joukkotuhoasestrategian ja pienasestrategian täytäntöönpanoa.

3.3   Hanke 3: Tukikeskuksen perustaminen ja hallinnointi

3.3.1   Hankkeen tavoite

Perustetaan konsortion tukikeskus ja huolehditaan sen hallinnoinnista. Se antaa tapauskohtaista asiantuntemusta kaikissa aseiden leviämisen estämiseen ja aseriisuntaan liittyvissä kysymyksissä sekä epätavanomaisten että tavanomaisten aseiden osalta, antaa tietoja ja avustaa EUH:ta erityiskysymyksiä ja kiireellisiä asioita koskevan toimintapolitiikan muokkaamisessa.

3.3.2   Hankkeen tulokset

Hoidetaan EUH:n esittämiä tapauskohtaisia, tiettyjä yksittäiskysymyksiä koskevia tutkimuspyyntöjä, joihin annetaan vastaukset kahden viikon kuluessa;

Edistetään konsortion ajatushautomoiden ja EUH:n välistä tapauskohtaista tiettyjä kysymyksiä koskevaa vuoropuhelua;

Annetaan EUH:lle mahdollisuus turvautua konsortion tapauskohtaiseen asiantuntemukseen ja tutkimusvoimavaroihin kiireellisten ja satunnaisten pyyntöjen osalta.

3.3.3   Hankkeen kuvaus

Hankkeet tuottavat enintään 20 pituudeltaan 5–10 sivuista asiantuntija-asiakirjaa kahden viikon aikavälillä. Ne koskevat EUH:n pyytämiä aseiden leviämisen estämiseen ja aseriisuntaan liittyviä kysymyksiä ja perustuvat saatavilla olevaan akateemiseen tuotantoon (ei omaa tutkimusta).

3.4.   Hanke 4: Internetsivuston hallinnointi ja kehittäminen

3.4.1   Hankkeen tavoite

Internetsivuston ylläpito ja kehittäminen helpottavat verkoston kokousten välistä yhteydenpitoa ja edistävät aseiden leviämistä vastustavien ajatushautomoiden kesken tutkimuksesta käytävää vuoropuhelua. Unionin toimielimet ja jäsenvaltiot voisivat myös hyötyä hanketta koskevasta verkkosivustosta, jolla verkoston osallistujat voivat vapaasti vaihtaa tietoja, jakaa ajatuksia keskenään ja julkaista tutkimuksiaan joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämisestä ja tavanomaisiin aseisiin, kuten pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin, liittyvistä kysymyksistä. Verkkosivustoon liittyy jatkossakin sähköinen tiedotuslehti. Hankkeella huolehditaan verkossa tapahtuvasta tapahtumien seurannasta ja tarjotaan mahdollisuus eurooppalaisen tutkimustoiminnan tarkasteluun. Hanke edistää tutkimustulosten tehokasta levittämistä ajatushautomoiden yhteisön keskuudessa ja hallituspiireille. Tämä johtaa siihen, että entistä paremmin pystytään ennakoimaan ja tuntemaan uhat, jotka liittyvät joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämiseen ja tavanomaisiin aseisiin, kuten pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin, mukaan lukien pienaseiden ja kevyiden aseiden ja niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laiton kauppa ja liiallinen keskittyminen.

3.4.2   Hankkeen tulokset

Sellaisen sivuston hallinnointi, jolla aseiden leviämistä vastustavat ajatushautomot voivat jatkuvasti keskustella joukkotuhoaseiden leviämiseen ja tavanomaisiin aseisiin, kuten pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin, liittyviä kysymyksiä koskevista riippumattomista näkemyksistään ja analyyseistaan;

Olemassa olevan riippumattomien ajatushautomoiden verkoston laajentaminen, hallinnointi ja saattaminen ajan tasalle;

Joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen unionin strategian sekä pienaseiden ja kevyiden aseiden leviämisen vastaisen unionin strategian paremman tuntemuksen edistäminen kansalaisyhteiskunnan keskuudessa ja unionin ja ajatushautomoiden verkoston välisenä viestintäkanavana toimiminen;

Tarjotaan mahdollisuus siihen, että verkosta voidaan pysyvästi ladata ilmaiseksi verkoston kokousten asiakirjoja ja niiden riippumattomien ajatushautomoiden asiakirjoja, jotka saattavat olla halukkaita jakamaan tutkimustuloksensa ilman rahallista korvausta;

Unionin toimielimien, jäsenvaltioiden, kansalaisyhteiskunnan ja kolmansien maiden tietoisuuden ja tietämyksen lisääminen tavanomaisiin aseisiin, joukkotuhoaseisiin ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmiin liittyvistä uhista, jotta ne pystyvät parantamaan ennakointia.

3.4.3   Hankkeen kuvaus

Voitaisiin mahdollisuuksien mukaan ja tarvittaessa kehittää verkkoyhteisöpalvelutyyppisen tekniikan käyttöä mahdollisuuden suomiseksi verkoston osallistujien väliseen tutussa ympäristössä tapahtuvaan viestintään ja tiedonvaihtoon verkossa;

Hankkeesta vastaava konsortio on vastuussa verkkosivuston isännöinnistä, suunnittelusta ja teknisestä ylläpidosta;

Joukkotuhoaseiden leviämiseen ja tavanomaisiin aseisiin, kuten pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin, liittyviä kysymyksiä koskevia unionin toimintapolitiikkoja noudatetaan ja niitä tuetaan säännöllisesti laadittavilla asianmukaisilla aineistoilla;

Konsortion julkaisuista tiedotetaan ja niitä tuetaan erityisillä arkistoaineistoilla;

Konsortion järjestämistä konferensseista tiedotetaan ja niistä välitetään tietoa verkkosivustolla (tausta-aineistot, käsiteltävät asiat, esitelmät, mahdollisuuksien mukaan videolähetykset avoimista kokouksista);

Joka toinen kuukausi ilmestyy sähköinen tiedotuslehti, jossa julkaistaan konsortion uutisia aseiden leviämisen estämisestä unionissa ja seurataan verkoston tutkimuskeskusten tieteellistä työtä;

Joka kuukausi julkaistaan erityisraportteja joukkotuhoaseiden leviämiseen ja tavanomaisiin aseisiin, kuten pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin, liittyvistä kysymyksistä.

3.5   Hanke 5: Julkaisut

3.5.1   Hankkeen tavoite

Laatia enintään kaksikymmentä toimintapoliittista asiakirjaa joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämiseen, pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin sekä aseriisuntaan liittyvistä kysymyksistä;

Tarjota tietoja ja analyysejä sitä poliittista ja turvallisuusalan vuoropuhelua varten, jota pääasiassa asiantuntijat, tutkijat ja akateemisen yhteisön edustajat käyvät toimenpiteistä joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämiseksi;

Tarjota resurssi, jota asiaankuuluviin neuvoston valmisteluelimiin osallistuvat henkilöt voivat käyttää hyväksi, kun he keskustelevat aseiden leviämisen estämistä koskevasta EU:n politiikasta ja käytännöstä;

Tarjota ajatuksia, tietoja ja analyysejä, jotka voivat olla avuksi laadittaessa aseiden leviämisen estämistoimia unionin tasolla.

3.5.2   Hankkeen tulokset

Tehostaa pääasiassa asiantuntijoiden, tutkijoiden ja akateemisen yhteisön käymää poliittista ja turvallisuusalan vuoropuhelua toimenpiteistä joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämiseksi;

Lisätä kansalaisyhteiskuntien ja hallitusten tietoisuutta, tietoa ja ymmärrystä kysymyksistä, jotka liittyvät aseiden leviämisen estämistä ja aseriisuntaa koskeviin EU:n politiikkoihin;

Tarjota korkealle edustajalle, unionin toimielimille ja jäsenvaltioille poliittisia ja/tai operatiivisia toimintapolitiikan vaihtoehtoja;

Tarjota ajatuksia, tietoja ja analyysejä, jotka voivat olla avuksi laadittaessa aseiden leviämisen estämistoimia unionin tasolla.

3.5.3   Hankkeen kuvaus

Hankkeen puitteissa laaditaan ja julkaistaan enintään kaksikymmentä toimintapoliittista asiakirjaa. Toimintapoliittiset asiakirjat laatii tai tilaa konsortio, eivätkä ne välttämättä edusta unionin toimielinten tai jäsenvaltioiden näkemyksiä.

Toimintapoliittisissa asiakirjoissa käsitellään aiheita, jotka kuuluvat konsortion tehtävänkuvaan. Jokaisessa asiakirjassa esitetään poliittisia ja/tai operatiivisia toimintapolitiikan vaihtoehtoja.

Toimintapoliittisissa asiakirjoissa käytetään sellaista muotoa ja tyyliä, joka saavutettavuuden ja käyttäjäystävällisyyden puolesta soveltuu kohdeyleisölle.

Kaikki toimintapoliittiset asiakirjat julkaistaan konsortion verkkosivustolla.

3.6   Hanke 6: Koulutus

3.6.1   Hankkeen tavoite

Kehittää seuraavan sukupolven tutkijoiden ja alan toimijoiden valmiuksia aseiden leviämisen estämistä koskevan politiikan ja ohjelmasuunnittelun alalla;

Lisätä syvällistä tietämystä kaikkialla unionissa sekä kolmansissa maissa aseiden leviämisen estämistä ja aseriisuntaa koskevista EU:n politiikoista;

Luoda alan nuorten toimijoiden ja akateemisen yhteisön edustajien alueellisia verkostoja siellä, missä unioni pitää aseiden leviämisen estämistä hyvin tärkeänä;

Uudistaa ja laajentaa asiantuntemusta unionissa ja kumppanimaissa joukkotuhoaseita sekä pienaseita ja kevyitä aseita koskevissa kysymyksissä;

Antaa unionin toimielimille, jäsenvaltioille ja EU:n asesulkuverkostolle uusia ajatuksia ja analyysejä aseiden leviämisen estämisestä.

3.6.2   Hankkeen tulokset

Pohjustaa sellaisen verkko-opiskeluvälineen perustamista, jossa olisi opetussuunnitelmamalli aseiden leviämisen estämistä ja aseriisuntaa koskevia kysymyksiä varten ja joka olisi toiminnassa 24 kuukautta sopimuksen voimaantulosta;

Seuraavan sukupolven tutkijoiden ja alan toimijoiden paremmat valmiudet aseiden leviämisen estämistä koskevan politiikan ja ohjelmasuunnittelun alalla;

Enemmän syvällistä tietämystä aseiden leviämisen estämistä ja aseriisuntaa koskevista EU:n politiikoista kaikkialla unionissa sekä kolmansissa maissa;

Alan nuorten toimijoiden ja akateemisen yhteisön edustajien välisten verkostojen perustaminen ja käytännön yhteistyön helpottaminen;

Lisääntynyt asiantuntemus joukkotuhoaseita sekä pienaseita ja kevyitä aseita ja aseriisuntaa koskevissa kysymyksissä unionissa ja kolmansissa maissa;

unionin toimielimille, jäsenvaltioille, kumppanimaille ja EU:n asesulkuverkostolle uutta tietoa aseiden leviämisen estämisestä.

3.6.3   Hankkeen kuvaus

Konsortio tarjoaa hankkeen puitteissa työharjoittelua enintään 48 maisteriopiskelijalle tai nuorelle diplomaatille kullekin enintään kolmen kuukauden ajaksi. Tämä koulutus sisältää luentoja, keskustelutilaisuuksia, ohjattua lukemista ja hankkeeseen osallistumista vähintään kahdessa konsortion instituutissa. Opetussuunnitelmassa yhdistetään lyhyempiä kursseja tarvittavan joustavuuden aikaan saamiseksi. Kaikki opiskelijat kutsutaan konsortion järjestämiin konferensseihin ja seminaareihin.

Hankkeen lopullisena päämääränä on luoda pohja sellaisen verkko-opiskeluvälineen perustamista varten, jossa olisi opetussuunnitelmamalli aseiden leviämisen estämistä ja aseriisuntaa koskevia kysymyksiä varten. Verkko-opiskeluväline kattaa kaikki tavanomaisiin ja epätavanomaisiin aseisiin liittyvät kysymykset ja on mukautettavissa eri kohdeyleisöön (nuoret diplomaatit, toimittajat, maisteri- ja jatko-opiskelijat Euroopasta ja sen ulkopuolelta). Sisällön arkaluonteisuudesta riippuen saatetaan edellyttää asianmukaisia turvallisuusselvityksiä. Verkko-opiskeluväline olisi myös voitava sisällyttää yliopistojen maisteriohjelmiin, ja sen keston olisi yleensä oltava 15 kurssikokonaisuutta. Tämä vastaa opintopisteinä yhden lukukauden kestävää maisteritason kurssia ja kattaa myös muiden yleisöjen vaatimukset.

4.   Kesto

Hankkeiden toteuttamisen arvioitu kokonaiskesto on 36 kuukautta.

5.   Edunsaajat

5.1   Suorat edunsaajat

Sekä valtioiden että ei-valtiollisten toimijoiden toimesta tapahtuva joukkotuhoaseiden leviäminen on todettu Euroopan turvallisuusstrategiassa sekä joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisessa EU:n strategiassa kenties suurimmaksi uhkaksi unionin turvallisuudelle. Pienaseiden ja kevyiden aseiden leviämisen vastaisessa EU:n strategiassa tunnustetaan niin ikään, että näiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laiton kauppa ja liiallinen keskittyminen muodostavat vakavan uhan kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle. Ehdotettuja hankkeita käytetään YUTP:n tarkoituksiin, ja niillä edistetään Euroopan turvallisuusstrategiassa vahvistettujen strategisten tavoitteiden saavuttamista.

5.2   Välilliset edunsaajat

Hankkeiden välillisiä edunsaajia ovat:

a)

unionista ja kolmansista maista tulevat riippumattomat, aseiden leviämisen estämiseen ja tavanomaisiin aseisiin, kuten pienaseisiin ja kevyisiin aseisiin, liittyviin kysymyksiin erikoistuneet ajatushautomot ja akateemiset yhteisöt;

b)

unionin toimielimet, mukaan lukien oppilaitokset, opiskelijat ja kaikki verkko-opiskeluvälineen vastaanottajat;

c)

jäsenvaltiot;

d)

kolmannet maat.

6.   Hankkeisiin osallistuvat kolmannet osapuolet

Hankkeet rahoitetaan kokonaisuudessaan tällä päätöksellä. Verkoston asiantuntijoita voidaan pitää hankkeisiin osallistuvina kolmansina osapuolina. He noudattavat työssään vakiosääntöjään.

7.   Menettelyyn liittyvät näkökohdat, yhteensovittaminen ja ohjauskomitea

Tämän hankkeen ohjauskomitea muodostuu korkean edustajan edustajasta ja tämän liitteen 8 kohdassa tarkoitetusta täytäntöönpanosta vastaavasta elimestä. Ohjauskomitea tarkastelee neuvoston päätöksen täytäntöönpanoa säännöllisesti, vähintään joka kuudes kuukausi, myös sähköisiä viestintävälineitä käyttäen.

8.   Täytäntöönpanosta vastaava elin

Konsortion tehtävänä on tämän päätöksen tekninen täytäntöönpano, ja se hoitaa tehtävänsä korkean edustajan valvonnassa. Konsortio toimii tehtäviään suorittaessaan tarvittaessa yhteistyössä korkean edustajan, jäsenvaltioiden ja muiden sopimusvaltioiden sekä kansainvälisten järjestöjen kanssa.


Top